15 April 2009

DS Nizar dicalonkan Naib Presiden Pas

Tahun ini adalah tahun pemilihan bagi PAS. Sekarang ini PAS Kawasan di seluruh negara sedang sibuk bermesyuarat.

Saya menjangkakan tahun ini akan ada pemimpin baru yang muncul untuk mendepani POLITIK BARU yang diasaskan oleh PAS. Antara nama-nama baru yang bakal diketengahkan ialah Menteri Besar Perak iaitu Datuk Seri Ir Muhammad Nizar Jamaluddin yang begitu popular dan telah teruji kepimpinan dan ketahanannya.

Nizar berjaya membuktikan bahawa beliau mempunyai karisma, personaliti dan ciri-ciri seorang pemimpin yang baik. Beliau sudahpun memperolehi pencalonan sebagai Naib Presiden dari PAS kawasan Kelana Jaya dan juga Temerloh.

Selain Nizar saya menjangkakan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Hj Azizan Abdul Razak juga akan melakukan 'comeback' setelah tidak dipilih menjadi Naib Presiden pada pemilihan lalu.

Beliau juga membuktikan keupayaannya memimpin kerajaan Kedah sehingga kini.Ustaz Azizan sehingga kini telah mendapat pencalonan sebagai Timbalan Presiden dari PAS kawasan Temerloh.

Dalam masa terdekat ini lebih banyak PAS Kawasan akan mengadakan Mesyuarat Agong. Saya menjangkakan lebih ramai pemimpin-pemimpin baru akan dicalonkan kerana PAS sememangnya tidak ketandusan pemimpin.Seperkara yang penting ialah demokrasi di dalam PAS tetap subur tidak sebagaimana Umno yang membunuh demokrasi.

Selain itu pencalonan dan pemilihan di dalam PAS dijalankan dalam suasana penuh beradab dan berhemah tidak seperti Umno yang dipenuhi oleh rasuah, fitnah dan sebagainya.

Syabas PAS, Allahu Akhbar.
-muslimeen united

Hari ini ADUN Titi Serong ceramah di Kuala Krai Kelantan.

Satu ceramah Penerangan Isu-isu Semasa yang diadakan Kuala Krai Kelantan yang diadakan pada malam ini akan membariskan dua orang penceramah utama iaitu Speaker DUN Kelantan, Ust. Nasharuddin Daud dan ADUN Titi Serong Perak, Drs. Khalil Idham Lim.

Benarkah dakwaan Najib krisis politik Terengganu bukan krisis besar ?

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, krisis politik di Terengganu bukan sesuatu yang luar biasa sehingga tidak dapat diselesaikan. Persoalannya benarkah dakwaan Perdana Menteri ?

"Ia bukannya satu krisis yang besar," kata Perdana Menteri ketika diminta mengulas tindakan 10 Ahli Dewan Undangan Negeri daripada Barisan Nasional yang tidak menghadiri persidangan hari ini kerana bimbang keselamatan mereka setelah tiga daripada mereka menerima SMS berbentuk ugutan.

SMS itu dipercayai ada kaitan dengan ura-ura usul undi tidak percaya terhadap Menteri Besar Datuk Ahmad Said akan dibentangkan pada persidangan dewan itu.

Namun saya menjangkakan krisis politik Umno Terengganu dijangka berlarutan kerana persoalannya ialah rasa tidak puashati kumpulan Idris terhadap Ahmad Said berlarutan sekian lama .

Kalaulah perkara ini kecil sahaja kenapa pula Najib membuat kenyataan segera dan menggelabah pula Muhyiddin untuk berjumpa Ahmad Said bagi mendapatkan gambaran yang sebenar kemelut itu.

Beberapa persoalan besar mesti dijawab dalam krisis ini, antaranya benarkah sebagaimana yang dinafikan Najib bahawa kumpulan wakil rakyat itu cuba untuk menyingkirkan Ahmad.

Selain itu persoalan lain ialah siapakah yang mengirim SMS berbentuk ugutan kepada 3 ADUN sehingga membawa kepada laporan Polis.

SMS kata ADUN PR sakit : Alhamdulillah semua kami sihat.

Sejak masa kempen di Bukit Gantang saya mula menerima SMS dan pangilan talifon dari teman seperjuangan jauh dan dekat menanyakan adakah benar MB Nizar sudah kena santau dan sedang di rawat oleh Dr. Harun Din.

Beberapa hari lepas ada yang bertanyakan saya mengenai benarkah MP Bagan Serai, Hj. Mohsin Fadli sakit dan sudah masuk ICU.

Hari ini saya menerima beberapa panggilan talifon yang menyebut ADUN yang lain sakit pula. Sekali ini mereka bertanyakan benarkah SMS yang mengatakan ADUN Selingsing, Hj. Hussin Din dalam keadaan tenat dan dikatakan otaknya sudah tidak berfungsi.

Malam ini saya menerima berita lain lagi mengatakan ADUN Gunung Semanggol sakit.

Itulah berta-berita angin yang menyebut kami dalam keadaan sakit, namun Alhamdulillah semua kami Ahli Parlimen dan ADUN Pakatan Rakyat dalam keadaan sihat. Khususnya bagi ADUN PR Perak mereka dalam keadaan sihat dan sedang menunggu pembubaran DUN pada Mei depan dan kalau tidak ada aral melintang pada bulan Jun ada Pilihanraya peringkat DUN di Perak.

Saya tidak tahu bagaimana puncanya sehingga tersebarnya macam-macam sms mencerita dan bertanyakan kami sakit. Kemungkinan yang saya dapat jawab ialah sifat sayang yang berlebihan kepada mereka sehingga sangat perihatin sehingga sangat sensitif mengenai kesihatan ADUN berkenaan.

Rusuhan : Kenyataan terdesak Zambry setelah kalah di mahkamah dan Bukit Gantang.

Zambry Abdul Kadir hari ini cuba mengulas kenyataan yang didakwanya berbaur ugutan Setiausaha Agung Pas Pusat, Datuk Kamaruddin Jaffar, dalam Harakahdaily yang kononnya lagi ditujukan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Saya cuba mencari tulisan yang dimaksudkan oleh Zambry tetapi sehingga posting ini saya mula tulis saya gagal mendapatkannya.

Dalam kenyataan Zambry hari ini beliau juga menyifatkan tindakan pemimpin parti pembangkang mengancam mahu mengadakan rusuhan antikerajaan ala Thailand di Perak bagi memaksa pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) sebagai amat berbahaya.


Zambry berkata, kenyataan yang dikeluarkan pemimpin pembangkang terbabit itu jelas tidak bertanggungjawab dan sengaja mahu mencetuskan ketegangan dan keadaaan huru-hara dalam masyarakat.

Kalaulah Zambry mengatakan tindakan pembangkang amat bahaya, adakah tindakan Zambry yang merampas kuasa itu tidak merupakan satu bahaya ? malah itulah punca masalahnya di Perak.

"Saya melihat seolah-olah pembangkang merasakan diri mereka begitu berkuasa dalam suasana politik di Perak sehingga mereka boleh melontarkan pandangan dan ancaman seperti itu," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini, hari ini.

Bagi saya kenyataan Zambry di atas tidak lebih dari tindakan terdesak yang menafsirkan beberapa kenyataan yang belum jelas maksud dan tujuannya lagi.

Kalaupun Harakahdaily ada menyiarkan tulisan dan pandangan pimpinan PAS yang dikaitkan dengan masalah Thailand yang bergolak sekarang, persoalannya adakah salah sebagai satu ingatan dan kenyataan yang perlu diambil ingatan oleh bukan sahaja pemimpin negara malah seluruh rakyat Malaysia.

Alasannya tidak ada seorang pun pada pandangan saya rakyat Malaysia yang mahu berlakunya pergolakan politik seperti apa yang berlaku di Thailand.

Keamanan dan kesejahteraan sejagat khususnya dalam negara yang kita sayangi ini adalah tonggak perjuangan yang mesti kita pertahankan bersama.

Cuma masalahnya sekarang Zambry mungkin dalam keadaan kelelahan untuk mempertahankan "kerajaan haram" yang diambilnya sejak 6 Februari yang lepas. Tindakannya untuk mendapatkan status halal nampaknya sering mengalami kebuntuan dan simpang siur yang makin rumit.

Maka kenyataannya hari ini perlu diabaikan dan malah satu kenyataan yang tidak berasas dalam keadaan semua warga Perak menikmati keamanan dan kedamaian tanpa mengira bangsa dan agama.

Cuma buktinya rakyat bersatu di Bukit Gantang dan menolak calon parti Zambry, itulah yang menyakitkan !

Mahkamah Persekutuan dengar kes Zambry lwn Speaker

Mahkamah Persekutuan pagi ini memutuskan bahawa Menteri Besar BN Perak rampasan kuasa , Datuk Zambry Abd Kadir dan enam exco kudetanya nya, telah menggunakan prosedur yang betul untuk mencabar penggantungan mereka daripada menghadiri sidang DUN Perak.

Presiden Mahkamah Rayuan, Datuk Alauddin Md Sheriff, yang mengetuai panel lima orang hakim, berkata ia boleh mendengar perkara itu secara membuat permohonan dan bukannya melalui semakan kehakiman.

Zambry dan enam orang exco kerajaannya memohon kepada Mahkamah Persekutuan untuk membatalkan keputusan Speaker DUN Perak, V Sivakumar yang menggantung mereka selepas BN menubuhkan kerajaan negeri di Perak Februari lalu tanpa pembubaran DUN.

Zambry digantung selama 18 bulan manakala enam exconya digantung selama setahun.

Mahkamah Persekutuan membuat keputusan sebulat suara itu pagi ini bagi menolak permohonan peguam Sivakumar - Sulaiman Abdullah - semalam terhadap permohonan untuk membatalkan penggantungan tersebut.

Sulaiman berhujah semalam bahawa Zambry dan enam pemohon tersebut sepatutnya membuat permohonan secara semakan kehakiman dan bukannya melalui saman asal untuk mendapatkan beberapa pengisytiharan.

Kemelut politik Terengganu: 10 ADUN boikot, paksa MB undur

KUALA TERENGGANU: Sepuluh wakil rakyat Barisan Nasional (BN) Terengganu hari ini 'memulaukan' persidangan Dewan Undangan Negeri pagi ini - yang berlangsung buat hari kedua - berkaitan dengan kemelut politik negeri itu.

Mereka terdiri daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh, Muhammad Ramli Noh, Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri), Datuk Din Adam (Bukit Besi), Datuk Rosol Wahid (Ajil), Alias Abdullah (Alor Limbat), Zakaria Abdullah (Paka), Ramlan Ali (Jabi), Datuk Seri Idris Jusoh (Jertih) dan Mohd Pehimi Yusof (Kota Putera).

Ketiadaan kesemua mereka pada sesi soal jawab pagi ini, yang dihadiri semua 10 anggota exco dan Menteri Besar Datuk Ahmad Said, menyebabkan ia didominasi semua lapan ADUN dari PAS.

Hanya tiga wakil rakyat BN yang kelihatan menghadiri sidang Dewan pagi ini.

Difahamkan mereka berbuat demikian untuk menekan Menteri Besar yang dilantik Mac 2008supaya meletakkan jawatan.

Tindakan kesemua ADUN BN itu dipercayai mempunyai kaitan dengan SMS berbentuk ugutan yang diterima oleh tiga wakil rakyat BN iaitu Permaisuri, Paka dan Ajil malam semalam berhubung kemelut politik di negeri ini.

Bagaimanapun Rosol ketika ditemui wartawan memberitahu, tindakan mereka bukan bertujuan memulaukan sidang DUN.

Sebaliknya jelas beliau, pihaknya bertindak demikian demi faktor keselamatan selepas menerima SMS berbentuk ugutan semalam.

Tengah malam tadi pula tiga ADUN BN Terengganu termasuk Rosol membuat laporan polis setelah menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) berbentuk ugutan, dipercayai berhubung kemelut politik di negeri ini.

Isu itu dipercayai berlaku selepas Ahmad membuat kenyataan untuk mengambil tindakan tegas termasuk memecat ADUN BN, jika mereka membentangkan usul tidak percaya terhadap beliau.

Terengganu mempunyai 32 kerusi Dewan Undangan Negeri, lapan daripadanya diwakili pembangkang.Msatar.

Mahkamah: Zambry, 6 Exco kudeta gunakan prosedur betul cabar Speaker

PUTRAJAYA: Menteri Besar Perak rampasan kuasa ,Zambry Abdul Kadir dan enam Exco kudeta beliau telah menggunakan prosedur yang betul untuk mencabar penggantungan mereka oleh Speaker DUN, V. Sivakumar Februari lalu.

Ia diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan sebentar tadi.

Krisis di Perak : Bubar DUN langkah terbaik.

Pagi tadi saya menerima SMS dari Dato' Ngeh Koo Ham yang sedang dalam perjalan ke Putra Jaya untuk mengikuti kes pembicaraan saman MB Perak kudeta,Zambry Abdul Kadir ke atas Speaker Kerajaan Negeri Perak, V. Sivakumar.

Selepas sembahyang subuh bersama dengan penduduk taman Sri Tenggara saya disapa oleh beberapa orang jemaah mengenai kedudukan politik di Perak sekarang.

Dalam bahasa yang mudah saya menceritakan kan kes Zambry dengan Siva adalah masalah rumah tangga(DUN) dengan masalah di mahkamah. Kalau mahkamah sudah putuskan satu keputusan tidak sah, Speaker akan buat keputusan yang baru di dalam mesyuarat jawatan Kuasa hak dan kebebasan. Sesudah itu Zambry ke mahkamah lagi.

Tidak tahulah berapa banyak lagi keputusan akan dibuat, dan berapa lama lagi Zambry akan minta perintah mahkamah. Macam kata P. Ramlee "berapa lama daaaaa".

Tidak ada cara lain kecuali dengan pembubaran DUN yang akan menyelesaikan krisis di Perak sekarang. kembalikan hak kepada rakyat untuk memilih itulah jalan yang terbaik.