09 April 2013

Betul tidak mesti menang tapi silap akan kalah

28 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Kewarasan pemimpin mana-mana parti untuk membayangkan apa yang mereka katakan dalam paparan mereka terhadap rakyat dalam siri kempen sekarang menjadi salah satu dari elemen penentu dalam pilihan raya kali ini.
Menurut penulis Aspan Alias, jika kedua-dua pihak tidak melakukan kesilapan di saat-saat akhir ini, Pakatan Rakyatlah yang akan mendapat kejayaan kerana geraf sokongan yang bertambah dari hari kehari.
“Pendeknya dalam pilihanraya kali ini, bukannya siapa yang betul yang akan menerima kemenangan sebaliknya ia bergantung kepada pihak mana yang melakukan kesilapan yang akan kalah dalam mother of all elctions ini,” tulis beliau di dalam blognya http://aspanaliasnet.blogspot.com, sebagaimana di bawah.

Dengan kuasa yang begitu besar dan otot yang besar, UMNO masih tidak mampu mengekang kemaraan Pakatan Rakyat dalam menghadapi pilihanraya kali ini. BN mempunyai media massa arus perdana yang canggih sedangkan Pakatan Rakyat hanya mempunyai media alternatif yang sama-sama dipergunakan oleh pihak BN. Jalan yang sebenarnya ada kepada pihak Pakatan hanyalah majlis ceramah yang diadakan setiap hari di seluruh negara.

Sekarang kekuatan Pakatan Rakyat adalah sama dengan kekuatan BN. Pakatan Rakyat walaupun menghadapi kesukaran untuk berhubung dengan rakyat melalui saluran TV perdana mereka (rakyat) tetap jelas memberikan sokongan. Ini adalah bukti yang rakyat berkendakkan pembaharuan yang besar kepada kehidupan bernegara. Keadaan 50/50 kali ini mencemaskan BN khususnya UMNO sehinggakan BN hanya membubarkan Parlimen pada 3hb April yang lalu kerana mereka (BN) dalam keadaan terdesak.

Apabila keadaan seperti ini wujud, mana-mana pihak yang melakukan kesilapan kecil akan menghadapi kekalahan. Jika BN terus-menerus melakukan kesalahan lagi ia akan mempastikan BN itu kalah. Begitu juga di pihak Pakatan Rakyat. Jika PR melakukan kesilapan kecil dan ditarik balik sokongan oleh hanya segelintir masyarakat yang mengundi maka Pakatan akan menghadapi kekalahan. Mana-mana pihak tidak boleh mengambil ringan tentang isu ini.

Tetapi apabila keadaan 50/50 seperti yang berlaku sekarang ini, kewajaran untuk Pakatan Rakyat untuk mendapat undi kemenangan itu lebih mudah kerana graf sokongan rakyat terhadap PR sedang meninggi. Ini ditambah pula dengan kesalahan-kesalahan yang dilakukan oleh BN dalam banyak perkara selalu terjadi sekarang ini. Bagi PR kenaikan geraf inilah yang perlu dipertahankan untuk menghindar geraf itu mendatar atau menurun. UMNO akan menghadapi masalah untuk mengumumkan calon di setiap kawasan kerana sedikit permainan ‘cah keting’ di kalangan ahli-ahlinya sudah pasti membawa mudharat terhadap UMNO itu.

Kesalahan yang dilakukan di satu kawasan dalam beberapa isu penting akan memberikan kesan kepada kawasan-kawasan lain. Mencalonkan seorang yang ‘winnable’ di satu kawasan itu tidak semestinya membawa kebaikan jika calon ‘winnable’ di kawasan itu adalah pimpinan besar tetapi mempunyai masalah besar kepada diri mereka dari sudut persepsi rakyat seluruh negara.

Contohnya, jika Ibrahim Ali terpaksa menjadi calon BN di Pasir Mas dan disokong oleh Dr Mahathir dan mendapat kemenangan, ia akan menjejaskan UMNO di seluruh negara kerana Ibrahim dipersepsikan sebagai seorang yang terlalu ‘controversial’ bagi seluruh rakyat terutamanya di kawasan-kawasan yang mempunyai pengundi dari berbilang kaum.

Keadaan yang serupa akan dialami oleh mana-mana parti sama ada dari pihak BN atau pun dari pihak pembangkang. Meletakkan calon di suatu tempat itu akan mempengaruhi kawasan-kawasan lain kerana pemilihan calon-calon di satu kawasan itu menunjukkan sikap parti itu sendiri.

Jika sikap yang ditunjukkan itu memberikan gambaran yang tidak selari dengan apa yang dijanjikan oleh sesuatu parti itu, maka rakyat akan berfikir banyak kali untuk terus menyokong parti-parti tersebut. Isu ini menjadi isu besar apatah lagi keadaan sama kuat di antara pihak pemerintah dan pembangkang sekarang.

Kesilapan yang kecil akan memberikan impak yang besar terhadap keputusan pilihanraya, lebih-lebih lagi dari kumpulan atas pagar yang agak besar kali ini. Rakyat perlu ingat parti-parti dalam Pakatan Rakyat kini bukan lagi parti-parti pembangkang tetapi sebaliknya parti-parti ini adalah parti-parti ‘altenative’ yang mempunyai ‘consequence’ besar dalam pilihanraya kali ini.

Kedua-dua pihak akan menghadapi masalah yang sama, iaitu untuk mendapatkan pengundi di atas pagar. Selalunya pengundi di atas pagar ini akan mementingkan kredibiliti sesebuah parti itu. Kredibiliti sesebuah parti akan dinilai dari kesungguhan parti parti itu melakukan apa yang mereka janjikan dalam hal politik negara sekarang ini.

‘Communal politics’ sudah menjadi elemen yang telah ‘outmoded’ buat generasi sekarang ini. Jika ada bayangan yang sesebuah parti itu masih terbelenggu dengan ‘communal politics’ ini pengundi di atas pagarlah yang akan menentukan ke mana arah ‘pattern’ pengundian semasa hari mengundi itu nanti. Bayangan itu tentulah mudah dilihat dari senarai calon-calon yang diturunkan oleh parti-parti itu.

Sebenarnya isu-isu dalam masa berkempen sekarang sudah difahami oleh ramai rakyat dan itu bukan lagi menjadi isu untuk diperbesar-besarkan. Yang menjadi pemerhatian rakyat sekarang bagaimana seriusnya sesebuah parti itu benar-benar melaksanakan perjuangan sesebuah parti itu.

Pihak mana yang membuat kesilapan akan mendapat kerugian dan inilah yang selalu terjadi dalam pilihanraya-pilihanraya yang lalu. Peralihan 2% atau 3% undi sahaja akan menentukan menang kalah mana-mana pihak kali ini.

Bagi rakyat yang penting bagi mereka sekarang ini ialah perubahan, bukan sahaja dari perubahan parti politik yang memerintah, tetapi juga berusaha untuk memilih perubahan suasana dan sikap politik yang boleh memantapkan pengurusan negara dan negeri.

Mana pihak yang berkemampuan untuk menjadikan rasuah sebagai sejarah dan tidak menunjukkan sikap politik komunal parti itulah yang akan mencapai kejayaan. Parti itulah yang akan berjaya menambat hati rakyat yang sedang dalam pencarian ini.

Kita lihat dan telah banyak membaca sejarah, kuasa yang besar yang disandang sebegitu lama akan hilang kerana kerakusan pimpinannya dan kufur terhadap nikmat yang mereka dapat sekian lama.

Ada juga sejarah yang membuktikan kuasa yang hampir diperolehi terlepas dari genggaman mereka semata-mata kerana kesilapan kecil dan sikap yang menakutkan rakyat terpancar pada saat-saat matlamat mereka tercapai.

Kewarasan pimpinan mana-mana parti untuk membayangkan apa yang mereka katakan dalam paparan mereka terhadap rakyat dalam siri kempen mereka sekarang ini menjadi salah satu dari elemen penentu dalam pilihanraya kali ini.

Jika kedua-dua pihak tidak melakukan kesilapan di saat-saat akhir ini Pakatan Rakyatlah yang akan mendapat kejayaan kerana geraf sokongan yang bertambah dari hari kehari.Pendeknya dalam pilihanraya kali ini, bukannya siapa yang betul yang akan menerima kemenangan sebaliknya ia bergantung kepada pihak mana yang melakukan kesilapan yang akan kalah dalam mother of all elections ini.

harakahdaily/-

Tiada ulasan: