20 Jun 2014

21 Maut Dalam Letupan Ketika Menonton Piala Dunia

22 Sya'aban 1435. [MOD]

KANO, Nigeria: Kira-kira seramai 21 orang maut dalam satu letupan bom di utara Nigeria ketika asyik menonton perlawanan bola sepak Piala Dunia pada pukul 8.15 malam waktu tempatan kelmarin.

Muhyiddin nafi mahu berundur

22 Sya'aban 1435. [MOD] -


Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan akan berundur daripada Kabinet untuk memberi tumpuan kepada Umno.

Spekulasi tersebar dalam media sosial menyatakan tokoh politik itu akan memberi laluan kepada Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein menjawat jawatan itu.

Bersama Presiden PAS dari Istanbul ke KL

22 Sya'aban 1435. [MOD] -
DR AHMAD SAMSURI MOKHTAR 
HATI ini sebak gembira melihat akhirnya Tuan Guru dapat pulang ke tanah air setelah tiga minggu beliau bersama saya berada di bumi bekasan Constantinople yang dibebaskan oleh Muhammad al-Fateh pada 1453 Masehi. Hati ini meruntun bukan kerana merasa berat berpisah dengan kota bersejarah Kostantiniyye (juga dikenali sebagai Islambol, Dersaadet, Istanbul) yang sarat dengan jutaan pengkisahan dan sejarah, tetapi saya terkenangkan santunan dan  persahabatan dengan rakan-rakan di Turki. Ketika ini hati saya teringatkan sabda Rasulullah SAW:

Dari Nu’man bin Basyir r.a., Rasulullah SAW bersabda, “Perumpamaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang di antara mereka adalah seumpama satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit maka mengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak boleh tidur.” (Hadis riwayat Muslim)

Pejabat Khalid Ibrahim dipecah masuk pagi ini

22 Sya'aban 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pejabat Ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di sini dipecah masuk pada awal pagi ini.

Pegawai Tadbir Pusat Khidmat Parlmen Bandar Tun Razak, Idris Mohktar berkata kejadian itu disedari seorang pekerja di pusat khidmat itu pada 7.40 pagi yang datang untuk memulakan tugas.