29 Februari 2012

IKan kerapu masak taucu

7 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Bahan-bahan ( 2 orang )

Dua ekor ikan kerapu
dua sudu makan taucu ( sebolehnya basuh dulu taucu tu ya..sebab nanti terlampau masin plak.

Air-setengah cawan
Gula secukup rasa
Dua sudu minyak masak (utk menumis)

5 tangkai cili hijau (boleh tambah kalu suka pedas)
1 tangkai cili besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
Cara-cara

tumbuk cili hijau, cili besar, bawang merah, bawang putih, halia
Goreng ikan kerapu hingga masak (jangan terlalu garing)

Tumiskan bahan yang ditumbuk bersama taucu sehingga naik bau lebih kurang 3 minit
Masukkan setengah cawan air dan tumis lagi hingga air mendidih.

Masukkan gula secukup rasa ya. Garam tak perlu letak dah sebab taucu tu dah masin..saya selalu basuh dulu taucu n tapis guna penapis santan tu.. nak kurangkan masin taucu...
Selepas tu masukkan ikan yg dah digoreng tadi.

Kacau2 sikit dan bila sos dah agak rata pada ikan, boleh angkat dan hidangkan (boleh taburkan dgn daun sup untuk bau yang menyelerakan)

kalau yang kurang rajin nak tumbuk semua bahan2 ni, boleh ja dihiris halus semua bahan2 sos ni) saya suka tumbuk sebab kurang gemar mkn bawnag putih n halia

my resepi/-

Tiada ulasan: