19 November 2012

Syarikat penerbangan perlu adil kepada penumpang

5 Muharram 1433H. [MOD] -

AirAsia sebuah syarikat penerbangan tambang murah telah memberi banyak kemudahan kepada pengguna yang kurang berkemampuan untuk menikmati penerbangan tambang murah. Semua penerbangan AirAsia dikendalikan oleh Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT).

Ramai yang bersyukur kerana dapat menggunakan khidmat penerbangan murah tersebut, walaupun dulu hanya terdapat sebuah syarikat penerbangan yang mengendalinya dengan mengenakan bayaran yang tinggi.

Walaubagaimana pun ramai juga yang kurang berpuas hati cara pengurusan pihak AirAsia terutama sekali mengenakan caj atau penalti kepada pengguna yang lewat atau tersalah info tentang jadual penerbangan atau tempat berlepas terutama sekali di KL LCCT. Ada juga caj tersembunyi walaupun dikatakan tambang murah.

Contoh penerbangan di KL LCCT untuk penerbangan domestik di mana ada setengah kuanter dibuka untuk penerbangan ke destinasi yang sama tetapi di tempat pintu perlepasan yang berlainan.

Ada sesetengah penumpang yang baru datang agak keliru dengan tempat perlepasan dan ada yang tersilap tempat menunggu sehingga apabila mereka sedar yang pesawat sudah pun berlepas hanya dalam beberapa minit saja.

Antara sebabnya adalah suara pengumuman kurang jelas dan tidak secara menyeluruh di kawasan tempat menunggu dan ada juga petugas tidak berada di kuanter sehingga waktu hendak berlepas barulah mereka muncul.

Ada yang sudah datang awal tetapi tiba-tiba pula jadual penerbangan ditunda lebih dari 1 jam tetapi tiada sebarang bayaran balik atau sekurang-kurangnya kupon hidangan ringan diberikan oleh pihak pengurusan AirAsia. Apabila penumpang datang lewat sedikit atau 10 minit lewat dari jadual penerbangan mereka pula dilarang masuk dan akan dikenakan penalti kalau mahu meneruskan penerbangan.

Inilah satu perkara yang tidak adil kepada pengguna, di mana hanya pihak syarikat yang untung dalam perjanjian yang agak berat sebelah ini. Kalau pihak syarikat yang membuat kesilapan, tidak pula pengguna dapat menuntut bayaran balik walaupun mereka terlewat setengah atau 1 jam lebih dari jadual penerbangan.

Macam-macam syarat pula dikenakan oleh pihak syarikat kepada pengguna kalau mahu menuntut bayaran balik.

Pihak pengguna juga berhak menuntut bayaran balik sekiranya mereka terpaksa terlewat penerbangan disebabkan oleh pihak penerbangan AirAsia atau mana-mana syarikat penerbangan yang menangguhkan penerbangan mengikut jadual.

Kita mengesa agar pihak kerajaan mengkaji semula caj atau kos tersembunyi yang selalu dikenakan oleh pihak syarikat kepada pengguna. Jangan hanya pengguna saja boleh dicaj atau didenda sedangkan apabila berlaku sebaliknya pihak syarikat pula boleh bebas tanpa sebarang tindakan dikenakan.

Kita mahu semua pihak dilayan dengan adil, bukan hanya pentingkan pihak korporat saja sehingga pengguna menjadi mangsa.

Harap perkara ini dapat perhatian yang sewajarnya dari pihak kerajaan dan mereka yang diamanahkan untuk menjaga kebajikan rakyat. Kebajikan rakyat mesti diutamakan dari pihak yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata.

Penulis ialah Yang Dipertua PAS Miri yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Sarawak.

Pembelian bas kempen PRU dibiayai sendiri oleh MB Selangor

Abdul Khalid Ibrahim5 Muharram 1433H. [MOD] -
 
Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada hari pertama persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor - Foto Sinar Harian oleh Safwan Mansor
 
SHAH ALAM - Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau membiayai sepenuhnya kos pembelian bas dua tingkat yang akan digunakan pakatan pembangkang sepanjang kempen pilihan raya umum (PRU) ke-13 tanpa melibatkan dana kerajaan negeri.

Abdul Khalid berkata beliau membayar sebanyak RM10,833 sebagai ansuran bulanan bas bernilai hampir RM650,000 yang dibuat melalui konsep sewa beli.

"Bas untuk kempen pilihan raya ini pembeliannya dibuat secara persendirian.

"Saya turut galakkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk buat kajian dan saya (sanggup) memberikan dokumen berkaitan," katanya ketika menjawab soalan Datuk Mohamad Satim Diman (BN-Seri Serdang) pada hari pertama persidangan

Dewan Undangan Negeri Selangor di sini hari ini.

Mohamad Satim bertanyakan sama ada kerajaan negeri melakukan proses audit bagi memastikan transaksi pembelian bas itu betul, telus dan bertanggungjawab.

Abdul Khalid sebelum ini dilaporkan berkata kos sewa bas berkenaan ditanggung sendiri olehnya untuk tempoh enam bulan dan akan bergerak ke seluruh Semenanjung Malaysia khusus ke kawasan pedalaman bagi memperkenal pemimpin pembangkang kepada rakyat.

Bas yang didaftarkan atas nama Abdul Khalid, dengan lesen diberikan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan itu, boleh membawa sehingga 19 penumpang pada satu-satu masa dan dilengkapi dengan pentas mini untuk kegunaan ceramah serta sistem audio yang canggih dan lengkap.- Bernama

32 negara layak tukar lesen memandu secara automatik

5 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Rakyat dari 32 negara layak menukar lesen memandu mereka kepada lesen memandu Malaysia secara automatik, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Jelaing Mersat.
  
Beliau berkata ini selaras dengan 'United Nations Conference on Road and Motor Transport, Geneva 1949 and 1968' yang memperuntukkan negara anggota saling mengiktiraf lesen memandu masing-masing.
  
"Sebanyak 115 negara tidak diberi secara automatik di bawah konvensyen itu yang mana mereka perlu membuat permintaan kepada Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)," katanya ketika menjawab soalan tambahan Ahmad Kasim (PKR-Kuala Kedah) di Dewan Rakyat hari ini.
  
Ahmad mempersoal tindakan memberi lesen kepada pemandu warga asing sedangkan mereka tidak mahir undang-undang negara ini.
  
Mengulas lanjut, beliau berkata antara sebab permohonan pertukaran lesen memandu warga asing tidak diluluskan ialah tidak mematuhi syarat tertentu yang ditetapkan JPJ.

Syarat-syarat itu melibatkan tempoh sah pasport dan visa, lesen memandu yang sah, surat terjemahan lesen memandu jika tidak ditulis dalam bahasa Inggeris, pengesahan lesen memandu dari kedutaan negara pengeluar atau pengesahan daripada pihak berkuasa pengeluar lesen berkenaan, di samping mengisi lengkap borang JPJ beserta dokumen tambahan yang diperlukan termasuk gambar berwarna.
  
"Bagi maksud pertukaran ini, permohonan akan dikenakan bayaran lesen memandu sebanyak RM30 setahun dan yuran proses sebanyak RM20," katanya
  
Kata beliau, rekod JPJ menunjukkan daripada 13,252 permohonan, sebanyak 8,469 telah diluluskan antara 2010 dan 30 Okt lepas. - Bernama

12 terbunuh kemalangan jalan raya kedua

12 terbunuh kemalangan jalan raya kedua5 Muharram 1433H. [MOD] -

Anggota penyelamat berusaha mengeluarkan mangsa
KAHERAH - 12 orang terbunuh dan tiga lagi cedera selepas sebuah trak merempuh bas mini berhampiran ibu negara Mesir, semalam.

Pegawai penyiasat berkata, trak  itu dipercayai dipandu laju lalu memasuki lorong bertentangan sebelum merempuh bas mini yang membawa 15 penumpang.

“Pemandu lori ditahan di tempat kejadian dan operasi mengeluarkan mangsa giat dilakukan kerana kebanyakan mayat terputus anggota badan,” katanya.

Menurutnya, mangsa cedera dikejarkan ke hospital berhampiran.  

Kejadian tersebut adalah kemalangan maut kedua dalam tempoh beberapa jam selepas 50 orang, 

kebanyakannya kanak-kanak, maut dalam kemalangan membabitkan bas sekolah dan kereta api kelmarin.
Kemalangan itu menaikkan kemarahan orang awam dan mendesak kerajaan supaya menangani masalah pengangkutan awam dan penyelenggaraan laluan kereta api dan jalan raya dengan segera. - AFP

Sekalipun binti Anwar berkata begitu

5 Muharram 1433H. [MOD] -

NURUL Izzah Anwar (Puteri), Naib Presiden PKR sudahpun menjelaskan apa yang dimaksudkannya tentang kebebasan beragama untuk semua, tetapi ia tidak  dipedulikan oleh banyak orang.

Tetapi mereka mengira anak sulung Anwar itu seorang yang sudah berdosa.

Begitulah dunia kita yang dikelilingi oleh orang-orang yang bebal yang sekaliannya tidak sedia belajar untuk mendengar hujah.

Dia sudah membuat penjelasan. Yang dimaksudkannya tidak seperti yang ditohmah terhadapnya. Mengapa penjelasan itu tidak mahu didengar?

Jika penjelasannya belum memuaskan, maka dilanjutkan soalan terhadapnya, tetapi tidak boleh dia dicap sebagai orang Islam yang sudah tidak boleh dipakai lagi.

Sekalipun Nurul Izzah betul berkata begitu dan dia berdosa kepada Allah atas kejadian itu, Allah tidak menutup pintu taubat kepadanya.

Dia boleh bertaubat dan Allah memang suka kepada hambaNya yang bertaubat. Tidakkah Allah itu maha menerima taubat orang-orang yang dikehendakinya.

Kalau pun dalam apa yang ditohmah itu Izzah dikira murtad, hukum murtad yang disabitkan ke atas seseorang tidak terus dipancung saja. Dia diperintah taubat dulu oleh hakim. Jika dia sudah bertaubat, maka hukum tidak dijalankan ke atasnya.

Apakah taubatnya Allah terima atau tidak, bukan kita sebagai makhluk boleh mendahului bagi mengatakan taubatnya  diterima atau tidak. Hanya Allah yang berkuasa menentukannya. Bagi manusia, apabila  diketahui seseorang itu bertaubat, maka tidaklah wajar ia ditakwil lagi.

Jika puteri Anwar itu sah berdosa dalam tohmah terhadapnya, dosa itu adalah terhadap Allah, bukan terhadap manusia. Dosa terhadap Allah, Allahlah yang mengampunkannya. Dosa hamba terhadap Allah adalah lebih mudah terampun dari dosa terhadap manusia. Dosa terhadap manusia, kita terpaksa cari manusia itu sampai dapat untuk minta maaf kepadanya. Kalau orang itu mati sebelum kita minta maaf, maka bagaimana kita mahu lepas dari dosa itu. Tetapi dosa kepada Allah,  Ia ada  di mana-mana kita boleh bertaubat.

Cuma kalau dosa yang kita buat itu menyebabkan orang lain terbabit, misalnya dia berdosa disebabkan oleh anjuran kita, maka taubat kita mesti  dibuat di khalayak umum, umumkan apa dosa yang kita buat? Tidak boleh kita bertaubat kepada Allah saja seorang diri.

Izzah telah minta peguamnya menyaman pihak yang mengikutnya telah memutar belit kenyataannya. Sebelum mahkamah memutuskan Izzah bersalah, kita anggap  dia orang yang benar.

Apapun kalau dia ada dosa, dosanya bukanlah rasuah, menggelap duit negara, membunuh orang dan sebagainya, dosa seperti itu tidak selesai dengan bertaubat, tetapi mestilah diserahkan kepada keputusan mahkamah. Bagi orang Islam mestilah mengikut perundangan Islam.

Mursyidul Am Tok Guru  Nik Aziz, Presiden PAS Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang  dan Ketua Dewan Ulama, Dato’ Harun Taib mengelak dari menghukum Nurul Izzah  tanpa usul periksa kerana  tidak mahu mengata murtad kepada orang yang tidak diketahui murtadnya  dan tidak mahu mengkafirkan orang yang tidak pasti kafirnya.

harakah/-

Air longkang melimpah

5 Muharram 1433H. [MOD] -

Air longkang melimpah

Rahimi menunjukkan air longkang yang melimpah masuk ke deretan gerai MDT di Taman Rekreasi Tampin.
TAMPIN -  Peniaga gerai Majlis Daerah Tampin (MDT) Taman Rekreasi Tampin, di sini  terpaksa membasuh ruang di hadapan premis akibat air longkang melimpah masuk ke gerai.

Tinjauan ke lokasi berkenaan mendapati, hujan lebat turut membawa aliran air berlumpur dari longkang yang rendah sehingga menyebabkan ia melimpah dan kawasan tempat duduk pengunjung basah.

Peniaga, Rahimi Me, 46, berkata, dia berniaga di lokasi berkenaan sejak Mac lalu dan masalah air longkang melimpah berlaku sejak keadaan cuaca yang hampir setiap hari hujan lebat.

“Kadang-kala saya segan juga kepada pelanggan yang datang ke sini kerana terpaksa melalui simen yang agak licin dan ada juga pelanggan hampir terjatuh.

“Namun, saya tiada pilihan lain selain terpaksa membersihkannya hampir setiap hari bagi memastikan lokasi ini akan tetap dikunjungi pelanggan,” katanya.

Menurutnya, walaupun lokasi gerai itu seolah-olah terlindung daripada pandangan orang ramai kerana tidak terdapat papan tanda di hadapan simpang yang tertera Medan Selera MDT, dia enggan meninggalkan gerai itu kerana lokasinya sangat cantik dan tenang.

Katanya, selain air longkang melimpah, dia juga terpaksa  berdepan dengan masalah sukar  mendapatkan pelanggan sehingga gagal membayar secara konsisten sewa gerai berkenaan yang mencecah RM200 sebulan.

“Ada beberapa keadaan gerai yang perlu diberikan perhatian oleh pihak MDT antaranya tempias air hujan hingga ke bahagian dalam kedai dan perabung atapnya yang sudah bocor. Dua-dua masalah ini  terpaksa ditanggung pelanggan.

“Oleh itu, saya berharap pihak berkaitan dapat mengambil serius mengenai masalah ini demi kebaikan semua pihak terutamanya peniaga dan pelanggan setia yang sanggup berkunjung ke sini,” katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua (YDP) Majlis Daerah Tampin (MDT), Razali Bakar ketika dihubungi Sinar Harian menyatakan pihaknya akan menyiasat mengenai masalah berkenaan dan akan menilai tindakan bersesuaian untuk kebaikan semua pihak.

sinar/-

PAS bukan parti kampung, sedia tadbir negara

5 Muharram 1433H. [MOD] -


KOTA BHARU: PAS bukan ‘parti kampung’ bahkan sebuah parti yang kini bersedia untuk mentadbir Malaysia, kata Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa.

Beliau berkata PAS kini didukung ahli dari pelbagai lapisan termasuk pegawai tinggi kerajaan dan pegawai keselamatan yang telah bersara.

(Gambar: Husam bersama petugas Harakah di muktamar.)

Husam yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri Kelantan berkata Ucapan Dasar Presiden pada Muktamar Tahunan PAS ke-58 meletakkan PAS bukan saja untuk PAS tetapi juga PAS untuk semua.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Muktmar Tahunan PAS ke-58 yang berakhir di Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan (Putik) dekat sini petang semalam.

“Hendak membentuk sebuah kerajaan mesti ada pelbagai aliran kekuatan termasuk pegawai-pegawai tinggi kerajaan dan pegawai dari pasukan keselamatan yang telah bersara.

“Dan ini membuktikan PAS tidak lagi sebuah ‘parti kampung’ tetapi sebuah parti yang bersedia untuk mentadbir kerajaan secara yang baik,” ujarnya.

Katanya,, ucapan penggulungan Presiden PAS menunjukkan beliau seorang pemimpin sudah teruji, bahkan bersedia untuk memimpin rakyat Malaysia pelbagai kaum serta menguasai isu-isu governance dengan cekap.

Beliau turut mengulas isu ‘pengkhianatan Umno’  terhadap Melayu.

Husam mendakwa itu merupakan isu besar yang akan diikuti follow-up program-program yang lain selepas ini.

Ini, ujarnya penting supaya rakyat di luar bandar boleh faham bahawa sebenarnya selama ini mereka adalah terpinggir kerana kecuaian atau pun pengkhianatan Umno.

Mengenai calon PAS untuk PRU13, beliau berharap calon itu mestilah seorang berbudi baik dari perspektif Islam,  beriman, bertaqwa dan ada track record serta rapat dan mesra dengan pengundi.

harakah/-

‘Tak ku duga berpisah’

5 Muharram 1433H. [MOD] -

TOLONG...orang ramai membantu mengangkat  mayat mangsa nahas.
TOLONG...orang ramai membantu mengangkat mayat mangsa nahas. 
 
PEKAN: Seorang ayah tidak menyangka gerak hati untuk menatap wajah anak bongsunya sepuas hati ketika tidur, kelmarin, rupa-rupanya petanda dia bakal kehilangan remaja itu yang maut bersama dua rakan baik dalam kemalangan di Kilometer 29.5 Jalan Kuantan-Pekan dekat Kampung Ubai, tengah malam kelmarin.

Dalam kejadian jam 12.45 tengah malam itu, pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Mahmud Mat, di sini, Hasroy Haniff Hamsah, 17, serta dua rakan, Shahrul Azwan Jaafar Shah, 18 dan Mohd Faqih Mohd Nor, 18, mati di tempat kejadian.

Bagaimanapun, seorang lagi rakan mereka, Mohd Hasri Razali, 19, hanya cedera ringan.

Semua mangsa yang berasal dari Peramu Jaya 3 dikatakan tercampak keluar dari Proton Wira mereka naiki yang dipandu Shahrul Azwan terbabas sebelum melanggar penghadang jalan dan terbalik ketika memotong sebuah van jenazah.

Ketika kejadian, semua mangsa dikatakan dalam perjalanan menuju Kuantan.

sinar/-

Facebook satukan mempelai bisu

5 Muharram 1433H. [MOD] -


Facebook satukan mempelai bisu

Hasmadi (kiri) tersenyum setelah tangannya dikucup Norazizan sewaktu majlis akad nikah di rumah keluarga pengantin perempuan, Taman Seri Serai, Bagan Serai kelmarin.
 
BAGAN SERAI - Dilahirkan bisu bukan halangan kepada Hasmadi Hassan, 41, dan pasangannya, Norazizan Masran, 36, untuk menjadikan laman sosial Facebook sebagai medium mengenali hati budi sekali gus hidup bersama melalui ikatan perkahwinan.

Pasangan istimewa itu melangsungkan pernikahan di rumah keluarga pengantin lelaki di Taman Seri Serai kelmarin dengan Hasmadi melafazkan akad nikah menggunakan bahasa isyarat.

Majlis akad nikah disempurnakan jurunikah, Sabri Sabran lebih kurang jam 5 petang sambil disaksikan sanak saudara kedua-dua mempelai.

Pasangan terbabit dipertemukan buat pertama kali sewaktu keluarga Hasmadi datang ke rumah kakak Norazizan di Selinsing, di sini, untuk merisik setahun lalu.

Hasmadi yang berasal dari Kangar, Perlis tidak menyangka perkenalan dengan Norazizan ketika itu melahirkan perasaan mahu mengenali gadis itu secara lebih dekat.

Menurutnya, sikap Norazizan yang lemah lembut membuatkannya terpikat dan kedua-duanya mula cuba mengenali hati budi masing-masing melalui laman sosial Facebook sejak pertemuan itu.

“Luahan rasa hati melalui Facebook menguatkan perasaan cinta dan setiap kali berkomunikasi, saya dapat rasa keserasian yang wujud di antara kami.

“Walaupun kami berdua golongan orang kurang upaya (OKU) tapi saya berharap jodoh kami berpanjangan dan ikatan perkahwinan ini diberkati ALLAH SWT,” katanya menggunakan bahasa isyarat yang diterjemahkan seorang ahli keluarga.

Dalam pada itu, Norazizan berkata, sejak bertemu Hasmadi, dia mula menyimpan perasaan sayang kepada pemuda itu.

“Kali pertama berjumpa, saya rasa bimbang sekiranya keluarga Hasmadi tidak dapat menerima kekurangan diri saya kerana tidak tahu bakal suami juga OKU.

“Bagaimanapun, saya bersyukur pertemuan kali pertama akhirnya membawa ke jinjang pelamin dan berharap dikurniakan sekurang-kurangnya lima cahaya mata,” katanya.

Sementara itu, ibu Hasmadi, Che Rokiah Bakar, 64, berkata, dia tidak menghalang anak istimewanya itu memilih pasangan hidup demi kebahagiaannya.

“Dia juga insan biasa yang memerlukan perhatian daripada seorang wanita bergelar isteri,” katanya.

Bagi kakak sulung, Nor Kamaliya Masran, 41, pula, dia berasa terharu dan bersyukur kerana adiknya bertemu jodoh dengan jejaka sepertinya walaupun jarak perhubungan di antara kedua-dua mempelai begitu jauh.

“Saya berharap Norazizan mencapai kebahagiaan hakiki bersama pasangan hidupnya dan percaya kedua-duanya mampu menempuh cabaran alam perkahwinan dengan tabah,” katanya.

sinar/-

Pejalan kaki anti Lynas hampiri sasaran

5 Muharram 1433H. [MOD] -

TEMERLOH: Kumpulan Hijau Anti Lynas yang berjalan kaki sejauh 300 kilometer dari Kuantan untuk ke Dataran Merdeka dan parlimen, tengah hari semalam sampai ke Lanchang iaitu setengah perjalanan.
Rombongan disertai 200 orang itu memulakan perjalanan pagi Selasa dari Padang Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) 1, sebelum berhenti dan bermalam di beberapa lokasi iaitu Gambang, Sri Jaya, Maran dan Mentakab.

(Gambar: Sebahagian peserta jalan kaki anti Lynas berjalan kaki dari Mentakab ke Lanchang.)

Perjalanan tersebut dianjurkan oleh beberapa buah pertubuhan  (NGO) anti Lynas berikutan keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan 8 November lalu yang menolak permohonan injunksi interim ke atas Lesen Operasi Sementara (TOL) sekali gus memutuskan kilang tersebut dibenarkan beroperasi di Gebeng.

Menurut pengerusi Himpunan Hijau, Wong Tuck, yang mengetuai kempen berjalan kaki itu berharap, kempen akan berlangsung  selama 10 ke 13 hari dengan sasaran jarak perjalanan ditetapkan sekitar 30 kilometer sehari untuk sampai ke Dataran Merdeka pada 25 November ini.

“Kami mendapat sokongan padu sepanjang perjalanan setakat ini termasuk disediakan makan minum, penginapan  dan penyokong setempat yang sanggup memberi sokongan moral berjalan sama. Setiap malam dianjurkan ceramah dan forum anti Lynas.

“Pagi esok kami akan meneruskan berjalan kaki ke Karak dan lusa ke Bentong hinggalah sampai ke Dataran Merdeka dan bangunan parlimen untuk menyampaikan bantahan,” katanya.

Turut menyertai kempen jalan kaki itu ialah NGO anti Rapid Pengerang, anti Sinida Raub, 12 orang Pribumi Sarawak yang membantah projek Hidroelektrik di negeri itu, ahli jawatankuasa Pemandu BERSIH dan wakil dari Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Pahang.

harakah/-

UPSR 2012: 45,054 calon dapat semua A

5 Muharram 1433H. [MOD] -

PUTRAJAYA — Sebanyak 45,054 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini mencatat A dalam semua mata pelajaran, menurun 0.54 peratus berbanding 46,012 calon pada tahun lalu.

Pengarah Peperiksaan Lembaga Peperiksaan Kementerian Pelajaran, Dr. Na’imah Ishak berkata, pencapaian keseluruhan juga menurun sebanyak 0.01 mata Gred Purata Nasional (GPN) iaitu daripada 2.30 tahun lalu kepada 2.31 tahun ini.

"Sebab penurunan ini masih belum diketahui dan jabatan pelajaran negeri dan sekolah-sekolah akan membuat kajian mengenainya selepas ini," katanya ketika mengumumkan analisis keputusan UPSR, di sini hari ini.

Sebanyak 517,139 calon menduduki UPSR tahun ini, iaitu meningkat 3.9 peratus berbanding 497,691 tahun lalu, dan daripada jumlah itu 98.2 peratus atau 507,783 adalah calon sekolah kementerian manakala baki calon sekolah swasta.

Peperiksaan UPSR dijalankan serentak di seluruh negara pada 11, 12 dan 13 September lalu di 8,284 pusat peperiksaan.— BERNAMA