21 Januari 2009

Campak bayi marahkan isteri

AMPANG: Perselisihan faham dengan isteri menyebabkan seorang suami hilang pertimbangan hingga sanggup bertindak kejam membuang bayinya yang berusia enam bulan ke dalam tong sampah berhampiran Stesen Transit Aliran Ringan (LRT) Setiawangsa, awal pagi semalam.

Insiden itu dilihat seorang pengawal keselamatan yang bertugas di kawasan berkenaan tanpa disedari pasangan terbabit.

Dalam kejadian jam 5 pagi itu, lelaki terbabit mulanya dilihat bersama isteri menaiki Proton Wira hitam sebelum berlaku pertengkaran antara mereka.

Lelaki itu kemudian keluar dari kereta lalu mengambil bayi terbabit yang diletakkan di tempat duduk belakang sebelum membuangnya ke dalam tong sampah.

Isterinya cuba mengambil kembali bayi terbabit, namun lelaki berkenaan menarik tangannya masuk ke dalam kereta sebelum memecut laju.

Menurut sumber polis, lelaki berkenaan berang kerana mendakwa isterinya berlaku curang selain tidak mempercayai bayi terbabit anaknya sendiri.

Menceritakan kejadian terbabit, pengawal keselamatan itu, Hairul Azwan Hamid, 29, berkata mulanya dia ternampak sebuah kereta berhenti berhampiran tong sampah di stesen LRT terbabit sebelum terdengar orang bergaduh.

“Saya melihat seorang lelaki dalam keadaan marah keluar dari kereta dan pergi ke tempat duduk penumpang sebelum terdengar wanita itu menjerit.

“Saya hanya memerhatikan perbuatan mereka kerana enggan masuk campur,” katanya yang bertugas sebagai pengawal keselamatan di Kampung Warisan.

Dia mendapati lelaki terbabit menghempas pintu kereta beberapa kali diikuti jeritan wanita itu yang semakin kuat.

“Saya perhatikan kaki wanita itu berada di luar menyebabkan dia cedera akibat tindakan lelaki terbabit menghempas pintu kereta beberapa kali,” katanya.

Hairul segera mencatat nombor plat kereta terbabit kerana khuatir berlaku perkara buruk sambil terus memerhatikan mereka.

Tidak lama selepas itu, lelaki berkenaan membuka pintu belakang kereta dan membawa satu ‘objek’ sebelum membuangnya ke dalam tong sampah.

“Selepas ‘objek’ itu dibuang, saya lihat wanita terbabit keluar dan cuba mengambilnya kembali, tetapi dia dihalang lelaki berkenaan dan ditarik masuk ke dalam kereta.

“Apabila cuba sekali lagi mengambil ‘barang’ dalam tong sampah itu, dia ditarik semula sebelum lelaki itu memecut kereta,” katanya.

Disebabkan perasaan ingin tahun, Hairul pergi ke tong sampah itu dan ketika menghampirinya, dia terdengar suara bayi menangis.

Sejurus melihatnya, dia terkejut kerana mendapati objek terbabit seorang bayi comel sebelum mengangkatnya keluar dari tong sampah.

“Saya menghubungi polis sebelum membuat laporan di Balai Polis Hulu Klang,” katanya yang kecewa dengan perbuatan dilakukan lelaki itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abd Jalil ketika dihubungi, berkata pasangan suami isteri terbabit sudah menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya kira-kira jam 4.30 petang semalam.

“Mereka yang berusia 30-an itu direman bagi membantu siasatan bermula hari ini. Kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan,” katanya.-myMetro

Apa lagi faktor penarik UMNO dan BN?

Faktor ‘penarik’ dalam parti setelah kekalahan BN dan UMNO dalan PR Kuala Terengganu banyak diperkatakan. Setengahnya berpandangan faktor itu mesti dikembalikan itu bagi memastikan ia mampu terus menarik sokongan rakyat sekali gus menepis pelbagai tanggapan negatif yang mungkin membelengu kemampuan ketika ini.

Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata usaha itu mungkin memerlukan parti berkenaan melakukan perubahan radikal, malah mungkin ‘pembedahan politik’ jika perlu bagi menjamin kekukuhannya pada masa depan.

“Kita perlu ada faktor wow (daya penarik) supaya pengundi kembali kepada kita. Kini kita kehilangan faktor itu dan kita perlu mencari jalan untuk mendapatkan ia kembali,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Pengakuan jujur Muhyiddin di atas sekaligus mengesahkan UMNO sudah kehilangan daya tarikan untuk semua golongan masyarakat dalam negara kita.

Yang jelas umum mengetahui bahawa berada dalam UMNO adalah dengan niat untuk berebut kekayaan dan khazanah negara. Walaupun yang mengecapinya adalah segerlintir dan berapa kerat pemimpin yang menipu ahlinya.

Alhamdulillah PAS khususnya masih segar dengan dasar Islam yang merupakan penerusan perjuangan dari Nabi-nabi dan Rasul Allah. Mana lagi perjuangan yang paling suci dan sempurna melainkan penerusan dari perjuangan pesuruh Allah itu.

Keutuhan dan penerusan perjuangan yang ada pada PAS adalah kerana Islam yang diperjuangkan. Kalaupun di sana ada kelemahan bukan kerana Islam yang kami perjuangkan namun kerana atas nama manusia tidak ada siapa pun yang boleh mengelak dari bersifat lemah dan ada kekurangan. Namun kelemahan kami tetap terbimbing dengan Islam yang kami perjuangkan.

Di sana sering berubah pemimpin, datang dan pergi adalah lumrah dalam perjuangan namun dasar yang kami perjuangkan tetap dengan nama Islam.

Jauh dari itu dengan slogan PAS For All, kami mendapat sokongan besar dari orang bukan Islam. Saya yakin mereka percaya dengan dasar Islam yang kami perjuangkan walaupun mereka bukan Islam. Itulah kehebatan daya penarik kami.

Jauh sekali kepada UMNO , pemimpin berganti berubahlah dasar dan cara kepimpinan yang berlandaskan usaha untuk menguatkan jawatan dan kroninya. Tidak hairan ada yang sanggup menabur wang jutaan ringgit untuk mendapat jawatan tertentu.

Adakah UMNO sudah melakukan macam-macam cara dan penambaikan daya penarik yang diperkatakan sekarang ? Jawapannya memang ada dan banyak, tidakkah Puteri UMNO itu daya penarik, ditambah lagi dengan Puteranya dan tidak kah UMNO tidak menganggap tawaran projek dalam kempen dan hamburan duit rasuah berguni-guni bukan nya penarik ?.

"Kalau itu bukan lagi daya penarik kembalilah kepada Islam yang kami perjuangkan." kata Tok Guru Nik Aziz tidak ada sebab kawan lawan demo kalu demo nak ke Islam, dan tidak ada sebab demo lawan kawan sebab kawan dan berjuang dengan Islam.

Saya berseru kepada semua pemimpin UMNO dan ahlinya untuk bersama dengan kami memperjuangkan Islam yang tinggi dan tridak ada yang lebih tinggi dari nya.