05 Mac 2012

Buaya Bersidai (Warisan Pahang)

12 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Bahan-bahan untuk inti:

1/2 biji kelapa parut
3 sudu besar gula pasir
1 buku gula melaka
1/2 cawan air
1 helai daun pandan - disiat dan disimpul

Bahan-bahan untuk kulit:

500 gm tepung pulut
1 1/2 cawan santan kemancar
Sekeping daun pisang
Sedikit minyak
Sedikit pewarna pilihan (jika suka)

Bahan-bahan untuk dadih santan:

1 cawan santan pekat
1 helai daun pandan - disiat dan disimpul
1 sudu besar tepung beras
Garam secukup rasa

Cara menyediakan inti:

1. Hiris gula melaka.

2. Masak bersama air, daun pandan dan gula pasir hingga larut.

3. Masukkan kelapa parut.

4. Kacau hingga pekat dan boleh digentel. Ketepikan.

Cara menyediakan kulit:

1. Isikan tepung pulut ke dalam mangkuk pengadun.

2. Buat lubang di tengah-tengahnya.

3. Tuangkan sedikit santan dan gaulkan.

4. Seterusnya, tuangkan baki santan sedikit demi sedikit.

5. Sambil itu, uli sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk.

6. Ambil sedikit adunan.

7. Leperkan di atas sekeping daun pisang yang telah disapu minyak.

8. Letakkan di atas piring.

9. Isikan inti. Bentukkan bulat bujur.

10. Aturkan ke dalam loyang atau bekas tahan panas.

Cara menyediakan dadih santan:

1. Di dalam bekas panas, kacau santan dan garam serta tepung beras hingga sebati.

2. Tuangkan ke dalam loyang atau bekas berisi kuih tadi.

3. Letakkan daun pandan dan kukus selama 10 hingga 15 minit atau sehingga masak.

4. Buangkan daun pandan dan hidangkan.

saji online/

Tiada ulasan: