01 Januari 2011

Gempa bumi 5.2 gegarkan wilayah Xinjiang, China

27 Muharram 1432H.

BEIJING: Gempa bumi sederhana pada magnitud 5.2 melanda barat jauh China di wilayah Xinjiang, hari ini, kata ahli seismologi.

Jabatan Kajiselidik Geologikal Amerika Syarikat (USGS), berkata gempa yang melanda jam 10 pagi tadi (waktu tempatan) pada kedalaman 10 kilometer dengan catatan pusat gempa 68 kilometer barat Kashi. Menurut agensi berita China, Xinhua, tiada laporan kecederaan atau kematian diterima sehingga kini. - AFP

Industri Kereta Api Berkembang dengan Pesat

27 Muharram 1432H.

Sidang Kereta Api Laju Dunia Ke-7 yang dianjurkan oleh Kementerian Kereta Api China dan Persekutuan Kereta Api Antarabangsa (UIC) diadakan di Beijing Awal Disember tahun lepas. Sidang tersebut dimulakan pada tahun 1992 oleh UIC untuk memperlihatkan dan bertukar-tukar hasil pembangunan kereta api laju di dunia. Inilah kali pertama sidang ini diadakan di luar Eropah.

Para pakar berpendapat, beberapa tahun terakhir ini, China telah mencapai banyak hasil inovasi teknologi dalam industri kereta api laju, dan banyak antaranya yang telah mencapai tahap yang paling maju di dunia. Inilah sebabnya sidang kali ini diadakan di China. Naib Perdana Menteri China, Zhang Dejiang berkata,

"Sidang Kereta Api Laju yang diadakan di Beijing ini memperlihatkan sokongan UIC, pertubuhan antarabangsa yang berkenaan dan industri kereta api sedunia terhadap pembangunan industri kereta api di China, khususnya kereta api laju, dan mencerminkan perkembangan pesat industri kereta api di China, khususnya kereta api laju yang telah mendapat perhatian dan pengiktirafan yang meluas dari masyarakat antarabangsa."

Kini, China telah membentuk sistem pengurusan operasi kereta api laju yang sempurna yang dapat menjamin operasi yang berterusan dan selamat, pendapatan yang memuaskan, dan menyediakan perkhidmatan yang selamat, cekap, mesra dan juga murah, di samping mendorong pembangunan sosioekonomi yang pesat. Sekarang ini, setiap hari terdapat lebih 1000 buah kereta api laju "Harmoni" yang membawa kira-kira sejuta penumpang untuk bergerak di seluruh negara. Dengan beroperasinya sistem kereta api laju yang khusus membawa penumpang, kemampuan sistem landasan kereta api China mengangkut barang juga turut meningkat secara besar-besaran.

Menteri Kereta Api China, Liu Zhijun telah menjelaskan tentang hasil yang dicapai oleh China dalam pembangunan kereta api lajunya dalam majlis perasmian itu. Beliau berkata,

"Kini, landasan kereta api laju di China sudah mencecah 7,531 kilometer. Di samping itu, masih terdapat lebih 10 ribu kilometer lagi yang sedang dibina. Dalam uji cuba landasan kereta api laju Beijing-Shanghai yang diadakan pada 3 Disember yang lalu, kereta api laju baru yang dibuat oleh China telah membaharui rekod kelajuan kereta api dunia untuk kegunaan awam dengan mencapai kelajuan 486.1 kilometer sejam. China merupakan negara yang mempunyai teknologi kereta api laju yang paling lengkap. Kemampuan integerasi teknologinya paling tinggi, landasannyag paling panjang, kelajuannya paling pesat dan program pembinaan juga paling besar di dunia."

Perkembangan kereta api laju di China sesuai dengan keperluan pembangunan zaman. Sebagai sejenis alat pengangkutan yang baru, kereta api laju mempunyai kelebihan yang ketara dan telah menjamin pembangunan sosioekonomi China. Naib Perdana Menteri, Zhang Dejiang berkata,

"Perkembangan kereta api laju yang pesat telah memodenkan sistem kereta api China, meningkatkan kemampuan pengangkutan landasan kereta api, mengurangkan halangan terhadap pembangunan sosioekonomi akibat kurangnya kemampuan pengangkutan. Ia juga menggalakkan perkembangan pembuatan kemudahan, penyelidikan bahan baru serta pelbagai sektor perkhidmatan yang telibat. Perkembangan kereta api laju juga memainkan peranan penting dalam menggalakkan inovasi teknologi, penyusunan semula struktur industri, mengurangkan penggunaan tanah, menjimat tenaga, mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dan memperbaiki kehidupan rakyat, dan telah memberikan keuntungan yang memuaskan dari segi ekonomi dan sosial."

Hu Lun Tun Zao : Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat

27 Muharram 1432H.

Asal Usul:

Pada suatu masa dahulu, ada seorang pemuda "kutu buku" yang sangat suka membaca buku dengan lantang halaman demi halaman. Namun, dia tidak pernah memikirkan makna dan maksud yang tersirat dalam ayat-ayat yang dibacanya. Walaupun begitu, dia tetap menganggap dirinya orang yang berilmu dan berpengetahuan luas.

Pada suatu hari, si kutu buku yang menganggap dirinya pandai itu pergi ke pasar untuk membeli buah-buahan. Di pasar itu, seorang tua penjual buah pir memberitahunya,

"Buah pir ini memang amat baik untuk gigi, tetapi ia juga boleh merosakkan perut jika dimakan terlalu banyak."

Seorang tua penjual buah kurma di sebelah penjual buah pir itu pula memberitahunya,

"Buah kurma ini amat baik untuk perut, tetapi ia juga boleh menjejaskan kesihatan gigi jika ia dimakan terlalu banyak."

Mendengar kata-kata dua orang penjual itu, si kutu buku itu terus berkata tanpa berfikir sedikit pun,

"Itu senang sahaja! Bagi buah pir ini, kita kunyah sahaja, tidak perlu ditelan. Bagi buah kurma ini pula, kita boleh terus menelannya tanpa mengunyah. Dengan cara ini, gigi dan perut kita akan dapat dijaga dengan baik."

Sebaik sahaja habis bercakap, dia pun terus memasukkan sebiji buah kurma ke dalam mulutnya, dan cuba menelannya bulat-bulat. Akibatnya, dia nyaris tercekik.

Catatan Keterangan:

Peribahasa "Hu Lun Tun Zao" atau "Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat" ini, digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang malas berfikir ketika belajar. Mereka sudah biasa menerima bulat-bulat semua maklumat yang diberikan tanpa mencernanya, atau hanya belajar dengan cara menghafal tanpa memahaminya. Cara belajar ini sebenarnya tidak membawa sebarang kebaikan kepada mereka. CRI/-

Kawasan Makam Kuno Pendakwah Islam Guangzhou

27 Muharram 1432H.


Lebih 40 orang pendakwah Islam yang terkemuka termasuk Allahyarham Abu Wagas dikebumikan dalam Kawasan Makam Kuno Pendakwah Islam Guangzhou. Kawasan makam ini sudah bersejarah selama lebih 1,300 tahun.

Allahyarham Abu Wagas datang ke Guangzhou untuk menyebarkan agama pada zaman Dinasti Tang (iaitu kira-kira tahun 626).

Sebuah dewan sembahyang yang baru telah siap dibina dalam kawasan makam tersebut pada September tahun ini. Dewan sembahyang yang dapat menampung 3,000 jemaah ini akan digunakan untuk menyediakan perkhidmatan bagi umat Islam dari pelbagai negara Asia sempena Sukan Asia ke-16 yang berlangsung di Guangzhou.

Sebuah dewan sembahyang yang baru telah siap dibina dalam kawasan makam tersebut pada September tahun ini. Dewan sembahyang yang dapat menampung 3,000 jemaah ini akan digunakan untuk menyediakan perkhidmatan bagi umat Islam dari pelbagai negara Asia sempena Sukan Asia ke-16 yang berlangsung di Guangzhou.

Allahyarham Abu Wagas datang ke Guangzhou untuk menyebarkan agama pada zaman Dinasti Tang (iaitu kira-kira tahun 626). CRI/-

Markaz PKR Tambun terbakar.

27 Muharram 1432H.
Cina Islam.

IPOH, 1 Jan.:-Puat Kegiatan PKR Tambun di Jalan Pemimpin Majoi telah terbakar pagi ini. Kejadian yang tidak dingini itu dikatakan berlaku sebelum jam 8.00 pagi tadi dan telah berjaya dipadamkan oleh Pasukan Bomba dari balai bomba yang berdekatan.

Setakat ini menurut sumber tidak dapat disahkan siapakah yang betanggug jawab membakar bangunan tersebut.

Bangunan yang lebih dikenali dengan markaz PKR itu merupakan tempat yang sentiasa diadakan kegiatan khsususnya ceramah Pakatan Rakyat di sini.

Tinggal kerangka, Markaz PKR Jalam Pemimpin Manjoi yang terbakar pagi ini.

Tenang : Beri semangat bukan lemahkan semangat !

27 Muharram 1432

Saya sangat menyokong sebarang pandangan yang boleh memberi motivasi dan semangat yang jitu kepada petugas PAS untuk bergerak ke Tenang bagi membantu Jentera Pakatan Rakyat bagi memenagkan Calon PAS. Bercakap untuk menang setiap kali bertanding itulah yang dikatakan seorang juara sebelum menang. Namun sekiranya ada yang sudah bercakap tidak ada harapan dan sebagainya saya kira itu pandangan yang tidak bertanggung jawab dan melemahkan semangat jentera untuk ke Tenang.

Beberapa hari lepas ramai yang menalifon saya meluahkan rasa tidak puas hati bila ada ucapan yang melemahkan petugas untuk ke Tenang.

"Sudahlah beratus-ratus kilometer dari utara hendak ke tenang ini dia kata PAS tidak menaruh harapan tinggi untuk memenangi pilihan raya kecil DUN Tenang" mana boleh dia kata macam tu, jelas seorang yang talifon saya.

Kerana itu saya rasa tulisan sahabat lama saya yang merupakan wartawan senior Harakah, Sdr. Zulkifli Sulong amat menetapi dengan hasrat supaya ramai jentera PAS turun ke Tenang. Beliau telah mampu meniupkan semangat kepada petugas untuk turun ke Tenang dengan bayangan itulah hasrat dan itulah peluang yang ada di Tenang.

Kerana itu saya kira siapapun pun berhak mengeluarkan pandangan namun mestilah cukup berhati-hati dan dalam konteks PRK Tenang pastikan ianya tidak menyentuh dan melangkaui pandangan dan hasrat jentera PAS yang berharap ramai petugas turun.

Tenang : PAS bersiap untuk menang
Zulkifli Sulong

LABIS, 31 Dis: Boleh ke Pakatan Rakyat melalui PAS menang dalam pilihan raya kecil Tenang? Inilah rata-rata soalan yang dikemukakan apabila diberitahu, "saya baru balik dari Tenang."

Agak sukar tetapi persiapan yang dibuat oleh jentera PAS dan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil ini nampaknya untuk menang. Walaupun pilihan raya kecil itu sebulan lagi, namun PAS sudah mempersiapkan semua keperluan asas yang diperlukan.

Bilik operasi utama, bilik penerangan, bilik operasi dewan-dewan dalam PAS hatta bilik media juga sudah dipersiapkan dengan keperluan asas untuk wartawan bekerja sudah dipersiapkan oleh PAS.

"Memang agak sukar untuk menang, tetapi kita yakin jika kena caranya, kita boleh menang," kata Mazlan Aliman, AJK PAS Pusat yang Timbalan Pengarah I jentera pilihan raya kecil ini.

Dalam pilihan raya ini, Timbalan Pesuruhjaya II PAS Johor, Dzulkefli Ahmad telah diberikan amanah untuk memimpin jentera PAS iaitu selaku pengarah operasi pilihan raya ini.

Dengan mempunyai enam cawangan, PAS bergerak agak pantas dalam pilihan raya kecil ini. Mungkin semangat petugasnya tinggi memandangkan ini adalah pilihan raya kecil yang pertama di Johor selepas pilihan raya umum 2008 lalu.

Dalam pilihan raya ini, kata Mazlan, PAS akan mengambil pendekatan lembut dan tidak provokatif dalam kempennya.

"Kita akan pastikan semua pemilih yang layak mengundi keluar mengundi dengan selamat dalam pilihanraya ini. Kita akan elakkan tekanan atau kekecohan namun yang kita bimbang adalah provokasi dari lawan kita," kata Mazlan.

Pilihan raya kecil ini diadakan ekoran kematian Adunnya, Datuk Sulaiman Taha baru-baru ini. SPR telah menetapkan 30 Januari hari mengundi manakala 22 Januari hari penamaan calon.

Tenang adalah DUN yang terletak di bawah kawasan parlimen Labis, dan akan ditandingi oleh calon PAS bagi mewakili Pakatan Rakyat. Dalam pilihan raya umum lalu, PAS menang di kawasan Cina iaitu mendapat undi antara 50% hingga 67% undi.

Misalnya, pengundi Bandar Labis Tengah yang terdiri 96% Cina, PAS memperolehi 66.8% undi. Untuk kerusi parlimen pula, DAP memperolehi 73.8% undi. Di Bandar Labis Timor yang mempunyai 63.5% pengundi Cina, PAS memperolehi 52.5% undi, sementara DAP pula mendapat 57% undi. Di Labis yang mempunyai 58.3% Cina dan 32.4% India, PAS mendapat 50.6% dan DAP mendapat 60.4%.

Statistik menunjukkan bahawa pengundi Cina telah menyokong pembangkang (PAS dan DAP) pada PRU tahun 2008, memandangkan undi pembangkang mendahului BN di kawasan yang majoritinya Cina.

Tenang yang mempunyai 13 unit peti undi keseluruhannya, adalah kawasan campuran, desa-bandar, dan merupakan kubu tradisional BN. Menurut perangkaan PRU tahun 2008, nisbah populasi pengundi adalah 48 % Melayu, 39 % Cina, 12 % India dan selebihnya lain-lain bangsa.

Pengundi Cina terletak di sekitar pekan Labis manakala pengundi Melayu terletak di tiga buah Felda iaitu Chempera, Chempera Barat dan Tenang. Pengundi Melayu juga terletak di kampung tradisi Melayu di sekeling Labis itu.

"PAS akan memberikan tumpuan kepada tiga buah Felda dan kampung tradisi Melayu dan kita harap DAP dan PKR boleh memberikan tumpuan kepada pengundi Cina dan India di kawasan pekan," kata Mazlan yang juga mengendalikan unit penerangan kempen ini.

Ketiga-tiga Felda yang ada di Dun Tenang ini kelihatan mundur berbanding dengan kawasan Felda yang lain hatta jika dibandingkan dengan kawasan Felda di Johor sendiri. Rumah-rumah yang diberikan oleh Felda kepada peneroka hampir 50 tahun dahulu ketika kawasan ini dibuka masih teguh berdiri.

Ketika kunjungan di buat ke Felda Tenang yang terletak kira-kira 10 km dari pekan Labis, kerja-kerja menurap jalan masuk ke kawasan perumahan Felda ini giat dijalankan. Kalau dalam pilihanraya sebelum ini Perdana Menteri, Datuk Seri Najib pernah memberikan jaminan tidak akan ada projek mee segera menjelang pilihan raya kecil berkenaan, penduduk Felda Tenang sudah menikmati projek mee segera ini hampir sebulan sebelum hari pilihan raya.

Mungkin projek ini adalah sumbangan awal BN untuk pengundi kawasan Felda ini. Tidak dapat disahkan apakah Felda Chempera dan Chempera Barat juga mendapat jalan baru sebagaimana rakan-rakan mereka di Tenang.

Jentera PAS mensasarkan kenaikan undi sehingga 10 peratus untuk kawasan Felda jika mereka mahu menang dalam pilihan raya kecil ini.

Bagaimana ia hendak dicapai tidak diketahui. Yang pasti, hampir semua rumah ada tv dan setengahnya Astro tetapi nampaknya jarang rumah-rumah kawasan Felda ini ada internet. Yang ada hanya pusat cyber komuniti yang dibina oleh Felda dan juga cyber cafe yang dibina oleh ahli-ahli perniagaan.

Memandangkan Felda ini sudah lama dibuka (awal tahun 1960an), para penerokanya sudah lanjut usia iaitu lebih dari 70 tahun umur mereka. Jenerasi kedua Felda ini berumur lebih 50 tahun. Ini bermakna, di sini sudah ada jenerasi ketiga atau ke empat.

Sebab itu, apabila harga komoditi iaitu kelapa sawit dan getah naik, tidak semua warga Felda menerimanya. Yang menerima secara langsung adalah peneroka itu sendiri namun untuk jenerasi kedua dan ketiga, mereka tidak semestinya turut menikmati hasil itu.

"Tumpuan kami adalah jenerasi kedua dan ketiga Felda ini," kata Mazlan yang juga Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak).

Salah satu strategi PAS dalam pilihan raya ini adalah menyerahkan tugasan menjaga kawasan Felda kepada petugas pilihan raya dari negeri-negeri yang agak maju dari segi politiknya.

PAS Terengganu diamanahkan menjaga Felda Chempela, Pahang (Felda Tenang) dan Perak (Felda Chempelak Barat) manakala PAS Kelantan di serahkan menjaga kampung tradisi Melayu.

Berdasarkan berita angin yang ada, PAS mempunyai lima calon yang berpotensi untuk bertanding dalam pilihan raya ini iaitu Mazlan sendiri, Pesuruhjaya PAS Johor, Dr Mahfoz Mohamad, Setiausaha Pemuda PAS Pusat, Khairul Faizi dan Ketua Penerangan Pemuda PAS, Suhaizan Kaiyat serta seorang calon wanita.

Di pihak BN pula, Timbalan Ketua Umno Bahagian Labis adalah calon paling popular disamping mendapat sokongan penuh isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor. Calon-calon lain adalah Naib Ketua Umno Bahagian dan Ketua Wanita Umno Bahagian.

Orang Melayu mesti tutup aurat di masjid

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, orang Melayu juga mesti menutup aurat di dalam kawasan surau atau masjid.

Beliau menyatakan demikian ekoran isu yang ditimbulkan media mutakhir ini berhubung senamrobik yang dilakukan masyarakat bukan Melayu di kawasan berkenaan.

“Usahkan di dalam kawasan masjid, di dalam masjid pun tidak apa, termasuklah juga pembelajaran dan persoalan perlantikan ketua negara dan ketua perang serta urusan sakit demam. Semuanya dilaksanakan dalam masjid seperti yang berlaku pada zaman Nabi Muhammad s.a.w.

“Namun dari segi aurat, mestilah dijaga. Usahkan orang Cina, orang Melayu sendiri mesti menutup aurat. Tinggal lagi hendaklah ditegur orang yang tidak menutup aurat dengan sempurna itu,” katanya kepada media pada kuliah mingguan di sini, hari ini.

Mengulas komitmen sesetengah masyarakat Cina terhadap rumah ibadah, beliau berkata walau pun kaum Cina, Orang Asli atau warga Afrika yang hitam, namun apabila mereka itu muslim dan muttaqin, maka adalah layak dilantik menjadi imam sembahyang.

“Ini kerana hina atau tidaknya manusia itu bukan terletak kepada tubuhnya tetapi adalah terletak kepada taqwanya.

“Walau pun dia hamba, tetapi apabila dia diangkat menjadi ketua (termasuk imam sembahyang) maka mesti diikuti.

“Oleh demikian, di Kelantan sendiri, saya sudah membina masjid di Rantau Panjang. Saya meminta orang Cina menjadi imam sembahyang dan saya menjadi makmum pada bulan Ramadhan yang lalu,” katanya.(sumber PAS Perak)

Masa depan negara hanya dengan Pakatan Rakyat

27 Muharram 1432H.
Drs. Khalil Idham Lim

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam perutusan Tahun Baru 2011 menyeru seluruh masyarakat Malaysia untuk menunaikan tanggungjawab bagi mencorakkan masa depan yang lebih baik demi generasi akan datang, serta meletakkan negara di kedudukan yang sepatutnya.

Saya melihat ucapan Najib tersebut adalah satu ucapan yang sangat berasas berdasarkan tanggung jawab rakyatlah yang menentukan siapakah kerajaan yang mereka tentukan berdasarkan undi yang ada ditangan bagi setiap warganegara Malaysia yang layak mengundi.

Persoalannya bagi menetukan corak masa depan negara untuk generasi akan datang itu, kepada siapakah harapan diberikan ?

Pastinya tidak ada lagi harapan yang besar dan menggunung kepada Barisan Nasional dan UMNO yang telah mendedahkan negara kepada bahaya besar dan akan berdepan dengan negara muflis bila tanggung jawab yang telah diamanahkan kepada mereka lebih 50 tahun disia-siakan dengan budaya rasuah, salah guna kuasa, dan pelbagai penyelewangan lain.

Kerana itu tsunami politik pada tahun 2008 telah menyaksikan rakyat telah menaruh kepada parti selain BN dengan mengundi calon-calon dari PAS, DAP dan PKR yang selepas itu membentuk satu pakatan yang dipanggil Pakatan Rakyat (PR).

Saya yakin kalaulah pakar geologi sentiasa berjaga-jaga dengan gerak gempa sekiranya akan berlaku tsunami kedua, begitulah thunami politik kedua di Malaysia akan berlaku pada PRU ke 13. Tsunami kecil banyak kali berlaku dalam banyak pilihanraya kecil selepas PRU 2008.

Pengurusan kewangan negara yang sangat pincang mendedahkan negara kepada muflis seperti yang didedahkan oleh Idris jala. Cuma saya rasa alasannya pemberian subsidi berterusan negara akan muflis pada tahun 2019 adalah kurang tepat. Muflisnya negara bukan kerana subsidi kepada rakyat tetapi kerana kepincangan pengurusan negara oleh pemimpin BN.

Selain itu suasana masa depan masyarakat Islam di malaysia terus diselubungi dengan kesuraman sekirannya UMNO terus berkuasa dengan gagasan BN nya.

alasan saya lihatlah apa yang berlaku saban tahun bila tibanya tahun baru. Budaya berseronok yang melampau dan percampuran lelaki dan wanita sehingga membawa kepada kegiatan maksiat yang melampaui nilai agama dan moral semakin tidak terkawal.

Malaysia yang telah meletakan agama rasminya agama islam sebenar telah dipertahankan oleh umno dengan nama jasad semata-mata. Maksud saya sekadar manis dibibir, tetapi dari segi roh tidak diperjuangkan.

Islam yang diamalkan oleh pemimpin umno sekadar listik dan pemanis mulut sahaja. Kerana itu usaha yang dilakukan oleh pemimpin PAS untuk memahamkan umat Islam dalam bentuk pengajian di mesjid dan disurau serta mendirikan institusi pendidikan diganggu dan kalau boleh digagalkan.

Mesjid dan surau yang bertebaran di bumi malaysia ini tidak akan mententeramkan hati pemimpin umno sekiranya disana ada pengajian yang memahamkan masyarakat Islam kepada perjuangan islam.

Kerana dengan pengajian dan kefahaman Islam tentunya mereka mesti memilih PAS dan menolak umno yang hipokrit, perosak kepada agama dan bangsanya sendiri.

Seperkara yang sangat bahaya kepada umno dan BN ialah sifat rasisnya yang sudah sampai ketahap yang menganggu keselamatan negara dan boleh menghancurkan keharmonian hidup berbangsa dinegara malaysia yang majmuk ini.

Perlulah saya tegaskan perjuangan umno yang kononnya mempertahankan ketuanan melayu adalah mempertahankan ketuanan melayu sempit yang mennyebabkan negara dalam keadaan bahaya.

Dengan ketuanan melayu sempit umno itulah mereka berebut kuasa untuk mengaut keuntungan untuk peribadi , kroni dan suku sakat. Melayu bawahan terus dihimpit dengan kesusahan antaranya kenaikan harga barang yang berterusan.

Kerana itu untuk PRU ke 13 saya sangat berharap rakyat terus memberi kepercayaan kepada negeri yang dimenangi oleh Pakatan Rakyat di Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor. jangan lupa perak akan kembali dan banyak lagi negeri yang dikuasai BN mereka akan kalah.

Bagi kerusi parlimen kita akan melihat bagaimana impian besar untuk ke Putrajaya akan berhasil dengan gelombang rakyat dan izin Allah jua.

Justeru itu usaha menyakinkan tawaran Pakatan rakyat dengan gagasan Pakatan Rakyat yang semakin menguat dengan Konvensyen ke 2 baru-baru ini mestilah sampai kepada pengundi diseluruh negara.

Tawaran yang tekandung dalam janii 100 hari yang ditakuti oleh pemimpin BN jangan semudanya lenyap dari kamus politik pemimpin Pakatan walaupun banyak isu baru muncul. Kerana itulah antara senjata paling tajam untuk mematikan dakyah BN yang terus menerus menipu rakyat.

Selamat Tahun Baru 2011, tahun Pakatan Rakyat.