17 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -
Koperasi Pembangunan Kampung Teluk Petata Baling Berhad, melalui jenama ikan pekasam Petatabest yakin meraih 30 peratus keuntungan daripada purata kos pengeluaran setiap bulan.
Pengerusinya, Basrah Ibrahim berkata, pengeluaran ikan pekasam sebelum ini diambil dari orang kampung, tetapi kini, semakin aktif dan mula mengeluarkan jenama sendiri.
Menurutnya, pelaburan bagi pembungkusan ikan pekasam melibatkan RM20,000 malah mendapatkan khidmat nasihat daripada Institut Penyelidikan Piawaian dan Perindustrian Malaysia (Sirim).
“Purata pengeluaran ikan pekasam setiap bulan mencecah 100 kilogram (kg) di mana ia diproses sendiri secara manual dan dijual dengan harga RM20 sekilo bergantung pada jenis ikan.
“Sebelum ini, kami lebih fokus kepada pemprosesan ikan sungai tetapi kini cuba mengembangkan lagi perniagaan kepada ikan laut seperti gelama,” katanya kepada Sinar Harian.
Basrah berkata, kini permintaan semakin tinggi namun menghadapi masalah kekangan untuk mendapatkan stok ikan sungai.
Katanya, kaedah pemasaran ikan pekasam lebih tertumpu kepada edaran sekitar kedai runcit dalam kampung dan pasar tani.
Selain di Baling, mereka pernah cuba menghantar ikan pekasam ke Melaka, Kuala Lumpur dan Perak.
“Keistimewaan ikan pekasam kami adalah cara proses menggunakan resipi tradisional. Kami mendapatkan resipi tersebut daripada seseorang yang mahir dalam pemprosesannya sejak dia berusia 20 tahun lagi,” katanya.
Sinar Harian
Koperasi Pembangunan Kampung Teluk Petata Baling Berhad, melalui jenama ikan pekasam Petatabest yakin meraih 30 peratus keuntungan daripada purata kos pengeluaran setiap bulan.
Pengerusinya, Basrah Ibrahim berkata, pengeluaran ikan pekasam sebelum ini diambil dari orang kampung, tetapi kini, semakin aktif dan mula mengeluarkan jenama sendiri.
Menurutnya, pelaburan bagi pembungkusan ikan pekasam melibatkan RM20,000 malah mendapatkan khidmat nasihat daripada Institut Penyelidikan Piawaian dan Perindustrian Malaysia (Sirim).
“Purata pengeluaran ikan pekasam setiap bulan mencecah 100 kilogram (kg) di mana ia diproses sendiri secara manual dan dijual dengan harga RM20 sekilo bergantung pada jenis ikan.
“Sebelum ini, kami lebih fokus kepada pemprosesan ikan sungai tetapi kini cuba mengembangkan lagi perniagaan kepada ikan laut seperti gelama,” katanya kepada Sinar Harian.
Basrah berkata, kini permintaan semakin tinggi namun menghadapi masalah kekangan untuk mendapatkan stok ikan sungai.
Katanya, kaedah pemasaran ikan pekasam lebih tertumpu kepada edaran sekitar kedai runcit dalam kampung dan pasar tani.
Selain di Baling, mereka pernah cuba menghantar ikan pekasam ke Melaka, Kuala Lumpur dan Perak.
“Keistimewaan ikan pekasam kami adalah cara proses menggunakan resipi tradisional. Kami mendapatkan resipi tersebut daripada seseorang yang mahir dalam pemprosesannya sejak dia berusia 20 tahun lagi,” katanya.
Sinar Harian
Tiada ulasan:
Catat Ulasan