26 Julai 2013

Kuala Besut : ‘Kuala Ujian’

17 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

Saya membaca keputusan Pilihanraya Kecil DUN Kuala Besut melalui akhbar tempatan hari ini yang menyaksikan PAS gagal menawan DUN Kuala Besut daripada penguasaan UMNO/Barisan Nasional. Dalam erti kata lain, tawaran PAS kepada rakyat Kuala Besut untuk posisi 16 : 16 ditolak oleh rakyat DUN Kuala Besut yang mengambil keputusan untuk terus memangkah UMNO kelmarin.

280 terkorban, 7000 cedera sejak rampasan kuasa

17 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

(Puluhan ribu penyokong Morsiberarak ke Dataran Raba'ah malam tadi untuk himpunan Jumaat Furqan hari ini)

MESIR: Bantahan terhadap rampasan kuasa Presiden Mesir yang sah Dr Muhammad Morsi yang masuk minggu ketiga, telah menyaksikan ratusan terkorban ditangan tentera yang dipimpian jeneral Abdul Fatah Al-Sisi.

Khutbah Jumaat : “JANGAN TINGGALKAN AL-QURAN”

17 Ramadhan 1434 H. [MOD] -                    

اَلْحَمْدُ ِللهِ الْقاَئِلِ :
شَهْرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِىٓ أُنزِلَ فِيهِ ٱلْقُرْءَانُ هُدًۭى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَـٰتٍۢ مِّنَ ٱلْهُدَىٰ وَٱلْفُرْقَانِ
Bulan Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjadi pembeda antara haq dan batil” - Surah al Baqarah ayat 185.
اَشْهَدُ اَنْ  لاَ الهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبـَارِكْ عَلىَ سَيِّدَنـَا مُحَمَّدٍ وَعَلىَ الِهِ وَاَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ اِلىَ يَوْمِ الدِّيْنِ.
اَمَّا بَعْدُ،  فَيَا عِبَادَ الله اِتَّقُوْ اللهَ فَاِنَّ اللهَ مَعَ الْمُتَّقِيْنَ.
Muslimin yang dirahmati Allah,

Perakuan Pengislaman Tiga Anak Guru Tadika Batal & Tidak Sah

17 Ramadhan 1434 H. [MOD] -
 
M. Indira Gandhi (kanan) tersenyum ketika berjalan keluar dari Mahkamah Tinggi Ipoh bersama ibunya, R. Rengamah.
 
IPOH: Mahkamah Tinggi di sini pada Khamis memutuskan perakuan pengislaman terhadap tiga anak seorang guru tadika, M. Indira Gandhi, adalah batal dan tidak sah. 

Guru Besar Seri Pristana Ambil Cuti Sukarela Selepas Terima Ugutan Bunuh

17 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Guru besar SK Seri Pristana di Sungai Buloh mengambil cuti seminggu atas kehendaknya sendiri, berikutan kekecohan di media sosial mengenai isu murid makan di bilik persalinan.

Kawasan kerap kemalangan turun kepada 146

17 Ramadhan 1434 H. [MOD] - 

Kawasan kerap berlaku kemalangan di seluruh negara telah menurun kepada 146 tahun ini berbanding 183 kawasan tahun lepas, kata Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Ismail Ahmad malam tadi.

Beliau berkata antara lokasi itu ialah antara KM 12 hingga KM 70 di Kuala Lipis menuju Merapoh, KM 14 hingga KM 15 di Kuala Lumpur menuju Ipoh dan KM 4 hingga KM 13 di Johor Baharu menuju Air Hitam.

Jumaat Furqan: Penyokong Morsi di Raba'ah, Al-Sisi di Tahrir

17 Ramadhan 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily/-

(Berpuluh-puluh ribu rakyat sedang bergerak dari Masjid Nur,Abbasiyah selepas solat terawih ke dataran Raba'ah sebagai persediaan "Jumaat Furqan")

MESIR: Dua himpunan besar-besaran akan berlangsung hari ini masing-masing bagi menyatakan sokongan satunya kepada Presiden sah Dr. Muhammad Morsi yang digulingkan tentera, dan satu lagi kepada jeneral tentera Abdul Fatah As-Sisi yang menjadi dalang penggulinagn Morsi.

Lebih 2,000 terbunuh di Syria sepanjang Ramadan

17 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

BEIRUT 26 Julai - Sekurang-kurangnya 2,014 penduduk Syria dengan kebanyakannya tentera dan pemberontak terbunuh dalam perang saudara sejak umat Islam mula berpuasa di bulan Ramadan 10 Julai lalu.