14 Mei 2014

Letupan lombong arang batu Turki: Angka kematian kini 201 orang

13 Rejab 1435. [MOD] -

Foto
PELOMBONG yang terperangkap di bawah runtuhan menitiskan air mata ketika dikelilingi rakan dan ahli keluarga selepas berjaya diselamatkan anggota penyelamat dalam kejadian letupan berpunca masalah elektrik di tapak perlombongan di Manisa, barat Turki, awal pagi ini. - Foto Reuters
SOMA, Turki: Angka kematian akibat letupan di lombong arang batu di barat Turki meningkat kepada sekurang-kurangnya 201 orang manakala beratus lagi dipercayai masih terperangkap, kata pegawai kerajaan negara itu, hari ini.

Ghazali Dijangka Kembali Bersama Umno

13 Rejab 1435. [MOD] -

PETALING JAYA: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ajil, Ghazali Taib kini makin hampir untuk melakukan pusingan 'u' dengan menarik balik keputusan keluar Umno.
Ketika ini, perbincangan masih lagi berlangsung antara kepemimpinan parti dengan Ghazali yang mengisytiharkan beliau sebagai wakil rakyat Bebas di Terengganu.

Ahmad Razif Mula Tugas MB Terengganu, Jumpa PM Hari Ini

13 Rejab 1435. [MOD] -

Ahmad Razif mengetip kad pada perakam waktu pada hari pertama beliau menjalankan tugas sebagai Menteri Besar Terengganu yang baharu di pejabatnya di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu pada Rabu. Foto ZABIDI TUSIN / THE STAR
PETALING JAYA: Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman memulakan tugasnya sebagai Menteri Besar Terengganu yang baharu secara rasmi pada pagi Rabu.

Krisis politik T’ganu: Umno jangan gertak atau sogok

13 Rejab 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Umno BN diingatkan agar jangan sekali-kali menggunakan tindakan yang tidak demokratik untuk menyelesaikan kemelut politik yang berlaku di Terengganu sekarang, seperti intimidasi atau perbuatan menakut-nakutkan orang, gertak atau sogokan.

Sebaliknya, Umno BN perlu bertindak 'gentleman' untuk menyelesaikan kemelut tersebut dengan melakukan tindakan yang menepati prinsip demokrasi yang diamalkan di negara kita.

‘Ringgit’ boleh selesai krisis politik Terengganu?

13 Rejab 1435. [MOD] -
HARAKAHDAILY | .
KUALA LUMPUR: Kenyataan yang dibuat oleh rakyat Malaysia melalui blog, facebook, twitter mengenai krisis politik di Terengganu kini menyatakan bahawa ‘ringgit’ boleh menyelesaikannya.

“Ini persepsi rakyat,” tulis Abu Hassan Adama di dalam blognya.

Menurutnya, rakyat melalui sosial media sudah berani melahirkan fikiran mereka dengan berani mengatakan bahawa kebanyakan pemimpin di Malaysia kini hanya mementingkan ‘ringgit’ dan bukan lagi seperti pemimpin-pemimpin terdahulu yang begitu mementingkan prinsip perjuangan.

Anwar retak tangan kanan dalam kemalangan

13 Rejab 1435. [MOD] -Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail terlibat dalam kemalangan kereta malam tadi menyebabkan ketua pembangkang itu mengalami keretakan tulang dekat bahu kanannya.

Zahid ingatkan ahli Umno sentiasa bersiap sedia

13 Rejab 1435. [MOD] -


Ahli Umno, terutama di Terengganu, diingatkan supaya sentiasa bersiap-sedia dalam menghadapi apa jua situasi politik yang melanda parti itu.
  
Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata ketaatsetiaan ahli-ahli Umno di peringkat umbi akar umbi sedang diuji.

ADUN Bukit Besi kembali pada Umno

13 Rejab 1435. [MOD] -


Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Besi Roslee Daud menarik balik surat keluar daripada Umno dan kembali menjadi wakil rakyat Barisan Nasional (BN).
 
Perkara itu disahkan Exco Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Mohd Jidin Shafee.