13 Februari 2012

Penerbangan Dari Jepun Ke New Zealand Tergendala Gara-Gara Virus Influenza

20 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

WELLINGTON: Pihak berkuasa kesihatan New Zealand pada hari Isnin mengakui mengambil tindakan keterlaluan terhadap penerbangan Jepun yang dikhuatiri mempunyai influenza dengan mengkuarantin pesawat di landasan Lapangan Terbang Auckland selama beberapa jam.

Penerbangan Air New Zealand dari Tokyo diasingkan selepas ia mendarat pagi Isnin, apabila syarikat penerbangan itu memaklumkan pegawai-pegawai kesihatan bahawa kira-kira 60 orang pelajar Jepun menunjukkan simptom selesema.

Perkhidmatan Kesihatan Awam Auckland Serantau meletakkan hospital tempatan dalam keadaan bersiap sedia untuk kemasukan pesakit, manakala pasukan perubatan memasuki Boeing 777-200 untuk memeriksa penumpang yang sakit.

Selepas kira-kira tiga jam pemeriksaan, diberi imunisasi dan dipastikan tidak mempunyai virus, mereka akhirnya dibenarkan keluar.

"Secara amnya kami kelihatan bertindak keterlaluan tetapi inilah yang lebih baik daripada bertindak seperti biasa. Kami perlu untuk memastikan keselamatan semua," kata Pegawai Perkhidmatan Perubatan Kesihatan, Richard Hoskins.

Beliau berkata pihak berkuasa mempunyai tanggungjawab untuk merawat semua virus yang menakutkan secara serius.

mstar/-

Tiada ulasan: