14 September 2021

Kompleks AHK di Bukit Cerakah telan belanja RM20 juta

Ilustrasi Kompleks AHK yang menawarkan pengajian bukan sekadar buat golongan muda, malah kumpulan berusia 40 tahun ke atas. 

PETALING JAYA – Badan korporat disaran tampil untuk membantu Yayasan Sabha bagi pembangunan projek Kompleks Anjung Husnul Khatimah (AHK) yang bakal dibangunkan Bukit Cerakah, Shah Alam.

‘Tarzan sebenar’ meninggal dunia

 

Lang meninggal dunia akibat kanser hati. - Docastaway

HANOI – Seorang lelaki yang digelar ‘Tarzan dunia sebenar’ kerana dibesarkan di dalam hutan selama 40 tahun sebelum kembali ke kampung halamannya dalam tahun 2013, meninggal dunia pada 6 September lalu, lapor akhbar The Sun semalam. 

AirAsia tawar lebih 90 penerbangan ke Langkawi

 AirAsia menyediakan lebih 90 penerbangan mingguan ke Langkawi.

AirAsia menyediakan lebih 90 penerbangan mingguan ke Langkawi.

Kuala Lumpur: Air Asia Group menawarkan lebih 90 penerbangan mingguan ke Langkawi susulan pengumuman Prosedur Operasi Standard (SOP) gelembung perjalanan ke Langkawi oleh kerajaan, baru-baru ini.

Demi murid, guru akhirnya setuju divaksin

 GAMBAR HIASAN. FOTO NSTP

GAMBAR HIASAN. FOTO NSTP

KUALA TERENGGANU: Seorang guru wanita yang sebelum ini menolak untuk divaksin kerana terpengaruh dengan pelbagai maklumat salah, akhirnya bersetuju menerima suntikan vaksin COVID-19.

Pemilihan Timbalan Speaker Dewan Rakyat ditangguhKUALA LUMPUR: Pemilihan Timbalan Speaker Dewan Rakyat ditangguhkan sehingga sesi persidangan akan datang.

Pelajar IPT ‘masuk’ kampus berperingkat mulai 15 Okt

 

KPT berkata, kemasukan pelajar bagaimanapun tertakluk kepada mereka yang sudah lengkap menerima dua dos vaksin Covid-19 dan melepasi tempoh ditetapkan (selepas suntikan dos kedua).

PETALING JAYA: Semua pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) akan mula kembali ke kampus masing-masing secara berperingkat mulai 15 Oktober ini, kata Menteri Pengajian Tinggi, Noraini Ahmad.

PM akan umum kelonggaran baharu - Hishammuddin

 


KUALA LUMPUR: Kelonggaran baharu yang dipersetujui secara prinsip, termasuk kemungkinan rentas negeri akan diumumkan Perdana Menteri dalam tempoh terdekat.

Menteri Kanan (Pertahanan), Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata keputusan berhubung perkara itu diperincikan dalam mesyuarat khas membabitkan tiga lagi kementerian, hari ini.

15,669 kes baharu, Selangor kembali tertinggi

 

PUTRAJAYA: Angka penularan COVID-19 di negara ini terus mencatatkan penurunan tiga hari berturut-turut apabila sebanyak 15,669 kes baharu dilaporkan hari ini berbanding 16,073 kes semalam.

Beruntungnya umat Rasulullah

 UMAT Nabi Muhammad turut diberi keistimewaan di akhirat kelak.

UMAT Nabi Muhammad turut diberi keistimewaan di akhirat kelak.

Mohd Shahrizal Nasir

Rasulullah adalah rasul terakhir yang diutuskan kepada umat akhir zaman. Umat baginda bukan sahaja terdiri daripada kalangan manusia yang hidup sezaman dengannya sahaja.

53.5 peratus penduduk lengkap divaksin

 53.5 peratus atau 17,480,766 daripada keseluruhan populasi di negara ini telah melengkapkan suntikan vaksin COVID-19, setakat semalam. - Foto hiasan NSTP

53.5 peratus atau 17,480,766 daripada keseluruhan populasi di negara ini telah melengkapkan suntikan vaksin COVID-19, setakat semalam. - Foto hiasan NSTP

KUALA LUMPUR: Sebanyak 53.5 peratus atau 17,480,766 daripada keseluruhan populasi di negara ini telah melengkapkan suntikan vaksin COVID-19, setakat semalam.

Tumpuan perbahasan usul Titah Diraja, pemilihan Timbalan Speaker

Bangunan Parlimen. -Foto NSTP/Mohd Yusni Ariffin
Bangunan Parlimen. -Foto NSTP/Mohd Yusni Ariffin

KUALA LUMPUR : Usul Menjunjung Kasih dan Pembahasan Titah Diraja dijadual memenuhi sesi persidangan Dewan Rakyat pada hari kedua hari ini, sehingga 21 September depan.

Demi keluarga, Endang Hyder terpaksa buat persembahan biola dalam talian

 

Endang Hyder, seorang pemain biola terjejas teruk dari segi ekonomi disebabkan oleh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Covid-19. (Gambar Endang Hyder)

PETALING JAYA: Tiada kata-kata dapat menggambarkan kepayahan yang dialami oleh ramai rakyat Malaysia sejak setahun lalu.

Tempahan hotel di Langkawi mula meningkat

 

Kebanyakan hotel di Langkawi menerima ribuan tempahan bermula September hingga November ini manakala tempahan tiket penerbangan turut meningkat. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Tempahan hotel di Langkawi meningkat kepada 20%, susulan pengumuman Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya yang membuka semula pulau itu kepada pelancong.

Gempar buaya naik ke darat

 

Buaya yang dikesan penduduk naik ke terusan berhampiran Kampung Nibong Hangus, Kuala Kurau pada Isnin. -Foto: Ihsan pembaca

PARIT BUNTAR - Penduduk Kampung Nibong Hangus, Kuala Kurau di sini gempar apabila seekor buaya naik ke darat dalam kejadian pada Isnin.

Kejadian itu sempat dirakamkan penduduk kampung yang menyedari reptilia berkenaan berada di tepi terusan tersebut sebelum tular di laman sosial.