21 Oktober 2009

Pemangku Raja sambut baik usaha Kelantan tuntut royalti

KOTA BHARU, 20 Okt: Kerajaan Persekutuan diminta melunaskan bayaran royalti minyak terhadap Kerajaan Kelantan bagi pengeluaran petroleum di negeri itu mengikut perjanjian yang termaktub antara kerajaan negeri dan petronas sejak tahun 1975.

Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra, yang menyambut baik usaha proaktif kerajaan negeri menuntut bayaran berkenaan juga berharap tuntutan itu ditingkatkan dari semasa ke semasa.

Baginda berkata demikian ketika bertitah merasmikan pembukaan Persidangan Kali Yang Ketiga (Belanjawan) bagi tempoh penggal yang kedua Dewan Negeri Kelantan yang ke-12.

Titah Tengku Faris lagi, baginda mendapat maklum pengeluaran gas dan minyak di perairan Kelantan telah berjalan sekian lama.

"Berasaskan data dari Jabatan Perangkaan yang diedarkan oleh Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri, sumbangan negeri Kelantan kepada pengeluaran petroleum seluruh Negara bagi tahun 2005 hingga 2008 sebanyak 5.4 peratus setahun.

"Kadar berkenaan jauh lebih tinggi berbanding Negeri Sabah, mengikut catitan berkenaan juga pengeluaran petroleum dari negeri ini telah bermula sejak tahun 2005 lagi," titah baginda lagi.

Baginda berkeyakinan dengan semangat Persekutuan yang ada, Petronas akan melaksanakan kehendak perjanjian berkenaan yang menghendaki bayaran tunai dilunaskan sebanyak dua kali setiap tahun.

Tengku Faris seterusnya bertitah, baginda difahamkan jarak kawasan pengeluaran gas dan minyak bagi beberapa kawasan seperti Join Development Area (JDA) dan Commercial Arrangement Area (CAA) dan lain-lain pelantar yang paling hampir dengan negeri ini.

Tegas baginda lagi, kedudukan strategic itu membolehkan Kelantan memainkan peranannya untuk mendapatkan limpahan aktiviti berkaitan seperti pembekalan bahan keperluan pelantar, pembaikian dan penyelenggaraan kapal, gudang simpanan, industri berkaitan dan lain-lain lagi.

"Beta juga berharap petronas dan Kerajaan Pusat dapat memikirkan penempatan aktiviti berkaitan di bumi Kelantan berdasarkan kedudukan negeri ini paling hampir dan ianya sudah tentu memberikan kelebihan ekonomik yang tidak boleh diragukan lagi," ujarnya.

Baginda juga turut difahamkan Menteri Besar, Tuan Guru Dato� Nik Abdul Aziz Nik Mat telah memperbaharui cadangan menjadikan Tumpat dan Bachok sebagai zon khas untuk ekonomi berasaskan petroleum kepada Kerajaan Pusat.

Titah baginda, langkah berkenaan begitu baik dan diharapkan Kerajaan Pusat dalat bertindak secara bijaksana dalam melaksanakan usaha itu.

"Beta juga berharap segala lesen dan kelulusan dari Kerajaan Pusat untuk apa-apa tujuan yang telah beta nyatakan tadi dapat dipermudahkan.

"Jika pembangunan berkaitan aktiviti pengeluaran minyak diperairan Kelantan dapat dikembangkan dan aktiviti industri berkaitan petroleum dapat dibangunkan di negeri ini, sudah tentu ianya dapat menyumbangkan kepada pemulihan ekonomi Negara khususnya sewaktu kegawatan ekonomi ini,�titah baginda lagi.

Pada masa yang sama baginda turut menghingatkan pihak berkenaan supaya melaksanakan segera projek pembangunan yang telah dirancangkan menerusi Rancangan Malaysia Ke-9 memandangkan tempoh itu semakin berakhir.

Titah baginda, sejak tahun 2006 hingga ke hari ini pelbagai projek pembangunan di bawah RMK9 yang telah dirancang dan dilaksanakan di negeri ini dengan peruntukan berjumlah lebih RM7.6 Billion.

"Projek pembangunan yang dirancang itu perlaksanaannya tidak mengikut jadual yang ditetapkan dan ada diantaranya pula masih belum dimulakan lagi walaupun tempoh RMK9 akan berakhir pada tahun 2010,"titah baginda.

HarakahDaily.Net/-Pemimpin Pakatan diarah jaga kenyataan masing-masing

KUALA LUMPUR, 20 Okt: Pemimpin Pakatan Rakyat hari ini memutuskan semua perbezaan pendapat antara ketiga-tiga parti harus diselesaikan menurut saluran yang betul sama ada di peringkat negeri ataupun pusat.

Bercakap dalam sidang media selepas mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat di parlimen petang tadi, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu ianya bagi menjaga hubungan baik antara parti dalam Pakatan Rakyat.

"Kita putusakan dengan tegas bahawa semua pendapat diselesaikan mengikut ruang yang ada sama ada di peringkat negeri ataupun Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat di peringkat pusat," katanya yang juga penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Langkah lain yang turut dipersetujui pada mesyuarat tersebut adalah supaya pimpinan tertinggi parti mengarahkan kesemua ahli parti masing-masing supaya tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan yang boleh mengeruhkan hubungan ketiga-tiga parti dalam pakatan itu.

"Ketiga-tiga pimpinan parti telah memberikan arahan cukup jelas dan tidak akan bertolak ansur dengan mana mana usaha ataupun kenyataan yang dikeluarkan yang boleh menyebabkan keruhnya hubungan antara parti di peringkat bawah," katanya lagi.

Bagi memperkasakan lagi hubugan ketiga-tiga parti, Pakatan Rakyat juga mengumumkan untuk mengadakan Konvensyen Pimpinan Pakatan Rakyat pada 12 dan 13 Disember ini bertempat di Shah Alam.

Konvensyen tersebut akan disertai 1500 perwakilan masing-masing lima ribu dari setiap parti dalam Pakatan Rakyat.

Selain Anwar, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan kepimpinan tertinggi ketiga-tiga parti termasuk Datuk Zaid Ibrahim hadir pada sidang media tersebut.

Mesyuarat siang tadi antara lain memberi fokus kepada memperkukuh dan memperbaiki kelemahan yang ada di dalam pakatan.

Turut ditanya, desas desus wujud kemelut di antara dua pepimpin PKR membabitkan Datuk Zaid Ibrahim dengan Naib Presiden, Azmin Ali namun Anwar menafikan dakwaan tersebut.

"Zaid Ibrahim ada Azmin ada, tak ada masalah apa pun," jawab Anwar disambut gelak ketawa hadirin.

Perkara lain turut dibincang adalah berkaitan platform dasar bersama Pakatan Rakyat yang akan ditubuhkan.

Turut dimaklumkan mesyuarat itu juga bagi mendengar laporan awal bedah siasat kekalahan pakatan rakyat di Bagan Pinang.

Selain faktor rasuah dan penipuan, mereka turut mengakui kelemahan diperingkat parti masing masing turut menyumbang kepada kekalahan tersebut.

HarakahDaily.Net/-


Adun Pakatan iktiraf Sivakumar, tak peduli arahan Ganesan

KUALA LUMPUR, 21 Okt: Seramai 28 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Rakyat Perak termasuk speakernya, V. Sivakumar secara rasminya memutuskan akan hadir ke persidangan DUN pada 28 Oktober ini.

ADUN Pasir Panjang Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin dalam satu sidang media di parlimen petang tadi berkata, keputusan itu dibuat berdasarkan notis panggilan mesyuarat yang dikeluarkan oleh speaker yang sah, V. Sivakumar.

Kesemua ADUN Pakatan dan ADUN BN menerima surat daripada Sivakumar bertarikh 13 Oktober yang mengarahkan mereka hadir ke persidangan DUN pada 28 Oktober ini.

"Ketetapannya Pakatan telah buat keputusan untuk hadir di atas dasar peringatan mesyuarat yang dikeluarkan oleh speaker yang sah, V. Sivakumar, dan mesyuaratkan diteruskan.

"Kalau dulunya ada desas-desus kata kami (ADUN Pakatan) tidak akan hadir dan sebagainya, tapi hari ini kenyataan rasmi kami akan hadir,"katanya yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang.

Sebelum menerima surat daripada Sivakumar, 59 ADUN termasuk 28 ADUN Pakatan telah menerima surat panggilan ke sidang dun bertarikh 12 Oktober.

Namun, Nizar menjangkakan dua orang ADUN BN, Osman Jailu dan Jamaluddin Md Razi tidak akan menghadiri sidang berkenaan kerana kes rasuah mereka masih dibicarakan dan hakim Mahkamah Sesyen Ipoh mengarahkan mereka hadir ke mahkamah pada tarikh itu.

Nizar turut menegaskan, Datuk Ganesan telah menyamar sebagai speaker dan tidak dilantik mengikut undang-undang tubuh negeri Perak.

Sehubungan itu, Sivakumar telah membuat laporan polis berhubung perkara itu.

Menurut Nizar juga, Ganesan yang juga ADUN Sungkai telah melanggar perkara 36A(5) undang-undang itu yang menyatakan bahawa seseorang yang memegang jawatan awam iautu speaker mestilah melucutkan atau memberhentikan dirinya daripada menjawat atau mendaftar dengan mana-mana jabatan dan pertubuhan yang boleh memberikan keuntungan kepada dirinya.

Ini kerana ujarnya, dalam tempoh 3 bulan Ganesan mendakwa dirinya sebagai speaker, beliau masih lagi berdaftar dengan majlis peguam sebagai pengamal undang-undang yang aktif.

Perkara ini disahkan oleh Majlis Peguam sendiri yang memberitahu beliau hanya mengangkat sumpah meletak jawatan pada 17 Ogos lalu.

"Ganesan telah melanggar perkara 36A(5), dan dia tidak layak memegang jawatan speaker. Dia tidak layak untuk panggil apa-paa persidangan dan surat dia tidak laku."tegasnya.

Dalam ada itu, Nizar mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai orang yang bertanggungjawab di atas krisis yang berlaku di Perak.

Sehubungan itu, beliau mencabar Najib mengarahkan Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir menghadap Sultan Perak memohon diperkenankan pembubaran DUN.

"Kalau betul Najib mengutamakan rakyat, beliau kena buktikan dan arahkan Zambry menghadap sultan untuk bubar dun. Kami rakyat Perak hormati undang-undang,"katanya lagi.

Tegasnya, jika Najib enggan berbuat demikian, terbukti 1Malaysia yang diperkenalkan hanya pembohongan semata-mata.

HarakahDaily.Net/-

Anwar: Pakatan Rakyat tidak berpecah

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi bahawa kepimpinan Pakatan Rakyat komited dalam memperkukuhkan gabungan tersebut walaupun terdapat laporan mengenai wujudnya pergeseran antara pemimpin tertingginya.

'Komitmen yang diberikan oleh pucuk pimpinan parti adalah jelas," katanya sambil menambah bahawa mereka akan menangani apa sahaja kelemahan melalui bekerjasama sebagai satu pasukan.

Anwar menegaskan demikian dalam satu sidang akhbar bersama dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang.

Sebagai tanda komitmen mereka, pemimpin tinggi dari DAP dan PAS turut hadir di sidang akhbar tersebut, termasuk Naib Presiden PKR, Azman Ali dan Datuk Zaid Ibrahim, yang dipertanggungjawabkan untuk menyediakan draf rangka kerja dasar bersama Pakatan.

Anwar juga menegaskan bahawa beliau tidak bimbang dengan komitmen pucuk pimpinan Pakatan untuk terus memperkukuhkan kerjasama dalam gabungan tersebut.

Bagaimanapun, katanya, mereka bersetuju bahawa kadang-kadang wujud ketidakselesaan di peringkat akar umbi.

Anwar juga mengingatkan bahawa perbezaan antara pemimpin gabungan itu perlu diselesaikan secara bermuafakat melalui saluran yang ada.

Bagaimanapun, katanya, mereka tidak akan bertolak ansur dengan sebarang tindakan atau kenyataan yang boleh menjejaskan hubungan dalam Pakatan, terutama di peringkat akar umbi.

"Saya tidak bimbang langsung terhadap hubungan kami di peringkat pusat tetapi Umno sudah tentunya akan terus memainkan isu-isu tersebut," kata Anwar lagi.

Beliau juga menafikan wujudnya pergeseran antara Azmin - yang mempunyai masalah dengan para pemimpin PKR Sabah - dengan Zaid, yang telah melawat negeri itu walaupun mendakwa beliau telah dilarang ke sana oleh pucuk pimpinan parti itu.

Azmin telah dipetik dalam laporan media sebagai berkata Zaid tidak dihalang oleh sesiapa pun dalam parti itu daripada menghadiri majlis parti itu di Sabah.

Beliau menggesa Zaid memperjelaskan apa yang dimaksudkannya apabila beliau berkata ketua umum parti itu, Anwar Ibrahim tidak memberi restu kepadanya (Zaid) untuk melawat negeri itu.

MalaysiaKini/-

Gempar 35 sejadah berdiri di surau

Warga SK Tok Sangkut di Pasir Mas gempar apabila 35 helai sejadah di dalam surau didakwa berdiri secara misteri dengan sebahagiannya menyerupai individu sedang menunaikan solat.

Kejadian itu disedari seorang murid yang kemudiannya memaklumkan kepada gurunya Adnan Abdullah, 37, ketika sesi pembelajaran dijalankan berhampiran surau berkenaan.

"Kejadian berlaku pukul 10.40 pagi, ketika saya menjalankan sesi pembelajaran di luar kelas disebabkan kelas sedang diubahsuai, seorang murid yang terpandang ke arah surau memberitahu sejadah kelihatan berdiri," katanya kepada pemberita di Pasir Mas hari ini.

Adnan berkata beliau kemudiannya membuka pintu surau dan amat terkejut melihat sebanyak 35 helai sejadah dalam keadaan berdiri iaitu 16 helai di bahagian lelaki dan 19 lagi di bahagian perempuan.

"Lebih aneh lagi apabila satu helai lagi berada di bahagian hadapan sekali iaitu di tempat imam dalam keadaan yang sama menunjukkan seolah-seolah sedang melakukan solat secara berjemaah," katanya yang telah mengajar di sekolah berkenaan sejak tujuh tahun lalu.

Menurut Adnan, beliau percaya kejadian itu membuktikan keagungan Allah yang mahu umatnya bermuhasabah diri.

"Bagaimanapun ia terpulang kepada tafsiran individu, bagi saya tak mungkin perkara ini dilakukan oleh manusia kerana tempoh semua sejadah dalam keadaan demikian lama," katanya.

Beliau berkata pada bulan Ramadhan yang lepas perkara yang sama turut berlaku di rumah penduduk kampung berkenaan apabila sehelai sejadahnya turut berdiri sendiri.

Manakala bagi pembantu penguasa pejabat agama Pasir Mas, Kamarudin Zakaria yang ditemui di situ berkata beliau tidak menolak kemungkinan perkara itu dilakukan oleh individu yang tidak bertanggungjawab untuk menggemparkan penduduk setempat.

"Ia terpulang kepada tafsiran setiap individu untuk menganggap ia perkara ajaib atau sebagainya, tetapi bagi saya perkara-perkara sebegini boleh memesongkan akidah seseorang," katanya.

Kamarudin berkata pihaknya akan memaklumkan perkara berkenaan kepada jabatan agama dan jika sejadah masih dalam keadaan demikian sehingga esok, pihaknya akan mengambil tindakan yang perlu.

Sementara itu, kawasan sekolah berkenaan sesak dengan orang ramai yang ingin melihat kejadian itu dari dekat. BERNAMA

HarakahDaily.Net/-

Ekspo China-ASEAN ke-6 dan Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN ke-6 Dirasmikan

Ekspo China-ASEAN Ke-6 dan Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN Ke-6 dirasmikan di Nanning, ibu kota Wilayah Autonomi Etnik Zhuang Guangxi China kelmarin.


Lebih 4600 gerai pameran tersedia dalam ekspo ini yang mempamerkan produk-produk dari China dan 10 negara ASEAN serta beberapa negara di rantau yang lain, termasuk Jepun, Republik Korea dan Perancis. Enam buah negara ASEAN, iaitu Malaysia, Indonesia, Laos, Myanmar, Thailand dan Vietnam antara yang mempunyai ruang pameran sendiri. Sementara itu, lebih 80 aktiviti akan diadakan alam Ekspo China-ASEAN Ke-6 yang berlangsung selama 5 hari ini bagi meneroka ruang kerjasama kedua-dua pihak dalam bidang pertanian dan perdagangan. Ini termasuk Pameran Industri Perniagaan dan Pameran Perkhidmatan Kewangan yang buat pertama kalinya ditawarkan dalam ekspo ini.

Dalam Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN Ke-6 pula, 1500 orang peserta termasuk pegawai kerajaan, tokoh-tokoh perniagaan dan sarjana dari China dan negara ASEAN akan mengadakan perbincangan dan bertukar-tukar pendapat tentang topik utama sidang kemuncak tersebut, iaitu "kerjasama ke arah penubuhan Kawasan Perdagangan Bebas China-ASEAN dan Integrasi ASEAN". Sidang kemuncak kali ini disempurnakan dengan beberapa jenis aktiviti seperti, mesyuarat meja bulat, seminar dan forum. Ia memfokuskan kepada kerjasama menangani krisis kewangan global dan meneroka peluang perniagaan yang baru.

Pakatan hadapi spekulasi p'raya Perak

Analisis Malaysiakini.

Pakatan Rakyat di Perak terus bersedia menghadapi pilihan raya mengejut peringkat negeri – seperti yang mereka tuntut – walaupun tidak sepenuhnya yakin BN berani mengadakannya dalam masa terdekat.

Desas-desus mengenai kemungkinan pilihan raya negeri dipanggil muncul semula susulan perkembangan terkini di negeri ini, antaranya sambutan besar sehingga 50,000 orang di program pelancaran 1Malaysia di Ipoh kelmarin.

Ia diperkuatkan lagi dengan semakan daftar pemilih baru peringkat Perak selama seminggu sehingga Isnin depan, selain kesediaan Pakatan Rakyat menyediakan manifesto baru untuk berdepan dengan pilihan raya mengejut.

Difahamkan, gabungan tiga parti pembangkang itu juga sedang menggiatkan jentera mereka.

Ura-ura lebih 20 ADUN BN sudah mengambil foto terbaru masing-masing menguatkan spekulasi negeri ini bakal menghadapi pilihan raya.

Satu sumber Pakatan Rakyat menyebut, masih tidak jelas tujuan foto itu diambil sama ada untuk dijadikan poster atau sebab-sebab lain.


Krisis politik terus berlarutan di Perak, antara yang penting perebutan jawatan menteri besar antara Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dengan penggantinya Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir melalui proses mahkamah akan didengar awal bulan depan.

Sementara persidangan DUN untuk pembentangan belanjawan negeri bermula 28 Oktober di tengah-tengah pertikaian siapa Speaker yang sah – sama ada V Sivakumar atau penggantinya Datuk R Ganesan.

Walaupun mengalu-alukan pilihan raya negeri, Mohamad Nizar berkata, perdana menteri tidak seharusnya melihat kejayaan menganjurkan program 1Malaysia sebagai penanda aras sokongan rakyat Perak kepada BN.

"Kalau nak tengok populariti di satu program saja, kalau tengok (keputusan) Bagan Pinang saja tidak boleh kata (BN) boleh menang," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

"Kita tahu rakyat masih menyokong Pakatan Rakyat."

BN bagaimanapun, tegasnya, masih perlu menghadapi rakyat untuk mendapatkan mandat sahih daripada rakyat.

"Kalau ia betul-betul yakin dengan persepsi itu, ia kena uji. Ia kena berani menghadap ke bawah duli Tuanku (Sultan Perak) dan mohon untuk adakan pilihan raya," kata ADUN Pasir Panjang.

Mohamad Nizar menambah, Pakatan Rakyat menjangka pilihan raya itu akan diadakan dan telah "lama bersedia" untuk menghadapinya. "Pakatan Rakyat sudah ada manifesto untuk pilihan raya ini," katanya, dengan menjelaskan ia disediakan sejak dua bulan lalu.

Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham pula berkata BN mungkin akan memanggil pilihan raya berkenaan berdasarkan pemerhatiannya terhadap beberapa tanda awal.

Katanya, beliau difahamkan wakil-wakil rakyat BN Perak telah menjalani satu sesi rakaman foto di sebuah kedai gambar di negeri itu, kira-kira dua bulan lalu.

"Secara tradisinya, apabila wakil rakyat diambil gambar seperti itu, pilihan raya akan diadakan," katanya ketika dihubungi hari ini.

Gambar itu diambil lebih awal kerana ia perlu disunting bagi memastikan muka wakil-wakil rakyat BN tersebut kelihatan lebih menarik apabila dicetak pada bahan kempen, tambahnya.

Jelasnya lagi, DAP negeri membuat persediaan sejak tujuh bulan lalu dengan memberikan latihan berterusan.

Ngeh berkata, BN dipercayai akan mengambil kesempatan untuk mendapatkan sokongan rakyat daripada perkembangan kes Mohamad Nizar-Zambry di Mahkamah Persekutuan, 5 November ini.

"Mereka boleh gunakan keputusan mahkamah untuk tunjukkan kepada rakyat bahawa Zambry adalah menteri besar yang sah dan popular," katanya.

"Tetapi bajet negeri pula akan dibentangkan pada 28 Oktober (oleh Zambry). Jika mahkamah putuskan Nizar sebagai menteri besar yang sah, apa akan jadi dengan pembentangan bajet itu, adakah ia juga sah?"

Katanya, BN hanya akan memanggil pilihan raya jika keyakinan rakyat di negeri itu dilihat memihak kepada parti berkenaan.

"Setakat ini, situasi sekarang menunjukkan mereka akan meneruskan dengan cara sedia ada sehingga wujud keadaan lebih baik. Mereka mesti hendak wujudkan faktor feel good di kalangan rakyat dahulu," katanya.

Walaupun tidak menolak kemungkinan pilihan raya negeri, PKR masih belum pasti BN benar-benar ingin membubarkan DUN dan mengadakan pilihan raya semula.

Naib Presidennya Mustaffa Kamil Ayub berkata tanda-tanda bahawa pilihan raya baru akan diadakan kini masih belum jelas.

"Nak kata 'tidak lama lagi pun, tidak boleh juga', BN sendiri pun nampaknya tidak berapa yakin (untuk adakan pilihan raya)," katanya, yang juga bekas pengerusi PKR Perak, kepada Malaysiakini hari ini.

Seperti Mohamad Nizar, yang juga timbalan I pesuruhjaya PAS Perak, Mustaffa Kamil tidak yakin kempen 1Malaysia pada Ahad lalu sebagai petanda penting pilihan raya dengan menyifatkan ia satu "proses biasa".

Beliau juga tidak pasti sesi rakaman gambar wakil-wakil rakyat BN ke arah mengadakan satu pilihan raya baru.

"Saya fikir (foto) itu proses biasa, mereka perlu juga sentiasa bersiap sedia kerana kerajaan sedia ada masih tidak stabil dan sentiasa dicemuh oleh rakyat," jelasnya.

Beliau mengakui PKR sedang mempergiat latihan kepada jentera parti bagi menghadapi kemungkinan pilihan raya, antaranya, ejen tempat mengundi.

Sandiwara Satu Malaysia.., Dua Malaysia : SATU KRONI UBN

Oleh : Nash Ar-Rawy

Semua orang tahu bahawa bahawa Malaysia ini di tadbir dan di perintah oleh pemerintahan kediktatoran berparlimen ( ‘Parliamentary Dictatorship’) . Justeru itu , ada dua Malaysia dan ‘double’ standard Malaysia selama ini; yang cuba di selindungi oleh pemerintahan Rosmah Najib. Iaitu, satu Malaysia untuk UBN dan satu lagi Malaysia untuk Pakatan Rakyat; dengan memperkudakan institusi-institusi terpenting negara sebagai talian hayat UBN.

Buktinya, institusi-institusi terpenting negara seperti PDRM(I.G.P.), Peguam Negara, Hakim Negara , SPRM , SPR dan Jabatan Pendaftraran Negara masih lagi di bawah kawalan dan ehsan PM ; sekaligus merupakan ‘subordinate’ PM ; yang pastinya tiada bisa betindak secara telus dan berintegriti tinggi dan bertanggungjawaban kepada Dewan yang mulia ; iaitu, parlimen.

Justeru kerna, institusi-institusi ini tiada bertanggungjawab kepada parlimen tetapi menjadi ‘YES MAN” kepada PM. Tidak hairanlah satu Malaysia tiada berani memparlimenkan institusi tersebut . Yakni, diletakkan di bawah kuasa DYMN Yang Di Pertuan Agong; yakni di bawah kuasa parlimen dan bukan lagi PM. Barulah berlakunya ‘ Separation of powers’ ( Pemisahan Kuasa) dalam satu Malaysia . Namun perkara ini tiada berlaku kerna institusi-institusi tersebut hanya bisa duduk di bawah cengkaman PM ; justeru kerana UBM selesa dan ‘ Comfort Zone” dengan statusnya yang sedemikian ; demi untuk mengekang dan mencengkam kebangkitan rakyat satu malaysia yang menolak sandiwara UBN.

PAS dari dulu lagi sejak dari tahun 1951 sudah pun ketengahkan gagasan satu Malaysia ; justeru itu, namanya adalah PARTAI ISLAM SEMALAYSIA ( SATU MALAYSIA ) . Justeru kerna , konsep Islam yang di bawa oleh PAS lebih luas dariapada satu Malaysia yang terhad , tetapi konsep Islam yang universal dan ‘unlimited’ iaitu : “ Rahmatan lil ‘alameen’ yakni , untuk sekalian alam. Konsep in di perbaharui dengan pendekatan terkini yang mula di fahami , diterima dan dirasai oleh masyarakat majmuk . Ia itu, “PAS For ALL “ selari dengan rakan seperjuangannya DAP dan Keadilan , iaitu: “ Justice For All “ tanpa mengira bangsa, fahaman politik, agama dan kepercayaan. Perjuangan PAS adalah untuk membuat transformasi SMS ( Satu Malaysia Sekular ) kepada Negara berkebajikan yang berteraskan keadilan untuk semua ( Rahmat kepada sekalian alam ).

Sistem pemerintahan ‘DUA MALAYSIA” UBN masih lagi berterusan sejak Dato’ Asri menjadi MB Kelantan lagi sekatan ekonomi dilakukan oleh kerajaan ‘DUA MALAYSIA” yang menafikan hak federalisme( Persekutuan ) sebagai satu unit di dalam Malaysia. Semasa PAS memerintah Terengganu 5% royalti minyak yang merupakan hak rakyat Terengganu bukan hakmilikan mana-mana parti ; baik PAS maupun Umno di nafikan oleh pemerintahan ‘DUA MALAYSIA” . Jika benar, UBN mahukan satu malaysia , buktikan dulu dengan membenarkan wang minyak itu disalurkan sepenuhnya langsung kepada kerajaan Kelantan kerna itu bukannya habuan UBN untuk memfaraidkannya sesama mereka sebagaimana yang pernah kerajaan ‘DUA MALAYSIA” merakusi dan membolotinya di Terengganu.

Bagaimana bisa ada satu Malaysia yang mencengkam warganya sendiri . dengan ISA dan OSA. Ratusan demonstran yang dipukul dikasari dan ditangkap polis sewaktu berlaku demonstrasi aman menentang Bahasa Penjajah digunapakai bagi mata pelajaran sains dan matamatik. Para demonstran terdiri daripada kalangan profesional, cendikiawan dan tokoh –tokoh pejuang bahasa negara . Mana dia satu Malaysia yang diwawarkan itu ? Satu Malaysia adalah lakunan semula Presiden Umno dengan jenama baru untuk memperbodohkan rakyat dengan retorik budak tadika yang di jaja merata negara.

Setiausaha Agong PAS, Mustaffa Ali dikasari dan ditangkap polis selaku tetamu ahli parlimen satu Malaysia yang akhirnya terbukti tindakan polis itu satu kesilapan , ‘unparliamentary’ dan ‘undemocratic” apabila beliau menang kes saman beliau di mahkamah dan dibayar ganti rugi ; semata- mata kerna beliau bukan anggota UBN . Ternyata pemerintahan UBN mengamalkan ‘DUA MALAYSIA” ; yang cuba merabunkan massa dengan slogan dan retorik satu Malaysia; sudah dikenali dan difahami rakyat lawak politiknya yang tiada menjadi.

RTM adalah hakmilik rakyat satu Malaysia . Namun , AGM Umno; tiada pernah tiada siaran langsung dipancarkan. Akan tetapi , AGM parti-parti dalam Pakatan Rakyat langsung tiada siaran langsung. Sedangkan cukai dibayar rakyat satu Malaysia tanpa kira parti politik . Hanya pembayar cukai dari kalangan penyokong UBN yang dapat ni’mat siarannya sedangkan penyokong parti Pakatan tidak bisa . Ternyata ada dua jenis rakyat yang diperbezakan UBN dalam ‘ DUA MALAYSIA” . Beranikah PM berikan ‘Air Time” yang sama kepada parti-parti selain UBN khususnya di dalam PRK dan PRU 13 itu nanti ? Lihat sahajalah sandiwara realiti ‘ Dua Malaysia” itu nanti .

Pengundi siber dewasa ini , bukannya anak-anak tadika retorik satu Malaysia. ‘Tracked Record” UBN semua orang tahu ; SMS ( Satu Malaysia Sekular ) yakni, UBN sebagai gabungan parti-parti perkauman nasionalis , tidak seperti Pakatan yang terdiri daripada parti yang bernaunsa ‘multi-racial” atas tiket Islam yang universal dan keadilan sejagat .

Pemerintahan DUA MALAYSIA” mana bisa ada keadilan satu Malaysia ; kerna sesuka hati sahaja bisa tangkap warga sendiri tanpa bicara dihukun di bawah ISA ; semata-mata kerna menjadi anggota Pakatan Rakyat . Bukankah ISA ini tiada bisa menyatukan Malaysia ; bahkan membuatkan massa meluat dengan kerakusan UBN . Satu Malaysia dan ‘One Israel “ adalah sama sahaja; SMS ( SATU MALAYSIA SEKULER )

Akhir kalam , satu Malaysia adalah sinonim dengan konsep federalisme, demokrasi dan keadilan. Bayarlah royalti kepada warga Kelantan dan hapuskanlah ISA, OSA , Akta Universiti, Akta Cetak dan terimalah realiti kekalahan UBN di negeri –negeri yang diperintah Pakatan secara ‘gentle’ dan lupakanlah perancangan kudeta di negeri-negeri tersebut kerna insiden di Perak menjadikan Pakatan mendapat iktibar dan memperkukuhkan lagi Pakatan untuk menawan kerajaan federal pada PRU 13 nanti , insyaAllahu .

Selamatkanlah rakyat Malaysia yang menanggung kos biaya “ Formula One of One Malaysia “ kena bayar ONE MILLION DOLLARS FOR ONE MALAYSIA ; bayar SEJUTA SEHARI SATU MALAYSIA. Mengapa tiada di tolongi warga satu Malaysia yang susah, tiada rumah dan biayai pelajaran anak bangsa ke universiti PERCUMA ! Inilah projeksi satu Malaysia yang sebenarnya untuk SATU KRONI UBN. Justeru itu, perasuah pun bisa jadi wakil rakyat dan ketua Menteri satu Malaysia.

Tags: nash ar-rawy ( www.nashsisepuluh.spaces.live.com )

Dahsyatnya Proses Sakaratul Maut

Email :Zailina Mahmud

Datangnya Kematian Menurut Al Qur'an :

1. Kematian bersifat memaksa dan siap menghampiri manusia walaupun kita berusaha menghindarkan resiko-resiko kematian. Katakanlah: "Sekiranya kamu berada di rumahmu, niscaya orang-orang yang telah ditakdirkan akan mati terbunuh itu ke luar (juga) ke tempat mereka terbunuh". Dan Allah (berbuat demikian) untuk menguji apa yang ada dalam dadamu dan untuk membersihkan apa yang ada dalam hatimu. Allah Maha Mengetahui isi hati. (QS Ali Imran, 3:154)

2. Kematian akan mengejar siapapun meskipun ia berlindung di balik benteng yang kokoh atau berlindung di balik teknologi kedokteran yang canggih serta ratusan dokter terbaik yang ada di muka bumi ini. Di mana saja kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, kendati pun kamu di dalam benteng yang tinggi lagi kokoh, dan jika mereka memperoleh kebaikan, mereka mengatakan: "Ini adalah dari sisi Allah",dan kalau mereka ditimpa sesuatu bencana mereka mengatakan: "Ini(datangnya) dari sisi kamu (Muhammad)". Katakanlah: "Semuanya (datang) dari sisi Allah". Maka mengapa orang-orang itu (orang munafik) hampir-hampir tidak memahami pembicaraan sedikit pun? (QS An-Nisa 4:78)

3. Kematian akan mengejar siapapun walaupun ia lari menghindar.

Katakanlah: "Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang gaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan". (QS al-Jumu'ah, 62:8)

4. Kematian datang secara tiba-tiba.

Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sajalah pengetahuan tentang Hari Kiamat; dan Dia-lah Yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada dalam rahim. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui(dengan pasti) apa yang akan diusahakannya besok. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal. (QS, Luqman 31:34)

5. Kematian telah ditentukan waktunya, tidak dapat ditunda atau dipercepat

Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (QS, Al-Munafiqun, 63:11)

Dahsyatnya Rasa Sakit Saat Sakaratul Maut

Sabda Rasulullah SAW : "Sakaratul maut itu sakitnya sama dengan tusukan tiga ratus pedang" (HR Tirmidzi)

Sabda Rasulullah SAW : "Kematian yang paling ringan ibarat sebatang pohon penuh duri yang menancap di selembar kain sutera. Apakah batang pohon duri itu dapat diambil tanpa membawa serta bagian kain sutera yang tersobek ?" (HR Bukhari)

Atsar (pendapat) para sahabat Rasulullah SAW . Ka'b al-Ahbar berpendapat : "Sakaratul maut ibarat sebatang pohon berduri yang dimasukkan kedalam perut seseorang. Lalu, seorang lelaki menariknya dengan sekuat-kuatnya sehingga ranting itupun membawa semua bagian tubuh yang menyangkut padanya dan meninggalkan yang tersisa".

Imam Ghozali berpendapat : "Rasa sakit yang dirasakan selama sakaratul maut menghujam jiwa dan menyebar ke seluruh anggota tubuh sehingga bagian orang yang sedang sekarat merasakan dirinya ditarik-tarik dan dicerabut dari setiap urat nadi, urat syaraf, persendian,dari setiap akar rambut dan kulit kepala hingga kaki".

Imam Ghozali juga mengutip suatu riwayat ketika sekelompok Bani Israil yang sedang melewati sebuah pekuburan berdoa pada Allah SWT agar Ia menghidupkan satu mayat dari pekuburan itu sehingga mereka bisa mengetahui gambaran sakaratul maut. Dengan izin Allah melalui suatu cara tiba-tiba mereka dihadapkan pada seorang pria yang muncul dari salah satu kuburan. "Wahai manusia !", kata pria tersebut. "Apa yang kalian kehendaki dariku? Limapuluh tahun yang lalu aku mengalami kematian, namun hingga kini rasa perih bekas sakaratul maut itu belum juga hilang dariku."

Proses sakaratul maut bisa memakan waktu yang berbeda untuk setiap orang, dan tidak dapat dihitung dalam ukuran detik seperti hitungan waktu dunia ketika kita menyaksikan detik-detik terakhir kematian seseorang. Mustafa Kemal Attaturk, bapak modernisasi (sekularisasi) Turki, yang mengganti Turki dari negara bersyariat Islam menjadi negara sekular, dikabarkan mengalami proses sakaratul maut selama 6 bulan (walau tampak dunianya hanya beberapa detik), seperti dilaporkan oleh salah satu keturunannya melalui sebuah mimpi.

Rasa sakit sakaratul maut dialami setiap manusia, dengan berbagai macam tingkat rasa sakit, ini tidak terkait dengan tingkat keimanan atau kezhaliman seseorang selama ia hidup. Sebuah riwayat bahkan mengatakan bahwa rasa sakit sakaratul maut merupakan suatu proses pengurangan kadar siksaan akhirat kita kelak. Demikianlah rencana Allah. Wallahu a'lam bis shawab.

Sakaratul Maut Orang-orang Zhalim

Imam Ghozali mengutip sebuah riwayat yang menceritakan tentang keinginan Ibrahim as untuk melihat wajah Malaikatul Maut ketika mencabut nyawa orang zhalim.. Allah SWT pun memperlihatkan gambaran perupaan Malaikatul Maut sebagai seorang pria besar berkulit legam, rambut berdiri, berbau busuk, memiliki dua mata, satu didepan satu dibelakang, mengenakan pakaian serba hitam, sangat menakutkan, dari mulutnya keluar jilatan api, ketika melihatnya Ibrahim as pun pingsan tak sadarkan diri. Setelah sadar Ibrahim as pun berkata bahwa dengan memandang wajah Malaikatul Maut rasanya sudah cukup bagi seorang pelaku kejahatan untuk menerima ganjaran hukuman kejahatannya, padahal hukuman akhirat Allah jauh lebih dahsyat dari itu.

Kisah ini menggambarkan bahwa melihat wajah Malakatul Maut saja sudah menakutkan apalagi ketika sang Malaikat mulai menyentuh tubuh kita, menarik paksa roh dari tubuh kita, kemudian mulai menghentak-hentak tubuh kita agar roh (yang masih cinta dunia dan enggan meninggalkan dunia) lepas dari tubuh kita ibarat melepas akar serabut-serabut baja yang tertanam sangat dalam di tanah yang terbuat dari timah keras.

Itulah wajah Malaikatul Maut yang akan mendatangi kita kelak dan memisahkan roh dari tubuh kita. Itulah wajah yang seandainya kita melihatnya dalam mimpi sekalipun maka kita tidak akan pernah lagi bisa tertawa dan merasakan kegembiraan sepanjang sisa hidup kita.

Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat di waktu orang-orang yang zalim (berada) dalam tekanan-tekanan sakratulmaut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya, (sambil berkata): "Keluarkanlah nyawamu". Di hari ini kamu dibalas dengan siksaan yang sangat menghinakan, karena kamu selalu mengatakan terhadap Allah (perkataan)yang tidak benar dan (karena) kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayat-Nya. (QS Al-An'am 6:93)

(Yaitu) orang-orang yang dimatikan oleh para malaikat dalam keadaan berbuat lalim kepada diri mereka sendiri, lalu mereka menyerah diri(sambil berkata); "Kami sekali-kali tidak mengerjakan sesuatu kejahatan pun". (Malaikat menjawab): "Ada, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang telah kamu kerjakan". Maka masukilah pintu-pintu neraka Jahanam, kamu kekal di dalamnya. Maka amat buruklah tempat orang-orang yang menyombongkan diri itu.. (QS, An-Nahl, 16 : 28-29)

Di akhir sakaratul maut, seorang manusia akan diperlihatkan padanya wajah dua Malaikat Pencatat Amal. Kepada orang zhalim, si malaikat akan berkata, "Semoga Allah tidak memberimu balasan yang baik, engkaulah yang membuat kami terpaksa hadir kami ke tengah-tengah perbuatan kejimu, dan membuat kami hadir menyaksikan perbuatan burukmu, memaksa kami mendengar ucapan-ucapan burukmu. Semoga Allah tidak memberimu balasan yang baik ! " Ketika itulah orang yang sekarat itu menatap lesu ke arah kedua malaikat itu.

Ketika sakaratul maut hampir selesai, dimana tenaga mereka telah hilang dan roh mulai merayap keluar dari jasad mereka, maka tibalah saatnya Malaikatul Maut mengabarkan padanya rumahnya kelak di akhirat. Rasulullah SAW pernah bersabda, "Tak seorangpun diantara kalian yang akan meninggalkan dunia ini kecuali telah diberikan tempat kembalinya dan diperlihatkan padanya tempatnya di surga atau di neraka".

Dan inilah ucapan malaikat ketika menunjukkan rumah akhirat seorang zhalim di neraka, "Wahai musuh Allah, itulah rumahmu kelak, bersiaplah engkau merasakan siksa neraka". Naudzu bila min dzalik!

Sakaratul Maut Orang-orang Yang Bertaqwa

Sebaliknya Imam Ghozali mengatakan bahwa orang beriman akan melihat rupa Malaikatul Maut sebagai pemuda tampan, berpakaian indah dan menyebarkan wangi yang sangat harum..

Dan dikatakan kepada orang-orang yang bertakwa: "Apakah yang telah diturunkan oleh Tuhanmu?" Mereka menjawab: "(Allah telah menurunkan) kebaikan".. Orang-orang yang berbuat baik di dunia ini mendapat(pembalasan) yang baik. Dan sesungguhnya kampung akhirat adalah lebih baik dan itulah sebaik-baik tempat bagi orang yang bertakwa, (yaitu) surga Adn yang mereka masuk ke dalamnya, mengalir di bawahnya sungai-sungai, di dalam surga itu mereka mendapat segala apa yang mereka kehendaki.. Demikianlah Allah memberi balasan kepada orang-orang yang bertakwa. (yaitu) orang-orang yang diwafatkan dalam keadaan baik oleh para malaikat dengan mengatakan (kepada mereka): "Assalamu alaikum, masuklah kamu ke dalam surga itu disebabkan apa yang telah kamu kerjakan". (QS, An-Nahl, 16 : 30-31-32)

Dan saat terakhir sakaratul mautnya, malaikatpun akan menunjukkan surga yang akan menjadi rumahnya kelak di akhirat, dan berkata padanya, "Bergembiaralah, wahai sahabat Allah, itulah rumahmu kelak,bergembiralah dalam masa-masa menunggumu".

Wallahu a'lam bish-shawab.

Ayat Al-Quran Membenteng Sihir

Email : mohd naim mohd zain
Oleh: Mohd Yaakub Mohd Yunus


Apabila kita membicarakan mengenai sihir, kebiasaannya kita akan berdepan dengan tiga golongan manusia, iaitu mereka yang tidak mempercayai kewujudannya, mereka yang terpengaruh serta menggunakan khidmat ahli sihir dan mereka yang terlalu takut dengan kesan ilmu sihir sehingga tidak mengetahui apakah tindakan yang perlu dilakukan bagi melindungi diri mereka daripada terkena sihir.

Apa itu sihir? Menurut Ibnu Qudamah Al-Maqdisi di dalam al-Mughni, sihir adalah ikatan, jampi, perkataan yang dilontarkan secara lisan mahupun tulisan, atau melakukan sesuatu yang mempengaruhi badan, hati atau akal orang yang terkena sihir tanpa berinteraksi langsung dengannya.

Sihir ini mempunyai hakikat di antaranya ada yang boleh membunuh, menyakiti, membuat seseorang suami tidak boleh bersama isterinya atau memisahkan pasangan suami isteri, atau membuat satu pihak membenci lainnya atau membuat kedua-dua belah pihak saling mencintai.

Amalan sihir ini sebenarnya mempunyai hubung kait yang rapat dengan alam jin dan syaitan. Tukang sihir, pawang, dukun atau bomoh menjalankan ilmu hitamnya menerusi pertolongan jin dan syaitan.Ahli sihir perlu melakukan amalan syirik, khurafat dan tahyul terlebih dulu bagi bersahabat dengan jin dan syaitan yang mereka gunakan untuk melakukan kerja jahat mereka. Apabila tukang sihir meningkatkan amalan kufur maka jin dan syaitan itu akan lebih taat kepadanya dan lebih cepat melaksanakan perintahnya.

Sehubungan dengan itu tukang sihir dan syaitan adalah teman setia yang saling bekerjasama dalam melakukan perbuatan yang terkutuk di sisi syarak dan ini dicela Allah SWT seperti firman-Nya: "Dan bahawa sesungguhnya adalah (amat salah perbuatan) beberapa orang daripada manusia, menjaga dan melindungi dirinya dengan meminta pertolongan kepada ketua golongan jin, kerana dengan permintaan itu mereka menjadikan golongan jin bertambah sombong dan jahat." (al-Jinn: 6)

Bagi sesetengah pihak, sekiranya sesuatu perkara itu tidak boleh dibuktikan mengikut kaedah saintifik maka dia akan menolaknya secara mentah seolah-olah ilmu sains itu menjadi satu cabang ilmu yang sempurna tanpa cacat-cela. Ilmu sains bukanlah sesuatu cabang ilmu yang sempurna. Sesuatu perkara itu hanya kita boleh diyakini sebagai seratus peratus benar sekiranya ia termaktub di dalam al-Quran dan Sunnah.

Sihir dan alam jin ini sebenarnya termasuk dalam perkara ghaib dan bagi umat Islam perkara itu perlu dirujuk kepada nas al-Quran dan hadis. Sekiranya sihir itu tidak wujud mana mungkin Allah SWT menyuruh kita berlindung diri daripada perbuatan tukang sihir seperti firman-Nya: "Katakanlah (wahai Muhammad); "Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk, dari bencana makhluk-makhluk yang Dia ciptakan; dan daripada bahaya gelap apabila ia masuk; dan dari kejahatan makhluk (tukang sihir) yang menghembus pada simpulan- (dan ikatan); dan daripada kejahatan orang yang dengki apabila ia melakukan dengkinya." (al-Falaq: 1-5).

Di dalam al-Quran juga ada kisah Nabi Musa AS bertarung dengan tukang sihir Firaun. Bahkan dalam riwayat hidup Rasulullah, Baginda juga pernah terkena sihir Labid bin al-A'sham, seorang tukang sihir Yahudi seperti diriwayatkan dalam Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim.

Bagi mereka yang terbabit dengan perbuatan sihir dan suka bertemu dengan ahli sihir seperti pawang, dukun dan bomoh, ketahuilah bawah amalan sihir ini termasuk dalam kategori dosa besar. Nabi SAW bersabda: "Jauhilah diri kamu daripada tujuh dosa yang boleh membinasakan" . Baginda ditanya: "Apakah dosa itu wahai Rasulullah? Baginda berkata: "Syirik kepada Allah, sihir, membunuh jiwa yang diharamkan oleh Allah melainkan dengan jalan yang benar, memakan harta anak yatim, memakan riba, lari dari medan pertempuran perang dan menuduh perempuan yang suci melakukan zina. "(Hadis al-Bukhari)

Sehubungan itu adalah diharamkan untuk bertemu bahkan mempercayai ahli sihir dan tukang ramal kerana ia perbuatan kufur. Sabda Baginda, "Bukan termasuk golongan kami yang melakukan atau meminta tathayyur (menentukan nasib sial berdasarkan tanda-tanda benda, burung dan lain-lain), yang meramal atau yang meminta diramalkan, yang menyihir atau meminta disihirkan dan barang siapa mendatangi peramal dan membenarkan apa yang dia katakan, maka sesungguhnya dia sudah kafir terhadap wahyu yang diturunkan kepada Muhammad SAW" (Hadis riwayat al-Bazzaar)

Tukang sihir ini sudah melakukan kerosakan serta huru-hara di dalam sesebuah masyarakat. Lantaran itu majoriti ulama mengharuskan hukuman bunuh terhadap tukang sihir. Akan tetapi Imam Syafie berpendapat tukang sihir hanya boleh dikenakan hukuman bunuh sekiranya dia menggunakan ilmu sihirnya itu untuk membunuh jiwa insan yang lain. Imam Syafie mengkategorikan hukuman terhadap tukang sihir ini sebagai qisas.

Dalam usaha seseorang itu untuk menghindarkan diri daripada terkena sihir, janganlah pula turut mengamalkan perbuatan yang memiliki unsur sihir atau meminta pertolongan daripada ahli sihir. Hendaklah setiap umat Islam melindungi diri mereka daripada niat jahat tukang-tukang sihir itu dengan membaca ayat al-Quran serta doa yang diajar Rasulullah SAW.

Berikut adalah beberapa petua yang diambil daripada hadis Baginda.

# Membaca ayat Kursi, iaitu surah al-Baqarah ayat 255 setiap kali selesai solat lima waktu dan sebelum tidur.

# Membaca surah al-Ikhlas, al-Falaq dan al-Naas setiap kali selesai solat lima waktu dan membaca ketiga surah itu sebanyak tiga kali pada pagi hari sesudah solat Subuh dan menjelang malam sesudah solat Maghrib.

# Membaca dua ayat terakhir dari surat al-Baqarah, iaitu ayat 285-286 pada permulaan malam.

# Membaca doa, "Aku berlindung dengan kalimat Allah yang sempurna daripada kejahatan makhluk ciptaan-Nya" pada malam hari dan siang hari ketika ingin pergi atau masuk ke sesuatu tempat.

# Membaca doa, "Dengan nama Allah, yang bersama nama-Nya, tidak ada sesuatu pun yang membahayakan, baik di bumi mahupun di langit dan Dia Maha Mendengar dan Maha Mengetahui " -tiga kali pada pagi hari dan menjelang malam.

Menurut Syeikh Abdul Aziz bin Abdullah, bacaan zikir dan permohonan perlindungan kepada Allah bagi memperoleh keselamatan dan untuk menjauhkan diri dari kejahatan sihir atau kejahatan lainnya iaitu bagi mereka yang selalu mengamalkannya secara benar disertai keyakinan yang penuh kepada Allah, bertumpu dan pasrah kepada-Nya dengan lapang dada dan hati yang khusyuk.

Program badan Kebajikan DUN Gunung Semanggol

Email : Zamri keciks

Satu siri ziarah Badan kebajikan DUN Gunung Semanggol di kawasan estet Batu 10, Gunung Semanggol telah diadakan pada 14 Oktober 2009 yang lalu. Program yang dilaksanakan adalah bertujuan menziarah kaum India serta menyampaikan sumbangan bagi membantu meringankan beban golongan miskin dari kaum India yang mana akan meyambut Depavalli tidak lama lagi.

Rombongan badan kebajikan seramai 7 orang telah disambut oleh wakil penduduk penempatan estet tersebut.Seramai 13 orang penduduk yang merupakan pekerja estet telah menerima sumbangan berbentuk wang tunai dan barang keperluan harian daripada Badan kebajikan tersebut yang telah disampaikan oleh ADUN Gunung Semanggol, YB Haji Ramli bin Tusin.

Menurut Puan Hamimah selaku pengerusi Badan Kebajikan DUN Gunung Semanggol, sumbangan tersebut adalah derma penduduk-penduduk dalam kawasan Gunung Semanggol dan kawasan sekitar. Beliau juga menjelaskan, program tersebut merupakan sebahagian daripada misi-misi badan kebajikan DUN Gunung Semanggol bagi membantu golongan miskin dan yang menghadapi kesusahan khususnya didalam kawasan DUN Gunung Semanggol.


KENYATAAN MEDIA : Adakah pembohongan Najib boleh dipercayai dengan nilai RM 10 ?

Perdana menteri 1Malaysia, Najib Tun Razak kembali ke Perak dengan pelancaran 1Malaysia dengan jumlah belanja yang sangat besar. Buat sementara waktu saya meminjam jumlah yang disiarkan oleh berita arus perdana dengan kebadiran 50,000 orang dalam majlsi tersebut, berarti 1/2 juta telah dibelanjakan.

1Perak sudah maklum dan mengetahui bahawa kehadiran mereka dengan makan dan bas percuna serta RM 10 seorang. nasib baik bukannya Rm 1 sahaja sesuai dengan pelancaran 1Malaysia itu. Kalau tidak kosonglah bas dan stadium Perak. Mungkin air liur ada sedikit meleleh kerana sekeping wang berwarna merah, sepuluh ringgit, sepuluh ringgit lah. Inilah mentaliti rakyat yang terus dikerah dengan apa cara demi untuk meramaikan majlis BN.

Alhamdulillah semasa Pakatan Rakyat memegang teraju pemerintahan di Perak budaya lapok dan politik lama itu telah ditinggalkan, seingat saya sebanyak 2 kali penyokong Pakatan Rakyat dikumpulkan di Stadium Perak, alhmadulillah mereka bukannya disogok dengan duit tapi mereka malah menyumbang sehingga hampir subuh wang dikira oleh unit amal.

Maka saya suka untuk memberi beberapa kenyataan pada hari ini :-

1. Saya sebagai pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Pakatan Rakyat Perak dengan ini menafikan sekeras-kerasnya tuduhan PM 1Malaysia bahawa kehadiran kami ke sidang DUN pada 28 okt ini adalah untuk membuat kacau.

2.Sebaliknya saya ingin tegaskan bahawa BN lah yang membuat kacau dengan "memperkudakan" Ganesan untuk mengadakan sidang yang tidak sah. Tindakan tidak bertamaddun itu adalah datang dari BN dan menambahkan lagi siri perlanggaran undang-undang oleh BN.

3. Sebenarnya yang menimbulkan kekecohan sidang pada 7 Mei lepas adalah "samseng" upahan yang dibawa dari luar dan menceroboh masuk ke dalam dewan yang mulia demi untuk mencapai hasrat jahat BN. Tindakan penceroboh mengangkat keluar Speaker yang sah, V. Sivakumar adalah tindakan yang melanggar undang-undang dan mencabol kesucian DUN Perak.

4. Dengan ini saya mencabar Najib supaya dengan segera memberi laluan kepada rakyat Perak untuk memilih semula dengan pembubaran DUN Perak. Ini penting demi kebaikan rakyat sesuai dengan slogan "rakyat didahulukan".

Sekian, terima kasih.

KENYATAAN MEDIA/ 20 okt 2009.

DRS. KHALIL IDHAM LIM
Pengerusi Kelab penyokong Kerajaan PR Perak/
Ketua penerangan PAS Perak.

AWAS 1MALAYSIA....Tidak lama lagi rakyat akan rasa

Email : anuarani

Harga minyak lonjak AS$80 setong

NEW YORK: Harga minyak mentah melonjak kepada AS$80 setong, sekali gus petanda bahawa krisis kewangan global mulai pulih, ditambah dengan kedudukan mata wang dollar Amerika Syarikat yang lemah.

Sejak lapan bulan dagangan, harga minyak meningkat kepada AS$10 setong berikutan permintaan tinggi pasaran global, terutama pemulihan yang berlaku di Amerika yang menjadi pembeli terbesar minyak dunia.

Kontrak hadapan New York bagi minyak mentah 'light sweet crude' bagi pengagihan bekalan November ditutup AS$1.08 lebih tinggi kepada AS$79.61 setong, semalam.

Paras paling tinggi diniagakan semalam ialah AS$79.69 setong, harga tertinggi sejak pertengahan Oktober 2008 lalu.

Di pasaran minyak mentah London Brent North Sea, pengagihan bekalan bagi Disember pula menokok 78 sen untuk ditutup kepada AS$77.77 setong. - AFP


PERHIMPUNAN AGUNG UMNO : JELAS UMNO BUKAN PARTI ISLAM

Oleh : mohd hafez sabri

Perhimpunan Agung UMNO ke-60 jelas menunjukkan UMNO bukan parti yang ingin membawa Islam. Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussein menyatakan, Malaysia yang berasal dari Tanah Melayu telah diterajui kebangkitannya oleh ulama’ yang tidak ingin melihat Islam jatuh di tanah air sendiri. Akan tetapi, hari ini, di Perhimpunan Agung UMNO yang menyatakan ingin memartabatkan tanah air, mereka membawa politik dalam negara yang tidak pernah membawa unsur Islam. Di dalam al-Quran, Allah SWT menyatakan

”Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu” – Al Baqarah : 208

Ayat di atas jelas menunjukkan bahawa Islam itu wajib diamalkan dari segala aspek kehidupan samada politik, ekonomi, sosial, kewangan, sukan dan lain-lain lagi.

Selain itu, beliau turut mengulas perhimpunan agung UMNO yang disifatkan bersejarah itu, langsung tidak mengandungi unsur dakwah. Dakwah merupakan nadi penggerak yang memastikan keadilan Islam yang tidak mengenal sempadan kaum dan warna kulit terus dilaksanakan di muka bumi ini, di Malaysia khususnya. Sepanjang 52 tahun UMNO memerintah, tidak ada langsung gerak kerja yang signifikan telah dilakukan oleh UMNO untuk menerangkan kebaikan Islam yang telah dibawa oleh Nabi Muhammad SAW. Hal ini menyebabkan rakyat tidak langsung tertarik dengan sistem hidup yang telah ditunjukkan oleh Islam bukan kerana mereka tidak mahukan cara hidup Islam, tetapi kerana masyarakat tidak mendapat maklumat yang tepat dari kerajaan di bawah pimpinan UMNO. Katanya lagi, kita boleh melihat bagaimana orang Melayu sehingga kini masih ada lagi yang meminum arak, malah menjadi peneraju syarikat arak. Malah, katanya lagi, meninggalkan solat yang merupakan tiang agama, menjadi perkara biasa bagi anak-anak muda kini. ”Kita di dalam PAS memandang serius soal aqidah umat Islam di negara ini”, katanya.

Menambah mengenai perhimpunan agung UMNO, katanya, mereka jelas sekali tidak menjaga soal tarbiyah. Tarbiyah merupakan tunjang kekuatan jatidiri umat Islam. Ia juga merupakan aspek terpenting dalam membentuk modal insan yang berkualiti. Kehilangan roh tarbiyah menyebabkan ahli-ahli UMNO tidak dapat merasai kekuatan perjuangan yang sebenar. Perjuangan mereka hanya bersempadankan Malaysia dan kaum Melayu. Mengulas mengenai ucapan Dato’ Seri Najib Tun Razak yang mengatakan tidak ramai sukarelawan di dalam UMNO, katanya, di dalam PAS, semua orang bekerja secara sukarela. Semuanya bercita-cita untuk syahid demi menegakkan Islam di muka bumi Allah SWT. ”UMNO jadi begitu sebab politik wang dah tepu di dalam UMNO”, beliau menambah mengenai kegagalan UMNO melahirkan ahli yang bekerja secara sukarela.

Perhimpunan agung UMNO yang berlangsung pada tahun ini bukanlah sesuatu yang berjaya buat UMNO. Jelas sekali, transformasi yang ingin dilakukan itu tidak menjanjikan masa depan yang cerah buat Malaysia. ”PAS selaku parti Islam tunggal di Malaysia, jelas sekali merupakan harapan buat rakyat Malaysia untuk melaksanakan pemerintahan yang jauh lebih beramanah dan adil buat semua tanpa mengira batas kaum dan warna kulit. PAS juga merupakan harapan rakyat untuk terus memperjuangkan Islam agar Islam terus hidup mekar di di muka bumi Malaysia”, katanya lagi mengulas mengenai peranan PAS yang harus dimainkan pada hari ini.

Semuga mendapat haji mabrur : ADUN Titi Serong raikan 84 bakal haji dan hajjah.

Drs. Khalil bertanyakan sesuatu kepada salah orang bakal haji semasa jamuan selepas majlis baca yassin.


PARIT BUNTAR , 19 Okt.:- Saya mendoakan semua jemaah yang akan berangkat dibekalkan dengan sifat sabar dan memperolihi kesempurnaan ibadah haji yang mabrur, demikian antara ucapan ringkas ADUN Titi, Drs. Khalil idham Lim dalam Majlis Bacaan Yassin bagi meraikan keberangkatan 84 orang bakal haji dan hajaah dalam DUN Titi Serong untuk tahun 2009 di Surau Al Irsyaddiah, Taman Kerian di sini.

Beliau juga melahirkan rasa syukurnya kerana sejumlah 84 orang dari penduduk DUN Titi Serong telah terpilih untuk menjadi tetamu Allah dari jumlah keseluruhan 26,000 diseluruh negara.

Hadir sama dalam majlis itu ialah Isteri ADUN berkenaan, Naib YDP PAS Kawasan Parit Buntar, Sdr. Azhar Shahrin dan dan Timbalan pengerusi Surau, Ust. Zaizul Chik.

Manakala majlis bacaan Yaasin dikepalai oleh Ust. Ahmad Ismail.


Drs. Khalil memberikan ucapan ringkas sebelum majlis baca yassin.

Antara yang hadir.

Memeringati Tragedi Memali

Email dari Mohd. Hafizi Ab. Rahim
From Tok Guru Nik Abd Aziz Club, Frendster Bulletin


Tanggal 19 Nov 1985, Kg. Memali, Mukim Siong, Baling, Negeri Kedah Darul Aman di bumi Malaysia menjadi saksi satu tragedi yang sangat dahsyat dalam sejarah tanah air (Ini bermakna hampir sebulan lagi genap 24 tahun kejadian tersebut). Lebih 3000 anggota keselamatan dihantar oleh pihak pemerintah daripada regim Barisan Nasional untuk melakukan aksi penangkapan ke atas seorang tokoh ulama’ yang bersama di dalam Gerakan Islam di Malaysia iaitu Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Beliau yang mesra dengan panggilan Ust. Ibrahim Libya atau nama sebenarnya Ibrahim bin Mahmud merupakan pendakwah tanah air yang sebelumnya pernah berkhidmat bersama Pusat Islam Malaysia. Beliau yang telah sekian lama bersama PAS akhirnya mengambil keputusan meninggalkan Pusat Islam bagi meluaskan lagi ruangnya memberikan perkhidmatan kepada Parti Islam walaupun khidmatnya sangat diperlukan oleh Pusat Islam sehingga beliau pernah dii’tiraf sebagai pendakwah terbaik.

Dengan suaranya yang lantang dan tegas menghadapi kezaliman-kezaliman pihak pemerintah ketika itu yang diketuai oleh Perdana Menteri Tun.Dr Mahathir bin Mohamad, setiap majlis-majlis pidatonya pasti dihadiri oleh ribuan pendengar dikalangan penyokong dan pendokong gerakan Islam. Internal Security Act (ISA) yang dikuatkuasakan oleh pemerintah adalah merupakan diantara perkara yang sangat kuat ditentang oleh beliau selain dari sikap pemerintah yang dilihat tidak memandang Islam sebagai ‘Aqidah Negara serta jalan penyelesaian masalah ummah. Ditambah lagi dengan peribadi pemerintah yang dicemari amalan korupsi dan sebagainya membuatkan Ust Ibrahim begitu bersungguh dalam memberi semangat kepada ahli PAS agar berazam untuk membuat perubahan dalam kepimpinan Negara.

Sokongan dan dokongan kuat dari ribuan umat Islam di Malaysia yang mencintai perjuangan Islam menjadi ‘mimpi ngeri’ kepada pihak pemerintah. Ianya begitu menakutkan mereka yang mengimpikan kekuasaan dapat dipegang selama-lamanya. Akhirnya, pelbagai tuduhan, fitnah dan label-label jahat dilemparkan kepada PAS khasnya Ust. Ibrahim Libya. Alasan-alasan dicipta bagi membolehkan pihak pemerintah dengan mudah menangkap Ust. Ibrahim. Kerjasama antara pemerintah dengan pihak keselamatan mula dilakukan dengan hebat.

Menjelang operasi penangkapan, Kg.Memali dipantau dan dikepung hampir seminggu lamanya. Pertambahan bilangan anggota keselamatan dari sehari ke sehari persis ingin menghadapi satu bala tentera musuh yang besar atau pengganas yang sangat merbahaya yang diperlukan segera. Cerita-cerita karut yang direka mengenai kegiatan Ust. Ibrahim dan pengikutnya di Kg. Memali disiarkan di dada akhbar bagi mengelabui mata orang awam. Ust. Ibrahim yang istiqamah mengajar anak-anak muridnya dikalangan orang tua dan anak muda di Madrasah yang dibinanya dimaklumkan mengajar fahaman salah dan sesat. Semuanya berlaku dalam tempoh menjelang operasi.

Sangat dahsyat. Tanggal 18 Nov 1985, hampir segenap penjuru kampung telah terkepung, dibimbangi ada sasaran yang terlepas keluar. Penduduk Kg. Memali yang begitu setia bersama guru mereka terus bermunajat kepada Allah memohon keselamatan dan bantuan. Persiapan persenjataan ala kadar dengan senjata ‘orang kampung’ disediakan kerana bagi mereka mempertahankan diri dan nyawa yang diancam adalah satu kewajipan yang sangat besar. Namun apalah sangat dengan senjata ‘orang kampung’ berbanding pihak pemerintah yang mengahantar bala tentera dengan kelengkapan seolah-olah menghadapi peperangan yang besar. Berpuluh-puluh kereta perisai disediakan, lori water canon, gas pemedih mata, senjata, pelbagai jenis polis disediakan termasuk Pasukan Polis Hutan dan segala macam kelengkapan lain.

Anggota polis berpecah kepada dua kumpulan akibat berlainan maklumat yang diterima mengenai siapa sasaran dalam operasi ini. Ada yang mendapat maklumat, mereka akan menggempur perkampungan saki baki Komunis dan ada yang mendapat maklumat mereka akan menghadapi kumpulan pemberontak kerajaan. Namun, atas arahan dari pemimpin tertinggi pasukan polis yang mesti ditaati, mereka akur juga walaupun ada yang mengetahui bahawa dihadapan mereka bukanlah Komunis. Selepas kejadian, maklumat diterima bahawa pada malam serangan ingin dilakukan iaitu malam 18 Nov tersebut, sebahagian anggota polis bersuka ria dan berpesta besar di sebuah balai polis di Negeri Kedah. Antara anggota polis yang terlibat didalam operasi ini termasuklah dikalangan mereka yang bukan beragama Islam.

Antara watak utama dibelakang operasi yang disebut ‘Ops Komunis’ ini, Musa Hitam (Tim.PM), Dato’ Yahya Yeop (pemimpin tertinggi Polis Negeri Kedah) dan Dr.Mahathir sendiri . Mereka inilah yang memainkan peranan utama bagi memastikan tertangkapnya Ust Ibrahim Libya pada tarikh tersebut.

Keesokannya harinya, tanggal 19 Nov 1985, selesai Solat Subuh, Ust Ibrahim terus memberikan taujihat penuh bermakna kepada para pendokong perjuangan yang terdiri dikalangan anak-anak muridnya yang setia dengan majlis-majlis ilmu beliau. Antara lain, beliau mengingatkan kepada ahli jama’ah supaya jangan ada yang lari dari perjuangan yang sedang dihadapi ini serta menyebut mengenai kelebihan mati syahid. Seluruh ahli jama’ah semakin kuat azam dan tekad untuk tidak menyerahkan Ust Ibrahim kepada pihak pemerintah. Mereka rela mati demi mempertahankan As-Syahid.

Antara mereka yang rapat dengan Ust Ibrahim ialah Sdr. Yusuf Husein dan Pak Teh Mat Piah (sudah meninggal). Mereka inilah antara yang kerap melakukan rundingan dengan pihak keselamatan pada hari tersebut agar mengelakkan berlakunya pertumahan darah khasnya orng ramai. Namun, Ust Ibrahim tegas dengan pendiriannya untuk tidak menyerahkan dirinya kepada kerajaan yang zalim kerana baginya, beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan atau jenayah. Tugasnya hanya memberi nasihat kepada pemerintah yang begitu kuat menganut fahaman Nasionalisme dan Sekularisme yang bertentangan dengan Islam.

Berita kehadiran anggota polis untuk menangkap Ust Ibrahim akhirnya berjaya dihidu oleh pasukan tentera Malaysia yang berada di Negeri Kedah. Bahkan dikalangan mereka juga terdapat anggota-anggota yang sering mengikuti pengajian-pengajian agama daripada Ust Ibrahim. Beberapa orang dikalangan mereka akhirnya bergegas ke Kg. Memali dan memberikan peringatan kepada pasukan polis agar mengelakkan serangan. Dengan bilangan mereka hanya beberapa orang membuatkan pihak polis tidak mempedulikan. Dikalangan anggota tentera ini ada yang menyebut, “ingat ! hari ini hari kamu. Boleh jadi satu masa nanti kita akan bertempur.” Lalu mereka meninggalkan tempat tersebut.

Setelah dilihat Ust Ibrahim enggan lagi bertemu mereka, akhirnya orang kampung diberi arahan agar berundur ke belakang. Serangan akan dilancarkan. Namun, untuk menerima arahan tersebut tidak semudah itu. Penduduk kampung yang terdiri dikalangan orang tua, kaum ibu, pemuda, wanita dan anak kecil dengan penuh keberanian melaungkan kalimah ‘Allahu Akbar’ berkali-kali bagi menggerunkan pihak musuh. Parang panjang yang sering digunakan dikebun untuk tugasan harian, digenggam erat bagi menghadapi kemungkinan-kemungkinan. Ibu-ibu dengan parang dan buluh-buluh panjang menghalau pasukan polis. Anak-anak kecil yang masih tidak mengerti apa itu perjuangan menghadapi pasukan polis bersenjatakan parang dan pisau.

Pihak keselamatan yang panik akhirnya melepaskan gas pemedih mata dan water canon ke arah orang kampung yang kukuh berdiri tidak mahu berganjak. Seorang kanak-kanak terkena serangan tersebut lalu pengsan dengan mulutnya yang berbuih. Melihat anak kecil tersebut menjadi mangsa, lantas seorang penduduk yang dikenali dengan panggilan Cikgu Shafi’e nekad untuk melakukan serangan balas. Parang ditangan digenggam dan terus berlari ke arah anggota polis. Subhanallah. Belum sempat parangnya singgah ke tubuh anggota polis tersebut, sebutir peluru terus menembusi dadanya. Cikgu Syafi’e menjadi korban pertama tragedi tersebut.

Jerit pekik penduduk semakin kuat apabila serangan bertalu-talu dari kereta perisai polis dilakukan. Seorang demi seorang tumbang menerima hadiah peluru dari Kerajaan Barisan Nasional. Rumah Ust. Ibrahim dirempuh kasar. Akhirnya peluru menghinggapi juga tubuh ulama’, pendakwah dan pemimpin gerakan Islam ini. Diatas ribaan isterinya, beliau menghembuskan nafas. Beliau sempat bertanya, “abang kena apa?”. Si isteri menjawab, “abang ditembak.”

Menjelang waktu Zohor, hujan renyai-renyai turun membasahi Kg. Memali. Hujan rahmat yang turun sebagai saksi kezaliman pemerintah yang rakus mengahdapi rakyat yang serba kekurangan. Operasi pembersihan dilakukan segera agar bau bangkai jenayah mereka dapat ditutup dari pengetahuan rakyat Malaysia. Mangsa yang terkorban diangkut ke dalam trak-trak polis. Didalamnya turut dimuatkan beberapa ekor anjing buat menemani para syuhada’. Ada penduduk kampung yang tercedera disepak terajang. Mereka menyebut, “ada lagi yang belum mati”. Semua penduduk kampung disumbat ke dalam trak polis untuk dibawa ke balai. Yang cedera dibawa ke hospital. Maklumat dijaga agar tidak sampai kepada media atau orang ramai. Tahanan diugut agar merahsiakan kejadian.

Beberapa hari kemudian barulah mereka dibebaskan. Jenazah dipulangkan semula dengan bilangan korban seramai 14 orang semuanya. Maka bermulalah perbalahan diantara pihak berkuasa agama (Majlis Fatwa Kebangsaan) dengan penduduk. Mereka mendakwa Ust Ibrahim Libya dan 13 yang lain mati sebagai Syuhada’ dan perlu diuruskan sebagai orang mati syahid. Pandangan ini diambil dari tuan-tuan guru di pondok-pondok Negeri Kedah yang melihat bahawa mereka ini mati kerana mempertahankan agama dan nyawa mereka. Bagi pihak berkuasa agama dibawah pemerintah, mereka terus ditekan untuk mendakwa Ust Ibrahim dan lain-lain mati sebagai Bughah (penderhaka kerajaan Islam) dan wajib diurus sebagai orang mati biasa. Penduduk tetap dengan keyakinan mereka. Akhirnya para korban diurus sebagai syuhada’ dengan tidak dimandikan beserta pakaian mereka yang masih basah dengan darah yang terus mengalir walaupun telah beberapa hari ditembak.

Sehingga hari ini, kes ini yang telah beberapa kali dibawa ke mahkamah sunyi sepi tidak berbunyi lagi. Kes yang masih berada di dalam fail mahkamah ini tidak dipedulikan oleh Menteri Penerangan Malaysia (sebelum ini) iaitu Dato’ Zainudin Maidin. Beliau memperalatkan beberapa klip video tragedi Memali ini untuk menyerang PAS sebagai gerakan ekstremis, radikal, militan dan sebagainya selepas pasca 11 Sept 2001 dengan menggambarkan orang PAS menyerang anggota keselamatan. Hari ini, genap 23 tahun tragedi Memali yang meragut nyawa mereka yang tidak bersalah dan mencederakan beberapa anggota polis yang memang mereka ini tidak tahu pun tujuan sebenar dihantar ke sana pada tarikh tersebut. Mereka tidak bersalah.

Bahkan seorang demi seorang orang kampong yang sepatutnya menjadi saksi dimahkamah untuk memfailkan saman kepada kerajaan Barisan Nasional kini telah menghadap Allah s.w.t.

Selepas kejadian tersebut, setiap tahun PAS mengadakan sambutan memperingati Tragedi Memali. Saban tahun juga ada sahaja anggota polis yang secara diam-diam menyalurkan sumbangan kepada PAS, kepada balu-balu syuhada’ dan memohon kemaafan atas kesilapan mereka. Melihat kepada situasi anggota polis yang sangat sedih dan terkilan dengan kejadian ini yang bukan dengan kerelaan mereka dan sangat terharu dengan sambutan memperingati syuhada’ ini , akhirnya atas nasihat dari pimpinan, sambutan yang berjalan beberapa tahun tersebut dihentikan. Wallahua’lam.

Al-Fatihah Untuk Para Syuhada’ Memali

Terima kasih kepada para Fllower blog Cina islam.

Pagi ini sdr. edyes(edyesdotcom) mengingatkan saya dalam di salah satu komentarnya mengenai jumlah pengikut/fllower blog Cina islam yang sudah mencecah angka 1000. Masa begitu cepat berlalu dan angka 100o yang diharapkan Insya Allah akan tercapai jua.

Terima kasih dengan ingatan itu dan saya juga tidak lupa mengucapkan terima kasih kepada fllower yang telah mendaftar pada blog ini.

Selain itu saya juga mengharapkan sebelum akhir tahun ini fllower blog ini akan mencecah angka 1000.

Sambutan Raya Kampong Teluk kepayang meriah

Drs. Khalil bersalam dengan pemilik gerai dalam lawatan ke setiap gerai untuk memberikan markah.


BOTA , 17 Okt :- Tindakan Ganesan berbohong dan menyebabkan dia tidak layak untuk menjadi peguam apa lagi untuk menjadi seorang Speaker yang sah di Perak, demikian antara ucapan Ketua penerangan PAS Perak, Drs. Khalil Idham Lim semasa menyampaikan ucapan dalam Majlis jamuan Hari Raya Pakatan Rakyat Kampung Teluk Kepayang di dalam DUN Bota disini Sabtu lepas.

Jels ADUN Titi Serong itu, Ganesan adalah boneka yang dipergunakan oleh BN untuk mencapai hasrat hajat bagi terus berkuasa dengan kuasa haram yang dirampas dari Pakatan Rakyat pada wawal Februari lepas.

Hadir sama dalam majlis itu ialah Penyelia DUN Pakatan Rakyat Bota, Kapten(B) Hj. Husaili dan Pengarah Penerangan Kerajaan Pakatan Rakyat Perak, Ust. Zulkifli Ibrahim.

Sambutan yang sangat berjaya itu dihadiri oleh sekitar 1000 orang pengunjung dan menyediakan gerai makanan yang cukup cerai serta dipertandingkan. Johan dimenangi oleh Gerai laksa.

Selain itu Drs. Khalil diberikan penghormatan untuk menyampaikan sumbangan kepada anak-anak yatim yang dibawa khas dari ipoh berupa hamper dan pendahuluan wang dalam akaun Tabung haji.

Acara lain ialah pemotongan kek oleh 4 orang anak yatim yang dilahirkan pada bulan September dan Oktober.

Majlis juga diserikan oleh kumpulan nasyid yang dibawakan khas dari Ibu Negara.


Drs. Khalil bersama 4 anak yatim memetong keke hari lahir.

ADUN Titi Serong sedang menyampaikan ucapan.

Pemuda PAS Perak lancar 'Orang Muda Geng Kita'

Email : safarizal saleh

18 Oktober 2009 (BATU GAJAH) – Dewan Pemuda PAS Negeri Perak hari ini telah membuat satu pelancaran yang dinamakan "Orang Muda Geng Kita" yang telah mendapat sambutan sangat menggalakkan.

Pelancaran ini diadakan semasa majlis Sambutan Aidilfitri PAS Perak di Batu Gajah yang telah di hadiri hampir 10,000 orang hadirin tetamu.

Pelancaran ini telah dirasmikan oleh Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Haji Abu Bakar Hussien.

Hampir 300 buah motosikal telah menyertai pelancaran ini yang telah disediakan pelekat "Orang Muda Geng Kita" sebagai gimik yang mana Ustaz Haji Abu Bakar Hussien dan kepimpinan Dewan Pemuda PAS Perak telah menampal pelekat tersebut kepada semua motosikal.

Didapati golongan muda menyambut baik pelancaran tersebut yang mana mendekatkan Pemuda PAS dengan orang muda tanpa ada sempadan.

Ianya juga sebagai suatu sinar baru kepada golongan muda dan untuk PAS sendiri yang memerlukan semua pihak untuk sama-sama menegakkan keadilan.

‘Pelancaran ini sebagai penanda baru untuk Pemuda PAS bersama dengan semua golongan terutama orang muda’ tegas Salman.

Beliau juga menjelaskan bahawa gimik pelancaran ini sebagai usaha untuk meneruskan program bersama dengan orang muda tanpa mengira kedudukan.

Belanjawan 2010 : CUEPACS harap bonus dua bulan

Email : newsforwarder®™
from : alkerohi by AFRAR YUNUS


Cuepacs: We seek 2 months' bonus for civil servants

(Dari NST 16.10.2009)

KUALA LUMPUR: Cuepacs is asking the government to give two months’ bonus this year to the 1.2 million civil servants in the country.

Cuepacs president Omar Osman said the two-month quantum was endorsed at the union’s three-hour special congress meeting held today.

He said they were looking forward to good news to be announced in the 2010 Budget next week.

Speaking to reporters at the Hari Raya celebrations attended by the Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Hassan Sidek today, Omar said Cuepacs had already sent the request in a letter to the prime minister in July.
The government had paid a one-month bonus to civil servants in 2007.

On the government's decision to implement a time-based promotion for the 300,000 support group in the civil service, he regretted that it was not yet implemented.

“Prime Minister Datuk Seri Najib Razak had announced the scheme in July,” he pointed out.

Under this exercise, those with 15 years or more of service and were stuck on the maximum salary scale for years were eligible to be promoted beginning that month.

Omar said the delay was apparently due to those affected having their staff records being checked and verified.

“We are requesting that the evaluation be speeded up as some 200,000 workers are affected,” he said.

PERPADUAN KAUM SUDAH LAMA DIAMALKAN PAS MENGIKUT LUNAS ISLAM

Oleh : mohd hafez sabri

IPOH – Apa pun perubahan yang mahu dibuat oleh Umno, ia mesti mengakui bahawa ia tetap sebuah parti yang sudah lemah, menghadapi kemunduran kerana telah mengalami kehakisan sokongan dari rakyat Malaysia.

Manakala konsep perpaduan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak hanyalah slogan yang rapuh dan akan mengalami nasib yang sama sebagaimana slogan-slogan yang dikemukakan sebelum ini.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain memberikan pandangan lanjut tentang apa perubahan yang mahu dilakukan oleh Umno ekoran perhimpunan Agung umno baru-baru ini.

”Terpulanglah kepada Umno untuk membuat perubahan, saya masih tetap menganggap Umno parti yang sudah lemah, satu parti yang sudah mengalami kehakisan (sokongan dan kekuatan)

”dan kekuatannnya (hanya) bergantung kepada ’tongkat-tongkat’ bukan diatas dirinya sendiri, Umno bergantung dengan jentera-jentera kerajaan (untuk menang dalam pilihanraya) bukan dengan kekuatannya sendiri,”ujarnya apabila diminta wartawan memberi komen tentang Umno yang cuba membuat perubahan.

Pesuruhjaya PAS Perak itu berkata antara tongkat yang menjadi ’tempat bergantung’ Umno adalah Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR), satu badan pengendali pilihanraya yang sepatutnya bertindak adil dan saksama tetapi bersikap sebaliknya.

Namun, katanya SPR digunakan oleh Umno untuk menambahkan undi dalam pilihanraya dan memenangkan Umno dengan undi pos.

”(Umno menang) bukan dengan undinya sendiri, Umno menang dengan undi pos,”katanya, merujuk kepada perkembangan terbaru, dimana dalam pilihanraya kecil Bagan Pinang calon Umno telah menang besar, majoritinya adalah dari undi pos.


Justeru kebangkitan PAS melalui agenda ’PAS For All’ dilihat sesetengah lebih berjaya dari slogan-slogan perpaduan Umno, yang mana sehingga kini, tidak mampu menyatukan rakyat Malaysia secara hakiki.

”Kita mempunyai konsep yang lain dari 1Malaysia, konsep kita perpaduan Malaysia, itu yang perlu diujudkan (bagi menyatupadukan rakyat Malaysia),

”kita tidak boleh menafikan hakikat berbagai kaum (dan) berbagai bangsa (yang ada) kerana kaum dan bangsa ini ciptaan Allah SWT, jelas beliau.

”apa yang penting ialah mewujudkan perpaduan, tidak ada erti dan makna kita kemukakan slogan tetapi dari segi praktikalnya (perpaduan) tidak berlaku,”jelas beliau.

Menurut Ustaz Abu Bakar Hussain, slogan-slogan yang dikemukakan oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional umpamanya slogan ’Islam hadhari’ dan slogan ’Bersih, Cekap, Amanah’ tidak berjaya menyatupadukan rakyat.

”Saya mengaggap itu slogan (1Malaysia) akan mengalami nasib yang sama,”tegasnya.

Ia adalah kerana, katanya, konsep Perpaduan Malaysia adalah satu konsep yang berasal dari Islam dan ia sudah lama diamalkan oleh PAS.

”Konsep (Perpaduan Malaysia) sudah lama yang diamalkan, sudah kita perjuangkan sejak dulu, dimana konsep perpaduan kita (PAS), (yang pertama) perpaduan di kalangan umat Islam, yang kedua, perpaduan dikalangan umat manusia, ini dianjurkan oleh al-quran yang kita terus laksanakan,”ujarnya, yang jelas merujuk kepada kenyataan Allah SWT, dalam Al-Quran Karim.

Perpaduan yang dianjurkan oleh Allah SWT sesama Islam jelas dinyatakan dalam surah al-Hujarat, ayat yang ke 10;


Yang bermaksud;
”Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.”

Manakala perpaduan diantara kaum dijelaskan oleh Allah dalam surah yang sama, berdasarkan ayat ke 13;


Yang bermaksud;
” Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).”

ADUN Titi Serong : Ganesan Speaker haram.

Drs. Khalil sedang menyampaikan sumbangan "duit raya" kepada sekitar 200 orang kanak-kanak yang hadir.


KAMPONG GAJAH , 16 Okt : Ganesan adalah Speaker haram di Perak dan dia tidak ada kelayakan untuk memanggil sidang DUN Perak pada 28 Oktober ini. Demikian antara intipati ucapan ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim semasa memberi ucapan dalam Majlis Jamuan Aidil Fitri DUN Kampong Gajah yang dianjurkan oleh Majlis Tindakan DUN Kg. Gajah di Dataran Islamic Center di sini Jumaat lepas.

Hadir sama dalam majlis itu ialah Penyelia DUN Kg. Gajah Pakatan Rakyat yang juga YDP PAS Kawasan, Ust. Mustafa Shaari. Acara tahunan itu mendapat sambutan yang baik dari masyarakat sekitar DUN berkenaan dan disifatkan oleh Drs. Khalil sebagai tanda sokongan yang kuat kepada pakatan Rakyat khususnya di DUN Kg. Gajah.

Sempena dengan majis itu MTD Kg. Gajah telah menyediakan sumbangan berbentuk Hamper dan telah disempurnakan agihannya oleh ADUN Titi Serong.

Selain itu kanak-kanak yang hadir turut dihargai dengan pemberiaan "duit raya" kepada sekitar 200 orang kanak-kanak yang hadir.

Kaum muslimat yang hadir.

Drs. Khalil menyampaikan sumbangan hamper kepada salah seorang penerima.