04 Jun 2014

Subsidi petrol, diesel baru hanya untuk rakyat bergaji bawah RM5,000, lapor akhbar

6 Sya'aban 1435. [MOD] -

Pemberian subsidi akan dilaksanakan melalui pemberian elaun di mana setiap pengguna kenderaan perlu mendaftar kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mendapatkan ‎kad subsidi minyak. – Gambar fail The Malaysian Insider, 3 Jun, 2014.
subsidi akan dilaksanakan melalui pemberian elaun di mana setiap pengguna kenderaan perlu mendaftar kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mendapatkan ‎kad subsidi minyak. – 
Hanya rakyat berpendapatan tidak melebihi RM5,000 sebulan yang menggunakan kenderaan enjin berkapasiti di bawah 2.0 liter layak menerima pemberian subsidi sepenuhnya dalam pelaksanaan kaedah pemberian subsidi petrol dan diesel yang dijangka bermula pada September ini lapor akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Daily.

Penyingkiran Nizar usah disentuh

6 Sya'aban 1435. [MOD] -

SUBKY LATIF 

ADALAH wajar segala kebaikan Almarhum Sultan Azlan Shah disebut apabila menyentuh belasungkawa kemangkatan baginda. Dalam memperingati Almarhum pastikan yang baik itu disepakat oleh semua.
   
Yang tidak  disepakati seperti penyingkiran Datuk Seri Nizar Jamaluddin elok tidak disentuh. Apabila ia disentuh, ia mengundang komen pihak yang mengira penyingkiran itu tidak tepat dalam menyelesaikan krisis rampasan kuasa di Perak terhadap kerajaan Pakatan Rakyat oleh Barisan Nasional.
    
Beberapa ulasan mengkagumi baginda dalam isu itu termasuk oleh pakar/profesor undang-undang. Rakyat jelata bangga beroleh seorang Sultan, satu-satunya di dunia, pernah menjadi Ketua Hakim Negara dan banyak penghakiman baginda dihormati.

Cadbury: MAPIM gesa perjelaskan kekeliruan fakta

6 Sya'aban 1435. [MOD] -
HARAKAHDAILY 
KUALA LUMPUR: Akibat perbezaan dapatan hasil ujian sampel coklat Cabbury, MAPIM (Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia) mengesa kekeliruan isu kandungan DNA babi dalam coklat Cadbury yang tercetus akibat dua laporan yang berbeza dan bertentangan antara dua Agensi kerajaan iaitu JAKIM yang memperolehi keputusan makmal dari Jabatan Kimia dan Kementerian Kesihatan, diperjelaskan segera.

“Kami mengesa Panel Pengesahan Halal Malaysia melihat semula cara serta proses sesuatu fakta dikeluarkan yang berkenaan dengan kehalalan sesuatu produk ditentukan. Sehingga kesahihan dan ketepatan maklumat ditentukan, semua pihak perlu berhati-hati dan merujukan kepada fakta secara objektif.” tegas MAPIM dalam kenyataan akhbarnya.

Kenyataan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, semalam berhubung status dua produk coklat Cadbury yang sebelum ini dikatakan tercemar DNA babi sangat mengejutkan kerana sebelumnya Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah telah mengeluarkan maklumat yang berlawanan.

Noor Hisham mempertahankan kesahihan yang dibuat oleh makmal Kementerian Kesihatan Malaysia. Apatah lagi sampel yang diuji diambil secara rawak di pasaran.

Presiden PAS sudah boleh berjalan

6 Sya'aban 1435. [MOD] -


BAGUS...Mohamad Sabu ketika melawat Tuan Guru Abdul Hadi kelmarin.

KUALA LUMPUR: Pihak Medipol Universitesi Hastanesi, Istanbul menjelaskan bahawa perkembangan keadaan kesihatan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hai Awang bertambah baik.

"Saya telah bertemu dengan Tuan Guru dalam wadnya beberapa kali pada hari ini Selasa 3 Jun 2014 dan terkini ialah pada jam 5.15 petang waktu Istanbul (10.15 malam waktu Malaysia)," ujar Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.