09 Julai 2009

PENAWAR PENAT OLEH RASULLULLAH

Email Oleh : anuarani

Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di rumah mahu pun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya.
Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :

"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah.
Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:

"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."

Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua. Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah.s.a.w. ini.

Katanya:-
"Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku."

Sayugia dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan
membaca:
'Subhanallah' (33 kali), 'Alhamdulillah' (33 kali) dan 'Allahuakbar' (33 kali)pada setiap malam isitu sebelum melelapkan mata.
Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan), Insya-Allah
petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita.
Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman.

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

"Apabila Allah menyintai seorang hambanya, Allah akan memanggil malaikat Jibril dan berkata:
Allah menyintai si fulan maka cintailah dia. Jibril pun menyintai hamba tersebut dan kemudian mengumumkan kepada penduduk langit dengan berkata:
Sesungguhnya Allah menyintai si fulan maka cintailah dia.
Semua
penduduk langit pun menyintainya.

Kemudian diletakkan penerimaan bagi hamba tersebut di bumi (maksudnya disenangi dan disayangi)."

(Hadis no.3209 riwayat Imam al-Bukhari dalam kitabnya Sahih al-Bukhari)

Pembunuhan umat Islam Uighur - PAS kesal dengan China

KUALA LUMPUR, 8 Julai : - PAS menegur Kerajaan China dan tidak setuju dengan tindakan keras yang diambil sehingga berlaku tragedi pembunuhan terhadap etnik Islam di Wilayah Xinjiang.

Dalam kenyataannya kepada Harakahdaily, Pengerusi Lujnah Hal Ehwal Antarabangsa PAS Pusat, Dr Syed Azman Syed Ahmad berkata, pihaknya memandang berat terhadap pembunuhan tersebut dan menggesa China menghentikannya seberapa segera.

"Sikap keras pemerintah China amat dikesali.

"PAS menyeru semua pihak sama ada penduduk berketurunan Uighur atau Han agar kembali ke meja rundingan dan mencari jalan damai," tegasnya.

Syed Azman yang juga AJK PAS Pusat menegaskan bahawa hak asasi penduduk Islam Uighur di Wilayah Autonomi Xinjiang, mestilah dijamin dan dilindungi semua pihak.

Sementara itu Bernama melaporkan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) meminta China menangani punca masalah yang membabitkan minoriti Muslim berikutan dengan keganasan etnik yang buruk di wilayah Xinjiang baru-baru ini.

"Dunia Islam mengharapkan China, satu kuasa besar dan bertanggungjawab di dunia dengan sejarah hubungan persahabatan dengan dunia Muslim, menangani masalah minoriti Muslim di China dengan satu perspektif yang luas bagi menyelesaikan punca sebenar masalah itu," menurut OIC yang beribu pejabat di Jeddah dalam kenyataan.

Ia menyatakan OIC bersedia menghulurkan bantuan dan mengadakan rundingan dengan kerajaan China mengenai usaha-usaha untuk mewujudkan keamanan dan kestabilan di wilayah itu.

Menurut seorang jurucakap, setiausaha agung OIC Prof Ekmeleddin Ihsanoglu melahirkan kebimbangan terhadap keganasan itu dan penggunaan kekerasan yang tidak sewajarnya semasa insiden itu, yang dianggarkan sekurang-kurangnya 156 terbunuh dan lebih 1,000 orang cedera.

"OIC menggesa kerajaan China menjalankan siasatan dengan segera, berkesan dan telus mengenai keganasan yang serius itu dan membawa mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan dengan segera dan mengambil langkah-langkah yang sewajarnya untuk mencegah insiden itu berlaku lagi dan memastikan mangsa-mangsa kejadian ini diberikan pampasan dengan sepenuhnya," kata kenyataan itu.

OIC menyatakan ramai mangsa keganasan itu adalah orang awam yang menunjukkan bahawa prinsip penggunaan kekerasan dan senjata api tidak mengikut undang-undang.

Media melaporkan Xinjiang ialah tempat bagi kaum Uighur yang mendakwa bahawa mereka didiskriminasi oleh kaum majoriti Han.

Sumber : Harakahdaily/-

PPSMI dimansuhkan setelah habis RM 12 Billion ?

Berapa kos PPSMI setakat ini!

Tidak banyak orang yang tahu!

Atau tidak ada yang berani berkata benar!

Atau semua orang yang terlibat terlalu sibuk membelanjakan wang ini dengan tidak mengira sebanyak mana dan apa yang betul-betul diperlukan.

Namun sumber-sumber yang dapat dipercayai mengatakan bahawa RM 12 BILION adalah anggaran yang tidak jauh lari dari jumlah yang sebenar.

Kami cuma berkata, berikan:

1 bilion untuk industri buku dalam bahasa Melayu, dan
1 bilion lagi untuk industri terjemahan buku ke dalam bahasa Melayu,

Kita akan dapat memandaikan bangsa dengan lebih berkesan daripada menggunakan bahasa Inggeris! Sekaligus, kita memperkasakan bahasa Melayu.

( Prof. Emeritus Abdullah Hassan, Pengarah, Institut Peradaban Melayu, Universiti Pendidikan Sultan Idris http://profabdullah 1.wordpress. com/2009/ 05/18/berapa- kos-ppsmi- setakat-ini/ )

Kit Siang mahu DAP Kedah kaji keputusan keluar Pakatan

KUALA LUMPUR: Penasihat DAP, Lim Kit Siang akan meminta DAP Kedah supaya mengkaji semula keputusan mereka minggu lalu yang mahu keluar daripada Pakatan Rakyat negeri itu.

Beliau berkata, perjumpaan beliau dengan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak di sini hari ini memberi hasil yang positif.

Lim berkata, beliau berpuas hati selepas Azizan memberi jaminan bahawa isu itu kini sedang diselesaikan.

"Saya akan menasihatkan DAP Kedah untuk mengkaji semula pendirian mereka memandangkan apa yang berlaku hari ini kerana pendirian ini dibuat oleh jawatankuasa DAP Kedah, bukan dua tiga orang yang boleh membuat apa-apa perubahan," katanya selepas perjumpaan dengan Azizan selama kira-kira 45 minit bermula pukul 3.30 petang tadi.

Turut hadir dalam mesyuarat itu adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Darulaman, Lee Guan Aik yang merupakan ADUN tunggal DAP di Kedah dan pengerusi DAP negeri itu, Thomas Su.

Pada 1 Julai lalu, DAP Kedah mengumumkan untuk keluar daripada Pakatan kerana tidak berpuas hati dengan pentadbiran PAS di Kedah ekoran tindakan meroboh satu pusat penyembelihan babi di Kampung Berjaya di Alor Setar.

Sementara itu, Azizan berkata, satu sekretariat Pakatan Rakyat peringkat Kedah telah ditubuhkan untuk menyelesaikan masalah-masalah berbangkit di negeri itu.

Sambil menyifatkan apa yang berlaku sebelum ini sebagai "ribut dalam cawan", Azizan berkata, pihaknya kini sedang berusaha untuk mengatasi masalah yang dibangkitkan DAP sebelum ini termasuk isu kuota 50 peratus bumiputera ke atas projek perumahan negeri, perobohan kuil dan tokong serta perobohan tempat penyembelihan babi di Kampung Berjaya.

"Masalah berhubung kuota perumahan bumiputera dan bukan bumiputera telah diterangkan dan kita berjanji, satu mekanisme termasuk untuk melepaskan rumah-rumah yang tidak boleh dijual supaya tidak membebankan pemaju yang terlibat dengan perubahan.

"Bagi rumah penyembelihan babi, kita telah dapat satu tempat di Kedah yang tidak mengganggu penduduk dan kita telah dapat kelulusan daripada kerajaan persekutuan," katanya.

Sementara itu, Su berkata, pihaknya akan membincangkan hasil mesyuarat itu dengan mengambil kira saranan Lim.

"Apa yang dibincangkan hari ini adalah positif dan apa yang penting, kami boleh maju ke hadapan," katanya.

Sementara itu, Lim ketika diminta mengulas isu tanah di Kampung Buah Pala, Pulau Pinang berkata, bekas Ketua Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon perlu bertanggungjawab dalam hal itu dan harus meyakinkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak untuk campur tangan dalam isu tersebut.

Mengenai pemansuhan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang berkuat kuasa 2012 yang diumumkan hari ini, Lim berkata,, ia bukan satu penyelesaian memandangkan pemansuhan hanya akan berlaku tiga tahun dari sekarang.

"Kalau Menteri Pelajaran kata PPSMI gagal, kenapa teruskan lagi tiga tahun. Kalau ada kebaikan, kenapa kata gagal," katanya. Mstar/-

Pembelajaran Bahasa Inggeris perlu disegerakan

Ahmad Baei Jaafar

Ramai yang berasa lega dengan keputusan telah dibuat terhadap Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) oleh Menteri Pelajaran mPPSMI akan dimansuhkan sepenuhnya tiga tahun lagi, namun pelajar luar bandar boleh bernaerangkap Timbalan Perdana Menteri, Datuk Sri Mahyudin Yasin petang semalam. Walaupun fas lega.

Berdasarkan keputusan itu mulai tahun hadapan murid-murid tahun satu hingga tahun tiga akan menggunakan Bahasa Melayu dalam pembelajaran dua pelajaran tersebut. Murid tahun 4 - 6 akan terus menghabiskan sisa-sisa PPSMI hingga 2012.

Dewan Bahasa dan Pustaka dan penerbit buku teks sudah boleh buat persiapan untuk mengembalikan ke Bahasa Melayu dan Cina juga India. Manakala stok lama boleh dihabiskan dalam tempoh tiga tahun lagi itu. Yang pasti penerbit tidak rugi kerana mereka tidak mencetak dalam jumlah yang banyak setiap tahun.

Tetapi persoalan sekarang, sudahkan kerajaan bersedia dengan korikulum baru untuk Bahasa Inggeris? Kerajaan terutama menteri yang terlibat harus sedar bahawa murid sekolah rendah dan menengah di luar bandar, malah bandar juga tidak pandai bahasa tersebut bukan kerana tidak minat atau tidak pandai. Kerajaan harus sedar, orang Melayu minat Bahasa Inggeris tetapi sistem dan kaedah pembelajaran Bahasa tersebut tidak mengikut cara yang betul.

Menteri tidak tahu keadaan sebenar kerana mereka jarang turun padang melihat guru di luar bandar mengajar anak murid mereka. Kesilapan guru-guru inilah yang menyebabkan orang Melayu tidak pandai berbahasa Inggeris.

Jadi, pendekatan pembelajaran oleh guru perlu dipantau oleh kementerian. Sistem latih tubi, penggunaan bahasa dan perbualan seharian perlu dilakukan secara serius. Jika semua itu dapat dilakukan oleh kementerian, masalah bahasa Inggeris itu tidak akan timbul lagi. Apabila tamat tahun 6 mereka sudah berani berbahasa Inggeris.

Oleh sebab itu, pelajaran Bahasa Inggeris dalam bentuk dan pendekatan baru itu perlu dilakukan segera mulai tahun hadapan. Janganlah menunggu hingga tiga tahun lagi baru sistem itu baharu hendak dimulakan.

PPSMI : Muhyiddin Perdaya Rakyat Cara Hisyamuddin

by : http://johornews.blogspot.com

Johor Bahru - Keputusan telah dibuat bahawa Dasar kontroversi Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dimansuhkan sepenuhnya tiga tahun lagi, demikian diumumkan menteri pelajaran sebentar tadi. Pengumuman itu dibuat jam 2.30 di kementerian itu di Putrajaya.

Ia merupakan teknik menipu cara Menteri Pendidikan lalu, Datuk Seri Hishamuddin Hussein mengenai isu yuran sekolah yang telah dimansuhkan. Pada tahun 2008, Hishamuddin telah mengumumkan semua yuran dimansuhkan. Apabila Muhyiddin Yassin dilantik dalam beberapa hari , semua sekolah di seluruh negara kelolaan kerajaan pusat telah menghantar yuran kepada ibubapa .

Johor Daily percaya dalam masa tiga tahun, rakyat akan lupa isu PPSMI ini. Penipuan ala Hishamuddin ini dipercayai boleh memperdayakan semua pihak agar diam sehingga Pilihanraya Umum ke-13 nanti. Dan jika ada penentangan selepas ini, pemimpinan BN akan berkata, pejuang bahasa melayu tidak tahu bersabar.

Dalam sidang akhbar itu, Muhyiddin berkata, di sekolah kebangsaan, bahasa Melayu akan menggantikan bahasa Inggeris untuk mengajar Sains dan Matematik, sementara sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil akan menggunakan bahasa ibunda masing-masing.

Menurut beliau pemansuhan itu dijalankan berperingkat-peringkat sehingga semua pelajar yang terlibat dengan dasar itu tamat peringkat masing-masing.

Posted by JOHOR DAILY

Sekatan Lalu Lintas di Bandar Urumqi Berakhir

Sekatan lalu lintas yang berlangsung 11 jam di bandar Urumqi, Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang, berakhir 8.00 pagi tadi.

Rusuhan ganas yang meletus di bandar Urumqi tiga hari lalu, sekatan lalu, menyelahkan sekatan lalu lintas dilaksanakan di Urumqi dari pukul 9.00 malam semalam hingga 8.00 pagi tadi untuk membendung kekacauan.

Sekatan lalu lintas itu dilaksanakan di Urumqi dari pukul 9.00 malam tadi untuk menyekat berlakunya kekacauan.

Demikian dimaklumkan oleh Setiausaha Parti Komunis China Jawatankuasa Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang, Wang Lequan petang kelmarin menerusi televisyen.

Selepas rusuhan ganas meletus di bandar Urumqi dua hari lalu, kekacauan berlaku lagi di beberapa tempat bandar ini selepas itu. Ribuan penunjuk perasaan bersenjatakan belantan dan pisau berarak menyusuri Jalan Youhao dan Jalan Guangming ke pusat bandar Urumqi.

Pilihan Raya Presiden Indonesia Bermula

Indonesia memilih presiden barunya hari ini daripada tiga calon yang bertanding iaitu Presiden sekarang, Susilo Bambang Yudhoyono, Naib Presiden, Jusuf Kalla dan bekas presiden, Megawati Sukarnoputri.

Seramai 176 juta pengundi Indonesia dari 33 wilayah membuang undi di 540 ribu pusat pengundian pagi tadi.

Keputusan rasmi dijangka diumumkan dalam tempoh sebulan.

Jika ketiga-tiga calon tersebut tidak memperoleh undi sokongan melebihi 50%, mereka akan menghadapi pemilihan pusingan kedua yang dijadual pada 8 Septemb

Penentuan Kes Liwat Anwar diketahui Hari Ini

by : http://johordaily.blogspot.com/

KUALA LUMPUR – Kes liwat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim akan diketahui hari ini. Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah dijadual mendengar terlebih dahulu dua permohonan Ketua Pakatan Rakyat itu yang difailkan pada bulan jun 2009.

Sebelum ini Ketua Angkatan Muda (AMK) PKR, Shamsul Mohd Akin dalam sidang akhbarnya mendakwa ada unsur untuk memenjarakan Anwar dalam kes lewat ini. Ketua AMK Johor, Zabidie Abas berkata dalam blognya, beliau mendakwa ada usaha bersungguh-sungguh Perdana Menteri untuk memenjara Anwar walau dengan apa cara sekalipun.

Anwar, telah mengaku tidak bersalah atas pertuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, 24, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun tahun lalu.

Sementara itu Mohd Saiful masih merayu-rayu di blognya agar rakyat mempercayai sumpahnya. Blog bekas ahli PKR iaitu Gerakan Anti PKR masih bertalu-talu mengeji Anwar dengan pelbagai cercaan termasuk menyamakan Anwar dengan pemimpin Yahudi.

Majlis Peguam pula yang saban hari bergelumang dengan ratusan ribu kes yang diseliakan oleh ribuan ahlinya mendakwa pertuduhan itu terlalu banyak kemuskilan dari segi bukti dan keterangan.

Michael Jackson selamat disemadikan.....

PERJALANAN TERAKHIR MICHAEL JACKSON... (dari kiri ke kanan) Kelihatan Randy, Marlon, Tito, Jermaine dan Jackie mengusung keranda adik mereka, Michael Jackson yang bersalut emas keluar dari dewan sebaik selesainya upacara memperingati Raja Pop itu. Upacara itu diadakan di Staples Center, Los Angeles dan disiarkan secara langsung ke seluruh dunia pada awal pagi ini. -foto REUTERS


Tanda-Tanda si dia Suami Orang

Email Oleh : Zailina Mahmud

Sedikit tip untuk wanita mana tahu rupanya anda 'ter'bercinta dengan suami orang.

1. Bila berbual dengan anda matanya tidak memandang wajah atau muka anda kerana takut pembohongannya dikesan.

2. Ketika sedang berjalan-jalan dengan anda matanya liar memerhatikan sekeliling kerana dia khuatir terserempak dengan rakan-rakan isterinya atau saudara mara.

3. Jarang mengajak anda makan di tempat terbuka untuk menjaga line dengan makan di tempat-tempat yang sulit dan tersembunyi.

4. Sukar untuk menghubungi telefon bimbitnya kerana sering tidak dapat dihubungi kerana sebenarnya dia menggunakan 2 atau 3 talian (sim card) dan anda hanya mempunyai nombor talian yang dikhaskan untuk menggatal.

5. Sama sekali tidak akan mengajak anda datang ke rumahnya untuk bertemu kedua orang tuanya.

6. Dalam keretanya ada tanda-tanda kehadiran budak kecil seperti anak patung, selipar, puting ataupun tompok-tompok berbau susu di kusyen kereta.


7. Bila bersembang tentang rahsia wanita, pengetahuannya luarbiasa kerana dia sendiri pernah tinggal serumah, sebilik dan sekatil dengan wanita.

8. Tahap kemiangan dan kegatalannya melampau, mungkin kerana terlalu di kongkong oleh ieterinya. Bila memandang tubuh anda, matanya menakutkan (tafsir sampai ke dalam kata orang tua).

9. Perutnya buncit atau boroi kerana makan dan minumnya dijaga oleh isteri mithali yang baik dan setia di rumah.

10. Bila telefon bimbitnya berbunyi, dia akan pergi ke tempat yang agak jauh dari anda untuk menjawabnya atau jika di dalam kereta dia akan membiarkan telefon berbunyi tanpa menjawabnya selepas melihat nombor yang terpapar di screen kerana yang menelefonnya adalah isterinya.

Jangan marah haaa......
Cool Cool

Democrazy

Email Oleh : Erwin Arianto


Pagi itu langit begitu cerah, dan sinar mentari menerobos rimbunnya dedaunan menyinari wajah-wajah yg lelah tapi tetap bersemangat meski kepanasan serta basah bermandikan keringat. nampak kerumunan orang serta ada antrian yg lumayan panjang di banyak tempat menunggu giliran mencoblos. tapi aneh juga ya, kok bisa terjadi antrian ? padahal jauh-jauh hari para engamat telah memprediksi pemilu kali ini akan sepi karena semakin banyaknya GOLPUT alias golongan putih yg udah apatis dengan pemilu. namun dengan adanya antrian tersebut, membuat banyak orang jadi bertanya-tanya, apakah ini sebuah pertanda kepercayan masyarakat terhadap partai politik udah pulih ? atau ada alasan yang lain ? itulah gambaran sekilas tentang hari dimana semua orang diminta menggunakan hak pilih nya sebagai warga negara utk memilih calonpemimpinnya. ya, itulah pemilihan umum. dan dengan memakai speaker besar panitia pun memutar lagu pemilu yang terdengar sangat nyaring cukup mengganggu kenyamanan.

pemilihan umum telah memanggil kita seluruh rakyat menyambut gembira hak demokrasi pancasila, hikmah indonesia merdeka
pilihlah wakilmu yang dapat dipercaya pengemban amanat yang setia di bawah Undang Undang Dasar 45, kita menuju ke pemilihan umum......

pemilu, yang katanya adalah pesta demokrasi, kenyataannya sering kali menimbulkan banyak kericuhan. entah kericuhan antar endukung partai saat berkampanye terbuka di jalan atau ditempat hiburan, atau pada saat penghitungan suara. itu memang salah satu dinamika pemilu. bukan hanya terjadi di negara kita, bahkan di negara yang katanya paling demokratis serta paling maju di dunia sekalipun yaitu Amerika.

contohnya kasus penghitungan suara pemilu presiden tahun 2000 lalu yang berlarut-larut prosesnya hingga beberapa bulan yg akhirnya dinyatakan dimenangkan George W Bush dg selisih suara yang sangat tipis. ironis sekali memang, amerika yg mengklaim diri negara paling maju teknologi informasinya di dunia ternyata sama aja dengan negara kita yaitu terjadi kisruh / kekacauan pada saat proses penghitungan suara, hal itu menimbulkan banyak cemoohan baik di dalam maupun diluar negeri. baik media cetak berupa karikatur maupun di media elektronik seperti internet dan terutama di televisi berupa parodi yang bukan hanya di AS, tapi juga di negara maju lainnya.

kalau saya sendiri jujur saja, kurang begitu yakin dg manfaat demokrasi. karena dalam demokrasi keputusan yg diambil selalu ber-dasarkan suara terbanyak. jika ada 10 orang maling melawan 2 orang yg kecurian, maka si maling itulah yang pasti akan menang !!! bayangkan jika hal itu terjadi di DPR, dimana sebagian besar anggotanya adalah koruptor !saya yakin anda sudah bisa mengira-ngira, keputusan / produk undang-undang macam apa yg akan dibuat ! & hasil survey tentang persepsi masyarakat
pun menempatkan DPR sebagai lembaga terkorup di atas kepolisian ! maka wajar aja jika akhirnya muncul sebuah parodi di salah
satu stasiun tv yang berjudul democrazy... ..democracy memang crazy !

karena itulah saya ingin ada presiden yang berani membubarkan DPR ! bukan karena ia ingin berkuasa secara mutlak, tapi karena ingin memperbaiki indonesia secara total. alhamdulillah, akhirnya pemilu bisa berjalan dengan relatif lancar. kekhawatiran selama ini akan terjadi huru-hara ternyata tdk terjadi. kini, para pemilih berdebar-debar menunggu
siapa yang akhirnya terpilih untuk memimpin negeri ini sesuai dengan hasil penghitungan suara. semua stasiun televisi saling berlomba-lomba menyiarkan liputan hasil penghitungan suara.data hasil penghitungan suara di tiap daerah terus-menerus di update agar diketahui hasil penghitungan terkini. agar para pemirsa punya sedikit gambaran siapa kira-kira calon yg bakal
memenangkan pemilu, sambil menunggu hasil penghitungan akhir yg resmi diumumkan oleh KPU, maka cara perhitungan cepat atau quick count pun ikut ditampilkan. para pemirsa makin berdebar-debar, siapa gerangan presiden yang terpilih & akan memimpin negeri ini utk 5 tahun ke depan ......?

melihat antusiasme para pemilih yang lumayan tinggi untuk mencoblos, membuat banyak pihak yang merasa heran dan penasaran dengan hal itu. apa sih yang jadi alasan sebenarnya ? pada hal selama ini para pakar dan pengamat politik meyakini bahwa pemilih yg memilih untuk tidak memilih alias golput / golongan putih jumlahnya akan sangat besar. bahkan pernah terjadi suara golput melebihi jumlah suara partai pemenang pemilu ! ironis kan ! namun syukurlah, prediksi para pakar tersebut tidak terbukti dan malahan para pemilih sangat antusias utk memilih calon presidennya. hal ini tak urung membuat banyak
kalangan jadi bertanya-tanya. utk mencari jawaban atas penomena tersebut, para reporter / wartawan baik dari media cetak
maupun elektronik berlomba mengumpulkan data dengan mewawancarai para pemilih dariberbagai golongan, daerah, umur serta jenis
kelamin. berikut rangkuman hasi wawancara tersebut.

1. Fiza H ( mungkin dulu ibunya ngidam pizzakali ya ) 22 tahun mahasiswa : saya sangat terkesan dg visi pak mustofa. dari seluruh pemimpin besar dunia hingga kini, baru pak mustofa ini yg bervisi akan menjadikan satu negara sebagai kingdom of heaven !
2. Dona ( ibunya pasti ngidam banget donat ) 21 tahun mahasiwi : saya sangat terkesan karena pak mustofa bilang akan melakukan referendum untuk membubarkan DPR. saya udah enek melihat kelakuan angota dewan yg bisanya cuma korupsi !
4. Titi ( dulu ibunya ngidam apa ya ? ) 37 tahun ibu rumah tangga: anak saya hobinya nonton tv melulu gak mau belajar, jika pak mustofa mengatur ulang pertelevisian & mengurangi jam tayang, semoga anak saya jadi rajin...
4. rudi ( bukan rh cell ya ) 47 tahun dosen : jika capres independen yang menang saya tentu berharap dia 100% berjuang utk rakyat, bukan utk kepentingan partai ! dengan itu, tak perlu lagi kompromi politik dlm penyusunan kabinetserta dlm menyelesaikan masalah kenegaran
5.sugiharti ( ibunya mungkin pengen jadi orang kaya) 18 tahun pelajar: saya pilih pak mustofa habis dia ganteng sih.... hihihi
6.Sumijo ( mungkin sumijo = suka mikir jorokya ) 40 tahun petani : bapak mustofa berjanjiakan menjadikan pertanian serta perikanan Sebagai prioritas utama pembangunan. saya harap hal itu akan membuat nasib kami jadi lebih baik !
7. Joram (bukan joram= jorok amat ) 35 tahunkaryawan : dia janji akan memotong gajinya hingga 70 % serta gaji pejabat tinggi negara lainnya. baguslah ! harusnya mereka sadar dari dulu bahwa gaji mereka itu hasil pajakkeringatku ! enak aja mereka bergaji tinggi sedangkan gajiku hanya UMR doang, UMR negara kita kan kurang layak !
8. edi tansil ( ejekulasi dini tanpa hasil kale ya ) 41 th pengusaha : saya ingin lihat janji pak mustofa yg katanya akan menghukum mati para koruptor, bisa nggak dia membuktikan. jika para koruptor beneran dibasmi hingga birokrasi lebih bersih, saya senang karena tak perlu lagi nyiapin anggaran siluman..... .
9. ferry ( bukan ferry alias ryan si pembunuh berantai) 28 tahun wartawan : saya senang pak mustofa bilang akan meminta pers utk ikut mengawasi kinerja pejabat / aparat.
10.sumanto pelayan toko bukan sumanto yang suka makan daging orang ya: ah paling juga omong doang ! gak percaya aku dengan janji para capres !
11 viktor (emang dia berpikiran kotor) 31 tahunsopir : saya harap pungli-pungli diberantas,hingga saya bisa bawa setoran untuk biayasekolah anak.
12. hasan 23 tahun santri : saya terpesona pak mustofa karena berjanji akan mengusulkan diadakannya seorang pemimpin tertinggi utk umat islam sepeti halnya paus.

itulah rangkuman hasil wawancara oleh para reporter, hampir semuanya merasa terpesona oleh visi & misi pak mustofa & sangat berharap beliau bisa melakukan perubahan besar untuk memajukan negara kita tercinta ini agar rakyat bisa makmur beneran, bukan cuma sekedar meniupkan angin surga... dan kini, tibalah saatnya KPU mengumumkan secara resmi hasil penghitungan akhir suara. dan ternyata, pak mustofa menang mutlak dg memborong 70 % suara, jauh mengungguli jumlah suara para pesaingnya. hasil itu sama dengan hasil wawancara yg dirangkum oleh para reporter tadi. rakyat sangat bergembira menyambut kemenangan pak mustofa, yangdiyakini akan membawa perubahan yg besar, radikal & signifikan untuk membawa negara ini menuju cakrawala / fajar baru yang lebih menjanjikan. setelah resmi diumumkan sebagai presiden terpilih, pak mustofa pun segera bekerja utk
mencari dan menyeleksi para calon anggota kabinetnya. tak ada pesta syukuran, apalagi hura-hura mabuk kemenangan. dia langsung bekerja keras utk menyiapkan pemerintahan baru yang benar-benar sesuai harapan publik setelah resmi dilantik nanti.
akhirnya, tibalah saat pelantikan. pertanyaan yg sangat besar & menggunung dari seluruh rakyat, bisakah dia mewujudkan janjinya.... .?

sEMOGA president terpilih bisa menjadi seperti pak mustofa... kalau kualitas seperti ini lebih baik tidak memilih, dosanya akan saya bawa ke akhirat, nanti tuhan meminta pertanggung jawab atas pemilihan pemimpin saya bingung menjawabnya, habis saya sudah banyak dosa memilih para president pendahulu yang kelakuanya menyengsarakan rakyat, itu juga saya sudah puasa senin kamis dan mandi bunga tujuh rupa untuk mohon ampun sama tuhan karena salah memilih pemimpin, lalu seperti apa pemimpin kita selanjutnya apakah akan tetap sama seperti ini atau kah lebih buruk lagi ya... Semoga indonesia merdeka dari pembodohan pemimpin yang tak tahu malu... merdeka


Best Regard
Erwin Arianto,SEAirmata Diujung Lorong Kematian

Email Oleh : Hizamri Johari
Oleh : agussyafii


Dirumah Amalia saya senantiasa banyak teman dan terkadang ada tamu yang hadir tanpa saya mengenal sebelumnya. Setiap kali kehadiran
para tamu saya selalu mendapatkan mutiara-mutiara kearifan yang berbentuk pengalaman kehidupan yang dialaminya.

Salahsatunya Pak Syaiful, seorang pengusaha muslim yang taat dalam menjalankan ibadahnya. beliau suka hadir ditengah kami bersama anak-anak Amalia. Penampilannya begitu sederhana, terkadang maen ke rumah Amalia dengan mengendarai motor atau vespanya. Beliau pernah bertutur berbagi pengalaman yang merubah orientasi hidupnya kala dirinya berada diujung lorong kematian.

'Mungkin, mas agus syafii tidak percaya dengan cerita saya ini tapi
itulah kenyataan yang saya alami.'katanya. Pak Syaiful mengidap
radang kantung empedu. penyakitnya sangat parah, bahkan dokter
mengatakan hidupnya hanya tinggal 25%. Awalnya Pak Syaiful merasakan
rasa dingin di kakinya naik ke paha, perut hingga ke ubun-ubun. Rasa
dingin itu seolah berjalan begitu perlahan. 'Saya membayangkan nyawa
saya sudah berada diujung kematian' katanya dengan berlinang air
mata. 'Semua perbuatan kotor saya seperti terlihatkan, hanya satu
yang saya inginkan. Mati dalam keadaan bersyahadat' kata Pak Syaiful
dengan wajah ekspesi penuh ketawadlu'an.

Sejak kecil Pak Syaiful di didik dilingkungan pesantren. Setelah
selesai SMA dirinya mengadu nasib di Ibukota namun perjalanan
hidupnya tidak seperti yang ia bayangkan. Awalnya berdagang pakaian
di Pasar Cipulir. Usahanya sukses namun semakin sukses dirinya
semakin jauh dari agama. Kehidupan malam dan minuman keras terasa
nikmat. Pak Syaiful menjadi tersadar justru setelah sakitnya parah.
Yang paling ditakutkan oleh dirinya kehilangan momen membaca kalimah
syahadat dipenghujung hayatnya. dirinya mengalami diujung lorong batas
antara kematian dan kehidupan.

Dalam keadaan tidak sadarkan diri, dirinya melihat bayangannya
sendiri. Pak Syaful bergerak melakukan apa yang pernah dia perbuat
di masa lalu. 'Saya seperti melihat film yang aktornya adalah diri
saya sendiri.'katanya, 'semua saya melihatnya dengan jelas, saya
pernah menyia-nyiakan anak dan istri saya hanya karena menuruti
kesenangan, sampai saya menangis meraung-raung menyesali semua
kebodohan yang saya pernah saya lakukan.' lanjut Pak Syaiful.

Kala Pak Syaiful melihat semua dosa-dosanya yang menakutkan
disaat itu juga dirinya memohon ampun kepada Alloh SWT,
tuturnya,'begitu saya memohon ampun kepada Alloh SWT, saya berjanji
untuk tidak melakukannya lagi. Disaat itu semua yang menyeramkan
hilang semua.' Dirinya merasakan melewati sebuah lorong gelap sampai
menuju tempat yang begitu indah dan nyaman. tempat itu seperti di
kampung halamannya waktu Pak Syaiful dimasa kecil.

Dari yang dialami Pak Syaiful itu pandangan hidupnya telah berubah.
kehidupan yang bergelimang maksiat dirinya menjadi lebih
mencintai Alloh SWT dan menjalankan semua perintahNya serta menjauhi
laranganNya. 'dan itu tidak mudah mas agus syafii.'katanya. Untuk
mencintai Alloh SWT kita harus menghadapi tantangan. Tantangan itu
untuk membuktikan apakah kita benar-benar mencintai Alloh SWT atau
tidak.' tutur Pak Syaiful dpenghujung malam perjumpaan kami.
Airmatanya benar-benar telah mengalir untuk Sang Khaliq, Alloh yang
Maha Besar.


'Ya Allah segala puji bagiMu. kepadaMulah pengaduanku dan Engkaulah tempat memohon pertolongan…' (HR Thabrany dari Abdullah ibnu Mas'ud).


Wassalam,
agussyafii

Isu Kedah, KeADILan jumpa MB petang semalam, jumpa Kit Siang di KL petang ini

ALOR SETAR, 8 Julai :- Badan Perhubungan KeADILan Kedah telah bertemu dengan Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak petang semalam berhubung penerangan isu-isu terkini di Kedah.

Pertemuan itu diadakan di dewan besar Kediaman Rasmi Menteri Besar Kedah di Sri Mentaloon dekat sini bermula jam 2.30 petang dan berakhir pada jam 5.30 petang.

Pertemuan itu disertai Pengerusi KeADILan Kedah, Ustaz Ahmad Kassim yang juga ahli Parlimen Kuala Kedah; Ahli Parlimen Sungai Petani, Dato' Johari Abdul; peguam, Saiful Izham Ramli dan barisan kepimpinan KeADILan Kedah yang lain.

Harakah dimaklumkan perbincangan meliputi fokus isu perobohan pusat sembelihan khinzir dan isu-isu pentadbiran selain beberapa lontaran idea.

Ustaz Azizan kelihatan hadir ditemani Setiausaha Politiknya, Mohd Sanusi Mohd Nor dan Setiausaha Akhbar, Helmi Khalid.Hari ini Ustaz Azizan dijadualkan mengadakan mesyuarat bersama exco kerajaan Kedah di Kuala Lumpur pada sebelah pagi, sementara petangnya bertemu dengan Penasihat DAP, LimKit Siang.

Pertemuan itu dijangka membincangkan isu Pakatan Rakyat Kedah selepas kontroversi pengumuman DAP Kedah yang kononnya mahu keluar Pakatan Rakyat Kedah.

Sumber ; Harakahdaily/-

Beberapa Kisah Tauladan 13 - Artis dijulang, doktor dan guru pula dicemuh

Email Oleh : Hizamri Johari

ULAMA TIDAK DIPEDULIKAN

Ertinya:
Dari Sahl bin Saad as-Saaidi r.a. berkata: Rasulullah s.a.w bersabda; 'Ya Allah! Jangan kau temukan aku dan mudah-­mudahan kamu (sahabat) tidak bertemu dengan suatu masa di mana para ulama sudah tidak diikut lagi, dan orang yang penyantun sudah tidak disegani lagi. Hati mereka seperti hati orang Ajam (pada fasiqnya), lidah mereka seperti lidah orang Arab (pada fasihnya)." .

H.R Ahmad

Keterangan

Mungkin zaman sekarang ini sudah mendekati keadaan yang telah digambarkan oleh Rasulullah saw. ini. Masyarakat sudah agak jauh dari para ulama. Mereka takut mendekati para ulama, kerana khuatir perbuatan mereka akan ditegur. Orang tidak segan lagi membuat maksiat walau pun di hadapan orang yang tinggi akhlaknya. Terkadang, sengaja perkara maksiat itu dibuat di hadapan para Ulama untuk menyatakan rasa ego dan sekaligus untuk menyinggung perasaan mereka. Golongan ini juga pandai bercakap dan sering memutarbelitkan kenyataan. Percakapan mereka begitu halus dan memikat orang lain pada hal hati mereka adalah hati harimau yang bersedia untuk menerkam dan memangsa musuhnya.

http://www14. brinkster. com/akiranagasak i/frame/hadis40/ hadis32.htm

WAllahua3lam
Wassalam
Hizamri
====================================================================

ANUGERAH Industri Muzik (AIM)
kali ke-16 baru sahaja melabuhkan sauhnya. Artis-artis yang ditabalkan sebagai pemenang dalam kategori masing-masing pulang dengan hadiah-hadiah lumayan yang ditawarkan oleh pihak penganjur. Pengiktirafan demi pengiktirafan dihamparkan kepada golongan artis atas jasa menghiburkan pelbagai lapisan masyarakat tidak kira tua mahu pun muda.

Malah artis seperti Datuk Siti Nurhaliza, penyanyi nombor satu negara telah meraih sebanyak lebih daripada 150 anugerah seni dalam dan luar negara hasil daripada nyanyiannya yang berjaya menghibur para pendengar.

Terbaru, Tomok pula dianugerahkan dengan ganjaran RM1 juta kerana memenangi pertandingan One In A Million.
Meet Uncle Hussain juga tidak kurang hebatnya apabila telah mengungguli tiga anugerah hiburan berprestij tahun ini iaitu Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-23, Anugerah Bintang Popular dan AIM ke-16.

Di sudut yang lain, doktor yang bergadai nyawa siang dan malam menyelamatkan nyawa ribuan manusia jarang diberi penghormatan sebesar itu, malah sering dipersalahkan atas kelemahan dan kecuaian yang berlaku.

Mungkin tidak ramai yang prihatin apabila para doktor dan jururawat sentiasa berada di barisan hadapan setiap kali negara dilanda wabak penyakit yang merungsingkan semua.

Lihat sahaja ketika ini, di saat seluruh dunia bimbang akan penyebaran virus influenza A (H1N1), para doktor berkorban nyawa, menanggung risiko kemungkinan dijangkiti wabak itu, apabila mereka dipertanggungjawabk an dengan tugas memeriksa setiap pelawat yang tiba di pintu masuk utama negara.

Mereka dikerah bertugas siang dan malam semata-mata bagi mengawal penyebaran wabak ini kepada rakyat Malaysia.
Perkara serupa juga berlaku ketika negara diserang virus JE dan virus Nipah. Para doktor dan jururawat jugalah yang bertungkus-lumus menyelamatkan nyawa rakyat Malaysia, sehingga ada di kalangan mereka yang turut dijangkiti virus itu.

Selayaknya para doktor dan jururawat diberi penghormatan yang sebesar-besarnya atas jasa bakti menyelamatkan seluruh warga negara Malaysia tanpa mengira kaum dan ikutan agama daripada dijangkiti penyakit berbahaya ini.

Kecuaian yang mungkin dilakukan oleh sesetengah pengamal perubatan tidak wajar dijadikan alasan untuk memperlekehkan mereka, sehingga seolah-olah segala jasa bakti kepada negara dilupakan begitu sahaja.

Sebagai manusia biasa yang tidak maksum, semua perlu sedar bahawa kekurangan dan kealpaan merupakan sifat semula jadi manusia. Malah yang afdal, segala kelemahan dan kecuaian yang berlaku diganti dengan usaha-usaha penambah baikkan untuk manfaat bersama.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ''Semua anak Adam melakukan kesalahan dan sebaik-baik yang melakukan kesalahan adalah orang yang bertaubat, berhenti daripada melakukan kesalahan itu.''

Golongan guru juga sering menerima nasib yang sama. Setiap kali pelajar dihukum kerana kenakalan anak-anak, mereka dihujani dengan pelbagai tohmahan dan kata-kata nista. Masyarakat kelihatan alpa dengan cabaran dunia pendidikan masa kini yang jauh berbeza daripada zaman lalu.

Sering kali dilaporkan berita murid membelasah guru dan tidak kurang juga terdapat laporan-laporan yang melibatkan salah laku guru. Semua ini berlaku kerana faktor persekitaran yang turut menyumbang kepada masalah yang berlaku.

Oleh itu, ungkapan guru umpama lilin, membakar diri untuk kebahagiaan orang lain selayaknya dihayati dengan rasa tanggungjawab bersama. Ini kerana tugas memberi pendidikan tidak hanya terbatas kepada guru di sekolah sepenuhnya.

Ibu bapa juga wajar memainkan peranan sebagai pendidik kepada anak ketika mereka di rumah. Malah jika diteliti, mereka lebih lama berada di rumah berbanding di sekolah yang hanya memakan masa lebih kurang tujuh hingga lapan jam sahaja sehari.
Ibu bapa juga disaran menjadi contoh teladan terbaik kepada anak-anak dengan sentiasa melakukan ketaatan dan kebajikan.

Amalan solat berjemaah bersama seluruh ahli keluarga selain dapat merapatkan hubungan dengan Allah SWT juga mampu menjadi mekanisme terbaik kepada pendidikan anak-anak.

Tulisan ini tidak bermaksud untuk menyatakan isu betul dan salah, sebaliknya marilah kita seluruh warga negara atas prinsip One Malaysia, bersama berganding bahu memperbaiki segala kelemahan dan kekurangan yang berlaku.

Amalan menuding jari menyalahkan orang lain tidak akan memberi apa-apa kebaikan untuk kejayaan bersama. Adalah lebih manis jika cadangan-cadangan penambahbaikkan disalurkan kepada pihak-pihak tertentu agar perkara serupa tidak berulang kembali.

MOHD. ALI MUHAMAD DON
Pensyarah Pusat Pemikiran
dan Kefahaman Islam
UiTM Kampus Bandaraya,
Johor Bahru

SPA tolak Diploma Usuluddin permohonan

Oleh : mohd naim mohd zain

SAYA berbangga menjadi seorang warga kakitangan kerajaan Pahang, walaupun tidak berjawatan tinggi. Namun khidmat bakti, komitmen dan taat setia kepada kerajaan tidak pernah berbelah-bahagi.

Baru-baru ini kerajaan mengumumkan pakej keistimewaan kumpulan sokongan yang berkhidmat 15 tahun, serta lulus PTK aras 3 dinaikkan pangkat secara automatik, jawatan ini dilantik secara memangku jawatan yang tidak ditetapkan tempoh masanya.

Namun, apa yang mendukacitakan, saya pernah menghadiri temu duga jawatan Penolong Pegawai Syariah LS-27, namun permohonan saya ditolak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Pahang.

Untuk makluman, saya berkhidmat sebagai kakitangan kerajaan selama 27 tahun, termasuk 15 tahun di Mahkamah Syariah Negeri Pahang sebagai Pembantu Syariah LS-17 tetap dan berpencen. Tidak berapa tahun lagi saya akan bersara.

SPA Pahang menolak permohonan saya kerana saya memiliki Diploma Usuluddin dan menurut pegawai berkenaan, diploma berkenaan tidak layak untuk jawatan Penolong Pegawai Syariah. Syarat yang ditetapkan ialah Diploma Syariah saja.

Saya berpendapat Diploma Usuluddin dan Diploma Syariah semuanya merujukkan al-Quran dan hadis, tiada sebab pihak yang bertanggungjawab mengasingkan kedua-dua diploma itu.

Saya pernah membaca kisah hidup bekas Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Syariah, beliau berkelulusan ijazah Sarjana Muda Usuluddin dan mampu mentadbir Mahkamah Syariah di negara ini dengan baik dan sempurna.

Dengan alasan itu kenapa SPA Pahang menolak permohonan saya dan ingin mendapatkan penjelasan lanjut.

PETUGAS MAHKAMAH SYARIAH,
Kuantan,
Pahang.

Bagaimana acuan, begitulah kuihnya

Email Oleh : mohd naim mohd zain

Walaupun kanak-kanak mewarisi gen daripada ibu bapa, persekitaran dan cara dibesarkan turut pengaruhi tumbesaran anak

"Ooh, senyumannya sama seperti ibunya!" Anda tentu bangga mendengar kata-kata rakan setiap kali mereka melihat si manja anda. Tahukah anda bahawa kajian turut menunjukkan bayi bukan saja mewarisi senyuman anda yang menawan, malah juga gen anda.

Sebenarnya ibu bapa berkongsi lebih daripada lesung, ketinggian, warna rambut dan sifat fizikal lain dengan anak-anak mereka. Tingkah laku dan personaliti juga terbukti diwarisi. Sekiranya anda seorang yang ekstrovert dan ramah, si manja juga berkemungkinan besar menjadi seorang yang ceria seperti anda.

Pakar pengasuhan anak, Tracy Hogg yang juga dikenali sebagai 'pemujuk bayi' atas kebolehannya menenangkan dan memahami si kecil pernah berkata, setiap bayi dilahirkan dengan sifat personaliti yang unik..

"Dari masa dilahirkan, sesetengah bayi mewarisi sifat pemalu, ada yang agak degil dan ada juga yang aktif dan suka mengambil risiko. Kajian sedekad lalu membuktikan bahawa dalam setiap manusia, faktor gen dan kimia otak mempengaruhi sifat, kekuatan dan kelemahan serta apa yang digemari dan tidak disukainya.

"Kajian yang dilakukan ke atas pasangan kembar menunjukkan ciri semula jadi memberi pengaruh besar berbanding persekitaran dalam membentuk sifat peribadi seseorang. Satu kajian yang dilakukan terhadap sepasang kembar seiras di Minnesota yang membesar dalam persekitaran berlainan dan tidak pernah bertemu antara satu sama lain sehingga berumur 40 tahun menunjukkan bahawa mereka masih berkongsi sifat yang sama.

"Bagi pelbagai ukuran personaliti dan pembawaan, pekerjaan dan minat waktu lapang serta sikap sosial, kembar seiras yang dibesarkan berasingan didapati mempunyai persamaan sama seperti kembar seiras yang dibesarkan bersama," katanya.

Mungkin ada yang berkata itu adalah 'telepati pasangan kembar', namun penyelidik percaya bahawa persamaan di antara pasangan kembar adalah disebabkan oleh gen yang dikongsi bersama. Malah Texas Adoption Project turut mendapati sedikit persamaan di antara anak angkat dengan adik-beradik kandung mereka dan lebih banyak persamaan di antara anak angkat dengan ibu bapa betul mereka.

Begitu pun, masih ada saintis yang menyokong pendapat bahawa persekitaran memainkan peranan dalam membentuk peribadi kanak-kanak. Tidak dinafikan bahawa didikan dan bimbingan keluarga mempunyai pengaruh dalam perkembangan kanak-kanak kelak. Bagaimanapun, kajian terhadap pasangan kembar dan anak angkat menunjukkan gen turut mempengaruhi sifat seseorang.

Apa sebenarnya yang kita wariskan?

Anda wajar berbangga jika si kecil memiliki tenaga, keyakinan dan keupayaan menarik minat orang kerana sesetengah gen yang baik memang boleh diwarisi daripada anda.

Ahli akademik Buss dan Plomin ada menyatakan, sifat-sifat peribadi yang diwarisi terbukti ada pada peringkat kanak-kanak. Kajian tokoh akademik itu juga menyatakan bahawa kecenderungan seseorang bertindak dengan cara tertentu sebahagian besarnya adalah berasaskan gen.

Buss dan Plomin turut mengenal pasti tiga jenis pembawaan laku yang diwarisi iaitu tahap sosialisasi, emosi dan keaktifan individu. Tahap sosialisasi merujuk kepada keutamaan yang ditentukan oleh setiap individu dalam berinteraksi dengan orang lain. Kemahuan bayi anda untuk berkongsi aktiviti dan keinginan untuk mendapat tindak balas daripada orang lain serta stimulus kebanyakannya disebabkan oleh gen yang dimiliki. Secara ringkasnya, sekiranya anda seorang yang suka bersosial, anak anda berkemungkinan besar mempunyai minat yang tinggi untuk berinteraksi dengan orang lain.

Seterusnya, tahap aktiviti anak anda akan menentukan sama ada dirinya cenderung kepada aktiviti lasak seperti bersukan atau aktiviti yang tenang seperti bermain catur. Dia mungkin memiliki tahap tenaga yang tinggi dan memilih untuk bermain permainan yang rancak berbanding yang perlahan bergantung kepada gen yang dimilikinya.

Akhir sekali, emosi bayi anda dalam pelbagai situasi yang berbeza turut dipengaruhi oleh sifat emosi anda. Jika anda seorang yang tenang dan sabar ketika menyelesaikan masalah, berkemungkinan besar bayi anda akan mewarisi sifat anda yang penyabar ketika bermain. Begitu juga sekiranya anda seorang yang cepat teruja, anak anda mungkin mewarisi sifat yang sama.

Selain pembawaan, kecerdasan turut terbukti sebagai diwarisi. Kajian menunjukkan bahawa lebih tinggi tahap IQ ibu bapa, lebih bijak anak-anak mereka. Perkara ini tidak berlaku untuk ibu bapa angkat dengan anak-anak angkat mereka.

Tahap keyakinan kanak-kanak terhadap kecerdasan mereka juga diwarisi secara gen. Keyakinan intelek walaupun tidak sama dengan kecerdasan itu sendiri adalah penting kerana ia dapat meramalkan prestasi akademik kanak-kanak.

Kajian yang dilakukan di London ke atas pasangan kembar bukan saja menunjukkan keyakinan intelek diwarisi, malah kanak-kanak yang memberi menilai sendiri tinggi akan kebolehan mereka berjaya di sekolah. Dalam erti kata lain, jika anda rasa anda bijak, anak anda berkemungkinan besar yakin dengan kecerdasan mereka dan bersedia untuk menghadapi cabaran dunia.

Warisan menerusi pemupukan

Keperibadian dan tingkah laku mungkin boleh diwarisi, tetapi gen yang baik saja tidak menjamin sikap atau pewatakan seseorang kanak-kanak. Walaupun anak anda mewarisi beberapa sifat terbaik anda, ia tidak bermakna tugas anda sebagai ibu bapa boleh diambil mudah.

Sebenarnya gen dan persekitaran saling berkait. Walaupun kajian pasangan kembar dan anak angkat yang disebutkan di atas menunjukkan peranan gen dalam membentuk sifat kanak-kanak, ada penyelidik lain yang berpendapat bahawa warisan semula jadi perlu dipupuk untuk dibentuk.

Menurut United States National Research Council and Institute of Medicine, ibu bapa dan pengaruh persekitaran yang lain boleh mengurangkan perkembangan sikap yang diwarisi dalam kanak-kanak. Penyesuaian antara keadaan persekitaran dan sikap kanak-kanak dapat dilakukan sebagai contohnya dalam rutin keluarga yang memberi peluang kepada permainan lasak untuk kanak-kanak yang sangat aktif atau dalam suasana penjagaan kanak-kanak dengan kawasan yang senyap untuk kanak-kanak pemalu mengasingkan diri mereka daripada aktiviti intensif bersama rakan sebaya.

Hogg turut bersetuju dengan menyatakan bahawa walaupun saintis masih belum dapat menentukan bagaimana sebenarnya perkaitan antara persekitaran dan gen mempengaruhi perkembangan seseorang, apa yang pasti ialah 'warisan menerusi pemupukan'.

Dalam erti kata lain, kanak-kanak masih memerlukan sokongan dan panduan daripada ibu bapa mereka untuk memperkembangkan personaliti yang mereka warisi. Seseorang kanak-kanak mungkin dilahirkan dengan penuh rasa yakin, tetapi dia masih memerlukan galakan daripada ibu bapa untuk memastikan sikap ini dibawa dalam hidupnya, tidak kira apa pengalaman yang dilalui olehnya.

Bagaimanapun, Hogg mengingatkan ibu bapa bahawa untuk memberikan sokongan yang sebenar, mereka perlu menggunakan apa yang ada dalam diri anak mereka. Mereka perlu menghormati keupayaan atau kekurangan anak-anak mereka dan mengadakan persekitaran yang menggalakkan ciri-ciri terbaik anak mereka.

"Manusia dibentuk oleh kedua-dua ciri biologi dan persekitaran di mana mereka dilahirkan. Ada kanak-kanak yang pemalu kerana mereka mewarisi gen pemalu, namun ibu bapa boleh membantunya merasa selamat dan mengajar anak mereka strategi untuk mengatasi perasaan malu ini.

"Ada anak yang suka mengambil risiko disebabkan oleh tahap serotonin mereka dan ibu bapa boleh membantunya mempelajari cara mengawal keinginannya. Memahami pembawaan anak anda membolehkan anda membuat perancangan, " katanya.

Menyayangi dan menerima anak anda seadanya bukan saja membantu mereka membuat pencapaian terbaik, malah memberi anda peluang untuk menghargai ciri si kecil yang mungkin dilihat sebagai sesuatu yang tidak diingini.

Lazimnya, tingkah laku yang dilihat baik atau buruk selalunya bergantung kepada perspektif dan Hogg berkata, perspektif ibu atau bapa terhadap sifat anak boleh menentukan bagaimana cara anda menangani sifat itu.

"Ada ibu yang melihat anak mereka yang degil sebagai selalu tidak mendengar kata dan ada ibu lain yang melihat sifat degil ini satu kebaikan kerana anak ini tahu apa yang diingininya.

"Ibu jenis kedua boleh membantu anaknya menggunakan sifat-sifat agresif yang ada ke arah penggunaan yang lebih sesuai contohnya sebagai pemimpin," katanya.

Oleh itu, sekiranya anda sering pening memikirkan mengapa anak anda mewarisi sikap anda yang tidak baik, anda perlu berfikir semula. Sesuatu sifat yang tidak disukai oleh satu pasangan ibu bapa mungkin menjadi kebanggaan pasangan ibu bapa yang lain. Ia bergantung pada sudut pandangan anda terhadap sifat anak anda dan bagaimana anda menanganinya.

Segala-galanya bergantung kepada kebijaksanaan anda mendidik si manja kerana dunia keibubapaan penuh dengan dugaan walaupun anda mewariskan gen yang baik.

Pertandingan Johnson's Baby


Bagi menghargai pelanggan, jenama produk penjagaan kanak-kanak terkenal, Johnson's baby akan mengadakan pertandingan bayi tahun ini (Johnson's Baby of the Year). Ibu bapa boleh menyertai peraduan ini yang dibuka sekarang. Tarikh tutup penyertaan ialah pada 31 Ogos 2009.

Syarat dan peraturan peraduan, borang penyertaan, penyertaan dan maklumat mengenai promosi fotografi peraduan di pusat beli-belah boleh didapati dengan melayari www.ilovejohnsonsba by.com/boty atau dapatkan borang penyertaan di pusat beli-belah.

Perspektif Ikim: Kemajuan umat Islam bergantung kepada kewibawaan pemimpin

Email Oleh : mohd naim mohd zain
Oleh : Datuk Nik Mustapha Nik Hassan


SEJARAH membuktikan kemajuan yang dicapai negara umat Islam banyak bergantung kepada kewibawaan dan kemampuan kepemimpinan mengendali dan mentadbir sesebuah negara.

Kemuncak kecapaian kegemilangan umat Islam ialah pada zaman pemerintahan Nabi Muhammad SAW.

Bahkan, pada zaman itu umat manusia berada di kemuncak kejayaan. Nilai kemanusiaan yang utuh dihayati dengan sempurna seperti nilai kebenaran, keadilan dan kasih sayang dalam kehidupan bernegara. Kemuliaan tamadun itu mampu diteruskan oleh kepemimpinan Khalifah ar-Rashidin.

Kemampuan pemimpin melaksanakan nilai itu boleh menjadi penentu kepada kemajuan tamadun umat manusia. Kegagalan menghayati nilai itu, kepincangan dan kemelut hidup manusia akan wujud.

Dalam suasana semasa dan masa depan, kepemimpinan negara perlu memiliki ciri untuk membawa umat Islam maju ke hadapan.

Antara ciri itu ialah pemimpin negara perlu mendukung idealisme luhur, berakhlak dan jujur untuk memajukan rakyat serta negara. Tanpa sifat itu negara tidak mungkin maju dan nasib rakyat tidak akan terbela.

Keadaan semasa jelas menyokong pandangan itu bahawa kemajuan sesebuah negara berkait rapat dengan ciri kepemimpinannya.

Kedua, kepemimpinan negara perlu menguasai ilmu dan pemikiran mantap berasaskan nilai kemanusiaan secara mendalam. Justeru, sistem pengendalian negara perlu bersandarkan kepada asas fahaman didukung oleh arahan Ilahi.

Sistem Marxis/Komunis terpaksa berkubur kerana pendekatannya bercanggah dengan nilai kemanusiaan. Banyak kerenah kemanusiaan terpaksa wujud disebabkan pendekatannya bercanggah fitrah manusia..

Sesebuah negara maju tidak dapat kekal kemajuan bahkan terpaksa menghadapi kemunduran jika kekuatan ekonomi tidak disertai nilai kemanusiaan.

Keruntuhan akhlak di kalangan masyarakat seperti rasuah secara berleluasa, amalan menindas, menipu dan sebagainya adalah fakta yang melemah dan meruntuhkan sesebuah sistem sosial bernegara.

Ketiga, kepemimpinan negara perlu dikendali oleh ahli politik pintar. Kebolehan itu penting kepada pemimpin politik akan diamanahkan menerajui negeri dan negara. Kejayaan kepemimpinan Rasulullah SAW dan Khalifah Al-Rashidun adalah bukti nyata. Dalam kajian oleh Profesor P Kotter dari Harvard Business School, 80 peratus kejayaan sesebuah organisasi bergantung rapat dengan mutu kepemimpinan.

Seseorang pemimpin perlu memahami suasana negara berkaitan dengan kekuatan dan kelemahan sistem, keupayaan rakyat serta sumber negara.

Mereka harus mampu menggembleng semua lapisan rakyat untuk memajukan negara pada peringkat tertinggi. Semua ahli masyarakat dalam negara hendaklah berperanan pada peringkat yang tertinggi dalam usaha pembangunan itu.

Keempat, kepemimpinan negara harus mampu menerajui negara untuk berperanan secara berkesan di peringkat antarabangsa. Pada era globalisasi, sama ada kita mahu atau tidak, negara hanya boleh dimajukan di peringkat tinggi jika berkemampuan berperanan di peringkat antarabangsa.

Oleh itu, setiap aktiviti ekonomi perlu bermatlamat untuk menguasai pasaran, jika mampu di pasaran antarabangsa. Justeru, kepemimpinan negara Islam tidak boleh memisahkan diri dengan ajaran Islam.

Untuk maju dan berjaya pada peringkat sejagat, Islam mempunyai pendekatan syumul berasaskan nilai kemanusiaan yang mampu bersaing dan seterusnya mengatasi pembangunan negara sekular yang pendekatannya bercanggah.

Kita yakin kekuatan yang ada dengan pendekatan Islam menyusun dan membangunkan negara menepati fitrah manusia. Mana-mana pendekatan menyusun dan memajukan masyarakat dan negara bertentangan fitrah kemanusiaan akan gagal mewujudkan sebuah peradaban manusia yang sempurna di dunia dan sudah pasti pembalasan negatif di akhirat.

Islam merangkumi segala aspek pengendalian hidup untuk individu, keluarga, masyarakat dan negara. Ia berasaskan falsafah tauhid, di mana tauhid mencorak cara hidup dan menjadi inti tamadun umat Islam. Ia juga asas falsafah sistem pengendalian negara.

Dengan mendukung falsafah tauhid, Islam berpandangan semua ciri keperluan manusia berada dalam satu kesatuan. Kesempurnaan keperibadian manusia akan tercapai jika semua ciri dalam dirinya diberi tumpuan sepenuhnya.

Keperluan kebendaan dan kerohanian manusia hendaklah dipenuhi secara bersepadu. Begitu juga kehidupan bermasyarakat dan bernegara. Semua aspek keperluan diberi tumpuan saksama.

Dalam rangka ke arah pembentukan peribadi individu bersepadu, Islam menyarankan perlunya pelaksanaan sistem pengendalian negara dapat mendukung falsafah tauhid. Justeru, sistem pendidikan negara perlu melahirkan individu memiliki pandangan hidup sempurna, akhlak baik dan menguasai kemahiran hidup sesuai kemampuan masing-masing.

Pembentukan peribadi individu memerlukan suasana menyokong segala kegiatan dijalankan setiap individu. Polisi dan dasar pentadbiran negara hendaklah mengarahkan kepada kewujudan suasana keadilan dan muafakat di kalangan masyarakat.

Suasana itu akan membawa kepada keharmonian yang dapat menghasilkan kemajuan, kestabilan dan kesejahteraan masyarakat.

Berpandukan kepada pendekatan hidup berasaskan tauhid ini, pendekatan Islam dalam semua kegiatan aktiviti manusia, hendaklah menepati fitrah dan cita rasa manusia semula jadi. Islam tidak membebankan sesuatu tuntutan yang mustahil dapat dikendalikan oleh manusia.

Oleh itu, Islam adalah amali untuk semua masa, tempat dan individu sama ada beragama Islam ataupun tidak. Islam berpandangan mengingkari petunjuk Allah adalah amalan zalim terhadap diri sendiri, kefahamannya dan kebijaksanaannya.

Bahkan, keangkuhan kepada penolakan terhadap kebenaran wujudnya petunjuk Allah menyebabkan lahirnya pandangan hidup kebendaan dalam diri manusia dan masyarakat seperti dalam sistem ekonomi Kapitalisme dan Marxisme.

Oleh itu kepemimpinan negara umat Islam, wajib yakin kepada pendekatan Islam dan berjiwa ikhlas untuk membangun negara semoga kesemua lapisan rakyat memperoleh kemuliaan hidup serta dihormati oleh masyarakat antarabangsa.

Penulis ialah Timbalan Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia

Ganjaran rezeki berganda jika perkukuh silaturahim

Email Oleh : mohd naim mohd zain
Oleh : Nawawi Subandi


Hubungan baik bolehkan berkongsi ilmu serta kebaikan, raih kekuatan kesatuan keluarga

IMAM Ibnul Atsir berkata: "Silaturahim adalah suatu ungkapan berkaitan dengan menjalinkan perbuatan baik terhadap kaum kerabat yang memiliki hubungan senasab atau perkahwinan, berlemah lembut kepada mereka, menyayangi mereka, memerhatikan keadaan mereka, walaupun mereka jauh dan berbuat jahat. Manakala memutuskan silaturahim adalah suatu perbuatan yang berlawanan dengannya."

Kaum kerabat yang dimaksudkan dalam persoalan ini adalah kedua ibu dan bapa, adik beradik, pakcik, makcik, sepupu, nenek, datuk, anak dan memiliki hubungan kekeluargaan yang dekat.

Adapun hubungan yang dinisbahkan kepada selain ahli keluarga, maka ia disebut sebagai ukhuwah Islamiah (persaudaraan sesama Islam).

Firman Allah yang bermaksud: "Dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dulu (di masa jahiliah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu kerana nikmat Allah, orang yang bersaudara." (Surah Ali-Imran, ayat 103)

Perkara yang ditekankan dalam menjalinkan silaturahim ialah menyambungkan hubungan dua pihak sudah terputus atau mengalami masalah (krisis).

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Orang yang menjalinkan hubungan kekeluargaan bukanlah mereka yang membalas sesuatu kebaikan, tetapi adalah mereka yang menyambungkan (menjalinkan semula) suatu perhubungan yang terputus." (Hadis diriwayatkan al-Bukhari)

Jalinan silaturahim paling utama dan dituntut adalah menjalinkan hubungan baik dengan kedua ibu bapa. Malah, ia adalah suatu yang wajib berdasarkan dalil jelas.

Firman Allah yang bermaksud: "Dan tidak ada yang disesatkan oleh Allah kecuali orang yang fasik, (iaitu) orang yang melanggar perjanjian Allah sesudah perjanjian itu teguh, dan memutuskan apa yang diperintahkan Allah (kepada mereka) untuk menghubungkannya dan membuat kerosakan di muka bumi. Mereka itulah orang yang rugi." (Surah al-Baqarah, ayat 27)

Al-Imam ath-Thabari berkata: "Pada ayat ini, Allah menganjurkan hamba-Nya supaya menjalinkan hubungan kekeluargaan dan dengan orang yang memiliki hubungan rahim, serta tidak memutuskannya. "

Rasulullah SAW menyatakan bahawa menjalinkan hubungan silaturahim memiliki hubung kait dengan keimanan terhadap Allah dan hari kemudian seperti sabda Baginda yang bermaksud: "Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari Akhirat, hendaklah dia menjalinkan silaturahim. " (Hadis riwayat al-Bukhari)

Malah, dengan menjalinkan hubungan silaturahim, Allah akan melapangkan rezeki dan memanjangkan umur kita. Sementara orang yang memutuskan silaturahim, Allah akan menyukarkan rezekinya atau tidak memberikan keberkatan kepada harta dimiliki.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Sesiapa yang suka supaya diperluaskan rezekinya dan dipanjangkan umurnya, maka hendaklah ia menjalinkan hubungan tali silaturahim. " (Hadis riwayat al-Bukhari)

Sabda Baginda SAW lagi yang bermaksud: "Tidak masuk syurga mereka yang memutuskan silaturahim. " (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Menjalin hubungan silaturahim dengan ahli keluarga dapat dilaksanakan melalui pelbagai cara antaranya mengunjungi ahli keluarga yang dimaksudkan, tidak lupa bertanyakan khabar, bantu membantu, saling sayang menyayangi serta meraikan kegembiraan mereka.

Perhubungan yang baik terhadap ahli keluarga ini perlulah sentiasa dilakukan bertepatan dengan petunjuk Allah dan sunnah Rasul-Nya. Kepada mereka yang memiliki ahli keluarga yang kafir atau fasik, jalinan kekeluargaan dapat dilakukan dengan nasihat yang baik serta memberi tunjuk ajar selain berusaha mengajak mereka ke jalan yang benar dengan hikmah.

Menjalinkan silaturahim memiliki begitu banyak manfaat antaranya sebagai usaha melaksanakan perintah Allah dan Rasul-Nya, membina suasana kasih sayang yang harmoni dan saling bantu membantu, diberi keluasan rezeki oleh Allah, merapatkan hubungan dan peluang dakwah yang lebih baik.

Hubungan baik juga membolehkan berkongsi ilmu serta kebaikan, meraih kekuatan dengan kesatuan kekeluargaan yang terbina, menjauhi keburukan seperti fitnah atau buruk sangka dan yang akhirnya diberi jaminan syurga oleh Allah.

Daripada Abu Ayyub al-Anshari, katanya: "Seorang lelaki datang bertanya kepada Rasulullah SAW: Wahai Rasulullah, beritahu kepadaku suatu amal yang dapat memasukkan aku ke dalam syurga dan menjauhkan aku dari neraka. Maka Nabi SAW bersabda: Engkau beribadah kepada Allah dan tidak mensyirikkan- Nya dengan sesuatu apa pun, mendirikan solat, mengeluarkan zakat dan menjalinkan silaturahim. " (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Firman Allah yang bermaksud: "Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu." (Surah an-Nisaa', ayat 1)

Sheikh Abdur Rahman Nashir as-Sa' berkata: "Allah menggandingkan antara saranan supaya bertakwa kepada-Nya dengan perintah untuk berbuat kebaikan kepada kaum keluarga dan melarang daripada memutuskan hubungan silaturahim yang dengannya dapat menegaskan akan maksud betapa wajibnya menunaikan hak Allah, maka adalah wajib juga untuk menegakkan hak makhluk, khususnya yang termasuk persoalan hubungan kekeluargaan antara mereka, bahkan menunaikan hak mereka adalah di antara hak Allah yang sudah diperintahkan oleh-Nya."

Ulama tulen tak tamak kehidupan dunia, tidak sombong ilmu

Email Oleh : mohd naim mohd zain
Oleh : Ibrahim Abdullah


POLITIK dengan ulama tidak dapat dipisahkan. Sejarah sosial politik ummah membuktikan kalangan ulama sentiasa aktif dalam dinamik berbangsa dan bernegara.

Namun, tidak dinafikan adanya ulama politik iaitu ulama yang mengikut kehendak parti politik dan pentadbiran. Akibatnya, ulama kerap terjebak stigma politik bercorak negatif dan akhirnya mengurangi kredibiliti ulama itu sendiri.

Ada mendakwa ulama jika sudah terjun ke dunia politik sama halnya dengan pentadbir atau pemerintah. Ini adalah karakter ulama politik mengikut arus politik. Namun, yang harus dibangun dan dibina adalah politik ulama.

Maksudnya, parti politik harus mengikut bimbingan dan arahan ulama yang luas ilmu serta tinggi moral. Ulama juga perlu bersikap aktif dalam merentas pelbagai bentuk penyimpangan politik selain menanamkan nilai ulama dalam diri..

Ulama bukan sebagai simbol, tetapi nilai ulamanya yang tertanam sehingga menjadi benteng terhadap pelbagai bentuk penyimpangan politik.

Pengertian ulama secara etimologi bererti orang yang berpengetahuan. Secara terminologi, ulama adalah orang yang mampu menghasilkan ilmunya kepada rasa takut dan kagum kepada Allah untuk mengamalkan ilmunya serta memanfaatkan demi kepentingan makhluk Allah.

Firman Allah yang bermaksud: "Sesungguhnya yang takut dan kagum kepada Allah daripada hamba-Nya hanyalah ulama." (Surah Fatir, ayat 27-28)

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Ulama adalah pewaris Nabi." Hadis itu menjelaskan pentingnya ulama meneruskan misi kenabian di muka bumi ini. Ulama berperanan menegakkan hukum Allah, memperjuangkan kebenaran dan keadilan serta mementingkan kesejahteraan umat Islam.

Oleh itu dapat difahami ulama ada yang baik serta benar dan sebaliknya. Ulama yang baik dapat membina dan membangun bangsa serta negara menjadi lebih baik. Inilah politik ulama yang mengubah keadaan demi kebaikan semua.

Ulama politik menggunakan ilmu untuk kepentingan peribadi atau kelompoknya saja. Karakter ulama ini dapat dilihat melalui amalan tidak sesuai dengan ilmunya.

Allah berfirman yang bermaksud: "Aku akan memalingkan orang yang menyombongkan dirinya di muka bumi tanpa alasan benar daripada tanda kekuasaan-Ku. Mereka jika melihat tiap-tiap ayat-Ku, mereka tidak beriman kepadanya. Dan jika mereka melihat jalan yang membawa kepada petunjuk, mereka tidak mahu menempuhnya, tetapi jika mereka melihat jalan kesesatan, mereka terus menempuhnya. Yang demikian itu adalah mereka mendustakan ayat Kami dan mereka selalu lalai daripadanya. " (Surah al-A'raf, ayat 146)

Menurut az-Zahabi, ulama yang tidak benar adalah yang mempercantik kezaliman dan ketidakadilan dilakukan penguasa. Ulama yang memutarbelitkan kebatilan menjadi kebenaran untuk penguasa atau ulama yang diam saja di hadapan penguasa pada hal dia mampu menjelaskan kebenaran.

Khalifah Umar al-Khattab bertanya kepada Ka'ab: "Apa yang mengeluarkan ilmu dari hati ulama?" Ka'ab menjawab: Ketamakan." Keluarnya ilmu daripada hati ertinya ilmu itu sudah tidak berpengaruh dan tidak lagi dijadikan tuntutan.

Ulama yang tidak benar juga tidak melakukan apa yang dikata. Allah berfirman yang bermaksud: "Wahai orang beriman, mengapa kamu mengatakan apa yang tidak kamu kerjakan? Sungguh besar kemurkaan Allah bagi orang yang pandai berkata-kata tapi tidak mengamalkannya. " (Surah as-Saf, ayat 2-3)

Adapun politik ulama adalah ulama sebenarnya. Ulama yang benar beramal sesuai dengan ilmunya, berani mengatakan kebenaran di hadapan penguasa dan menegakkan keadilan di hadapan penguasa yang zalim. Ulama yang meluruskan dan mengarahkan penguasa selalu berada di jalan benar.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Jihad utama adalah menegakkan kebenaran pada penguasa yang zalim."

Sa'adi berkata, seorang raja yang zalim berkenan memanggil seorang ulama ke istananya untuk memberi nasihat. Ketika ulama itu datang, raja berkata: "Berikan aku nasihat, amalan apa yang paling utama aku lakukan sebagai bekalku kelak di akhirat? Ulama menjawab: Amalan terbaik untuk baginda adalah tidur. Raja itu kehairanan: Mengapa? Jawab ulama: Kerana ketika raja tidur, rakyat dapat beristirahat daripada kezaliman."

Ulama benar juga tidak tamak terhadap kehidupan dunia, tidak sombong dengan ilmu dimilikinya dan sesuai antara perkataan dengan perbuatannya.

Karakter seperti inilah yang disebut politik ulama yang dapat memainkan peranannya membangun dan membina bangsa serta bernegara. Sekurang-kurangnya tanggungjawab ulama dapat dioptimumkan.

Temuduga sebagai :calon Jenazah

Oleh : ungku salleh ungku jamal


SEMUA AKAN DIKEHENDAKI HADIR TANPA SEBARANG PENGECUALIAN

KEKOSONGAN JAWATAN:
A. Ahli Syurga Dari Awal.
B. Ahli Neraka Dari Awal.
C. Ahli Neraka Sementara Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan A):
1. Nikmat kubur.
2. Perlindungan di Padang Mahsyar.
3. Keselamatan Meniti Titian Sirat.
4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA :
Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.

LOKASI TEMUDUGA :
Di dalam kubur (alam barzakh).

KELAYAKAN :
Anda tidak perlu bawa siji-sijil,termasuk sijil saham termasuk saham Internet.
Anda tidak perlu bawa pingat , Mercedes mata belalang atau kad kredit.
Anda tidak perlu bawa wang atau harta serta emas yang anda kumpul.
Anda tidak perlu berparas rupa yg cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi.
Sila bawa dokumen asal iaitu : Iman dan Amal serta sedekah jariah sebagai sokongan.

PANEL/PENEMUDUGA :
Mungkar dan Nakir.

ENAM SOALAN BOCOR :
1. Siapa Tuhan anda?
2. Apa Agama anda?
3. Siapa Nabi anda?
4. Apa Kitab anda?
5. Di mana Kiblat anda?
6. Siapa Saudara anda?

CARA MEMOHON :

Anda cuma perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin sekejap lagi). Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang-orang tertentu.

Ia diberi nama Izrail.

TIPS UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA TERTUTUP INI :
Hadis Hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud begini:

Sabda Rasulullah S.A.W:

'Sesungguhnya apabila jenazah seseorang itu diletakkan di dalam kuburnya, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara (terompah kasut) orang-orang yang menghantarnya ke kubur pada saat mereka meninggalkan tempat itu. Jika mayat itu seorang muslim, maka solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup di dunia akan diletakkan di kepalanya, puasanya diletakkan disebelah kanannya, zakatnya diletakkan di sebelah kirinya dan amalan kebajikan daripada sedekahjariah, silaturrahim, perkara kebajikan dan ihsan diletakkan dihujung dua kakinya.' Ia akan didatangi malaikat dari aras kepala, maka solat itu berkata kepada malaikat : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah kesebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk.

Kemudian di datangi dari arah kedua hujung kakinya dan berkatalah amal-kebajikan : di bahagianku tidak ada jalan masuk. Maka malaikat berkata kepadanya : Duduklah kamu. Kepadanya (mayat) memperlihatkan matahari yang sudah mula terbenam, lalu malaikat bertanya kepada mayat itu : Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu : Tinggalkan aku sebentar, aku hendak sembahyang. Maka berkata malaikat : Sesungguhnya engkau akan mengerjakan solat (boleh saja solat) tetapi jawab dahulu apa yang kami tanya ini. Apakah pandangan kamu tentang seorang laki -laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepada nya? Maka berkata mayat itu: Laki-laki itu ialah! Nabi Muhammad S.A.W dan aku naik saksi bahawa nabi Muhammad saw itu ialah pesuruh Allah yang membawa kebenaran daripada Allah Subhanahu Wata'ala. Maka malaikat berkata kepada mayat itu : Demikianlah kamu dihidupkan dan begitu juga kamu dimatikan dan dengan demikian juga kamu dibangkitkan semula diakhirat insya'Allah. Kemudian dibuka baginya satu pintu syurga, maka dikata padanya itulah tempat kamu dan itulah janji Allah bagi kamu dan kamu akan berada di dalamnya. Maka bertambahlah gembira mayat itu... Kemudian dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta dan disinari cahaya baginya'.

Sila war-warkan tawaran jawatan kosong ini kepada semua sahabat.

Wallahu-a'lam. Semoga berjaya dalam temuduga ini.

JAZAKALLAH

Doa Nabi Zakaria

Oleh : tok_busu


Doa nabi Zakaria bagi memperoleh zuriat dan menghadapi kehidupan dalam kesabaran.


وَزَكَرِيَّا إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُ رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْدًا وَأَنتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ
Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika dia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi. (surah al-anbiya, ayat 89)


هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ ۖ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ
Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan. (surah ali-imran, ayat 38)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan) dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan) (surah ali-imran, ayat 200)

Rahsia Bibir Wanita

Oleh : anuarani

Bibir wanita memang penuh tarikan. Namun di sebalik keindahan yang dipaparkan, terdapat suatu misteri atau rahsia tentang watak si pemiliknya.Di sini dinyatakan misteri bibir yang patut diketahui.

Bibir segar dan kemerahan

Wanita yang mempunyai bibir segar dan kemerah-merahan secara semulajadi menandakan dia mempunyai tubuh badan yang sihat dan pandai menjaga kesihatan diri. Sifat mereka juga terbuka dan periang. Ramai yang suka berkawan dengan wanita ini kerana pandai menyesuaikan diri dan ramah dalam pergaulan. Wanita ini juga mampu memberi keriangan kepada pasangannya dengan sifat semulajadinya sebagai wanita.Dia manja dan kehidupannya yang ceria sungguh menyenangkan sekali.Secara umumnya, wanita ini suka dimanja dan mahukan kasih sayang yang penuh kehangatan. Dia akan kecewa sekiranya mendapat pasangan yang kaku dan tidak tahu memanjakannya. Biasanya juga mereka mempunyai raut wajah yang menarik, selari dengan kecantikan bibirnya yang sentiasa mengundang rasa senang dan mesra kaum lelaki.

Bibir yang biru (pucat)

Tidak kira apa juga bentuk bibir wanita ini, cahayanya kelihatan kebiruan. Biasanya wanita ini tidak begitu boleh diletakkan kepercayaan. Kata-katanya tidak boleh dipegang,selalu bersifat ingkar dan cuai terhadap tanggungjawab dan kewajipannya. Cerewet dan suka menimbulkan perselisihan dengan pasangannya. Jika anda ingin menjadi kekasihnya, anda hendaklah seorang yang boleh mengatasinya atau mengawalnya.

Bibir yang tipis

Tipis bukan bererti nipis! Wanita yang memiliki bibir tipis pada umumnya banyak mulut dan suka membicarakan hal-hal yang kadangkala boleh disifatkan sebagai tidak wajar. Suka melakukan sesuatu dengan caranya sendiri tanpa mempedulikan apa kata orang lain. Wanita ini pandai memujuk rayu dan tahu juga berpura-pura dalam memainkan peranan demi kepentingannya. Wanita ini juga mempunyai nafsu yang cukup besar dan memerlukan belaian yang penuh kehangatan dari pasangannya. Wanita ini bersikap optimis dalam menjalankan kehidupannya.

Bibir yang mungil

Wanita ini secara umumnya mempunyai gaya dan pesona yang mendebarkan lelaki. Selalu mempamerkan gaya keanak-anakan dan bersifat manja. Suka didampingi dan dibelai oleh pasangan. Wanita ini juga suka bergantung kepada orang lain, tidak mempunyai pendirian yang mantap lantaran selalu bersikap ragu-ragu dengan apa yang dilakukan.Lelaki mudah mengambil kesempatan untuk menggodanya. Wanita jenis ini juga mudah dijinakkan jika pandai membaca kelemahannya.Wanita ini boleh diharap menjadi ibu yang baik dan suri rumah yang bertanggungjawab. Namun suka merungut dan berleter jika tidak mendapat apa yang diingininya.

Bibir yang tebal

Wanita berbibir tebal dikatakan mempunayi nafsu yang kuat. Sukakan kemesraan dan kehangatan. Dia juga bersikap agak bebas dan terbuka apalagi jika dikaitkan dengan persoalan cinta dan seks. Mampu memberi keseronokan dan kesenangan kepada pasangannya, namun boleh juga menimbulkan suasana yang sebaliknya lantaran sikapnya yang suka mencemuh dan memalukan dikhalayak ramai.Wanita ini tidak suka sikap yang berpura-pura. Jika diamanahkan suatu rahsia, dia boleh menjaganya dengan baik dan mengunci rapat. Bagaimanapun jika dia mula membenci seseorang ,kata-kata yang dihamburkan menyinggung perasaan orang dan terburailah segala rahsia orang yang dibencinya.Begitu mementingkan kecantikan dan bersolek lama. Banyak wang yang dihabiskan untuk tujuan kecantikan serta bersikap pemboros. Tidak pandai menguruskan rumahtangga dan anak-anak. Jika anda sebagai suaminya, seharusnya mempunyai sifat kewibawaan untuk membimbingnya. Jika tidak dia akan bersikap queen-control!

Bibir sentiasa terbuka

Mempunyai keinginan yang tinggi dari segi kehidupan dan juga seks. Dalam soal kerja atau tanggungjawab, mereka cukup berdisiplin dan mencapai prestasi yang membanggakan. Ramai wanita jenis ini memperoleh kedudukan yang baik dalam kerjaya kerana mampu berjaya dalam setiap bidang yang diceburinya. Optimis dan bermatlamat. Dia juga mudah jatuh cinta dan berusaha sedaya-upaya untuk memiliki atau memenangi hati lelaki yang dicintainya. Tidak segan atau malu untuk meminta apa yang dihajatinya dalam perhubungan. Dia pandai merangsang pasangan dengan gaya pesonanya yang hebat dan erotik. Pandai memanfaatkan keistimewaan diri.

Golongan Lelaki yang Akan Ditarik Oleh Wanita ke Neraka

Email oleh : paWanA JIngGa

Saudari Zalina Mahmud...

Boleh kiranya lampirkn sekali ayat2 al-quran beserta hadis2 sahih berkenaan dgn apa yg telah dinyatakan oleh saudari. Ini untuk mendapatkn kesahihan yg benar drp diada2kan dan demi untuk kebaikan semua pembaca menambah ilmu yg terkurang.

Thanx

2009/7/6 Zailina Mahmud

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga
amanah itu. Mereka ialah:

1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi
kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?.. pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm
neraka. Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari’at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di ‘taman’ neraka sana.

3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak. Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau erlepas… kau juga akan dipertanggungjawabk an diakhirat kelak…jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat… dan tidak menutup aurat.

4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya…maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabk an di akhirat kelak….dan nantikan tarikan ibunya ke neraka. Duhai anak2 lelaki….. sayangilah ibumu…. nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa…. krn ibu juga insan biasa… x lepas dr melakukan dosa… selamatkanlah dia dr menjadi ‘kayu api’ neraka….jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.

Lihatlah…..betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman Allah S.W.T;

“Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu….”

SETELAH MEMBACA NYA SAMPAIKAN PULA KEPADA SAHABAT-SAHABAT ANDA YANG LAIN,UNTUK MEREKA PULA RENUNGI MESEJ INI.

http://zailina88.blogspot.com/