16 Jun 2013

TG Nik Aziz ucap terima kasih kepada sultan

7 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KOTA BHARU: Bekas Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, melahirkan rasa terharu atas penghargaan yang diberikan Sultan Kelantan Sultan Muhammad Ke-V kepadanya.
Beliau mengakui hatinya begitu tersentuh dan tidak tahu apa yang ingin diperkatakan apabila tuanku menyatakan penghargaan dan berterima kasih kerana telah mengetuai kerajaan dalam tempoh 23 tahun.

Sultan yakin MB baru teruskan Kelantan berkat

7 Syaaban 1434 H. [MOD] -


KOTA BHARU: Sultan Kelantan Sultan Muhammad Ke-V, mengucap tahniah pada Kerajaan Kelantan kerana telah berjaya mengekalkan kemenangan di negeri ini pada PRU13 lalu.


Pada masa yang sama juga baginda mengucapkan penghargaan kepada bekas Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, kerana telah berjaya mengemudi kerajaan negeri selama 23 tahun dengan cemerlang.

Mesir hentikan hubungan diplomatik dengan Syria

7 Syaaban 1434 H. [MOD] -


KAHERAH: Mesir menghentikan jalinan hubungan diplomatik dengan Syria dan turut mengarahkan Kedutaan Damsyik di Kaherah ditutup, demikian menurut Presiden Mesir, Mohammed Morsi hari ini. 

Beliau turut memberitahu penyokongnya dalam satu perhimpunan hari ini bahawa kerajaan akan membawa keluar pegawai kedutaan daripada Kaherah di Damsyik. 


Pada masa sama, Morsi turut menggesa pejuang Islam Lubnan, Hezbollah untuk meninggalkan Syria. - AP 

Gempa bumi kuat bermagnitud 6.5 landa Nicaragua

7 Syaaban 1434 H. [MOD] -


BANDAR MEXICO: Gempa bumi kuat bermagnitud 6.5 melanda di luar pesisir pantai Pasifik Nicaragua, demikian menurut Jabatan Kaji Selidik Geologikal Amerika Syarikat (USGS). 

Susulan kejadian itu, katanya, tiada laporan kerosakan atau kecederaan diterima. - AP 

Rowhani diumumkan presiden Iran yang baru

7 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Rowhani diumumkan presiden Iran yang baru Calon Presiden Iran, Hasan Rowhani menunjukkan tanda kemenangan selepas membuang undi pada pilihan raya kelmarin. - Foto AFP
TEHRAN: Ulama Hassan Rowhani diumumkan pemenang jawatan presiden baru Iran selepas memperolehi 50.68 peratus undi dalam pilihan raya kelmarin. 

Perhimpunan: 14 individu dibebaskan dengan jaminan polis

7 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Kesemua 14 individu yang ditahan semalam kerana ingkar arahan bersurai semasa berhimpun di hadapan pusat beli belah di Jalan Tuanku Abdul Rahman di sini, dibebaskan dengan jaminan polis, malam tadi.

Selangor prihatin, skim bapa bersama keluarga

7 Syaaban 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,16 Jun 2013
KUALA LUMPUR: Jika peranan bapa itu dihayati dalam pentadbiran sesebuah negara dan negeri ia akan juga memudahkan bapa untuk melaksanakan fungsinya dengan baik.


Demikian perutusan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita Negeri Selangor, Rodziah Ismail (gambar) sempena Hari Bapa Sedunia.

Ini, katanya kerana kerajaan yang prihatin akan menyediakan dan menawarkan skim-skim yang memungkinkan bapa-bapa meluangkan masa mereka secara efektif bersama keluarga; seperti pemberian cuti 14 hari oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada suami-suami yang isteri mereka bersalin.

“Skim tersebut akan nanti diusahakan untuk dilanjutkan kepada pihak swasta di negeri Selangor,” ujarnya dalam satu kenyataan sebagaimana di bawah.

15 Adun Pakatan Rakyat Terengganu angkat sumpah

7 Syaaban 1434 H. [MOD] -
KUALA TERENGANU:Seramai 15 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Terengganu iaitu 14 dari PAS dan 1 dari PKR secara rasmi mengangkat sumpah jawatan bagi mesyuarat pertama penggal ke-13 di Dewan Wisma Darul Iman hari ini.

Adun PAS yang pertama mengangkat sumpah ialah Mohd Abdul Wahid Endut (Wakaf Mempelam) diikuti Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (Rhu Rendang), Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (Batu Buruk), Satiful Bahari Mamat (Paka), Alias Razak (Bukit Tunggal).

Bas di bom, 11 pelajar universiti terbunuh

7 Syaaban 1434 H. [MOD] -

SLAMABAD 16 Jun - Sekurang-kurang 11 orang pelajar universiti terkorban dan lebih 17 cedera apabila sebutir bom meletup di dalam sebuah bas di wilayah Balochistan, semalam.

Menurut jurucakap polis, Atiqur Khan, letupan itu berlaku ketika pelajar Universiti Sardar Bahadur Khan Women’s berada di dalam bas di bandar Quetta.

Hassan Rowhani presiden baru Iran

7 Syaaban 1434 H. [MOD] -


TEHERAN 16 Jun - Calon berhaluan sederhana, Hassan Rowhani , yang mendahului pilihan raya semalam, berjaya menggantikan Mahmoud Ahmadinejad sebagai Presiden Iran yang baru selepas mendapat lebih tiga suku daripada undian.