26 September 2009

Bei Gong She Ying : Bayang Busur dalam Cawan Arak Disangka Ular


Le Guang ialah ketua Kaunti Henan pada zaman Dinasti Jin. Dia mempunyai seorang kawan yang sangat rapat dengannya. Ketika kawannya itu sudah terlalu lama tidak datang menziarahinya, dia berasa sangat hairan, lalu dia pergi bertanya khabar kepada kawannya itu. Kawannya itu menjawab:

"Ketika saya dijemput ke rumah awak beberapa hari yang lalu, saya telah dijamu dengan makanan dan minuman yang sedap-sedap. Bagaimanapun, sebaik sahaja saya hendak minum, saya ternampak seekor ular di dalam cawan saya. Perkara ini membuatkan saya tidak sedap hati, sehingga saya jatuh sakit sebaik tiba di rumah."

Mendengar penjelasan kawannya itu, Le Guang semakin hairan. Tiba-tiba, dia teringat akan sebuah busur bercat yang tergantung pada dinding dewan di rumahnya. Bentuknya mirip seekor ular. "Ular" yang disebut oleh kawannya itu pastilah bayang-bayang busur itu.

Pada keesokan harinya, Le Guang menjemput lagi kawannya itu ke rumahnya untuk makan malam, dan memintanya duduk di tempat duduk yang sama. Melihat kawannya itu seolah-olah sangat bimbang sehingga tangannya menggeletar dan keringat mengalir dari dahinya, Le Guang menudingkan jarinya ke arah busur yang tergantung pada dinding dewan itu, sambil berkata, "cubalah awak lihat, mana ada ular di dalam cawan arak ini. Ia adalah bayang-bayang busur pada dinding itu sahaja."

Sebaik sahaja habis bercakap, Le Guang pun menurunkan busur itu dari dinding dewan tersebut, dan "ular" dalam cawan arak itu dilihat oleh kawannya benar-benar telah hilang.

Setelah diketahui hakikat ini, kawan Le Guang menjadi lega, dan "penyakitnya yang teruk" itu terus sembuh dengan segera.

Catatan Keterangan

Peribahasa Bei Gong She Ying ini mempersendakan seseorang yang bergelut dengan kebimbangan atau ketakutan yang dibayang-bayangkannya sehingga kesihatan mentalnya terganggu. Berdasarkan pengalaman kawan Le Guang itu, jelas bahawa penyiasatan dan penyelidikan itulah sahaja satu-satunya pendekatan untuk menyelesaikan segala masalah. CRIonline/-

Rasuah: Malaysia merudum lagi, negara Islam tercorot

KUALA LUMPUR, 25 Sept: Ketika Pulau Pinang diiktiraf kerana usahanya memerangi rasuah oleh Transparency International (TI), Malaysia terus merudum dalam Indeks Persepsi Rasuah apabila berada pada kedudukan ke-47 pada tahun 2008 berbanding tangga ke 43 pada tahun 2007.

Malah, kedudukan Malaysia lebih buruk dari Israel yang dilabel sebagai entiti haram pengganas dan negara yang dianggap kurang membangun seperti Botswana dan Bhutan. Israel berada pada kedudukan ke-33, Botswana ke-36 manakala Bhutan berada pada kedudukan ke-45.

Paling mendukacitakan ialah apabila indeks yang dikelaurkan oleh TI itu menunjukkan negara-negara umat Islam tidak mengamalkan ajaran Islam yang memerangi rasuah.

Negara-negara seperti Somalia, Iraq, Afghanistan dan Sudan berada di tangga paling bawah. Somalia berada di kedudukan tercorot iaitu ke-180, Iraq ke-178, Afghanistan ke-176 dan Sudan ke-173.

Negara yang berada di tempat teratas ialah Denmark diikuti oleh New Zealand, Sweden dan Singapura.

Di Malaysia, negara menanggung kerugian sebesar RM10 bilion setahun akibat rasuah - iaitu jumlah yang mencukupi untuk membina lebih dari 150,000 kos rendah jika diambilkira permohonan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) kepada kerajaan untuk menaikkan harga rumah kos rendah kepada RM60,000.

Dalam laporannya, TI membangkitkan amalan keluar masuk yang berterusan di antara bidang politik dan perniagaan di mana pihak tertentu bertukar-tukar tempat dari kedudukan sebagai ahli politik kepada ahli perniagaan atau dari ahli perniagaan kepada ahli politik dan terus keluar masuk di antara kedua-dua bidang itu.

Keadaan itu, menurut TI, mengakibatkan pengaruh yang negatif kepada konsep semak dan imbang.

Laporan tersebut juga menyatakan bahawa hubungan serba kompleks antara politik, sektor awam dan sektor swasta itu mungkin mengakibatkan rasuah berlaku dengan bebas tanpa sebarang hukuman.

Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Datuk Paul Low berkata, usaha mencegah rasuah di negara ini tidak ubah seperti melepas batuk di tangga sahaja jika tidak dilaksanakan tindakan drastik untuk memisahkan hubungan selesa antara kerajaan, perniagaan dan politik.

Low berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pula tidak memperlihatkan hasil yang diinginkan dan orang ramai menganggap suruhanjaya itu mengamalkan penyiasatan dan pendakwaan secara berpilih-pilih.

Satu-satunya sisi yang positif dari laporan tersebut mengenai Malaysia ialah pengiktirafan yang diberikan kepada kerajaan Pulau Pinang dalam memerangi rasuah.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyatakan pihaknya menerima pujian itu dengan rendah hati.

Beliau juga mengumumkan bahawa Pulau Pinang berjaya mengurangkan RM36 juta atau 12 peratus perbelanjaan operasi hasil usaha memerangi rasuah itu.

Harakahdaily/-

PAS tetap komited bersama Pakatan Rakyat

KUALA LUMPUR, 25 Sept: PAS tidak pernah membuat keputusan untuk mengkaji semula kedudukannya dalam Pakatan Rakyat (PR) di semua peringkat, tegas Naib Presidennya, Salahuddin Ayub.

"Oleh kerana PAS tidak pernah membuat keputusan sedemikian, perkara itu tidak timbul sama sekali dan tidak harus ditimbulkan sama sekali," tegas beliau.

PAS, kata beliau, tetap dengan komitmen untuk bersama-sama PR.

"Jika ada masalah yang berlaku, ia adalah perkara biasa. Dalam keluarga dua tiga orang pun ada masalah, apa lagi pakatan yang besar," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu.

Sebarang masalah yang berlaku, katanya lagi, boleh diselesaikan dengan semangat setiakawan serta musyawarah dan bukannya melalui media.

Salahuddin bagaimanapun yakin rakyat tidak akan terpengaruh dengan sebarang spekulasi dan manipulasi yang cuba mendakwa kononnya PAS akan mengkaji semula kedudukannya di dalam PR.

"Apa jua keputusan mengenai perkara itu hanya boleh dibuat oleh mesyuarat peringkat tertinggi PAS," kata beliau.

PAS, katanya, tidak ada kaitan dengan sebarang dakwaan yang kononnya mahu mengkaji perkara itu.

Harakahdaily/-

Gambo National Geographic

Oleh : Mat Rock


Interesting Funky Products

Oleh : Shah BundyPengalaman Pertama Kali Berpuasa


Bagi orang Islam, pengalaman pertama kali berpuasa tentu sukar dilupakan dalam kehidupan mereka. Oleh itu, dalam rancangan ini, dua orang Islam di China akan menceritakan pengalaman masing-masing ketika pertama kali mereka berpuasa. Sila ikuti pengalaman mereka.

Ma Wenhui, seorang remaja berumur 12 tahun dari etnik Hui di provinsi Shandong, China. Menurut ajaran Islam, lelaki yang akil baligh iaitu cukup umur 12 tahun ke atas, diwajibkan berpuasa. Ini selaras dengan rukun Islam ketiga, berpuasa pada bulan Ramadan. Dia sekarang belajar di Sekolah Rendah Etnik bandar Qufu, provinsi Shandong. Ketika ditanya pengalamannya pertama kali berpuasa, dia berkata:

"Ibu saya akan mengejutkan saya dari tidur pada pukul 4 pagi setiap hari, kemudian kami mengambil wuduk atau air sembahyang dan solat berjemaah dengan diimamkan oleh bapa saya. Selepas itu, kami bersahur iaitu makan masakan yang disediakan ibu sebelum waktu imsak, iaitu 10 minit sebelum masuk waktu subuh. Selepas itu kami tidak boleh makan dan minum sepanjang hari siang. Kadang-kadang, walaupun sangat dahaga, tetapi saya dapat menahan diri daripada minum. Inilah cabaran besar kepada saya sebagai seorang Islam. Sekarang saya sudah biasa dengan keadaan itu."

Ma Wenhui memberitahu wartawan bahawa suasana amat meriah ketika berbuka puasa selepas waktu terbenam matahari kerana ramai saudara mara dan rakan-rakan berkumpul bersama-sama menjamu selera. Walaupun umurnya masih muda dan belum tahu mengaji kitab suci Al-Quran, namun dia sangat suka mendengar bapanya menceritakan kisah-kisah nabi dan ilmu keagamaan selepas bersolat Isyak pada sebelah malam.

Ibubapanya memberi teladan yang amat baik kepada Ma Wenhui untuk menjadi seorang yang berbudi baik dan patuh kepada ajaran agama. Bapa Ma Wenhui berkata:

"Sejak kecil, saya diajar mengamalkan ajaran Islam seperti bersolat lima waktu dan berpuasa pada bulan Ramadan. Maka, saya juga mengajar anak saya bersolat dan berpuasa sehingga menjadi kebiasaan yang baik. Selain itu, saya juga akan mengajar beberapa pengetahuan asas agama Islam dan menceritakan beberapa kisah nabi kepada anak saya supaya mereka lebih memahami dan mengetahui ajaran Islam."

Dengan bantuan dan sokongan keluarga, Ma Wenhui melakukan amalan berpuasa kali pertamanya dengan amat selesa.

Xiao Mao, berumur 26 tahun berasal dari keluarga bangsa Han yang bukan beragama Islam. Dia memeluk Islam pada bulan Julai tahun ini setelah yakin dengannya selepas sekian lama bercampur gaul dengan rakan-rakan yang beragama Islam yang banyak menceritakan mengenai kemurniaan agama itu. Sebagai mualaf yang baru memeluk Islam, pertama kali berpuasa pada bulan Ramadan merupakan cabaran besar terhadapnya. Dia berkata:

"Saya berasa susah kerana saya bukan hidup dalam kawasan kediaman orang Islam yang senang mendapat makanan halal. Tetapi saya akan pergi ke masjid untuk mengikuti ceramah yang disampaikan oleh Imam. Saya akan bersolat Jumaat di masjid pada setiap hari Jumaat."Bapa seorang sahabat baik Xiao Mao ialah seorang Muslim yang warak. Beliau selalu menghantar mesej tentang ajaran Islam yang asas menerusi khidmat pesanan ringkas telefon bimbit kepada Xiao Mao supaya membantu dia lebih mengetahui ajaran Islam. Sementara itu, rakan-rakannya yang beragama Islam sering memberi perhatian dan tunjuk ajar terhadapnya. Kesemua ini menjadi sokongan yang kuat bagi Xiao Mao untuk terus berpuasa.

Walaupun menghadapi banyak kesulitan bagi dia yang pertama kali berpuasa, tetapi dia dapat melaluinya dan berasa gembira. Dia berkata:

"Saya berasa sangat bangga kerana berjaya berpuasa. Saya rasa semangat saya ditingkatkan ke satu tahap yang lebih tinggi. Apabila saya berbuka selepas berpuasa 15 jam pada setiap hari, saya benar-benar merasai bahagia dan berpuas hati. Ini menjadikan saya sangat gembira dan bersemangat melakukan ibadat puasa."

Bagi orang Islam yang pertama kali berpuasa, mereka dapat lebih memahami ajaran Islam mengenai kewajipan berpuasa. Guru Ma Wenhui memberitahu wartawan bahawa Ma Wenhui belajar lebih bersungguh-sungguh selepas berpuasa selama beberapa hari. Beliau berkata:

"Pada pandangan saya, dia menjadi lebih bersemangat dan belajar dengan lebih bersungguh-sungguh selepas berpuasa walaupun baru pertama kali berbuat demikian."

Berpuasa mempunyai makna yang penting bagi semua orang Islam, terutama bagi yang pertama kali berpuasa. Yuan Caidong, Imam Masjid Qufu berkata:

"Berpuasa membentuk peribadi yang mulia kerana berjuang menahan nafsu makan pada sepanjang hari. Ini menimbulkan keinsafan selepas merasai kesusahan orang miskin yang tidak cukup makan kerana kemiskinan. Ini menjadikan mereka yang berpuasa lebih sempurna. Bagi orang yang pertama kali berpuasa, memang merasakannya sebagai cabaran besar, tetapi ia bermanfaat bagi mereka mengamalkan kehidupan yang lebih bahagia. Di samping itu, keyakinan mereka terhadap Islam dapat diperkukuh lagi melalui berpuasa kerana kedudukan umat Islam disisi Tuhan sama rata tidak kira miskin atau kaya. Selain itu, pengalaman berpuasa menjadikan mereka insaf dengan kesusahan orang lain sehingga bersedia memberi bantuan kepada mereka." CRIonline/-

Ketinggalan zamankah juga orang Jepun?

Oleh : Zamri Keciks

Saya terpesona membaca laporan berkenaan “Women only carriage” atau gerabak keretapi untuk wanita sahaja yang telah dilancarkan di Tokyo sebagaimana dilaporkan oleh akhbar The Star hari ini. Ya bukan di Saudi atau Iran atau Afghanistan tetapi di Jepun iaitu salah sebuah negara termaju di dunia.

Gerabak seumpama ini dilancarkan bagi mengatasi masalah mencabul kehormatan penumpang wanita yang kerap berlaku dalam gerabak-gerabak keretapi di Tokyo yang sentiasa padat, sesak dan sibuk itu. Bermakna perangai buruk mengambil kesempatan ke atas wanita seumpama ini bukan sahaja berlaku di negara-negara rantau ini tetapi juga di negara yang rakyatnya berpendidikan dan berpendapatan tinggi seperti Jepun.

Rupanya langkah memperkenalkan gerabak seumpama ini mendapat sokongan kuat dari masyarakat Tokyo khasnya golongan wanita termasuklah para pelajar dan kanak-kanak perempuan.

Ironisnya apabila kerajaan Kelantan memperkenalkan laluan asing untuk wanita di pasar-pasaraya satu ketika dahulu serta mengasingkan penonton-penonton wanita dalam konsert-konsert kesenian Islam, para pengkritik termasuk NGO wanita tertentu mengatakan langkah ini sesuatu yang kuno dan ketinggalan zaman.

Langkah di Tokyo ini bagaimana? Kuno dan ketinggalan zamankah juga orang Jepun? Kenapa tidak diunjurkan agar kaum lelaki mengawal sendiri nafsu mereka sebagaimana saranan bijak pandai di sini?

Alhamdulillah Islam telah melihat masalah ini sejak awal-awal lagi dan mengemukakan kaedah penyelesaiannya bagi mengatasi masalah sosial yang sesuai dipraktikkan buat semua zaman. Benarlah al Quran itu petunjuk buat semua umat manusia!KENYATAAN MEDIA : ADUN Pakatan Rakyat tidak akan hadir sidang yang dipanggil Speaker Haram.

Sebagaimana yang telah disahkan oleh YAB. Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, DS. Mohamaad Nizar Jamaluddin dan Pengerusi DAP Negeri, Dato' Ngeh Khoo Ham bahawa semua 28 orang ADUN Pakatan Rakyat tidak akan hadir dalam Sidang DUN Perak yang dipanggil oleh Speaker Haram,Ganesan.

Dengan ini saya sebagai Pengerusi Kelab penyokong Kerajaan Pakatan Rakyat Perak dengan ini juga mengesahkan semua ADUN Pakatan Rakyat tidak akan hadir dalam sidang yang dipanggil oleh Ganesan dengan alasan seperti berikut :-

1. Ganesan adalah Speaker yang dilantik secara tidak sah mengikut undang-undang , malah perlantikannya dalam keadaan yang saya anggap menghina Pemangku Raja Perak dan DUN Perak pada 7 Mei yang lepas. Semua sudah maklum beliau dilantik dalam keadaan Dewan belum di rasmikan lagi oleh Pemangku Raja Perak, dengan kata lain dalam keadaan sidang belum bermula dan semasa Speaker Dewan Perak, V.Sivakumar menduduki kerusi Speaker dalam keadaan menjalankan tugasan awal mengatur kedudukan dewan sebelum mendapat dan memohon perkenan Raja Nazrin masuk ke dewan bagi memulai majlis perasmian.

2. Sehubungan dengan itu saya ingin tegaskan tidak ada Speaker yang lain yang sah di Perak melainkan V.Sivakumar, seterusnya tidak ada panggilann sidang yang sah melainkan oleh beliau dan saya tegaskan Persidangan DUN yang dilakukan di bawah pokok pada 3 Mac, Sidang dalam Dewan pada 7 Mei dan Sidang di hotel pada 2 Sep. semuanya sah dan dihadiri oleh ADUN pakatan Rakyat kerana dipanggil oleh Speaker yang sah.

3. Ganesan adalah "perasit" baru yang menambah kusutkan masalah di Perak. Sebenarnya beliau perlu sedar bahawa dia diperkudakan demi mencapai hasrat BN walaupun ianya jelas melanggar undang-undang yang sedia ada. jauh sekali dari menunjukkan taring tumpulnya untuk memaksa kami hadir dalam sidang yang akan dipanggilnya.

4. Perlembagaan Persekutuan dengan jelas memperuntukkan sebagaimana yang telah ditegaskan oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Azahar Mohamed yang memutuskan mahkamah tidak ada kuasa untuk mendengar permohonan Sivakumar kerana ianya melanggar Artikel 72 Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kesahihan sebarang prosiding dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) di mana-mana negeri tidak boleh dipersoalkan oleh mana-mana mahkamah walaupun tidak melihat apakah yang berlaku di dalam DUN :-

Fasal 72. Keistimewaan Dewan Negeri.
1.Sahnya apa-apa perjalanan dalam mana-mana Dewan Negeri tidak boleh dipersoal dalam mana-mana mahkamah.

Sivakumar cuma gagal untuk mendapat perintah mahkamah bagi menghalang Ganesan menjalankan tugas sebagai Speaker, dan saya ingin tegaskan bahawa dia tidak mendapat penghakiman mahkamah bahawa dia adalah Speaker yang sah, dan tidak ada juga penghakiman V. Sivakumar adalah Speaker yang tidak sah.

5. Berarti secara kenyataannya Sivakumarlah Speaker yang sah kerana kedudukannya sebagai speaker yang dilantik lebih awal dan mematuhi undang-unadang yang ada dan tidak pernah terlucut jawatannya secara betul mengikut prosuder yang ada.

Saya tegaskan bahawa usul yang telah dikemukakan oleh BN bagi melucutkan jawatan V. Sivakumar adalah tidak sah kerana Sivakumar pada 6 Mei sehari sebelum sidang telah menolak usul tersebut sesuai dengan peruntukan yang diberikan kepadanya. Oleh itu semua yang berlaku rentetan dari itu semuanya tidak sah dan sia-sia belaka.

6.Dengan itu saya membantah kenyataan Ganesan yang disiarkan dalam Sinar Harian bahawa dia Speaker Perak yang sah.

7. Saya mempersoalkan kenapakah Ganesan sangat takut dengan kenyataan ADUN Pakatan Rakyat tidak akan hadir sidang sehingga mengugut kami untuk diambil tindakan, yang jelas Ganesan faham bahawa panggilannya tidak sah dan ugutannya tidak berarti kerana dia bukannya Speaker Perak yang sah.

Inilah kenyataan media dalam isu di atas, terima kasih....

YB. DRS. KHALIL IDHAM LIM
Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perak PR./
Ketua Penerangan PAS Perak/
ADUN Titi Serong.

Kesesakan punca talian Celcom terputus

Celcom (Malaysia) Berhad memaklumkan gangguan perkhidmatan rangkaiannya yang berlaku semalam disebabkan oleh node pertukaran yang terletak di Kepong dan Perda, Seberang Prai mengalami kesesakan panggilan secara serentak.

Menurut kenyataan Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Seri Shazalli Ramly, gangguan ini diakibatkan jumlah panggilan yang lebih tinggi iaitu lima kali ganda semasa musim perayaan yang menyebabkan beberapa node pertukaran rangkaian mengalami kesesakan panggilan yang teruk dan kehilangan signal.

"Perkhidmatan mula pulih secara berperingkat mulai 9 malam ini (24 Sept) dan para pelanggan Celcom akan dapat menikmati semula perkhidmatan tanpa gangguan dalam sedikit masa lagi.

"Kami memohon maaf di atas segala kesulitan yang dialami oleh semua pelanggan akibat gangguan perkhidmatan tersebut," katanya.

Gangguan adalah terhadap perkhidmatan menerima dan membuat panggilan sesama pelanggan.

Bagaimanapun, perkhidmatan-perkhidmatan lain seperti khidmat pesanan ringkas (SMS), emel, GPRS, jalur lebar mudah alih, perayauan, IDD dan panggilan ke rangkaian lain dan rangkaian tetap tidak terjejas. BERNAMA

Setiausaha Majlis Dearah Kerian(MDK) meninggal dunia.

PARIT BUNTAR : Setiausaha Majlis Daerah Kerian (MDK), Ahmad Amir Bin Ismail meninggal dunia pagi tadi di Putrajaya, demikian berita yang dimaklumkan oleh Yang Dipertua MDK, Ismail Hasaan kepada saya sebentar tadi. Beliau telah mendapat serangan angin ahmar sekitar sebulan yang lepas.

Pemergiannya saya anggap sebagai satu kehilangan yang besar bagi MDK, kerana sepengetahuan saya selama menjawat ADUN Titi Serong, Almarhum adalah seorang yang sangat komited kepada tugas yang diamanahkan.

Jenazah Almarhum akan dikebumikan di Putrajaya. Saya dengan ini mengucapkan takziah kepada seluruh ahli keluarga beliau..

Al Fatihah....

Bekas Menteri Besar Pahang Meninggal Dunia

KUALA LUMPUR, 24 Sept (Bernama) -- Bekas Menteri Besar Pahang Datuk Abdul Rahim Abu Bakar meninggal dunia di kediamannya di Jalan U-Thant di sini pukul 7.10 malam dipercayai akibat serangan jantung.

Allahyarham berusia 66 tahun.

Anak keduanya, Rosnita, 35, ketika ditemui Bernama di kediamannya berkata bapanya sedang menunggu azan untuk berbuka puasa di meja makan apabila tiba-tiba didapati tidak lagi bernafas oleh ibunya, Datin Rosnah Kamaruddin.

Katanya mereka segera menghubungi paramedik dari Pusat Perubatan Gleneagles Intan dan Abdul Rahim disahkan sudah meninggal dunia.

"Ayah tidak menunjukkan tanda-tanda pelik sebelum meninggal, bahkan setahu saya Allahyarham tidak menghidap sebarang penyakit tetapi berkemungkinan kematiannya akibat serangan jantung," katanya.

Rosnita berkata kesemua adik-beradiknya sempat menemui Allahyarham sebelum beliau menghembuskan nafas terakhir kerana masih berada di rumah itu sempena Aidilfitri.

Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di Masjid Kampung Pandan sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Kosas selepas solat Jumaat.

Allahyarham meninggalkan seorang balu dan empat orang anak iaitu Roslina, 37, Rosnita, Mohd Rizal, 32, dan Rosazreen, 25, serta empat cucu.

Allahyarham, yang berkelulusan Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dari Universiti Malaya, menjadi Menteri Besar Pahang selama kira-kira tiga tahun bermula 19 Julai 1978 hingga 7 Nov 1981.

BERNAMA

Dunia Islam tidak serius peringati Hari Al-Quds

KUALA LUMPUR: Seluruh dunia Islam sebenarnya tidak serius memperingati Hari Al-Quds dan menjadikannya sebagai pemangkin kebangkitan ummah untuk membebaskan bumi Palestin yang dijajah Yahudi, kata Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu.

"Kerajaan Iran sendiri saya lihat tidak benar-benar serius untuk menyebarluaskan konsep Hari Al-Quds walaupun banyak perubahan yang berlaku sejak Mahmoud Ahmadinejad menjadi presiden.

"Malah dalam soal bantuan kepada Palestin pun, kita mendengar bantuan yang lebih besar disumbangkan di zaman Ahmadinejad menjadi presiden berbanding pentadbiran sebelum beliau.

"Perdana Menteri Palestin dari Hamas, Ismail Haniyeh sendiri pernah mengumumkan bantuan US$250 juta dari Iran kepada kerajaan Hamas dan rakyat Palestin di samping membentangkan rancangan bantuan ekonomi dan kewangan secara langsung kepada pentadbiran Hamas dan rakyat Palestin," katanya.

Para pemimpin negara-negara Arab pula, katanya, tidak ada locus standi untuk mengambil bahagian dalam Hari Al-Quds walaupun dianjurkan di dalam negara mereka sendiri oleh rakyat mereka.

"Mereka sama zalim dengan regim Zionis. Penindasan regim-regim Arab terhadap rakyat mereka sendiri tidak banyak berbeza dengan kekejaman Israel terhadap pribumi Palestin," katanya.

Lantaran itulah mereka tidak boleh diharapkan untuk memerangi kezaliman regim Yahudi, katanya.

"Kezaliman tidak akan menjatuhkan kezaliman malah saling berkerjasama antara satu sama lain," kata Mohamad lagi.

Menurut beliau, Nabi Muhammad telah menunjukkan teladan bahawa kezaliman mesti dihadapi oleh keadilan ketika beliau berusaha menjatuhkan kuasa besar Rom dan Parsi di zamannya.

"Nabi berbuat demikian dengan membawa panji-panji keadilan sehingga sejarah mencatatkan bahawa kedatangan tentera Islam dialu-alukan oleh rakyat serta jajahan takluk kedua-dua kuasa besar itu dan akhirnya kuasa rakyat di bawah kekuasaan kedua-dua kuasa besar itulah yang sebenarnya menjatuhkan mereka," katanya.

Kuasa rakyat menghakis kekuasaan kedua-dua kuasa besar itu, katanya, apabila tidak lagi menyebelahi pemerintah mereka sebaliknya mengalu-alukan kedatangan tentera Islam.

Beliau juga menyalahkan konsep negara bangsa (nation state) yang turut menjadi pegangan negara-negara umat Islam kini.

"Konsep tersebut bertentangan sama sekali dengan konsep membebaskan manusia dari penguasaan sesama makhluk apabila rakyat di dalam negara bangsa dikehendaki memberikan ketaatan kepada negara atau menjadi hamba negara atas nama patriotisme.

"Konsep nation state tidak ada pendirian untuk membebaskan manusia dari memperhambakan diri kepada sesama manusia kepada mengabdikan diri kepada Allah," kata beliau.

Sebab itulah, katanya, umat Islam tidak boleh menaruh harapan kepada negara-negara bangsa untuk memperingati Hari Al-Quds.

"Umat Islam mesti kembali kepada sistem nilai mereka sendiri dan tidak lagi menjadi pak pandir kepada norma-norma yang menguasai sistem kerajaan dan hubungan antarabangsa hari ini.

"Sekurang-kurangnya kita memulakan usaha untuk mendidik ummah ke arah itu dengan membentuk sistem persaudaraan yang tidak mengiktiraf konsep negara bangsa di mana memperingati Hari Al-Quds hendaklah menjadi sebahagian dari agendanya," katanya.

Hari Al-Quds diperingati sejak kira-kira 30 tahun lalu di mana kerajaan Iran selepas kemenangan Revolusi Islam mengajak umat Islam seluruh dunia menjadikan hari Jumaat terakhir pada bulan Ramadhan sebagai Hari Al-Quds.

SiasahDaily/-

Tiada laporan kematian H1N1, angka kematian kekal 77 orang

KUALA LUMPUR: Sejak Jumaat sehingga semalam tiada kematian baru akibat influenza A (H1N1) dilaporkan, dengan jumlah kematian terkumpul kekal 77 orang.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata sementara itu, jumlah pesakit baru yang dikesan dengan gejala penyakit serupa influenza (ILI) hari ini ialah seramai 192 orang dan telah dimasukkan ke hospital untuk menerima rawatan.

Seramai 150 pesakit yang disahkan H1N1 sedang dirawat di hospital dengan 25 kes dirawat di unit rawatan rapi (ICU) di mana 23 mempunyai faktor risiko antaranya lapan kanakkanak bawah lima tahun, lima penyakit kronik, lima obesiti, tiga penyakit respiratori kronik, satu hamil dan seorang warga emas, katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dr Mohd Ismail juga menasihat orang ramai yang kembali dari kampung diminta mendapatkan rawatan segera jika mempunyai simptom ILI. BERNAMA

mStarOnline /-

Ops Sikap: 15 terkorban pada hari ke-11

KUALA LUMPUR: Sebanyak 15 kematian dicatat pada hari ke-11 Ops Sikap ke20 semalam, menjadikan jumlah korban kemalangan jalan raya sejak operasi itu bermula 13 September lepas kepada 192 orang.

Penguasa Perhubungan Awam Bukit Aman Supt Rasdi Ramli berkata daripada 15 kematian itu, 10 terdiri daripada pengguna motosikal, tiga pengguna kereta, seorang pengguna van dan seorang pejalan kaki.

Jalan bandaran mencatatkan kemalangan paling tinggi dengan 408 kes, diikuti jalan persekutuan (378 kes), jalan negeri (219 kes), lebuh raya (97 kes) dan jalanjalan lain (69 kes) yang menjadikan jumlah kemalangan sebanyak 1,171 kes, katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Beliau berkata dalam operasi kelmarin, sebanyak 10,373 saman dikeluarkan kerana pelbagai kesalahan trafik.

Ops Sikap ke-20 akan diteruskan sehingga Ahad ini, bertujuan mengurangkan kemalangan jalan raya sempena sambutan Aidilfitri.BERNAMA

mStarOnline /-