08 Jun 2008

Puan Norlaila : ISA nafikan kehidupan berkeluarga kami.

KAMUNTING, TAIPING, 7 Jun :- Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah sutu akta yang zalim dan telah menafikan kehidupan berkeluarga kami. Demikian antara ucapan Puan Norlaila Othman isteri kepada mangsa kezaliman ISA, Mat Sah bin Mohammed Satray.

Beliau dalam nada kesedihan berkata ,Suami saya telah ditahan sejak 6 tahun lepas dan pada minggu hadapan genaplah 6 tahun beliau ditahan. Saya tidak pasti adakah beliau akan dibebaskan atau terus ditahan lagi selama 2 tahun.

Puan Norlaila menjelaskan beliau telah melakukan berbagi cara untuk memastikan suaminya dibebaskan termasuk ambush PM , bertemu Suhakam dan menggunakan saluran mahkamah namun semuanya masih gagal. "apakah ada cara lain saya akan lakukan"? tanya beliau kepada hadirin.

Bersama Mat Sah adalah 8 orang yang dituduh terlibat dengan JI, dan jumlah tahanan ISA sekarang berjumlah 70 semuanya.

Syed Ibrahim : Kem Kamunting simbol kezaliman

KAMUNTING , 7 Jun :- Kem Tahanan Kamunting yang menempatkan baki 70 orang tahanan tanpa bicara ISA adalah simbol kezaliman yang perlu dihapuskan dari bumi Malaysia ini. Demikian antara ucapan pengerusi GMI Syed Ibrahim Syed Noh dalam himpunan aman GMI dihadapan Kemta di sini malam tadi.
Peserta himpunan dengan sepanduk mansuhkan ISA


Ucapan sekitar 15 minit yang dibenarkan oleh pihak keselamatan itu dalam keadaan hujan rintik-rintik dan diselang-seli dengan laungan supaya ISA dimansuhkan oleh peserta himpunan.

Sempena hari Keputraan DYMM Yang DiPertuan Agung, TuanKu Mizan yang juga berkebetulan hari himpunan diadakan, beliau memohon restu dari Baginda bagi mewakili semua peserta himpunan.

"Ini adalah sejarah himpunan GMI yang dibenarkan oleh pihak keselamatan", kata Syed Ibrahim dengan penuh semangat sambil disambut oleh hadirin dengan laungan kegembiraan.

Kata Syed Ibrahim, ISA adalah simbol kegelapan oleh itu kita pada malam ini masing-masing menyalakan lilin bagi menerangi kegelapan itu. Sambil mendesak supaya ISA dengan segera dimansuhkan, beliau juga menegaskan bahawa ISA tidak lagi boleh diterima oleh rakyat Malaysia.

Laungan Azan dan hujan renyai-renyai mengiringi perarakan GMI

KAMUNTING, 7 Jun :- Bagaikan suatu petanda yang baik dalam keadaan himpunan pelbagai bangsa demi menuntut undang-undang zalim ISA dimansuhkan. Ianya bermula seawalnya sekitar jam 7 malam dan kehadiran semakin ramai semasa azam maghrib dikumandangkan. peserta berhimpun didalam pagar mesjid tanpa ganguan mana-mana pihak.

Ratusan lilin dinyalakan selama berada di hadapan kemta

Jamaah mesjid seakan merestui kehadiran pelbagai bangsa dan agama untuk mendapat perlindungan dan restu demi sebuah perjuangan yang sekian lama belum selesai dan perlu diteruskan.

ADUN Teja, YB. Chang meminta saya memberi kenyataan akhbar, masa itu iqamah sudah diperdengarkan. lalu saya memohon maaf dengan kata saya " saya nak pergi sembahyang", dengan spontan dia kata" oh maaf kamu mahu pergi solat".

Mereka menunggu sehingga sembahyang maghrib berjemaah selesai. Setelah terdapat sedikit taklimat kami mula berarak sekitar jam 8.00 malam menuju ke kemta.

Melalui beberapa sekatan polis setelah berjalan dalam hujan renyai-renyai sejauh 2 km akhirnya kami sampai di hadapan kemta . Sejurus pembawa pembesar suara mengarahkan semua berhenti kira-kira 100 meter dari pintu kemta seperti diarahkan oleh polis, azan Isya diperdengarkan dari Mesjid Batu 4 yang berdekatan .

Pembawa pembesar suara berbangsa Tionghua sangat faham dengan menghormati azan, sejurus habis azan majlis ucapan yang dibenarkan oleh pihak keselamatan selama 15 minit sahaja dimulai.

Himpunan aman GMI berjalan lancar.

KAMUNTING, 7 Jun :- Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) telah berjaya mengadakan perhimpunan aman di hadapan Kem Tahanan Kamunting pada malam ini dengan dihadiri oleh hampir 1000 orang dari pelbagai pertubuhan diseluruh negara. Himpunan dalam keadaan hujan renyai-renyai itu dimulai dari waktu maghrib dan berakhir sekitar jam 9.30 malam.

Peserta demonstrasi membawa ratusan lilin sebagai simbol bagi menerangi ISA yang gelap


Himpunan aman tersebut untuk pertama kalinya dalam sejarah dan sebagai hadiah bagi kemenangan Kerajaan Negeri Perak di bawah pakatan Rakyat telah dibenarkan oleh pihak keselamatan. Semua berarak dari mesjid Kamunting sehingga ke hadapan Kem Tahanan kamunting yang teletak kira-kita 2 Km antaranya. YB. Dr. Jeyakumar, YB. Chang, YB. Drs. Lim


Peserta demonstrasi dibenarkan berhimpun kira-kira 100 meter dati pintu kemta dan dibenarkan oleh pihak keselamatan untyuk memberikan ucapan selama 15 minit setelah perundingan Exco Kanan Kerajaan Perak yang hadir sama , Dato Ngeh Koo Ham dengan pihak polis.
YB. Chang dan YB. Drs. Lim dengan kawalan Unit amal Perak

Hadir sama ialah Pengerusi BBC Perak yang juga ADUN Titi Serong,,YB. Drs. Khalil Idham Lim, Adun Teja, YB. Chang Lih Kang,Pengerusi GMI, Syed Ibrahim Syed Noh.,Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr. Michael Jeyakumar Devaraj, ADUN Pokok Asam , YB. Yee Seu Kai, ADUN Cangkat Jong, YB. Hj. Mohd. Anuar bin Sudin, ADUN Kuala Kurau, YB. Abdul Yunus Jamahri. Perarakan juga disertai anak mangsa ISA , Sdr. S.Arutchelvan berbaju hitam.


Selain itu hadir sama ialah ramai aktvis GMI seperti S.Arutchelvan dan sdr. Hishamuddin Rais,

Lebih 1000 kanak-kanak menjadi yatim dalam gempa Sicbuan

BEIJING, 6 Jun :-Pegawai Kementerian Hal Ehwal Awam China berkata, sehingga semalam, lebih 1000 orang kanak-kanak menjadi yatim dalam gempa bumi Sichuan. Antaranya anak yang belum dikenalpasti identity mereka.

Naib Ketua Pengarah Jabatan Urusan Kebajikan Sosial Kementerian Hal Ehwal Awam, Zhang Shifeng menyatakan dalam sidang akhbar di Beijing hari ini, badan-badan yang bertanggungjawab sedang mempercepatkan usaha mengenalpasti anak yatim di kawasan bencana dan menjalankan kerja penempatan dan bantuan terhadap mereka. Sekarang, program pengambilan anak sebagai anak angkat belum dilaksanakan.


Angka kematian dalam bencana gempa bumi tersebut mencapai seramai 69,130. Selain itu, seramai 374,031 orang cedera dan 17,824 orang hilang. Lebih 46.16 juta orang terlibat dengan bencana itu.

CERAMAH UMUM

CERAMAH ISU SEMASA

OLEH


YB UST. FIRDAUS JAAFAR
(AHLI PARLIMEN JERAI)
YBHG UST. AZMAN SHAPAWI
(NAIB KETUA DEWAN PEMUDA PAS PUSAT)


TARIKH : 9 JUN 2008

MASA : 9.30 MALAM

TEMPAT : DATARAN PURNAMA KG. KEDAH, PARIT BUNTAR.


SEMUA DIJEMPUT HADIR

FORUM PERDANA

FORUM PERDANA EHWAL ISLAM

BERSAMA

AHLI PANEL

YBHG DATO' HAJI ISMAIL KAMUS

YBHG MEJAR JENERAL DATO' JAMIL KHAIR BAHARUM

YBHG DATO' DR. BADARUDDIN HAJI AHMAD

PENGERUSI

YBHG UST. HAJI ROSLAN CHE RUS


TARIKH : 7 JUN 2008 ( SABTU )

MASA : 9.00 MALAM

TEMPAT : PADANG BANDARAN PARIT BUNTAR

SEMUA DIJEMPUT HADIR

RM 1 : bandingkan dulu dan sekarang.

Beza kuantiti bagi setiap ringgit... Azhan Sharom, 23, yang ditemui di Jalan Batu Buruk, Kuala Terengganu, Terengganu menunjukkan botol berisi minyak bagi setiap ringgit yang dibelanjakan. Kuantiti botol kiri berdasarkan harga lama manakala yang kanan pula jika mengikut harga baru.

sumber : http://penarikbeca.blogspot.com/