17 Mei 2012

Ikhwanul Muslimin bantu calon presiden

25 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KAHERAH: Ulama konservatif dan pendakwah televisyen memuji calon presiden Ikhwanul Muslimin, Mohammed Morsi, ketika beribu-ribu penyokong berkumpul memberi sokongan kepadanya di stadium di bandar raya perindustrian Lembah Nil dengan tinjauan menunjukkan kedudukannya masih lemah.

“Kami lihat impian mewujudkan pemerintahan Khalifah Islam menjadi satu kebenaran di tangan Mohammed Morsi. Ibu negara Khalifah dan Negara Arab Bersatu ialah Baitulmaqdis, Insya-Allah,” kata ulama

Safwat Hegazy ketika beribu-ribu penduduk bersorak dan mengibarkan bendera Ikhwanul Muslimin berwarna hijau sambil melaungkan: “Rakyat mahu laksana undang-undang Allah.”
Calon presiden Ikhwanul Muslimin pada awalnya Khairat el-Shater, tetapi beliau tidak layak bertanding berikutan sabitan ketika pemerintahan Mubarak. Ia memaksa mereka menjadikan Morsi sebagai calon meskipun tidak sekuat Shater.

Morsi bergelut mengumpul pengundi untuk berdepan dengan persaingan Abdel-Moneim Abolfotoh, yang lebih sederhana dan mendapat sokongan parti lebih konservatif, Salafi.

Seorang lagi calon ialah Perdana Menteri terakhir ketika pemerintahan Mubarak, Ahmed Shafiq yang turut rancak mengumpul sokongan menjelang pemilihan presiden minggu depan.

Bagi sebahagian rakyat, pengalaman dan latar belakangnya sebagai bekas komander tentera udara menjanjikan pengakhiran kepada krisis melanda negara itu sejak penyingkiran Mubarak.
Beliau juga berdepan kritikan bagi mereka yang melihat beliau sebagai tinggalan rejim lama. Minggu ini Shafiq terpaksa menangkis serangan pembabitannya dalam penjualan tanah diperuntukkan bagi kakitangan tentera kepada anak lelaki Mubarak.

Tidak hairanlah, ketika kempen pemilihan presiden tinggal sembilan hari, Ikahwanul Muslimin membuat perubahan drastik apabila lebih berani menyatakan keinginan menjadikan Islam dan undang-undang Syariah sebagai teras pentadbiran negara.

Ia juga semakin jauh daripada penampilan lebih sederhana yang pernah ditunjukkan sebelum kejatuhan Hosni Mubarak 15 bulan lalu. Ketika berkempen untuk pilihan raya Parlimen lewat tahun lalu, Ikhwanul Muslimin menegaskan pelaksanaan undang-undang Syariah bukan keutamaannya.

Pergerakan itu juga mahu meredakan kebimbangan ia mahu mengambil alih negara itu dengan berjanji bekerjasama dengan parti lebih liberal.

Pengkritik dan anggota Ikhwanul Muslimin berkata ketegasan itu menunjukkan wajah sebenar kumpulan berusia 82 tahun itu, yang ditubuhkan oleh ulama sejak berdekad lalu tidak memberi peluang kepada tokoh lebih sederhana dan mengambil alih kepemimpinannya.

Ulama konservatif, kata bekas anggota pergerakan itu, lebih bersikap konfrontasi dan berazam melaksanakan undang-undang Islam dan tidak mungkin mahu berkongsi kuasa dengan pihak lain.

Bekas anggota juga percaya kumpulan itu juga sebenarnya kecewa kerana kuasa politik sekian lama diimpikan semakin terlepas daripada genggaman. Ikhwanul Muslimin muncul daripada pilihan raya Parlimen sebagai parti terbesar dalam perundangan, kejayaan dianggap sebagai bukti ia berhak meneruskan agenda mereka. – AP/Reuters

Tiada ulasan: