23 Februari 2012

Hidangan Kuih-muih

1 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Bahan-bahan:

1 sikat pisang rastali atau awak
1/2 cawan tepung beras
1 cawan tepung Hoen Kwe (label biru)
1/2 cawan tepung jagung
3 cawan santan
3 1/4 cawan gula
1 cawan susu cair
Secubit garam
Pewarna kuning
Pewarna hijau

Cara menyediakan:

1. Mula-mula, potong pisang rastali atau awak secara nipis dan menyerong.
2. Ketepikan pisang yang telah dipotong.
3. Campurkan kesemua bahan, kecuali pisang.
4. Kacau hingga sebati sebelum ditapis.
5. Adunan ini dibahagikan kepada dua bahagian.
6. Satu bahagian diwarnakan hijau.
7. Manakala, satu bahagian lagi diwarnakan kuning.
8. Panaskan loyang di dalam periuk kukus.
9. Tuangkan satu cawan adunan hijau. Kukus selama dua minit.
10. Keluarkan dan atur hirisan pisang di atasnya.
11. Kemudian, tuangkan satu cawan adunan kuning.
12. Kukus lagi selama dua minit dan bolehlah diatur dengan hirisan pisang.
13. Ulang kaedah ini dengan mengukus adunan hijau berselang-seli dengan adunan kuning.
14. Buat sehingga kesemua adunan habis.
15. Bagaimanapun, untuk lapisan terakhir, kukus selama 15 hingga 20 minit.
16. Sejukkan talam lapis ini di dalam peti sejuk.
17. Apabila sudah sejuk, barulah boleh dipotong untuk dihidangkan.

(Pesan Saji: Untuk membuat sebarang jenis kuih yang dikukus, ruang di antara periuk dan penutupnya mestilah ditutup dengan kain untuk mengelakkan daripada ditimpa wap, agar hasilnya lebih menarik.)

saji online/-

1 ulasan:

mak wa berkata...

Boleh guna pisang selain 2 jenis pisang tu. Apa bezanya.