06 Oktober 2021

Jangka umum rentas negeri beberapa hari lagi

 

HISHAMMUDDIN Tun Hussein (kiri) bersama Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee (tiga dari kiri) melihat antara sumbangan makanan yang diserahkan pada Program Bakul Mindef Prihatin, di Kem Kementah, di sini, hari ini. - UTUSAN/MOHD FARIZWAN HASBULLAH 


PETALING JAYA: Tarikh kebenaran rentas negeri dijangka diumumkan dalam beberapa hari lagi selepas kadar vaksinasi dalam kalangan rakyat dewasa di Malaysia mencapai 90 peratus.

RON97 naik 1 sen

 

PETALING JAYA: Harga petrol RON97 akan naik satu sen, manakala RON95 dan diesel kekal sama mulai tengah malam ini.

Harga RON97 akan dinaikkan daripada RM2.76 kepada RM2.77, manakala RON95 dan diesel masing-masing kekal RM2.05 serta RM2.15 seliter.

Lukisan Muhammad Ali dijual RM4.173j

 LUKISAN Sting Like a Bee terjual dengan harga RM1.77 juta.

LUKISAN Sting Like a Bee terjual dengan harga RM1.77 juta.

New York: Koleksi lukisan tangan yang jarang dilihat milik Muhammad Ali berjaya dijual dengan harga hampir £733,760 (RM4.173 juta).

Lebih baik jadi sukarelawan daripada menganggur

 (DARI KIRI) Muhammad Izzad, Muhammad Khalif dan Putra Nuradery (kanan sekali) memilih kerjaya bidang sukarelawan bagi mendapatkan sumber kewangan ketika pandemik Covid-19. FOTO SAMADI AHMAD

(DARI KIRI) Muhammad Izzad, Muhammad Khalif dan Putra Nuradery (kanan sekali) memilih kerjaya bidang sukarelawan bagi mendapatkan sumber kewangan ketika pandemik Covid-19. FOTO SAMADI AHMAD

Putrajaya: Peluang pekerjaan yang terhad sepanjang pandemik Covid-19 membuatkan golongan belia memilih kerjaya dalam bidang sukarelawan walaupun menyedari insentif diterima adalah rendah.

88.4 populasi dewasa sudah divaksinasi sepenuhnya

 Mohamad Haikal Sharif Mohd Hashim, 13 ditemani bapanya, Mohd Hashim Ismail, 49 (kiri)  mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 daripada petugas kesihatan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Remaja  di Dewan Sekolah Kebangsaan Demit 2, Panji. Kota Bharu, semalam.

Mohamad Haikal Sharif Mohd Hashim, 13 ditemani bapanya, Mohd Hashim Ismail, 49 (kiri) mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 daripada petugas kesihatan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Remaja di Dewan Sekolah Kebangsaan Demit 2, Panji. Kota Bharu, semalam.

KUALA LUMPUR: Tinggal kurang dua peratus sahaja lagi bagi Malaysia mencapai sasaran 90 peratus populasi dewasa melengkapkan vaksinasi COVID-19.

Berdasarkan data yang dikongsi Kementerian Kesihatan (KKM) menerusi portal COVIDNOW, 88.4 peratus atau 20,698,852 golongan dewasa, sudah melengkapkan vaksinasi masing-masing setakat semalam.

Nama anak ada 19 perkataan

 

ANAK lelaki pasangan suami isteri, Arif Akbar dan Suci Nur Aisyiah kini memasuki usia dua tahun. – AGENSI

JAKARTA: Bapa kepada anak yang memiliki nama terpanjang, dengan 19 patah perkataan, di Tuban, Jawa Timur menghantar surat kepada Presiden Joko Widodo (Jokowi) kerana kesulitan mendapatkan surat kelahiran anaknya itu.

Rentas negeri semakin hampir, hanya 1.6 peratus untuk capai 90 peratus vaksinasi

 

PETALING JAYA: Berbaki 1.6 peratus untuk mencapai kadar lengkap 90 peratus vaksinasi Covid-19 populasi dewasa apabila semalam merekodkan jumlah 88.4 peratus.

Perkembangan itu sekali gus memberi gambaran awal bahawa sasaran 90 peratus boleh dicapai sekurang-kurangnya minggu ini seperti menepati hasrat kerajaan untuk membenarkan rentas negeri jika tercapai.

Wajibkan penjawat awam ambil vaksin selari syarak

 - Hiasan. FOTO NSTP

- Hiasan. FOTO NSTP

KUALA LUMPUR: Keputusan kerajaan mewajibkan penjawat awam mengambil vaksin COVID-19 berdasarkan pertimbangan tertentu, adalah sah dari sudut pandangan syariah dan perlu dipatuhi serta tidak boleh dianggap menyekat kebebasan individu di negara ini.