21 Disember 2007

Jumlah Pelancong Malaysia Ke Macau Meningkat Hampir 100%

MACAU 20 Dis,-Menurut Agensi Berita Xinhua China, Wakil Jabatan Pelancongan Kerajaan Wilayah Pentadbiran Khas Macau China di Malaysia semalam mendedahkan bahawa dalam tempoh 11 bulan pertama tahun ini, jumlah pelancong Malaysia ke Macau telah melebihi 340 ribu orang, meningkat 97.3% berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu.


Beliau memaklumkan bahawa Malaysia merupakan penyumbang pelancong yang keempat terbesar bagi Macau. Jumlah pelancong Malaysia ke Macau dijangka akan mencatat 400 ribu orang pada tahun ini. Macau berharap agar jumlah pelancong Malaysia ke Macau melebihi 560 ribu orang pada tahun 2008.

Kehadiran pelancong Malaysia ke macau didorong oleh kekerapan penerbangan AirAsia dari Kuala Lumpur ke Macau sebanyak 4 kali sehari dan permulaan penerbangan semuaa MAS Kuala Lumpur – Macau pada bula lepas. Selain itu Airasia terbang dari Johor Bharu dan Kota Kinabalu ke Macau pada setiap hari

Hari ini merupakan ulang tahun ke-8 Macaukembali ke pangkuan China. Hari ini, pelbagai akhbar Macau telah mengeluarkan rencana untuk memuji kejayaan besar yang dicapai oleh Macau selepas kembali ke pangkuan China.

Akhbar Tai Chung mengeluarkan rencana bahawa Macau dapat mencapai kejayaan besar disebabkan oleh dasar "satu negara dua sistem",. Kejayaan ini di dorong oleh sokongan kerajaan China dan Negara lain serta usaha bersama oleh kesemua penduduk Macau.

Harian Cidadao mengeluarkan rencana bahawa selain usaha kerajaan Macau, kejayaan Macau juga disebabkan oleh sokongan kerajaan pusat dan dasar "satu negara dua sistem". Selain itu dasar "warga Macau mentadbirkan Macau" juga menyumbang kepada kemajuan dan kejayaan macau . Pemberiaan autonomi pada tahap tinggi, serta sistem perundangan yang ditetapkan oleh Undang-undang Asas telah menjamin pembangunan Macau secara stabil.