24 September 2009

'Kump ke-3' dalang DVD seks Chua

Penyebaran kembali DVD skandal seks bekas pemimpin kanan MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek bertujuan menarik simpati kepadanya dan sekali gus menyalahkan presiden parti, kata seorang pemimpinnya.

Ahli jawatankuasa pusat MCA Datuk Ti Lian Ker berharap anggota parti itu tidak terpesong dengan tindakan itu yang bertujuan "menyebabkan kerosakan maksimum kepada parti dan membangkitkan kemarahan mereka yang bersimpati" pada bekas timbalan presiden itu terhadap Datuk Seri Ong Tee Keat.

Hujung minggu lalu DVD yang memaparkan imej seorang lelaki dengan wanita mengadakan hubungan seks di sebuah bilik hotel - yang mula disebarkan di Johor hujung 2007 - dilaporkan diedarkan kembali di kalangan perwakilan parti itu dan sesetengah pemimpin BN.

MCA akan mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) pada 10 Oktober ini bagi membahaskan isu pemecatan bekas menteri kesihatan itu yang dibuat akhir Ogos.

Jawatankuasa pusat parti bagaimanapun menukar keputusan Majlis Presiden kepada penggantungan keahlian Dr Chua kepada empat tahun, Sabtu lalu.

Dalam kenyataannya hari ini, Ti menuduh "Kumpulan Ketiga" - mereka yang tidak menyokong Ong dan juga Dr Chua - mengambil kesempatan dengan menyebarkan bahan lucah itu sewaktu kedua-dua tokoh MCA sedang mengalami krisis teruk.

"Kemunculan semula DVD itu satu lagi tindakan tangan-tangan halimunan untuk membangkitkan perasaan, kemarahan dan kebencian di kalangan ahli-ahli bagi memalukan Dr Chua yang diperkirakan demi meletakkan kesalahan kepada kepemimpinan MCA kini.

"Memang terdapat Kumpulan Ketiga dalam parti ini berhasrat mencetuskan kerosakan maksimum terhadap keperibadian dan kewibawaan kedua-dua Ong dan Dr Chua," katanya.

"Motif mereka jelas, untuk mencabut kepemimpinan Tee Keat daripada parti dan untuk menghancurkan Dr Chua selama-lamanya.

"Kesan akhir kemarahan MCA akan menyebabkan parti ini hancur lebur dan mereka yang menggalas kepimpinan baru parti nanti lambat laun hanyalah seorang ketua yang lemah."

Ti, yang juga pengerusi biro perhubungan NGO parti itu, berkata Kumpulan Ketiga berniat mengawal kepemimpinan MCA demi kepentingan diri dan agenda mereka.

"Mereka mahu mencaturkan kepemimpinan MCA seperti pada masa lalu. Pertelingkahan dalam parti ini membuka peluang mereka untuk 'menyelam sambil minum air'," katanya.

Beliau kemudian menyeru para perwakilan EGM parti itu nanti agar berwaspada dengan "tangan-tangan halimunan" yang memanipulasikan perkembangan yang boleh meleburkan imej dan maruah parti.

Malaysiakini/-

Rahbar: Iran Memiliki Solusi Logis dan Manusiawi untuk Krisis Palestina

Email : Shah Bundy

Sample ImageRahbar atau Pemimpin Besar Revolusi Islam Iran, Ayatullah Al-Udzma Sayyid Ali Khamenei, dalam pertemuan kemarin (20/9) dengan para pejabat tinggi negara, para duta besar negara Islam, dan masyarakat, menyatakan bahwa politik pemerintahan Islam berdasarkan pada Al-Quran, hukum Islam, dan pembelaan terhadap kaum tertindas. Hal ini adalah sebab permusuhan kaum adidaya terhadap Republik Islam Iran.

Menyinggung klaim bohong media-media Barat soal upaya Iran untuk menghancurkan Rezim Zionis dengan menggunakan kekuatan militer, Rahbar menjelaskan, menyangkut masalah Palestina, Iran memiliki solusi logis, rasional, dan manusiawi.

Rahbar menekankan, "Jika seandainya umat Islam bersatu dan menggunakan seluruh potensi politik dan geografisnya, tentu kondisi warga Palestina dan Jalur Gaza tidak seperti saat ini dan kaum arogan tidak dapat mendiktekan rencana-rencananya kepada pemerintahan Islam

Rahbar menilai perluasan Islamophobia dan Iran-phobia, sebagai trik kaum imperialis yang dipimpin oleh Amerika Serikat untuk mencegah persatuan dan kekompakan dunia Islam. Seraya mengingatkan bahwa AS pada pemerintahan periode sebelumnya telah melakukan berbagai upaya anti-dunia Islam dan Iran, Rahbar menegaskan, pemerintah AS saat ini pun tetap melanjutkan politik tersebut meski di sisi lain mengumbar pesan-pesan berkedok persahabatan.

Menyinggung klaim AS soal ancaman kemampuan pertahanan Iran, Pemimpin Besar Revolusi Islam ini menandaskan, dalam 30 tahun terakhir, Republik Islam Iran tidak menyerang negara manapun dan politik Iran dalam berinteraksi dengan negara-negara Islam dan tetangganya, berasaskan persahabatan. Meski demikian pemerintah Islam tidak akan diam dalam menghadapi segala bentuk serangan terhadap pemerintah dan bangsa Iran.

Di bagian lain pernyataannya, Rahbar juga menilai klaim upaya Iran untuk memproduksi senjata pembunuh massal sebagai salah satu klaim infaktual terhadap pemerintah Islam. Menurut beliau, berdasarkan ajaran Islam, Iran secara tegas melarang penggunaan dan produksi senjata pemusnah massal.

Pada awal pertemuan tersebut, Presiden Republik Islam Iran, Mahmoud Ahmadinejad, menyampaikan ucapan selamat Idul Fitri. Menyinggung gerakan epik bangsa Iran pada peringatan Hari Al-Quds Sedunia, Ahmadinejad mengatakan, dengan partisipasi luas dalam pawai akbar Al-Quds, bangsa Iran kembali menunjukkan kebesaran, kekuatan dan komitmennya di jalan Imam Khomeini dan nilai-nilai Revolusi.


Melihat Ke Dalam Diri

By: agussyafii

Seorang Profesor sedang mengoreksi lembar tugas mahasiswanya. Rupanya Sang Profesor mengalami kesulitan, 'ah..tulisan ini terlalu kecil.' pikirnya. Lalu dipanggillah salahsatu mahasiswa.

'Selamat siang Prof, ada apa ya Prof?' tanya mahasiswa penuh keheranan sebab tidak biasanya Sang Profesor memanggil dirinya.

'Silahkan duduk..' Jawab Sang Profesor membolak-balik lembar jawaban, kemudian menyodorkan lembaran itu pada mahasiswanya.

'Tolong sampaikan kepada teman-teman anda untuk menulis ulang tugas dilembar jawaban ini sebab tulisannya terlalu kecil sehingga saya sulit membacanya,' Kata Profesor.

Mahasiswa itu rupanya mengerti letak permasalahannya, 'Maaf Prof..sepertinya bukan tulisannya yang kecil tetapi Profesor lupa tidak memakai kacamata,' Jawab Mahasiswa.

'O, benarkah?' tanya Sang Profesor. Kemudian mengambil kacamata yang tergeletak dimeja. 'Sekarang sudah cukup jelas terbaca, ya sudah, silahkan kembali ke tempat.' Mahasiswa itu keluar dari ruangan Sang Profesor dengen geleng-geleng kepala memaklumi apa yang sedang terjadi.

Terbayangkah kita berapa ongkos yang harus dikeluarkan bila seandainya Profesor tidak segera mengetahui dimana letak kesalahannya?

Seperti dalam peribahasa, Gajah dipelupuk mata tak kelihatan, sedangkan semut diseberang lautan terlihat. Sebuah gambaran bahwa pola pendidikan kita lebih kepada 'fakta' diluar diri. Kita jarang dididik untuk melihat diri kita sendiri. Padahal melihat ke dalam diri sendiri awal kita menemukan pencerahan.

----
Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dengan sebenar-benar takwa kepada-Nya; dan janganlah sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan berserah diri. (QS. Ali Imran: 102).

Wassalam,
agussyafii

Gambar Peristiwa : Sekitar Rumah Terbuka Aidilfitri Dun Dabong

DABONG, 4 Syawal : Kemeriahan Aidilfitri tahun ini jelas terasa apabila hampir satu ribu penduduk sekitar Dun Dabong hadir ke Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Dun Dabong pagi tadi. Majlis yang bermula kira-kira jam 10 pagi itu berjaya menghimpunkan seluruh penduduk dun di segenap lapisan masyarakat. ( Koleksi gambar di bawah)Dalam majlis itu, Adun Dabong, YB Arifabillah Ibrahim menyampaikan sumbangan kepada pelajar-pelajar di Dun Dabong yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPTA/IPTS. Seramai 150 orang pelajar telah menerima sumbangan pagi tadi.Pada tahun ini, majlis Tindakan Dun Dabong telah menyediakan 15 buah gerai yang menghidangkan pelbagai menu makanan. Menurut Timbalan Pengarah, Ustaz Mohd. Naim, pada tahun ini, pihak MTD Dabong telah menambahkan bilangan menu makanan berbanding tahun lepas. Masih mengekalkan konsep yang sama di mana setiap UPU di Dun Dabong menyediakan makanan masing-masing. Di samping itu juga, kumpulan Ahli Majlis Daerah, Unit Halaqat, kumpulan penghulu-penghulu mukim serta para peserta Ladang Rakyat juga tidak ketinggalan menyediakan makanan masing-masing.
Menu utama pada tahun ini ialah nasi minyak dan nasi dagang yang disediakan oleh Kumpulan Ahli Majlis Daerah dan Penghulu. Di samping itu, pihak urusetia menyediakan sate dan muslimat serta nisa' menyediakan roti jala.

Rata-rata pengunjung yang hadir berpuas hati dengan mjali tersebut. Majlis berakhir sekitar jam 12.30 tegahari. Alhamdulillah semua makanan yang disediakan laku dimakan oleh pengunjung. Tahniah kepada semua. Insya Allah tahun depan kita jumpa lagi.Dari : Laman Nurani

DOSA YANG LEBIH BESAR DARI BERZINA

saiful razman

Pada suatu senja yang lengang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-hayung. Pakaianya yang serba hitam menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam.

Kerudungnya menangkup rapat hampir seluruh wajahnya tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang telah meroyak hidupnya.

Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan uluk salam. Maka terdengarlah ucapan dari dalam "Silakan masuk". Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai tatkala ia berkata, "Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya." "Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut."Saya takut mengatakannya. "jawab wanita cantik. "Katakanlah jangan ragu-ragu!" desak Nabi Musa.

Maka perempuan itupun terpatah bercerita, "Saya... telah berzina". Kepala Nabi Musa terangkat,hatinya tersentak. Perempuan itu meneruskan, "Dari perzinaan itu saya pun...lantas hamil. Setelah anak itu lahir,langsung saya... cekik lehernya sampai... mati," ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya. Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang ia mengherdik, "Perempuan bejad, pergi kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!"... teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata kerana jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terantuk-antuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa.. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus kemana lagi hendak mengadu. Bahkan ia tak tahu mahu dibawa kemana lagi kaki-kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya.

Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya,"Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya? " Nabi Musa terperanjat. "Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu?" Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. "Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?" "! Ada!" jawab Jibril dengan tegas. "Dosa apakah itu?" tanya Musa kian penasaran."Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina".

Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut. Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Bererti ia seakan-akan
menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya. Sedang orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahwa Allah itu ada, di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan solat lebih besar dosanya dibanding dengan orang yang membakar 70 buah Al-Qur'an, membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Ka'bah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahwa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah lapan puluh
tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari diakhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia.

Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita pezina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban solat dengan istiqomah.

Jamuan Hari Raya PAS N.Sembilan 27 Sep di Bagan Pinang

Suara N9

MAJLIS JAMUAN HARI RAYA PAS NEGERI SEMBILAN DAN CERAMAH UMUM
Tarikh : 27 September 2009 (Ahad)
Masa : 7:45 malam hingga 12 tengah malam
Tempat : Kg Bagan Pinang, Batu 3 , Port Dickson ( Rumah Pak Din )

Aturcara Majlis

7:45 pm – Ucapan Pengerusi Majlis
7:50 pm – Bacaan Doa
7:55 pm – Majlis Jamuan Hari Raya bermula
9:00 pm – Ucapan Sdr Zulkefly Mohamad Hj Omar, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
9:10 pm – Ucapan YB Loke Siew Fook, Pengerusi DAP N.Sembilan
9:20 pm – Ucapan YB Dato Kamarul Baharin Abas, Pengerusi PKR N.Sembilan
9:30 pm – Ceramah Ustaz Hj Abd Ghani Abd Rahman, Pesuruhjaya PAS Melaka
10:15 pm – Kutipan Derma
10:20 pm – Ceramah Ustaz Hj Idris Ahmad, Ketua Penerangan PAS Pusat
12:00 am – Bersurai

SEMUA DIJEMPUT HADIR

Jadual Ceramah Umum di Bagan Pinang 25 ke 30 Sep 09

Suara N9

Tarikh : 25 Sep 09 (Jumaat)
Masa : 9 malam
Tempat : MTD Bt 6 ½ , Telok Kemang
Penceramah :
Tn Hj Mohamad Sabu, AJK PAS Pusat
YB N Gobalakrishnan, Ahli Parlimen Padang Serai
Sdr Zulkefly Mohamad Hj Omar, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Tarikh : 26 Sep 09 (Sabtu)
Masa : 9 malam
Tempat : Kg Si Rusa, Bt 4, Telok Kemang
Penceramah :
Tn Hj Mohamad Sabu, AJK PAS Pusat
YB N Gobalakrishnan, Ahli Parlimen Padang Serai
Sdr Zulkefly Mohamad Hj Omar, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Tarikh : 27 Sep 09 (Ahad)
Masa : 9 malam
Tempat : Kg Bagan Pinang, Batu 3 , Port Dickson ( Rumah Pak Din )
Penceramah :
Ustaz Idris Ahmad, AJK PAS Pusat
YB Loke Siew Fook, Pengerusi DAP N.Sembilan
YB Dato Kamarul Baharin Abas, Pengerusi PKR N.Sembilan
Sdr Zulkefly Mohamad Hj Omar, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Tarikh : 29 Sep 09 (Selasa)
Masa : 9 malam
Tempat : MTD Bt 6 ½ , Telok Kemang
Penceramah :
Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang, Presiden PAS
Ustaz Hj Abd Ghani Abd Rahman, Pesuruhjaya PAS Melaka
Ustaz Dr Badrul Amin Baharon
Sdr Zulkefly Mohamad Hj Omar, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Tarikh : 30Sep 09 (Rabu)
Masa : 9 malam
Tempat : Taman Bayu, Bt 7, Telok Kemang
Penceramah :
Tn Hj Mohamad Sabu, AJK PAS Pusat
Ustaz Dr Badrul Amin Baharon
Sdr Zulkefly Mohamad Hj Omar, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

SEMUA DIJEMPUT HADIR