27 Ogos 2010

resipi biskut

Strawberry Fingers

Bahan-bahan ( 100 biji )
Bahan A
250gm mentega
10gm shortening
150gm gula kaster
1 tsp strawberry emulco
1/4 tsp pewarna pink/merah
50gm serbuk badam/serbuk gajus - di sangai

Bahan B
300gm tepung red rose
40gm tepung kentang
50gm susu tepung
50gm tepung jagung

Hiasan : Coklat masakan Strawberry pink atau (coklat masakan putih + pewarna pink + strawberry emulco) dan breadcrumb putih/kelapa kering
Cara-cara
Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
Canai dan terap dengan acuan di sukai.
Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.
Sejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang di cairkan secara double boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb.

Snow White Cookies

Bahan-bahan ( 100 biji )
Bahan A
150gm mentega
30gm shortening
100gm gula kaster
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh emplek

Bahan B
200gm tepung red rose
60gm tepung jagung
30gm nestum (dikisar halus)
3 sudu besar susu tepung
Hiasan : Coklat masakan putih dan manik warna hundred thousand

Cara-cara
Satukan bahan A dan pukul hingga sebati. Masukkan bahan B dan uli sebati sehingga menjadi doh.
Canai dan terap dengan acuan bulat berlubang. Bakar pada suhu 150c selama 20 minit. Sejukkan.
Celup biskut dgn coklat putih yang dicairkan secara double boiler. Taburkan manik warna warni.
Biar coklat beku baru di simpan di dalam bekas.

Suji Almond Cookies

Gandingan tepung suji dan almond

Bahan-bahan ( 100 biji )
150gm mentega
30gm minyak sapi
80gm gula kaster
1/2 tsp esen vanilla
50gm serbuk badam
60gm tepung suji
220gm tepung gandum
1/4 tsp serbuk penaik
Hiasan : Kuning telur dan badam nibs

Cara-cara
Sebatikan mentega, minyak sapi, gula dan esen vanilla hingga berkrim.
Kemudian masukkan pula tepung suji, tepung gandum, serbuk penaik dan serbuk badam.
Uli lembut adunan dan terap dengan acuan bulat atau di sukai.
Sapukan kuning telur dan taburkan dengan badam nib.
Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sampai kekuningan.

Shortbread Chocolate Chip Cookies

Chocolate chips boleh ganti dengan chocolate lain, contohnya choc yg rupa dia macam batu, M&M dll.

Bahan-bahan ( 30-36 biji )
1 cawan tepung gandum
½ sudu kecil baking powder
⅛ sudu kecil garam
½ cawan mentega tanpa garam
¼ cawan gula halus
1 sudu besar gula melaka
¼ cawan semisweet chocolate chips (lebihkan jika suka)
½ sudu kecil chocolate essence (optional)

Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 150C.
Dalam mangkuk besar, krim mentaga bersama gula. Lepas itu masukkan chocolate essence dan gaulkan sehingga sebati.
Ayak tepung bersama baking powder dan garam. Masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam campuran mentaga. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan chocolate chips dan gaulkan lagi.

Lapis baking tray dengan baking paper. Letak 1 sudu kecil adunan ke atas baking tray, leperkan sedikit degan jari. Ulang sampai habis.
Bakar selama 10 minit. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas.
1 cawan = 250ml

Cookie Madu

Honey Cookie

Bahan-bahan ( 50 keping )
120g tepung gandum
2 sudu kecil serbuk koko
70g gula perang
1 sudu kecl madu
70g butter- suhu bilik

Cara-cara
Pukul butter sehingga jadi bentuk krim
Kemudian masukkan gula. Pukul sehingga kembang
Lepas tu masukkan madu. Kacau rata.

Masukkan pula tepung yang telah diayak dengan serbuk koko. Kacau sehingga sebati.
Alaskan dulang dengan oven peper. Ambik sedikit adunan tadi lebih kurang besar ibu jari dan uli jadi bentuk bulat. Buat sampai habis.
Aturkan di atas dulang. Jauhkan sikit jaraknya. Ambik plastik wrap, letak di atas cookies. Tekan dengan bahagian bawah gelas supaya jadi nipis.
Bakar dalam oven selama 10-12 minit pada suhu 170 degree

Biskut anpanman

boleh juga buat apa saja bentuk yg disukai

Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji )
170g tepung gandum
20g tepung kastad
20g tepung jagung( cornstarch)
20g almond powder
130g butter
60g gula aising
telur untuk sapu

Cara-cara
Pukul butter dan gula aising sampai jadi bentuk krim
Campur semua bahan-bahan kering. Kacau dengan pemukul telur biar dia bergaul sebati supaya senang nak ayak. Kemudian ayak.
Masukkan bahan ayak ni ke dalam butter cream tadi. Uli biar jadi doh.
Canaikan di atas papan canai setebal lebih kurang 1/2 cm. Teraplah dgn apa-apa acuan yg disukai.

Sapukan permukaan cookie dgn telur.
Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 15~20 minit atau sehingga perang.

Tart coklat

biskut tart yang pernah my mummy buat masa zaman sekolah dulu... memang kesukaan kanak-kanak

Bahan-bahan ( dalam 100 keping )
250 gm (1 buku) butter
1 cawan gula halus
2 biji telor
1 sudu teh esen vanila
Tepung gandum secukup adunan
125gm cokolat masak
25gm shortening
25gm butter/margerin
2 sudu makan susu segar
Cara-cara

Pukul butter dan gula sehingga sebati
Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati

Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh (sehingga adunan tak lekat di mangkok)

Canai adunan agak2 ketebalannya.

Terap menggunakan cetak kuih tart.
Bakar dengan gas mark 4 selama lebih kurang 20 minit atau hingga kekuningan.

Sementara tart sejuk, masukkan semua bahan dalam mangkok.

Masukkan ke dalam microwave selama 1 atau 2 mins.

Keluarkan dari microwave dan kacau hingga sebati.
Ambil sedikit cokolat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.

Boleh dihiaskan dengan manik jika suka.

acuan ni ada 2 pattern bergigi atas bawah so boleh pilih nak guna yang mana...

Chocolate Clusters

bahan-bahan ( lebih kurang 18 biji )
110g Coklat (Along guna cooking coklat)
3 tbs Peanut butter (yg smooth)
2 cwn Cornflake
1/2 cwn Raisin

Cara-cara
Masukkan coklat & peanut butter ke dlm mangkuk kaca tahan microwave. Masak power High selama 1 1/2 minit. Di kacau setiap 30 saat.
Gaulkan dgn cornflake & raisin. Gaul sehingga kesemua nya di liputi serata nya dgn coklat.
Scoop dgn cookie scoop (Along guna scoop icecream yg paling kecil) & susun di atas dulang plastic atau atas silicon paper.
Masukkan ke dlm fridge sehingga beku (lebih kurang 15 minit).
Sedia utk di makan. Kalau ada lebih tu simpan dlm bekas kedap udara & simpan dlm fridge.
Selamat mencuba. Senang sgt nak buat ni & rasa nya sungguh rangup & chocolatie....!

♥Kuih Makmur™

Bahan-bahan ( lebih kurang 80 kpg )
Bahan2 Doh:
1 1/2 kilo tepung gandum
250 g mentega - lembut (saya guna Golden Churn)
1 sb minyak sapi
1 sk garam halus
Bahan2 inti :-
600 g kacang tanah
250 g mentega - lembut
400 g gula serbuk
sedikit garam
*secukup gula kastor atau gula serbuk utk tabur

Cara-cara
**Cara2 membuat doh :-
Pukul mentega dan minyak sapi hingga 1/2 kembang dan masukkan tepung sedikit2 dan uli hingga boleh dibentukkan.Bubuh sedikit pewarna hijau jika ingin kuihnye kelihatan seperti daun.

Ambil sedikit adunan,leperkan dan isikan dgn inti yg tlh disediakan. Sepit diatasnya seperti bentuk daun kemudian atur dlm dulang pembakar dan bakar dgn suhu 150C selama 25-30 min. Setelah masak,tabur rata dgn *gula.

Cara2 membuat inti,haruslah disediakan lebih awal :-
Kacang tanah dibakar dlm oven.Dibuang kulitnya dan dikisar halus.Kemudian dicampurkan dgn mentega dan gula dan digaul sebati.
Ambil sedikit inti dibulat2kan seperti guli2 kecil dan disimpan didlm petisejuk.Tujuannye supaya inti tidak berderai ketika diisi ke dlm adunan doh.

♥Tart Keju Nenas™

kak fida@myresipi.com

Bahan-bahan ( 80-100 kpg Ikut kecil atau besar acuan tart. )
Bahan2 doh tart:-
450 g mentega - lembut
3 biji kuning telur
1 biji putih telur
100 g gula halus (saya guna gula icing)
100 g keju (KRAFT) - diparut dan dilecek
1 kg tepung gandum - ayak

Bahan2 inti :-
2 biji nenas - diparut
450 g gula pasir
1 biji pelaga,2 kuntum bunga cengkih - (jika suka)
2 sb mentega/majerin

Cara-cara
Sediakan inti dahulu,masak nenas bersama airnya sekali hingga kering sedikit dan masukkan gula,pelaga dan cengkih dan masak lagi sehingga pekat dan berkilat.Masukkan mentega/majerin dan kacau sebati. Matikan api dan sejukkan.
Utk dohnya, mentega,gula,keju,kuning telur,putih telur dan 1 sk vanilla digaul hingga rata.

Masukkan tepung sedikit2 dan uli dgn tangan hingga adunan menjadi doh yg boleh dikepal.
Kemudian canai dan terap seperti tart biasa dan isi intinya. Hias tart ikut kreativiti masing2 dgn menggunakan lebihan doh yg ada.
Bakar hingga masak pd suhu 160C selama 20 min. atau mengikut kepanasan oven masing2.

Tiada ulasan: