06 Mei 2009

TV Antara : JK Hak dan Kebebasan bincang laporan ADUN Titi Serong
Gani Patail Niat Jahat Terhadap Perbicaraan Nizar-Zambry

Angkatan Muda Keadilan (AMK) Negeri Terengganu menyangkal kenyataan yang dikeluarkan oleh Peguam Negara , Tan Sri Abd. Gani Patail yang menyatakan bahawa Datuk Seri Nizar Jamaludin dilucutkan daripada jawatan Menteri Besar Negeri Perak kerana tidak mendapat kepercayaan majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri Perak .

Ketua AMK Terengganu, Fariz Musa berkata, Tan Sri Gani harus sedar kedudukan ADUN Barisan Nasional berjumlah 28, seimbang dengan ADUN Pakatan Rakyat.

Katanya tiga orang ADUN yang ‘melompat’ mengisytiharkan diri mereka ‘bebas’ dan tidak mewakili mana-mana parti.

Beliau mempersoalkan, sekiranya Datuk Seri Nizar boleh dilucutkan jawatan kerana tidak mendapat kepercayaan ADUN, bagaimana pula kedudukan Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said?

“Menteri Besar Negeri Terengganu, Datuk Ahmad Said, secara jelas tidak mendapat kepercayaan daripada 18 ADUN BN, sehingga menimbulkan ketegangan dan konflik politik di Negeri Terengganu yang memalukan dan melucukan,” katanya

Fariz berkata, ekoran persengketaan politik dalaman, perpecahan UMNO-BN Negeri Terengganu begitu parah sehingga Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak terpaksa menurunkan pangkat Datuk Ahmad.

“Naib Presiden UMNO Datuk Seri Hishammuddin Hussein dilantik menjadi Pengerusi UMNO Negeri Terengganu menggantikan Datuk Ahmad, bermakna beliau gagal memimpin dan menyelesaikan polemik yang yang berlarutan dan tiada kesudahan,” ujarnya ketika dihubungi Buletinonline.

Oleh itu, katanya Najib sepatutnya melucutkan jawatan Datuk Ahmad kerana ADUN-ADUN UMNO sudah hilang kepercayaan kepada beliau.

Katanya Najib sepatutnya mengambilkan tindakan yang sama seperti mana tindakan yang beliau lakukan terhadap kerajaan negeri Perak.

Tambah Fariz lagi tindakan ADUN-ADUN UMNO menolak, menentang dan hilang kepercayaan terhadap Datuk Ahmad begitu jelas, terbuka dan tanpa segan silu menolak kepimpinan dan peribadi Datuk Ahmad.

Beliau yang juga Timbalan AMK Pusat, membantah dan kesal dengan campur tangan Peguam Negara yang seolah-olah berniat jahat (mala-fide), berusaha untuk mempengaruhi perbicaraan kes antara Menteri Besar Pakatan Rakyat dengan Menteri Besar Rampasan Kuasa Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Kata Fariz, sekiranya hujah Tan Sri Gani diterima mahkamah dan ia menjadi 'precedent case' (kes ikutan), justeru Najib mesti melakukan tindakan yang sama mengikut kes tersebut dan memecat Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu.

AMK Negeri Terengganu turut mencadangkan, adalah lebih baik Datuk Ahmad segera melepaskan jawatan Menteri Besar secara sukerala atau mengambil tindakan membubarkan Dewan Undangan Negeri Terengganu kerana beliau sudah tidak mendapat kepercayaan dan sokongan ADUN-ADUN UMNO. - buletinonline

PAS tidak letak calon di Penanti

TASEK GELUGOR, 5 Mei : - PAS tetap mementingkan setiakawan dalam isu pilihan raya kecil N12 Dewan Undangan Negeri (Dun) Penanti yang akan diadakan pada 31 Mei ini kata, Pengarah Jabatan Pilihan raya PAS, Dato' Haji Mustaffa Ali.

Walaupun kedengaran desas desus PAS Pulau Pinang, Dewan Pemuda Negeri, Dewan Muslimat PAS Kawasan dan Kawasan Permatang Pauh sendiri mahukan PAS meletakan calon namun keputusan muktamad terletak pada Majlis Presiden yang telah menetapkan pembahagian kerusi berdasarkan pilihan raya umum lepas.

"Kehadiran saya di sini adalah untuk mendengar sendiri rintihan dan keluhan ahli di peringkat akar umbi dan Insya Allah saya akan berikan makluman ini pada Presiden parti pada mesyuarat 10 Mei ini nanti," jelasnya pada media selepas mengadakan pertemuan tertutup dengan PAS Kawasan seluruh Pulau Pinang di Pusat Pendidikan Padang Menora, Tasek Gelugor semalam.

Menurutnya, setiakawan begitu penting dalam perjuangan tambahan lagi bersama-sama dalam gabungan Pakatan Rakyat yang pastinya mahukan kemenangan sehingga dapat mentadbir negara keseluruhanya.

Semangat setiakawan sahaja dapat mengelak daripada perpecahan dalam Pakatan Rakyat kerana perpecahan mengundang padah serta menghampakan pengharapan rakyat yang selama ini mengharapkan Pakatan Rakyat sebagai alternatif mengantikan Barisan Nasional (BN) yang hilang wibawa sebagai pemerintah, katanya.

"Tanpa setiakawan dalam perjuangan Pakatan Rakyat akan kalah. Bila kalah BN yang gembira, rakyat yang cintakan kemakmuran dan keadilan hilang keyakinan terhadap Pakatan Rakyat. Waktu itu apa yang bakal terjadi pada parti kita," tegasnya.

Beliau mengingatkan PAS sekali-kali tidak mengizinkan ahlinya bertanding atas tiket bebas pada pilihan raya kecil kelak atau dikenakan tindakan displin.

Semua itu terpaksa dilaksanakan semata-mata membendung sikap emosi yang boleh merosakan Pakatan Rakyat dan melambatkan proses pengambilalihan kuasa daripada BN ekoran percanggahan pandangan sesama sendiri.

"Kita harap hubungan dalam Pakatan Rakat diperkemaskan kerana rakyat sedang menilai ke mana arah tuju dalam mengemudikan kerajaan. Dalam hal ini saya akan memaklumkan pada presiden parti serta Penasihat Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar betapa pentingnya duduk semeja bukan menghadapi piliha raya sahaja malahan isu-isu lain agar Pakatan Rakyat dilihat mantap," katanya yang juga Pesuruhjaya PAS Trengganu.

Turut sama dalam sidang media itu ialah Pesuruhrjaya PAS Negeri, Ustaz Salleh Man, Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri, Dr Mujahid Yusuf Rawa, Setiausaha Perhubungan, Fadhil Kemi dan Ketua Dewan Ulamak PAS Negeri, Ustaz Soid Mohd Amin. -

Harakahdaily.

Demontrasi besar-besaran 7 Mei bukan tajaan PAS, tapi provokasi Zambry

IPOH, 5 Mei : - PAS sama sekali tidak tidak mengarahkan ahli dan penyokongnya untuk mengadakan demontrasi besar-besaran pada 7 Mei ini sempena persidangan Dewan Undang Negeri Perak seperti didakwa sesetengah pihak yang tidak bertanggung jawab.

"PAS tidak pernah mengerluarkan arahan sama ada berbentuk tulisan atau lisan untuk mengajak penyokongnya mengadakan demontrasi besar-besaran di bandar raya ini."

Demikian ditegaskan oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, Ustaz Ahmad Awang dalam sidang medianya di Pejabat PAS Negeri di sini semalam. Turut hadir Ketua Penerangan PAS Negeri Perak, Misbahul Munir Masduki.

Beliau memberi jaminan Pakatan Rakyat tidak akan menganjurkan perhimpunan tersebut dan akan memberikan nasihat kepada ahli dan penyokongnya agar tidak menyertai sebarang himpunan haram pada tarikh tersebut.

"Tetapi sekiranya orang ramai hadir juga, itu di luar tanggungjawab Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat menuntut supaya pihak polis menggunakan kebijaksanaan yang berhemah apabila berhadapan dengan perhimpunan seumpama itu," katanya.

Ahmad Awang memberitahu pada jam 10.00 pagi semalam beliau bersama Ketua Penerangan PAS Perak, Misbahul Munir Masduki dan seorang peguam daripada PAS telah bertemu dengan Ketua Polis Perak ekoran surat yang telah dihantar oleh pihak polis.

Dalam surat itu menjelaskan pertemuan Adun Pakatan Rakyat dan pimpinan parti politik dengan Ketua Polis Perak.

"Yang hadir wakil PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR), wakil DAP dan Umno atau BN tidak ada," katanya.

Ketua Polis Perak memberitahu pihak polis hendak mengingatkan PAS agar tidak mengadakan demontrasi besar-besaran pada 7 Mei ini kerana kata Ketua Polis Perak, pihaknya ada mendapat maklumat demontrasi besar-besaran akan diadakan pada 7 Mei ini.

Pihak polis juga bersedia kata Ketua Polis Perak itu untuk memberi perlindungan kepada mana-mana Adun Pakatan Rakyat yang merasakan diri mereka tidak selamat, pihak polis akan mengiring Adun tersebut untuk sampai ke Dewan.

Menurut beliau, PAS tidak tahu menahu tentang demontrasi besar-besaran oleh pihak tertentu pada 7 Mei itu sehinggalah pimpinan parti membaca akhbar kenyataan yang dibuat oleh Dato' Zambry Abdul Kadir yang menyatakan akan berlaku demontrasi besar-besaran oleh pihak tertentu.

"Kenyataan Zambry ini satu provokasi yang membuat tuduhan kepada pembangkang mengenai demontrasi besaran-besaran pada 7 Mei, sepatutnya Zambry dipanggil oleh pihak polis ekoran kenyataan provokasinya itu," tegas Ahmad awang.

Beliau bimbang kenyataan provokasi daripada Zambry itu merupakan satu taktik dari Umno/BN yang akhirnya nanti pihak tersebut yang merancang dan mengadakan perhimpunan besar-besaran itu.

"Apa yang berlaku pada 3 Mac lalu jelas ada pihak tertentu di bekalang Umno yang membuat provakasi sehingga mencederakan orang ramai, tetapi PAS menghadapinya dengan cukup sabar kerana tidak mahu menimbulkan pergaduhan dan kekacauan," katanya.

"PAS telahpun membuat laporan kepada pihak polis tetapi sehingga ini tidak ada tindakan dari pihak polis terhadap kumpulan tertentu yang mencetuskan kekacauan itu," katanya.

Beliau turut menasihati ahli dan penyokong PAS supaya tidak terlibat dalam demonstrasi besar-besaran itu kerana dibimbangi ada pihak tertentu yang merancang dan melakukan perbuatan yang tidak diingini yang akhirnya nanti PAS dituduh sebagai dalang menganjurkan perhimpunan itu, inilah yang Umno/BN mahu dan harap-harapkan.

Harakahdaily.

Hanya dua agenda, dua usul hari pertama sidang DUN - Speaker

IPOH: Dewan Undangan Negeri (DUN) hanya mempunyai dua agenda apabila ia bersidang semula Khamis ini di sebalik krisis politik yang menghantui Perak sejak awal Februari lalu.

Selain ucapan diraja Raja Muda Perak Raja Nazrin Sultan Azlan Shah, sidang dijangka memberi tumpuan ke atas dua usul yang berkaitan dengan kedudukan Speaker, kata Speaker DUN, V. Sivakumar.

"Setakat ini saya cuma ada dua usul iaitu pertamanya untuk menyingkirkan Speaker dan kemudian melantik Speaker yang baru," kata beliau kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.

Bagaimanapun beliau enggan menyatakan pendiriannya tentang dua usul tersebut sama ada menerima atau menolaknya.

Malah beliau juga enggan menyatakan apa-apa apabila ditanya mengenai susunan kedudukan anggota DUN kali ini.

Tinjauan di DUN selepas sidang media itu mendapati kedudukan masih seperti sebelum sesi sidang lalu ditangguhkan November lalu.

Bagaimanapun papan tanda nama Menteri Besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin dan Menteri Besar Kudeta, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir tidak kelihatan.

Krisis politik Perak bermula 5 Februari lalu dengan menyaksikan kerajaan negeri berubah tangan daripada Pakatan Rakyat kepada Barisan Nasional (BN) hasil dari satu rampasan kuasa oleh pemimpin BN yang menyaksikan kebangkitan rakyat semakin membenci BN.

Mengenai hasil mesyuarat Jawatankuasa Hak dan Kebebasan, Sivakumar memberitahu, ia membincangkan aduan yang diterima daripada ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim A Jumaat lalu bahawa wakil rakyat telah dihalang oleh Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dan Ketua Polis Ipoh daripada memasuki DUN untuk hadiri sidang tergempar 3 Mac lalu.

Bagaimanapun kedua-dua mereka tidak hadir atas alasan notis tidak cukup masa dan tidak mengikut Perintah Am.

Kata Speaker, hanya Pengerusi DAP Perak Ngeh Koo Ham memberikan keterangan kepada jawatankuasa itu.

Sivakumar menambah, meskipun SUK Datuk Dr. Abdul Rahman Hashim dan Ketua Polis Ipoh, Azisman Alias 'memulau' daripada menghadiri sesi inkuiri itu beliau tetap akan mengemukakan laporan kepada DUN Khamis ini.

"Surat kedua-dua Rahman dan Azisman sama bulat-bulat. Saya telah tulis surat kepada Rahman meminta penjelasan apa yang dimaksudkan tidak mematuhi Perintah Am," katanya.

Ngeh datang pukul 3 petang dan sepatutnya disusuli oleh Rahman dan Azisman pada 3.30 petang dan 4 petang.

Berita Asal dengan edit dari Mstar

Pelantikan Zambry MB Perak tidak ikut perlembagaan

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu bahawa pelantikan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak pada 6 Feb lepas, menggantikan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, adalah tidak mengikut perlembagaan.

Peguam Sulaiman Abdullah, untuk Mohammad Nizar, berkata bahawa Zambry tidak boleh menuntut pejabat Menteri Besar kerana Mohammad Nizar belum meletak jawatan dan pejabat Menteri Besar tidak pernah dikosongkan.

"Pelantikan seseorang ke pejabat Menteri Besar mungkin hanya sah jika pejabat itu dikosongkan.

"Jika pejabat itu tidak dikosongkan, tidak ada pelantikan yang sah dalam undang-undang untuk menduduki pejabat itu, kerana tidak boleh ada dua orang memegang satu jawatan Menteri Besar," kata Sulaiman dalam hujah dua jamnya.

Pada 13 Februari, Mohammad Nizar, 52, yang dilantik sebagai Menteri Besar Perak pada 17 Mac, tahun lepas, memfailkan permohonan untuk semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa Khas) bagi memohon pengisytiharan bahawa beliau pada ketika mana adalah Menteri Besar Perak.

Dalam afidavit untuk menyokong permohonan itu, Mohammad Nizar mengukuhkan bahawa:

* Beliau telah menasihat dan memohon pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk mengelakkan berlaku sebarang kebuntuan dalam pentadbiran hal ehwal negeri itu memandangkan tiga anggota DUN tersebut telah meletak jawatan;

* Tidak ada pembubaran DUN;

* Tidak ada usul tidak percaya dibentangkan terhadap beliau di DUN;

* Beliau belum meletak jawatan daripada pejabat Menteri Besar. Sulaiman, dalam hujah beliau hari ini juga mempertikaikan bahawa Menteri Besar Perak tidak boleh dilucutkan jawatan oleh Sultan Perak.

"Menteri Besar mungkin hanya boleh dilucutkan jawatan setelah undi tidak percaya diluluskan terhadap beliau oleh anggota DUN itu," kata beliau.

Ini kerana, kata Sulaiman, Menteri Besar itu tidak memegang jawatan dengan perkenan Duli Yang Maha Mulia tetapi memegang jawatan tertakluk kepada keyakinan anggota DUN yang mana (Menteri Besar) bertanggungjawab.

"Peranan Duli Yang Maha Mulia di bawah Artikel 16(6) hanya memutuskan sama ada atau tidak untuk membubarkan DUN, jika Menteri Besar telah hilang undi tidak percaya," kata Sulaiman.

Sulaiman yang sebelum ini tidak bersetuju dengan hujah pencelah, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berkata bahawa pembubaran DUN tidak hanya tertakluk pada keadaan di mana Menteri Besar telah hilang keyakinan majoritinya.

"Apabila Menteri Besar menghadap Sultan memohon perkenan untuk membubarkan DUN, ia bukan satu pengakuan bahawa beliau telah hilang keyakinan majoriti. Pembubaran boleh dipohon pada bila-bila masa, untuk sebarang sebab, dan bukan terhad pada hilang keyakinan majoriti," katanya.

Sulaiman juga berkata mahkamah hendaklah mematuhi dan mengaplikasikan keputusan Stephen Kalong Ningkan menentang Tun Abang Openg dan kes Tawi Sli, yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Sarawak pada 1966, pada kes ini.

Pada kes itu yang memutuskan bahawa Gabenor tersebut tidak boleh melucutkan Ketua Menteri tersebut dan tidak boleh melantik seorang Ketua Menteri kedua sementara ada seorang lagi memegang jawatan berkenaan, dan bahawa hanya satu jalan untuk Ketua Menteri untuk melucutkan jawatan dengan cara undi tidak percaya dalam Majlis Negeri.

Perlembagaan Sarawak, Perlembagaan Perak sangat jelas bahawa ia tidak ada kuasa untuk melucutkan jawatan Menteri Besar itu dan budibicara untuk melantik dua orang memegang jawatan Menteri Besar itu.

"Peruntukan Artikel 7(1) Perlembagaan Sarawak sama dengan Artikel 16(6) Perlembagaan Perak dan keputusan kes itu masih merupakan satu undang-undang yang baik," kata beliau.

Penghujahan di hadapan Hakim Datuk Abdul Aziz Abd Rahim disambung esok. Mstar

Penyelaras Bersih ditahan di bawah Akta Hasutan

IPOH: Salah seorang penyelaras Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Wong Chin Huat, yang dipercayai terlibat dalam gerakan baju hitam menjelang sidang Dewan Undangan Negeri Perak Khamis ini, ditahan di bawah Akta Hasutan malam tadi.

Peguamnya, Edmund Bon ketika dihubungi mengesahkan anak guamannya ditahan kira-kira pukul 7.45 malam tadi di rumahnya di Kuala Lumpur.

"Saya dimaklumkan dia ditahan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan tetapi jenis kesalahan tidak diketahui. Wong telah dibawa ke Bukit Aman (untuk siasatan) dan sehingga sekarang (9.30 malam), saya belum dapat menemuinya," kata beliau.

Difahamkan polis bertindak atas aduan yang dibuat terhadap Wong.

Polis juga telah merampas komputer milik Wong yang juga penulis bebas dan ahli akademik pusat pengajian tinggi swasta.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman (JSJK), Datuk Koh Hong Sun mengesahkan Wong ditahan untuk membantu siasatan.

"Kami akan menyoal siasat (Wong) untuk mendapatkan maklumat lanjut. Kami juga sedang mengenalpasti sama ada dia yang mengedarkan SMS tersebut diedarkan olehnya (Wong),"katanya ketika dihubungi The Star hari ini.

Wong dipercayai telah dibawa ke Jabatan Siasatan Jenayah Komersil di Bukit Perdana.

Penahanan Wong dipercayai berkaitan dengan satu sidang media yang telah diadakan oleh Bersih hari ini.

Bersih dipercayai merancang untuk mengadakan perhimpunan protes baju hitam menjelang sidang DUN Perak yang bermula Khamis ini di sini.

Ia merupakan sidang kedua sejak tercetusnya krisis politik Perak Februari lalu. Persidang pertama berlaku pada pagi 3 Mac di bawah sepohon pokok setelah Semua ADUN Pakatan Rakyat dihalang dari memasuki dewan setelah mendpat jemputan dari Speaker untuk hadir sidang.

Krisis itu membawa kepada peralihan kuasa daripada Pakatan Rakyat kepada Barisan Nasional.

Berita Asal dengan sedikit edit : Mstar.

Jangkaan Saya: UMNO Tidak Akan Tanding Kerusi Di Pilihan Raya Kecil Penanti

Go Malaysian

Keputusan Barisan Nasional sama ada akan bertanding pada pilihanraya Penanti ditundakan lagi, ramai yang menjangkakan PM Najib akan umum keputusan ini di Sabah nampaknya kecewa sekali lagi. Jadi kita hanya boleh tunggu dan lihat sama ada BN akan turut serta dalam pilihan raya kecil kali ini.

Tetapi saya jangka BN tidak akan tanding kerusi ini ekoran beberapa sebab di bawah:

1) Sejak mula lagi Najib sudah cuba mempengaruhi pemikiran pengundi bahawa pilihan raya ini adalah membazirkan wang rakyat, maka jika mereka menyertai pilihan raya kali ini di saat akhir maka mereka telah menampar muka mereka sendiri.

2) BPR membuat keputusan tidak mendakwa Fairus.

3) Media aliran utama dan juga Suruhanjaya Pilihan Raya turut sama dengan Najib membuat laporan dan mempengaruhi pemikiran pengundi bahawa pilihanraya kecil adalah membazirkan duit rakyat, maka jika BN tidak serta dalam pilihan raya kali ini maka mereka akan melaporkan BN memilih jalan bijak kerana tidak membazirkan wang rakyat (walaupun kita semua tahu kenapa BN tidak bertanding kali ini).

4) Mahathir pada mulanya mengutuk keputusan Najib untuk tidak bertanding akhirnya bertukar ke kata yang lebih lembut maka saya percaya mungkin Najib telah terang kepadanya sebab BN tidak bertanding kerusi ini.

5) Parti dalaman BN seperti MCA, Gerakan dan MT UMNO tidak menyeru BN untuk bertanding malah bersetuju dengan pendapat Najib untuk tidak bertanding kecuali hanya Mukhriz yang menentang keputusan ini (ya, sekiranya Mahathir setuju maka saya 100% percaya Mukhriz akan turut bersetuju).

6) Kekalahan lima kali berturut-turut di Semenanjung Malaysia telah menjatuhkan imej BN.

7) Najib tidak akan senang sekiranya Media masa dan pembangkang menjadikan pilihan raya kecil kali ini sebagai undi tidak percaya terhadapnya (seperti yang biasa diperkatakan Pembangkang). Lihat saja kenapa dia tidak muncul di pilihan raya kecil Bukit Gantang dan Bukit Selambau, ini jelas memberitahu kita bahawa dia tidak mahu melibatkan dirinya sendiri dalam pilihanraya kecil, supaya rakyat tidak akan jadikan pilihanraya kecil ini sebagai ukuran terhadapnya.

8) Penanti merupakan kubu kuat PKR.

Tapi saya jangka PKR tidak akan menang tanpa bertanding di Penanti ini kerana saya percaya calon bebas akan muncul pada saat terakhir. Pada ketika itu, kita akan tertanya-tanya siapakah mereka? dari mana datangnya mereka? siapa yang sponsor duit bertanding dan kempen mereka? tentunya banyak persoalan yang akan wujud. Tapi saya percaya situasi di Bukit Selambau tidak akan wujud di Penanti ini iaitu sehingga belasan calon yang keluar bertanding.

Maka dengan ini saya percaya, pilihan raya kecil Penanti ini tetap akan dipertandingkan cuma apa yang kita risau ialah majoriti yang akan diperolehi oleh PKR.

Tapi semua ini hanyalah jangkaan saya, politik akan berubah setiap masa, maka tidak sampai saat akhir kita tidak akan tahu keputusannya.

http://gomalaysian.blogspot.com/2009/05/jangkaan-saya-umno-tidak-akan-tanding.html

Tidak kuasa halang anak didaftar Islam

Ahmad Baei Jaafar

Saya rasa terpanggil untuk bersuara setelah melihat tiada respons yang memuaskan daripada pihak berwajaran terhadap kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mengenai agama anak setelah ibu atau bapanya memeluk Islam. Walaupun ramai yang memberi respons supaya kerajaan mengkaji semula keputusan itu, tetapi tiada cadangan untuk menyelamat Islam.

Memang ada juga yang beberapa orang mufti menyuarakannya, tapi suara tidak memberi sinar kepada orang politik. Walaupun mufti negeri Perak, Datuk Harussani Zakaria hampir dengan orang politik, tetapi pandangannya masih kurang difahami oleh pemimpin negara.

Sejak isu itu ditimbulkan banyak pihak yang membangkitkan isu itu seolah-olah mereka sendiri tidak memahami peruntukan Perlembagaan Persekutuan. Mungkin juga sebahagian mereka seperti baru sedar betapa wujud kekurangan dalam peruntukan perlembagaan itu.

Saya percaya ulama tidak pernah mengambil tahu peruntukan Perlembagaan itu. Kalau ada yang membacanya tetapi tidak memahami tafsirannya dengan betul. Manakala ahli undang-undang Islam di negara ini pula tidak pernah membuat sesuatu untuk memperbaiki peruntukan undang-undang yang ada demi untuk menyelamatkan umat Islam.

Sebenarnya kenyataan Mohamed Nazri itu tidak boleh disalahkan kerana beliau sekadar membaca keputusan kabinet yang memutuskan bahawa anak kepada pasangan yang menukar agama yang masih di bawah umur hendaklah dibesarkan mengikut agama asal ibu bapa mereka.

Keputusan itu dibuat sekadar melepaskan tekanan dan kekangan tuntutan pihak tertentu telah melihat peruntukan perlembagaan mengenainya ada sedikit kekurangan. Cuba kita fahami peruntukan berikut:

Perkara 12(3) dan (4) Perlembagaan yang memperuntukkan;

(3) Tiada sesiapa pun boleh diwajibkan menerima ajaran-ajaran mengenai apa-apa agama atau mengambil bahagian dalam apa-apa upacara atau sembahyang sesuatu agama yang lain daripada agamanya sendiri.

(4) Bagi maksud fasal (3) agama bagi seseorang yang berumur kurang daripada lapan belas tahun adalah ditetapkan oleh ibu bapa atau penjaganya.

Kalau Fasal 3 membenarkan urusan dakwah atau mengajar orang lain tetapi mereka tidak boleh memaksa orang lain untuk menerima ajaran itu kecuali orang yang seagama dengannya. Namun pada Fasal 4, mereka yang di bawah umur (18 tahun ke bawah) agamanya hendaklah ditentukan oleh ibu bapa atau penjaga.

Perbezaan dua fasal ini amat jelas, yang pertama tidak boleh paksa kecuali yang seagama dengan orang yang memaksa dan yang kedua boleh paksa kalau seseorang di bawah umur. Walau bagaimanapun fasal 4 ini datang dalam bentuk umum, sama ada orang itu asal Islam atau baru memeluk Islam. Jadi, kalau ibu bapanya memeluk Islam, anak-anaknya yang dibawah umur boleh dipaksa ikut Islam.

Di sini timbul persoalan, bagaimana kalau salah seorang dari mereka (ibu atau bapa) memeluk Islam. Kalau suami memeluk Islam, bolehkah dia paksa anaknya memeluk Islam sedangkan ibu anak itu masih tidak Islam? Penjaganya juga belum Islam. Siapa yang akan menang dalam keadaan itu?

Di sinilah kelemahan peruntukan yang sepatutnya dilihat secara teliti oleh ulama dan orang undang-undang. Adakah Ahli undang-undang tidak nampak atau sengaja tidak nampak kekurangan itu? Saya pasti, sebahagian ulama tidak pernah membaca perkara dan fasal itu.

Sepatutnya ulama sudah lama bersuara minta supaya meminda peruntukan itu dengan menambah satu lagi fasal iaitu fasal 5 yang memberi kuasa kepada salah satu ibu atau bapa yang memeluk Islam untuk memaksa anaknya kepada Islam. Fasal ini penting dan relevan kerana Islam adalah agama persekutuan, maka Islam perlu diberi keutamaan.

Isu inilah yang sepatutnya ditimbulkan NGO Islam dan ulama. Mufti seluruh Malaysia dan dan Jabatan Agama seharusnya boleh bersuara atas nada yang sama. Tetapi sehingga ke hari ini tidak ada suara yang menyuarakan perkara ini.

Kita perlu sedar, selaras dengan keputusan kabinet itu, Jabatan Peguam Negara akan diarahkan membuat pindaan terhadap undang-undang yang berkaitan bagi memastikan segala keputusan Kabinet itu dapat dikuatkuasakan dengan berkesan. Bayangkan kalau ulama atau peguam Islam tidak bertindak mendahului Jabatan Peguam Negara, kita akan terus berputih mata.

Dalam keadaan itu umat Islam hanya ada satu peluang lagi kalau Jabatan Peguam Negara sudah membuat pindaan itu, iaitu perbahasan di dewan parlimen. Tapi mahukah semua Ahli Parlimen Islam membantah? Realitinya semua orang BN termasuk Islam akan menyokong keputusan kabinet. Kalau ini juga terjadi sekali lagi umat Islam akan berputih mata.

Selain itu, ulama dan ahli undang-undang juga perlu bangun menggesa agar dipinda akta pendaftaran perkahwinan orang bukan Islam, bahawa apabila berlaku salah seorang daripada pasangan itu memeluk Islam, perkahwinan itu akan terbatal secara automatik sesuai dengan undang-undang Islam.

Pindaan itu penting kepada Islam dan Malaysia, malah wajar kerana tidak bercanggah dengan perlembagaan Perkara 3. Semua itu boleh dibuat dengan jayanya jika semua umat Islam terutama wakil rakyat bersatu mempertahankannya.

Dicatat Oleh Ahmad Baei Jaafar ke Fikrah Islamiah di 5/05/2009 10:46:00 PM

YB Kuala Nerang tidak perlu letak jawatan ?

Harris Prince

Dikatakan bahawa ADUN Kuala Nerang telah diisytiharkan muflis atau dalam bahasa harian - Bankrap. Seperti biasa Pakatan Rakayat mendesak agar ADUN tersebut letak jawatan manakala BN pula pertahankan kedudukan ADUN tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu letak jawatan.

Adakah perlu ADUN Kuala Nerang letak jawatan? Saya berhujah bahawa tidak ada keperluan berbuat demikian. Alasan-alasan saya adalah berikut: -

Mengikut Fasal 6(1) (b) Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan seseorang itu hilang kelayakan (disqualified) daripada menjadi Ahli Dewan Undang Negeri apabila seseorang itu merupakan seorang undischarged bankrupt. Dalam erti kata lain – beliau telah
diisytiharkan bankrap dan perintah kebankrapan tersebut belum lagi dibatalkan oleh Mahkamah. Lazimnya pembatalan hanya boleh berlaku apabila kesemua hutang sipemiutang telah dijelaskan dan Mahkamah perintahkan agar perintah-perintah adjudikasi dan penerimaan yang telah mengakibatkan kebankrapan tersebut dibatalkan.

Sekiranya benar ADUN Kuala Nerang telah diisytiharkan bankrap dan kebankrapan tersebut belum lagi dibatalkan maka perkara yang perlu dilakukan bukan memberi tekanan agar ADUN tersebut meletak jawatan akan tetapi mengikut Fasal 8(1) Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan, Dewan perlu bahaskan persoalan samada betul atau tidak ADUN berkenaan merupakan seorang undischarged bankrupt dan apa-apa sahaja keputusan Dewan berkenaan isu tersebut adalah muktamad.

Apabila Dewan, selepas perbahasan, berpendapat bahawa ADUN bekenaan sememangnya seorang undischarged bankrupt, maka ADUN tersebut hendaklah dianggap sebagai telah disqualified daripada menjadi ADUN. Dalam bahasa mudah - seorang ADUN yang telah diisytiharkan bankrap dan perisytiharan tersebut belum lagi dibatalkan hendaklah dianggap sebagai terbatal pemilihan beliau sebagai ADUN.

Walaubagaimanapun, Dewan boleh tangguh sebarang keputusan berkenaan dengan kedudukan ADUN tersebut untuk membolehkan ADUN berkenaan menggambil tindakan untuk membatalkan perintah kebankrapan tersebut atau sekiranya tindakan sedemikian telah diambil, sehingga Mahkamah membuat keputusan sewajarnya. Keputusan Mahkamah yang disebut disini bukan keputusan berkenaan dengan kedudukan beliau sebagai ADUN akan
tetapi keputusan samada terbatal atau tidak status kebankrapan ADUN berkenaan.

Dari fahaman saya, apabila ketetapan telah dibuat oleh Dewan bahawa seorang ADUN telah disqualified atau dilucuthak atas sebab telah diisytiharkan bankrap maka dengan sendirinya kerusi DUN tersebut hendaklah dianggap sebagai telah kosong dan Speaker perlu maklumkan perkara tersebut kepada SPR. Memandangkan keputusan Dewan adalah muktamad, SPR pula tidak boleh memberi sebarang alasan selain daripada
mengadakan pilihan raya kecil dikawasan tersebut. Berdasarkan pada apa yang dihujahkan diatas, maka mana datangnya keperluan ADUN yang telah disiytiharkan bankrap meletak jawatan?

Saya syorkan, Dewan Undangan Negeri Kedah dengan segera bahaskan persoalan ADUN Kuala Nerang dan ajukan ketetapan yang bakal dibuat oleh Dewan kepada SPR dan seterusnya beri tekanan kepada SPR agar pilihan Raya Kecil Kuala Nerang diadakan dengan segera.

Jangan buang masa lagi !!!. ADUN Kuala Nerang telah diisytiharkan bankrap sejak November, 2008 dan atas sebab itu kerusi Kuala Nerang juga adalah dianggap sebagai telah dikosongkan sejak November 2008 melainkan sekiranya kebankrapan tersebut telah dibatalkan.

link: www.pkrraub.blogspot.com

Apakah kewajaran ADUN Perak dilarang bawa pemerhati ?

Saya mempersoalkan apakah kewajaran Wakil-wakil rakyat Perak dilarang membawa penyokong masing-masing yang kononnya dengan alasan yang tidak munasabah iaitu "bagi mengelakkan sebarang kerumitan", demikian arahan terbaru yang dikeluarkan oleh setiausaha kerajaan negeri berdasarkan kad yang diterima oleh kebanyakan ADUN Pakatan Rakyat mulai hari ini.

"Untuk mengelakkan sebarang kerumitan, Yang Berhormat Datuk, tuan-puan TIDAK DIBENARKAN membawa pemerhati. Segala kerjasama amat dihargai, terima kasih," arahan pejabat Datuk Abdul Rahman Hashim dipetik.

Turut disertakan aturcara majlis istiadat pembukaan rasmi penggal kedua persidangan DUN oleh Sultan Perak, Khamis ini.

Sepatutnya SUK mestilah beranggapan baik kepada semua yang hadir bagi menyaksikan persidangan yang penting itu buka sejak awallagi menganggap sesuatu yang baik kepada mereka.

Sedangkan sebelum ini kita membuka sidang untuk semua pihak yang menyaksikan setiap sidang. Malah seamsa PR memerintah Perak, sidang disiarkan secara langsung di dalam TV Internet.

Persidangan DUN Perak kali ini sangat genting untuk BN dan Pakatan Rakyat susulan krisis perebutan kuasa sejak Februari lalu.

Kedua-dua pihak mengakui menteri besar yang sah - Datuk Zambry Abd Kadir (BN) dan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin (Pakatan) - dan tuntutan ini masih belum diputuskan di mahkamah.

Semasa ditemuramah oleh wartawan The Star sebentar tadi, saya secara jujur mengatakan bahawa sidang yang akan berlangsung itu akan berjalan dengan lancar kerana segala peraturan yang ada sudah cukup untuk melancarkan persidangan itu.

Polis semalam melarang orang ramai berhimpun dekat Bangunan Perak Darul Ridzuan, yang menempatkan bangunan DUN, setelah penyokong Pakatan ingin tampil menyaksikan peristiwa penting itu dan menyatakan sokongan kepada kerajaan pilihan mereka.

Surat saya kepada Speaker , JK Hak dan Kebebasan bersidang hari ini.

Saya sebagai salah seorang ADUN Negeri Perak atas alasan masih belum terlambat sebelum sidang akan datang pada 7 Mei ini telah mengutus sepucuk surat kepada Speaker DUN Perak, V. Sivakumar mengenai penghinaan kepada Speaker,DUN dan Ahli-ahli yang Berhormat apabila kami dinafikan hak untuk masuk bersidang dalam Dewan Negeri pada 3 Mac yang lepas.

Insiden dari penafian hak kami oleh pihak yang tidak bertanggung jawab itu kami terpaksa mencipta sejarah dengan bersidang di bawah sepohon pokok tidak berapa jauh dari bangunan Dewan Negeri.

Berdasarkan surat pengaduan dan laporan saya menyebabkan Speaker telah memanggil satu Mesyuarat Jawatan Kuasa Hak dan Kebebasan yang dipengerusikan oleh beliau. Saya sebagai pelapor dipanggil sama dalam mesyuarat tersebut yang diadakan pada jam 3.30 petang tadi.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Dr.Abdul Rahman Hashim dan OCPD Ipoh, Azisman Alias dan Dato Ngeh Khoo Ham di panggil sama untuk memberikan keterangan. Namun yang hadir hanyak Dato' Ngeh. Dua yang lain memberi jawapan untuk tidak hadir dalam surat yang sama nadanya dengan alasan tidak cukup waktu dan tidak mematuhi peraturan tetap. Alasan tersebut dinafikan speaker dalam sidang akhbar sebentar tadi.

Menurut Sivakumar panggilan mesyuarat mematuhi peraturan tetap 72 (1) dan (2).

Selain itu beliau memaklumkan kepada media bahawa tiada sebarang keputusan diambil pada hari ini, cuma proses siasatan dan mengambil keterangan. Sebarang pengumuman akan diadakan dalam dewan nanti.

Insiden bomoh : JAMAIY mahu Zambry, SUK Perak bertaubat

KUALA LUMPUR, 5 Mei : - JAMAIY salah satu Gabungan NGO Islam Perak hari ini merasa kesal dengan 'insiden khurafat' yang berlaku di Dun Perak baru-baru ini seperti yang dilaporkan sebelum ini oleh Adun Titi Serong, Idham Lim.

Pengerusinya Dr Khairuddin Dato' Abd Malik berkata, beliau telah dimaklumkan oleh kakitangan kerajaan Perak bahawa mereka kesal dan marah apabila khidmat bomoh telah dibawa ke Kompleks SUK Perak pada pagi 30 April lalu oleh salah seorang Wakil Rakyat Adun Barisan Nasional (BN) yang juga bertaraf Exco.

Bomoh tersebut dikatakan dibawa khusus ke bilik persidangan dan fokusnya adalah tempat duduk VIP seperti kerusi DYMM Tuanku Sultan Perak, Speaker dan Menteri Besar.

"Menteri Besar Barisan Nasional Dr. Zambry dan Setiausaha Kerajaan Negeri Dato? Dr. Abdul Rahman Hashim perlu mengambil tanggungjawab atas insiden kurafat yang memalukan ini.

"Jika insiden ini dalam pengetahuan Dr. Zamry dan Setiausaha Kerajaan Negeri Dato? Dr. Abdul Rahman Hashim maknanya mereka telah merestui kerja-kerja syirik yang dikutuk oleh Allah, " katanya dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily.

Mereka katanya mesti bertaubat dan memohon maaf kepada Sultan sebagai Ketua Agama Negeri dan seluruh rakyat beragama Islam dan dalam masa yang sama meletakkan jawatan.

"Jika perkara tersebut berlaku tanpa pengetahuan, mereka tidak layak memegang tugas besar Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan kerana kecuaian yang melampau.

"Siasatan mesti dibuat oleh jabatan Agama Islam Perak secepat mungkin tanpa rasa takut," katanya.

Bagi DYMM Tuanku Sultan Perak adalah disarankan demi menjaga nama baik baginda supaya membatalkan keberangkatan ke Sidang DUN pada 7 Mei inii kerana insiden yang mencemarkan institusi Raja sebagai Ketua Agama dan Payung Rakyat, katanya. Harakahdaily.

Laporan kepada Jabatan Agama Perak mengenai kegiatan "syirik" di DUN Perak dilakukan.

Satu laporan kepada Jabatan Agama Islam Ipoh terhadap kegiatan "syirik" di Dewan Negeri Perak telah di buat oleh Ngo Jamaiay yang diwakili oleh Zairul Azrul Zainal Abidin pada jam 11.00 pagi tadi. Pegawai bahagian Penguatkuasa , Ust. Faisal telah menerima laporan itu bagi pihak jabatan Agama islam Ipoh. Demikian antara kenyataan rasmi yang saya dapat dari Sdr. Zairul dalam panggilan melalui talipon sebentar tadi.

Beliau juga memaklumkan pada jam 2.30 petang ini satu memo rasmi akan dihantar sekali lagi kepada pihak berkenaan.

Laporan ini adalah rentetan dari kenyataan media ADUN saya Ahad lepas.

Kes Bomoh : Alhamdulillah, Saya mendapat bukti dan petunjuk lebih jelas

Alhamdulillah sehingga pagi ini saya mendapat bukti dan petunjuk lebih jelas mengenai perkhidmatan bomoh yang telah di bawa masuk ke dalam Dewan Negeri. Saya mengulangi sekali lagi pendirian saya sekali lagi untuk berkerja sama dengan semua pihak yang ingin melakukan siasatan mengenai kes ini supaya dapat menjelaskan kepada masyarakat siapakah sebenarnya yang menggunakan bomoh BN atau Pakatan Rakyat.

Selain itu saya juga berterima kasih dengan sokongan dan semangat yang diberikan oleh pendokong kebenaran dari seluruh negara kepada saya dalam kes ini. Ahli politik Ngo dan antaranya termasuklah sebuah pertubuhan OKU yang kebetulan saya menjadi penasihatnya, Pengerusinya menalipon saya kelmarin menyatakan 300 ahli OKU dalam persatuan itu berdiri teguh di belakang saya dan sanggup bersama saya ke mahkamah .