03 April 2010

Setakat ini sudah 3 orang mengaku ditawar jawatan MB, UMNO Perak sudah habis modal .

18 Rabiulawal 1431H.

Nampaknya BN Perak tidak punya isu lagi sehingga menimbulkan isu yang bukan-bukan dan semacam rekaan dan "nampak macam kartun" bila seorang demi seorang dikalangan ADUN BN dan seorang bebas mengaku telah ditawarkan jawatan sebagai Menteri Besar Perak diawal kekalahnya dan tersungkur kalah BN di Perak pada tahun 2008.

Pesoalan awal ialah kenapakah setelah bertahun-tahun baru cerita ini di keluarkan, Inilah bukti BN benar-benar sudah tidak ada modal lagi untuk menarik simpati rakyat maka akhirnya apa saja cakap-cakap dikedai kopi dijadikan perkara serius.

Kalau begitu saya pun boleh cakap. Sebagai mana kata seorang Pak Cik yang saya jumpa kelmarin disebuah kediai kopi, katanya" saya pernah ditawarkan jadi Presiden Amerika".

Tidak semena-mena Zambry Abd. Kadir pada sidang DUN beberapa hari lepas bercerita beliau adalah antara tiga wakil rakyat UMNO yang ditawarkan jawatan Menteri Besar Perak jika menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) selepas pilihan raya umum 2008 lalu.

Semacam itulah yang lebih penting dari agenda membahas kepentingan rakyat yang ditutut oleh pakatan Rakyat. Lalu selepas itu masing-masing mangaku ditawar sebagai MB termasuklah Jamaluddin Behrang dan Tajol Rosli Pengkalan Hulu.

Sejak kemenangan Pakatan Rakyat sehingga kejatuhannya bila dirampas oleh BN dalam satu kudeta terancang , dan malah sesudah itu sehinggalah sidang pada 31 Mac lepas, DS. Nizar Jamaluddin teus menerus dengan pemimpin pakatan Rakyat mendedahkan bahawa BNlah yang seawalnya menawarkan Jawatan MB kepada PAS supaya bergabung dengan BN yang sudah kurang majoriti.

Atas alasan agenda melayu dan islam , BN cuba memujuk semua ADUN PAS bergabung dengan mereka dengan menggunakan Mufti UMNO Harussani seperti yang didedahkan oleh Mantan PJ PAS Perak, Ust. Ahmad Awang. Semua sudah jelas lagi bersulu. malah dalam tempoh itu BN tidak berani menjawab kerana yang sebenarnya sudah difahami hasrat UMNO bukannya menyelamatkan Melayu dan Islam , yang ingin diselamatkan ialah UMNO yang telah lemas dan tenggelam ditolak rakyat.

Insiden kekecohan dalam Dewan Perak pada 31 Mac adalah kemuncak kepada ujian ketahanan dan kecekalan ADUN Pakatan Rakyat yang tidak mudah di tipu oleh Ganesan dan Zambry yang menganjurkan sidang yang tidak semacam sidang apabila hampir 400 orang Polis berkawal di dalam dan diluar sidang.

Selain itu peraturan tetap dibangkul sampahkan oleh BN. Hasrat BN cuma menjadikan sidang sebagai menghalalkan tempoh-tempoh pemerintahan untuk 6 bulan sebelum ini dan 6 bulan akan datang. Kerana itu sidang disingkatkan sesingkatnya.

InsyaAllah kami akan menjawab segala tomahan dan fitnah BN yang kononnya memulai kekecohan dalam sidang yang lepas.

Misteri Segitiga Bermuda

18 Rabiulakhir 1431H
Email : Fatiq Mohezad Mohd Suhaimi

Segitiga bermuda yang juga biasa disebut segitiga setan terletak di wilayah lautan samudera atlantik seluas 1,5 juta mil2 atau 4juta km2 yang membentuk garis segita antara wilayah2 teritorial britania raya sbg titik di sebelah utara, puerto rico teritorial amerika serikat titik di sebelah selatan dan miami negara bahagian florida amerika serikat sbg titik disebelah barat.

Pasti pernah dgr kan peristiwa2 aneh di sana yang sering terjadi kapal2 hilang baik laut maupun udara secara misterius.Ada yang bilang segitiga bermuda itu adalah tempat mangkalnya alien dan ufo.Ada yg bilang itu adalah pusat magnet terbesar didunia.Ada juga yang bilang itu pusat bumi dan terdapat black hole yang mampu menyedot apapun yg melintas.Lalu apa pendapat islam tentang segita bermuda?

Ada hadis yg diriwayatkan Abu Hurairah bahwa Rasulullah SAW telah bersabda “Apabila salah seorang berada ditempat yg terbuka atau ditengah matahari sedang bersinar, lalu bayangan yg meneduhinya bergerau sehingga sebagian dari dirinya terletak ditempat panas dan sebagibn lagi di tempat sejuk, maka hendaklah dia berdiri atau meninggalkan tempat itu” dikatakan larangan ini karena tempat seperti itu adalah tempat yang paling digemari oleh Syaitan.Jadi apa kaitannya dengan bermuda???

Alasannya karena bermuda terletak di perairan atlantik di pertengahan antara benua Amerika bagian utara dan Afrika.Secara mudah lokasi ini adalah kawasan pertembungan dua arus panas dari afrika dan sejuk dari Amerika Utara. Dengan hadist ini maka terjawablah misteri segitiga bermuda.Perkara2 aneh yg terjadi itu tentu antara lain disebabkan pertembungan antara panas dan sejuk dan istana Syaitan yang mungkin tersembunyi disitu.

Ada sebuah buku yang berjudul “Dajjal akan muncul dari kerajaan jin di segitiga bermuda” Karya Sheikh Muhammad Isa Dawuud dari Mesir,bahwa kawasan bermuda adalah kawasan Jin dimana dari situlah akan muncul Dajjal. Jika benar dakwaan buku itu, tidak aneh lagi apa yang di Sabdakan Oleh Nabi SAW itu nyata adanya dan bahkan mendahului zaman sekaligus Nabi SAW membuktikan bahwa islam memiliki semua jawaban untuk semua pertanyaan.

Menurut Syaikh Imam M. Ma’rifatullah Al-arsy, segitiga bermuda merupan tempat titik terujung di dunia ini. Ditengah kawasan itu terdapat sebuah telaga yang airnya dapat membuat siapa saja yg meminumnya menjadi panjang umur, ditempat itu pula Nabiyullah Khidzir A.S bertahta sebagai penjaga sumber air kehidupan tersebut.Syaitkh imam M. M berkata kalau penyelamat akhir Zaman Imam Mahdi akan keluar dari Ghaibnya melalui tempat tersebut dengan menggukan jubah suci berwarna kebiruan.

Lalu apa penyebab hilangnya berbagai macam kapal ditempat itu??? Menurut Syaikh Imam M lagi, para iblis dan Syaitan tersebut yang tak bisa mendekati pusat kawasan agung itu,maka mereka pun berjaga disekelilingnya dan bertujuan untuk menghalangi setiap manusia yang mencoba untuk memasuki kawasan agung itu(segitiga bermuda).Karena sesungguhnya barang siapa yg bisa sampai ketempat titik tengah kawasan segitiga bermuda, maka dia akan mengetahui kebenaran alam yg sesungguhnya.

Banyak orang2 zaman dahulu yang telah mencuba kepusat Segitiga bermuda dan kebanyakan dari mereka enggan untuk kembali pulang kedunianya. Menurut sebuah artikel kuno, Raja Iskandar Agung pernah mencoba masuk ke kawasan agung itu.Dan sekembalinya mereka mengatakan bahwa tempat itu berpasirkan permata dan berbatukan berlian.Tempat yang dipenuhi dengan kabut putih tebal itu sangat indah untuk dipandang tapi sangat berbahaya untuk di datangi.

PS: ya Allahu’alam… Semua kembali kepada sang pencipta Alam Allah SWT, karena sesungguhnya Allah SWT lah yang paling tahu apa sebenarnya segitiga bermuda itu.


@Regards,

Fatiq Mohezad Mohd Suhaimi
Structural Draughtsman,
Design Department,
New Doha International Airport,
Sinohydro-Gamuda-WCT Joint Venture,
P.O Box 23948, Doha, Qatar.

MUSIM KATAK BUAT KEJUTAN, MARKAH SIAPA PALING TINGGI?

18 Rabiulakhir 1431H
Oleh: WFAUZDIN NS

KEBIASAANNYA katak akan berbunyi di musim hujan. Apabila hujan mulai turun, maka katak-katak ini akan bersahut-sahutan dengan berbagai nada bunyi. Kununnya biar dikatakan orang hujan turun disebabkan panggilan oleh katak-katak ini. Tetapi sekarang ini bukan musim hujan malahan musim panas, tetapi katak-katak ini berebut-rebut juga untuk bersuara walaupun suaranya sumbang. Hujan tidak juga turun biar tekak katak naik kering dibuatnya.

Kali ini katak berlumba-lumba untuk buat kejutan. Bermula dari `katak' Bayan Baru bernama Zahrain dengan kejutan awal. Selama ini katak tersebut berada di bawah tempurung tidak tahu apa-apa, tiba-tiba sudah boleh bersuara garau kununnya mahu buat kejutan. Mungkin perut sudah buncit, maka baru boleh bersuara. Menjadikah kejutannya? Oleh kerana irama dan lagu yang didendangkan oleh katak Bayan Baru itu jelas sumbang, kejutannya tidak menjadi. Malah katak itu sendiri yang terkejut kerana disebabkan oleh sumbangnya lagu yang dibawa, tidak pasal-pasal di`sepak dan diludah' oleh wakil dari Kalabakan dan beberapa orang lagi. Itulah kejutan buat si katak malang tersebut.

Selepas itu, berlumba-lumba katak yang lain untuk menunjukkan kebolehannya mencipta kejutan. Markah sedang dikira oleh bos mereka bagi menentukan siapakah katak yang paling berjasa mencipta kejutan sehingga satu Malaysia akan gempar dengan kejutan mereka. Seekor demi seekor menyanyikan lagu dan irama songsang, diselang seli pula oleh `firaun besar' Kulim Bandar Baru yang ingin menyampuk juga untuk buat kejutan. Siang tadi, katak dari Behrang mencuba nasib pula untuk mencipta kejutan. Kesemua katak-katak ini diperhatikan oleh raja katak dari Pasir Mas yang mungkin merasa lucu melihat gelagat katak-katak junior ini. Raja katak tentu berkata di dalam hatinya, " Ambo yang sudah lamo buat lagu tu, tak jadi gapo pun...alih-alih ambo yang malu, ini kan pulak demo yang kencing pun bercabe lagi...". Raja katak pun sampai tidak mampu bertahan sehingga menghentak-hentak meja dan melempar kertas kerana lagu dan irama yang dia bawa diperlecehkan orang.

Begitulah nasib katak-katak yang kita lihat sekarang. Oleh yang demikian usah haraplah masyarakat di tempat yang diwakili oleh sang katak-katak ini untuk mendapatkan khidmat atau pembelaan dari mereka. Mereka tidak akan memikirkan nasib kalian kerana mereka tahu inilah penggal terakhir untuk mereka menjadi Wakil Rakyat, justeru itu mereka akan buat apa sahaja asalkan perut mereka akan terus buncit./wfauzdin.blogspot.com

Projek mee segera mencurah-curah di Hulu Selangor

18 Rabiulakhir 1431H.
Angkasanuri

Umno-BN ternyata sudah tandus dan kering modal setiap kali menghadapi suasana pilihanraya. Sama ada pilihanraya umum atau pilihanraya kecil. Setiap kali pilihanraya mereka mula menabur janji dan 'merasuah' pengundi dengan projek-projek mee segera. Istilah yang dipopularkan oleh Perdana Menteri 1Malaysia sendiri yang dikatakan menyebabkan rakyat muak dan meluat kepadaUmno-BN.

Apa yang dilakukan oleh Timbalan Perdana Menteri 1Malaysia dalam kempen politik di Hulu Selangor hari ini menunjukkan Umno masih lagi beranggapan rakyat di Malaysia masih dungu dan jahil yang akan termakan umpan apabila ditaburkan dengan projek pembangunan.

Bertempat di SMK Sains Hulu Selangor hari ini beliau seakan-akan memulakan pesta projek mee segera dengan berjanji bahawa kerajaan 1Malaysia akan membina empat sekolah iaitu tiga sekolah rendah dan sebuah sekolah rendah.

Lebih memualkan beliau dengan muka tak tahu malu secara terang-terangan meminta kira-kira 500 guru yang dikerah ke majlis berkenaan supaya mengundi BN dalam pilihanraya kecil akan datang.

Tidak cukup dengan itu, dalam lawatan di Kampung sentosa beliau dengan rasa 'murah hati' menjanjikan RM 2 juta bagi mengatasi masalah banjir di kampung berkenaan. Sikap 'murah hati' diteruskan dengan menghadiahkan masjid As-Sajdin peruntukan serta merta RM 100 ribu. Sungguh hebat sikap pemurah dan baik hati kerajaan 1Malaysia.

Saya yakin ini semua cuma mukadimah, selepas ini mungkin pak cik mak cik yang dah tak ada gigi dapat subsidi gigi palsu. Jamban yang nak runtuh akan digantikan dengan jamban batu. Titi batang kelapa akan digantikan dengan jambatan besi keluli.

Selepas ini juga pak cik mak cik di Hulu Selangor tak perlu gaduh-gaduh dan bising-bising jalan becak atau berlubang kerana pastinya kerajaan 1Malaysia bersedia untuk buat jalan tar sehingga depan muka pintu!.

Tawar MB: Zambry cuba alih isu krisis Umno Perak

18 Rabiulakhir 1431H.
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 2 April: Dakwaan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pangkor, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir bahawa beliau ditawarkan jawatan Menteri Besar Perak jika bersetuju menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) selepas Pilihan Raya Umum ke-12 hanyalah satu pembohongan dan usaha mengalihkan perhatian umum terhadap krisis dalaman Umno negeri itu.

Adun Pasir Panjang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (gambar) berkata, 'pendedahan' itu juga merupakan cara Zambry menggambarkan kepada umum bahawa beliau merupakan calon paling layak memegang jawatan Menteri Besar.


"Ini satu daripada taktik pembohongan Zambry. Kami sendiri telah mengesahkan dengan Datuk Seri Anwar (Ibrahim), memang tidak betul. Kalau ada sekali pun, ramai lagi calon yang lebih hebat dan lebih layak daripada beliau.

"Umno Perak ada krisis dalaman dan ramai yang tidak bersetuju dengan Zambry. Jadi dia sebut perkara itu sekaligus mahu menunjukkan seolah-olah beliaulah calon yang paling baik sekali untuk menduduki jawatan Menteri Besar," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen semalam.

Nizar yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang juga berkata, tindakan Zambry itu juga hanyalah sandiwaranya untuk menutup kegagalan beliau serta Speaker Dun, S. Ganesan yang gagal mengendalikan sidang Dun dengan baik meskipun mendapat bantuan daripada pelbagai pihak khususnya kawalan ketat polis.

"Itu adalah cara dia untuk alihkan krisis di Perak semalam yang mana dia sebagai MB yang diisytihar oleh Mahkamah Persekutuan, speaker-speaker mereka, polis ada dalam dewan dan di luar dewan tapi masih tidak boleh mengendalikan sidang Dun. Jadi ini menunjukkan satu sikap pengecut Zambry,” ujarnya.

Zambry mendedahkan perkara tersebut ketika menggulung perbahasan sidang Dun Perak, Rabu lepas.

Mengulas lanjut mengenai sidang Dun yang berlangsung dua hari lepas, Nizar berkata, sidang Dun itu dijadikan sebagai alat untuk Umno/BN menunjukkan kuasa mereka sedangkan tiada apa yang dapat dicapai daripada persidangan tidak sampai lima jam itu.

"Persidangan bukan dua hari. Hari pertama perasmian, habis perasmian balik. Hari kedua pukul 10 selepas bacaan doa, Adun Pantai Remis, Nga Kor Ming bangun membacakan beberapa perkara 3, 4 dan 6 dalam Perintah-perintah Tetap Dewan Negeri.

"Tapi Ganesan tidak langsung beri hak untuk beliau bangun bahkan Ganesan terus berleter bahkan mikrofon kami semuanya dipadam. Suara kami tidak dapat didengar, dewan tidak dapat dimasuki oleh mana-mana media kecuali media Umno bahkan media alternatif dihantar ke galeri bersama polis. Orang awam tidak boleh masuk, yang ramai cumalah polis. Anggota polis dalam dewan pakai baju biasa yang di luar pakai uniform," ceritanya.

Tegasnya, itulah sebab kenapa semua wakil rakyat Pakatan Rakyat bertindak keluar dewan selain mereka tidak diberi peluang untuk berbahas.

"Kenapa kami keluar dewan? Pertamanya perintah tetap telah diketepikan, tidak dipatuhi dan tidak dihormati. Yang kedua dalam agenda semalam tidak dinyatakan agenda untuk membahaskan titah ucapan Tuanku.

"Kita tanya adakah perbahasan hendak diadakan tapi Ganesan dan Zambry tidak jawab. Jadi ini satu perkara yang mesti dijelaskan. Kalau ada perbahasan kita akan sediakan dan memang kita sediakan.

"Yang ketiga kami mahu persidangan ini dilanjutkan sampai lima hari. Oleh kerana belum pernah lagi sejak rampasan kuasa di Perak, persidangan berlanjutan cuma yang ada sebelum ini pun tidak sampai dua tiga jam. Jadi kita minta supaya lebih adil dan kami boleh bersuara berkenaan tuntutan rakyat. Tapi ini pun tidak dijawab maka kami tidak ada pilihan lain kecuali keluar dewan," katanya.

Harakahdaily/-

Tugu Negara: Akhirnya kerajaan akur

18 Rabiulakhir 1431H.
Roslan SMS

Setelah berpuluh tahun PAS khasnya membantah upcara atau majlis seumpama perayaan Hari Pahlawan diadakan di hadapan Tugu Negara, akhirnya kerajaan Persekutuan mengumumkan tidak lagi akan mengadakan majlis seumpama itu kerana menghormati pandangan Majlis Fatwa Kebangsaan.

Majlis Fatwa ada memutuskan amalan seperti tiupan ‘Last Post’, bertafakur dengan menundukkan kepala, meletakkan kalungan bunga, bacaan sajak, nyanyian dan tiupan ‘Rouse’ yang dilakukan di hadapan tugu dalam upacara menyambut Hari Pahlawan adalah bercanggah dengan Islam dan boleh membawa kepada syirik.

Semoga segala amalan syirik dan haram lain dapat ditiadakan dan masyarakat dapat dibersihkan dari unsur-unsur yang mengundang murka Allah swt.

Walau bagaimanapun pengumuman Menteri Pertahanan bahawa sebuah dataran akan dibina di Putrajaya bagi diadakan majlis berkenaan (tanpa tugu) bagi saya adalah satu pembaziran.

Bukannya kita tidak menghargai majlis memperingati jasa pahlawan-pahlawan kita, tetapi bijakkah dibelanjakan wang rakyat untuk membina sebuah dataran sedangkan kita telah sedia ada banyak dataran, stadium dan seumpamanya.

Di Putrajaya pun telah sedia ada dataran yang digunakan untuk perayaan Hari Kemerdekaan. Gunakanlah sahaja apa yang ada. Islam bukan sekadar mengajar kita menjauhi amalan syirik tetapi juga mengesyorkan kita agar mengelakkan pembaziran tambah-tambah yang melibatkan wang rakyat.

Pentas Pemuda Pakatan Rakyat Miri

Sabtu ini,3 April 2010;Pemuda Pakatan Rakyat Miri yang terdiri daripada PAS,SNAP,PKR dan DAP akan sekali lagi mengadakan program bersama iaitu program Pentas Pemuda Pakatan Rakyat bertemakan Sarawak:Kearah Kerajaan Rakyat dan Berkebajikan bertempat di Kampung Luak ,Miri bermula 815 malam. Antara pimpinan pemuda yang akan hadir adalah Ustaz Nik Abduh Nik Aziz(Exco Dewan Pemuda PAS Pusat),Saudara Khairul Anuar Ahmad Zainudin(Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan PKR Pusat) dan Puan Zulhaidah Suboh(AMK Sarawak).

Pimpinan tempatan Pakatan Rakyat Edwin Dundang (SNAP),Dr Michael Teo(PKR) ,Saudara Fong Pau Teck(DAP) dan Tuan haji Jofri Jaraiee(PAS) akan memeriahkan lagi program dan menyatakan solidariti pada barisan pemuda pemudi Pakatan Rakyat yang menjadi teras dalam membawa perubahan politik di bumi Sarawak. Dijemput kepada semua warga Miri untuk memeriahkan majlis.

Takziah Buat Keluarga Allahyarham Ahmad Mokhtar Mutalib

PAS Perak ingin merakamkan ucapan takziah buat keluarga Almarhum Ahmad Mokhtar Mutalib ( Timbalan Yang Di Pertua PAS Kawasan Kuala Kangsar ) diatas pemergiannya kerahmatullah awal pagi tadi.

Sesungguhnya pemergian beliau adalah satu kehilangan besar buat PAS Perak.

PAS Perak melihat, walaupun pemergian Almarhum menemui Allah SWT adalah satu kehilangan besar bagi PAS Perak, tetapi Almarhum telah berjaya membuktikan bahawa beliau telah menggunakan kesempatan hidup diatas muka bumi untuk terus berjuang menegakkan perintah ALLAH SWT.

Semoga ALLAH SWT meletakkan rohnya bersama para An’biya, Syuhada’ dan Solihin.

Salam Takziah

Ustaz Abu Bakar bin Hussain
( PESURUHJAYA PAS PERAK )

Pilihan Raya Hulu Selangor: Penamaan 17 April, Pengundian 25 April

Suruhanjaya Pilihanraya menetapkan hari penamaan calon bagi pilihanraya kecil Parlimen Hulu Selangor pada 17 April manakala hari mengundi pula ialah 25 April.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandang kerusi kawasan itu, Datuk Dr. Zainal Abidin Ahmad dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada 25 Mac lalu akibat barah otak.

Pada pilihan raya umum lalu, Allahyarham, yang juga bekas Timbalan Menteri Besar Selangor, menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Datuk G. Palanivel dengan majoriti tipis 198 undi.

Allahyarham menyertai PKR pada 2005, memperoleh 23,177 undi, manakala Palanivel yang juga Timbalan Presiden MIC, mendapat 22,979 undi.

Timbalan YDP PAS Kuala Kangsar meninggal dunia

17 Rabiulakhir 1431H.
Harakahdaily

KUALA KANGSAR, 2 April: Timbalan Yang DiPertua PAS Kuala Kangsar, Ahmad Mokhtar bin Mutalib(gambar) meninggal dunia pada jam 2.53 pagi tadi di hospital Taiping akibat kencing manis dan darah tinggi.

Ahmad Mokhtar, 57 meninggalkan seorang balu, Nabishah Mutalif dan empat orang anak, Noraini, Ahmad Muzair, Muhammad Izzat dan Norshira.

Allahyarham sebelum ini sudah beberapa minggu terlantar di hospital akibat penyakit itu.

Jenazahnya akan disolatkan di Surau Taman seri Mercu, Kuala Kangsar kira-kira jam 11.00 pagi ini, dan akan dikembumikan di Tanah Perkiuburan Jalan Baru, K.Kangsar.

Ahllahyarham semasa hayatnya merupakan seorang yang aktif dalam PAS Kawasan sejak sekian lama dan menjawat jawatan Timbalan YDP Kuala Kangsar sejak 2007 sehinggalah sekarang.

Dalam masyarakat, beliau juga dikenali sebagai seorang yang mudah mesra dan senang bergaul dengan orang ramai walaupun berbeza fahaman politik.

Selain itu Allahyarham juga sangat tegas dalam menyatakan pendirian dan polisi perjuangan.

Pada 21 Mac lalu Presiden PAS, Dato Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sempat menziarahi allahyarham di kediamannya di Taman Kenari, Jalan Baru.

Hadits pilihan.

Daripada Abdullah bin Mas'ud ra katanya, Rasulullah saw bersabda "tidak boleh iri hati selainkan dalam dua perkara iaitu seseorang yang telah dikurniakan Allah harta lalu dihabiskan hartanya itu kejalan yang benar dan orang yang dikurniakan oleh Allah ilmu pengetahuan, lalu ia mengeluarkan sesuatu hukum berpandukan dengan ilmunya (AlQuran dan Hadis) serta diajarkannya kepada orang lain. ( AlBukhori dan Muslim)