14 Mac 2010

1Malaysia: Ada pelajar kelaparan, ikat perut

A. Nuri

Setelah dilantik menjadi Perdana Menteri kalau tak silap saya , Dato Seri Najib telah melakukan kunjungan ke beberapa IPTA. Antaranya UM, UIA dan terkini semalam di UKM.
Setiap pertemuan itu digambarkan berlangsung dengan penuh kemesraan untuk mengetahui sendiri kehidupan dan masalah pelajar di kampus. Media menggambarkan Najib duduk semeja beramah mesra dengan pelajar dalam suasana santai dengan mengenepikan protokol.

Dalam tujuan lain untuk menggambarkan idea 1Malaysia itu rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan benar-benar dizahirkan.Sepanjang pertemuan itu adakah Najib benar-benar cuba menyelami kehidupan pelajar atau sekadar untuk propaganda media dan mengaburi masyarakat di luar sana?

Adakah Najib tidak dimaklumkan bahawa terdapat pelajar IPT yang terpaksa mengikat perut menahan lapar kerana kos hidup di IPT yang tidak tertanggung?
Ini sebagaimana didedahkan oleh Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah.

Adakah pimpinan pelajar yang pro aspirasi (pro Umno-BN) yang bersama Najib itu hanya pandai membodek dan mengampu Perdana Menteri tentang masalah sebenar yang berlaku di kampus?

Sebenarnya isu pelajar terpaksa mengikat perut bukan isu baru. Bukan sesuatu yang luar biasa apabila ramai pelajar terpaksa buat kerja sambilan di sebelah malam atau ketika tidak
ada kuliah untuk meneruskan survival kehidupan di kampus. Keadaan diburukkan dengan pembayaran pinjaman PTPN atau agensi tertentu yang tak tentu masa dan sering sangkut-
sangkut.

Apabila membuat kerja sambila sudah pasti tumpuan kepada pelajaran terjejas. Tetapi mereka tidak punya pilihan lebih-lebih lagi dalam suasana kos kehidupan dalam negara yang serba serbinya mahal.

Saya mempunyai maklumat dan bukti bahawa ada pelajar IPT yang hanya makan dua kali sehari. Namun siapa yang peduli itu semua. Apa yang lebih dirisaukan oleh kerajaan 1Malaysia ialah apabila pelajar IPT menyokong pembangkang atau menyertai program Pakatan Rakyat.

Maka semua usaha dilakukan untuk memastikan pelajar IPT kembali menyokong kerajaan 1Malaysia. Justeru itu pelbagai cara dilakukan sama ada campur tangan pilihanraya kampus
sehinggalah mengatur pelbagai program dan peraturan dengan berlindung di sebalik AUKU untuk mengikat dan menjerut pelajar.

* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net. Harakahdaily.net tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi
daripada tulisan berkenaan.

Harakahdaily.net/-

Wacana Perdana : Sekitar 1500 Pelajar Mesir memenuhi Dataran Haiyyu Assyir.

Antara yang hadir memenuhi Dataran Haiyyu Assyir mendengar Wacana Perdana isu kemelut politik Perak.KAHERAH, 13 Mac :- Penerangan sebenar mengenai isu politik yang berlaku di Perak telah mendapat perhatian dari mahasiswa dan mahasiswi yang sedang menuntut pelajaran di Mesir apabila sekitar 1500 orang telah berkumpul di Dataran Haiyyu Assyir di sini malam tadi untuk mendengar penjelasan dari Rombongan badan perhubungan PAS Perak yang telah berada di sini sejak 9 Mac lepas. Program tersebut adalah anjuran NGOs SUARA yang ditubuhkan di Mesir oleh pelajar-pelajar Malaysia di sini.

Rombongan yang menyampaikan ceramah pada program tersebut ialah Pesuruhjaya PAS Perak yang juga bekas penuntut di Universiti Al Azhar, Ust. Abu Bakar Hussain, Ahli Parlimen Bukit Gantang dan juga ADUN Pasir Panjang, Dato' Seri Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin,ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim dan Exco Dewan pemuda PAS Perak, Ust. Fakrurazi Mokhtar. Selain itu semua ahli rombongan dari Perak hadir sama di dalam majlis tersebut termasuklah Isteri DS. Nizar, Datin Seri Fatimah Taat.

Hadir sama ialah Pegawai hal Ehwal pelajar Negeri Kedah, Ust. Syeikh Yusuf dan Presiden SARA, Ust.Farhan.

Program tersebut diadakan di Dataran Haiyyu Assir yang merupakan kawasan lapang yang terletak di tengah-tengah Asrama pelajar, Selangor, Pahang, Kedah, dan Sarawak. Sebelum ini dataran yang sama menyaksikan ceramah yang disampaiakn oleh beberapa pimpinan Pakatan Rakyat termasuklah Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Hj. Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR, DS. Anwar Ibrahim dan banyak lagi.

"Kerana itu saya meminta pihak lawan kami untuk sama-sama mengadakan ceramah di dataran ini dan jangan menyalahkan penganjur. janganlah adakan program di tempat yang tertutup dan datanglah ke sini untuk beri penjelasan" Ucap ADUN Titi Serong semasa mengulas perkara berkaitan semasa memberikan ceramahnya.

Selain itu Drs. Khalil juga menjelaskan betapa momokan bahawa PAS menjadi boneka kepada Cina DAP adalah pembohongan semata-mata dan tanpa bukti yang kukuh. Katanya lagi dari dulu dan semasa Pakatan Rakyat memerintah dan termasuklah di masa akan datang sesebuah parti tidakan akan dapat menubuhkan kerajaan di Perak melainkan mesti bergabung dengan parti yang lain.

Pesuruhjaya PAS Perak telah memberikan ucapan yang bernas dan memberikan semangat kepada semua yang hadir untuk balik ke Malaysia nanti bagi melaksanakan tuntutan amar maaruf dan nahyi mungkar.

Kemuncak dari wacana tersebut adalah ucapan DS. Nizar yang menjelaskan secara jelas senario dan kemelut politik di Perak.

"UMNO dan BN telah melakukan rampasan kuasa di Perak dengan 4 kaedah iaitu dengan mengugut wakil rakyat, menculik , merasuh dengan seks dan rasuah dengan wang" Jelas DS. Nizar dalam ucapannya.

Beliau juga menjeaskan sokongan orang Melayu telah meningkat setelah mahkamah memutuskan keputusan 5-0 pada 9 Februari yang lepas. Begitu juga sokongan orang Cina yang telah meningkat kepada 85 pratus dan sokongan orang India juga meningkat, jelasnya.

"Kerana itu BN tidak sanggup untuk berdepan dengan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya" Tegasnya.

Penjelasan mengenai suasana kecoh di dalam dewan dan pelbagai isu yang berkaitan dengan kemelut di Perak telah disempurnakan oleh DS. Nizar sepanjang ceramahnya sekitar sejam malam tadi.

Selain itu beliau juga turut melahirkan rasa sedih dan mengucapkan takziah diatas kembalinya kerahmatullah seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Fakulti Perubatan di Unversiti al Azhar cawangan Tanta yang terjatuh dari tingkat 4 bangunan asrama pelajar kelmarin.

"Kerana itu saya mengajak untuk kita menghadiahkan bacaan al Fatihah kepada rohnya" Seru DS. Nizar kepada semua yang hadir.

Disamping itu rombongan juga telah menyatakan komitment kepada semua pelajar untuk hadir sama dalam Solat Jenazah yang akan diadakan pada jam 10.00 pagi ini waktu Mesir(4.00 petang waktu Malaysia)di tempat yang sama.

Kepimpinan NGOs SUARA bergambar dengan Rombongan PAS Perak.DS. Nizar dikerumuni oleh pelajar untuk bersalaman dan bergambar selepas program.

Penyampaian cenderamata kepada DS. Nizar oleh Presiden SUARA, Ust. Farhan..

Drs. Khalil menerima cenderamata dari SUARA.

Pesuruhjaya PAS Perak menerima cenderamata dari SUARA.

Antara yang hadir.

Drs. Khalil sedang memberikan ucapan.

Solat hajat berjemaah diadakan selepas solat Isya.

Nasha diminta perjelas kehadiran bersama TPM

Jimadie Shah Othman

Tindakan timbalan presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa hadir dalam program bersama Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bercakap soal “perpaduan politik Islam” menimbulkan kecurigaan banyak pihak.

Laporan di blog-blog berhubung kehadiran mereka pada pelancaran buku Natrah pada 9 Mac lalu, mengaitkannya dengan idea kerajaan perpaduan antara PAS-Umno, yang menjadi isu hangat sebelum ini.

Mengulas perkara tersebut, ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad - antara pemimpin paling lantang menentang idea kerajaan perpaduan, hari ini berkata, beliau sendiri akan bertanyakan perkara tersebut kepada Nasharuddin (atas).

“Kena tanya beliau (sebab hadir). Tidak perlulah rasa curiga atau apa. (Kita) kena tanya beliau secara langsung. Bila ada peluang, bila saya jumpa beliau di parlimen, saya akan tanyalah, kenapa beliau hadir.

“Adakah beliau hadir atas jemputan atau jawatan dia hadir untuk menunjukan kesatuan apa? Tetapi dari sudut fakta sejarah, isu Natrah ini pun tidak mencapai perpaduan Melayu. Kalau benar tercapai (perpaduan Melayu), mungkin British tidak berani benarkan apa berlaku untuk berlaku,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada beliau merasa curiga dengan kehadiran Nasharuddin yang sentiasa dikaitkan dengan idea kerajaan perpaduan dengan Umno.

Pada 9 Mac, Nasharudin hadir dalam pelancaran buku bertajuk Natrah: Cinta, Rusuhan dan Air Mata oleh Muhyiddin Yassin di ibu negara.

Dalam program tersebut, Nasharudin dilaporkan berkata, usaha mewujudkan perpaduan di kalangan parti politik yang mewakili umat Islam boleh dicapai jika semua pihak berusaha bersungguh-sungguh ke arah itu.

Katanya, semua pihak tidak harus bersikap mengalah walaupun beberapa usaha sebelum ini bagi mewujudkan persefahaman antara parti politik terbesar umat Islam iaitu Pas dan Umno, terhenti di separuh jalan.

Bercakap dalam sidang media di pejabatnya di Shah Alam hari ini, Khalid berkata, setahunya kehadiran Nasharuddin dalam program tersebut tidak mewakili PAS, tetapi atas kapasiti peribadi.

Beliau juga menegaskan, bahawa muktamar agung PAS sebelum ini telah menetapkan tiada sebarang usaha boleh dilakukan untuk bekerjasama dengan Umno.

“Kehadiran mereka setahu saya tidak mewakili PAS dan tidak dilakukan atas nama PAS. Dan mungkin dilakukan secara peribadi. Dan saya hendak tegaskan bahawa muktamar PAS telah menolak apa-apa jua usaha untuk bekerjasama dengan Umno. Dan semua pemimpin mesti akur kepada keputusan muktamar,” katanya.

malaysiakini/-

Rasuah dan Pengharamannya

oleh : ibnuirfadzil.blogspot.com

Pendahuluan

Hari ini manusia membincangkan tentang amalan rasuah yang berlaku di Malaysia. Artikel akan membincangkan tentang rasuah dan pengharamannya dalam Islam. Sudah diketahui umum bahawa ia adalah satu amalan haram, yang menjadi amalan beberapa golongan tertentu.

Makna Rasuah

1. Rasuah ialah apa yang diberikan untuk menafikan hak, atau mengiyakan kebatilan. ( al Jurjani, At Ta’rifat, Ali bin Muhammad bin Ali al Jurjani, cet pertama, 1405 H, Darul Kitab al Arabi Beirut, tahqiq Ibrahim al Abyari, ms 148 )

2. Rasuah ialah apa yang diberikan oleh seseorang untuk menjadikan undang-undang itu berpihak kepadanya, atau berjalan mengikut kehendaknya. ( Wizarah al Auqaf Kuwait, al Mausu’ah al Fiqhiyah al Kuwaitiah, cet ke 2, Maktabah Darul Salasil, 1404-1427 H, bahagian 18, ms 108 )

Dalil Pengharaman Rasuah

1. Allah SWT berfirman

Mereka sangat suka mendengar berita-berita dusta, sangat suka memakan segala yang haram (rasuah dan sebagainya) (Surah al Maidah : 42)

Al Hassan dan Sa’id bin Jubair RA berkata bahawa “Segala yang haram” yang disebut di dalam ayat ini bermaksud rasuah. ( Wizarah al Auqaf Kuwait, al Mausu’ah al Fiqhiyah al Kuwaitiah, cet ke 2, Maktabah Darul Salasil, 1404-1427 H, bahagian 22, ms 221 )

2. Allah SWT berfirman

Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta orang-orang lain di antara kamu dengan jalan yang salah, dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui (salahnya). (Surah al Baqarah : 188)

Dr Wahbah Zuhaili berkata bahawa maksud “makan harta dengan jalan yang salah” ialah melalui apa cara sekalipun. Antaranya riba, rasuah menipu dalam perniagaan dan sebagainya. ( az Zuhaili, at Tafsir al Munir, Dr Wahbah Zuhaili, cet ke 2, 1418 H, Darul Fikr Damsyik, tafsir Surah al Baqarah ayat 188, bah. 2, ms 164 )

3. Hadis Nabi SAW

لَعَنَ رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الرَّاشِيَ وَالْمُرْتَشِيَ

Rasulullah SAW melaknat orang yang memberi rasuah, dan penerima rasuah

( Ibnu Hibban, Shahih Ibnu Hibban, Muhammad bin Hibban bin Ahmad Abu Hatim at Tamimi, cet Mu’assasah ar Risalah Beirut 1414 H, tahqiq keluarga Arnauth, no. 5076, bah. 11, ms 467 )

4. Banyak lagi hadis yang menceritakan tentang pengharaman rasuah, dan mengambil harta manusia dengan cara batil. Cukup sekadar ini sebagai dalil yang cukup jelas tentang pengharamannya.

Rasuah Adalah Dosa Besar

Rasuah adalah salah satu daripada dosa besar yang diharamkan oleh Allah. Antara dosa besar yang lain ialah, zina, minum arak, sihir dan sebagainya yang terlalu mendapat kebencian daripada Allah. ( az Zahabi, al Kaba’ir, Muhammad bin Uthman az Zahabi, cet Darun Nadwah al Jadidah Beirut, ms 131 )

Sepertimana yang diketahui, dosa besar hanya akan suci setelah taubat nasuha dilakukan. Taubat nasuha juga mempunyai peringkat dan syarat-syarat yang khusus. Ia bukanlah satu perkara ringan yang hanya boleh disucikan dengan amalan biasa.

الصلوات الخمسة و الجمعة إلى الجمعة و رمضان إلى رمضان مكفرات لما بينهن إذا اجتنبت الكبائر

5 solat fardhu, jumaat hingga jumaat, ramadhan hingga ramadhan, kesemua amalan buruk yang dilakukan ketika itu boleh diampunkan.

( al Baihaqi, Syu’abil Iman, Ahmad bin al Husain al Khurasani, Abu Bakar al Baihaqi wafat 458 H, cet. 1, 1423 H, tahqiq Dr Abdul Ali dan Mukhtar Ahmad an Nadwi, bah. 5, ms 230, no. 3347 )

Kezaliman Rasuah

1. Rasuah akan menyebabkan penipuan dalam keputusan mahkamah. Ia berlaku apabila orang yang dibicarakan itu merasuah hakim, dan hakim membuat keputusan menyebelahi perasuah tersebut. Ini telah diterangkan di dalam Surah al Baqarah ayat 188. ( az Zuhaili, al Fiqhul Islami Wa Adillatuhu, cet. keempat, Darul Fikr Damsyik, bah. 8, ms 86 )

2. Rasuah menyebabkan kezaliman berterusan. Apabila seseorang yang sepatutnya dipersalahkan, menyuap wang kepada pemerintah, akan menyebabkan kepentingan itu akan berputar di keliling pinggangnya. Ia juga dikatakan sebagai kezaliman apabila mereka yang tidak punyai wang, akan terus tertindas, dan hak mereka akan terus dinafikan.

Allah SWT berfirman

Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang berlaku zalim, maka (kalau kamu berlaku demikian), api neraka akan membakar kamu, sedang kamu tidak ada sebarang penolong pun yang lain dari Allah. Kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan. (Surah Hud : 113)

3. Rasuah akan menyebabkan orang jahat yang mempunyai harta, mampu meneruskan kegiatan jahatnya. Maka, kejahatan orang yang berharta akan terus berleluasa di muka bumi, sehinggakan menafikan hak manusia yang lain.

Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil
Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar
ibnuirfadzil.blogspot.com

RISALAH SKANDAL SEKS MEREKA YANG EDAR, TAPI MINTA YB AZMIN PULA JAWAB

Oleh: WFAUZDIN NS

ARAKIAN, maka tersebarlah kununnya satu risalah tentang skandal seks seorang wanita yang sudah bersuami dengan salah seorang pegawai MPAJ. Tidak tahulah tahap mana luasnya edaran risalah tersebut tetapi yang saya pasti risalah tersebut bukan bertujuan untuk mengaibkan pegawai MPAJ itu yang sebenarnya. Sasaran mereka sudah tentu MP kawasan berkenaan iaitu YB Azmin Ali. Berita tentang kisah karut marut itu.

Pelik bin ajaib, orang lain yang dikatakan bersekedudukan, orang lain yang edar risalah, orang lain yang dituduh tetapi YB Azmin pula dicabar untuk membersihkan kekotoran yang mereka buat. Mengikut akal yang waras, sesiapa yang tahu kisah sebenar skandal tersebut sewajibnya melaporkan terus ke pihak berwajib. Sekiranya laporan telah dibuat, siasatan telah dilakukan dan cukup bukti, pihak berwajib mestilah mengambil tindakan. Selepas itu, tahulah YB azmin untuk mengambil tindakan selanjutnya ke atas kakitangan MPAJ tersebut. Jangan ingat hendak menuduh seseorang dengan tuduhan seberat itu hanya cukup dengan sekadar surat layang atau risalah yang bertaraf `tisu tandas' itu?

Sekiranya pihak berkenaan terus meminta YB Azmin mengambil tindakan, sama lah cerita dengan kisah seorang budak muda yang kununnya diliwat oleh seorang tua mengadu terus kepada pemimpin tertinggi dalam negara. Bukankah negara kita sudah cukup saluran dan tempat untuk mengadu kejadian-kejadian seperti ini? Atau, mungkinkah ini sebagai satu modal yang difikirkan cerdik untuk memperbodohkan YB Azmin seterusnya untuk memburukkan kerajaan Negeri Selangor? Cukuplah dengan bermain fitnah dengan mengaibkan orang. Sudah cukup kita semua menanggung bala `panas' cuaca di negara kita dengan kerja-kerja fitnah seumpama ini.

Gunalah cara lain yang lebih jantan dan profesional sekiranya mahu menjatuhkan Kerajaan Negeri Selangor atau menjatuhkan mana-mana Wakil Rakyat dari PR. Rakyat tidak lupa kisah YB Eli yang dicuri gambar separuh bogelnya suatu ketika dahulu. Kununnya orang yang dituduh mengambil gambar tersebut telah dikenal pasti. tetapi di mana kes itu sekarang? Kisah seorang pemimpin Umno kununnya dicederakan oleh penyokong-penyokong PR sehingga `berbalut' tengkuk sewaktu Pilihanraya Kecil Bagan Pinang baru-baru ini, di mana kesudahan kes tersebut? Apakah drama itu tiada penghujungnya setelah semuanya kantoi?

Berbalik kepada kisah risalah skandal seks tersebut, YB Azmin atau sesiapa sahaja dari PR jangan pedulikan mereka yang ingin mencipta isu. Jika benar, mereka ada bukti tunggu apa lagi, buat sahaja laporan ke pihak berkuasa dan jika benar individu berkenaan bersalah, kerajaan negeri sudah pasti tidak akan melindungi pesalah-pesalah ini kerana kerajaan negeri di Selangor sekarang adalah PR bukan Umno yang suka melindungi pesalah-pesalah seperti ini. Sekarang, mereka yang terberak di tengah jalan, mereka cucilah sendiri.

wfauzdin.blogspot.com

Wei Ru Lei Luan : Cemas dan Berbahaya Seperti Timbunan Telur


Asal Usul:

Pada zaman Chunqiu, iaitu antara tahun 770 hingga tahun 476 Sebelum Masihi, terdapat seorang raja di negeri Jin yang bernama Jinlinggong. Baginda bukan sahaja selalu bersikap acuh tak acuh terhadap urusan negara, malah menggunakan apa jua cara untuk mendapatkan kesenangan bagi dirinya sahaja. Pada suatu hari, raja Jinlinggong terfikir hendak membina sebuah rostrum bertingkat sembilan supaya baginda dapat melihat seluruh negerinya dari rostrum itu. Baginda mengeluarkan arahan sambil berkata:

"Siapa sahaja yang menghalang projek beta ini, akan dibunuh tanpa bicara."

Dengan demikian, ramai rakyat jelata, baik lelaki mahupun wanita, yang telah dikerah untuk membina rostrum yang dicita-citakan oleh raja Jinlinggong itu. Bagaimanapun, tidak ada seorang pun yang berani tampil untuk memberikan nasihat kepada raja tersebut.

Melihat begitu banyak tenaga dan wang dihabiskan untuk projek itu, seorang pegawai yang bernama Xunxi telah bergegas ke istana untuk mengadap raja Jinlinggong. Raja Jinlinggong memerintahkan tenteranya supaya sedia dengan panah terlebih dahulu, dan membidik panah masing-masing ke arah Xunxi. Sebaik sahaja Xunxi membuka mulut untuk menasihati baginda, tentera tersebut diperintahkan segera melepaskan anak panah mereka.

Xunxi yang berada dalam keadaan yang begitu cemas itu, berkata dengan suara yg tenang:

"Hamba datang untuk mengadap tuanku, bukanlah untuk memberikan apa-apa nasihat kepada tuanku. Hamba hanya mahu mempersembahkan satu pertunjukan yang hebat untuk tuanku. Hamba dapat menimbunkan 12 biji catur, lalu melonggokkan lagi 9 biji telur ke atas catur tersebut, tetapi timbunan itu tidak akan runtuh."

Melihat raja itu seolah-olah berminat kepada pertunjukan yang disebutnya tadi, Xunxi pun mula menimbunkan 12 biji catur, lalu melonggokkan telur sebiji demi sebiji ke atas timbunan catur tersebut. Melihat timbunan telur itu hampir runtuh , raja Jinlinggong berteriak dengan kuat:

"Berbahaya! Berbahaya!"

Xunxi menghentikan pertunjukannya, sambil berkata:

"Jangan bimbang, tuanku! Banyak lagi hal yang lebih cemas dan berbahaya daripada timbunan telur ini."

Raja Jinlinggong bertanya:

"Hal apa yang lebih cemas lagi?"

Xunxi menjawab dengan serius:

"Tuanku mungkin tidak sedar bahawa negeri kita sudah berada di ambang kehancuran. Begitu banyak tenaga kerja telah dikerahuntuk membina rostrum itu mengikut perintah tuanku. Tanah menjadi tandus dan gersang. Duit habis begitu sahaja. Negeri-negeri jiran sudah bersiap sedia untuk melancarkan serangan terhadap kita. Jika mereka bertindak, bukankah negeri kita akan menghadapi situasi yang lebih cemas dan berbahaya?"

Mendengar kata-kata Xunxi itu, raja Jinlinggong insaf dengan kesalahan yang dilakukannya. Maka, baginda segera mengeluarkan perintah untuk membatalkan projek pembinaan rostrum yang tinggi itu.

Catatan Keterangan:

Peribahasa "Wei Ru Lei Luan" atau "Cemas dan Berbahaya Seperti Timbunan Telur" ini, digunakan untuk menggambarkan situasi yang sangat cemas dan genting, seperti timbunan telur yang akan runtuh dan pecah pada bila-bila masa sahaja. Ia membawa maksud yang hampir sama dengan maksud peribahasa "seperti telur di hujung tanduk". CRI/-

"Unsur China" di Pameran Buku di Kaherah


Pameran Buku Antarabangsa Kaherah ke-42 ditutup baru-baru ini. Buku dan majalah China telah menarik perhatian para pembaca warga Arab dan syarikat penerbitan di pameran tersebut.

Pameran Buku Antarabangsa Kaherah yang mula diadakan pada tahun 1969 merupakan ekspo buku yang paling besar skopnya dan bersejarah paling lama di dunia Arab.

Pameran kali ini dirasmikan pada 28 Januari dan berlangsung selama lebih setengah bulan. Ia menarik kira-kira 800 syarikat penerbitan dari 31 buah negara dan kawasan. "China Hari Ini" edisi bahasa Arab merupakan satu-satunya majalah yang menyertai pameran ini telah menarik perhatian para peserta.

Ketua Jabatan Syarikat Penerbitan Majalah China Cawangan Asia Barat, Encik Luo Yuanjun berkata, "China Hari Ini" memperkenalkan sosial, ekonomi dan budaya China kepada negara-negara di dunia. "China Hari Ini" dalam edisi bahasa Arab ini memberikan gambaran secara langsung kerana ia menjadi saluran yang lebih mudah bagi warga Arab untuk mengenali kemajuan China."

"China Hari Ini" dalam bahasa Arab yang sudah dterbitkan selama lebih 20 tahun mempunyai ramai pembaca setia. Dalam pameran tersebut, gerai China telah menarik perhatian para pelancong dan menerima kedatangan beberapa ribu orang pada setiap hari.

Selain "China Hari Ini", terdapat juga buku-buku dalam bahasa Arab yang memperkenalkan keadaan China dalam bidang politik, ekonomi dan budaya serta buku untuk belajar bahasa Mandarin. Buku-buku tersebut turut mendapat sambutan oleh para pembaca. Kakitangan gerai China, Puan Sally memberitahu wartawan bahawa "Rakyat Mesir berharap untuk mengenali budaya China, tetapi kedudukan China agak jauh daripada Mesir. Oleh itu, mereka berharap mengenali China melalui pembacaan. Buku dan majalah China amat menarik perhatian mereka. Mereka boleh mengenali China dalam pelbagai bidang seperti budaya, agama, sosial dan lain-lain. Selain pembaca dari Mesir sendiri, pembaca dari Arab Saudi, Yaman, Libya dan Qatar turut memberikan pandangan dan membeli buku dan majalah kami."

Encik Abdul Halim merupakan seorang guru sekolah menengah tempatan. Beliau memberitahu wartawan, katanya, "Saya sangat kagum melihat gerai pameran China dalam pameran buku di Mesir ini. Pembangunan China dalam tempoh 10 tahun lalu terutamanya dalam bidang industri telah menarik perhatian antarabangsa. Pelajar-pelajar saya kini gemar belajar bahasa Mandarin. Warga Mesir ingin mengenali pengalaman China. Oleh itu, buku-buku mengenai proses pembangunan China sangat dialu-alukan oleh pembaca Mesir." CRI/-

Pada tahun 2003, Wang Liang mula memulihkan seni silat Pedang Ekor Ikan dengan merujuk beberapa bahan sejarah yang diwarisinya turun-temurun. Terlebih dahulu, beliau melakukan inovasi terhadap bentuk pedang ekor ikan. Panjang bentuk pedang ekor ikan tersebut ditambah hingga menjadi 1.3 meter supaya ia lebih hebat dalam peperangan.

Pemegang pedang itu diubahsuai oleh beliau menjadi sirip ikan supaya lebih senang dipegang dengan menggunakan kedua-dua tangan. Beliau mengambil beberapa pergerakan dari pelbagai seni silat tradisional etnik Hui yang lain ke dalam pergerakan seni silat Pedang Ekor Ikan. Pergerakan memainkan Pedang Ekor Ikan yang dicipta oleh Wang Liang kelihatan lembut tetapi sebenarnya keras dan mudah dipelajari.

Terdapat sebanyak 43 jenis aksi dalam pergerakan pedang ekor ikan. Fungsi pergerakan untuk meningkatkan kesihatan orang dan bukan semata-mata bertujuan untuk bertempur. Inilah perkara yang lebih diutamakan ketika Wang Liang mencipta pergerakan pedang tersebut.

Seni silat Pedang Ekor Ikan telah mendapat hadiah emas dalam Sukan Tradisi Etnik Minoriti Kebangsaan China ke-8 pada tahun 2008. Selain itu, Wang Liang merancang untuk mengajar seni silat Pedang Ekor Ikan kepada lebih ramai lagi orang supaya budaya entik Hui dapat diwariskan turun-temurun.

Kecintaannya terhadap seni silat etnik Hui mendorong Wang Liang untuk terus berusaha mengumpul dan mengemaskini pergerakan seni silat tradisional etnik Hui atas dorongan ayahnya. Selain daripada seni silat Pedang Ekor Ikan, beliau juga menyusun semula Pedang Raja Xixia dan Pedang Kuda Etnik Hui.

Pedang Raja Xixia merupakan seni silat tradisional yang bersejarah hampir seribu tahun dan diwarisi di kalangan rakyat di Ningxia. Pada tahun 1999, persembahan seni silat Pedang Raja Xixia telah diadakan oleh 20 orang pelajar Wang Liang. Aksi dan pergerakan yang menarik pedang tersebut mendapat sambutan baik para penonton.

Pada masa ini, silat sudah tiada mempunyai fungsi untuk berperang, sebaliknya seni silat digunakan sebagai senaman dan dalam melatih tubuh badan, mencegah diri daripada bahaya penjenayah, begitu juga pertandingan dan persembahan. Antaranya yang paling penting seni silat etnik Hui ini sebagai sebahagian penting dalam kebudayaan kebangsaan China yang perlu dihargai dan diwarisi dari satu generasi ke satu generasi.CRI/-

Prestasi empat negeri Pakatan lebih baik daripada BN

Mohd Sabri Said

SEBERANG JAYA, 13 Mac: Rakyat digesa memandang ke hadapan bersama Pakatan Rakyat untuk memajukan negara kerana empat buah negeri yang diterajui selepas menang pada pilihan raya umum lalu menunjukkan prestasi dan mampu melakukan yang lebih baik daripada Barisan Nasional (BN), kata Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tegasnya, BN nampak sahaja selesa mentadbir tetapi sebaliknya diseliputi keresahan dalaman apabila berbagai isu melanda.

"Rakyat kena pandang ke hadapan bersama Pakatan Rakyat, usah lagi bersama BN yang nyata lemah dalam pentadbiran. Nampak saja selesa tapi penuh dengan resah dan musibah, " terangnya dengan diiringi laungan reformasi dan Allahu Akbar

Menurutnya, pilihan raya umum yang dijangkakan berlaku dua tahun lagi memerlukan perubahan yang lebih luas supaya Pakatan Rakyat tidak lagi menjadi pembangkang.

Namun, katanya bagi memastikan kuasa BN mantap, mereka akan berusaha melaksanakan program pendekatan seiras dengan apa yang dibuat menerusi Pakatan Rakyat kerana pendekatan BN yang lalu tidak lagi releven dan menjadi bahan ditertawakan rakyat.

Sehubungan itu, tambah Ahli Parlimen Permatang Pauh itu, BN sepatutnya akur dengan kehendak rakyat yang telah menyatakan sokongan padu kepada Pakatan Rakyat di setiap pilihanr aya kecil yang diadakan sepanjang tahun 2009.

"Prestasi Pakatan Rakyat memang tinggi pada masa ini manakala nama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kini menjunam teruk. Itulah yang menggerunkan Umno dan BN, " jelasnya.

Justeru, beliau meminta rakyat melihat apa yang terjadi kepada kes Altantuya, pembelian kapal selam, kehilangan enjin jet, gejala rasuah, masalah dadah, moral remaja dan seumpamanya yang semua tidak dapat diselesaikan oleh pemerintahan BN.

Menurutnya, kepimpinan BN yang ada hanya pandai bercakap tetapi tidak pula bijak bagi menanganinya dengan baik kerana mereka lebih gemar bersandiwara, suka menipu dan bercakap bohong.

“Maka, rakyat yang mempunyai kuasa mutlak kena bekerja untuk menghindarkan BN daripada terus menjahanamkan negara ini.

"Jika rakyat tidak mahu melihat negara ini hancur ekoran ketidakcekapan pemerintahan, tiada jalan lain mereka hanya perlu memangkah parti dalam gabungan Pakatan Rakyat di samping berdoa mengikut agama masing-masing. Mudah-mudahan apa yang terjadi dapat diselamatkan," katanya lagi.

Harakahdaily/-

MB, Exco, pegawai basah kuyup ketika solat istisqa


M Faqih

KOTA BHARU, 12 Mac: Hujan yang turun di sekitar bandar raya ini membasahkan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, anggota-anggota Exco dan pegawai kanan kerajaan serta ribuan rakyat yang menyertai solat sunat istisqa.

Hujan agak lebat tiba-tiba turun pada rakaat pertama solat sunat Istisqa yang diadakan di Padang Perdana pagi kelmarin.

Solat tersebut diimamkan Menteri Besar bermula kira-kira jam 8.30 pagi.

Ketika Tuan Guru Nik Abdul Aziz sedang membawa surah pada rakaat pertama tiba-tiba hujan turun agak lebat sehingga membasahkan ribuan yang menunaikan solat.

Hujan hanya berhenti selepas selesai solat sunat tersebut.

Semua yang hadir termasuk pembesar negeri dan pegawai kanan kerajaan kelihatan basah kuyup.

Program tadi dihadiri hampir kesemua pegawai kanan kerajaan negeri termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias, Pegawai Kewangan Negeri, Mohd Faudzi Che Mamat, Pengelola Istana, Datuk Abdul Halim Hamat dan Ketua Hakim Syarie, Datuk Daud Muhammad.

Solat Istisqa tersebut merupakan kali kedua diadakan di Kelantan selepas pertama kali diadakan beberapa tahun lalu akibat kemarau panjang.

Cuaca kering dan panas kini melanda seluruh negara sehingga ada tempat paras sungai dan empangan semakin surut dan tanah-tanah menjadi merekah.

Ketika membaca khutbah Menteri Besar memalingkan badan ke arah kiblat seketika sebagai mengikut amalan sunnah Rasulullah s.a.w. ketika baginda mengerjakan solat Istisqa.

Harakahdaily/-