13 Februari 2012

Bumbung runtuh: Jiran selamatkan pelajar Malaysia

20 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

JAKARTA - Jiran-jiran membantu memecahkan tingkap bilik bahagian belakang rumah sewa yang didiami pelajar Malaysia di Grogol, Jakarta Utara tengah malam kelmarin untuk mengeluarkan mereka setelah bumbung bahagian depan rumah itu runtuh.

Salah seorang pelajar Malaysia berkenaan Nor Ubudiah Seti berkata semua pelajar yang menghuni rumah itu hanya sempat mengambil barang peribadi dan dokumen penting semasa menyelamatkan diri.

"Kejadian berlaku selepas hujan renyai, ketika itu saya bersama lapan pelajar Malaysia yang lain sedang berehat.

"Tiba-tiba kami terdengar suatu bunyi yang sangat kuat dari luar rumah seperti bunyi lori simen terbalik," kata pelajar tahun empat jurusan perubatan Universiti Trisakti itu di sini, semalam.

Apabila meninjau ke luar rumah, mereka terkejut melihat jiran-jiran kecoh dan menjerit melihat runtuhan yang berlonggok di depan rumah itu hingga menghalang pintu keluar di bahagian depan di tingkat bawah, rumah dua tingkat itu.

Kira-kira 30 mahasiswi Universiti Trisakti, termasuk 11 mahasiswi dari Malaysia mendiami rumah itu, yang terletak tidak begitu jauh dari kampus universiti itu. Penghuni lain ialah mahasiswi dari Indonesia.

Kesemua 11 pelajar Malaysia itu kini menumpang rumah rakan-rakan pelajar Malaysia yang lain di sekitar kawasan itu kerana bimbang keselamatan struktur bangunan rumah itu selepas kejadian tersebut.

Atase Pendidikan merangkap Setiausaha I (Pendidikan) Education Malaysia, Kedutaan Besar Malaysia Jakarta, Ludinata Misnun berkata pihaknya dengan kerjasama kedutaan telah menyiapkan tempat untuk pelajar terbabit tinggal sementara di Malaysia Hall Jakarta.
Bagaimanapun, pelajar terbabit lebih cenderung untuk tinggal sementara di rumah rakan-rakan di sekitar kawasan itu kerana Malaysia Hall yang terletak di

Jakarta Selatan agak jauh dari kampus Universiti Trisakti di Jakarta Utara.

Ini akan menyulitkan mereka untuk berulang alik ke kampus, lebih-lebih lagi mereka akan menghadapi peperiksaan pada hujung minggu ini, kata beliau.

Sinar Harian

Tiada ulasan: