30 Oktober 2011


2 Zulhijjah 1432H. [MOD] -Bergambar kenangan bersama Prof Dr.Aziz Bari di tempat kenduri khawin rakan seperjuangan di Kepong Selangor.Sempat bertanya khabar mengenai ugutan berupa kiriman sebutir peluru. Katanya petang ini satu sidang media mengenai isu tersebut akan diadakan.

TIMBALAN SPEAKER DUN PERAK GAGAL RAYU: JAWATANKUASA HAK DAN KEBEBASAN DUN PERLU HUKUM!

2 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak mengucapkan tahniah kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Aulong, Yew Tian Hoe berhubung serangan yang dilakukan oleh Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Datuk Hee Yit Foong yang menggunakan alat semburan serbuk lada pada sidang DUN Perak, 7 Mei 2009 yang telah memenangi kes berikutan Panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan diketuai oleh Datuk Sulong Matjeraie yang bersidang pada 27 Oktober yang lalu bersama Datuk Jeffrey Tan Kok Wha dan Datuk Clement Allan Skinner menolak rayuan Datuk Hee selepas berpuas hati bahawa mahkamah itu tiada sebab untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang telah membuat keputusan pada 14 Jun 2011 yang lalu.

Pertamanya, dengan kemenangan Yew jelas mengesahkan bahawa Datuk Hee terbukti bersalah membawa alat serbuk semburan lada di dalam Dewan pada 7 Mei 2009 yang lalu. Ianya adalah satu kesalahan kerana Datuk Hee dengan niat ingin mencederakan ADUN pada Sidang DUN tersebut dan juga jelas adalah satu kesalahan membawa senjata di dalam Dewan yang mulia. Kami mendesak agar Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN Perak memanggil Datuk Hee untuk memperjelaskan perkara tersebut dan Jawatankuasa perlu mengusulkan pada Sidang DUN, 21 Oktober 2011 ini agar mengambil tindakan sewajarnya mengikut peruntukan dalam Perintah Tetap DUN Perak.

Keduanya, jelas juga bahawa Datuk Hee telah berbohong menafikan alat semburan serbuk lada yang telah digunakan dan hilang integriti sebagai penyandang Timbalan Speaker DUN Perak selama ini. Ini kerana seseorang Speaker atau Timbalannya perlu berkata jujur dan tidak bercakap bohong, kami juga mendesak agar Datuk Hee meletakkan jawatanya bagi memelihara kesucian DUN Perak kerana tercemar dengan seorang yang tidak bertanggungjawab. Jika Datuk Hee gagal meletakkan jawatanya, sudah tentu institusi DUN Perak akan dipandang rendah oleh seluruh masyarakat umumnya.

DR RAJA AHMAD AL-HISS
Timbalan Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.