09 April 2013

BN Tak ‘Gentleman’ Guna Media Milik Rakyat – Dr Maszlee

28 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


Kerajaan Sementara Barisan Nasional patut bersikap ‘gentleman’ dengan memberi ruang kepada Pakatan Rakyat untuk bentang manifesto mereka, termasuk mengadakan debat terbuka, kata tokoh akademik, Dr Maszlee Malik.

Pensyarah Kuliyyah Ilmu Wahyu & Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) itu mengulas pelancaran manifesto BN semalam yang disiar secara langsung di saluran RTM.

Selain TV1, ia disiar selama sejam di stesen televisyen utama seperti TV3, NTV7, Astro Awani dan TV Al-Hijrah.

Bagaimanapun, bekas Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim sebelum ini hanya menawarkan 10 minit kepada Pakatan untuk kemukakan manifesto mereka di RTM.

“BN kalau nak bertanding, tandinglah secara ‘gentleman’. Kena ada level playing field’ (padang sama rata). Akses media, ruang untuk bertemu rakyat dan peluang untuk menerangkan manifesto.

“Lagi pun media yang digunakan ialah media milik rakyat, yang ditampung oleh wang pembayar cukai. Tidak boleh ada keistimewaan, media kena neutral,” kata Maszlee ketika dihubungi
.

Katanya, sekiranya media bersikap terbuka kepada dua-dua belah pihak, rakyat boleh membuat penilaian berdasarkan manifesto ditawarkan.

“Macam pendakwa raya dengan peguam bela. Kena bawa bukti. Kalau dengar sebelah pihak sahaja, macam mana hakim nak buat keputusan adil?,

“Nak bercakap sejam, cakaplah. Tapi beri ruang pada orang lain untuk bentang manifesto... dan lagi baik kalau ada debat,” kata Maszlee.

Mengulas mengenai debat, katanya, ia bukan semata-mata budaya Eropah, tetapi diamalkan oleh negara demokrasi di seluruh dunia.

“Debat politik kini diamalkan di Mesir, sebelum pilihan raya. Di Indonesia diadakan debat calon Gabenor Jakarta. Malah, Kenya baru-baru ini pun adakan debat Presiden mereka yang pertama.

“Bila tidak ada ruang dan padang sama rata, terbukti pihak BN tidak ‘gentleman’,” tegas Maszlee.

Ulasan GB

Bukan sahaja tidak gentkeman, malah ia merupakan satu penyalahgunaan kuasa.

Berpuluh tahun lamanya kerajaan UMNO BN telah menyalahgunakan kuasa, namun hukum kebenaran dan keadilan akan tetap mengambil tempatnya. Yang menyalahgunakan kuasa akan tetap terhukum akhirnya..... perhatikanlah pemerintah-pemerintah di seluruh dunia, yang menyalahgunakan kuuasa akan tetap mendapat balasan... Mubarak adalah contoh paling baik untuk renungan Najib serta seluruh pemimpin UMNO BN..

Jangan main-main dengan "sunnatullah"....


1 ulasan:

Nor Arinee Mat Saaud berkata...

salam,
salute Dr Maszlee