16 Julai 2009

Imam pemimpin solat dan masyarakat

Email Oleh : mohd naim mohd zain
Oleh MOHD. RADZI MOHD. ZIN


PERANAN imam tidak sekadar mengetuai solat fardu berjemaah tetapi menjadi tempat rujukan umat Islam.

HADIS Rasulullah SAW di atas menunjukkan betapa umat Islam disuruh menunaikan rukun Islam kedua ini secara berjemaah. Lagipun solat berjemaah bukan memerlukan bilangan yang ramai memadai sekurang-kurangnya dua orang, seorang imam dan seorang lagi makmum.

Berjemaah pada solat Jumaat adalah wajib atau fardu ain manakala bagi solat fardu yang lain ada yang mengatakan hukumnya sunat muakkad, fardu kifayah dan juga fardu ain. Namun, sebahagian besar ulama mengatakan hukum solat berjemaah adalah fardu kifayah.

Ia berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang maksudnya, "Bila sahaja ada tiga orang di dalam satu kampung atau dusun tidak mendirikan solat berjemaah, mereka akan digoda oleh syaitan. Lantaran itu hendaklah kamu berjemaah, sesungguhnya serigala selalu memakan kambing liar yang terasing (yang jauh daripada kumpulannya)". (riwayat Abu Daud)

Antara individu yang berperanan penting dalam solat jemaah ialah imam. Mereka bukan sahaja mengetuai solat fardu berjemaah, tetapi juga paling dekat dengan masyarakat. Lebih-lebih lagi apabila berlaku kematian, akikah, kenduri kendara, nikah kahwin dan mengetuai solat berjemaah.

Secara amnya, semua kita adalah imam iaitu pemimpin yang akan dipertanggungjawabk an di hadapan Allah kelak. Ini sebagaimana sabda Nabi SAW yang maksudnya: Kamu sekelian adalah pengembala (pemimpin) dan akan diminta dipertanggungjawabk an tentang kepimpinannya. Seorang penguasa adalah pemimpin, seorang suami adalah pemimpin ke atas anggota keluarganya. Kamu sekelian adalah pemimpin dan akan diminta bertanggungjawab atas kepimpinannya. (riwayat Bukhari)

Mengikut sejarah, profesion imam telah bermula sejak zaman Nabi SAW. Baginda adalah Ketua Negara, imam solat dan juga Ketua Angkatan Perang kaum muslimin.

Pada zaman kesultanan Melayu pula, beberapa sultan seperti Sultan Alauddin Riayat Shah (Melaka), Sultan Zainal Abidin (Terengganu) dan Sultan Alaiddin (Selangor) dikatakan pernah menjadi imam solat berjemaah.

Imam juga menjadi tempat rujukan penduduk setempat apabila berhadapan sesuatu masalah atau mendapatkan nasihat berhubung sesuatu. Justeru, para imam perlu sentiasa mempamerkan sahsiah mulia serta melengkapi diri dengan ilmu pengetahuan duniawi dan ukhrawi.

Ini sesuai dengan fungsi imam yang lebih luas sebagai orang bertanggungjawab mengenai bidang agama dan sosial setempat bagi melaksanakan tugas menyebar luaskan semangat keagamaan serta memenuhi khidmat kemanusiaan kepada sesiapa yang memerlukan sekadar yang termampu.

Menyedari hal ini, Pusat Latihan Pengurusan Masjid, Institut Latihan Dakwah Selangor (ILDAS) dan Bahagian Pengurusan Masjid Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menganjurkan Kursus Imam Surau Daerah Kuala Selangor pada 6 hingga 8 Julai lalu.

Kursus tiga hari yang dihadiri oleh 90 imam itu berlangsung di ILDAS, Sabak Bernam, Selangor.

Ketua Pegawai Penyelaras Masjid Bahagian Pengurusan Masjid JAIS, Ramli Sidom berkata, para imam perlu mempunyai sahsiah yang baik kerana mereka menjadi contoh kepada anak-anak kariah.

Kata beliau, para imam bukan sahaja perlu mempunyai akhlak mulia dalam percakapan, pemikiran dan perbuatan tetapi juga perlu sentiasa menjaga syariat serta menghindar daripada melakukan maksiat serta terlibat dengan perkara syubhat.

Selain itu, imam perlu mempunyai hubungan kemasyarakatan yang mesra dengan anak-anak kariah supaya dapat mengetahui masalah mereka dan anak kariah pula tidak segan untuk mengadu hal kepada imam.

"Pendek kata, imam yang ideal sentiasa kreatif menghidupkan roh Islam di masjid, surau dan di kalangan jemaahnya.

"Oleh itu, kedudukan imam sebagai pengurus dalam sektor masjid atau surau dengan jawatankuasa pengurusan mempunyai ikatan koordinasi yang saling bekerjasama dalam mentadbir kegiatan masjid sehingga berjaya," katanya.

Ramli berkata demikian semasa menyampaikan kertas kerja bertajuk, 'Sahsiah Imam yang Berwibawa'.

Pada program itu, turut diadakan Tahsin Qiraat untuk memperbaiki mutu bacaan al-Quran para imam.

Para peserta dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu 45 orang satu kumpulan. Mereka diuji membaca fatihah, ayat lazim dan juga tahiyat akhir. Program ini dibimbing oleh dua guru iaitu Napiah Sahrani dan Abu Yani Omar.

Sementara itu, Pegawai Tadbir Agama Daerah Kuala Selangor, Zainal Abidin Sulaiman pula menekankan pentingnya para imam menguasai dan memahami syarat sah, rukun, sunat dan pantang larang dalam solat.

Katanya, selain mengetahui rukun, syarat sah dan perkara yang membatalkan solat, para imam juga perlu menguasai ilmu tajwid agar bacaan fatihah dan tahiyat akhir itu dibaca dengan betul dan tepat.

"Para imam juga perlu segera muhasabah diri apabila ditegur dengan perkataan subhanallah oleh makmum dalam solat. Sudah tentu ada perkara yang tidak kena.

"Jangan pula apabila ditegur sedemikian, para imam teruskan juga solat tanpa membetulkan kesilapan sama ada tertinggal ayat, terlebih atau terkurang bilangan rakaat dan sebagainya," jelasnya.

Beliau berkata demikian semasa membentangkan kertas kerja 'Fiqh Solat' pada kursus tersebut. Pada sesi yang sama, para peserta mengambil peluang melontarkan pelbagai soalan berkaitan ibadat solat.

Antaranya termasuk bagaimana imam memberitahu makmum apabila solatnya batal semasa dalam kedudukan sujud, hukum sujud sahwi apabila tertinggal doa qunut, keharusan mempercepatkan solat apabila mendengar suara anak kecil menangis di masjid dan sebagainya.

Menurut Zainal lagi, para imam harus melihat keadaan kesesuaian jemaahnya sebelum memutuskan sama ada membaca surah yang panjang atau sebaliknya semasa solat. Sebab itu antara syarat menjadi imam mestilah disukai oleh makmum.

Pendek kata, para imam perlu meraikan para jemaah iaitu jika majoriti jemaah itu golongan bekerja maka elakkan membaca surah yang terlalu panjang semasa solat subuh pada hari bekerja.

Demikian juga jika ramai jemaah golongan tua, maka imam hendaklah memilih surah yang sederhana panjangnya supaya tidak memuradatkan jemaah yang berkenaan.

Kata Zainal, apabila hak-hal sebegini diraikan, insya-Allah masjid atau surau akan lebih makmur dengan lebih ramai jemaah datang menunaikan solat berjemaah.

Tambah beliau, solat berjemaah juga melatih diri berdisiplin dan patuh kepada ketua dan melahirkan simbol perpaduan dan kerjasama di anatara sesama Muslim.

Malah, Rasulullah SAW ada bersabda yang maksudnya: Kalaulah mereka tahu tentang kelebihan pahala solat Isyak dan Subuh berjemaah, mereka akan datang sekalipun merangkak (bagi orang yang tidak boleh berjalan). (Muttafaq alaih)

Manek Urai : Satu peringatan dari Allah Taala.

Email Oleh : Mohd dasuki Mohd Lebar
oleh : tokpepijat.blogspot.Sirah Rasulullah bagaikan sebutir mutiara perjalanan Mukmin. Amat penting bagi Gerakan Islam seperti PAS menghayati dan mengambil pengajaran dari Sirah ini.

Ghazwah Hunain adalah salah satu perjalanan Sirah Rasulullah. Peristiwa Hunain berlaku pada Syawal 8 Hijrah selepas Pembukaan Kota Mekah.

Dalam perjalanan menuju Hunain timbul 2 perkara yang amat tidak disenangi Rasulullah iaitu :

a) Seruan tentera Islam (warga Mekah yang baru masuk Islam) agar Rasulullah buat sepohon pokok Zatul Anwat buat mereka kerana mereka percaya tentang keberkatan pokok tersebut.

b) Kekaguman dan yakin dengan bilangan tentera yang ramai mampu kalahkan musuh.

Akibatnya mereka kucar kacir tatkala diserang hendap musuh di Lembah Hunain. Saat itulah Rasulullah terpaksa menyeru mereka agar kembali bersatu semula menyusun barisan perang. Akhirnya Rasulullah dan Tentera Islam berjaya mengalahkan tentera musuh pimpinan Malik bin Auf.

PAS berjaya mengekalkan kerusi Manek Urai dalam PRK dengan majoriti kecil 65 undi. Jika dulu majoritinya dalam PRU 12 adalah 1352 kini merundum kepada 65 undi. Menurun 1267 undi.

Pelbagai analisis di buat. Buat pihak UMNO tentulah suatu kejayaan kerana berjaya menurunkan majoriti PAS. Juga tanda penambahan undi mereka sebanyak 889 undi.

Peristiwa Hunain boleh di"sesuaikan" suasana di Manek Urai. Bermula dengan kata-kata "takbur, sombong dan terlalu yakin" seperti malu mata, pemimpin luar tidak diperlukan, isu lokaliti, menghalang kehadiran orang lain hinggalah kata-kata "berbaur syirik" seperti "tengok gambar tok guru dah dapat pahala".

Di saat akhir juga keluar kenyataan , "yakin menang 2,000 undi "

Apa makna ini semua ! Tarbiyyah mana kita ambil ?

Itu semua seperti "mengulangi " kelakuan tentera Islam semasa menuju Hunain dimana amat tidak disenangi Rasulullah.

Kita berharap dengan segala peristiwa " malang dan sedih" Manek Urai segera pimpinan kita bermuhasabah diri masing-masing. Ingat dalam PAS tiada tubuh badan yang maksum atau "seakan-akan" maksum !

Ingat ! PAS bukan ditubuhkan untuk berbangga-bangga dengan "semangat kenegerian" !

Apakah kita bangga dengan kemenangan Manek Urai (itupun 65 undi je) dalam keadaan kita berpuak-puak, taksub tubuh badan seseorang, taksub dengan semangat kenegerian ?

Kita rela kalah dalam sistem pilihanraya(sememangnya kita biasa kalah) tetapi jemaah kita bersatu padu, penuh semangat ukhuwwah dan bersandar sepenuhnya kepada Allah Taala !

Ingat ! Manek Urai satu amaran dari Allah Taala buat kita semua ambil pengajarannya.

India Humor...

Email Oleh : Mat Rock


Kepada yang berkenaaan : Siapa lempar Nadia , tolong hantar gambar kepada saya....

Petang kelmarin saya menerima panggilan dari seorang teman blogger memaklumkan supaya menyiarkan permohonan di atas kepada seseorang yang dikesan telah menggambil gambar kejadian kekecohan di Upu Lata Rek dan kejadian melempar batu yang menyebabkan Cik Nadia mengalami luka dibahagian dagunya.

Saya dengan rendah diri merayu kepada "hamba Allah" yang mengambil gambar itu untuk menghantar kepada saya pada email : idhamlim@yahoo.com.my kerana ianya sangat penting untuk menafikan kenyataan pihak musuh PAS yang sedang mengembar-gemburkan cerita kononnya keganasan itu bermula dari penyokong PAS.

Selain itu dengan tujuan untuk melengkapkan bukti dalam kes untuk menyeret pihak yang tidak bertanggung jawab itu kemuka pengadilan.

Drs. Khalil lawat Muslimah PAS dilempar batu di Manek Urai.


KUALA KRAI, 14 July :- Di malam kemenangan PAS Di Manek Urai yang disambut dengan kegembiraan oleh semua penyokong PAS, ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim tidak melupakan rasa duka dan kesakitan yang dialami oleh seorang serikandi PAS, Cik Nadiah Mohd Kamil (24) yang dilempar bantu oleh musuh yang tidak dikenali semasa merayu undi di UPU Lata Rek.

Drs. Khalil berada sekitar 20 minit di Wad Kenari, Hospital Kuala Krai bagi mewakili Pakatan Rakyat Negeri Perak dan bertanya khabar tentang musibah yang dialami oleh muslimah PAS itu dan sempat menyampaikan sedikit sumbangan kepada magsa tersebut..

Mengikut maklumat yang diberikan kepada kami, beliau semasa sedang ingin menjawab satu panggilan talifon bimbitnya sekitar jam 12.15 tengah hari tiba-tiba seketul batu yang saiznya agak besar singgah didagunya dan menyebabkan luka yang membawa kepada 2 jahitan.

Cik Nadia yang berasal dari Kuala Kangsar dan sekarang menetap di Kuala Lumpur pada masa itu ditemani oleh keluarga angkat di Labok Machang tempat beliau menginap sejak sehari sebelum pilihanraya Manek Urai dan beliau datang khusus untuk merayu undi pada pilihanraya tersebut.
Manek Urai : Keputusan mengikut UPU

KEPUTUSAN SETIAP UPU

Peti Undi PAS kalah dengan majoriti:
1. Temalir – 27 undi
2. laloh – 66 undi
3. Manek Baru – 34 undi
4. manek Urai Lama – 184 undi
5. Manjor – 66 undi
6. Undi pos – 35 undi

Peti Undi PAS menang dengan majoriti:
1. Lata Rek – 258 undi
2. Peria – 86 undi
3. Chuchuh Puteri – 96 undi
4. Sungai sok – 66 undi.

UBN mungkin tidak tidur lena malam ini disebabkan kekalahan berlanjutannya dalam siri-siri pilihanraya kecil. Mimpi ngerinya sekali lagi berulang di Manek Urai. Tetapi alangkah kecewanya UBN kerana hanya 65 undi sahaja bezanya. Tetapi adat bertanding, walaupun hanya 1 undi beza, tetap dikira menang. Alangkah bagusnya jika berjaya kempen sebanyak 70 orang lagi, jika berjaya pengaruhi 2,3 peti undi lagi. Tetapi itu hanya boleh dilakukan sebelum pusat pengundian ditutup petang tadi. Kini semuanya sudah menjadi sejarah hitam yang patut diterimanya. Maka, bolehlah dibuat muhasabah.

Dicatat oleh Mr. President

Benarkah Manek Urai Kubu PAS?

Dari Blog Laman Nurani

Benarkah Manek Urai Kubu PAS?

Manek Urai...Seribu pengalaman suka dan duka, susah dan senang, rilek dan sibuk. Pelbagai lagilah istilah-itilah yang boleh disebut. Namun Manek Urai tetap bersinar pada pagi ini, harapan esok terus bersinar lagi. Jangan hujan di tengahari. Pengalaman Manek Urai cukup bermakna bagi sesiapa yang sedar akan hakikat sebenar sebuah perjuangan.

Biarlah dengan keputusan yang memeihak kepada PAS. Syukur alhamdulillah, kita diajar bersyukur kepada Allah dalam apa jua keadaan sekalipun. Disebalik keputusan itu, jadikanlah ia pedoman yang sungguh bermakna kepada kita semua. Saya ingin mengajak pembaca semua supaya bermuhasabah dimanakah silapnya kita. Mengapa PAS hanya mendapat 65 undi majoriti sedangkan ia mendakwa, Manek Urai adalah kubunya. Jika benar kubunya, kenapa majoriti PAS telah hilang?

Sebenarnya, Manek Urai bukan kubu PAS seperti yang didakwa, tetapi ia menjadi kubu Allahyarham Hj. Ismail Yaakob (Adun Manek Urai). Berkebetulan allahyarham bertanding atas tiket PAS, maka ianya secara automatik menjadi ikon PAS di situ.

Pernyataan saya tadi berbalik kepada keputusan PRU ke-11 dimana PAS meletakkan Ustaz Zamzuri sebagai calonnya di Manek Urai, tetapi ia telah mengalami kekalahan. Kemuadian pada PRU Ke-12, PAS kemudiannya mencalonkan Allahyarham Pak Su Mail sebagai calon, majoriti kemenagan telah melonjak ke angka ribu. Adakah fenomena ini membuktikan Manek Urai kubu PAS atau kubu Pok Su Mail?

Dalam pilihanraya kecil ini, kita dapat menilai sejauh mana kebenaran pernyataan itu. PAS sememangnya terlalu yakin dengan kemenangan ekoran dakwaan Manek Urai itu menjadi kubunya dan bukan kubu Pok Su Mail. Tetapi keputusan semalam tidak memihak seperti yang didakwa. Dengan 65 undi majoriti itulah sebenarnya kekuatan PAS di Manek Urai.

Tahniah Abe Uji di atas kemenangannya di Manek Urai. Abe Uji mestilah membina satu legasi baru di Dun Manek Urai. Perhebatkan tarbiyyah dalam diri masayarakat Dun Manek Urai supaya semuanya dapat menahan diri dari godaan 'wang rasuah pilihanraya'.

Khir digantung setahun empat Adun BN enam bulan

SHAH ALAM, 15 Julai : - Dewan Negeri Selangor meluluskan usul terhadap Ketua Pembangkang, Dato' Seri Dr Mohd Khir Toyo digantung berkhidmat sebagai Adun dan dipotong semua elaun serta kemudahan bulanan selama setahun.

Timbalan Speaker, Haniza Talha telah memaklumkan keputusan tersebut sekitar jam 3 petang selepas usul tersebut dibahaskan dan mendapat sokongan majoriti di Dewan Negeri Selangor.

Berikutan itu, 18 Adun BN yang merupakan pembangkang di Selangor diketuai Khir Toyo bertindak keluar Dewan sebagai memprotes usul meluluskan cadangan hukuman itu telah dibuat dan dipersetujui oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan (JKHK).

Jawatankuasa itu turut menggantung empat Adun BN dengan dipotong elaun dan kemudahan bulanan selama enam bulan.

Ahli Dewan tersebut; Dato' Warno Dogo (Sabak-Umno); Mohd Isa Abdu Kasim (Batang Kali-Umno); Dato' Marsum Paing (Dengkil-Umno) dan Dato' Mohamed Idris Abu Bakar (Hulu Bernam-Umno) .

Usul yang dibawa oleh Lau Weng San (Kampung Tunku-DAP) menegaskan hukuman yang dikenakan keatas lima orang Adun itu berbeza dengan hukuman yang dikenakan ke atas Adun dan Ahli Parlimen Pakatan rakyat lalu.

"Saya telah meneliti penyata Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Negeri telah mengetahui bahawa Jawatankuasa telah diadakan dan satu sesi pendengaran dipanggil untuk lima orang Adun terlibat membela diri," jelasnya.

Beliau berkata, semua Adun terlibat diwakili tujuh orang peguam dan mereka telah mengemukakan bantahan dan tidak mengambil keputusan untuk membela diri.

Usul tersebut disokong oleh Ng Sue Lim (Sekinchan-DAP) yang menegaskan Speaker tidak terlibat dengan cadangan memutuskan hukuman penggantungan terhadap Khir Toyo dan empat Adun BN yang lain.

Penegasan beliau itu berikutan dakwaan Khir bahawa penggantungan perkhidmatan Adun selama setahun itu dilakukan oleh Speaker dengan niat jahat dan balas dendam.

Sementara itu, Adun (Meru-PAS), Dr Rani Osman mengingatkan Khir supaya jangan bersikap mendabik dada dengan menganggap kekayaan yang diperolehi adalah hasil titik peluhnya.

Dengan kekayaan itu katanya, Khir boleh melakukan apa saja tindakan dan lebih parah menggunakan kuasa untuk menindas golongan bawahan tanpa mengira orang Islam atau bukan Islam.

Beliau berkata demikian ekoran kenyataan Khir yang mendabik dada kewajarannya untuk tinggal di rumah besar kerana sebagai bekas Menteri Besar dan tidak sesuai tinggal di rumah pondok.

Menurut beliau, pondok itulah yang telah mengeluarkan ramai para ulama, pencinta negara dan pejuang yang telah mengorbankan jiwa mereka untuk tanah air.

Beliau turut menyelar sikap Khir yang melemparkan fitnah bahawa kerajaan Pakatan Rakyat banyak berbohong dengan rakyat dalam melaksanakan pentabdiran.

"Saya hendak tanya adakah Sungai Panjang mengetahui bahawa rakyat hari ini masih rakyat yang lama, yang tidak tahu ICT, rakyat hari ini telah berubah," tegasnya.

Bagi Shaari Sungib (Hulu Kelang-PAS) mengingatkan Khir Toyo supaya segera bertaubat kerana enggan menjadi saksi telah mengakibatan dosa besar.

Ini kerana katanya, wakil rakyat merupakan pembela hak rakyat dan menjadi saksi utama adalah fardhu ain yang sangat dituntut dalam agama Islam.

Ekoran tindakan Khir yang keluar dewan beliau menegaskan, itu membuktikan kegagalan BN mendukung prinsip Islam telah terdedah di sidang Dewan Negeri.

Menurut beliau, apabila seseorang itu enggan menjadi saksi satu penyakit lain telah timbul iaitu beliau cuba memutar belit dengan membawa keterangan yang tidak sewajarnya.

"Kita telah menyaksikan beliau (Khir) memutarbelitkan fakta walaupun beliau telah diberi peluang seluas-luasnya dengan notis pemberitahuan peguam tetapi beliau enggan datang dalam siasatan Selcat," tegasnya.

Beliau mengingatkan Khir bahawa tindakannya itu bukan saja telah melakukan penghinaan terhadap Dewan tetapi telah melakukan dosa kepada Allah kerana enggan menjadi saksi dan memutarbelitkan fakta dan berbohong.

"Saya seru beliau bertaubat dan memperbaiki diri," katanya.

Menurut beliau, 18 wakil rakyat BN yang turut keluar dewan membuktikan bahawa mereka bukan saja tidak bersedia untuk mempertahankan hak rakyat tetapi curang dan cuai terhadap rakyat. Harakahdaily/-

Tips Kurangkan Nyamuk

Email Oleh : Mann Trex

Salam alaik,

Dalam beberapa artikel yang lalu, saya telah kemukakan tips mengurangkan Lipas, Cicak dan Ulat Gonggok. Formula serupa : Kurangkan Makanan Mereka dan Kurangkan Peluang Bersarang. Kedua-duanya dengan menjaga kebersihan.

Dalam hal nyamuk, ia berbeza samasekali. Bersih manapun rumah kita, nyamuk tetap datang menyerang sebab darah kita adalah makanannya.

Jenis-jenis penyakit yang disebabkan oleh nyamuk (sebagai vektor yang sangat tekun) adalah Dengue, Malaria, 2 jenis Equine Encephalitis, Japanese Encephalitis, West Nile Virus dan Meningitis ( Yellow Fever ). Ada banyak lagi jenis kat Benua Afrika dan Amerika yang lebih mengerikan.

Bagaimana nyamuk mengesan mangsa samada manusia atau binatang? Melalui kehadiran Carbon Dioxide, CO2 atau Karbon Dioksida. Ia adalah gas yang dikeluarkan pernafasan manusia dan haiwan berdarah panas setelah menghidu udara bersih. Nyamuk boleh terbang sejauh 1.5km untuk mencari sumber CO2. Nyamuk KL pula pandai guna lift dan ada yang naik kapalterbang ke Sabah.

Bahaya ke bahan kimia dari supermarket untuk bunuh nyamuk? Saya tak suka Ubat Nyamuk ( berasap ) yang boleh menganggu pernafasan dan boleh menyebabkan penyakit. Saya juga tak suka guna INSECTICIDE kerana terdapat banyak kes-kes cancer, brain damage, leukimia, lymphoma dan kecacatan kanak-kanak baru lahir di luar negara akibat darinya. Ni pulak mereka keluarkan bahan kimia guna letrik atau bunyi anti-nyamuk. Lagi lah saya ngeri. Maklumlah sayang bini dan anak-anak, saya cari jalan natural dan agama Islam menyuruh kita menjaga kesihatan serta ekonomi.

CARA A : Bahan dapur sebagai alternatif kepada ubat nyamuk komersial.

>> Untuk Perlindungan Badan
1. Beberapa butir bunga cengkih
2. Sebatang serai dengan daun yang dipotong-potong halus
3. Satu biji limau purut atau limau nipis atau lemon atau setangkai pudina
4. Sediakan setekoh air suam
5. Perah limau ke dalam tekoh dan masukkan yang lain
6. Tutup tekoh dan biarkan beberapa jam sehingga air berbau wangi.
7. Sebelum tidur, sapukan pada bahagian badan, tangan, kaki yang mudah diserang nyamuk.
8. Tapis air tersebut dan simpan dalam botol kaca dalam fridge. Boleh guna 2 atau 3 hari.
NOTA : Saya tak simpan air wangi ni sebab bilas badan terakhir setiap hari sebelum keluar rumah untuk Aromatherapy. Saya pening kepala kalau pakai minyak wangi yang jual di kedai. Kimia pulak tu.

>> Untuk Halau Nyamuk Di Ruangan Rumah
Guna cebisan kain yang dikoyak panjang dalam 1 kaki atau kurang. Titiskan minyak kayu putih atau minyak cap kapak ( sebab ada eucalyptus ) pada kain tersebut. Gantungkan di ruang atau bilik yang tak mahu nyamuk datang. Bila nak tidur, letak lagi minyak sikit lagi.

CARA B: Minyak-minyak Essential Oil dari kedai Aromatherapy atau supermarket.

>> Untuk Perlindungan Badan
1. Minyak Serai Wangi ( Lemongrass ), Minyak Eucaplyptus ( Kayu Putih ) dan Minyak Peppermint ( Pudina ).
2. Titiskan minyak ini dalam 5 atau 6 titis setiap satu jenis ke dalam air suam setekoh dan goncang.
3. Sapukan ke bahagian badan yang tak mau digigit nyamuk. AWAS : ELAKKAN DARIPADA TERKENA MATA, KENING dan BAWAH MATA.
NOTA : saya tak mandi dengan air minyak ni.

>> Untuk Halau Nyamuk Di Ruangan Rumah
1. Titiskan minyak-minyak tersebut ke cebisan kain dalam 1 kaki atau kurang. Gantung di ruang yang tak mau ada gangguan nyamuk. ATAU
2. Bakar Lilin Serai Wangi dan Pudina di ruangan tersebut.

KURANGKAN NYAMUK DI HALAMAN RUMAH
Semua orang rasanya dah tengok dalam TV bagaimana nak kurangkan nyamuk dalam dan luar rumah. KEYWORD : Jangan ada air bertakung.

Kalau ada kolam jugak, belalah ikan atau gerakkan air tersebut dengan pump.

Saya tambah sikit kat sini. Bersihkan halaman rumah dari daun-daun, dahan-dahan jatuh dan pendekkan rumput serta rimbunan. Sila ketahui, nyamuk betina setelah bersenyawa dengan jantannya, akan cari tempat relax semalaman di celah rumput panjang atau bawah daun jatuh. Esoknya barulah ia menyerang manusia untuk dapatkan darah agar boleh bertelur dalam air. Nyamuk betina memang jahat.

Kalau kawasan tu ada burung layang-layang atau kelawar, populasi nyamuk akan berkurangan. Kedua-dua haiwan ini suka makan nyamuk. Tapi tak payahlah kita bela mereka ini kerana banyak najis. Sebagai ganti, kita tanam saja serai wangi di tempat strategik atau pokok nyamuk ( bau macam serai wangi dan dijual di nurseri ).

Jika halaman rumah kita bersih dan berbau serai wangi tapi jiran kita dok usahatani nyamuk, parah kita nanti. Kesannya berkurangan. Nasihatkan mereka baik-baik. Jika mereka degil sangat, barulah kita bela burung layang-layang kat tepi pagar menghala halaman mereka ( kalau larat lah ).

Akhirkata
Saya dah amalkan CARA A dan CARA B bertahun-tahun lamanya dan berkesan. Jika kurang berjaya, maafkan saya kerana mungkin spesis nyamuk kita berbeza atau nyamuk dah jadi mutant. Jadinya cubalah tambah dan tukar bahan-bahan sendiri untuk lihat keberkesanannya. Hanya jangan berganjak dari bahan induk, iaitu eucalyptus ( kayu putih ) dan lemon grass ( serai atau serai wangi ).

Kerajaan BN digesa terus bangunkan Manek Urai

Salmiyah Harun
Wed Jul 15, 09 9:00:35 am MYT

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Hrkh) -Dewan Pemuda PAS mencabar BN agar menunaikan janjinya untuk membangunkan Manek Urai dengan peruntukan sebanyak RM24 juta termasuklah membina jambatan yang bernilai RM7 juta seperti mana yang diuar-uar kepada pengundi pada pilihan raya kecil lalu.

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Nasruddin Hassan berkata, selaku kerajaan yang memerintah negara ini BN sepatutnya boleh melaksanakan pembangunan di Dun itu.

Katanya, BN tidak perlu menunggu hanya dengan kemenangannya di lubuk PAS itu barulah boleh membangunkan Manek Urai.

"Tidak semestinya mereka harus menang, baru hendak melaksanakan pembangunan. Mengapa harus tunggu menang? Sebab jika menang pun BN tidak dapat menjatuhkan kerajaan PAS Kelantan," tegasnya.

Jelasnya, Umno dan BN sengaja memperbodohkan rakyat dengan janji yang agak luar biasa.

"Inilah sikap BN! Kita harap dalam PRU-13 nanti rakyat tidak lagi terpedaya serta terperangkap dengan janji mereka," katanya.

Sehubungan itu, beliau turut mengakui tekanan meterial yang luar biasa itulah menyebabkan kemenangan tipis PAS.

Dengan janji jutaan ringgit itu, Nasruddin percaya pengundi Manek Urai mungkin terpersona dan terpedaya dengan janji BN sehingga sukar untuk membuatkan membuat keputusan bijak.

Justeru, katanya, PAS harus mengambil iktibar di atas kemenangan tipis parti itu dan menganggap ada hikmah yang perlu dijadikan pengajaran bagi setiap ahli PAS.

"Apa yang berlaku ini, semua pemimpin dan ahli parti PAS mengambil iktibar supaya kita kembali bertaut. Kemenangan itu datang daripada Allah kerana kehebatan kita," katanya. - azm-HarakahDaily.Net-

BN terus ditolak rakyat, PAS perlu kaji menang tipis

Nyza Ayob
Wed Jul 15, 09 9:08:15 am MYT


KUALA LUMPUR, 15 Julai (Hrkh)-Penasihat Jentera Operasi Pilihan Raya Kecil Manek Urai, Dato' Wan Rahim Wan Abdullah berpandangan PAS perlu melakukan post mortem serta membuat kajian secara mendalam mengenai aliran pengundi yang tidak memihak kepada PAS dalam Pilihan Raya Kecil Manek Urai pada 14 Julai lalu.

Mengulas mengenai kemenangan tipis PAS dengan majoriti 65 undi, Wan Abdul Rahim menolak faktor golongan muda yang tidak keluar mengundi yang menyebabkan kemerosotan majoriti berbanding Pilihan Raya Umum ke 12 lalu.

Jelasnya, berdasarkan keputusan yang di perolehi di beberapa peti undi seperti Manek Urai Baru PAS menang dalam semua empat saluran kecuali saluran dua.

Justeru katanya PAS perlu membuat semakan faktor yang menyebabkan golongan berusia menolak PAS.

Dalam pada itu beliau juga tidak menolak kemungkinan kemenanganan tipis tersebut disebabkan kelemahan PAS di Kuala Krai yang baru sahaja selesai membuat perubahan kepimpinan di peringkat kawasan.

Sementara itu beliau juga berpandangan faktor calon sebelum ini, Ismail Yaakub meninggalkan suatu 'kekosongan' kepada rakyat Manek Urai.

"Pak Su Wil merupakan satu 'lagenda' yang cukup sinonim dengan rakyat Manek Urai. Walaupun pengganti beliau, Abe Uji merupakan pilihan yang terbaik beliau masih perlukan pendedahan.

"Dan saya yakin Abe Uji akan dapat meneruskan usaha serta kesinambungan yang diteruskan oleh Pak Su Wil dengan jalinan kemesraan dengan rakyat akar umbi,"katanya.

Dalam pada itu, Wan Abdul Rahim sewaktu dihubungi Harakah turut merakamkan terima kasih kepada seluruh pimpinan Pakatan Rakyat yang turut berganding bahu dalam memastikan kemenangan PAS.

Beliau menegaskan, kemenangan tersebut membantu PAS dan meneruskan kesinambungan kekuatan parti di kubu kuat PAS itu.

Beliau turut merakamkan ucapan terima kasih kepada Barisan Nasional(BN) kerana dapat mengekalkan suasana yang 'lunak' dan 'persaudaraan' dalam tempoh berkempen tanpa sebarang insiden yang tidak diingini.

Jelasnya dengan kemenangan tersebut, BN telah mengalami nasib ditolak oleh rakyat di semua pelusuk negara dalam siri-siri pilihan raya kecil oleh masyarakat pelbagai kaum.

"Walaupun di Manek Urai 99.9 peratus terdiri daripada kaum Melayu, nampaknya BN terus ditolak voleh rakyat. Ini memberikan peluang serta potensi yang cukup baik kepada PAS dan Pakatan Rakyat untuk mencuba mencapai kemenangan yang lebih baik dalam Pilihan Raya Umum ke 13,"katanya. - azm-HarakahDaily.Net-

Terpengaruh janji manis BN, dakwa wujud politik wang

Roy Rasul
Wed Jul 15, 09 9:11:22 am MYT


KUALA LUMPUR, 15 Julai (Hrkh) - Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menyifatkan kemenangan calon PAS Fauzi Abddulah dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Manek Urai semalam, cukup besar ertinya.

Bagaimanapun ujarnya, di samping kemenangan tersebut banyak tanggungjawab yang bakal menanti Fauzi atau panggilan mesra Abe Uji.

Katanya, semasa dihubungi Harakah semalam, harapan rakyat kepadanya semua isu mesti diselesaikan.

Ini katanya, termasuk dalam konteks kebajikan dan juga prasarana serta menjaga kualiti kehidupan rakyat khususnya di Manek Urai.

"Saya rasa ini semua menjadi fokos kepada kepimpinan Abe Uji," katanya yang turut berkampung di Manek Urai.

Sementara itu tegasnya, kemenangan tipis dalam pilihan raya kali ini perlu dikaji dan dijadikan satu cabaran besar kepada PAS bagi memastikan penguasaan di Manek Urai dapat kita dikekalkan pada masa akan datang.

Fauzi berjaya menjadi wakil rakyat pada Selasa lalu setelah beliau menewaskan calon daripada Barisan Nasional (BN), Tuan Aziz Tuan Mat dengan majoriti 65 undi.

Pilihan raya tersebut diadakan setelah penyandangnya, Ismail Yaacob dari PAS meninggal dunia pada 22 Mei lalu.

Sementara itu, Salahuddin berkata, kekalahan tipis PAS di Manek Urai berkemungkinan rakyat di sana terpengaruh dengan janji-janji BN seperti pembinaan jambatan dan beberapa pembangunan yang mereka janjikan.

"Mungkin ini sedikit sebanyak mempengaruhi penduduk luar bandar ini," ujarnya.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Muslimat PAS, Siti Zailah Mohd Yusuf berkata, walaupun keputusan itu sebagai 'simple majoriti' ia membuktikan rakyat Manek Urai tetap menolak BN.

Malah dakwanya, politik wang yang diamalkan di Manek Urai berleluasa dalam kempen BN.

Dakwanya, sebagaimana diberitahu penduduk ada di antara mereka mendapat antara RM700 hingga RM1500.

"Kita mendapat maklumat daripada pengundi bahawa BN berkempen dengan mengunakan politik wang sehingga pagi hari mengundi," katanya.

Ujarnya, ini menunjukkan apa yang dirancang kerajaan BN untuk menghapuskan politik wang dan rasuah ini tidak berkesan.

Malah bidasnya ia semakin berleluasa digunakan pemimpin-pemimpin Umno untuk berdepan dengan pilihan raya kerana mereka sudah nampak jika tidak menggunakan wang mereka akan kalah.

"Saya lihat rasuah politik wang di zamaa Dato' Seri Najib Tun Razak digunakan dengan berleluasa," dakwanya lagi.

Namun katanya jika dilihat dari sudut kemenangan terebut rakyat Kelantan tetap menolak BN.

Buktinya beliau berkata apa yang dibuat dengan tawaran serta ugutan meterial, rakyat Kelantan menolak BN malah mereka kenal janji-janji kosong yang dibuat BN.

"Bagaimana janji BN jika menang dia akan membina jambatan tetapi rakyat tidak endah," katanya sambil mengucap syukur dan tahniah kepada semua jentera pilihan raya khasnya Halwa yang bertugas siang dan malam untuk memenangkan PAS. - azm-HarakahDaily.Net-

Kekalahan PAS Di Manek Urai

Email Oleh : newsforwarder®™

from Ketua Perusuh by Ketua Perusuh

PAS sebenarnya kalah di Manek Urai…

1. Kalah dari segi janji-janji pembangunan
2. Kalah dari segi taraf akademik calon
3. Kalah dari segi curahan wang ringgit secara tunai
4. Kalah dari segi sokongan media cetak dan elektronik
5. Kalah dari segi sokongan agensi kerajaan
6. Kalah dari segi bilangan undi yang merosot
7. Kalah dari segi kemudahan jentera pilihanraya

Walaupun PAS memang dengan 65 undi, sewajarnya PAS membuat satu post-mortem (muhasabah) dan kajian mendalam dalam mencari punca kalahnya PAS di Manek Urai dalam keadaan situasi UMNO/BN yang telah goyah.

PAS sepatutnya boleh menang dengan selesa, namun beberapa tindakan pimpinan yang bertelagah sesama sendiri yang telah dibuka pekungnya oleh media cetak dan elektronik secara tidak langsung berjaya di”embedded”kan kedalam otak para pengundi.

Pakatan Rakyat (PR) sepatutnya pada masa ini dalam proses pembersihan organisasinya dan meneruskan kerja keras untuk menunaikan semua janji-janji sebelum PRU12 dahulu. Ketiga-tiga komponen dalam PR (PAS, DAP dan PKR) perlu bergerak seiring dan tidak bertelagah sesama sendiri. Ujudkan satu mekanisma untuk menyaring semua maklumat dan satu jawatankuasa umum yang memantau semua perjalanan negeri-negeri yang ditadbir oleh PR.

Ini penting demi untuk kelangsungan Pakatan Rakyat dan bagaimana ianya memberikan contoh terbaik demi mencorakkan pentadbiran yang telus, cekap dan amanah.

Isu-isu seperti kes pusat penyembelihan babi di Kampung Berjaya dan isu perumahan di Kampung Buah Pala sepatutnya ditangani dengan baik oleh jawatankuasa umum sebelum ianya dijadikan bahan peluru oleh media massa milik UMNO/BN untuk menyerang Pakatan Rakyat.

Banyak lagi sebenarnya isu-isu yang sepatutnya dibawa kepada perhatian jawatankuasa khas Pakatan Rakyat (JKPR) untuk disiasat dan diselesaikan mengikut lunas-lunas undang-undang yang sepatutnya tanpa perlu mendapat liputan luas oleh media yang sebenarnya cuba untuk melaga-lagakan dan memerangkap PR.

ADUN dan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat sewajarnya digalakkan kurang memberikan komentar secara terbuka kepada mana-mana media cetak dan elektronik demi untuk mengelakkan disalah takrifkan atau disalah tafsirkan untuk kepentingan media tersebut. Adalah lebih baik sekiranya ditetapkan bahawasanya hanya jurucakap JKPR sahaja yang dibenarkan untuk memberikan komentar dan ulasan.

Kepada Pimpinan Pakatan Rakyat, saya menyeru agar anda dengan segera menubuhkan JKPR ini demi untuk menyelamatkan Pakatan Rakyat daripada dipecah belahkan oleh media milik UMNO/BN dan sekutunya.

Perkembangan yang membimbangkan............

Email Oleh : Zamri Keciks

Sejak berlaku kes DAP keluar dari kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah (yang telah pun selesai dan kembali tenang), sebelum itu kes pemecatan ahli majlis PKR di Pulau Pinang dan isu Kg Buah Pala, ramai menjangkakan ketenangan yang Pakatan Rakyat raih selepas PRU ke 12 dahulu kini bertukar kacau. Tambah di Selangor pun EXCO DAP bertelagah dengan ADUN PKR secara terbuka.

Apakah ini tanda-tanda Pakatan Rakyat menuju kehancuran?

Memang pihak musuh politik PR terus sahaja menalakan senjata ke arah PR. Mulanya kerajaan Kedah dikatakan akan jatuh (macam Perak), Pulau Pinang pula retak dan kini Selangor pula dikatakan menuju ke arah perpecahan.

Ini semua mencetuskan kebimbangan dikalangan para penyokong dan rakyat jelata yang telah memberikan sokongan dan undi kepada PAS, PKR dan DAP dalam PRU lalu. Malah kejadian di Perak dijadikan cermin betapa kerajaan negeri PR mudah sahaja jatuh jika masalah berlarutan.

Memanglah BN girang apabila musuh politiknya sakit begitu juga PR terhadap BN. Tetapi solanya apakah kesan ini mampu merobohkan sebhuah kerajaan negeri?

Di Kedah momokkan dan serangan BN dan konco-konconya ternyata tidak berkesan. Akhirnya semangat tolak-ansur yang mengutamakan kepentingan rakyat dan negeri terserlah, lalu biduk lalu kiambang bertaut, kerajaan Kedah pimpinan Ustaz Datuk Seri Azizan Abd Razak kekal bertahan sekaligus menyejukkan hati rakyat.

Apa lagi di Pulau Pinang yang mana pegangan PR begitu kukuh, saya tidak yakin masalah kecil yang berlaku di sana mampu membawa kepada rebahnya sebuah kerajaan negeri sebagaimana yang diimpikan oleh para Mat Jenin BN.

Begitulah juga halnya di Selangor.

Sesungguhnya apa yang berlaku adalah ujian yang menguji kematangan PR samada dari PAS, DAP atau PKR untuk mengurus perselisihan tanpa menjejaskan semangat setiakawan yang membina kerajaan negeri masing-masing. Kerajaan PR ini masih muda, sudahpastilah ia tidak sunyi dari berbagai masalah, apa pun setakat ini kematangan berfikir dan pandangan jauh pimpinannya dapat menyelamatkan keadaan.

Malah dilihat dari satu aspek, setiap komponan PR berhak menyuarakan pandangan dan menyatakan isi hati masing-masing tanpa perlu rasa takut atau tertekan. Pandangan diambil kira dan dibincangkan secara bertamadun. Akhirnya keputusan yang terbaik buat semua diambil.

Kerana itu penting bagi semua pihak untuk matang dan menerima realiti yang ada. Sensitiviti semua pihak perlu dipelihara, sejarah dan latarbelakang serta adat dan budaya masing-masing diiktiraf. Jangan mengguris atau melukakan hati kawan-kawan.

Tidak bijak contohnya kita pertikaikan pakaian kebangsaan yang telah diterima oleh datuk nenek kita sejak lebih separuh abad. Jika kita tidak bersetuju, tidak perlulah kita mencabar dan mengugut sesiapa.

Kawan-kawan berbangsa Tionghua dan India yang bukan Islam menerima bahawa corong-corong masjid dan surau mengalunkan suara azan lima kali sehari pada waktu-waktunya sebagaimana kawan-kawan Melayu dan bangsa lain yang beragama Islam menerima bahawa makanan yang diharamkan pada mereka tidak diharamkan terhadap kawan-kawan mereka yang bukan Islam.

Lantas jika kita lalu contohnya di Jalan Petaling dimana daging khinzir ditayangkan di hadapan kedai serta daging-daging khinzir disalai di kaki-kaki lima, kita terima dan tidaklah marah sehingga mahu bertindak terhadap mereka.

Begitu juga semasa perayaan Thaipusam, kawan-kawan bergama Hindu yang kebanyakkannya dari keturunan India perlu mengarak berhala-berhala mereka ke tengah jalan dari satu kuil ke satu kuil, kita semua terima walaupun jalan terpaksa di tutup dan kadangkala sesak.

Demikian juga walaupun bahasa ibunda rantau ini adalah bahasa Melayu, kita terima bahawa kawan-kawan kita dari keturunan Cina dan India mewarisi bahasa ibunda yang lain, lalu kita terima penggunaan dan pengajarannya malah siaran radio dan TV yang memuatkan rancangan-rancangannya.

Malah budaya hormat-menghormati ini kini semakin sebati dalam kehidupan kita. Sehinggakan kita perhati kawan-kawan bukan Islam begitu prihatin dalam majlis-majlis perayaan agar hanya makanan halal dihidang apabila kawan-kawan yang beragama Islam diundang. Begitu juga kawan-kawan bergama Islam mengambil prihatin agar daging lembu tidak dihidangkan kepada kawan-kawan Hindu yang bertandang ke rumah mereka.

Memang masih ada segelintir yang tidak dapat menerima, yang nakal dan mahu menguji-uji, kepada mereka ini kita nasihatkan agar tidak meleraikan ikatan persahabatan dan persuadaraan yang sedia terjalin sehingga mencetuskan ketegangan yang hanya akan merugikan semua pihak.

Pakatan Rakyat perlu muncul sebagai juara dalam hal ini jika ia mahu terus dihormati dan dipandang tinggi oleh rakyat berbagai bangsa. Dalam hal ini saya terpaksa bersetuju dengan Perdana Menteri bahawa apa yang perlu bukannya toleransi tetapi penerimaan ataupun “acceptance”. Saya yakin hanya PR yang boleh menyerlahkan hal ini dan bukannya BN. Terus kekalkan apa yang kita miliki jangan sampai terburai dan tergadai.


Penduduk Xinjiang Hidup Aman Semula 2009-07-13 16:33:49 dari berita agensi Xinhua

Email Oleh : Alif H'ng

Rusuhan Ganas "5 Julai" telah berlalu seminggu. Situasi di Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang telah terkawal. Penduduk di merata tempat di wilayah itu mula hidup seperti biasa.

Beberapa hari kebelakangan ini, cuaca di Urumqi , ibu kota Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang agak panas. Gerai tairu Memeti amat laku. Beliau sibuk menyediakan tairu untuk melayani pelanggannya.

Gerai Memeti terletak di kawasan Erdaoqiao, iaitu kawasan membeli-belah bercirikan etnik minoriti yang paling meriah di bandar Urumqi. Manakala, rusuhan ganas "5 Julai" yang mengakibatkan kematian dan kecederaan yang besar jumlah itu berlaku di kawasan tersebut juga.

Setelah rusuhan itu berlaku, kerajaan segera mengambil pelbagai langkah untuk mengawal situasi dan menjamin kehidupan rakyat. Badan-badan yang berkenaan telah menghantar sekian banyak beras, tepung gandum dan sayur-sayuran ke pasar. Beberapa hari kebelakangan ini, harga sayur-sayuran di pasar Urumqi telah turun kembali ke tahap yang biasa.

Encik Liu telah biasa membeli sayur-sayuran yang segar di pasar pagi setiap hari. Katanya, "Harga barang telah pulih seperti biasa di pasar pagi, pasar raya dan pusat membeli-belah beberapa hari kebelakangan ini. Saya yakin, kerajaan berdaya mengawal situasi dan menjamin kehidupan rakyat."

Encik Zhou yang berusia 65 tahun telah tinggal di bandar Urumqi selama kira-kira 50 tahun. Katanya, "Pasar di kawasan Erdaoqiao kian meriah kembali. Saya selalu membeli barang-barang antik di kawasan itu."

Kedai-kedai di kawasan Erdaoqiao telah dibuka semula. Usmetijan yang berumur 25 tahun mempunyai sebuah kedai pakaian di kawasan tersebut. Apabila rusuhan itu berlaku, beliau amat takut dan terus menutup kedainya. Namun, setelah menyaksikan keamanan telah terjamin, beliau membuka semula kedainya. Katanya, "Pada 10 Julai, kedai saya dibuka selama 2 jam sahaja. Sehari kemudian, saya membuka kedai pada pukul 8.00 pagi."

Setelah rusuhan berlaku di Urumqi, keamanan di pelbagai tempat yang lain di Xinjiang turut menjadi perhatian ramai. Di bandar Kashi, bahagian selatan Xinjiang, situasi amat stabil dan tidak terjejas langsung dengan rusuhan tersebut.

Zhu Xiaolin membuka sebuah kedai runcit di depan pintu Pusat Budaya Kashi. Katanya, "Ramai pelanggan saya penduduk etnik Uygur. Kami hidup bersama dengan aman."

Situasi di bandar Hetian juga aman tenteram. Pegawai kerajaan bandar itu, Juait Yiming berkata, "Kerajaan berusaha mengawal keamanan di bandar kami. Penduduk di sini hidup tenang dan aman."

Sektor pelancongan di Xinjiang yang terjejas akibat rusuhan ganas tersebut kian pulih. Pelancong yang melawat wilayah itu kian bertambah. Encik Wang dari provinsi Jiangsu bersama-sama dengan anggota keluarganya melawat beberapa destinasi pelancongan yang menarik di Xinjiang seperti Tianchi, Kanas dan Turpan. Katanya, "Xinjiang memang merupakan destinasti pelancongan yang sungguh menarik."

MCA PUNCA CINA BUTA BAHASA MELAYU

Email Oleh : by PASs
oleh blogger MrKolumpo


PPSMI : MCA punca masyarakat Cina buta Bahasa Melayu. Nampaknya MCA nih berkeras jugak nak PPSMI nih...saya yakin ini tidak mewakili keseluruhan kehendak masyarakat cina.Pada saya ianya hanya untuk mebela segelintir pelajar cina di bandar.Saya ada kawan sekerja bernama Felix Wong.

Beliau mendapat pendidikan di US. Dia berkeras mahu PPSMi diteruskan...dia kata kite mesti sokong itu apa mahadey cakap dan saya tahu penguasaaan Bahasa Melayu beliau amat lemah...

Semua orang tahu masyarakat cina rata2 amat mahir dalam matematik.
baik di bandar mahupun diluar bandar.

Semasa saya bersekolah dahulu rakan saya berketurunan cina selalu score apabila dalam ujian matematik.persoalannya..adakah beliau belajar matematik menggunakan bahasa Inggeris???jawapannye tidak sama sekali.penguasaan B.Inggeris beliau tidak sehebat pelajar2 melayu di kelas saya

Jadi saya sememangnya tak paham kenapa MCA terus berdegil dan tidak mewakili suara akar umbi mereka yang ada di ceruk2 kampung.atau adkaah MCA cuba mahu merampas semula keyakinan masyarakat cina di bandar yang telah beralih arah kepada DAP??

Semua orang tahu tindakan Mahadey yang melaksanakan PPSMI adalah sebahagian dari tuntutan MCA. dan semasa 1999 sokongan kaum cina lah yang menyelamatkan UMNo dan BN.Namun sekarang masa dan zaman sudah berubah.

Diharap Muhyidin,Najib akan mengotakan janji beliau untuk memansuhkan PPsmi.Sebarang alasan untuk tidak mahupun sebarang untuk mengubah perjanjian asal untuk memansuhkan PPSMI tidak boleh diterima sama sekali.Harus diingat...Rakyat tidak akan sama sekali teragak2 untuk menghukum BN jika tidak mengotakan janji...

Kepada MCA, kamulah punca keabnyakan kaum cina tidak mahir bertutur di dalam Bahasa Melayu. MCA kene ingat, bahawa mereka telah berjanji bersumpah setia kepada negara Malaysia dan perlu menghormati bahasa Melayu merupakan bahasa rasmi...Mereka tahu mereka lemah BM...jadi sebagai tanda mahu membalas dendam syarat wajib BM di SPM, maka syarat wajib BI pula mereka laung2kan ke telinga Muhyidin....

Dan kini mereka mahu menyalak untuk mengekalkan PPSMi untuk tingkatan 4 dan 5.apa motifnya???dan kenapa pula mereka tidak mahu menyalak2 untuk PPSMI di peringkat matrikulasi dan universiti???mereka tahu SPM merupakan satu tiket mudah untuk kaum bumiputera untuk menempah tiket ke Universiti.dan mereka tahu mereka tidak ada tempat di matrikulasi...Apakah ini satu amalan politik balas dendam???

Patut MCA kene tengok cerita Pramlee sekali sekala.jangan asyik nak lena dibuai pakej2 Emperor di astro sahaja. Macam cerita P.ramlee seniman bujang lapok apabila Jaga Singh sound tepat kepada seorang watak " lu punye nasib lu makan, dia punya nasib dia makan, apa salah kamu makan sama2????"

Saya tidak berniat untuk meniup sebarang api perkauman di sini. sesungguhnya saya meyokong hak sama rata kepada semua rakyat Malaysia.kaum melayu miskin dibela,kaum cina miskin dibela,kaum india miskin dibela.tapi saya tidak boleh bertolak ansur apabila segolongan parti politik perkauman yang ingin menabur pasir di dalam periuk nasi orang Melayu.

Ingat lah MCA..sebab itu ramai orang melayu dan india boleh menerima,menyambut baik,dan meyokong kepada kepimpinan DAP daripada kamu.

TATKALA RATA2 RAKYAT MALAYSIA GEMBIRA AKAN PEMANSUHAN PPSMI,TIBA2 MCA MENJADI ANJING MAHU MERENTAP SEMULA KEGEMBIRAAN RAKYAT,MEMBELAKANGAN TITIK PELUH,AIRMATA DAN DARAH PEJUANG2 BAHASA MELAYU, SEELOKNYA PARTI KAMU MENCADANGKAN KEPADA MUHYIDDIN AGAR DI BINA SEBUAH SEKOLAH MENENGAH JENIS KEBANGSAAN CINA@MCA...HA...AJARLAH ANAK2 KAMU MATEMATIK DAN SAINS DALAM BAHASA INGGERIS..TOLAK TEPI TERUS BAHASA MELAYU DAN JUGA BAHASA MANDARIN/KANTONIS KAMU...NAK JADI MAT SALEH CELUP SGT

AMALAN SUNAT DALAM BULAN-BULAN ISLAM :

Email Oleh : anuarani

BULAN MUHARRAM

Tanggal 1-9hb disunatkan berpuasa (puasa Tasua')
Tanggal 10hb disunatkan berpuasa (puasa Asyura)
Dalam bulan ini disunatkan agar memperbanyakkan amalan bersedekah kepada fakir miskin
Disunatkan supaya melebihkan perbelanjaan dalam keluarga
Mengusap kepada anak yatim dan menaruh perasaan belas kasihan terhadap mereka
Memperbanyakkan bacaan zikir dan selawat
Sesiapa yang berbuat baik kepada anak yatim seolah-olah ia telah berbuat baik kepada semua anak-anak yatim.

Sesiapa yang bersedekah pada hari itu maka seolah-olah ia tidak pernah menolak permintaan orang yang meminta-minta selama hidupnya

BULAN SAFAR
BULAN RABIUL AWWAL
BULAN RABIUL AKHIR
BULAN JAMADIL AWWAL
BULAN JAMADIL AKHIR

Tiada amalan sunat yang khusus atau istimewa dalam bulan ini melainkan amalan sunat dan fardhu seperti biasa.

REJAB

Bersabda Rasulullah saw maksudnya " Rejab adalah bulan Allah, Sya'ban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku." Sesiapa yang berpuasa dalam bulan ini dengan penuh ikhlas semata-mata mengharapkan rahmat dari Allah maka ia layak mendapat ganjaran dari Allah seperti yang telah disabdakan oleh Rasulullah saw maksudnya,

Sesiapa yang berpuasa sehari maka ia akan mendapat keredhaan Allah
Sesiapa yang berpuasa 2 hari maka ia akan mendapat kemuliaan yang besar dari Allah
Sesiapa yang berpuasa 3 hari maka ia akan dijauhkan dari Allah dari dugaan dunia, deselamatkan dari penyakit yang berbahaya dan diselamatkan dari disiksa diakhirat dan fitnah dajjal
Sesiapa yang berpuasa 7 hari maka akan dikunci oleh Allah 7 pintu neraka jahannam baginya
Sesiapa yang berpuasa 8 hari maka akan dibuka oleh Allah 8 pintu syurga baginya
Sesiapa yang berpuasa 10 hari maka akan dieprkenankan oleh Allah hayat dan permintaannya
Sesiapa yang berpuasa 15 hari maka Allah akan menambahkan pula pahala amalannya berlipat kali ganda
Orang yang berpuasa di bulan Rejab kelak di Syurga diberi minum air sungai yang bernama Rejab yang airnya lebih putih dari susu, lebih manis dari manisan dan lebih dingin dari salji
Dalam bulan lain setiap amalan akan digandakan Allah 10 kebajikan, tetapi pada bulan Rejab akan digandakan sebanyak 70 kebajikan.
Digalakkan mendengar kisah dan peristiwa yang berlaku dalam bulan Rejab seperti Isra' Mikraj Rasulullah saw.


BULAN SYAABAN

Syaaban adalah bulan Rasulullah saw. Bersabda yang maksudnya " Dinamakan dengan syaaban (berserak-serak) itu adalah kerana di dalamnya terdapat banyak kebajikan yang berserak-serak.

Setiap amalam kebajikan akan digandakan oleh Allah dengan 700 kali ganda
Allah akan menurunkan rahmatNya serta memberikan pengampunan umum kepada hambanya.
Sesiapa yang berpuasa 3 hari di awal, pertengahan dan di akhirnya maka Allah akan menuliskan baginya pahala 70 orang nabi, pahala beribadat selama 70 tahun.
Kelebihan malam nisfu Syaaban pula ialah sesiapa yang mendirikan solat sunat sunat dan menghidupkan malam itu dengan banyak berdoa, berzikir, berselawat, bertasbih, membaca al Quran dan sebagainya maka Allah akan membukakan untuknya 300 pintu rahmat disamping doanya tidak akan ditolak.
Orang-orang yang tidak diampunkan oleh Allah pada malam nisfu syaaban ialah mereka yang menyekutukan Allah dengan sesuatu, tukang sihir, tukang nujum, mereka yang suka bermusuhan, peminum arak, penzina, pemakan riba, derhaka terhadap kedua ibu bapa, pembuat fitnah dan mereka yang memutuskan tali silaturrahim.

BULAN RAMADHAN

Ramadhan adalah bulan umat Muhammad saw. Bersabda baginda yang bermaksud " Apabila tiba bulan Ramadhan maka akan dibukakan pintu-pintu syurga dan ditutupkan pintu-pintu neraka lalu diikatkan semua syaitan."

Sabda baginda dalam hadis yang lain, " Jika umat manusia itu mengetahui kelebihan yang terdapat di dalam bulan ramadhan nescaya umatku akan menginginkan supaya dijadikan sepanjang tahun itu Ramadhan"

Setiap amalan kebajikan akan digandakan oleh Allah sebanyak 1000 kali ganda
Setiap amalan sunat akan diberikan ganjaran pahala amalan fardhu
Ramadhan dibahagikan kepada tiga bahagian istimewa bagi mereka yang berpuasa iaitu bahagian pertamanya dipenuhi dengan rahmat Allah, bahagian kedua dipenuhi dengan keampunan dari Allah dan bahagian ketiga pembebasan dari api neraka
Dituntut supaya mengerjakan solat sunat tarawikh, witir dan solat sunat yang lain.
Benyakkan berdoa, berzikirz selawat, membaca Al Quran, bertaubat dan lain-lain
Banyakkan bersedekah kepada fakir miskin dan membantu mereka yang berada di dalam kesusahan dan ditimpa kemalangan.
Memberi makan kepada mereka yang hendak berbuka puasa.
Menggandakan amalan sunat terutamanya pada 10 malam yang terakhir Ramadhan bagi mengharapkan keberkatan dan kebesaran malam Lailatul Qadar seperti beriktikaf di masjid, qiamullail dan sebagainya


BULAN SYAWAL

Amalan sunat di bulan Syawal :

Amalan sunat pada 1 Syawal seperti :


a)Membayar zakat fitrah sebelum menunaikan Solat Aidil Fitri

b)Menghias diri dan tempat tinggal supaya kelihatan bersih dan cantik

c)Mandi Sunat Aidilfitri pada pagi harinya

d)Menjamah sedikit makanan sebelum keluar menuju masjid

e)Keluar menuju ke masjid dengan satu jalan dan bila pulang menggunakan jalan yang lain

f)Lebih afdal dengan berjalan kaki ke masjid

g)Mengumandangkan takbir, tahmid dan tahlil bermula malam 1 Syawal hinggalah terbenam matahari pada hari raya tersebut.

Berpuasa 6 hari dalam bulan Syawal (Sunat Syawal)
Rasulullah saw bersabda yang maksudnya " Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dan kemudian diikuti dengan 6 hari dibulan Syawal maka perumpamaannya seperti ia berpuasa sepanjang tahun."


BULAN ZULKAEDAH

Tiada amalan sunat yang khusus atau istimewa dalam bulan ini melainkan amalan sunat dan fardhu seperti biasa.


BULAN ZULHIJJAH

Dari sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a, Rasullullah s.a.w telah menerangkan tentang fadilat di bulan Zulhijjah iaitu :

Tanggal 1 Zulhijjah kesalahan Nabi Adam as telah diampunkan Allah. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu dosanya akan diampunkan oleh Allah

Tanggal 2 Zulhijjah doa nabi Yunus as diperkenankan Allah. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu seperti berpuasa setahun dan dicatitkan baginya seperti tidak pernah melakukan maksiat.

Tanggal 3 Zulhijjah doa nabi Zakaria telah diperkenankan oleh Allah. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu doanya juga akan diperkenankan oleh Allah

Tanggal 4 Zulhijjah Nabi Isa dilahirkan. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan terhindar dari kefakiran dan kemelaratan.

Tanggal 5 Zulhijjah Nabi Musa as dilahirkan. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan terlepas ia dari sifat munafik dan siksa kubur

Tanggal 6 Zulhijjah allah telah membukakan pintu-pintu kebajikan kepada nabi-nabiNya. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan dipandang oleh Allah dengan pandangan rahmat

Tanggal 7 Zulhijjah pintu neraka Jahannam akan dikunci. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan dibukakan 30 pintu kemudahan dan dikunci 30 pintu kesulitannya

Tanggal 8 Zulhijjah Nabi Ibrahim telah mendapat perintah supaya menyembelih anaknya Ismail. Seharian ia berfikir sama ada perintah itu daripada Allah atau dari Syaitan.Hari itu dinamakan hari Tarwiyah (hari berfikir). Sesiapa yang berpuasa hari tersebut akan diberikan pahala yang banyak oleh Allah

Tanggal 9 Zulhijjah Allah telah memberitahu kepada Nabi Ibrahim bahawa mimpinya itu adalah benar dari Allah, bukan dari syaitan. Oleh itu, hari tersebut terlah dikenali sebagai 'Arafah' (Hari ketahui).

Sunat bersedekah kepada fakir miskin. Sesiapa yang bersedekah pada hari tersebut akan dibangkitkan oleh Allah pada hari kiamat nanti dalam keadaan aman dan sentosa.

Amalan sunat pada 10 Zulhijjah seperti :


a)Mandi sunat Aidil Adha pada pagi harinya.

b)Sunat tidak menjamah makanan atau minuman sehinggalah selesai menunaikan solat Adha

c)Keluar menuju ke masjid dengan satu jalan dan bila pulang menggunakan jalan yang lain

d)Lebih afdal dengan berjalan kaki ke masjid

e)Mengumandangkan takbir, tahmid dan tahlil bermula malam 10 Zulhijjah hinggalah tersenam matahari pada tanggal 13 Zulhijjah (Takbir Muqayyad)

Sunat membaca doa akhir tahun pada tanggal 29 atau 30 Zulhijjah selepas solat Asar dan membaca doa awal tahun selepas solat Magrib pada malam pertama awal Muharram.

Cederakan diri dengan sengaja

Email Oleh : Alif H'ng

Biasanya, manusia tidak akan mencederakan diri sendiri. Namun, "Taktik Cederakan Diri dengan Sengaja" tidak mengikut kelaziman itu. Untuk suatu niat yang tersembunyi atau kepentingan strategik jangka panjang, seseorang akan memperdayakan dan memusnahkan musuh dengan cara menyeksa diri sendiri sehingga memperoleh kemenangan.

Pada Zaman Chunqiu, iaitu kira-kira 2,000 tahun yang lalu, seorang bangsawan yang bernama He Lu telah membunuh Raja Negeri Wu, Liao dan merampas kuasa daripadanya. Sejak itu, Raja He Lu sentiasa berusaha sedaya upaya untuk meningkatkan pengeluaran dan mengambil pegawai-pegawai yang bijak untuk mentadbir negeri. Dengan yang demikian, kekuatan Negeri Wu kian bertambah. Walau bagaimanapun, He Lu tetap bimbang bahawa anak lelaki Liao, Qing Ji, akan membalas dendam terhadap rampasan kuasa yang dilakukannya. Sesungguhnya, Qing Ji memang sedang merancang untuk menumpaskan Raja He Lu.

Untuk menghilangkan kebimbangan itu, He Lu memerintahkan pegawainya, Wu Zixu supaya membunuh Qing Ji. Wu Zixu pula mecadangkan supaya tugas itu dilaksanakan oleh seorang perwira yang pintar, namanya Yao Li.

Ketika melihat perwira itu, He Lu berkata: "Kamu pendek lagi kurus, bagaimana membunuh Qing Ji yang tinggi lagi kuat?"

"Ini bergantung kepada bakat saya", kata Yao Li, "Jika saya dapat mendekatinya, semua masalah akan selesai."

"Qing Ji amat berhati-hati terhadap orang yang tidak dikenalinya. Bagaimana kamu hendak mendekatinya?"

"Saya akan meminta Raja memotong lengan saya dan membunuh isteri saya. Dengan demikian, Qing Jin akan percaya pada saya."

Raja He Lu tidak mahu menerima cadangan itu. Yao Li menambah, "Saya bersedia mengorbankan nyawa saya untuk tanah air." Akhirnya, He Lu bersetuju menggunakan strategi tersebut.

Tidak lama kemudian, khabar angin tentang He Lu yang membunuh raja dan merampas kuasa itu tersebar di seluruh negeri Wu. He Lu menyuruh pegawainya menyiasat perkara ini. Baginda diberitahu bahawa khabar angin itu disebarkan oleh seorang penduduk yang bernama Yao Li. Jadi, Yao Li dan isterinya telah ditangkap. Ketika ditemui Raja He Lu, dia mencaci dan memaki baginda. He Lu amat marah, lalu memotong lengannya dan meletakkan isterinya ke dalam penjara. Beberapa hari kemudian, khabar angin tentang Yao Li yang melarikan diri dan isterinya terbunuh tersebar di seluruh negeri, malah hingga ke negeri jirannya.

Sebenarnya, Yao Li melarikan diri ke tempat Qing Ji dan menceritakan pengalaman yang pahit itu kepada beliau. Beberapa lama kemudian, dia berjaya menjadi pengiring Qing Ji, dan selalu mengemukakan cadangan tentang bagaimana menumpaskan Negeri Wu dan mendapatkan semula kuasa pemerintahan kepada beliau. Akhirnya, Qing Ji mengambil cadangannya dan memimpin pasukan untuk menumpaskan negeri itu. Dalam perjalanan itu, Yao Li telah menikam dada Qing Ji dengan lembing.

Sebenarnya, kesemua usaha tersebut dirancang oleh pegawai Wu Zixu. Disebabkan Qing Ji amat berhati-hati terhadap orang yang tidak dikenali, maka Wu Zixu menggunakan "Taktik Cederakan Diri dengan Sengaja". Walaupun Yao Li dan isterinya terkorban, tetapi kebimbangan Raja He Lu dapat dihapuskan, dan ini amat berfaedah demi mengurus negeri dengan baik.

Taktik itu bukanlah semata-mata digunakan untuk merampas kuasa, malah digunakan dalam perang pengintip antara pelbagai negara sekarang. Biasanya, manusia bersimpati dengan orang yang tercedera, maka kecederaan yang disengajakan boleh memperdayakan pihak lawan.

Mathematik

Email oleh : anuarani

Bismillahirrahmaani rrahiim


1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111
9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888
Brilliant, isn ' t it?
And look at this symmetry:
1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111=123456789 87654321

Now, takes a look at this...
101%
From a strictly mathematical viewpoint:
What Equals 100%? What does it mean to
give MORE than 100%?
Ever wonder about those people who say
they are giving more than 100%?
We have all been in situations where
someone wants you to GIVE OVER
100%.
How about ACHIEVING 101%?
What equals 100% in life?
Here ' s a little mathematical formula
that might help answer these
questions:

If:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S
T U V W X Y Z

Is represented as:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

If:
H-A-R-D-W-O- R- K
8+1+18+4+23+ 15+18+11 =98%

And:
K-N-O-W-L-E- D-G-E
11+14+15+23+ 12+5+ 4+7+5 = 96%

But:
A-T-T-I-T-U- D-E
1+20+20+9+20+ 21+4+5 = 100%

THEN, look how far the love of God
will take you:
L-O-V-E-O-F- G-O-D
12+15+22+5+15+ 6+7+15+4 = 101%

Therefore, one can conclude with
mathematical certainty that:
While Hard Work and Knowledge will get
you close, and Attitude will
get you there, It ' s the Love of God
that will put you over the top!
It ' s up to you if you share this
with your friends just
the way I did.
Have a nice day & Allah bless U!!
Ramadan - Marilah beramal
lawatilah KE http://rumahanakyatim.com/

Pemimpin UMNO Sapu RM20 juta,Projek Jambatan Sultan Yahya Terbengkalai

Email Oleh :mohd abdul wahab b sulaiman sulaiman
Written by SM Noor


Saturday, 31 January 2009 02:47
Kuala Nerus – Gejala rasuah yang berlaku dikalangan pemimpin UMNO mengakibatkan kebocoran dan ketirisan berlaku dalam projek kerajaan.

Projek besar dan kecil ditipu oleh pemimpin UMNO menyebabkan ia menelan belanja lebih besar dari yang sepatutnya.

Ahli Dewan Undangan Negeri Melor, Kelantan, Ustaz Wan Ismail Wan Jusoh menyatakan demikian ketika menyampaikan ceramah di Maahad Tahfidz Wal Tarbiyah Tok Jiring malam semalam.

Beliau mendedahkan penyelewengan pemimpin UMNO Kelantan dalam projek pembinaan Jambatan Sultan Yahya Petra 2 (JSYP2) telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 2 Ogos tahun 2007.

Beliau berkata projek tersebut tidak ditender dan diberi kepada syarikat yang dimiliki oleh Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu, Rosmadi Ismail.

”Kementerian Kewangan melalui Kementerian Kerja Raya di peringkat pusat telah memberi kontrak membina jambatan ini kepada sebuah syarikat yang dimiliki oleh Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu dengan harga RM 150 juta,

”Kita (PAS) bila tahu, kita tanya JKR berapa harga sepatutnya sebenarnya mengikut penilaian JKR,

”JKR kata harga sebenar jambatan ini, kalau diberi secara tender (terbuka) paling mahal berharga RM 110 juta,”katanya.

Katanya kelulusan projek JSYP2 hampir kepada waktu pilihanraya umum yang lalu dimana perasmian pecah tapak projek tersebut dilakukan oleh Perdana Menteri tanpa menjemput Menteri Besar Kelantan.

Oleh itu, setelah perasmian tapak tersebut, katanya, syarikat berkenaan telah menuntut bayaran daripada kerajaan pusat lebih dari RM 20 juta.

Beliau berkata apabila mendapat bayaran dari kerajaan persekutuan, syarikat tersebut tidak meneruskan pembinaan JSYP2 dan terbengkalai sehingga kini.

”Akhirnya dia telah tuntut sebanyak lebih dari RM 20 juta, lepas itu dia pun tinggal (projek), tidak buat, sampai ke hari ini tidak buat, pitih RM 20 juta dia kebas,

”Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu beli kereta Porsche sebuah, nombor plate DBH1, yang harganya lebih sejuta ringgit,”dedah Ustaz Wan Ismail.

Katanya projek pembinaan JSYP2 yang terbengkalai adalah satu bukti bagaimana pemimpin UMNO menipu kontrak kerajaan.

”Dahlah boleh (mendapat) kontrak dengan harga yang mahal, tipu kerajaan pula, ambil pitih tapi tak buat kerja,”tambahnya.

Beliau berkata, kerajaan (rakyat) terpaksa menanggung kerugian bepuluh juta ringgit kerana terpaksa melantik kontraktor lain bagi melaksanakan projek itu dan wang lebih RM 20 juta yang telah diberikan kepada syarikat tersebut tidak dapat dituntut semula.

Last Updated on Sunday, 12 July 2009 06:32

Ramai beratur ambil wang di MU

Email Oleh : Designer
http://malaysiakini.com/news/108448


camana ni....Topeng...tarak gambaq close up ka...kot2 leh nampak tokey dia sapa...
skrip awek baju hijau tu " Hang dah dpt duit tak? aku dapat RM300" gadis import daripada PERAK undi kat MU.

Kira-kira 40 dilihat beratur di hadapan sebuah rumah kayu dalam kawasan bangunan pejabat Kesedar, yang terletak kira-kira 50 meter dari pusat mengundi di SK Peria.

Malaysiakini nampak mereka menghulurkan kad pengenalan masing-masing kepada beberapa petugas di depan pintu rumah tersebut.

Beberapa orang yang bertugas di situ memegang senarai nama yang didakwa pengundi yang tinggal di luar Manek Urai dalam daftar pemilih.Petugas terbabit kemudiannya memanggil nama dari senarai berkenaan dan mereka yang beratur di situ akan menunjukkan kad pengenalan masing-masing bagi mengesahkan identiti mereka.

Seorang lelaki warga emas yang pulang dari Kuala Lumpur untuk mengundi, memberitahu Malaysiakini bahawa mereka menerima RM300 jika nama mereka terdapat dalam senarai tersebut sebagai elaun tambang.

Wartawan melihat sendiri orang ramai menunjukkan kad pengenalan mereka kepada petugas di situ dan kemudian keluar sambil memegang beberapa keping wang tunai RM50.

Tidak kelihatan sebarang logo parti politik tetapi terdapat sebuah kereta Proton Wira warna putih bersama logo Kesedar di depan rumah tersebut, tempat orang ramai beratur.

Seorang petugas lelaki yang berbaju putih memanggil nama mereka yang beratur. Difahamkan beliau merupakan tuan rumah bagi ceramah "Pentas Pemuda" di Sungai Peria beberapa hari lalu.

Serangan Jantung

Email Oleh : anuarani

Serangan Jantung dan Minum Air Suam

Fakta ini sangat bagus. Bukan semata-mata berkenaan air suam, tetapi berkenaan Serangan Jantung ... Masyarakat Cina dan Jepun minum teh panas untuk ketika bersarapan, bukannya air sejuk, mungkin inilah masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan.

Kepada sesiapa yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat bermakna buat anda. Memanglah sesuatu yang nikmat untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walaubagaimanapun, air sejuk akan melikatkan minyak yang kita makan bersama hidangan. Sudah tentu ia melambatkan lagi proses pencernaan.

Sekali gumpalan minyak ini bertindakbalas dengan asid di dalam perut, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Dalam masa terdekat, ia berpotensi bertukar menjadi lemak dan mendorong kepada kanser. Adalah penting untuk minum sup panas atau air suam selepas makan.

Petanda Lazim Serangan Jantung Amaran berkenaan serangan jantung �

Anda seharusnya mengambil tahu yang petanda serangan jantung bukan sahaja pedih pada sebelah kiri dada.. Awasi jika terasa sakit yang menyesakkan pada dada kiri. Mungkin anda belum pernah merasa sakit dada semasa terkena serangan jantung. Muntah-muntah dan berpeluh berlebihan juga antara tanda-tanda lazim.

60% pesakit yang terkena serangan jantung adalah ketika sedang tidur dan tidak boleh bangun dari tidur. Sakit pada dada boleh menyebabkan tidak sedarkan diri. Berhati-hati dan berjaga-jagalah sentiasa.. Lebih banyak yang anda ketahui berkenaan serangan jantung, maka lebih peluang untuk anda terselamat.

Kata pakar kardiologi (jantung), jika seseorang telah membaca fakta ini, sebarkanlah ia kepada 10 orang lain yang dikenali, anda mungkin tidak mampu menyembuhkan pesakit, tetapi anda sebenarnya berjaya menyelamatkan seseorang dari menjadi pesakit.
Gara-gara Tempel Gambar Pejuang Palestina, Empat Mahasiswa Indonesia Disiksa Polisi Mesir

Email Oleh : Sirajuddin Abbas

Empat mahasiswa Indonesia yang kuliah di Al Azhar, Kairo, Mesir, diduga telah mendapat perlakuan kekerasan dari pihak kepolisian setempat. Mereka ditangkap dan disiksa.

Peristiwa itu berawal saat salah satu dari teman kosnya ketahuan membuka situs ikhwan online yang terdapat gambar Syekh Ahmad Yasin dan menempelkan gambar Syeikh Ahmad Yasin, pendiri gerakan Hamas pejuang Palestina di tembok.


Mengetahui hal itu, Kepolisian Mesir langsung menangkap mahasiswa Indonesia. “Setelah ditangkap, mereka disiksa dan ditelanjangi selama tiga hari dalam tahanan sejak 28-30 Juni 2009 lalu,” kata Raudhatul Firdaus, adik salah satu korban bernama Faturrahman kepada wartawan, Jumat 3 Juli 2009.

Padahal, kata Raudhatul polisi hanya mencari Ismail Nasution, mahasiswa Indonesia asal Tapanuli Selatan, yang selama ini dianggap banyak berteman dengan orang Mesir.

“Namun saat pengerebekan di kos, Ismail tidak berada di tempat, dan keempat temannya yang menjadi sasaran penangkapan,” tutur Raudhatul.

Setelah ditangkap, mata mereka ditutup dan dibawa ke penjara. Sesampai dikantor keempat mahasiswa diinterogasi dengan kaki diikat. Bahkan kabarnya mereka sempat disentrum dan ditelanjangi.

Tiga dari empat mahasiswa tersebut berasal dari kabupaten Rokan Hulu, Riau yakni Faturrahman adik kandungnya, Arzil dan Tasrih Sugandi. Sedangkan Ahmad Yunus berasal dari Kecamatan Bangun Purba, Sumatera Utara.

Dikabarkan Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) di Mesir dikabarkan sudah menemui empat mahasiswa Indonesia yang di tahan Kepolisian Mesir.

“Saya mendapat kabar dari adiknya (Faturrahman) yang berada di Mesir melalui telpon, kalau pihak KBRI sudah menemui empat mahasiswa itu,” kata Raudhatul kepada VIVAnews.

Namun, hingga kini belum ada respon jelas dari pihak KBRI apa tindak lanjutnya. Keempat mahasiswa Indonesia masih ditahan.

Rahasia Kesuksesan Orang Terkenal

Email Oleh : Sirajuddin Abbas

Jika kita mengagumi kesuksesan dari orang-orang terkenal seperti Tiger Wood, Muhamad Ali,Albert Einstein, Charles Darwin, David Becham, Mozart, Bobby Fischer, Bill Gates, dan banyak lagi daftar nama yang sangat panjang, sesungguhnya kita sangat ingin tahu rahasia kesuksesan mereka dan bagaimana cara mereka bisa menjadi sangat hebat dalam bidangnya masing-masing. Selama ini kita selalu memandang mereka dengan anggapan bahwa mereka mempunyai bakat alami, sehingga dia mampu menguasai bidangnya dengan mudah, mengalahkan pesaing-pesaingnya, dan sangat sulit untuk ditiru oleh orang lain.

Dia adalah orang terpilih dan dikarunia Tuhan dengan kemampuan yang tidak dipunyai oleh orang lain. Jika kita melihat David Becham dapat menendang pisang yang melengkung dan sulit dijangkau oleh kiper, Tiger Wood yang memasukan bola golfnya dari jarak yang sangat jauh hanya dengan satu ayunan saja, Mike Tyson yang dapat memukul jatuh musuhnya dengan satu pukulan maut, atau Mozart yang mampu menciptakan komposisi-komposisi indah, kita akan menganggap bahwa mereka mempunyai bakat alami dan kemampuan luar biasa yang berasal dari Tuhan.

Ternyata mitos ini tidak sepenuhnya benar. Dalam artikelnya di majalah Fortune pada tanggal 6 November 2006, Geoffrey Colvin mengungkapkan dari penelitian ilmiah bahwa rahasia kesuksesan ini bukan disebabkan oleh bakat alami melainkan memerlukan praktek dan kerja keras yang sangat disiplin dan menyakitkan selama bertahun-tahun. Seorang yang sukses biasanya harus berlatih secara intensif dan konsisten sejak kecil sampai dia berhasil mencapai apa yang dicita-citakannya. Tak ada kesuksesan yang datang begitu saja atau jatuh dari langit. Tak ada kesuksesan yang didapatkan secara instan, jika pun ada kesuksesan itu tak akan berlangsung lama. Tak ada orang yang sukses di bidangnya tanpa kerja keras dan latihan bertahun-tahun.

Sesungguhnya tak ada manusia di dunia ini yang memiliki bakat alami dalam bidang atau pekerjaan tertentu karena bakat alami sesungguhnya tidak ada. Tak ada orang yang sejak lahir langsung bisa menjadi penguasaha, atlit, seniman, atau ilmuwan yang hebat. Kita bukanlah kuda zebra atau jerapah yang sejak lahir langsung dapat berdiri dan berlari agar dapat menyelamatkan dirinya dari terkaman para pemangsanya. Kita hanya akan meraih kesuksesan melalui kerja keras yang sangat panjang, melelahkan, dan menyakitkan selama bertahun-tahun.

Ada yang mengatakan bahwa bakat adalah faktor keturunan. Jika seseorang lahir dari keluarga seniman besar, maka anaknya akan mengikuti jejaknya sebagai seniman ternama. Begitu juga terjadi dalam bidang-bidang lain. Orangtua cerdas akan cenderung mempunyai anak yang cerdas pula. Mozart dan John Sebastian Bach berasal dari keturunan pemusik. John F Kennedy yang menjadi presiden termuda di Amerika dan politikus paling cerdas berasal dari keluarga politikus dan ayahnya seorang duta besar bagi Inggris pada masa pemerintahan presiden Roosevelt. Charles Darwin dan Huxley mempunyai keturunan dari nenek moyang yang cerdas dan seorang ilmuwan ternama.

Begitu juga di Indonesia, setiap orang sukses selalu dihubungkan dengan keturunannya, terutama dalam bidang politik. Seorang pemimpin seperti lurah, bupati, gubernur, dan bahkan presiden harus mempunyai pamor dari keturunan bangsawan atau pejabat tinggi di masa lalu. Sukarno masih mempunyai darah biru dari garis keturunan bangsawan Majapahit dan kerajaan Bali. Gus Dur mempunyai seorang kakek yang menjadi pendiri dari Nadhathul Ulama.

Faktor keturunan ini bukan semata-mata hanya faktor genetis semata, tapi bagaimana peran orangtua mengarahkan dan mendidik anaknya sedini mungkin agar mengikuti jejak orangtuanya. Jika bapaknya seorang pemusik, maka dia akan melatih anaknya secara intensif untuk bermain piano sejak usia balita dan mengajari secara tehnis bagimana memainkan jari-jarinya secara benar di atas tuts piano. Jika bapaknya seorang atlit, maka dia akan melatih fisik anaknya sejak dini agar anaknya akan menjadi atlit yang mempunyai fisik yang kuat dan mampu mencapai prestasi yang maksimal. Dorongan orangtua inilah yang sering menjadi faktor kesuksesan seseorang atau secara bawah sadar mempengaruhi seorang anak untuk meniru orangtuanya, dan bukan oleh faktor genetis semata.

Tapi tidak selamanya faktor keturunan itu menjadi faktor penentu keberhasilan seseorang. Misalnya Isac Newton hanyalah berasal dari keluarga petani di suatu pedusunan Lincolnshire. Biarpun bukan dari keturunan yang cerdas atau berbakat, Isac Newton mampu menemukan rumus-rumus matematika yang cukup rumit, teori tentang gaya gravitasi, penemuan tentang sifat-sifat cahaya, hukum kuadrat terbalik, kalkulus variasi, dan hukum inersia tentang gerakan benda-benda di langit yang semuanya terangkum di dalam buku Principia yang sangat terkenal. Dengan karya-karya yang begitu besar, Isaac Barrow memutuskan untuk menyerahkan kedudukannya di bidang matematika kepada Newton lima tahun sesudah dia kembali ke Cambridge. Newton juga pernah menjadi ketua Royal Society, suatu perkumpulan bergengsi untuk para ilmuwan. Sebelum kematiannya, dia menulis, “Saya tidak tahu apa pandangan dunia tentang saya. Tetapi menurut saya, saya adalah seorang anak kecil yang sedang bermain di tepi pantai. Saya mengalihkan perhatian saya dari waktu ke waktu dan kemudian menemukan sebutir batu yang lebih halus aau sebuah kerang yang lebih indah, sementara lautan kebenaran yang besar berada di depan saya, menunggu untuk ditemukan.”

Leonardo Da Vinci adalah anak jadah dari pengacara Florentina dengan gadis petani. Dia lahir pada tanggal 15 April 1452 di kota kecil yang bernama Vinci di dekat kota Florence. Di tahun 1960, keluarganya pindah ke kota Florence dimana Leonardo mendapatkan pendidikan terbaik dari para ilmuwan dan seniman karena kota Florence pada saat itu adalah pusat ilmu pengetahuan dan seni di Itali. Bakatnya di bidang seni berkembang saat dia menjadi murid Andrea del Verrocchio yang merupakan pematung dan pelukis terkenal di Florence pada saat itu. Dia juga seorang lelaki tampan dan homoseksual. Leonardo mampu merancang bangunan gereja dan ahli dalam bidang arsitektur. Dia juga seorang pelukis paling terkenal dengan mahakarya seperti Mona Lisa da The Last Supper. Dia juga seorang penemu dalam berbagai bidang seperti persenjataan, cerobong asap, pintu yang bisa menutup sendiri, merancang pesawat terbang dan prinsip-prinsip aerodinamis, dan menciptakan parasut. Di dalam bidang anatomi, dia mempelajari sirkulasi darah dan mata. Dia juga membuat penemuan-penemuan dalam bidang meteorologi dan geologi.

Begitu juga orangtua Shakesphere hanyalah penduduk biasa di kota Stratford-upon- Avon, Warwickshire. Ayahnya yang bernama John Shakesphere hanyalah seorang pedagang lokal, tapi Shakesphere sendiri mampu menjadi salah satu penulis drama dan penyair paling terkenal di dunia dan belum tertandingi sampai saat ini. Dia menggunakan puisi dalam sejarah, tragedi, dan drama komedinya serta menulis 154 soneta. Dengan mahakarya seperti Romeo and Juliet, King Lear, Othello, a Midsummer Night’s Dream, Anthony and Cleopatra, The Merchant of Venice, Machbet, Hamlet, dan Julius Ceasar, Shakesphere mampu menyihir semua orang dengan drama komedi-tragis yang mampu membuat pentontonnya menangis dan tertawa sekaligus atau mencapai puncak katarsis.

Albert Camus hanyalah berasal dari keluarga miskin di Aljazair dan dibesarkan oleh seorang ibu yang buta huruf. Albert Camus tidak pernah mengenal siapa ayahnya karena ayahnya yang bernama Lucien Camus meninggal di medan tempur saat dia masih berumur 1 tahun. Sejak kecil dia dibesarkan oleh ibu dan neneknya. Bakat Camus untuk menulis menjadi berkembang pesat saat dia kuliah di fisafat di univesitas Aljazair. Kemudian dia pindah ke Paris untuk menjadi jurnalis untuk surat kabar Paris-Soir. Saat Perang Dunia ke-II berkecamuk, dia aktif dalam perlawanan membela Perancis dan menjadi editor untuk surat kabar bawah tanah yang bernama Combat Dia mampu menjadi penulis terkenal dan pelopor aliran eksistensialisme bersama Jean Paul Sartre. Aliran eksistensialisme ini mempunyai pengaruh yang sangat besar bagi kesusasteraan dunia sampai saat ini. Karya-karya Camus yang terkenal dan masih sering dibicarakan orang adalah La Peste, L’Étranger, L’Exile et Royaume, Caligula, Le Mythe de Sisyphe, atau L’Homme Révolté. Dia adalah seorang penulis, novelis, dramawan, esais, dan filosof yang karya-karyanya mencerminkan filsafat absuditas post-Perang Dunia ke-II dan perasaan keterasingan manusia. Dia meriah Nobel di bidang kesusasteraan pada tahun 1957.

Ayah Ronald Reagen hanyalah seorang salesman sepatu yang tidak lulus SMU dan seorang pemabuk berat. Keberuntungan Reagen berubah saat dia mendapat beasiswa untuk sekolah di Eureka College karena kemampuan berolahraganya, biarpun dia harus bekerja mencuci piring agar tetap bisa makan. Ronald Reagen memulai karirnya bukan sebagai politikus tapi sebagai aktor Hollywood dan dia mulai dikenal publik saat membintangi filem Kings Row. Karirnya semakin menonjol saat dikontrak menjadi pembawa acara di televisi untuk acara The General Electric Theater. Kemampuannya berorasi membuatnya terjun ke dunia politik dan masuk sebagai anggota partai republik. Karirnya di dunia politik jauh lebih gemilang daripada menjadi seorang artis. Setelah menjadi gubernur dia akhirnya terpilih menjadi presiden Amerika Serikat selama dua periode. Dia mampu menjadi presiden Amerika yang sangat berpengaruh di era 80-an terutama mengakhiri era perang dingin antara blok barat dan timur dan menghindari ancaman perang nuklir yang telah berlangsung puluhan tahun.

Begitu juga dengan Seoharto, dia berasal dari Bapak yang bernama Kertosudiro dan ibu Sukirah. Mereka hanyalah petani miskin di desa Kemusuk, Argomulyo, Bantul, Yogyakarta. Soeharto mengawali karir sebagai tentara Knil, lalu menjadi tentara PETA. Karirnya di militer semakin menanjak saat dia sukses memimpin serangan umum 1 maret untuk merebut kota Yogya dari pendudukan Belanda, mengembalikan Irian menjadi bagian dari negara Indonesia, dan menumpas pembrontakan PKI di tahun 1965. Akhirnya dia mampu menjadi presiden Indonesia selama tiga puluh dua tahun dan mampu memajukan perekonomian Indonesia yang terpuruk di masa Soekarno dengan ideologi pembangunan, biarpun dia juga dikenal sebagai diktaktor yang kejam, bertangan dingin, dan sistem pemerintahan yang penuh dengan korupsi dan kolusi.

Ada salah satu contoh orang yang sangat berbakat, tapi dia berasal dari keturunan yang sangat jauh berbeda Dia adalah Srinivasa Ramanujan. Dia berasal dari India dari keluarga miskin di Madras dengan tubuh pendek dan gemuk. Di sekolah, dia sangat pintar belajar aritmatika, tapi dia tidak berhasil masuk ke perguruan tinggi hanya karena dia gagal dalam ujian bahasa Inggris.

Meskipun demikian, dia mampu mengeksplorasi matematika sendirian hanya dengan mempelajari teks matematika yang merangkum bidang inti ilmu matematika. Dengan kemampuannya yang ganjil inilah yang membuat para pakar matematika di Inggris cukup tertarik mengundangnya di universitas Cambridge. Ternyata dia bukan saja mampu mengikuti pemikiran orang-orang Eropa kontemporer dalam bidang matematika, tapi dia mampu mengembangkan rumus-rumus matematika lebih jauh di atas mereka. Lalu kita sering bertanya dari mana asal usul kecerdasan Srinivasa Ramanujan dan siapa yang membimbingnya sampai dia mampu mengembangkan bakatnya yang luar biasa itu.

Biarpun kemampuan dan bakat yang mereka punyai bukan berasal dari faktor keturunan, tapi kemungkinan terbesar mereka mendapatkannya dari orang lain. Newton mampu menjadi ilmuwan jenius saat dia masuk ke Cambrige. Leonardo mampu mengembangkan bakatnya di bidang seni dan ilmu pengetahuan karena mendapat bimbingan dari lingkungan seniman di kota Florence. Kadang komunitas, pergaulan, dan lingkungan seseorang dapat menjadi faktor yang menentukan jalan menuju kesuksesannya daripada dari faktor keluarga atau keturunan.