Saya ingin meminta penjelasan dari menteri besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkenaan pembangunan pesat di pesisiran sungai pulai yang mengakibatkan kesan buruk kepada salah satu kawasan perlindungan konvensyen tanah paya (konvensyen RAMSAR).

Sungai Pulai, Tanjung Piai dan Pulau Kukup adalah tiga kawasan di negeri Johor yang dilindungi Konvensyen RAMSAR sejak 31 Januari 2003.

Sungai Pulai juga merupakan sungai paya bakau terbesar di negeri Johor. 


Dengan padang rumput laut, dataran lumpur zon pasang surut dan hutan sungai air tawar pedalaman, kawasan ini satu daripada contoh terbaik lembangan tropikal yang kaya dengan pelbagai hidupan paya bakau.

Sungai Pulai mempunyai beberapa fungsi ekologikal yang amat penting termasuk membendung mendapan dan nutrien dan membuang sisa toksik, melindungi produk semula jadi yang mempunyai nilai ekonomi seperti kayu dan perikanan. 


Sungai Pulai juga menyumbang fungsi fizikal yang penting dengan melindungi pesisiran pantai dari angin yang kuat, ombak laut dan pengangkutan air. Selain itu Sungai Pulai juga kaya dengan hidupan paya bakau dan merupakan habitat kritikal untuk pelbagai flora dan fauna.


Antara spesis haiwan yang jarang ditemui di tempat lain tetapi hidup di Sungai Pulai, avicennia lanata, bruguiera sexangula dan podocarpus polystachus. 


Sungai Pulai kaya dengan pelbagai hidupan seperti burung (53 spesis), mamalia (26), reptilia (12), amfibia (7), ikan (111) dan organisma bentor (39).

Seperti yang tertulis dalam laman web Iskandar Malaysia sendiri, pembinaan pelabuhan baru di muara sungai ini boleh membawa kesan terus kepada ekosistem kawasan paya bakau ini.


Rintihan orang SeletarIa juga boleh mengakibatkan hakisan pantai dan pencemaran air akibat daripada aktiviti pengorekan dan penebusgunaan tanah.


Kawasan paya bakau Sungai Pulai ini amat penting dan berperanan besar dalam menstabilkan kawasan pinggir laut dan sebagai agen semula jadi mengelakkan banjir di 38 kampung di sekitarnya.

Pejabat ahli Parlimen Gelang Patah ada menerima pelbagai aduan mengenai penjelasan kawasan ini, antaranya daripada penduduk Kampung Simpang Arang.

NONE
Mereka rata-ratanya Orang Asal Seletar yang tinggal di tanah paya di pesisiran Sungai Pulai ini sejak berkurun lamanya. Punca pendapatan dan kehidupan mereka berkisar terus dengan Sungai Pulai.


Mereka, yang boleh dikatakan pakar di kawasan sendiri, mendapati bahawa Sungai Pulai terjejas teruk sejak kebelakangan ini. 


Antaranya termasuk penurunan tangkapan hidupan laut yang ketara di kawasan tersebut dan pengecutan kawasan hutan paya bakau yang drastik.


Saya bersama-sama Ketua Biro Teknologi Hijau dan Alam Sekitar DAPSY Kebangsaan, Marcus Sew, ADUN Pengkalan Rinting Cheo Yee How dan Ketua DAPSY P Gudang telah meninjau beberapa tapak pembinaan di pesisir Sungai Pulai.


Ia semestinya membawa sedikit sebanyak kesan buruk kepada ekosistem Sungai Pulai. Saya ingin bertanya, adakah kawasan perlindungan Konvensyen RAMSAR ini benar-benar dilindungi?

Lembangan tropikal terbaik di M'sia

Semakin banyak kawasan hutan paya bakau yang dimusnahkan dan pesisiran sungai ditambak demi untuk memberi ruang kepada pembangunan komersial dan kediaman yang sejajar dengan pembangunan Iskandar Malaysia.
NONE
Sekiranya lebih banyak kerosakan dilakukan ke kawasan ini dengan tidak terancang, kami bimbang kita tidak mungkin akan dapat lagi memulihara dan mengekalkan ekosistem Sungai Pulai sebagai salah satu contoh terbaik lembangan tropikal di Malaysia. 


Di samping itu kepupusan pelbagai flora dan fauna, kehilangan fungsi fizikal kawasan paya bakau ini akan membawa kesan buruk kepada kawasan sekeliling secara menyeluruh.


Jangan pula bila sudah terantuk baru terngadah. Apabila nasi sudah menjadi bubur, tiada gunanya lagi.

Saya dengan ini ingin meminta penjelasan menteri besar Johor mengenai situasi ini dan sekiranya perkara ini benar-benar berlaku ianya amat-amat membimbangkan.
abdul ghani othman bangsa malaysia 061106 talking
Pada 6 Januari 2010, mantan menteri besar Datuk Abdul Ghani Othman (kanan) ada mengatakan:


"Bersama dengan pembangunan pesat Iskandar Malaysia, negeri Johor juga akan memelihara kecantikan alam semula jadi negeri tersebut dan memastikan pembangunan mampan".

Saya berharap Khaled sebagai menteri besar yang baru juga mengekalkan sentimen yang sama.
Kami menyeru menteri besar mengambil langkah tegas untuk mengelakkan pemusnahan kawasan ini secara berterusan.


Kami juga menyeru bersama-sama menghormati konvensyen yang menjadikan Sungai Pulai kawasan yang dilindungi dan tidak seharusnya terjejas dengan pembangunan yang tidak terancang.


NONE
DYANA SOFYA MOHD DAUD setiausaha politik kepada ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang.