02 September 2013

Mengapa TPPA perlu dibantah (2)

26 Syawal 1434 H. [MOD] -
Anas Alam Faizli,02 Sep 2013
Masalah Cukai Ekport

Cukai ekport dikenakan kepada pengekport barangan utama. Cukai ini berfungsi melalui dua cara; menaikkan pendapatan kerajaan dan membangunkan industri perantara tempatan. Cukai ekport menaikkan harga bahan mentah dalam pasaran ekport menyebabkan produk akhir yang dihasilkan oleh pasaran tempatan lebih murah dan kompetitif berbanding produk yang dihasilkan oleh pasaran luar. TPPA mahu mengubah perkara ini.

Mesir: Kenyataan rasmi Kesatuan Ulama Dunia

26 Syawal 1434 H. [MOD] -
http://greenboc.blogspot.com,02 Sep 2013

Kenyataan Rasmi Kesatuan Ulama Sedunia Mengenai Krisis Mesir


Kenyataan Rasmi Pada 29 Ogos 2013 :: 22 Syawal 1434 

Kenyataan terbaru yang dikeluarkan oleh Kesatuan Ulama Islam Se-Dunia mengenai isu Mesir iaitu : 

1- Wajib memberikan bantu ke atas rakyat yang dizalimi dan haram bersetongkol bahkan cenderung kepada kezaliman yang berlaku.

Tiga Kumpulan Kongsi Gelap Berdaftar Dengan ROS

26 Syawal 1434 H. [MOD] -

PUTRAJAYA: Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) mengesahkan tiga daripada 49 kumpulan kongsi gelap yang diumumkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) minggu lalu merupakan pertubuhan yang sah dan pernah berdaftar dengan ROS.

ROS Umum 20 Parti Politik Baru Yang Diluluskan

26 Syawal 1434 H. [MOD] -

PUTRAJAYA: Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) pada Isnin mengumumkan nama 20 parti politik baru yang diluluskan pertubuhan itu berkuatkuasa 28 Ogos lalu.
Ketua Pengarah ROS Datuk Abdul Rahman Othman berkata, daripada jumlah itu, 11 parti politik dari Sabah, Sarawak (5) dan Semenanjung Malaysia (4).

Alhamdulillah, Hadiah untuk rakyat : Harga RON95, diesel naik 20 sen mulai tengah malam ini

26 Syawal 1434 H. [MOD] -

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebentar tadi mengumumkan harga minyak RON95 dan diesel naik 20 sen berkuatkuasa tengah malam ini. 

Berdasarkan kenaikan itu, harga bagi RON95 ialah RM2.10 manakala harga diesel ialah RM2. 

Rumah Terbuka Idul Fitri PAS Miri Mendapat Sambutan Dari Berbagai Kaum dan Agama

26 Syawal 1434 H. [MOD] -

PAS Miri telah mengadakan ramah-tamah rumah terbuka Idul Fitri di sebuah restoran di Permyjaya pada 1hb september yang lalu. Kali ini PAS Miri meraikan sambutan Hari Raya Idul Fitri bersama anak-anak yatim dan juga penduduk di sekitar kawasan perumahan Permyjaya dalam DUN Senadin, Miri.

Mesir: Boikot kerja, tarik simpanan di bank

26 Syawal 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,02 Sep 2013

MESIR: Gerakan Pemuda Anti Kudeta merancang akan mengenakan tekanan berterusan kepada pemerintah sementara tentera selagi tntutan mereka agar Presiden Mesir Dr Muhammad Morsi yang dipilih secara sah dibebaskan dan legitimasi dikembalikan, tidak diendahkan.

Perlu kebebasan media dalam Dewan Negeri Perak

26 Syawal 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,02 Sep 2013

KUALA LUMPUR: “Saya ingin menegur Datuk SK Devamani untuk bertindak adil kepada semua pihak terutamanya pihak media untuk menjamin ketelusan dan menegakkan demokrasi di Negeri Perak,” kata Ahli Parlimen Batu Gajah, V Sivakumar.


Beliau menyatakan demikian sebagai respons kepada permohonan maaf Yang Dipertua Dewan Negeri Perak, Datuk SK Devamani kerana tidak membenarkan wartawan untuk mengambil gambar sewaktu persidangan Dewan Negeri Perak berlangsung. 


Dalam satu kenyataan, beliau berkata, Devamani menyalahkan pihak pengawal yang ditugaskan di Dewan tersebut kerana kesilapan itu. 

Mengapa TPPA perlu dibantah (1)

26 Syawal 1434 H. [MOD] -
Anas Alam Faizli,01 Sep 2013

Pada tahun 2008, kerajaan Malaysia telah menghentikan perundingan perjanjian FTA Amerika-Malaysia yang sudah berlangsung selama dua tahun, dengan 58 “isu tidak selesai”. Antara penentang utama FTA ketika itu ialah Menteri Pertanian, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang dilaporkan berkata bahawa beliau tidak akan berkompromi dalam isu kesejahteraan hidup petani tempatan. Malah, beliau dilaporkan pernah mengatakan ‘langkah mayat saya dahulu.’ YB Khairy Jamaludin, yang ketika itu sehinggakan turun protes, berpendapat bahawa FTA akan mengancam kedaulatan Malaysia dengan perlindungan paten, lantas menghalang akses kepada industri perubatan generik. Jadi mengapakah kerajaan beria-ia kini untuk menyertai TPPA? Apakah yang telah berubah selepas lima tahun? Yang pasti, kandungan ala FTA yang bakal mengisi TPPA masih kekal sama.

Keluarga nafi Mursyidul Am Ikhwan meninggal


26 Syawal 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,02 Sep 2013
MESIR: Keluarga Dr. Muhammad Badi'e menafikan dakwaan dan berita yang tersebar kononnya Mursyidul Am Ikhwan Muslimin Mesir itu telah meninggal dunia dalam tahanan tentera di dalam penjara Torah.

Laman web rasmi Ikhwanonline  melaporkan bahawa Mursyidul Am yang sedang ditahan oleh tentera Mesir itu berada dalam keadaan baik dan kesihatan juga dilaporkan baik.

Mandela dibenarkan pulang ke rumah


26 Syawal 1434 H. [MOD] -

JOHANNESBURG: Nelson Mandela dibawa dengan ambulans ke rumahnya selepas hampir tiga bulan dirawat di hospital pada ketika simpati masyarakat dunia diberikan tetapi pihak berkuasa menyifatkan tahap kesihatan bekas Presiden Afrika Selatan itu tetap kritikal dan kadangkala tidak stabil. 

Mesir umum ahli panel perlembagaan baru

26 Syawal 1434 H. [MOD] -

KAHERAH: Pemangku Presiden Mesir, Adly Mansour mengumumkan senarai 50 ahli panel untuk mengkaji semula perlembagaan tetapi tanpa wakil Ikhwanul Muslimin yang enggan mengambil bahagian. 


Draf perlembagaan ketika di bawah pemerintahan Morsi diluluskan pada Disember 2012 oleh perwakilan seramai 33 peratus.

Polis Perak sahkan bekas anggota TUDM adalah ketua kongsi gelap 36


26 Syawal 1434 H. [MOD] -

IPOH: Polis Perak mengesahkan bekas anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang maut ditembak di hadapan sebuah restoran di Taman Rishah, Silibin, di sini pagi semalam adalah ketua kumpulan kongsi gelap 36 di Batu Gajah. 


Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim berkata, siasatan awal mendapati mangsa ditembak akibat pergaduhan membabitkan tiga kumpulan kongsi gelap di kawasan berkenaan iaitu 36, 04 dan 08 yang berebut kawasan.