01 November 2009

Resolusi Konvensyen Pakatan Rakyat Perak.

IPOH : Konvensyen Pakatan Rakyat Negeri Perak yang telah bersidang pada 31 Oktober 2009 bersamaan 12 Zulkaedah 1430 telah merumuskan resolusi berikut :-

i. Kesepakatan dan perpaduan Pakatan Rakyat perlu terus diperteguh dan diperkasakan bagi menumbangkan UMNO/BN. Segala bentuk prejudis dan prasangka buruk sesama rakan Pakatan Rakyat perlu dihindari.

ii. Meningkatkan amalan prinsip ‘collective decision’ melalui meja rundingan sebagai kaedah penyelesaian masalah.

iii. Mengukuh dan menggerakkan organisasi parti dengan penekanan serius kepada menubuh dan menggerakkan majlis pemuafakatan Pakatan Rakyat di semua peringkat parti.

iv. Menghapuskan doktrin perkauman sehingga ke akar umbi seterusnya meningkatkan hubungan sesama rakyat, kakitangan kerajaan, ahli politik, NGO dan Istana.

v. Menampilkan calon berwibawa dan berintegriti sebagai asas dan fokus kemenangan calon Pakatan Rakyat di DUN dan Parlimen. Fokus kepada program pembangunan jatidiri seluruh ahli parti terhadap perjuangan masing-masing.

vi. Meneruskan prinsip 5K Keadilan, Kewibawaan, Ketelusan, Kebajikan dan Kebebasan sebagai asas bekerja dan memerintah.

vii. Menerus dan memperbanyakkan siri dan media penerangan keseluruh negeri agar rakyat menerima maklumat yang tepat dan pemikiran rakyat tidak dijajah oleh Umno/BN.

viii. Program mewujudkan ‘kebersamaan’ antara parti komponen Pakatan Rakyat perlu segera dilaksanakan agar seleruh ahli Pakatan Rakyat memahami perjuangan rakan seperjuangan.

ix. Munajat yang berterusan bagi memohon pertolongan dan keredhaan Allah swt sama ada sewaktu dilanda krisis mahupun tidak.

x. Jawatankuasa resolusi mencadangkan agar gagasan Pakatan Rakyat disegerakan pendaftaran diperingkat nasional dengan penggunaan 1 logo.
YAB. Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat didampingi oleh Pesuruhjaya PAS Perak, YAB. Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, dan Pengerusi DAP Perak berada dipentas utama dalam Konvensyen Pakatan Rakyat Perak .

Tuan Guru tiba untuk memberi ucapan penutup dalam konvensyen sehari yang bersejarah itu yang dihadiri oleh lebih 600 orang peserta.


Mursyidul Am tiba untuk beri ucapan penutup Konvensyen Pakatan Rakyat Perak.

Sebentar tadi YAB Menteri Besar Kelantan yang juga Mursyidul AM PAS, YAB. Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat tiba di tempat Konvensyen untuk memberi ucapan penutup konvensyen pada petang ini.

Ketibaan Tok Guru menyerikan lagi konvensyen Pakatan Rakyat yang julung kali diadakan di Perak dan Malaysia itu.

Gambar Sivakumar dicekik dibida dengan RM 600.

Pengarah Progran Konvensyen, Dr. Khairuddin bergambar dengan pembeli gambar lelong yang dibida juga dengan harga RM 600 oleh En. Michael Yap dari Bidor.

Lelong gambar sempena konvensyen.

Lelongan gambar sempena konvensyen Pakatan Rakyat Perak mendapat sambutan menggalakkan. Seorang peserta, Dr. Shanmugam membeli gambar ini dengan harga RM 600 untuk mengisi Tabung Pakatan Rakyat Negeri Perak.

Pengklonan dalam benda hidup

Bismillah..

Pada kali ini, saya akan menceritakan tentang pengklonan dalam benda hidup. Sebelum itu, saya ingin mulakan bicara saya dengan sepotong ayat al-quran dalam surah an-nisa' pada ayat yang ke-119 yang bermaksud:

“Dan demi sesungguhnya, aku akan menyesatkan mereka (dari kebenaran), dan demi sesungguhnya aku akan memperdayakan mereka dengan angan-angan kosong, dan demi sesungguhnya aku akan menyuruh mereka (mencacatkan binatang-binatang ternak), lalu mereka membelah telinga binatang-binatang itu; dan aku akan menyuruh mereka mengubah ciptaan Allah”. Dan (ingatlah) sesiapa yang mengambil Syaitan menjadi pemimpin yang ditaati selain dari Allah, maka sesungguhnya rugilah ia dengan kerugian yang terang nyata. (An-nisa':119)

Ayat di atas mengandungi ungkapan “yubattikunna”, sila rujuk ayat ini dalam bahasa arab. Ungkapan ini berasal daripada kata kerja "battaka” yang bermaksud memutuskan, membelah atau memotong. Perkataan “yughayyirunna” dalam ayat ini berasal daripada kata kerja “ghayyara”, yang membawa maksud mengubah, mengubahsuai sesuatu yang berada dalam keadaan asal atau original. Pada akhir kedua-dua kata kerja ini mempamerkan huruf nun. Dengan ungkapan-ungkapan ini, ayat 119 dalam surah an-nisa' ini mungkin dari segi satu aspek adalah menunjukkan kepada aktiviti saintifik tentang menyalin dan mengklon genom dalam organisma hidup. Sesungguhnya hanya Allah sahajalah yang mengetahui maksud sebenar dan kebenaran di sebalik ayat al-Quran ini.
Anggapan ini dibuat kerana eksperimen pengklonan adalah secara asasnya dijalankan dengan sel diambil daripada telinga haiwan pada peringkat awal penyelidikan sains yang berkaitan dengan tujuan pengklonan. Untuk meletakkannya dalam cara yang berbza, benda hidup yang bersifat replika dihasilkan dengan mengambil sel daripada sampel tisu seperti serpihan telinga haiwan yang dipotong seperti yang dihuraikan oleh ayat 119 dalam surah an-nisa'.

Berikut adalah laporan daripada Pusat Penyelidikan Persekutuan Jerman berkaitan dengan maklumat pengklonan:

Fasa pengumpulan tisu adalah pendek dan mudah. Apabila seekor haiwan sudah siap untuk tujuan eksperimen, sampel tisu seperti "ear clipping" dikumpulkan dalam masa beberapa saat. Tambahan pula, sel somatik boleh dikumpulkan daripada semua spesis. Prosedur yang bersifat kembar dan satu boleh digunakan dengan mengambil sampel tisu daripada telinga dengan menggunakan "notchers" yang juga digunakan untuk membuat "earmarks" bagi anak lembu, kambing, ilama dan biri-biri. Secara jelas, untuk semua spesis, limfosit boleh digunakan tetapi sel-sel somatik daripada telinga menjadi lebih mudah untuk mendapat dan oleh itu ia lebih menjadi keutamaan.

Mengubah benda hidup seperti yang dirujuk dalam Al-Quran dan ungkapan memotong telinga anak lembu adalah pada masa tidak berlakunya bidang sains seperti genetik dan embriologi telah menunjukkan bahawa Al-Quran adalah datang dari tanda-tanda kekuasaan dan keagungan Allah S.W.T. Dalam akhir ayat tersebut juga menyatakan bahawa orang-orang yang melakukan pengubahan pada ciptaan Allah akan kecewa dan rugi atas perbuatan yang mereka telah lakukan. Oleh itu, ayat ini mungkin menunjukkan bahawa pengklonan akan membawa pelbagai masalah kepada kehidupan manusia. Dan sesungguhnya hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui. Sesungguhnya, kenyataan yang berkaitan dengan masalah-masalah daripada pengklonan telah dinyatakan oleh Pusat Pembelajaran Sains Genetik di Universiti Utah dan Projek Genom Manusia.

Berikut adalah risiko yang wujud daripada eksperimen pengklonan seperti berikut:
1)Kadar kegagalan yang tinggi.
2)Masalah pada fasa perkembangan organisma yang diklon
3)Corak pengekspresan gen yang luar biasa dan mengalami kecacatan yang besar
4)Perbezaan dalam telomere

Dalam proses pengklonan, DNA daripada sel benda hidup dirancang untuk disalin dan diletakkan di bawah mikroskop. Kemudiannya, diletakkan ke dalam sel telur daripada organisma lain dalam kumpulan spesis yang sama. Kejutan elektrik akan digunakan yang merangsang sel telur untuk memulakan pembahagian. Embrio meneruskan untuk membahagi dan diletakkan ke dalam rahim organisma bagi spesis yang sama dan kemudiannya akan mengalami fasa perkembangan dan kelahiran.Bahan genetik yang diambil daripada sel hidup digunakan dalam eksperimen pengklonan, tetapi persenyawaan berlaku secara palsu. Mekanisma pembiakan hanyalah dicipta oleh Allah S.W.T dan oleh itu kaedah saintifik dalam pengklonan akan menemui kegagalan yang nyata.Al-Quran telah menyatakan bahawa orang-orang yang mengubah ciptaan Allah iaitu ahli saintis yang terlibat dalam bidang pengklonan akan mengalami masalah yang nyata. Sesungguhnya, benarlah ayat 119 dalam surah an-nisa' ini.

Wallahu'alam.

http://ibnbarudin.blogspot.com/

Kenyataan Media (30 Oktober 2009)/BAJET PERAK TIDAK BERNILAI: RUJUK PERUNDANGAN SEGERA

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) menjelaskan bahawa ‘Bajet’ yang dikatakan telah dibentang oleh Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir amat jelas bertentangan dengan Peraturan-Peraturan Am Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak kerana beliau telah digantung untuk menghadiri Dewan malah di hadapan Speaker yang tidak sah mengikut Undang-Undang.

DPPN Pk menegaskan bahawa implikasi pembentangan tersebut amat bertentangan daripada sudut kesahihan ‘Bajet’ tersebut kerana proses perundangan yang masih berjalan akan memberikan kesan buruk walaupun media arus perdana masih memainkan istilah ‘Bajet’ yang telah dibentangankan pada 28 Oktober yang lalu jelas tidak sah.

DPPN Pk mencabar Datuk Seri Dr. Zambry membuktikan bahawa ‘Bajet’ yang telah beliau bentangkan tersebut sah mengikut Peraturan Am DUN Perak. Jika beliau tidak berani bersemuka untuk membuktikan ‘Bajet’ tersebut adalah benar, rakyat harus memberikan signal yang jelas kepada beliau kerana telah berbohong kepada rakyat.

DPPN Pk melihat selagi proses berkaitan Menteri Besar, Speaker dan 3 orang ADUN Bebas tersebut masih di dalam proses perundangan, sudah pasti perkara yang telah dilakukan adalah tidak sah dan juga tergantung. DPPN Pk meminta rakyat menunggu keputusan Mahkamah daripada mempercayai ‘Bajet’ yang tidak sah tersebut.

DR. RAJA AHMAD AL-HISS
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Dana Pakatan Rakyat Perak di lancarkan.

YAB. Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guang Eng diberikan penghormatan melancarkan dana Pakatan Rakyat Negeri Perak dengan didampingi oleh kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat Perak sempena Konvensyen Pakatan Rakyat Perak.

Kepada para deramawan, anak Perak di perantauan dikalangan ahli dan penyokong Pakatan Rakyat bolehlah menyumbang ke Akaun di bawah :

PAS PERAK TABUNG PAKATAN RAKYAT
BANK ISLAM NO AKAUN : 08013010073855.

Konvensyen Pakatan Rakyat Perak mendapat sambutan luarbiasa.

Perwakilan dari semua parti gabungan dalam Pakatan Rakyat Perak memenuhi dewan sebuah hotel terkenal di IPOH dalam Konvensyen Pakatan Rakyat Perak kali pertama.

Lim : Amar ma'ruf nahyi mungkar teras pentadbiran Kerajaan Pulau Pinang.

YAB. Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guang Eng sedang membentagkan kertas
kedua : Perpaduan kaum, pengalaman Pulau Pinang.


IPOH, 31 Okt :- Nasib baik UMNO tumbang di Pulau Pinang kalau tidak miskin tegar masih tidak dapat dibasmikan, dalam tempoh 18 bulan Pakatan Rakyat dapat membasmi kemiskinan di Pulau Pinang dan saya rela kerajaan Pulau pinang akan jadi bengkrap kerana bantu orang miskin. Sekarang dipastikan sekurang-kurangnya satu keluarga tidak mengira bangsa mendapat RM 500 sebulan. Demikian antara penegasan YAB Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB. Tuan Lim Guang Eng semasa membentang kertas kerjanya.

Semasa BN memmerintah Pulau Pinang penduduk Kg. Buah Pala cuma ditawarkan pampasan sebanyak RM 75,000 sahaja dan Kerajaan Pakatan Rakyat rakyat mendapat pampasan bernilai RM 600,000. Jelasnya

"BN menggunakan politik perkauman dan PR menggunakan parti politik berteraskan keadilan dan kesaksamaan" tegasnya.

Beliau juga menegaskan jika Pakatan Rakyat hendak mendapat mandat rakyat yang lebih dari rakyat kerja kebajikan untuk semua rakyat tidak mengira banga perlu dipertingkatkan. Seorang pemimpin Cina boleh jaga orang Melayu dan seorang pemimpin Melayu boleh jaga orang Cina dan pemimpin India boleh jaga semua kaum.Jelasnya.

Beliau juga tegaskan tidak timbulkan dan tidak ada isu kami mengutamakan satu kaum tapi untuk semua kaum. Kebenaran, kebajikan, kebebasan, keadilan dan ketakwaan menjadi teras kerajaan negeri dan kalau tidak mahu bangunan runtuh, kerajaan BN mesti diruntuhkan dulu., teganya sambil mendapat tepukan gemuruh oleh peserta konvensyen.

Sidang media.

Sidang media selepas sesi pembentang kertas kerja pertama oleh DS. Nizar.

Nizar : Saya tidak pernah letak jawatan.

DS. Nizar sedang membentang kerta kerja pertama,:Pengalaman, permasaalahan dan harapan Pakatan Rakyat Negeri Perak.

IPOH .31 Okt. :- Demi mandat rakyat yang telah diserahkan kepada Pakatan Rakyat di Perak, saya menegaskan tidak pernah meletakkan jawatan Menteri Besar Perak. Demikian penegasan YAB Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, DS. Muhammad Nizar Jamaluddin semasa membentangkan kertas kerjanya dalam Konvensyen Pakatan Rakyat yang diadakan disini pagi ini.

Hadir sama dalam Konvensyen itu ialah Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Tuan Lim Guang Eng, YAB Menteri Besar Selangor, YAB. Tan Sri Khalid Ibrahim, semua Pemimpin Pakatan Rakyat Negeri Perak, Semua Ahli Parlimen Perak , ADUN Pakatan Rakyat Perak, semua Pemimpin dan perwakilan Pakatan Rakyat dari parti PAS, PKR, dan DAP.

Dianggarkan sejumlah 600 orang perwakilan yang hadir memenuhi dewan tempat konvensyen diadakan.

Konvensyen sehariyang julung kali diadakan itu akan menyaksikan pembentang kerta kerja yang berikutnya oleh Ketua menteri Pulau Pinang dan Menteri besar Selangor.