16 Januari 2014

Mahkamah Pilihanraya : DUN Lubuk Merbau ujian rakyat Perak

14 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss

Saya akan menunggu keputusan Mahkamah Pilihan Raya esok, Khamis, 16 Januari 2014 sama ada ianya berpihak kepada Pakatan Rakyat ataupun masih berpihak kepada Barisan Nasional, ini kerana ianya akan mengubah senario politik di Negeri Perak khasnya jika ianya berpihak kepada Pakatan Rakyat.

Sedangkan sebelum ini Hakim yang sama, Datuk Abdul Rahman Sebli telah memutuskan bahawa Barisan Nasional mengekalkan kemenangan di Dewan Undangan Negeri Kawasan Lubuk Merbau selepas Mahkamah Pilihan Raya menolak petisyen yang difailkan seorang pengundi untuk membatalkan keputusan pilihan raya yang lalu.

Dalam penghakimannya, beliau berkata petisyen berkenaan tidak difail oleh pempetisyen atau peguam yang dilantik pempetisyen dan ini bercanggah dengan kedua-dua perintah-perintah tersebut yang hanya membenarkan pempetisyen atau peguamnya memfailkan petisyen pilihan raya masih diulangi sekali lagi.

Itu adalah langkah pertama kegagalan pempetisyen di Lubuk Merbau dan peguam yang sama berusaha membawa ke Mahkamah Pilihan Raya pada 13 Ogos 2013 yang lalu dan sekali lagi pada 23 Disember 2013 yang lalu membawanya pula di Mahkamah Persekutuan Putrajaya untuk mendapatkan keadilan.

Mahkamah Persekutuan Putrajaya memberikan kita peluang sekali lagi dan membenarkan kepada pempetisyen untuk mencabar keputusan Pilihan Raya Umum yang ke 13 yang lalu di Lubuk Merbau yang dimenangi tipis oleh Barisan Nasional dengan majoriti 53 undi sahaja antara calon Pas Mohd Zainudin Mohd Yusof dengan calon Bn Datuk Siti Salmah Mat Jusak.

Antara kepentingan petisyen tersebut difailkan pada 12 Jun lalu, antara sebabnya adalah pempetisyen mendakwa terdapat penyogokan dalam keputusan Pilihan Raya Umum di Lubuk Merbau ketika itu yang menjadikan faktor bantahan keputusan tersebut yang disertakan dengan beberapa bukti ketika perbicaraan berlangsung ketika itu.

Manakala pada 8 hingga 10 Januari yang lalu pula, pempetisyen bukan sahaja masih gagal diwakili oleh peguamnya tetapi beliau juga tidak dibenarkan mewakili dirinya untuk menuntut agar keputusan di Lubuk Merbau dibatalkan dengan bertungkus lumus berhujah untuk mendapatkan keadilan di Mahkamah Pilihan Raya tersebut.

Dan keputusan yang akan diumumkan oleh Mahkamah Pilihan Raya tersebut amat dinantikan oleh banyak pihak sama ada ianya benar-benar meyakinkan atau mengekalkan pentadbiran Kerajaan Negeri Perak masih di bawah Barisan Nasional yang membezakan dua kerusi sahaja untuk terus memerintah.

Jika ditanya kepada saya tentang kedudukan mahkamah tersebut, saya boleh letakkan hanya 15 peratus sahaja keyakinan ianya akan berpihak kepada Pakatan Rakyat. Banyak faktor dan sebab kenapa saya berpendirian begitu dan adakah juga rakyat Negeri Perak juga berpendirian tersebut?


*Penulis adalah Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Perak

Tiada ulasan: