25 Januari 2012

Umno umpan wang misi tawan Kelantan

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -
Mohd Nor Yahya,25 Jan 2012

KOTA BHARU, 25 Jan: Umno dianggap hanya bergantung kepada kekuatan wang ringgit bagi menjayakan misi menawan Kelantan. Sedangkan taktik itu bertentangan dengan perjuangan dibawa Nabi Muhammad saw.

(Gambar: Nik Aziz melepas rombongan Kelantan Ride)

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, Umno sejak 20 tahun lalu beriya-iya sangat hendak tawan Kelantan dengan harapan mereka ada kekuatan wang ringgit.

“Boleh jadi kerana mereka ada duit banyak sehingga bercakap begitu, sedangkan semasa Nabi Muhammad saw dahulu, baginda seorang yang miskin dan tetap meneruskan perjuangan Islam menentang golongan kaya seperti Abu Jahal.

“Jadi tidak pelik dan hairanlah kalau kami (PAS) di Kelantan ini juga berusaha mempertahankan Kelantan,” katanya ketika ditemui media selepas melakukan pelepasan rombongan Kelantan Ride di Kompleks Kota Darulnaim hari ini.

Semalam ketika datang ke Kelantan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak melahirkan keyakinan Barisan Nasional (BN) mampu menawan negeri tersebut pada pilihan raya umum ke-13.

Malah, sebelum ini mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi pernah melahirkan keyakinan serupa, mampu merampas Kelantan.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang Mursyidul Am PAS berkata, walaupun Umno berusaha merampas Kelantan, namun PAS tetap mempertahankan negeri ini.

Bagaimanapun menurutnya kekayaan yang dimiliki seseorang tidak digunakan untuk Islam dianggap hanya sia-sia sahaja.

“Firaun kaya, Qarun kaya, Namrud pun kaya kalau nak banding dengan Nabi saw masa itu. Islam menyebut kita ada akhirat dan kemenangan sesuatu kaum itu bukan kerja manusia dan itu semua adalah kehendak Allah SWT,” ujarnya.

Kata beliau juga rakyat Kelantan akan bertanggungjawab di hadapan Allah Taala kelak sekiranya mereka tidak bersungguh-sungguh mempertahankan dasar Islam yang ada sekarang.

Sementara itu, Ketua Penerangan Pemuda PAS Negeri, Ahmad Fadhli Shaari berkata, tidak nampak sebarang perkembangan luar biasa di sebalik keyakinan Umno mahu merampas Kelantan.

“Keyakinan itu perkara lumrah dan bukan kali pertama disuarakan pemimpin Umno samada di peringkat pusat mahu pun negeri.

“Pada pilihanraya umum 2008, Umno Kelantan di bawah Tan Sri Annuar Musa juga menyuarakan keyakinan serupa, bahkan mengisytiharkan bakal Menteri Besar Kelantan,” katanya.

Harakahdaily/-

Wang zakat akan beli hotel MS Garden?

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -
Harakahdaily,25 Jan 2012

KUALA LUMPUR, 25 Jan: Majlis Agama Islam Pahang didakwa akan membeli Hotel MS Garden, Kuantan dengan menggunakan wang zakat bernilai RM 50 juta.

Demikian dakwa Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan dalam Facebooknya hari ini.

"Saya difahamkan Majlis Agama Islam Pahang akan membeli Hotel MS Garden (gambar)dengan wang zakat bernilai RM50 juta.

"Mohon pihak berwajib siasat perkara ini dan pastikan ia tidak berlaku justeru masih ramai rakyat dlm negeri Pahang yang memerlukan zakat," tulis Nasrudin dalam facebooknya itu.

Sebelum ini, wang zakat di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dikatakan telah digunakan untuk membayar kos guaman Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharun.

Kos guaman itu adalah untuk bayaran pembelaan beliau atas saman yang dikemukakan datuk Seri Anwar Ibrahim ke atas beliau ekoran isu qazaf Saiful Bukhari Azlan.

Dalam pada itu, Nasrudin berkata, Badan Tindak Khas Anti Penyelewengan Zakat DPPM yang dipengerusikan oleh Kamaruzaman Mohamad akan pantau dan kaji perkara ini agar wang zakat ummah dapat di selamatkan dari kerakusan sang penguasa.

"Jika benar satu tindakan tegas mesti diambil," kata beliau dalam facebook itu.

Sebutan semula kes Kugan 13 Februari

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

PETALING JAYA: Mahkamah Sesyen di sini menetapkan 13 Februari depan untuk menyebut semula kes Konstabel V Navindran yang diperintah membela diri atas dua pertuduhan pilihan mencederakan tahanan, A Kugan.

Hakim Hayatul Akmal Abdul Aziz menetapkan tarikh itu selepas Timbalan Pendakwa Raya, Tengku Intan Suraya Tengku Ismail, memohon tarikh sebutan baru.

Kes itu akan disebut semula di depan Hakim Mahkamah Sesyen Shah Alam, Aslam Zainuddin, yang mendengarnya sebelum ini di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya.

Navindran, 30, didakwa melakukan kedua-dua kesalahan di bilik soal siasat D9, Balai Polis Taipan USJ, Subang Jaya dekat sini pada 7 pagi dan 4 petang, 16 Januari 2009 mengikut Seksyen 330 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara tujuh tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Pada 19 Januari 2009, Aslam melepas dan membebaskan Navindran daripada pertuduhan utama iaitu dengan sengaja menyebabkan kecederaan parah ke atas Kugan, suspek kes curi kereta mewah yang meninggal dunia ketika dalam tahanan polis. - BERNAMA

Banduan mesir dibebaskan sempena ulang tahun

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KAHERAH: Mesir hari ini membebaskan kira-kira 3,000 banduan negara itu selepas mendapatkan arahan pemerintah tenteranya sempena ulang tahun penggulingan Hosni Mubarak yang pertama.

Pihak keselamatan negara itu berkata, 1,959 banduan dibebaskan selepas mendapat pengampunan daripada Fil Marsyal Hussein Tantawi, Sabtu lalu.

“Manakala 1,014 banduan lain yang didakwa atas kesalahan jenayah kini dalam proses dibebaskan awal atas alasan berkelakuan baik,” katanya. - AFP

Hainan Airline China Termasuk 5 Penerbangan Paling Selamat di Dunia

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Syarikat Penerbangan Hainan China dipilih sebagai antara lima syarikat penerbangan yang paling selamat di dunia. Ini berikutan prestasinya sepanjang 19 tahun operasi yang tidak mengalami kemalangan, kehilangan pesawat dan kematian.

Demikian laporan yang dikeluarkan Pusat Penilaian Data Kemalangan Pesawat Udara, JACDEC yang berpangkalan di Hamburg .

Sejak tahun 1993, Syarikat Penerbangan Hainan China sentiasa mengutamakan keselamatan para penumpangnya dan mengekalkan rekod penerbangan yang selamat.

Menurut laporan tersebut, empat lagi syarikat penerbangan yang disenaraikan paling selamat adalah Syarikat Penerbangan All Nippon (ANA) , Finnair, Cathay Pacific dan Syarikat Penerbangan Etihad.

CRI/-

Gajah Liar Sumatera Pupus Dalam 30 Tahun

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Tabung Alam Sedunia (WWF) menyatakan gajah liar Sumatera dijangka pupus dalam tempoh 30 tahun akan datang.

Ini berikutan penerokaan kawasan hutan di Indonesia untuk tujuan pertanian sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menyebabkan 70 peratus kawasan habitat gajah Sumatera terjejas.

Menurut data berkenaan, terdapat 2,400 hingga 2,800 ekor gajah liar Sumatera. Bilangannya sudah berkurangan kira-kira 50%. WWF menyeru pihak berkuasa Indonesia melarang penebangan pokok di kawasan habitat gajah tersebut.

Ketua Audit Negara : Terdapat beberapa kelemahan dalam pelaksanaan projek NFC

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Ketua Audit Negara dalam kenyataan rasminya telah mengesahkan terdapat beberapa kelemahan dalam pelaksanaan projek tersebut memandangkan kerajaan telah menangguhkan pelaksanaan projek berkenaan pada Mei 2009, sebelum audit dijalankan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ambrin berkata badan itu juga menyerahkan kepada polis dan juga Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia sekiranya terdapat unsur penyelewengan dalam pelaksanaan projek tersebut.

Ambrin juga berkata, audit yang dijalankan itu juga memfokuskan ke atas projek NFC dan bukannya National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp).

Berikut ialah kenyataan penuh daripada Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang:

Ekoran laporan media mengenai beberapa isu yang menghubungkaitkan Jabatan Audit Negara (JAN) dengan projek fidlot di Gemas, Jabatan Audit Negara ingin memberi penjelasan seperti berikut:

Perkara yang menjadi fokus utama pengauditan prestasi yang dijalankan oleh JAN ialah pencapaian projek Pusat Fidlot Nasional (PFN) sejak penubuhannya pada tahun 2006 dan bukannya National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFCorp) sebagai sebuah syarikat.

NFCorp adalah syarikat yang berdaftar di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia di mana Kementerian Kewangan Diperbadankan memegang satu golden share bernilai RM1, manakala modal berbayar berjumlah RM1.11 juta telah disumbangkan oleh Agroscience Industries Sdn Bhd.

Projek ini diaudit memandangkan ia penting dari segi pengeluaran makanan negara yang mana Kerajaan Malaysia telah memperuntukkan sejumlah wang yang besar berupa:

i) Peruntukan di bawah Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani (KPIAT) berjumlah RM73.64 juta di bawah RMKe-9 bagi menampung kos pembangunan dan pengoperasian. Daripada peruntukan ini, sejumlah RM48.71 juta telah dibelanjakan setakat akhir tahun 2010 oleh KPIAT untuk menyediakan tapak seluas 5,000 ekar bagi projek ini. Kawasan ini kemudiannya dikurangkan kepada 2,000 ekar sahaja.

ii) Geran pelancaran untuk penyediaan infrastruktur berjumlah RM13 juta diluluskan kepada NFCorp pada bulan September 2007 dan setakat akhir tahun 2010 sejumlah RM6.52 juta telah dibayar kepada NFCorp untuk syarikat ini menyediakan infrastruktur seperti kandang dan jalan ladang.

iii) Pinjaman mudah (soft loan) juga telah diluluskan kepada NFCorp. yang berjumlah RM250 juta menerusi satu perjanjian pinjaman yang telah ditandatangani pada Disember 2007. Setakat Mac 2010, sejumlah RM134.7 juta telah dikeluarkan kepada NFCorp berdasarkan kepada tuntutan yang dibuat kepada Kementerian Kewangan.

Tujuan pengauditan dilaksanakan adalah untuk menilai sama ada projek PFN telah dirancang dan dilaksanakan dengan teratur dan berhemat serta mencapai objektif yang ditetapkan. Pengauditan ini melibatkan semakan terhadap maklumat yang diperolehi daripada beberapa agensi Kerajaan seperti KPIAT, Kementerian Kewangan, Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan juga daripada pegawaipegawai NFCorp semasa lawatan tapak dilakukan pada bulan Mac 2011.

Berdasarkan analisis audit yang bersandarkan kepada maklumat tersebut, pemerhatian-pemerhatian audit telah dibuat secara bertulis untuk mendapatkan pengesahan dan maklum balas daripada pihak-pihak ini. Selain itu, perbincangan menerusi Exit Conference telah dibuat dengan wakil-wakil KPIAT sebagai Kementerian yang bertanggungjawab ke atas pelaksanaan projek ini sebelum laporan audit dimuktamadkan untuk dimuatkan ke dalam Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2010.

Analisis audit mendapati objektif projek PFN masih belum dicapai sepenuhnya. Ini disebabkan berbagai faktor yang dihuraikan dalam LKAN 2010. Antaranya, mengikut perjanjian pelaksanaan yang ditandatangani pada bulan Mac 2010, sasaran pengeluaran PFN iaitu 38,600 ekor lembu untuk tahun 2010 belum dicapai kerana Entreprenuer Development Program (EDP) yang melibatkan 130 pengusaha ladang satelit belum dilaksanakan lagi.

Jika dibaca keseluruhan LKAN 2010 itu, tidak ada pun disebut perkataan-perkataan seperti kucar kacir, 'in a mess' atau pun penyelewengan. Perkataan-perkataan ini telah digunakan oleh pihak-pihak lain dan JAN tidak sepatutnya dipertanggungjawabkan.

Pada pendapat JAN, sama ada terdapat unsur-unsur penyelewengan dalam pelaksanaan projek ini terpulanglah kepada penyiasatan pihak berkuasa seperti Polis Diraja Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Pada perspektif audit, sememangnya terdapat beberapa kelemahan dalam pelaksanaan projek ini. Jikalau tidak, mengapa pada bulan Mei 2009 (sebelum pengauditan dijalankan), kerajaan perlu menangguhkan pelaksanaan PFN sehingga satu kajian viability and business model (model perniagaan) dijalankan bagi projek ini?.

Perkara ini ada dinyatakan dalam LKAN 2010. Ianya membayangkan Kerajaan Malaysia sememangnya sedar akan kelemahan-kelemahan dalam pelaksanaan projek ini dan telah pun mengambil tindakan untuk menentukan hala tuju projek ini.

JAN ingin menjelaskan bahawa pengauditan terhadap projek PFN ini telah dibuat secara bebas dan profesional tanpa sebarang prejudis kepada mana-mana pihak. Sebarang kenyataan yang mempertikaikan kewibawaan dan integriti juruaudit JAN adalah dikesali.

Kesempatan beramal.

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -
Oleh: Jarjani Usman

“Hingga apabila datang kematian kepada seseorang dari mereka, dia berkata: “Ya Tuhanku kembalikanlah aku (ke dunia) agar aku berbuat amal yang salih terhadap yang telah aku tinggalkan” (QS. Al Mukminun: 99-100).

Bagi orang-orang yang optimis, hidup ini dirasakan sebagai serangkaian kesempatan untuk berbuat. Mengabaikannya adalah penyesalan. Seperti mengabaikan kesempatan berbuat baik dan bermanfaat bagi orang banyak, terutama di saat sedang diamanahkan kekuasaan.

Apalagi orang-orang yang diamanahkan kekuasaan memikul tanggung jawab besar terhadap yang dipimpinnya, dunia dan akhirat. Kekuasaan adalah amanah dan kekuasaan itu di hari kiamat kelak akan menjadi sumber kesedihan dan penyesalan, kecuali bagi orang yang mengambilnya dengan benar dan menyampaikan kepada mereka yang semestinya (HR. Muslim). Karena tanggung jawab yang besar dan panjang itulah, para pemimpin sukses terdahulu merasa malu untuk bermewah-mewah di saat rakyatnya melarat. Juga merasa malu kembali kepada Allah sebelum menyelesaikan urusan-urusannya dengan rakyat secara baik.

Penyesalan bagi orang-orang yang ingkar, termasuk yang menjadikan masa berkuasa sebagai kesempatan untuk mengeruk kekayaan negara untuk pribadinya dan mengabaikan amanah, bukan hanya ketika sudah berada di akhirat, namun sudah mulai sejak nyawa berpisah dengan badan. Saat itu dikabarkan, orang-orang yang tak berbuat baik sewaktu hidupnya, memohon agar dikembalikan ke dunia walau sesaat. Tapi Allah sudah memastikan bahwa sekali-kali itu tak akan terjadi.

Malah yang sangat dianjurkan adalah (saling) mengingatkan sewaktu masih hidup tentang akan adanya penyesalan. “Dan berilah mereka peringatan tentang hari penyesalan, (yaitu) ketika segala perkara telah diputus. Dan mereka dalam kelalaian dan mereka tidak (pula) beriman” (QS. Maryam: 39)

Serambi/-

Teks Khutbah : Memberi Makna Kehidupan Menurut Ajaran Islam

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -
Oleh DR. H. Syukri Muhammad Yusuf, Lc, MA

“Ketahuilah, sesungguhanya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurau, perhiasan dan saling berbangga di antara kamu serta berlomba dalam kekayaan dan anak keturunan, seperti hujan yang tanam – tanamannya mengagumkan para petani; kemudian ( tanaman ) itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridhaan-Nya. Dan kehidupan dunia tidak lain hanyalah kesenangan yang palsu”. (QS. Al – Hadid : 20)

DEMIKIAN ilustrasi Al-Quran dalam menggambarkan kehidupan dunia ini sebagai permainan, senda gurau, perhiasan, saling berbangga dan berlomba dalam kekayaan, anak keturunan dan lain sebagainya. Kemudian mengumpamakan itu semua dengan tanam-tanaman yang pada awalnya mengagumkan petani kemudian menjadi kering dan hancur. Di ujung ayat ditutup dengan ungkapan “kehidupan dunia tidak lain hanyalah kesenangan yang palsu”. Satu hal yang paling menakutkan adalah ayat ini disertai dengan ancaman bahwa di akhirat kelak ada azab yang keras, meskipun ada ampunan dan keridhaan Allah.

Mengingat hal tersebut di atas maka bisa dimengerti kenapa kita sebagai muslim yang meyakini kebenaran semua informasi yang datang dari Allah harus mengisi kehidupan ini sesuai dengan ajaran Islam. Karena hanya orang-orang yang hidup di dunia ini di bawah tuntunan dan petunjuk agama sajalah yang akan mendapat ampunan Allah dan keridhaan-Nya di akhirat kelak, selain itu akan mendapat azab yang keras dari-Nya. Oleh karena itu, setiap mukmin diperintahkan untuk beramal dan berbuat kebaikan sebanyak-banyaknya semasa hidup di dunia ini. Hari demi hari yang dilalui harus semakin baik dan berguna bagi kehidupan di akhirat.

Jika manusia hanya menyibukkan dirinya untuk kepentingan dunia semata, maka mereka benar-benar menjadi orang-orang yang rugi di hari akhirat nanti. Karena itu, dalam banyak ayat Al-Quran manusia diingatkan agar senantiasa mempersiapkan bekal di kehidupan dunia yang singkat ini untuk kebahagiaan hari esok.

Khutbah singkat ini, ingin memberikan gambaran sekilas tentang cara memaknai hidup secara Islam dan di bawah panji-panji ajarannya yang hanif. Sehingga manusia terhindar dari kehidupan yang bernuansa permainan, perhiasan, senda-gurau dan sikap berbangga-bangga yang merupakan perbuatan sia-sia dari perbuatan syetan. Berikut ini akan dipaparkan beberapa cara memaknai hidup agar bermanfaat di dunia dan di akhirat, yaitu antara lain hidup ini harus diisi dengan hal-hal sebagai berikut:

1. Islam mengajarkan manusia khususnya para pemeluknya untuk mengisi hidup ini dengan ibadah.

Dalam sebuah ayat Allah SWT berfirman yang artinya: “Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi (beribadah) kepada-Ku”. (Qs. adz-Dzariyaat :56).

Akan tetapi ibadah yang dimaksudkan dalam ayat ini bukanlah semata-mata berbentuk kegiatan ritual, karena ibadah dalam Islam dalam maknanya yang luas tidak hanya mencakup ibadah ritual belaka, melainkan terkait dengan semua kegiatan hidup sehari-hari yang diridhai oleh Allah dan Rasul-Nya.

2. Menjalin hubungan yang baik dengan Allah.
Merupakan suatu keharusan mutlak bagi setiap muslim untuk menjalin hubungan baik dengan Allah, sehingga setiap Muslim akan merasa dekat dengan-Nya. Bila hubungan itu sudah terasa dekat, maka di mana pun dia berada, kemana pun dia pergi dan bagaimana pun situasi dan kondisi yang dihadapinya, seorang muslim akan selalu merasa diawasi oleh Allah SWT. Kalau perasaan ini sudah tertanam pada jiwa manusia, maka dia tentu tidak berani menyimpang dari jalan Allah.

3. Menjalin hubungan baik sesama manusia.
Allah berfirman, “Mereka diliputi kehinaan di mana saja mereka berada, kecuali jika mereka berpegang kepada tali (agama) Allah dan tali (perjanjian) dengan manusia,...”. (Qs. Ali Imran : 112).
Manusia adalah makhluk sosial yang tidak dapat hidup sendiri-sendiri, setiap manusia pasti membutuhkan kepada manusia lainnya. Karena demikian manusia harus menjalin komunikasi yang inten dan hubungan yang baik antara semamanya. Islam melarang manusia saling bermusuhan, saling mengadu domba, memfitnah, menggunjing, mencaci maki, mengupat, membuka aib saudaranya sampai pada iri hati, dengki dan lain sebagainya yang merupakan aktivitas hati.
Sebaliknya, manusia diharuskan agar senantiasa berbuat baik antara sesama, menjalin persaudaraan, menjaga persatuan dan kesatuan, selalu tolong menolong dalam kebaikan, sayang-menyayangi, bahu-membahu, saling memberikan hadiah.

4. Senantiasa berpegang teguh pada Al-Quran dan Sunnah.
Al-Quran dan Sunnah merupakan pedoman dalam perjalanan hidup manusia. Barangsiapa yang berpegang kepada keduanya niscaya tidak akan tersesat selama-lamanya. Ibarat pelaut, Al-Quran dan Sunnah itu merupakan kompas yang menunjuki arah perjalanan. Apabila dua pedoman ini diabaikan, maka seorang muslim akan tersesat dari jalan hidup yang benar. Sebaliknya, bila pedoman ini di pegang erat-erat, niscaya seorang Muslim tidak akan berhasil disesatkan oleh setan dan para pengikutnya dari jalan hidup yang benar.

5. Mencari ridha Allah SWT.
Allah berfirman, “Dan di antara manusia ada orang yang mengorbankan dirinya karena mencari keridhaan Allah; dan Allah Maha Penyantun kepada hamba-hamba-Nya”, (Qs. Al-Baqarah : 207).
Agar seorang Muslim bisa mencapai ridha Allah, maka dia harus tetap berada di jalan yang lurus. Artinya, kehidupan ini harus dijalani sesuai dengan jalan Ilahi, Allah berfirman, “Dan bahwa adalah jalanKu yang lurus, maka ikutilah dia, dan janganlah kamu mengikuti jalan-jalan, karena jalan-jalan itu mencerai beraikan kamu dari jalanNya. Yang demikian itu diperintahkan Allah agar kamu bertakwa”. (Qs. al-An’am : 153).

6. Berjihad dan berkorban di jalan Allah.
Allah SWT berfirman, “Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dengan harta, benda dan diri mereka, adalah lebih tinggi derajatnya di sisi Allah; dan itulah orang-orang yang mendapat kemenangan”. (Qs. at-Taubah : 20) Dalam konteks perjuangan di jalan Allah, pengorbanan menjadi sangat penting karena memang tidak mungkin perjuangan dapat berjalan dengan baik tanpa pengorbanan yang dilakukan oleh kaum Muslimin.

7. Tidak melakukan kesalahan atau maksiat.
Dalam sebuah hadits Rasulullah Saw. bersabda, “Sebaik-baik Islam seseorang adalah yang meninggalkan sesuatu yang tidak bermanfaat”. (HR. Tirmizi dan Baihaqi). Dan dalam literatur turats disebutkan, “hari yang paling besar dalam hidup dan kehidupan seseorang adalah hari di mana dia tidak melakukan kesalahan dan maksiat sekecil apapun sehingga tidak ditulis atasnya pada hari itu dosa”.

8. Memanfaatkan waktu untuk berbuat taat.
Waktu merupakan bagian tak terpisahkan dalam kehidupan, namun banyak manusia di dunia ini yang mengabaikan pemanfaatan waktu dengan baik. Waktu yang diberikan Allah kepada seseorang sepanjang hidupnya di dunia merupakan amanah yang perlu dijaga dan dimanfaatkan untuk berbuat taat kepadaNya.
Karena pentingnya pemanfaatan waktu maka Allah bersumpah dalam Al-Quran dengan firmanNya, “Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati supaya mentaati kebenaran dan nasehat menasehati supaya menetapi kesabaran”. (Qs. al-‘Ashr : 1-3)
9. Mencari kebahagian untuk kehidupaan di akhirat.
Akhinya, poin yang paling penting dari seluruh uraian di atas dalam mengisi kehidupan sesuai ajaran Islam adalah bagaimana kita bekerja keras untuk memperjuangkan nasib kita di akhirat kelak. Kalau bukan di kehidupan dunia ini kita melakukannya lalu di mana lagi, dunia adalah tempat bercocok tanam untuk akhirat.

Intisari Khutbah
Al-Quran dalam menggambarkan kehidupan dunia ini sebagai permainan, senda gurau, perhiasan, saling berbangga dan berlomba dalam kekayaan, anak keturunan dan lain sebagainya. Kemudian mengumpamakan itu semua dengan tanam-tanaman yang pada awalnya mengagumkan petani kemudian menjadi kering dan hancur. Ayat tersebut ditutup dengan ungkapan “kehidupan dunia tidak lain hanyalah kesenangan yang palsu”. Satu hal yang paling menakutkan adalah ayat ini disertai dengan ancaman bahwa di akhirat kelak ada azab yang keras, meskipun ada ampunan dan keridhaan Allah.

Oleh karena itu bisa dimengerti kenapa kita sebagai muslim yang meyakini kebenaran semua informasi yang datang dari Allah harus mengisi kehidupan ini sesuai dengan ajaran Islam. Karena hanya orang-orang yang hidup di dunia ini di bawah tuntunan dan petunjuk agama sajalah yang akan mendapat ampunan Allah dan keridhaan-Nya di akhirat kelak, selain itu akan mendapat azab yang keras dari-Nya.

Jika manusia hanya menyibukkan dirinya untuk kepentingan dunia semata, maka mereka benar-benar menjadi orang-orang yang rugi di hari akhirat nanti. Karena itu, dalam banyak ayat Al-Quran manusia diingatkan agar senantiasa mempersiapkan bekal di kehidupan dunia yang singkat ini untuk kebahagiaan hari esok.
---------
Tulisan tersebut adalah naskah Khutbah Jumat (20/1/2012) di Masjid Raya Baiturrahman, Banda Aceh | Redaksi akan menerbitkan teks khutbah setiap Jumat

Serambi/-

Ijtima Pilihanraya dan Penerangan PAS Sarawak 1433H Pemangkin Kebangkitan Islam Bumi Kenyalang

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

MIRI, 24 Jan.:-Program Ijtima Pilihanraya dan Penerangan PAS Sarawak buat julung kalinya diadakan oleh Badan Perhubungan PAS Negeri Sarawak dengan kerjasama tuan rumah ,PAS Kawasan Miri pada 21 hingga 23 Januari 2011.Program berjaya mengumpulkan hampir 120 petugas PAS dari seluruh Sarawak terdiri dari Kawasan Petrajaya,Mukah,Limbang,Bintulu,Sadong Jaya,Batang lupar,Sarikei,Selangau,Sibu dan Miri.

Program dimulakan seawal jam 800 pagi,Sabtu di Pasar Mosjaya Miri dengan program agihan kad dan limau bersempena Tahun Baru Cina diketuai sendiri oleh Abang Ahmad Kerdee,YDP Batang Lupar merangkap AJK PAS Pusat . Hampir 1,000 biji buah limau dan kad diedar disekitar kawasan pasar tersebut. Sambutan positif diterima oleh kaum Tionghua yang disantuni.Pada sebelah malam program Jamuan BBQ Ahlan Wasahlan diadakan di PASTI Piasau bagi menyambut kehadiran perwakilan dari setiap pelusuk negeri. YB Husam Musa,Naib Presiden PAS dan YB Khalid Samad turut hadir ke majlis tersebut.

Pada 22hb Januari 2012,program Ijtima bermula jam 830 pagi sehingga 500 petang dengan pembentangan tiga kertas kerja iaitu

ü Pelan Strategik Roadmap PRU 13 oleh YB Husam

ü Pengalaman PAS Selangor oleh YB Khalid Samad

ü ICT dan Media Baru oleh Haji Shaifuddin PAS Sabah


Perbahasan dari setiap wakil Kawasan dan Dewan juga diadakan pada sebelah petang. Komitmen tinggi ditunjukkan peserta Ijtima bagi memastikan Sarawak bukan lagi "Fix deposit" bagi Barisan Nasional. Sasaran PAS Sarawak untuk memenangi sekurang-kurangnya satu kerusi Parlimen bagi membantu merealisasikan usaha Pakatan menawan Putrajaya.


Pada hari 23 Januari,perwakilan yang masih belum pulang telah bersama Dewan Himpunan Penyokong PAS Miri diketuai Mr Yeo KL menghadiri beberapa buah rumah penyokong Tionghua sempena sambutan Tahun Baru Cina.


Najib turun Perak lagi, BN Perak bermasalah ?

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak melihat kekerapan Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak turun ke Negeri Perak dalam tempoh yang singkat memberikan pelbagai persepsi yang menunjukkan Umno / BN terutamanya di Perak berada dalam keadaan yang cemas sekali. Umum maklum bahawa pada 13 Januari yang lalu, Dato’ Sri Najib telah pun berada di Perak dalam satu program khas untuk Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) BN seluruh negara yang berkampung di Perak ketika itu.

Kini, selang dua minggu pula, satu lagi program iaitu Sambutan Tahun Baru Cina Peringkat Kebangsaan pada 28 Januari ini sekali lagi menurunkan Dato’ Sri Najib di Setiawan, Perak. Malah jadual Dato’ Sri Naib dikhabarkan begitu padat dalam tempoh terdekat untuk turun ke Perak dalam tempoh dua bulan yang akan datang. Adakah ianya juga berkaitan dengan kajian terbaru daripada Universiti Malaya (UM) tentang kedudukan BN untuk menguasai kembali negeri-negeri yang kini dikuasai oleh Pakatan Rakyat (PR)? Adakah juga kaitan kajian UM tentang prestasi BN Perak yang juga dilaporkan baru-baru ini?

Malah, kami juga melihat kenyataan terbaru Datuk Seri DiRaja Dr Haji Zambry Abdul Kadir yang terus menafikan berlaku masalah menentukan kerusi bagi BN Perak turut menyumbang kehadiran Dato’ Sri Najib ke negeri Perak sekali lagi. Malah kami turut merasakan kehadiran Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaludin Abu Bakar ke Perak pada 23 Januari yang lalu memberikan gambaran jelas bahawa Umno / BN Perak berada dalam keadaan terdesak untuk memastikan BN mendapat kembali mandat rakyat Perak di dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke – 13 yang akan datang.


SALMAN HAJI SALEH
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Bebaskan rakyat dari cengkaman Umno-BN

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat kini merangka agenda pembebasan rakyat seluruhnya daripada cengkaman pelbagai undangundang yang menekan rak yat dan penguasaan instrumen penting oleh “tangan-ta ngan ghaib” di Malaysia.

Pengarah Strategi Ke- ADIL an, Rafizi Ramli menegaskan, agenda tersebut dilaungkan Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim, menjurus kepada usaha mencapai kemenangan Pakatan Rakyat pada PRU13 akan datang.

“Ini kerana, rakyat masih tertakluk di bawah instrumen penting di negara ini, sama ada kehakiman, Polis, SPR, SPRM dan sebagainya. Rakyat masih boleh dikenakan dengan pelbagai undang-undang negara,” tegas beliau

Rafizi berkata, keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Anwar dari tuduhan liwat, 9 Januari lalu tidak boleh dijadikan tanda aras bahawa badan kehakiman negara ini sudah melakukan perubahan.

Biarpun Anwar dibebaskan, katanya, rakyat juga perlu dibebaskan dari tanggapan kononnya sistem kehakiman dan badan-badan lain sudah melakukan tranformasi ke arah yang lebih baik.

Sehubungan itu, tegas be liau, bagi memastikan agenda pembebasan rakyat dapat dijayakan, Pakatan akan terus mengekalkan momentum kebangkitan rak yat yang sedia ada.

“Sejak kebelakangan ini, momentum rakyat kelihatan bersama Pakatan. Tugas KeADILan dan juga Pakatan adalah untuk mengekalkan momentum itu hingga Pilihan Raya Umum ke-13 nanti,” tegasnya.

Tambah beliau, bermula di Konvensyen Pakatan Rakyat ke-3, di Alor Setar, Kedah, pada 14 Januari lalu , agenda tersebut akan diserapkan ke akar umbi bagi memastikan momentum sedia ada terus kekal di tempatnya.

detikdaiy/-

Polis sahkan tiga kesan calar pada mangsa tebusan

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 25 Jan. - Polis hari ini mengesahkan kanak-kanak yang menjadi mangsa tebusan seorang lelaki bersenjatakan pisau di Kampung Baru di sini kelmarin mengalami tiga kesan calar berpunca daripada pisau yang digunakan suspek sebelum polis bertindak melepaskan empat das tembakan.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zulkarnain Abdul Rahman berkata, kesan calar itu sudah disahkan oleh doktor yang merawat mangsa di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

"Kesan calar itu ada dua pada bahagian dada dan satu calar di tangan sebelah kiri. Kita percaya kesan itu datang dari pisau yang digunakan suspek semasa menjadikan mangsa sebagai tebusan," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata, buat masa ini mangsa masih diberikan rawatan dan tidak dibenarkan diganggu oleh mana-mana pihak dan polis akan menunggu keputusan daripada doktor sama ada boleh berjumpa mangsa atau sebaliknya.

Zulkarnain berkata, tindakan polis melepaskan empat das tembakan pada waktu itu adalah wajar bagi menyelamatkan mangsa kerana keadaan suspek semakin agresif dan risiko keselamatan mangsa semakin meningkat.

"Kita terpaksa melepaskan tembakan itu kerana nyawa mangsa berada dalam keadaan bahaya. Tujuan tembakan itu untuk mencederakan suspek, namun beliau mati di hospital sebelum sempat polis menyoal siasat," katanya.

Katanya lagi, suspek yang mempunyai tujuh rekod jenayah membabitkan narkotik dan samun, mati antara pukul 4.50 petang hingga 4.55 petang pada hari kejadian dan jenazahnya sudah dituntut oleh sepupunya pada pukul 8 malam tadi. - BERNAMA

Lori bawa cecair kimia terbalik

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU - Sebuah lori tangki seberat 15 tan yang membawa muatan cecair kimia terbalik ketika pemandunya membuat pusingan U di kilometer 19, Jalan Johor Baharu-Ayer Hitam menghala ke Kulaijaya hari ini.

Dalam kejadian pada pukul 9.50 pagi itu, lori yang dipandu A. Hamid Md. Said, 56, dalam perjalanan dari Pasir Gudang untuk menghantar cecair kimia jenis ”caustic soda” ke sebuah kilang di Taman Teknologi di sini.

"Pemandu lori berkenaan cedera ringan di kepala dan telinganya. Punca sebenar kejadian masih disiasat,” kata Ketua Polis Daerah Johor Baharu Utara, ACP Ruslan Hassan di sini hari ini.

Sementara itu, Shahrir Abu Bakar, Pengurus Pentadbiran dan Akaun New Port Bulk Terminal Sdn. Bhd., syarikat lori tangki itu berkata, tiada tumpahan bahan kimia berlaku.

Beliau yang ditemui di tempat kejadian berkata, bahan cecair kimia itu kebiasaanya diguna oleh pihak industri untuk merawat air. - BERNAMA

Jagalah Hati Sepanjang Hari

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Jangan pernah meremehkan suasana hati anda sebab kalau hati sedang dalam kondisi buruk, bisa merusak kesehatan bahkan bisa berakibat pada kematian, berdasarkan penelitian dari Dr. Ghanshyam Pandey dari University of Illinois, Chichago,

belum lama ini kasus memburuknya kesehatan & mempercepat kematian ditengah masyarakat karena dipicu oleh suasana hati yang buruk. Kondisi memburuknya suasana hati disebabkan banyak faktor, diantaranya putus asa, patah semangat secara sekilas tidak berbahaya namun bisa berakibat fatal. Gangguan umum yang berkaitan dengan suasana hati yang memburuk dalam beberapa bentuk seperti gangguan tidur, gangguan pada kulit,

gangguan pada perut, tekanan darah, pilek, migran, sakit kepala yang disertai dengan mual dan gangguan penglihatan, sejumlah penyakit tulang, ketidakseimbangan ginjal, kesulitan bernapas, alergi, serangan jantung dan membengkakan otak, tentu saja tidak semua jenis penyakit itu berkaitan dengan suasana hati namun secara alamiah telah dibuktikan bahwa penyebab gangguan kesehatan semacam itu lebih disebabkan faktor kejiwaan.

Putus asa, kekecewaan, depresi dan berbagai jenis penyakit yang menimpa banyak orang adalah suasana hati yang selalu diliputi oleh kekhawatiran akibat perasaan seperti cemas, takut, merasa tidak aman, ledakan emosional yang berlebihan dan berbagai tekanan yang merusak keseimbangan tubuh.

Ketika seseorang mendapatkan tekanan atau beban diluar batas kesanggupan dirinya, tubuhnya bereaksi dan membangkitkan bunyi sirine sebagai tanda bahaya sehingga memicu reaksi biokimia didalam tubuh, kadar andrenalin meningkat, reaksi tubuh meninggi, gula, kolesterol dan asam lemak bergerak ke dalam aliran darah, tekanan darah menjadi meningkat dan denyut jantung berdetak kencang.

Glukosa berjalan menuju otak, kadar kolesterol naik, dan semua ini membuat tubuh memburuk. Semua perubahan yang terjadi pada tubuh dari keadaan yang semula sehat ke kondisi sakit disebut sebagai penyimpangan citra tubuh atau 'Distortion of body image' adalah dampak dari suasana hati yang memburuk yang menyerang kondisi kesehatan tubuh.

Maka disinilah pentingnya arti ketenteraman hati bukan hanya membuat nyaman namun juga membuat tubuh anda menjadi sehat. Ketenteraman hati anda hanya bisa anda dapatkan dengan mendekatkan diri kepada Allah, semakin dekat anda kepada Allah dengan selalu mengingatNya maka semakin mudah hati anda menjadi tenteram. 'Yaitu orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tenteram.' (QS. Ar-Raad 28).

posted by :agussyafii

Pengikut setia Gaddafi tawan semula Bani Walid

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

TRIPOLI - Pengikut setia bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi berjaya menawan semula seluruh Bani Walid, kelmarin selepas melancarkan beberapa siri serangan di beberapa bandar dan turut menyebabkan tujuh bekas pemberontak terkorban dalam insiden itu.

Kejadian keganasan tersebut dipercayai berlaku selepas pemimpin kerajaan baru Libya berhasrat menghapuskan kuasa pro-Gaddafi untuk tujuan menyatukan negara di bawah satu pemerintahan.

Bekas ahli Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC), Mbarek al-Fotmani berkata, serangan itu turut menyasarkan Tripoli dan bandar timur Benghazi.

“Seramai kira-kira 150 penyokong pro-Gaddafi bertempur di jalanan. Mereka juga bertindak mengibarkan bendera rejim Gaddafi di pintu masuk di utara bandar tersebut,” menurut jurucakap kerajaan di Bani Walid, Mahmoud al-Warfali.

Dalam satu kenyataan, seorang penduduk di Bani Walid mendakwa pertempuran tersebut tercetus selepas pasukan tentera revolusi menahan seorang pengikut setia Gaddafi dan mereka nekad melancarkan serangan untuk membebaskannya.

sinar harian/-

MB Kedah tunjuk pelan surau gantikan Salihiah

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

ALOR SETAR, 25 Jan: Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Diraja Azizan Razak menunjukkan pelan cadangan surau baru di Aman Central, yang bakal menggantikan Madrasah Salihiah.

Surau itu bakal dibuka 24 jam walaupun kompleks membeli belah itu tidak dibukan 24 jam.

Surau berkeluasan 4,800 kaki yang mampu memuatkan 400 jemaah akan dibina di aras bawah oleh pemaju, Belleview Sdn Bhd, bagi menggantikan madrasah yang diroboh.

Sebelum Timbalan Pengerusi Umno Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir, mencabar kerajaan negeri Kedah menunjukkan pelan cadangan surau bagi menggantikan Madrasah Salihiah.

“Saya hairan kenapa asyik bercakap pasal nak roboh surau tetapi tidak diuar-uarkan akan dibina surau baru yang lebih luas dan selesa.

“Sejumlah RM4.8 juta disumbangkan pemaju kepada Majlis Agama Islam Kedah (Maik) untuk bina surau ini, selain RM1.4 juta yang telah dibayar, menjadikan keseluruhan RM6 juta,” kata Azizan kepada media selepas meraikan masyarakat Cina sempena sambutan Tahun Baru Cina, di Seri Mentaloon.

Menurutnya, Maik telah pun mengenal pasti enam tapak di sekitar Alor Setar untuk dipilih bagi menggantikan tanah wakaf baru madrasah itu.

Menurut Azizan selain berhasrat membangunkan negeri ini, projek berkenaan Aman Central bakal menyediakan peluang pekerjaan kepada lebih 2,000 orang.

“Selain kompleks beli belah, sebuah hotel lima bintang akan dibina berdekatan dalam usaha kita merancakkan pertumbuhan ekonomi di kawasan sekitar. Kita mahu ubah kawasan ini menjadi seperti Orchard Road di Singapura,” katanya.

(Laporan lengkap dalam Harakah Jumaat ini)

Harakah Daily

Soalnya, dana RM250 juta NFC ikut peraturan kewangan atau tidak?

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 25 Jan: Soal kekeliruan Laporan Ketua Audit Negara tidak lagi berbangkit kerana terlalu banyak perkara meragukan mengenai Fidlot Nasional Corp (NFCorp) yang didedahkan, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Beliau menekankan, isu utama berkaitan dengan NFCorp ialah adakah dana RM250 juta yang diterima dari kerajaan oleh syarikat milik keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang kini bercuti dari jawatannya sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dibuat mengikut peraturan kewangan kerajaan.

"Itu isu utama mengenai NFCorp. Adakah pemberian dana RM250 juta kepada NFCorp dibuat mengikut peraturan kewangan kerajaan?

"Selain itu, isu utama yang lain ialah pendedahan mengenai pembelian unit kondominium di Bangsar dan Singapura masing-masing berharga RM13.8 juta dan RM9.9 juta dan kereta mewah jenis Mercedes Benz berharga RM534,622 serta dua bidang tanah bernilai RM3,363,507 di Putrajaya," kata Mahfuz.

Malah, kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu, tidak ada langsung penjelasan yang meyakinkan ke atas dakwaan mengenai penggunaan wang NFCorp yang dikatakan membiayai percutian keluarga Ketua Wanita Umno itu di luar negara, selain disalurkan kepada restoran-restoran mewah yang juga milik keluarga Shahrizat.

Tidak ada juga penjelasan yang memuaskan terhadap dakwaan penggunaan sehingga RM600,000 dari dana yang diperuntukkan untuk projek lembu NFCorp bagi membayar hutang kad kredit pada tahun 2009, kata Mahfuz lagi.

Oleh sebab itu, kata beliau, tidak perlulah Pengerusi NFCorp yang juga suami Shahrizat, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail membangkitkan isu kekeliruan dalam laporan Ketua Audit Negara antara NFCorp dan Pusat Fidlot Nasional (NFC).

"Jawablah dahulu pendedahan-pendedahan yang dibuat itu sehingga umum yakin dan percaya bahawa NFCorp tidak menyalahgunakan wang RM250 juta untuk projek lembu itu memandangkan Salleh sendiri sebelum ini mengakui wang tersebut digunakan untuk membeli kondominium kononnya untuk pelaburan

"Jangan mudah membuat dakwaan kononnya ada kekeliruan dalam laporan Ketua Audit Negara," kata Mahfuz.

Salleh sebelum ini mendakwa, entiti perniagaan yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara yang berada dalam keadaan kucar kacir bukanlah NFCorp.

Menurutnya, pihak pengaudit telah terkeliru antara NFCorp, sebuah syarikat persendirian, dengan NFC, syarikat kepunyaan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Mempersoalkan dengan lebih lanjut mengenai pelbagai perkara yang meragukan dalam NFCorp, Mahfuz bertanya, mengapa timbul dakwaan bahawa seorang pegawai yang dipecat dari syarikat milik suami dan anak-anak Shahrizat itu menjual maklumat kepada pembangkang?

"Sebagai andaian, katakanlah maklumat dijual kepada Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli.

"Jika tidak ada sebarang perkara yang meragukan dan perniagaan berjalan NFCorp berjalan dengan telus dan bersih, tidak mungkin Rafizi, seorang akauntan bertauliah mahu membeli maklumat yang didakwa dijual oleh pegawai NFCorp yang dipecat itu," kata beliau.

Mahfuz menambah, jika benar ada rahsia NFcorp yang dijual, ia bermakna ada perkara yang dirahsiakan.

"Rahsia apa? Adakah rahsia mengenai perbelanjaan yang tidak ada kaitan dengan projek lembu yang membolehkan NFCorp mendapat dana RM250 juta itu dari kerajaan?" soal beliau.

Dalam perkembangan berkaitan, Ketua Pengarah Jabatan Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang memberitahu beliau akan memberikan penjelasan terperinci berkaitan berhubung dakwaan kekeliruan dalam laporan pihaknya itu.

Harakah Daily

Kolumnis Australia pertahan dakwaan Rosmah belanja RM325 ribu

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

SYDNEY: Kolumnis Sydney Morning Herald Andrew Hornery mempertahankan dakwaan bahawa isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor membelanjakan lebih RM300,000 semasa lawatannya ke Australia.

Ia berikutan penafian Rosmah terhadap dakwaan Hornery dalam seksyen ‘Private Sydney’ akhbar itu dengan menyifatkannya sebagai ‘karut’.

“FLOM (wanita pertama Malaysia) dakwa saya ‘membesar-besarkan secara liar’ lawatan sambil membeli-belahnya di Sydney?

“Saya tetap pertahankan setiap kata-kata saya. Sumber saya amat kukuh,” kata Hornery dalam Twitternya semalam.

Hornery dalam kolumnya memetik pereka fesyen Sydney, Karl Capp yang menggelar Rosmah sebagai First Lady Of Shopping (FLOM) dan menganggap Rosmah sebagai ‘pelanggan besar’ beliau.

Menurut laporan itu, Rosmah membuat perbelanjaan berkenaan kira-kira tiga minggu lalu.

Selain perbelanjaan A$100,000 (RM325,000) di sebuah butik, Hornery juga mendakwa Rosmah dan suami menginap di penthouse hotel Darling yang bertaraf lima bintang dan bernilai A$20,000 (RM65,100) semalam.

Rosmah juga dikatakan meminta “parkir valet untuk limousinnya” dan menerbangkan pereka fesyen itu ke Malaysia bulan depan untuk mengenakan pakaian yang ditempahnya.

Sebelum ini, Rosmah yang gemar menonjolkan gaya hidup mewah dikaitkan dengan pembelian berlian berharga RM24 juta dari syarikat Jacob & Co- sebuah syarikat berlian terkemuka di London.

Beliau juga dikatakan memiliki berbelas koleksi simpanan beg tangan jenama mewah rekaan Hermes, yang kebiasaan dipakai oleh golongan kenamaan dan artis antarabangsa.

Malah, Rosmah gemar menghabiskan wang untuk melancong termasuk membayar hampir RM140,000 bagi penginapan hotel mewah, Atlantis di Dubai hanya untuk tempoh semalaman.

Beliau juga ghairah mendapatkan publisiti dari media luar negara sehingga kerajaan membelanjakan RM1.5 juta untuk menempah iklan yang memaparkan gambar beliau dalam sebuah akhbar Amerika Syarikat, New York Times.

Keadilan Daily

Rayuan Fitnah II: Peguam tunggu alasan penghakiman

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 25 Jan: Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim masih menunggu alasan penghakiman oleh mahkamah tinggi, ekoran rayuan yang difailkan peguam negara terhadap keputusan membebaskan ketua pembangkang itu.

Peguam Anwar, Sankara Nair berkata, tindakan susulan pihaknya berhubung perkara itu akan hanya dibuat selepas mahkamah memberikan alasan penghakiman tersebut.

“Kita masih menunggu apa alasan-alasan penghakiman yang akan diberikan mahkamah berhubung kes Fitnah II ini.

“Selepas itu, barulah kita berbincang dan menentukan apa langkah susulan,” katanya dihubungi Keadilandaily.com hari ini.

Rekod rayuan tidak lengkap selagi alasan penghakiman tidak difailkan bagi membolehkan mahkamah rayuan menentukan tarikh dan masa perbicaraan.

Pada 20 Januari lalu, peguam negara, Tan Sri Abdul Gani Patail memfailkan notis rayuan terhadap kes fitnah II, selepas mahkamah tinggi mendapati Anwar tidak bersalah dan membebaskan beliau dari tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Sebelum ini pelbagai pihak mengecam langkah peguam negara memfailkan rayuan tersebut termasuk Majlis peguam dan pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia.

Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee misalnya berkata, tindakan itu menyemarakkan lagi kepercayaan rakyat bahawa pentadbiran Datuk Seri Najib Razak berusaha menamatkan karier politik Anwar.

Manakala Peguam Hak Asasi Manusia, N Surendran dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), ALIRAN sepakat menyatakan bahawa tindakan itu adalah taktik berterusan perdana menteri, Najib Razak untuk memenjarakan Anwar.

Keadilan Daily

Skandal NFC: Suami Shahrizat cuba alih isu- Azan

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 25 Jan: Pengerusi Pusat Fidlot Nasional (NFC), Mohamad Salleh Ismail, didakwa cuba mengalihkan perhatian rakyat apabila menyatakan NFC Corp miliknya adalah entiti berasingan dengan NFC.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail menafikan kenyatan suami Datuk Seri Shahrizat Jalil itu, sebaliknya menegaskan kedua-dua syarikat berkenaan mempunyai kaitan antara satu sama lain dalam projek penternakan lembu yang diusahakan.

“Datuk Seri Mohamad Salleh cuba mengalih isu. Isunya bukanlah syarikat itu milik siapa tetapi isu pokok yang menjadi perhatian rakyat ialah dana RM250 juta diseleweng.

“Walaupun kedua syarikat itu berbeza namun tetap berkait antara satu sama lain dan isu utama ialah kedua syarikat itu terbukti gagal menepati sasaran ditetapkan sehingga ditegur dalam Laporan ketua audit negara 2010.

“Bila ditegur dalam laporan audit, maknanya ada yang tidak kena dalam projek itu,” katanya dihubungi Keadilandaily.com hari ini.

Azan mengulas kenyataan Salleh bahawa pihak audit keliru antara NFCorp- sebuah syarikat persendirian- dengan NFC yang dipunyai Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

“Kita juga hairan kenapa baru sekarang NFCorp menjelaskan kekeliruan ini dan mengapa tidak selepas ia didedahkan LKAN 2010 pada Oktober tahun lalu,” soal Azan.

Laporan Ketua Audit Negara 2010 sebelum ini mendedahkan NFC gagal menepati sasaran walaupun mendapat pinjaman mudah RM250 juta melalui Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, semasa Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi menterinya, pada 14 Ogos 2007.

NFCorp turut didedah mengguna wang itu membeli kondominium elit di Kuala Lumpur dan Singapura berharga RM23 juta, membeli tanah di Putrajaya, pembelian kereta mewah Mercedez Benz, membayar keahlian kelab golf dan pelbagai transaksi meragukan.

Terbaru, KEADILAN mendedahkan hampir RM600,000 digunakan dari dana NFC untuk membiayai kad kredit ahli keluarga Shahrizat pada 2009.

Selain Muhyiddin, turut terlibat dalam skandal ini, Perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak selaku Pengerusi Projek Impak Tinggi yang melulus projek berkenaan.

Keadilan Daily

Pegawai bank hidup di jalanan

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: “Sebelum ini semuanya berjalan lancar, malah kehidupan saya sebagai pegawai bank agak stabil, tetapi semuanya hancur berkecai selepas menjadi mangsa pukau sebelum dipaksa menganut agama lain,” kata lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Anwar, 30-an, di sini, semalam.

Anwar, lulusan ijazah sarjana muda kewangan dari sebuah universiti tempatan pada 1993, kini mendapatkan perlindungan di Anjung Singgah, di sini, dan kini dalam proses mencari kerja bagi membina kehidupan baru.

Dia seorang dari beberapa gelandangan berkelulusan universiti yang hidup merempat dengan mendapatkan bantuan makanan dan tempat tinggal daripada beberapa pertubuhan sukarela di ibu kota.

Menceritakan kejadian yang memusnahkan hidup dan kerjayanya, Anwar berkata, kerjaya perbankan diceburi hampir 13 tahun musnah selepas dipukau sebelum dibawa ke merata negeri termasuk negara jiran, dua tahun lalu.

Masalah itu, katanya, bermula dengan perkenalan dengan seorang mubaligh yang kerap datang berurusan di bank tempat kerjanya.

my metro/-

Ganggu Ceramah : Hindraf Kecewa Anak Muda Diperalat

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM 25 JAN : Penglibatan anak-anak muda yang mencetuskan kekecohan dalam insiden ceramah Asal Bukan Umno(ABU) dan Hindraf di Jalan Kebun di sini tempoh hari sangat mengecewakan W Sambulinggam.

Beliau yang juga Koordinator Kebangsaan Hindraf memberitahu anak-anak muda ini tidak bersalah namun dipengaruhi sejak dahulu untuk membenci pertubuhan lain, melainkan Umno-BN.

"Kami berasa sangat kesal dan sedih melihat anak-anak muda ini bertindak di luar batas kematangan, mencetuskan kekecohan dan bertindak di luar kawalan.

"Sedangkan mereka tidak mengerti apa-apa mengenai apa yang berlaku hari ini kerana kebanyakkan mereka itu masih muda dan pasti tidak dapat berfikir secara rasional untuk membuat penilaian terbaik," luah Sambulinggam kesal.

Menurut Sambulinggam, dalam kejadian yang berlaku tempoh hari, kebanyakan daripada penyerang adalah anak-anak remaja yang masih dibangku sekolah.

"Saya tidak berani menuduh siapa yang pengaruhi mereka atau kemungkinan mereka ini dibayar untuk mencetuskan kekecohan. Yang pasti penglibatan mereka ini samada secara dirasuah atau sukarela amat menyedihkan," sambung Sambulinggam.

Sementara itu, menyentuh satu laporan oleh media pro-BN hari ini, Sambulinggam menjelaskan kenyataan yang disebut dalam laporan itu tidak benar.

"Bagaimana mereka boleh menyatakan berlaku penggunaan bahasa kesat dalam ceramah itu sedangkan ceramah pun belum sempat bermula.

"Jika sekadar pengerusi majlis mengalukan hadirin mengambil tempat itu dikatakan menggunakan kata-kata kesat dan provokasi, saya benar-benar tidak mengerti di mana kekesatan yang dimaksudkan," jelasnya lanjut.

Sambulinggam turut menambah bahawa tidak adil untuk menuduh mereka yang memulakan kekecohan itu sedangkan tiada sebarang cubaan pihak mereka untuk melawan tindakan provokasi yang dicetuskan penyerang.

"Apa yang dikesalkan juga polis akhirnya bertindak mengarahkan ceramah kami dihentikan. Apa yang kami harapkan mereka mengawal keadaan sewaktu ceramah dijalankan.

"Namun sebaliknya yang berlaku. Kami memang kesal tapi kami akur dengan arahan polis," akhiri Sambulinggam yang dihubungi melalui panggilan telefon.

tv news/-

Politik perkauman akhiri zamannya

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Tidak syak lagi bahawa generasi baru, malah sesetengah generasi lama juga, telah dengan jelas menolak politik perkauman. Dengan itu parti politik yang berasaskan kaum, atau tebal dengan perkauman sedang menghadapi zaman gelapnya.

Dengan itu, tidak mungkin lagi politik perkauman akan terus mendominasi iklim politik di Malaysia, justru golongan yang mendukung politik perkauman semakin merosot dan terus merosot.

DAP yang sejak puluhan tahun digambarkan oleh musuh politiknya sebagai parti perkauman Cina, kini berusaha keras memulihkan imejnya sebagai parti politik untuk semua kaum di Malayia. Usahanya itu sebanyak sedikit menampakkan hasil di mana sudah ada tokoh-tokoh Melayu yang menyertainya.

Keterlibatan tokoh Melayu itu mampu menonjolkan kesungguhan DAP untuk dilihat secara praktikal sebagai parti bukan perkauman. Tokoh terkini Melayu dalam DAP yang mula mengukir nama ialah seperti Zairil Khir Johari (anak Tan Sri Khir Johari), Prof. Arifin Omar, Mohd Arif Sabri seorang blogger yang terkenal dengan nama samaran Sokmongkol AK 47, bekas Presiden Kesatuan Wartawan Malaysia (NUJ), Hatta Wahari dan mungkin ramai lagi yang sudah memasang niat untuk bersama DAP.

Ramai yakin untuk memastikan Melayu dilihat ada tempat dalam DAP, mereka akan diberi kedudukan tertentu untuk ditonjolkan sebagai tokoh Melayu dalam DAP.

Kalangan yang menyertai DAP ini sudah tentu mempunyai persepsi yang sama bahawa masa depan politik Malaysia bukanlah politik perkauman. Justru mereka melihat Pakatan Rakyat – di mana terdiri dari PAS, DAP dan PKR – mempunyai potensi yang sangat baik.

Menurut Dr. Mujahid Yusof Rawa Ahli Parlimen Parit Buntar, merangkap Pengerusi Perpaduan Nasional PAS dalam tulisannya di Merdeka Review baru-baru ini, bahawa usaha ‘mesra Melayu’ oleh DAP menjadi mudah apabila ia menjadi parti yang memerintah di Pulau Pinang.

Kata beliau, DAP menzahirkan hasratnya itu melalui dasar berkebajikan kerajaan negeri di mana golongan yang paling bermanfaat dalam dasar ini ialah orang Melayu selain daripada bangsa lain.

“Pengagihan ini memperlihatkan betapa DAP bukanlah hendak meminggir orang Melayu atau mendiskriminasikan mereka di Pulau Pinang, malah penonjolan Lim Guan Eng yang lebih memahami kehendak Islam berbanding dengan Ketua-Ketua Menteri sebelum ini pada kadar tertentu, telah mencairkan chauvanisme DAP. Jadi Ketua Menteri Pulau Pinang itu sendiri adalah satu alat taktikal yang paling efektif untuk DAP menggerakkan strategi 'mesra Melayunya'," kata Mujahid.

Semuanya ini adalah perkembangan yang sangat menarik sedang berlaku dalam dalam politik kepartian di Malaysia. Bagi aktivis dan pemerhati politik seperti Dr. Mujahid, perkembangan ini menandakan nafas-nafas akhir politik perkauman yang mencengkam politik Malaysia selama ini. Suatu masa nanti, katanya, parti politik Malaysia tidak boleh lagi dikenali dengan pola perkaumannya kerana mereka sudah membebaskan diri dari pengenalan itu.

Yang menjadi persoalan nanti, kata beliau, ialah apakah dasar yang diutarakan kepada rakyat, mana-mana parti yang lebih menarik dasarya itulah yang menjadi pilihan rakyat. Begitu juga ketokohan peribadi ahli politik sebagai ikon yang disukai ramai akan menjadi trend politik kepartian di masa depan.

Sehingga semua itu terlaksana, yang penting ialah prosesnya yang sedang bermula dengan kadar yang sungguh laju.

Pada pendapat saya, PAS sendiri, sebagai parti bukan perkauman yang memperjuangkan dan berusaha menterjemahkan kesyumulan Islam, ia mempunyai kemampuan untuk menarik perhatian lebih ramai bukan saja golongan generasi baru, bahkan juga generasi lama dari pelbagai kaum dan agama.

PAS sendiri ternyata sentiasa hidup di tengah-tengah suasna terkini seperti yang berlaku dalam PRU Ke-12 yang lalu di mana pengundi, terdiri pelbagai bangsa dan agama telah menyokongnya. Di kawasan yang banyak pengundi bukan Melayu seperti di Kota Raja, Selangor di mana calon PAS, Dr. Maria Mahmod telah mencapai kemenangan besar.

Begitu juga di kawasan Kuala Selangor keadaan yang serupa berlaku di mana calon PAS, Dr. Dzulkifly Ahmad juga telah berjaya.

Kawasan lain yang mempunyai ramai pengundi bukan Melayu seperti di dua Dun di Muar, di Pulau Pinang, Perak dan lain-lain, calon PAS juga menang cemerlang.

Hasil tahalluf-Siasi yang dijalin oleh PAS bersama DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat, menyebabkan pemngundi bukan Melayu kebanyakannya telah memberi sokongan kepada calon Pakatan, khususnya dari PAS. Ini membuktikan bahawa tasawuur Islam yang dibawa oleh PAS telah diterima oleh pelbagai pihak, khususnya bukan Islam.

Inilah manfaat paling ketara hasil jalinan hubungan PAS dengan pelbagai parti, di mana selama ini, Islam kelihatannya tinggal di masjid dan surau saja.

Saya yakin, dengan sifat Islam yang menolak perkauman, dikriminasi kaum dan seumpamanya, generasi baru, bahkan generasi lama, akan terus menerima PAS dalam PRU Ke-13 akan datang.

Saya berkongsi pandangan dengan Dr. Mujahid seterusnya bahawa yang menjadi persoalan nanti, ialah apakah dasar yang akan diutarakan kepada rakyat, mana-mana parti yang lebih menarik dasarya itulah yang menjadi pilihan rakyat, bukan diukur dari sudut kaum dan sebagainya.

Oleh itu, suatu hal yang amat penting difikirkan oleh Pakatan, khususnya PAS, ialah persoalan ketokohan peribadi ahli politiknya sebagai ikon yang disukai ramai, yang akan menjadi trend politik kepartian di masa depan.

Generasi baru, boleh jadi juga generasi lama, akan melihat siapakah para tokoh yang akan dicalonkan. Kewibawaan, ilmu, keteramplilan dan latar belakang, serta rekod perkhidmatan seseorang calon akan menjadi ukuran penting kepada pengundi. Dengan itu Pakatan Rayat, khususnya PAS, mestilah menyediakan calon bermutu tinggi, yang mempunyai ciri-ciri seperti yang diebutkan.

Namun, saya percaya, PAS tidak kurang dengan tokoh berwibawa dari pelbagai lapangan, justru ia adalah gabungan antara ulama dan professional, yang menjadi harta kekal PAS sendiri.

Mengukur dari trend politik yang ada sekarang, PRU Ke-13 nanti sangat critical sifatnya. Ini kerana pengundi tradisional yang selama ini terbiasa dengan memilih berdasarkan kaum dan suku sakat mereka akan mengakhiri zamannya.

Inilah sebuah perubahan yang akan dihadapi oleh semua parti politik.

Dengan itu, hanya parti politik yang bukan perkauman, diyakini mampu membela rakyat, mampu membawa keadilan dan demokrasi akan menjadi pilihan rakyat.

Harakah Daily

Dr Shafie: Urusan agama lebih lancar di bawah MB

1 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

BANGI, 25 Jan: Pembantu Exco Hal Ehwal Agama Selangor, Dr Shafie Abu Bakar (gambar) yakin segala urusan berkaitan hal ehwal agama di Selangor akan lebih licin selepas portfolio itu dipegang sendiri oleh Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Menurutnya yang juga Adun PAS Bangi, dengan kelebihan yang ada pada Khalid selaku Menteri Besar, ianya akan memudahkan 'banyak benda' termasuk dalam urusan dengan Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Malah lebih penting ujarnya, hubungan baik beliau dengan pihak istana termasuk Sultan Selangor yang merupakan ketua agama Islam negeri.

"Kedudukan YAB sebagai Menteri Besar, menjadikan hubungan dengan Mais dan Jais khususnya Istana akan lebih dihormati dari segi memberi pandangan dan kedua-dua belah pihak boleh diharmonikan dan dilicinkan dari segi pentadbiran.

"Dengan (portfolio agama) dipegang YAB Menteri Besar, polisi dan peruntukan juga barangkali dapat dijalankan dengan licin," katanya dalam temubual khas bersama Harakahdaily.

Dr Shafie sebelum ini bertugas dibawah Datuk Dr Hasan Mohd Ali sebagai pembantu Exco Hal Ehwal Agama Islam.

Kini, Dr Shafie masih memegang jawatan sama namun bertukar bosnya kepada Tan Sri Khalid Ibrahim.

18 Januari lalu, Kerajaan Negeri Selangor membuat penstrukturan semula portfolio exconya selepas Dr Ahmad Yunus Hairi dilantik sebagai Exco menggantikan Hasan Ali.

Dr Yunus memegang portfolio Adat Resam Melayu serta portfolio Belia dan Sukan.

Semetara portflio Hal Ehwal Islam, Infrastruktur dan Kemudahan Asas yang dipegang Hasan Ali sebelum ini dipegang sendiri oleh Menteri Besar.

Ditanya beban tugas selepas pertukaran bos, Dr Shafie berkata, beliau yakin kerjanya sebagai pembantu exco agama akan lebih berat dibawah Tan Sri Khalid.

"Oleh kerana dia sibuk dengan pelbagai tugas, mungkin peranan (exco agama) ini banyak diturunkan kepada saya lah.

"Barangkali saya akan lebih banyak menjalankan tugas yang sepatutnya dijalankan oleh Menteri Besar kerana masa dia tak banyak," katanya yang juga Pengerusi Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Selangor (Padat).

Nafi PAS hilang portfolio

Mengulas tohmahan pihak tertentu khususnya Umno bahawa PAS dipinggir dari memegang portfolio agama di Selangor, Dr Shafie berkata ianya hanya tuduhan jahat yang mahu memecahbelahkan Pakatan Rakyat negeri itu.

Menurutnya, isu itu langsung tidak timbul, malah PAS melihat kapasiti Tan Sri Khalid sebagai Menteri Besar adalah paling baik untuk memegang portfolio itu buat masa ini.

Apatah lagi katanya, dia sendiri masih kekal sebagai pembantu exco agama yang sudah tentu akan memikul sebahagian besar tugas Tan Sri Khalid.

"Sebenarnya kalau dianggap kita dari PAS hilang portfolio Hal Ehwal Islam itu, tidak lah.

"Selagi di bawah Pakatan, orang mempunyai kelayakan wajar memegangnya lebih-lebih lagi Menteri Besar yang kedudukannya yang boleh memperkukuhkan hubungan dengan Jais, Mais dan pihak Tuanku," katanya.

Menurutnya lagi, keputusan Tan Sri Khalid mengambil alih portfolio itu bukan kerana tidak ada mereka yang layak.

Namun atas faktor lebih besar iaitu hubungan dengan pihak atasan tersebut, maka keputusan tersebut dibuat.

"Baik Dr Yunus, Dr Rani, saya sendiri layak untuk menjalankan tanggungjawab ini, tapi dari segi komunikasi dengan peringkat atas kita tak biasa," tegasnya.

Harakah Daily