23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -
Bahan-bahan untuk bebola ayam:
200 gm daging ayam - dikisar
50 gm bawang merah
25 gm bawang putih
20 gm cili merah - dimayang
10 gm daun bawang - dimayang
50 gm tepung jagung
30 ml minyak sayuran
10 gm gula
Sedikit stok ayam untuk merebus bebola
Bahan-bahan untuk sup:
1 liter stok ayam
300 ml santan
300 ml krim
5 gm daun ketumbar
2 keping daun salam
250 gm labu - dipotong dadu
Sedikit cili merah - dimayang halus
Garam secukup rasa
Serbuk lada sulah secukup rasa
Cara menyediakan bebola ayam:
1. Campurkan kesemua bahan dan kisar halus.
2. Bentukkan seperti bola-bola kecil.
3. Rebuskan bebola ayam ini di dalam air rebusan stok ayam.
4. Apabila ia timbul, bolehlah diangkat.
5. Tuskan bebola ini. Ketepikan.
Cara menyediakan sup:
1. Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sehingga ia mendidih.
2. Angkat sup ini dan biarkan ia sejuk.
3. Apabila sudah sejuk, kisarlah sup ini.
4. Bolehlah tuangkan sup ini di atas bebola ayam.
5. Hidangkan bersama roti.
SAJI ONLINE/-
Bahan-bahan untuk bebola ayam:
200 gm daging ayam - dikisar
50 gm bawang merah
25 gm bawang putih
20 gm cili merah - dimayang
10 gm daun bawang - dimayang
50 gm tepung jagung
30 ml minyak sayuran
10 gm gula
Sedikit stok ayam untuk merebus bebola
Bahan-bahan untuk sup:
1 liter stok ayam
300 ml santan
300 ml krim
5 gm daun ketumbar
2 keping daun salam
250 gm labu - dipotong dadu
Sedikit cili merah - dimayang halus
Garam secukup rasa
Serbuk lada sulah secukup rasa
Cara menyediakan bebola ayam:
1. Campurkan kesemua bahan dan kisar halus.
2. Bentukkan seperti bola-bola kecil.
3. Rebuskan bebola ayam ini di dalam air rebusan stok ayam.
4. Apabila ia timbul, bolehlah diangkat.
5. Tuskan bebola ini. Ketepikan.
Cara menyediakan sup:
1. Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sehingga ia mendidih.
2. Angkat sup ini dan biarkan ia sejuk.
3. Apabila sudah sejuk, kisarlah sup ini.
4. Bolehlah tuangkan sup ini di atas bebola ayam.
5. Hidangkan bersama roti.
SAJI ONLINE/-
Tiada ulasan:
Catat Ulasan