24 September 2010

Bangladesh ke arah sekular

14 Syawal 1431H.
Dr Azman Ibrahim

Bangladesh dengan lebih 155 juta jiwa di mana hampir 90 peratus penduduknya beragama Islam adalah antara negara dengan dengan jumlah ummat Islam terbesar di dunia di mana jumlah ummat Islam di Bangladesh meliputi kira satu persepuluh dari populasi ummat Islam seluruh dunia. Negara yang didiami satu satu bangsa dan satu bahasa tidak menghadapi suasana kepelbagaian kemajmukan sebagaimana sebahagian negara lain. Dahulunya Bangladesh sebahagian dari Pakistan yang terdiri dari dua wilayah, Pakistan Timur dan Pakistan Barat. Bangladesh dikenali sebagai Pakistan Timur dan berpisah sepenuhnya dengan Pakistan selepas perang 13 hari pada Disember 1971 yang memberikan Bangladesh kemerdekaannya.

Sinonim sebagai antara negara paling miskin di Asia Barat dan banyak bergantung kepada bantuan antarabangsa, Bangladesh juga tidak pernah sepi dari pergolakkan politik walaupun agak kurang diberikan liputan antarabangsa. Walaupun miskin dari segi ekonomi, Bangladesh kaya dengan sumber semulajadi dan bahan galian, serta dengan jumlah ummat Islam yang ramai ianya tetap menjanjikan suatu masa depan yang gemilang untuk Islam.

Merungkap situasi terkini di Negara Asia Selatan ini, satu mesyuarat bertajuk Meeting On The Persecution Of Islamic Political Parties/Activist And Marginalisation Of Islam In Bangladesh anjuran Citizen International telah diadakan bertempat di Dewan Syarahan, Masjid Negeri Pulau Pinang pada Isnin, 21 September lepas yang turut dihadiri oleh Saudara Abdul Razzaq, Penolong Setiausaha Agung Jamaat el Islami Bangladesh untuk menerangkan situasi terkini gerakan Islam Bangladesh pimpinan Jamaat el Islami menghadapi usaha jahat kerajaan sekular pimpinan Liga Awami.

Mesyuarat yang dihadiri oleh wakil-wakil parti politik dan NGOs antarabangsa serta tempatan antaranya dari London, India, Myanmar, Thailand, Indonesia dan Malaysia. Saya hadir mewakili Asian Federation of Muslim Youth (AFMY). Antara beberapa tokoh tempatan yang hadir, SM Mohd Idris, Cikgu Azmi Hamid, Ustaz Abdul Ghani Shamsudin, Dr Kamaruzzaman Yusof, Dr Siddiq Fadhil.

Beberapa isu besar yang telah dibincangkan.

Antaranya, penangkapan pimpinan-pimpinan Jamaat el Islami untuk dihadapkan dengan tuduhan jenayah perang kononnya pemimpin-pemimpin Jamaat el Islami ini bersekongkol dan bersubahat menyokong Pakistan serta menentang kemerdekaan Bangladesh semasa era perang Pakistan-Bangladesh, 1971. Pimpinan Jamaat el Islami di label sebagai pengkhianat negara. Abdul Razzaq memaklumkan tuduhan dan penangkapan ini merupakan satu fitnah jahat kerana semasa era perang Pakistan-Bangladesh, pimpinan Jamaat el Islami sekarang ini masih lagi berada di alam pengajian. Tambahan pula Jamaat el Islami sendiri diasaskan pada akhir 1978 dan mula beroperasi pada awal 1979. Usaha ini tidak lain dari strategi jahat untuk melumpuhkan gerakan Islam yang semakin maju mendapat dokongan masyarakat Islam pada ketika kerajaan Liga Awami dengan imej korupsi yang parah semakin membarah kelihatan terdesak untuk meraih simpati rakyat dan negara penderma antarabangsa.

Penangkapan secara zalim ini berlaku pada 29 Jun 2010 di mana tiga pemimpin tertinggi Jamaat terdiri dari Amir, Maulana Motiur Rahman Nizami, Timbalan Amir, Allama Delwar Hossein Sayadee dan Setiausaha Agong, Ali Ehsan Mujahid telah ditahan. Tuduhan yang dihadapi, menghasut rakyat dengan sentiment agama. Pada 13 Julai 2010 dua orang Penolong Setiausaha Agong Jamaat el Islami pula ditangkap, Mr. Muhammad Kamaruzzaman dan Mr. Abdul Quader Mullah. Di samping menghadapi tuduhan menghasut rakyat dengan sentimen agama mereka juga dihadapkan dengan tuduhan jenayah perang 1971. Tuduhan ini sangat berat dan mereka boleh berhadapan dengan hukuman mati.

Sedangkan daripada lima pemimpin tertinggi Jamaat el Islami ini, empat daripadanya masih merupakan pelajar pada 1971 dan tidak terlibat dengan sebarang konflik ketika perang Pakistan Bangladesh 1971. Pejabat-pejabat Jamaat diserbu pihak polis dan aktivis-aktivis ditangkap. Saudara Abdul Razzaq memaklumkan setakat ini kira-kira 3,550 telah ditahan. Sebarang penganjuran acara termasuk mesyuarat tertutup parti sekalipun tidak dibenarkan.

Penangkapan pemimpin gerakan Islam ini sebahagian dari langkah penting untuk dalam usaha kerajaan Liga Awami untuk mensekularkan negara dengan majoriti 90 peratus Islam serta memisahkan Islam dari kehidupan masyarakat. Objektif utama mereka adalah untuk mengembalikan perlembagaan negara tahun 1972 yang menyatakan parti-parti politik berteraskan agama tidak dibenarkan beroperas! Buku-buku karangan Abu Ala’ Maududi dikhabarkan mula diharamkan daripada dijual.

Pergolakan ini membawa kepada memburuknya situasi hak asasi manusia. Sepanjang 2009 sahaja konflik politik ini telah menyebabkan 251 orang terbunuh, 15559 orang cedera dan 250 orang ditangkap. Sementara sehingga Julai 2010, 119 orang telah terbunuh, 9632 orang cedera dan 3435 orang ditahan.

Saudara Abdul Razzaq mengakhiri bicaranya dengan harapan. “Kami berada jauh di selatan Asia, secara geografi terpisah dari dunia Islam lain. Ummat Islam di kawasan Delta Bangladesh sedang menghadapi waktu-waktu sukar, saudara Islam di seluruh dunia berkewajipan membantu kami. Kita adalah ummat yang bersaudara.”

Risalah

14 Syawal 1431 H
Oleh: Mohd Syamil Azhar.

LENGGONG: Pimpinan dan ahli PAS Kawasan Lenggong menyambut hari raya Aidilfitri ke-9 dengan mengedar risalah membongkar pelbagai penyelewengan Umno (Barisan Nasional) kepada pengunjung-pengunjung pasar hari di sini.

Program sepagi dengan kerjasama pimpinan dan ahli DAP Lenggong itu diketuai Yang DiPertua PAS kawasan, Haji Razman Zakaria dengan dibantu puluhan anggota Jabatan (Unit) Amal Malaysia yang berbaju merah.

Ketua Penerangan PAS kawasan, Saudara Saidi Sobri, ketika ditemui, berkata program bermula jam 9 pagi itu adalah antara aktiviti sempena Jamuan Hari Raya Aidilfitri YDP (PAS) Lenggong yang dihadiri hampir 6,000 pengunjung.

Katanya, pengedaran risalah berjalan lancar dengan kerjasama puluhan pimpinan dan ahli PAS dan DAP kawasan, di mana ribuan risalah berjaya disampaikan kepada orang ramai yang berada di Pekan Sabtu di sini 18 September lalu.

"Kita lihat penerimaan masyarakat sangat memberangsangkan apabila ribuan risalah yang kita cetak berjaya disampaikan, manakala orang ramai kelihatan menerimanya dengan baik.

"Selain kepada pengunjung-pengunjung kita juga berjaya menyampaikan risalah kepada pemandu-pemandu di pekan selain kepada peniaga-peniaga, terutama peniaga Cina," katanya.

Saidi berkata, risalah kepada peniaga-peniaga Cina disampaikan sendiri oleh pimpinan DAP negeri yang hadir kira-kira jam 11 pagi, iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Beruas, Datuk Ngeh Koo Ham, ADUN Canning Darden, Chang Meng Kai dan juga Bekas Speaker negeri, V Sivakumar dengan kerjasama Razman sendiri.

Katanya, program itu bagaimanapun tidak dapat disertai pimpinan dan ahli Parti KeADILan Rakyat (PKR) kerana tarikh yang sama ada pemilihan pimpinan parti berkenaan.

Program sepagi itu berakhir jam 12 tengahari, manakala bermula jam 1 hingga 6 petang jamuan raya Aidilfitri YDP (PAS) Lenggong diadakan di Dataran Jambatan Kampung Luat dengan kehadiran ramai pimpinan PAS negeri, termasuk Pesuruh Jaya negeri, Ustaz Abu Bakar Husain dan Timbalannya, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin.

Cerita Pengawal Sempadan Etnik Kirgiz

14 Syawal 1431 H

Daerah Ketenteraaan Xinjiang segera menghantar helikopternya untuk menyelamatkan anggota keluarga Wusiman. Beliau berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk membalas budi mereka.

Suatu petang dalam bulan Mei tahun ini, Wusiman tiba-tiba terserempak dengan beberapa orang yang tidak dikenali identitinya telah memasuki kawasan sempadan. Oleh itu, beliau telah menunggang kuda untuk melaporkan perkara ini kepada balai polis.

Balai polis segera menghantar anggota polis menuju ke genting gunung Butnunake dan telah menahan dua orang yang disyaki memasuki kawasan sempadan secara haram. Wusiman dan polis telah menahan 35 orang yang cuba memasuki kawasan sempadan secara haram pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Wusiman telah menjalinkan hubungan yang rapat dengan pihak polis. Yalikun, seorang anggota polis berkata Wusiman telah banyak membantu kami untuk melaksanakan tugas. Kami berasa amat terharu atas bantuan ini.

Yalikun memberitahu wartawan bahawa beliau pernah terjatuh daripada kuda kerana mengalami sakit perut sewaktu dalam perjalanan meronda di kawasan sempadan.

Wusiman dan ahli pengawal yang lain telah menghantar beliau ke hospital untuk dirawat. Wusiman telah bertugas di dataran tinggi di tanah gersang yang dipenuhi batu batan, dan gunung-ganang yang curam serta puncak gunung yang unik beraneka bentuk selama beberapa puluh tahun.

Wusiman ialah bapa kepada 5 orang anak lelaki. Anak lelakinya yang bungsu juga merupakan anggota pengawal sempadan pada masa ini. Sejak berumur 6 tahun lagi dia telah mengawal sempadan bersama-sma dengan bapanya.

Penduduk etnik Kirgiz digelar sebagai etnik pengawal sempadan di China sejak zaman purba. Mereka berpendapat bahawa gunung-ganang disifatkan sebagai bapa manakala aliran sungai disifatkan sebagai ibu mereka.

Mereka telah mencurahkan sepenuh setia kepada tanah air. Ramai pengawal sempadan yang sama seperti Wusiman telah mengawal tanah air dengan menggadaikan nyawa mereka dan mencurahkan penuh keikhlasan kepada tanah air serta kampung halamannya.

CRI/-

Wang Yang Bu Lao

14 Syawal 1431 H

Masih Tidak Terlambat untuk Membaiki Kandang Meskipun Sudah Kehilangan Kambing

Asal Uusl:

Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi), negeri Chu ditadbirkan oleh raja Chuxiang. Bagaimanapun, baginda serta pegawai-pegawai kanan kerajaan selalu bersikap acuh tak acuh terhadap urusan negara, dan menurutkan hati sahaja mencari keseronokan dan mengecap kemewahan, sehingga menyebabkan negeri mereka berada di ambang kehancuran.

Pada ketika itu, ada seorang pegawai bernama Zhuang Xin yang nampak bahawa suatu bahaya besar akan menimpa negerinya tidak lama lagi. Oleh itu, pada suatu hari, ketika mengadap raja Chuxiang di istana, dia terus memberikan nasihat dengan berkata,

"Ke mana sahaja tuanku pergi, tuanku sentiasa dikelilingi oleh segolongan orang yang mahu mengampu tuanku. Mereka menggunakan apa jua cara untuk menggembirakan tuanku, sehingga menyebabkan tuanku lupa akan tugas untuk menguruskan negeri. Hamba bimbang, jika keadaan ini berlanjutan, lambat-laun negeri kita pasti akan tumbang."

Mendengar kata-kata Zhuang Xin itu, raja Chuxiang menjadi berang,"Berani kamu mempersenda beta dan negeri beta dengan kata-kata yang berniat jahat ini!"

Zhuang Xin pula menjelaskan dengan mengatakan,"Hamba memang tidak berani mempersenda negeri Chu. Namun, hamba benar-benar ada firasat yang bahaya besar akan menimpa negeri ini tidak lama lagi."

Apabila melihat rajanya begitu degil, Zhuang Xin pun meminta baginda supaya mengizinkannya meninggalkan negeri Chu. Dia mahu pergi ke negeri Zhao untuk tinggal di sana buat seketika.

Raja Chuxiang akhirnya bersetuju dengan permintaan Zhuang Xin itu. Lima bulan kemudian, benar seperti yang dijangkakan oleh Zhuang Xin, raja negeri Qin telah mengetuai tenteranya, melancarkan serangan yang mendadak ke atas negeri Chu.

Banyak wilayah negera tersebut yang berjaya ditawan oleh negeri Qin, hingga menyebabkan raja Chuxiang terpaksa hidup dalam buangan. Pada ketika itu, barulah baginda teringat akan nasihat Zhuang Xin itu.

Maka, baginda segera menghantar seorang pengikutnya ke negeri Zhao untuk menjemput Zhuang Xin yang tinggal di sana. Ketika bertemu dengan Zhuang Xin, raja Chuxiang bertanya kepadanya,

"Apa yang boleh beta buat sekarang ini?"Zhuang Xin menjawab,"Masihlah tidak terlambat untuk membaiki kandang meskipun sudah kehilangan kambing."

Kemudian, dia terus mengemukakan beberapa cadangan untuk membangunkan semula negeri Chu, serta mendapatkan semula wilayahnya yang telah ditawan oleh negeri Qin itu. Dengan bantuannya, situasi di negeri Chu benar-benar semakin pulih.

Catatan Keterangan:

Peribahasa "Wang Yang Bu Lao" atau "Masih Tidak Terlambat untuk Membaiki Kandang Meskipun Sudah Kehilangan Kambing" ini membawa erti, meskipun sudah melakukan kesalahan atau kesilapan dan mengalami kerugian,

masih tidak terlambat bagi kita untuk memulihkan keadaan asalkan kita sanggup mengambil iktibar daripada kesalahan dan kesilapan yang telah kita lakukan, dan segera mengambil tindakan yang berkesan untuk menebus kerugian.

CRI/-

Jet eksekutif terbabas di lapangan terbang Kuala Terengganu

14 Syawal 1431 H

KUALA TERENGGANU, 22 Sept: Sebuah jet eksekutif jenis Falkon 900 M 37-0 milik Tentera Udara di Raja Malaysia (TUDM) dipercayai dipandu dua juruterbang TUDM terbabas ke dalam kawasan lapang, lapangan terbang sewaktu mendarat cemas pagi tadi.

Ia berlaku ekoran tayar belakang sebelah kiri pesawat terbabit meletup.(Gambar: Jet yang selalu digunakan pembesar negara terbabas di Kuala Terengganu)

Asistant Commisioner Zamri Shamsuddin, Ketua polis Daerah Kuala Teregganu yang dihubungi mengesahkan pesawat milik TUDM itu yang selalu digunakan untuk penerbangan khas membawa para pembesar negara.

Tidak diketahui apakah ia dijadualkan akan membawa mana-mana pemimpin negara atau negeri dalam penerbangan dari Kuala Terengganu selepas itu.

Dalam kejadian cemas 10.45 pagi tadi itu, jet yang terbang dari Lapangan Terbang Subang ke lapangan Terbang Sultan Mahmood adalah untuk penerbangan latihan dipercayai terbabas dikawasan lapang sewaktu mendarat dari arah barat balai bomba dan penyelamat.

Kedua-dua juruterbang dan tiga anggota TUDM yang menaiki jet berkenaan tidak mengalami apa-apa kecederaan. Mereka adalah Mejar Haris Hassan, Mejar Hassan Bakri Tajul Ariffin, Kapten Farah Diba Ahmad Roslan, Kapten Tengku Syed Mahmmod Tengku Amin, PN Rozainor Mat Zin.

Dalam pada itu, Pengarah Urusan Lapangan terbang Sultan Mahmood, Ahmad Ramli Mahmood yang ditemui menjelaskan, jet berkenaan tidak mengalami kerosakan besar berjaya ditarik keluar jam 12.55 tengahari tadi mengunakan enjin pesawat tersebut, selepas usaha menarik mengunakan kren gagal.

Waktu Operasi lapangan terbang yang terpaksa dihentikan selama 2 jam lebih itu beroperasi sediakala jam 1 petang tadi.

Harakahdaily/-

Rakyat Terengganu perlu tolak pemimpin ‘jahat’, ‘lemah’

14 Syawal 1431 H
Oleh: Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 22 Sept: Rakyat Terengganu harus 'celik' dalam memilih pemimpin agar tidak berhadapan dengan pelbagai masalah akibat kelemahan pemimpin yang dipilih.

Ketua Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Nik Muhammad Zawawi Salleh berkata, pemimpin yang wajar dipilih ialah pemimpin yang mengamalkan dasar Islam yang sebenar, bukan mengambil sebahagian sahaja untuk kepentingan politik mereka.

"Rakyat Terengganu kena pilih pemimpin yang mempunyai agenda Islam yang jelas dan mesti tengok individu yang memperjuangkan dasar agama, bukan memperjuangkan dasar kebangsaan atau pembangunan semata-mata atau sesuatu yang tidak lengkap dan tidak syumul.

"Perjuangan Islam ialah perjuangan yang syumul yang membabitkan pembangunan, akhlak, adat dan semua sekali," kata Nik Zawawi ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai perbalahan berpanjangan di antara penyokong-penyokong bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh dan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.

Penyokong-penyokong Idris mendakwa Ahmad sebagai 'bodoh' dan 'tidak pandai memerintah negeri' manakala penyokong-penyokong Ahmad pula menyifatkan Idris sebagai 'jahat dan 'tidak tahu adab'.

Nik Zawawi mengakui kepimpinan Idris semasa menerajui negeri dahulu hanyak memberi tumpuan kepada pembangunan materialistik serta meninggalkan ajaran Islam.

Ahmad pula ujarnya, memang lemah dari sudut pengurusan dan juga tidak mementingkan ajaran Islam.

"Bagi saya, dua-dua kepimpinan begini tidak berguna. Kepimpinan Idris dahulu memang banyak memberi perhatian kepada pembangunan semata-mata dan meninggalkan masalah adab sopan termasuk dengan Sultan dan meninggalkan banyak ajaran Islam yang menyebabkan banyak kecacatan berlaku.

"Ahmad Said pula memang dari sudut pentadbiran negeri memang lemah di samping dia meninggalkan ajaran Islam," katanya yang juga Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat.

Tambahnya, pemimpin yang tidak mengamalkan dasar Islam akan berdepan dengan pelbagai masalah termasuk masalah pembangunan, akhlak dan moral.

"Oleh kerana pemimpin Umno oleh kerana dasarnya lari daripada Islam, maka kita dapat lihat kecacatan di pelbagai aspek.

"Sebab itu kalau kita tengok di negara kita bukan sahaja di Terengganu, di negeri yang lain pun, soal keruntuhan moral amat ketara,” ujarnya.

Justeru, beliau mengingatkan rakyat Terengganu agar tidak membuat kesilapan dalam memilih pemimpin dan meletakkan agama sebagai kriteria utama.

"Kalau tidak meletakkan Islam di hadapan, kita akan berdepan dengan masalah yang sama sebagaimana kita pernah pilih pemimpin-pemimpin sebelum ini.

"Kita tidak ada pilihan yang lain kecuali kita kena tukar dasar itu sendiri yang mana pemimpin yang bakal kita pilih ialah pemimpin yang membawa dasar agama yang lengkap, barulah negara kita selamat," katanya.

Harakahdaily/-

Mati kerana mercun: Bapa dipenjara 12 bulan

14 Syawal 1431 H
Oleh: Warta Rakyat

KUALA TERENGGANU, 22 Sept: Mahkamah Majistret Kuala Terengganu menjatuhkan hukuman penjara selama 12 bulan terhadap bapa Khairul Arif Ayub 6 tahun yang maut akibat letupan mercun baru-baru ini, selepas mengaku bersalah diatas tuduhan memiliki mercun dan bunga api.

Tertuduh, Ayub Abdul Rahman, 29 tahun hadir ditemani isteri Kamariah Sufian, 25 tahun, dan keluarga terdekat dengan mengenakan baju kemeja T- berbelang coklat dengan rambut botak kelihatan tetang ketika keputusan dibaca oleh Hakim Mahkamah Majistret Puan Nor Azizah Yusof.

Tertuduh yang juga seorang buruh didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah tidak bernombor di Jalan Seri Nilam, Kampung Makam Lama, Chabang Tiga, di sini, pada pukul 3 petang, 22 Ogos lalu dan dituduh mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957 dan (Akta 207).

Selepas keputusan pertuduhan diputuskan, tertuduh turut merayu untuk menfailkan bebanan hukuman penjara yang dikenakan oleh mahkamah.

Sebelum ini pada 9 september lalu, tertuduh dibebaskan dengan ikat jamin RM1,800 dengan seorang penjamin selepas mengaku bersalah.

Kejadian letupan mercun tersebut menyebabkan Khairul Arif maut ditempat kejadian akibat sebahagian kepalanya berkecai selepas tercampak melambung dan melekat di atas dahan pokok sejuah 15 meter.

Kejadian yang berlaku ketika umat Islam menyambut Ramadhan turut mencederakan dua lagi lelaki iaitu Mohd Asrizan Muda, 22 dari Kampung seberang Baruh, Cabang Tiga dan Mazlan Abdullah, 30 tahun, dari Bukit Payong, Marang.

Harakahdaily/-

Operasi samseng jalanan temui 4,000 pil kuda

14 Syawal 1431 H
Oleh: Warta Rakyat

KUALA TERENGGANU, 22 Sept: Operasi Samseng Jalanan di Kuala terengganu bertukar menjadi operasi serbuan mengejut ke atas sebuah rumah mewah sehingga kepada penemuan 4,000 biji pil kuda, tangkapan terbesar kes dadah di Terengganu.

Penangkapan kes ini dipercayai menjadi petunjuk kepada kenaikan mendadak kes penagihan dadah khasnya pil kuda di Terengganu kini yang menjadi tanda tanya kerana kegagalan polis menemui pengedarnya sebelum ini.

Ia juga menjadi petunjuk kepada peningkatan kes mat rempit yang berleluasa di Terengganu.

Ia bermula dengan tangkapan terhadap seorang anggota Agensi Penguatkuasaan Maritime Malaysia (APMM) Cawangan Terengganu yang memiliki dadah dipercayai pil kuda, diikuti peniaga jus jambu.

Hasilnya Jabatan Trafik daerah Kuala Terengganu berjaya merampas sebanyak 4,000 biji pil kuda dengan jumlah rampasan sebanyak RM100,000. Ia melibatkan tangkapan ke atas empat lelaki dan seorang remaja perempuan awal pagi tadi ditiga lokasi berasingan di sekitar Kuala Terengganu.

Operasi yang diketuai oleh ASP Kazahari Che Mat, Ketua Jabatan Ketenteraman Awan dan Trafik Daerah Kuala Terengganu berkata, ia bermula dengan tangkapan anggota APMM yang ditahan kerana memiliki 7 biji pil berwarna merah disyaki dadah jenis Metaphitamine (pil Kuda) bersama alatan untuk menagih di dalam poket seluar jeans dalam sekatan Polis di jalan Wakaf Beruas Jam 2.40 pagi tadi.

Ekoran itu, seorang peniaga jus jambu ditahan jam 3.40 pagi di rumahnya di Kampung Tok Hakim, Padang Midin yang dipercayai pembekal dadah kepada anggota APMM berkenaan yang mendakwa mula menagih sejak dua bulan lalu.

Hasil maklumat tangkapan ini, serbuan diteruskan ke atas sebuah rumah mewah di Taman Setia Durian Burung yang dimiliki oleh seorang ahli perniagaan terkenal di Kuala Terengganu.

Dalam serbuan jam 8.10 pagi itu, dua beradik ditahan secara berasingan di rumah berkenaan.

Pemeriksaan lanjut di dalam bilik berkenaan, Polis menjumpai dua bungkusan yang dipercayai dadah jenis pil kuda dengan 20 paket masing masing berisi 200 biji setiap paket didalam sebuah kotak kecil yang disorok di bawah katil tidur di dalam bilik itu.

Kelima-lima mereka ditahan reman selama 7 hari di Lokap IPD Kuala Terengganu untuk pertuduhan, di mana anggota APMM dan peniaga jus jambu ini ditahan dibawah seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952, manakala dua beradik ini pula dan teman wanita ditahan dibawah Seksyen 39 (B) Akta Dadah Berbahaya 1952 sabit kesalahan gantung sampai mati.

Harakahdaily/-

Tuanku Faris guna gelaran Sultan Muhammad Ke-V

14 Syawal 1431 H

Sultan Kelantan, Tuanku Muhammad Faris Petra berkenan untuk menggunakan gelaran Sultan Muhammad Kelima untuk penggunaan rasmi Istana dan kerajaan negeri bagi menggantikan nama baginda.

Pengelola Istana DiRaja Kelantan Datuk Abdul Halim Hamad berkata penggunaan gelaran itu berkuatkuasa sejak pemashyuran Al-Sultan sebagai Sultan Kelantan pada 13 September lalu.

"Al-Sultan Kelantan telah mengampuni perkenan menggunakan gelaran itu dan ia akan menjadi nama rasmi bagi gelaran Baginda untuk sebarang majlis dan gelaran yang harus dipakai oleh pihak media bagi mengelakkan penggunaan nama yang pelbagai," katanya kepada pemberita di Kota Bharu hari ini.

Beliau berkata baginda berkenan untuk menggunakan nama itu atas kehendak sendiri dan untuk mendapatkan berkat kerana nama Sultan Muhammad telah digunakan oleh keturunan baginda sejak dahulu lagi.

Katanya penggunaan gelaran Sultan Muhammad I bermula pada 1800 hingga 1835 oleh Sultan Kelantan pada ketika itu dengan nama asal baginda ialah Long Muhammad dan merupakan putera sulung kepada baginda Long Yunus yang memerintah Kelantan sejak 1765hingga 1795.

Abdul Halim berkata baginda Long Senik Long Tan menggunakan gelaran Sultan Muhammad Kedua (Sultan Muhammad Mulut Merah) pada 1836 hingga 1886.

Katanya, baginda Long Kundor iaitu putera sulung kepada Sultan Ahmad menggunakan gelaran Sultan Muhammad Ketiga sejak 1890 hingga 1891.

Beliau berkata gelaran Sultan Muhammad Keempat telah digunakan oleh baginda Tuan Long Senik yang memerintah Kelantan pada 1900 sehingga 1920.

"Kita akan memaklumkan kepada seluruh jabatan kerajaan negeri penggunaan nama Al-Sultan dan ianya telah diwartakan untuk kegunaan rasmi," katanya.

Sementara itu, mengenai pemashyuran baginda yang berdepan dengan petisyen bekas Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra, beliau berkata Al-Sultan Kelantan tetap menjalankan tugas baginda sebagai ketua negeri seperti biasa.

"Kita telah merujuk perkara pemasyhuran itu kepada pakar undang-undang kita termasuk Setiausaha Majlis Perajaan Negeri. Kita akan memberi respons terhadap petisyen itu mengikut prosedur mahkamah.

"Ini bukanlah kali pertama dan kita yakin Setiausaha Majlis Perajaan Negeri akan memberikan penjelasan.

Namun tugas dan aktiviti baginda berjalan seperti biasa," katanya mengulas petisyen yang difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Persekutuan di Putrajaya 20 Sept lalu bagi mendapatkan pengisytiharan mahkamah berkenaan bahawa pemasyhuran anakanda sulung baginda, Tuanku Muhammad Faris Petra sebagai sultan baru, tidak mengikut perlembagaan.

Tuanku Muhammad Faris Petra telah dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan yang baru oleh Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Istana Balai Besar, di Kota Bharu pada 13 September lalu.

Berhubung laporan polis yang dibuat Istana Kelantan semalam berhubung beberapa salinan dokumen palsu berkaitan pengurniaan darjah kebesaran negeri oleh pihak tidak bertanggungjawab,

Abdul Halim berkata pihak terbabit telah memalsukan namanya dan tandatangannya untuk menipu mangsa kononnya mereka mempunyai hubungan dengan saya untuk mendapatkan darjah tertentu daripada Istana Kelantan, sedangkan ia tidak benar sama sekali.

"Saya tidak pernah berbuat demikian dan tidak mempunyai kuasa untuk mengurniakan darjah," katanya.

Malaysiakini/-

Bonus: Cuepacs harap tidak dikecewakan lagi

14 Syawal 1431 H

Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berharap kerajaan menimbangkan pemberian bonus kepada penjawat awam pada pembentangan bajet bulan depan.

Presidennya Omar Osman berkata Cuepacs sudah menghantar permohonan mengenai perkara itu kepada kerajaan.

"Sudah dua tahun penjawat awam tidak mendapat bonus sejak 2008 dan adalah diharapkan tahun ini kerajaan mempertimbangkan pemberian bonus tersebut. Kita mohon dua bulan bonus, namun jika tidak boleh dua bulan, sekurang-kurangnya sebulan.

"Bagaimanapun, ia terserah kepada kebijaksanaan dan kemampuan kerajaan. Kita berharap pemberian bonus ini dapat dipertimbangkan memandangkan keadaan ekonomi negara yang semakin menyakinkan," katanya kepada pemberita, di Seremban hari ini.

Beliau yang ditemui selepas majlis Aidilfitri bersama pegawai Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Negeri Sembilan berkata pemberiaan bonus itu sudah pasti dapat meringankan beban tanggungan dan menyuntik semangat baru kepada 1.2 juta penjawat awam di seluruh negara.

Katanya ia juga merupakan ransangan bagi penjawat awam untuk menjayakan setiap dasar kerajaan.

"Penjawat awam merupakan tulang belakang kerajaan...jika mereka ceria maka cerialah kerajaan. Saya harap tidak ada pihak yang mempertikaikan pemberian bonus kepada penjawat awam ini kerana jika tidak Cuepacs tidak memperjuangkan, siapa lagi.

"Selain bonus, Cuepacs dipertanggungjawabkan memperjuangkan kebajikan penjawat awam termasuk masalah gaji, elaun, insentif, perubatan, lanjutan umur persaraan dan sebagainya," katanya.

Mengenai isu berlainan, Omar turut meminta kerajaan supaya segera serapkan 14,500 warga Kemas yang berkhidmat secara kontrak ke jawatan tetap memandangkan perkara itu telah lama tertangguh.

"Dalam kedudukan ini, mereka yang terbabit didapati merasa gusar serta dalam keadaan tidak tenang dan tertekan untuk menjalankan tugas kerana kedudukan mereka yang masih terumbang-ambing dan tidak ada jaminan.

"Perkara ini telah lama dibawa ke pengetahuan kerajaan, namun sehingga kini masih belum dapat jawapan. Oleh itu, kita harap kerajaan dapat mengatasi perkara ini dengan segera, kalau boleh dalam tahun ini juga," katanya.

Malaysiakini/-

Munajat royalti di Mekah perlu RM400 ribu

14 Syawal 1431 H
Oleh: Abdul Rahim Sabri

Sekretariat Tabung Misi Munajat Royalti Rakyat menganggarkan sebanyak RM400 ribu diperlukan untuk membawa 40 ulama serta tok guru pondok dari seluruh pelusuk negeri ke Mekah berhubung isu kes tuntutan royalti minyak daripada Petronas.

Pengarah sekretariat Md Zulaimi Kazin berkata jumlah tersebut bagi menampung keseluruhan kos persiapan dan kebajikan, termasuk mendapatkan hotel yang berdekatan dengan Masjidil Haram bagi tokoh ulama tersebut.

"Sejak dilancarkan pada 2 Syawal yang lalu, kita baru sahaja mendapat tidak sampai RM20 ribu... Kita akan bawa mereka selepas daripada musim haji. Sebaik sahaja visa umrah buka, kita akan pergi," katanya ketika dihubungi Malaysiakini pagi ini.

Laman web rasminya www.munajatroyalti.com serta laman Facebook untuk kempen itu, Misi Munajat Royalti Rakyat melaporkan, kempen itu diwujudkan supaya semua rakyat dapat menyatakan sokongan terhadap usaha itu.

Menurut laman itu, kutipan derma telah dilancarkan bagi menampung kos membawa 40 ulama serta tok guru pondok dari seluruh Kelantan untuk bermunajat secara khusus selama 40 hari dan 40 waktu di Mekah.

Mengulas lanjut, Md Zulaimi berkata, pihaknya kini sedang mengedarkan dan menjual 'kupon penajaan rakyat' untuk diedarkan kepada anak-anak Kelantan yang berada di dalam dan di luar negeri itu sebagai sokongan kepada tujuan tersebut.

"Sebanyak 100 ribu kupon yang berharga RM10, telah dicetak dan mula diedarkan sejak Isnin lalu," kata Md Zulaimi sambil mengalu-alukan sumbangan daripada sektor koporat.

Tuan Guru Husin Ibrahim daripada Pondok Lubuk Tapah

Selain itu, katanya, usaha sekretariat tersebut telah mendapat sokongan daripada beberapa NGO antaranya, Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti (Gegar) dan Persatuan Anak-anak Darul Naim (PERSADA).

Menurutnya, pihaknya telah menentukan identiti 40 ulama dan tok guru pondok yang akan bermunajat dengan di Masjidil Haram antaranya Tuan Guru Husin Ibrahim daripada Pondok Lubuk Tapah, Pasir Mas.

"Beliau juga bertindak sebagai pengerusi munajat tersebut," katanya sambil menambah bahawa pelancaran tabung tersebut di peringkat Kelantan dijadual berlangsung pada Oktober depan.

Menurut Md Zulaimi lagi, perlancaran tabung di Lembah Kelang dijadual pada 14 November nanti di Stadium Bangi, Selangor yang akan disempurnakan oleh Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Sebelum ini dilaporkan tuntutan royalti minyak Kelantan dianggarkan bernilai lebih RM800 juta setahun sejak 2005 dan sehingga tahun ini. Jumlah terkumpul dianggarkan sebanyak RM4.8 bilion.

Kerajaan negeri Kelantan mendakwa Petronas melanggar Akta Pembangunan Petroleum (PDA) 1974 kerana tidak membayar royalti, hasil daripada minyak dan gas di perairannya dan di kawasan laut yang bertindih di antara Kelantan-Thailand, Kelantan-Vietnam dan Kelantan-Terengganu.

Berikutan itu, Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga pesuruhjaya PAS Kelantan telah memfailkan saman terhadap Petronas di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 30 Ogos lalu.

Malaysiakini/-

Kes bunuh Sosilawati: Siasatan polis tak lengkap

14 Syawal 1431 H

Jabatan Peguam Negara telah mengembalikan semula kertas siasatan kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain kerana berpendapat siasatan dalam pelbagai aspek perlu dijalankan, menurut Ketua Bahagian Pendakwaannya Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah.

Dalam satu kenyataan, beliau berkata polis telah diarahkan untuk melengkapkan siasatan tersebut sebelum menghantar semula ke pihaknya.

Tun Abd Majid (kanan) berkata pihaknya telah mengembalikan kertas siasatan itu semalam setelah menerimanya pada hari yang sama kerana banyak lagi perkara yang memerlukan siasatan lebih lanjut.

Katanya Peguam Negara telah memberi beberapa arahan tertentu untuk dijalankan pihak polis dan juga menyiasat kes-kes lain yang dikatakan mempunyai kaitan dengan suspek-supek berkenaan.

Semalam, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengesahkan telah menyerahkan kertas siasatan itu kepada Pejabat Peguam Negara dan memberi jaminan laporan lengkap kes pembunuhan berprofil tinggi itu akan siap sepenuhnya dalam tempoh dua minggu.

Laporan itu termasuklah laporan lengkap DNA yang kini giat dilakukan oleh sekumpulan pakar forensik Jabatan Kimia bagi membolehkan pendakwaan dilakukan secepat mungkin.

Selain Sosilawati , 47, yang juga pengasas produk kecantikan Nouvelle Visages, turut dibunuh pemandunya Kamaruddin Shansuddin, 44, peguamnya, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan perunding kewangannya, Noorhisham Mohammad, 38.

Polis kini turut menyiasat empat kes yang melibatkan tiga kes orang hilang dan seorang wanita yang mati dibunuh di hadapan rumahnya di Banting yang di percayai ada kaitan dengan dua peguam yang merupakan suspek utama kes pembunuhan Sosilawati.

Antara kes tersebut melibatkan seorang kontraktor, Shafik Abdullah, 37, dan seorang rakannya yang dilaporkan hilang oleh keluarganya lima bulan lalu selepas dipercayai menemui peguam tersebut di ibu negara bagi urusan perniagaan.

Kehilangan Shafik dan rakannya telah dirujuk di Ibu pejabat Daerah Brickfileds.

Selain itu, ia turut melibatkan kes kehilangan saudagar batu permata, Allal Kathan Muthuraja, 34, dari Chennai, India yang tiba di Malaysia pada 18 Januari lalu.

Allal yang mempunyai perniagaan restoran, hartanah dan barang kemas dilaporkan hilang selepas dijemput kedua-dua suspek terbabit di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Malaysiakini/-

PAS edar kuih bulan kepada masyarakat Cina

14 Syawal 1431 H
Oleh: Abdul Rahim Sabri

PAS mengorak langkah mendekati pengundi bukan Melayu dengan menggerakkan tenaga pemudanya di Melaka bersama-sama kepimpinan pemuda Pakatan Rakyat bagi memperingati semangat 'perayaan kuih bulan' dengan mengagihkan 600 biji kuih bulan.

Program yang berlangsung kelmarin itu dianjurkan oleh lajnah perpaduan nasional Dewan Pemuda Pas diketuai oleh Khairul Che Salleh dengan kerjasama majlis tindakan DUN PAS Bukit Baru, DAP dan PKR.

Program yang bertemakan 'Rakyat Memimpin Perubahan' - melibatkan 6 DUN iaitu Bukit Baru, Serkam, Merlimau, Sungai Rambai, Ayer Molek dan Kuala Linggi.

Pada program ini kira-kira 300 biji kuih bulan diedarkan di sekitar pekan Bukit Baru dengan mengunjungi restoran, kedai-kedai, pasar awam, dan taman perumahan.

Turut hadir pada program ini antaranya adalah ketua AMK Shamsul Iskandar Md Akin, ADUN Ayer Keroh dari DAP Khoo Poay Tiong, exco lajnah kebajikan pemuda PAS Shahril Azam, ketua penerangan Dewan Pemuda PAS Bukit Katil, Jauhar Md Dawi dan Ketua AMK Melaka, Hairiz Nordin.

Sementara itu, Khairul dalam kenyataannya berkata program mengedarkan kuih bulan ini adalah program tahunan yang dijalankan oleh dewan itu kerana ia sentiasa mendapat sambutan yang baik dari masyarakat Cina seluruh negeri Melaka.

"Kita akan meneruskan program ini pada masa akan datang kerana ia terbukti dapat mengeratkan hubungan PAS, DAP, PKR dengan masyarakat Tionghua," tambah Khairul.

Manakala Shamsul Iskandar pula menegaskan kerjasama antara PAS, PKR dan DAP ini berjaya menunjukkan kemuafakatan dalam Pakatan Rakyat walaupun Pesta Tanglung atau Pesta Kuih Bulan yang lebih sinonim dengan masyarakat Cina.

Khoo pula berkata bentuk bulat pada kuih bulan melambangkan meja bulat yang sinonim dengan perbincangan bagi mendapatkan kata sepakat dalam membuat keputusan dan perkara yang sama perlu dibuat sekarang untuk meruntuhkan kerajaan BN.

Penyelia DUN Bukit Baru, Yusof Wahab pula berkata semangat ini adalah rentetan daripada revolusi yang muncul ketika rakyat China pada Dinasti Ming bangkit menggulingkan kezaliman dan penindasan yang dilakukan oleh Kerajaan Monggol terhadap orang Cina.

Malaysiakini/-