16 Februari 2012

Roboh ‘port’ maksiat, dadah

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU- Dua bangsal yang dipercayai dijadikan ‘port’ untuk memuaskan nafsu seks dan melepaskan gian dadah golongan gelandangan dan remaja sejak beberapa tahun lalu dirobohkan pihak berkuasa tempatan dalam operasi pagi semalam.

Majlis Perbandaran Kota Bharu- Bandar Raya Islam (MPKB- BRI) bertindak merobohkan dua binaan tersebut yang dibina bersebelahan tanah perkuburan di Jalan Kubur Muda, Kampung Sireh di sini, selepas mendapat aduan daripada orang ramai.

Menurut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasa MPKB-BRI, Ramli Che Hussain, seramai 20 anggota penguat kuasa diketuai oleh Ketua Inspektor MPKB-BRI, Mohamad Ali dan dua anggota polis terlibat dalam operasi berkenaan.

“Kedua-dua bangsal tersebut didirikan di atas tanah rizab Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) dan tanah milik persendirian secara haram.

“Dua tahun lalu kita pernah bertindak merobohkan bangsal seumpama ini tetapi, mereka ini mendirikan semula tanpa kebenaran dan ia dipercayai menjadi tempat kegiatan jenayah dan maksiat,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Ramli berkata, operasi selama satu jam yang bermula kira-kira jam 10 pagi itu menemui beberapa barangan termasuk botol, kotak, dan tilam yang mungkin digunakan untuk kegiatan maksiat.

Beliau berkata, pada 5 Februari lalu pihaknya mengeluarkan notis kepada pihak berkenaan agar merobohkan binaan berkenaan, namun tersebut tidak diendahkan.

“Susulan daripada itu, kami terpaksa merobohkan bangsal berkenaan dan tindakan dilakukan di bawah Seksyen 70 Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974, di mana mengikut akta tersebut, mana-mana individu yang mendirikan bangunan tanpa kelulusan pihak majlis, ia boleh dirobohkan,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan mengenai bangsal di kawasan berkenaan yang dijadikan tempat seorang lelaki warga emas memuaskan nafsu dengan menjadikan seorang wanita warga Indonesia sebagai hamba seks.

Sinar Harian

Tiada ulasan: