03 September 2008

Beri tanah sekolah Cina luar biasa, beri tanah kepada individu tak apa !

Langkah Kerajaan Negeri Perak menganugerahkan tanah pajakan seluas 400 hektar kepada sekolah persendirian Cina sekali lagi diberi ulasan yang saya anggap perlu mendapat jawapan yang segera. Kelmarin saya mengulas mengenai apa yang diperkatakan oleh Ketua pemuda UMNO Perak dalam isu yang sama.

Malam tadi saya sempat bersama dengan YAB Menteri Besar Perak di Kediaman MB dalam majlis berbuka dan Solat Tarawih. Saya dengan MB dan Exco Agama kebetulan duduk semeja makan. Kami sempat berbincang mengenai jawapan dalam Blog Cina Islam tentang Isu berkenaan.

MB dan Exco Agama mengatakan mengenai mereka pernah melawat ke Pondok Pak Teh Pengkalan Hulu. Pak Teh menjelaskan ada memohon dari ADUN Pengkalan Hulu dan juga MB pada masa itu untuk mengusahakan sebidang tanah yang terletak dibelakang pondok. Luasnya sekitar 40 ekar.

Kata Pak Teh, pondok memerlukan dana sehingga dalam bulan Syaaban dan Ramadhan semua pelajar cuti untuk mengutip derma bagi mebiayai pondok . Itulah nasib sekolah pondok walaupun MBnya di kawasan DUN pondok itu berada ia tetap dipinggirkan.

Buat masa ini EXCO agama sedang berusaha dengan pihak tertentu supaya kelulusan segera diberikan kepada Pondok Pak Teh.

Setakat ini kerjaan negeri juga telah meluluskan sebanyak RM 1.3 juta membantu Sekolah agama di Perak.

Presiden Gagasan Melayu Perak (GMP), Mohd. Hilmi Ismail berkata, langkah itu sebagai sesuatu yang luar biasa dan belum pernah dilakukan sebelum ini. Katanya jika pun mahu dilakukan, ia seharusnya turut diberikan kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan sekolah-sekolah Tamil yang rata-ratanya masih berkeadaan daif.

Beliau percaya langkah Kerajaan Perak itu mempunyai motif untuk menarik sokongan politik.
Katanya, jika dilaksanakan ia boleh meningkatkan jurang dan tahap pendidikan antara kaum Cina dengan masyarakat Melayu serta India.

Dalam persoalan ini sebenarnya siapakah yang telah menyebabkan timbulkan jurang antara kaum dalam soal pendidikan ,Pakatan Rakyat atau BN ?. Jangan baling batu sembunyi tangan.

Politik siapakah yang paling kotor sehinggakan sanggup mematikan SAR dengan berbagai proses dan tekanan yang tetap akan dikenang sebagai suatu kerja khianat kepada agama sendiri.

Saya yakin isu ini tetap dimainkan oleh UMNO dan BN, dan mesti ada lagi rakyat perak yang kurang cerdik dan percaya dengan isu yang dimainkan oleh mereka. Namun mereka adalah spesisi yang hampir pupus dari kamus politik negara dan negeri Perak yang kita cintai.