09 April 2013

Manifesto BN 'racun' untuk rakyat

28 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: PAS melihat manifesto BN lebih kepada 'racun' kerana pada amalan biasa parti itu, perlaksanaan janji manifesto hanya akan meningkatkan hutang negara.

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat Idris Ahmad berkata, berbanding Pakatan Rakyat, perlaksanaan manifesto khususnya dalam pemberian bantuan kepada rakyat dibuat menggunakan wang lebihan hasil daripada kecekapan pengurusan.

"Pakatan Rakyat membantu rakyat hasil daripada lebihan bukan pinjaman. Sedangkan BN daripada pinjaman yang kemudiannya akan dibeban kepada rakyat.

"Kerajaan PR berjaya membuktikan dengan amalan. Walaupun satu ketika dahulu pemimpin BN mengatakan negeri PR akan bankrap. Sebaliknya wang kerajaan Selangor bertambah daripada RM400 juta kepada RM2.6 bilion," katanya dalam satu kenyataan.

Rakyat boleh menilai bagaimana Selangor yang ditadbir Pakatan Rakyat memberi 20 meter padu air percuma, bantuan RM2500 di bawah tabung kifalah serta Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) dan banyak lagi, namun pada masa yang sama pendapatan negeri juga meningkat.

Menurut beliau, pada tahun 2004 hutang negara sebanyak RM242 bilion meningkat kepada RM363 bilion (2009), RM456 bilion (2011), RM502 (2012)

"Peningkatan ketara 107.4 peratus hutang sejak 8 tahun. Ertinya setiap rakyat menanggung hutang hampir RM18,000 seorang.

"Jika BN terus diberi kepercayaan bererti rakyat menempah kesengsaraan melalui kenaikan perkhidmatan, kenaikan cukai, kenaikan harga barang, kualiti perkhidmatan dan tanggungjawab kerajaan semakin kurang.

Sekarang ujarnya kehidupan rakyat semakin sukar apatah lagi pengangguran di kalangan siswazah mencecah seramai 76,200 orang manakala sejumlah 10,200 pemilik Diploma Pendidikan tidak ada penempatan serta 8,000 pemegang Diploma Kejururawatan masih menganggur.

Menurutnya, Datuk Seri Najib Razak hanya pandai memberi tetapi tidak pandai untuk menambah pendapatan negara dan akhirnya rakyat menanggung beban gara-gara pemimpin BN tidak bijak mengurus ekonomi.

"Jika BN menang banyak lagi racun berbisa yang sedang menunggu rakyat seperti kenaikan harga petrol, gula, tepung, GST, cukai prepaid, tol.

"Oleh itu rakyat wajib jangan beri undi kepada BN, biarlah mereka mahu menjanjikan bulan atau matahari. 

"57 tahun, bukan waktu percubaan tetapi waktu untuk hendak melaksanakan. Masa untuk BN sudah berlalu, rakyat mahu kerajaan baru," katanya.

Harakahdaily/-

Tiada ulasan: