17 Januari 2022

Rusuhan di Kazakhstan: Siapa di sebaliknya?

 

MINGGU lalu dunia dikejutkan dengan rusuhan dan kekacauan yang berlaku di Kazakhstan. Ia adalah rusuhan terburuk yang pernah berlaku di negara bekas Soviet Union tersebut sejak keruntuhan Soviet Union tiga dekad yang lalu.

Hasilkan dua tan ikan pekasam penuhi permintaan pelanggan

 

KANGAR: Dipilih mewakili Negeri Perlis bagi mempromosikan produk ikan pekasamnya di Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Antarabangsa (MAHA) di Taman Pameran Pertanian Malaysia, Serdang (MAEPS) pada 2014 menjadi titik tolak kepada kejayaan Wan Mastura Megat bergelar usahawan makanan tersebut.

Perayaan Hari Agama Sedunia bercanggah Islam

 

ISTILAH Perayaan Hari Agama Sedunia adalah bercanggah dengan Islam kerana mempunyai unsur pengiktirafan kepada kebenaran agama lain.

Jakarta bakal tenggelam: Indonesia umum ibu negara baharu, Nusantara

 

Gambar dari udara yang dirakam pada 31 Jul 2019 oleh saluran berita Tribun Kaltim menunjukkan pemandangan kawasan sekitar Samboja, Kutai Kartanegara, salah satu daripada dua lokasi yang dicadangkan oleh kerajaan Indonesia untuk didirikan sebagai ibu negara baharu Indonesia. (FOTO AFP / TRIBUN KALTIM)

JAKARTA: Ibu kota baharu Indonesia yang dirancang di timur Kalimantan bagi menggantikan Jakarta akan dinamakan sebagai Nusantara.

Islam terus diganyang, umatnya dihimpit

 

KELAHIRAN Rasulullah SAW sebagai penutup para anbiya’ dan menjadi Rasul akhir zaman disebutkan dalam semua kitab agama Samawi mahupun kitab bukan agama Samawi. Apabila Baginda SAW dizahirkan, tiba-tiba hanya segelintir sahaja daripada mereka yang beriman, adapun sebahagian besar yang lain pula menentang.

China catat kes COVID-19 tertinggi sejak Mac 2020

 Seorang wanita memakai pelitup muka berjalan melepasi jam mengira detik berlangsungnya Sukan Olimpik Musim Sejuk di Beijing. - Foto AGENSI

Seorang wanita memakai pelitup muka berjalan melepasi jam mengira detik berlangsungnya Sukan Olimpik Musim Sejuk di Beijing. - Foto AGENSI

BEIJING: China merekodkan jumlah kes COVID-19 tertinggi hari ini sejak Mac 2020 dalam keadaan Beijing sedang bergelut untuk meredakan penularan jangkitan menjelang Sukan Olimpik musim sejuknya yang hanya berbaki tiga minggu.

PLUS, TNG diarah selesaikan isu RFID

  Gambar hiasan

Gambar hiasan

KUALA LUMPUR: PLUS Malaysia Berhad (PLUS) dan Touch 'n Go (TNG) diarah memberi penjelasan serta mencari penyelesaian terbaik berhubung pelbagai isu berkaitan teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID).

10 lelaki terkaya dunia ganda kekayaan ketika COVID-19

 Bill Gates antara 10 individu terkaya dunia yang disenaraikan Forbes. - Foto fail AFP

Bill Gates antara 10 individu terkaya dunia yang disenaraikan Forbes. - Foto fail AFP

PARIS: Sepuluh lelaki terkaya di dunia menggandakan kekayaan mereka selama dua tahun pertama pandemik COVID-19 ketika kemiskinan dan ketidaksamaan meningkat.

Gempa bumi sederhana landa Pulau Jawa, Indonesia

  Foto hiasan

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Gempa bumi sederhana berukuran 5.1 pada skala Richter melanda Pulau Jawa, Indonesia pada 8.26 pagi tadi.

Arab Saudi tetap sela masa 10 hari antara umrah

  Foto AGENSI

Foto AGENSI

RIYADH: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi menjelaskan sela masa 10 hari antara pengeluaran dua permit umrah terpakai kepada jemaah semua peringkat umur termasuk jemaah asing.