11 September 2008

Sila simpan koleksi gambar ini

Sila simpan dua koleksi gambar ini yang saya kira menarik untuk menjadi tatapan anak cucu kita di masa hadapan.Koyak gambar (terbaru)
Tunjuk keris (lama)

Ahmad digantung tiga tahun

Majlis Tertinggi (MT) Umno hari ini memutuskan Datuk Ahmad Ismail digantung keahliannya dan dilucutkan hak-haknya dalam parti selama tiga tahun.

Keputusan itu dibuat selepas MT mengadakan mesyuarat khas selama tiga jam di ibupejabat Umno ibunegara di ibunegara hari ini.

MT yang mempunyai 48 anggota dan merupakan badan pembuat keputusan tertinggi Umno itu, dijadual mula bermesyuarat jam 2.30 petang.Mesyuarat khas itu diadakan ekoran kontroversi yang dicetuskan oleh ketua Umno Bukit Bendera itu, yang didakwa membuat kenyataan yang berbaur perkauman terhadap masyarakat Cina.

Ahmad telah menimbulkan kemarahan masyarakat Cina apabila didakwa berkata bahawa kaum itu "menumpang" di negara dan meminta mereka supaya tidak menjadi seperti orang Yahudi di Amerika yang mahu menguasai ekonomi dan kuasa politik.

Keadaan menjadi bertambah buruk apabila Ahmad membuat kenyataan menggesa Gerakan supaya keluar dari BN dan manakala seorang penyokongnya telah bertindak mengoyak gambar pemangku presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) semalam memutuskan untuk menyerahkan kepada Umno untuk memutuskan tindakan terhadap Ahmad.

Ketika mengumumkan keputusan itu mesyuarat MT hari ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga presiden Umno berkata, MT memandang serius perkara itu kerana kenyataan dan tindakan Ahmad telah mencetuskan ketegangan dan menimbulkan bantahan.

Katanya, parti-parti komponen dalam Barisan Nasional (BN) juga perlu mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu yang menjejaskan kesejahteraan kaum.Menurutnya, situasi hubungan kaum di Malaysia kini mula menunjukkan tanda-tanda yang kurang baik.Ditanya sama ada tindakan tegas akan diambil terhadap pihak-pihak yang membangkitkan isu perkauman, Abdullah berkata tindakan mungkin diambil melalui undang-undang.

Perdana menteri juga ditanya sama ada kerajaan akan mengguna Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap mereka yang berbuat demikian.Menurut Abdullah, kerajaan akan berbuat demikian sekiranya ia perlu dan tindakan itu difikirkan wajar.Ditanya sama ada tindakan menggunakan ISA itu melanggarkan kebebasan bersuara, perdana menteri berkata tidak wujud kebebasan tanpa sekatan.Menurutnya, undang-undang mesti dihormati dan "kita tidak boleh buat apa sahaja atas nama kebebasan."

Boleh merayu
Abdullah juga berkata, Ahmad mempunyai hak untuk merayu terhadap keputusan MT itu.Beliau juga memberitahu pemberita bahawa anggota juga kabinet telah berbincang mengenai hubungan kaum dalam mesyuarat mingguannya pagi tadi.Menurutnya, kabinet berpendapat bahawa terdapat tanda-tanda yang menunjukkan hubungan antara kaum tidak baik dan terdapat ketegangan antara kaum.

Keadaan itu, katanya, diburukkan dengan banyak isu-isu dan kenyataan yang menyentuh sensitiviti kaum dan isu-isu yang kebiasaannya tidak dibangkitkan. Sehubungan itu, kata perdana menteri, kerajaan tidak akan membiarkan keadaan itu berterusan.

sumber : malaysiakini

MB Perak Umum Bonus

Hari ini seluruh warga pegawai kakitangan awam negeri Perak menyambut gembira pengumuman bonus sebulan gaji dengan kadar minima RM 1200 yang diumumkan oleh YAB MB Perak ,Dato' Seri Ir Hj Nizar Jamaluddin sewaktu berucap dalam majlis penyampaian bubur lambuk di bangunan Perak Darul Ridzuan.

Pembayaran bonus tersebut akan diterima penuh sebelum hariraya ini. Pengumuman ini membuktikan kepekaan kerajaan PR kepada rakyatnya terhadap kesan kos hidup yang semakin tinggi.

Pemberian ini juga berlainan dengan pemberian bonus kepada pegawai persekutuan yang diberikan secara beperingkat sebanyak dua kali.
Bonus ini juga merupakan penerusan dasar Kerajaan Persekutuan dalam pembentangan belanjawan 2009 yang di buat oleh YAB Perdana Menteri baru-baru ini.

Ihya Ramadhan di Pejabat SUK Ipoh.

IPOH, 10 Sept : - Pusat pentadbiran Negeri Perak melakarkan satu lagi sejarah tersendiri di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat apabila majlis tazkirah Ramadan diadakan setiap pagi selama 20 minit di bangunan Perak Darul Ridzuan melalui siaraya yang didengari semua pegawai dan kakitangan pejabat.

Program tazkirah ini disampaikan secara bergilir-gilir oleh Menteri Besar Perak, Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaludin, EXCO Agama, Haji Zainuddin Mohd Yusof, Setiausaha Kerajaan Negeri, Ketua-ketua Jabatan kerajaan Negeri, Mufti Negeri Perak, Dato' Harussani Zakaria, Imam Besar Masjid Negeri, Dato' Sheikh Mohamad Nor Mansur Al-Hafiz dan lain-lain termasuk para ulama.

Demikian dinyatakan oleh Setiausaha Politik Menteri Besar, Misbahul Munir Masduki sewaktu dikunjungi wartawan Harakah semalan.

Menurut beliau, tazkirah zohor juga turut diadakan setiap hari di surau bangunan SUK, disampaikan juga secara bergilir-gilir oleh Menteri Besar, EXCO Agama, pegawai-pegawai Khas Menteri Besar dan penceramah dari Jabatan Agama Islam Perak.

"Suasana ini mengambarkan suasana Islamik di bangunan pentadbiran kerajaan negeri, sekali gus menjawab tohmahan BN kononnya Menteri Besar Perak dari PAS dihalang oleh DAP dalam melaksanakan imej Islam dalam kerajaan negeri.

Suasana seperti ini tidak wujud ketika Barisan Nasional menerajui Kerajaan Negeri dan rata rata kakitangan kerajaan melahirkan rasa gembira dengan program penghayatan Ramadan yang dijalankan di sini.

Kerajaan Perak bantu SAR

Perjuangan selama hampir 10 tahun menuntut hak bantuan perkapita dikembalikan semula kepada SAR, kini tuntutan perjuangan mereka menjadi satu kenyataan apabila kerajaan Pakatan Rakyat (PR) mengembalikan semula hak mereka.
Suatu ketika beberapa buah SAR hampir kepupusan murid dan guru akibat tekanan dan penderaan ini.Para guru berbulan-bulan tidak dibayar gaji, kalaupun dbayar pendapatan mereka hilang separuh, akibat tekanan ini, ada guru yang terus meninggalkan sekolah, mencari rezeki di tempat lain, akibatnya Ibubapa hilang keyakinan kepada SAR, anak-anak mereka ditukarkan ke sekolah.
Mereka diugut dengan berbagai tekanan dan ancaman, SAR dilabel melahirkan manusia ganas, masa depan yang gelap dan berbagai lagi.Saya sendiri pernah berkhidmat di SAR sejak tahun 2000 hingga 2004, dan turut merasai penderitaan ini, bayangkan SAR hanya mampu membayar gaji RM 350 sebulan selepas perkapita dibekukan, RM 350 sebulan itu pula bukan dibayar setiap bulan, dibayar setelah SAR dapat duit dari merata sumber.
Begitulah nasib SAR ketika itu.Kini Alhamdulilah, kerajaan PR yang suatu ketika dulu menjadi pembangkang yang menentang tindakan zalim ini, akhirnya setelah diberi mandat oleh rakyat bagi mengambil alih kuasa ini telah mengembalikan semula hak mereka bagi membolehkan SAR mengurus tadbir dengan baik dan mengembalikan semula zaman kegemilangan SAR.
Petang semalam, buat sekian lamanya penantian yang penuh penyeksaan ini diakhiri dengan penyerahan cek-cek bantuan perkapita kepada 14 buah Sekolah Menengah Agama Rakyat (SMAR) dan Sekolah Rendah Agama Rakyat oleh ke Bawah Duli Yang Teramat Mulia Raja Dr. Nazrin Shah Raja Muda Perak Darul Ridhuan di Masjid Ehsaniah Kg. Kelan, Slim River sempena majlis Perasmian Masjid tersebut. Sebahagiannya akan diserahkan pada majlis yang lain.
Sekolah-sekolah tersebut ialah SMAR Abbasiah , Sungkai sebanyak RM 183,600, Taufiqiah, Behrang RM 35,700. Idrisiah, Kuala Kangsar RM 268,770, Al Hidayah, Ipoh RM 117,300, Darul Quran, Chenderong Balai RM10,200, Yusoffiah, Pengkalan Hulu RM91,800 dan Tahfiz Wal Qiraat Ad Din, Tualang Sekah RM 51,000.Manakala SRAR pula ialah Sekolah Islam Pintar, Kinta RM 20,400, Tarbiyyah Islamiah (SRATI), Kinta RM 13,200, Al Furqan, Kuala kangsar RM 18,000, Al Hidayah, Kinta RM 45,780,Al Ummah, Kinta RM 25,260, Madrasah Ulumul Syariah Wal Quraniah, Kuala Kangsar RM 40,940, Madrasah Tarbiyyah Islamiah, Taiping RM 5,760 dan Madrasah Tarbiyyah Islamiah Tapah RM 2,106.
Malahan dalam ucapan YAB Dato’ Seri Ir Hj Nizar Jamaluddin sewaktu berucap bagi mengalu-alukan majlis telah mengumumkan bahawa kerajaan PR akan turut menganugerahkan tanah seluas yang bersesuai kepada SAR untuk diusahakan bagi menjana pendapatan dan ekonomi SAR.Sekarang terserlahlah bahawa segala tohmahan jahat dan sangkaan buruk kepada kerajaan PR hanyalah suatu dendam kesumat BN yang masih lagi tidak menerima hakikat kekalahan dalam PRU yang lepas.

Thailand akan pilih PM baru

Dewan Perwakilan Thailand akan mengadakan sidang untuk memilih Perdana Menteri baru lusa. Demikian diumumkan oleh Speaker Dewan Perwakilan negara itu, Chai Chidchob semalam.

Perdana Menteri Thailand, Samak Sundaravej kehilangan kelayakannya sebagai perdana menteri kerana tindakannya terus menjadi hos rancangan memasak di televisyen sebagai mencabuli Perlembagaan.

Menurut undang-undang Thailand, Samak Sundaravej hilang kelayakannya sebagai Perdana Menteri serta-merta ketika keputusan tersebut diumumkan.

Parti Kuasa Rakyat Thailand semalam meluluskan resolusi untuk mencalonkan semula Samak Sundaravej sebagai Perdana Menteri.

Parti itu juga memaklumkan, selepas Samak Sundaravej kehilangan kelayakan sebagai Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan, Somchai Wongsawat dilantik sebagai Perdana Menteri Sementara negara itu.