29 Ogos 2013

Malaysia Airlines Tawar Tambang RM56 Ke Destinasi Domestik Sempena Hari Merdeka


22 Syawal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Malaysia Airlines menawarkan tambang sehala terangkum RM56 ke semua destinasi domestik untuk tempoh 56 jam sahaja sempena meraikan sambutan Hari Kemerdekaan negara yang ke-56.

Tawaran itu bermula pada pukul 12.01 pagi 30 Ogos, 2013 dan berakhir pada pukul 8.00 pagi 1 September, 2013.

Pakatan Perak tanggung hampir RM1j kos petisyen p'raya


22 Syawal 1434 H. [MOD] -

Parti Pakatan Rakyat di Perak perlu menanggung hampir RM1 juta sebagai kos dalam 11 petisyen pilihan raya di negeri itu, yang kesemuanya ditolak atas alasan teknikal.


MP DAP Taiping Ng Kor Ming berkata keseluruhan kos yang ditanggung Pakatan itu berjumlah hampir RM965,000.

Kematian eksekutif penerbangan AirAsia X penuh tragis

22 Syawal 1434 H. [MOD] -

Rakan dan keluarga di upacara pengebumian Shahrinawati petang tadi. Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 29 Ogos, 2013.
Rakan dan keluarga di upacara pengebumian Shahrinawati petang tadi. Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 29 Ogos, 2013.
Kematian eksekutif penerbangan Shahrinawati Abu Bakar semakin bertambah tragis.
Polis petang ini mengesahkan beliau bukan sahaja dilanggar malah barangannya turut dirompak.

Khutbah Jumaat : "Merdekakah Kita"

22 Syawal 1434 H. [MOD] -

  
اَلْحَمْدُ ِللهِ الْقاَئِلِ 

قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَنْ تَشَاءُ وَتَنْزِعُ الْمُلْكَ مِمَّنْ تَشَاءُ وَتُعِزُّ مَنْ تَشَاءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَاءُ بِيَدِكَ الْخَيْرُ إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
Katakanlah: "Wahai Tuhan Yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan kepada orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan dari orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.

Langat 2 dipersetujui jika syarat dipenuhi

22 Syawal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Kerajaan Negeri Selangor bersetuju meneruskan pembinaan Loji Air Langat 2 (Langat 2) dengan syarat projek berkenaan menjadi antara aset yang perlu dimasukkan dalam penstrukturan semula industri air Selangor.


Menteri Besar, Tan Sri Adbul Khalid Ibrahim yang dipetik Harian Metro berkata terdapat dua isu utama yang menyebabkan berlakunya perbezaan pendapat iaitu membabitkan kos operasi dan Langat 2.

Kesan kekejaman rejim di Dataran Raba'ah Adawiyah

22 Syawal 1434 H. [MOD] -


KAHERAH: Beginilah suasana di sekitar Dataran Raba’ah Adawiah. Tiada bahasa yang dapat digambaran apabila melihat sendiri kesan kemusnahan dan kebakaran terhadap Masjid Rabaa serta hospital sementara yang terletak bersebelahannya.

K'jaan ambil alih aset 49 pertubuhan haram


22 Syawal 1434 H. [MOD] -

Kementerian Dalam Negeri hari ini mengumumkan nama 49 kongsi gelap yang antara lainnya terlibat dalam kegiatan mengedar dadah, peras ugut dan pergaduhan dengan kumpulan kongsi lain, melakukan huru-hara, pembunuhan termasuk dengan senjata api.

Kenyataan dikeluarkan Kementerian Dalam Negeri menyebut, pertubuhan berkenaan antara lainnya terlibat dalam kegiatan mengedar dadah, peras ugut dan pergaduhan dengan kumpulan kongsi lain.

Polis tahan anggota kongsi gelap rekrut pelajar sekolah

22 Syawal 1434 H. [MOD] -

Ipoh: Polis Perak tahan seorang anggota kongsi gelap yang mengaku merekrut pelajar sebuah sekolah menengah di sini menjadi ahli kumpulan itu.


Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Shukri Dahlan, berkata polis sedang menyiasat lelaki itu yang ditahan baru-baru ini termasuk mengenal pasti kumpulan pelajar yang menjadi sasaran. 

KDN Umum 49 Pertubuhan Haram

22 Syawal 1434 H. [MOD] -

PETALING JAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengumumkan 49 petubuhan haram di bawah Akta Pertubuhan 1966.
Senarai itu dikeluarkan pada Khamis oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan mengandungi beberapa kumpulan terkenal seperti Geng 04, Geng 08 dan Geng 36.
Berikut adalah senarai penuh pertubuhan haram itu:
1) Geng 04
2) Geng 08

'Pil Ajaib' Dipromosi Di Sekolah

22 Syawal 1434 H. [MOD] -

Bungkusan 'pil ajaib' yang didakwa boleh menjadikan pelajar lebih bijak.
PETALING JAYA: Sekolah-sekolah di beberapa negeri telah 'dipromosikan' dengan pil yang kononnya boleh membuatkan pelajar lebih bijak.

Senjata kimia: Tiada tindakan terhadap Syria sehingga laporan penuh PBB - Britain

22 Syawal 1434 H. [MOD] -

LONDON: Britain tidak akan mengambil tindakan ketenteraan terhadap regim Syria sebelum laporan pemeriksaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang membuktikan terdapat penggunaan senjata kimia di negara itu. 


Ahli Parlimen Britain dijadual mengadakan undi dalam usul tergempar sama ada negara itu akan mengambil tindakan ketenteraan terhadap Syria berhubung dakwaan penggunaan senjata kimia. 

Belum ada keputusan untuk serang Syria, kata Obama

22 Syawal 1434 H. [MOD] -

WASHINGTON: Presiden Barack Obama hari ini berkata, beliau belum membuat keputusan sama ada untuk menyerang Syria tetapi sebarang tindakan negara itu sebagai amaran supaya tiada lagi penggunaan senjata kimia. 


Obama berkata, kerajaannya merumuskan bahawa rejim Presiden Bashar al-Assad memain peranan dalam serangan berdarah terhadap orang awam di pinggir Damsyik yang dikaitkan dengan penggunaan senjata kimia.

Tembakan meletus di Kedutaan Malaysia di Kaherah

22 Syawal 1434 H. [MOD] -

KAHERAH: Bunyi tembakan kedengaran di Gamaat El Dawal semalam, kawasan terletaknya bangunan Kedutaan Malaysia di Mesir. 


Tembakan dikatakan mula didengar kira-kira 4.15 petang (waktu tempatan) dan sehingga 6 petang, ia masih dilaporkan berlaku.

Ahli politik ternama didakwa naungi kongsi gelap


22 Syawal 1434 H. [MOD] -


Sebilangan ahli politik ternama didakwa menaungi beberapa kongsi gelap dan beberapa orang daripadanya turut menjadi penasihat kumpulan terbabit.
Laporan akhbar Sin Chew Daily menyebut, kumpulan berkenaan merupakan antara 10 kongsi gelap, yang akan didedahkan esok oleh Kementerian Dalam negeri.

Ia membabitkan kumpulan gengster Cina, Melayu dan India, menurut laporan akhbar berbahasa Cina itu.

Jom sertai XPDC dakwah ambang Merdeka 2013

22 Syawal 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,28 Ogs 2013

KUALA LUMPUR: Bagi menyambut Hari Merdeka pada 31 Ogos ini, Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) akan menganjurkan XPDC Dakwah yang akan diadakan di kesemua lokasi sambutan di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. “Dewan Pemuda PAS negeri-negeri bersama DPP kawasan-kawasan diamanahkan untuk menjayakan XPDC tahun ini,” ujar Setiausaha DPPM, Khairul Faizi Ahmad Kamil dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Merdeka 56 tahun, ideologi penjajah masih tebal


22 Syawal 1434 H. [MOD] -

KOTA BHARU: Kata Mursyidul Am PAS, kita telah pun merdeka lebih 50 tahun, namun fahaman kebangsaan yang dibawa masuk penjajah masih lagi menebal di negara ini.


Lebih malang lagi katanya, orang Melayu sendiri jelas menolak Islam dan digantikan dengan ideologi kebangsaan.

Petriotikkah anda tanpa hormat lagu petriotik?

22 Syawal 1434 H. [MOD] -
Ahmad Baei Jaafar

Adakah anda tidak petriotik? Begitulah antara soalan yang sering kita dengar dilemparkan oleh pemimpin masyarakat setiap kali kita menyuarakan pandangan yang seperti mengkritik kerajaan. Apakah maksud petriotik? Apakah dengan mengkritik pemimpin atau kerajaan boleh dianggap tidak petriotik?

Ikhwanul Muslimin bukan pengganas


22 Syawal 1434 H. [MOD] -

Kaherah: Seorang pemimpin kanan Ikhwanul Muslimin yang sedang diburu pihak berkuasa menafikan pergerakannya melakukan keganasan selepas tentera menyingkirkan Presiden Mohamed Morsi.