31 Januari 2010

RAZALEIGH BUKAN BACUL, PEJUANG RAKYAT. TAHNIAH!

ISMAILY BUNGSU
16 Safar 1431H

PEMIMPIN yang pak turut adalah pemimpin BACUL dan tak layak jadi pemimpin sebab kerjanya mahu isi perut sendiri dan tidak memikirkan rakyat jelata. Orang semacam itu baik jangan jadi pemimpin kerana tidak layak jadi pemimpin.

Ramai pemimpin sekarang macam IBRAHIM ALI adalah pemimpin Katak yang merapu dan gila publisiti murah dan kelihatannya dia akan menuju ruang mampus di PRU13 akan datang ini.

SAYA kagum dengan sifat kamu duhai Tengku Razaleigh. Kamu dipilih oleh rakyat dan suara kamu adalah suara rakyat dan kamu berhak untuk menyuarakan pandangan tentang royalti petroleum yang dituntut oleh kerajaan negeri itu meski kamu dalam kerajaan Barisan Nasional.

Kamu jangan sekali-kali ikut si kaki bodek yang namanya Mustapha, Ibrahim Ali dan Awg Adik yang jelas menjadi talit barut Najib yang mahu kasih bodoh orang Kelantan.

Mereka ingat orang kelantan bodoh atau bisa dicucuk hidung macam hidup mereka. Mereka salah tingkah dan akan menjahanamkan diri mereka di election yang akan datang. Lihatlah nanti!

Apa yang dilauknan oleh ekas Menteri Kewangan memang betul dan dia bebas untuk bersuara selagi ia tidak melanggar undang- undang dan disiplin parti walaupun berada di atas pentas pembangkang malam itu. Apa hak Najib mahu mempertikai? Suara Tengku adalah suara rakyat dan suara seluruh rakyat Malaysia termasuk Sabah dan Trengganu yang punya minyak. Apa BN ingat rakyat "stupid". Bagus mereka letak jawatan.

Tuduhan BN yang mengatakan tindakan bekas Pengerusi Petronas berbicara mengenai minyak adalah konon sebagai langkah awal untuk beliau menyertai pakatan pembangkang. Inilah kenyataan orang yang sudah muflis untuk berbicara yang sebenarnya dan kelihatan pemimpin BN mencuba bersilat kata, tetapi bangkai gajah tidak akan bisa disembunyikan

Saya memerhati tingkah Tengku dalam dunia politik. Dia bukan jenis pemimpin yang suka menjadi pak turut, malah pada zaman Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein Onn dan Tun Dr. Mahathir Mohamad, dia saya perhati tidak pernah menjadi pak turut, malah dia berani melawan arus kalau kepimpinan itu tidak betul, Nah, inilah pemimpin sejati bukan bacul macam Ibrahim Ali.

Iya, itulah yang saya perhatikan bicaranya selepas Majlis Solat Hajat dan Ceramah Perdana Royalti Petroleum di Stadium Sultan Muhammed IV malam lalu. Rakyat harus mengerti perjuangan seorang Tengku demi rakyat jelata.

Dalam perhimpunan itu seperti yang saya tulis di dua NOTA saya sbeelum ini, jugu turut hadir ialah Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan barisan Exco kerajaan negeri. Untuk bukti rakyat hadir seperti semut/lihat fotonya dan BN sila buka mata, hati dan minda

Ceramah Tengku mencetuskan kontroversi kerana beliau berada di atas pentas kerajaan negeri yang ditunjangi Pas, tetapi yang jelas kehadirannya berdasarkan prinsipnya yang mahu menegakkan keadilan dan memperjuangkan nasib rakyat Kelantan yang ditindas sejak dulu dan saya kira orang Trengganu, Sabah yang punya minyak pasti bersetuju, malah seluruh rakyat Malaysia akan akur apa yang diperkatakan kecuali Ibrahim Ali yang kerja ikut buntut Najib dan mahu menjadi jaguan tengek.

Tengku adalah orang yang terlibat dalam penubuhan Petronas dan berdasarkan Akta Kemajuan Petroleum dan dia Tan Sri Salleh Abbas tahu yang kerajaan negeri sememangnya berhak untuk menerima royalti sebanyak lima peratus walaupun pada kawasan bertindih dengan Thailand. Nah, apakah Najib, Ibrahim Ali, Mustapha dll buta mengenai hal ini?

Betullah kata Tengku bahawa kalaulah Kerajaan Pusat tidak yakin dengan kebolehan kerajaan negeri untuk menguruskan royalti itu, adalah lebih baik dicadang supaya sebuah jawatankuasa pemantau ditubuhkan untuk memastikan wang berkenaan diuruskan dengan baik, tetapi bukan melalui Wang Ehsan yang dipantau oleh UMNO sendiri. Jelas penipu!

Lewat ucapan malam itu Tengku berkata bahaya beliau sanggup menjadi jambatan kalau kerajaan pusat tidak yakin akan kerajaan Negeri untuk mengurus royalti minyak itu dan sikap BN melengah-lengahkan wang itu adalah satu sikap yang berdolak dalik dan jelas tidak ada keikhlasan untuk memperbaiki kehidupan rakyat yang tersepit.

Rakyat Sabah dan Sarawak harus melihat secara insaf keadaan ini dan tidak hairan kalau Sabah dan Sarawak jatuh ke tangan Pakatan, maka sistem royaliti itu bertukar menjadi WANG EHSAN dan akan dikuasai oleh BN seperti juga penubuhan JPPS masa pemerintahan PBS. Apakah PBS lupa hal ini atau pura-pura buta alias tuli?

Timbalan YDP PAS Kampar masuk hospital.

15 Safar 1431

Lebih kurang jam 10:45 pagi kelmarin saya menerima satu sms dari Penolong Setiausaha PAS Perak, Sdr. Ismad mengenai Timbalan YDP PAS Kampar, Ust. Shuib bin Hussin (gambar) telah dikejarkan ke Hospital Kampar akibat serangan jantung dan telah ditahan didalam Pusat jagaan Rapi (ICU) lebih kurang jam 11:00 pagi kemudian. Dikatakan dia Pengsan.

Kali terakhir saya menemui beliau ialah di Pejabt PAS Perak di Ipoh selepas selesainya Mesyuarat Harian PAS negeri pada khamis lepas. Saya sempat makan bersamnya.

Marilah kita doakan Ust.Shuib yang juga Timbalan Pengarah Jentera Pilihanraya PAS Perak cepat sembuh dan kembali bertugas untuk jemaah seperti biasa.

Zambry adalah MB mahkamah pada 9 Feb ini?

15 Safar 1431H.

Kelmarin saya dihubungi oleh wartawan dari Konsep Era Pakatan bertanyakan apakah rumus terakhir mengenai kemungkinan yang akan berlaku di Perak dengan dikaitkan dengan pengumuman Mahkamah Persekutuan pada 9 Februari akan datang.

Sesuatu yang baru saya katakan kepada wartawan itu. maklumlah apapun kita semua boleh jangkakan dan itulah suasana sekarang, macam macam ada.

Saya katakan bahawa antara yang saya jangka selain jangkaan DUN dibubarkan sebelum 9 Februari, namun kita juga kena fikir bahawa Mahkamah juga kemungkinan akan mengumumkan Zambry adalah Menteri Besar yang mewakilinya di Malaysia, maksud saya satu-satunya MB di malaysia yang naik cara mahkamah hanyalah Zambry.

Sesudah itu demi maruah Zambry akan ke Istana dan memohon perkenan DYMM Sultan Perak untuk pembubaran DUN Perak. Yang jelas kerajaan sementara Perak ditangannya dan dia seperti biasa akan pergunakan semua badan dan agensi untuk jadi komponen UMNO dan BN bagi menentang Pakatan Rakyat.

Apa pun hari 9 Februari semakin menghampiri kita, sehari yang berlalu makin dekat sehari dengan tarikh keramat itu.

Namun manakah rumus yang benar, kita tunggu dan lihat.