18 Januari 2008

Semua Sudah Bersedia

Pilihanraya boleh diadakan bila-bila masa dari sekarang. Pemimpin-pemimpin pembangkang semuanya telah mengumumkan parti masing-masing sudah siap menunggu pengumuman dari PM tarikh PR Umum Ke 12.


Jentera parti telah diarahkan beroperasi 24 jam sebagaimana yang diarahkan oleh Timbalan Presiden PAS Ust. Nasaruddin Md. Isa. Begitu juga soal pembahagian kerusi dikebanyakan negeri telahpun selesai. Contohya Pesuruhjaya PAS Perak sejak beberapa bulan lepas telah mengumumkan pembahagian kerusi dengan PKR di negeri " moh ler" telahpun selesai. Malah mengikut maklumat senarai calon-calon PAS yang akan bertanding telahpun diperturunkan kesemua Kawasan PAS di Negeri Perak.

PAS dan pakatan pembangkang kini bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum pada bila-bila masa. Naib Presidennya, Datuk Husam Musa berkata, soal agihan kerusi bagi memastikan peluang kemenangan lebih baik kini sudah mencapai tahap 95 peratus.(kenyataan pada 19 nov 2007)

Pemuda PAS dan Muslimat PAS mengumumkan tidak gentar jika Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan tarikh pilihan raya pada bila-bila masa walaupun jangka masa kempen pendek sebaliknya mereka cukup bersedia menghadapi pilihan raya dengan penuh kesedaran dan tanggungjawab.

Kelmarin Pak Lah mengumumkan Jentera pilihan raya UMNO di semua negeri kini sudah bersedia sepenuhnya bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang, Beliau berkata, perkara itu telah dimaklumkan oleh pengerusi-pengerusi badan perhubungan UMNO negeri pada mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti itu hari ini dan beliau berpuas hati.“Saya berpuas hati (dengan persiapan UMNO negeri menghadapi pilihan raya). Mereka kerja kuat,” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat itu di Menara Dato Onn .

Semua parti juga telah siap menempah bahan-bahan pilihanraya seperti bendera, baner, payung dan lain-lain. Selain itu SPR telah berulang kali sampai tersasul si Rashid bahawa mereka telah bersedia . Hayatnya juga telah diperpanjangkan oleh akta yang baru. Media arus perdana juga digembeling supaya mengambarkan negara dalam keadaan cukup selesa walaupun penuh dengan penyakit. Semuanya merupakan tanda-tanda kepada PR yang semakin dekat.

Macamlah dua pasukan yang akan bertanding dalam satu padang permainan, yang ditunggu cuma tiupan wisel dari pengadil. Kita menunggu dengan sabar dan terus berusaha dan berdoakan semuga kemenangan menyebelahi kita nanti.

Siapa Yang Ganas ?

Siapa yang ganas? persoalan ini perlu kita jawab dengan segera apabila TPM cuba mengalih pandangan rakyat dan menuding kepada pihak tertentu dalam ucapannya hari ini di UIA.


Umat Islam perlu menentang golongan pelampau dan ektremisme dan tidak boleh membiarkan orang lain mentafsirkan siapakah mereka dan apakah pendirian mereka, kata Najib Tun Abdul Razak. Beliau berkata, adalah menyedihkan bahawa Islam hari ini dikaitkan dengan keganasan, mengikut perasaan dan tidak bertindak rasional, berfikiran singkat, mundur sosio ekonomi, regim berkuku besi dan berkelakuan regresif terhadap wanita.

Sebenarnya dalam negara kita siapakah yang boleh dikatakan ganas dan melampau. Siapa dahulu yang diserang dengan gas pemedih mata dan water canon, malah siapa dulu yang dipukul dan disepak terajang didalam lokap.

Keganasan kerap kali bermula bila rakyat berhimpun dengan aman dimana sahaja walaupun di mesjid dan markaz parti. Peristiwa 26 Ogos 2005 bila ceramah yang turut dihadiri oleh Presiden PAS yang diadakan dalam Masjid Taqwa Batu 6 turut diserang oleh Polis mengakibatkan berlaku kekecohan dan pertempuran antara pihak Polis dan orang ramai yang marah dengan tindakan tersebut. 12 orang telah ditahan.

Di Terengganu bukankah Irwandi dan Azman yang terkena tembakan peluru hidup adalah magsa keganasan. Sesudah itu terpaksa merengkuk dalam penjara dengan tidak boleh diikat jamin. Dalam kejadian pada 26 Mei 2005 operasi meroboh rumah peserta RTB Bujal di Kemaman termasuk sebuah masjid yang hampir siap dibina. Ini sekadar beberapa contoh dari ribuan siri keganasan keatas rakyat di Malaysia.

Peritistiwa pembunuhan Altaltuya merupakan sejarah keganasan dalam negara kita yang sangat melampau dan mengaibkan. Bukankah Najib juga dikaitkan dalam isue ini.

Siapakah yang ganas, bila harta rakyat yang berlaksa-laksa di rompak oleh orang-orang politik dan sampai sekarang tidak di ambil tindakan kepada orang yang terbabit.

Jangan berucap dengan main kias-kiasan, Pelajar UIA faham benar maksud ucapan Najib . Semuanya berotak geliga sebab itulah boleh masuk UIA. Kalau tidak malu kepada pendengar malulah kepada diri sendiri dan Allah SWT yang maha tahu dosa dan kesalahan kita. Rakaman Video para Malaikat akan dtayangkan untuk membuktikan segala amalan kita nanti.

DOA..

Ya Allah jadikan kami sebagai seorang yang penyayang dan bukan nya seorang yang ganas. Ya Allah jauhkan kami dari temasuk ke dalam golongan yang menzalami orang lain, dan jauhkan kami dari menyokong para penzalim dibumi tercinta ini..amienn..