03 April 2014

‘Saya tidak pernah mengaku jadi ibu kandung Khairul Amri’

2 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
BERA: "Saya hanya ibu tirinya dan tidak pernah mendakwa sebagai ibu kandungnya," luah Rosila Abu Samah yang sering dikaitkan media sebagai ibu kepada Mohd Khairul Amri Selamat, salah seorang penumpang pesawat Malaysia Airlines MH370.   
  
Menurut Rosila, 50, setiap kali ditemubual oleh media baik dari dalam mahupun luar negara, beliau tidak pernah memperkenalkan diri sebagai ibu kandung kepada Mohd Khairul Amri, 29, seperti didakwa. 

Ahli parlimen Eropah kriritk hukuman mati 529 rakyat Mesir

2 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
BRUSSELS: Ahli-ahli parlimen Eropah tampil mengkritik tindakan regim kudeta Mesir yang menjatuhkan hukuman mati terhadap 529 rakyat sendiri yang majoritinya penyokong Presiden Mesir yang sah, Dr Muhammad Morsi.

Kritikan itu dikemukakan secara berdepan kepada Menteri Luar Mesir Nabil Fahmy ketika beliau hadir berucap kepada Suruhanjaya Hubungan Antarabangsa Parlimen Eropah, di sini pada Selasa.

Lagi gegaran di Chile, cetus amaran tsunami

2 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Satu gempa bumi bermagnitud 7.6 pada skala Richter melanda luar pantai utara Chile malam tadi, mencetuskan amaran tsunami untuk Chile dan Peru.

Gegaran kedua itu munyusul sehari selepas gempa 8.2 pada skala Richter melanda rantau kelmarin.

Peniaga mengaku milik rokok seludup

2 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
Batu Pahat: Seorang peniaga dijatuhkan hukuman penjara tujuh bulan di Mahkamah Majistret di sini, sebentar tadi selepas mengaku bersalah atas kesalahan memiliki rokok seludup, 30 Mac lalu.

Hukuman dijatuhkan Majistret Mohd Zulhilmi Ibrahim terhadap tertuduh, Norhisham Myooun, 45, yang memakai kemeja-T berwarna biru ketika hadir di mahkamah. 

Bekas Presiden Pakistan Terselamat Cubaan Membunuhnya

2 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
ISLAMABAD: Bekas Presiden dan Ketua Turus Angkatan Tentera Pakistan, Pervez Musharraf, yang kini sedang dibicarakan atas dakwaan menderhaka terselamat daripada percubaan membunuhnya.

Sebuah bom telah diletupkan pada laluan di mana konvoi kenderaannya dijadualkan untuk bergerak.

Hudud: Kelantan kemuka rang undang-undang

2 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
KOTA BHARU - Hukum hudud dapat dikuatkuasakan di Kelantan selewat-lewatnya Januari depan sekiranya tiada halangan dari Kerajaan Persekutuan untuk membolehkan rang undang-undang persendirian dibentang dan diluluskan di Parlimen.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob berkata, pihaknya kini membuat persiapan dan akan memilih sesi sesuai di Parlimen untuk mengemukakan rang undang-undang persendirian bagi mendapatkan kebenaran melaksanakan hukuman itu sebagaimana diperuntukkan Perkara 76 (A) Perlembagaan Persekutuan.

MH370: Kenyataan Perdana Menteri di Perth

2 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR - Berikut teks penuh kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam sidang media di Perth, Australia, berhubung misi mencari pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370 yang hilang:
    
"Saya ingin memulakan bicara dengan mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah bertungkus lumus berusaha mencari MH370.
       
"Sepanjang tiga minggu lepas, beratus-ratus orang telah mengharungi perjalanan beribu-ribu kilometer untuk membantu. Mereka telah melakukan pencarian dalam keadaan laut bergelora, berkabus dan suhu amat sejuk.

Parlimen: Masa kian suntuk, kotak hitam MH370 luput

2 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Parlimen akan dilihat lalai dalam melaksanakan tugas seandainya sidang kali ini ditangguhkan pada 10 April ini tanpa memutuskan sebarang langkah berkaitan peranan Ahli-ahli Parlimen dalam merungkai tragedi MH370.

Justeru Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang mengulangi desakan agar Kabinet segera menyokong pembentukan Jawatankuasa Parlimen dengan menegaskan bahawa kelalaian sedemikian tidak akan dapat dimaafkan.