13 Oktober 2010

Rampasan kuasa terpahat dalam ingatan rakyat Perak.

Oleh : Hafizi Pauzi

BENTA PAHANG,, 9 Okt.:- Situasi politik di negeri Perak telah membuka mata ramai pihak, khususnya rakyat negeri Perak, betapa BN terdesak sehingga sanggup melakukan apa sahaja bagi memastikan memerintah semula Kerajaan Perak, Kerajaan Kudeta Perak yang dibentuk melalui cara rampasan kuasa, telah terpahat didalam ingatan setiap rakyat Perak.

Demikian penegasan ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim ketika memberi ceramah isu semasa di markas PKR PPSK Kg. Melayu Jerkoh Benta Pahang Darul Makmur, turut hadir member penerangan situasi politik Negara di dalam ceramah tersebut ialah Ahli Parlimen Indera Mahkota YB Azan Ismail dan beberapa pimpinan DAP Jerantut Pahang.

Menteri Besar Kerajaan Kudeta Perak, Dr. Zambry bin Abd. Kadir dilihat juga berbohong bila menyatakan bahawa BN memerintah Negeri Perak dengan mandat peralihan kuasa ,"ini adalah satu pembohongan besar dari Menteri Besar terhadap seluruh rakyat Negeri Perak khususnya, hakikatnya BN memerintah Negeri Perak dengan rampasan kuasa dengan membelakangkan peruntukan Undang-Undang Tubuh Negeri Perak yang sedia ada." tegas nya.

“bila orang Cina tidak takut lagi pada PAS, bila orang India tidak takut lagi kepada Islam yang menjadi teras perjuang Parti Islam seMalaysia… BN menjadi takut dan gerun” Tegas beliau merujuk kepada kemenangan Pakatan Rakyat di Perak akibat dari sokongan rakyat non muslim terhadap PAS meningkat.

Menurut beliau yang juga merupakan Ketua penerangan PAS Perak, “bila orang Cina tidak takut lagi pada PAS, bila orang India tidak takut lagi kepada Islam yang menjadi teras perjuang Parti Islam seMalaysia, bila pemimpin-pemimpin daripada BN, bekas-bekas tokoh BN sekarang berbondong-bondong keluar dari parti mereka, mereka masuk ke dalam parti Pakatan Rakyat”.

Inilah yang sedang berlaku di Perak, gelombang sokongan rakyat telah beralih arah kepada Pakatan Rakyat, ini yang berjadi mimpi ngeri buat BN dan komponennya, sehingga sekarang mereka (BN) masih menyebut Pakatan Rakyat sebagai Pakatan Pembangkang dengan hasrat bagi menglirukan rakyat.

Menurut Drs. Khalil lagi BN gerun dengan gelombang Pakatan Rakyat itu dan gelombang perubahan ini PRU 12 menjadi satu penanda aras kepada gelombang perubahan rakyat, pada 8 Mac 2008, Keputusan PRU12 telah menunjukkan BN telah hilang majorit 2/3 di Parlimen serta kehilangan kerajaan di 5 negeri .

Justeru, beliau menambah lagi, rakyat perlu berkorban tenaga,masa dan usaha bagi menyebarkan maklumat, kerja-kerja merayu serta memujuk rakyat agar memilih Pakatan Rakyat perlu digiatkan lagi bagi memastikan kemenangan Rakyat dalam PRU 13 nanti.

Tragedi 101010 di KM224 Petang Kelmarin

04 Zulkaedah 1431 H

Al-fatihah…

Umur persaraan wajib tak dinaikkan ke 60

04 Zulkaedah 1431 H

Kerajaan tidak bercadang untuk melanjutkan umur persaraan penjawat awam daripada 58 kepada 60 tahun, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata sebarang keputusan mengenai cadangan menaikkan umur persaraan perlu dikaji termasuklah kesan terhadap peluang kerja untuk golongan lepasan sekolah, kolej dan universiti serta keperluan sumber manusia dalam sektor tertentu dalam perkhidmatan awam.

"Ketiga (ialah) kesan ke atas usaha kerajaan ke arah bilangan yang wajar. Kalaupun tidak kecilkan perkhidmatan awam, (kita perlu) mengurangkan kos operasi kerajaan tanpa jejas perkhidmatan untuk rakyat.

"Keempat (ialah) tahap kesihatan anggota perkhidmatan awam, terutamanya menjelang umur persaraan 58, adakah mereka mampu terus bekerja atau tidak," katanya menjawab soalan Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) pada persidangan Dewan Rakyat di Kuala Lumpur hari ini.

Menjawab soalan sama ada langkah meningkatkan umur persaraan dapat mengelak tenaga muda yang kini bekerja di sektor awam daripada berhijrah ke sektor swasta, Mohamed Nazri berkata perkara itu dapat diatasi melalui semakan gaji oleh kerajaan dari semasa ke semasa serta pelbagai kelebihan lain bagi memastikan gaji sektor awam terus kompetitif.

"Contohnya, gaji yang diterima pegawai berkelulusan ijazah pada masa ini lebih baik daripada gaji yang ditawarkan oleh sektor swasta. Kedua, kenaikan pangkat berdasarkan tempoh perkhidmatan seperti untuk golongan pendidik, dan ketiga, kenaikan pangkat ikut kepakaran seperti dilakukan kepada pensyarah, pegawai perubatan dan penyelidik," katanya.

Bulan lepas, Presiden Cuepacs Omar Osman meminta kerajaan menaikkan umur persaraan daripada 58 kepada 60 tahun bagi 1.2 juta penjawat awam supaya seragam dengan amalan negara lain di rantau ini.

Menurutnya Malaysia masih ketinggalan berbanding negara jiran seperti Brunei, Singapura, Thailand dan Indonesia yang umur persaraan antara 60 dan 62 tahun.

Umur persaraan kakitangan kerajaan telah mengalami perubahan dua kali setakat ini. Pertama, pada 2001 apabila usia persaraan kakitangan sektor awam dinaikkan daripada 55 tahun kepada 56 tahun, kemudian dilanjutkan kepada 58 tahun pada 2008.

Malaysiakini/-

Galas: PAS turut senarai calon Orang Asli

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: Salhan K Ahmad

Sekurang-kurangnya lima nama telah dikenalpasti untuk disenaraikan sebagai calon PAS di Galas, kata pengarah pilihan raya kecil PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Daripada senarai tersebut, dua nama terdiri daripada kalangan masyarakat Orang Asli dan selebihnya kalangan pemimpin dan aktivis masyarakat tempatan.

"Kesemuanya memang dikenali oleh orang Gua Musang," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini

Beliau bagaimanapun enggan menamakan individu yang disenaraikan itu.

Senarai berkenaan juga belum dibincangkan dalam mesyuarat dewan harian PAS pusat, katanya.

Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim berkata, nama-nama berkenaan dicadangkan bagi memenuhi kemahuan akar umbi.

Ditanya mengenai pertimbangan yang akan digunakan dalam memilih calon kali ini, Tuan Ibrahim berkata: "Kita pilih calon yang boleh bergelumang dengan rakyat di situ."

Mengulas kesediaan PAS untuk menurunkan wakil daripada masyarakat Orang Asli di situ, Tuan Ibrahim berkata, pertimbangan tersebut dilakukan berdasarkan keputusan pilihan raya umum sebelum ini.

Sokongan daripada kira-kira 2,000 pengundi Orang Asli terhadap PAS meningkat meningkat sehingga 20 peratus dalam pilihan raya lalu di enam peti undinya -- Belatim, Bihau, Balar, Sungai Ber, Lojing dan Hau.

Selain itu, Galas juga mempunyai bilangan pengundi Cina paling ramai berbanding kawasan lain di Kelantan - seramai kira-kira 1,900 orang di peti undi Bandar Baru, Bandar Lama dan Kampung Baru Hilir.

Kawasan selebihnya -- Sungai Terah, Kampung Batu Papan, Kampung Pulai dan Lepan Tupai menempatkan majoriti pengundi Melayu di Galas -- seramai kira-kira 6,200 orang daripada keseluruhan lebih 11,500 pengundi.

Tindakan PAS mengambil kira calon daripada kalangan masyarakat Orang Asli itu kelihatan konsisten dengan kenyataan timbalan pesuruhjaya II PAS Kelantan Datuk Husam Musa untuk mengambil kira komitmen masyarakat Orang Asli terhadap PAS.

Antara wakil masyarakat Orang Asli yang dikenali di kalangan masyarakat Gua Musang ialah Pandak Panjang Ey, yang kini dilihat mesra dengan PAS Kelantan.

Beliau hadir bersama sekumpulan masyarakat Orang Asli Temiang Gua Musang dalam satu program ramah mesra anjuran kerajaan negeri di kediaman rasmi menteri besar Selasa lalu, lapor Harakahdaily.

Turut hadir di majlis itu ialah timbalan menteri besar Datuk Ahmad Yakub; speaker DUN Kelantan, Datuk Nasruddin Daud dan exco kerajaan negeri.

Sementara itu, seorang penduduk tempatan, Mazlan Jaafar berkata, beliau mengambil sikap terbuka sekiranya PAS mengambil pendirian untuk mencalonkan wakil Orang Asli.

"Kalau dia berkebolehan, maksudnya dia boleh berkhidmat, kita akan sokong. Tapi, setahu saya PAS belum putuskan sesiapa untuk jadi calon," kata Mazlan, seorang kakitangan Majlis Daerah Gua Musang.

Tambahnya, Orang Asli pada masa kini tidak lagi boleh dipandang rendah kerana terdapat di kalangan mereka yang berkebolehan.

"Orang Asli sekarang bukan macam dulu, ramai yang berkebolehan. Mungkin tidak ramai yang masuk universiti tapi mereka berkebolehan," katanya lagi.

Ketika ditanya lanjut, Mazlan berkata, beliau lebih cenderung untuk memilih calon dari kalangan orang Melayu kerana golongan berkenaan membentuk majoriti di kawasan tersebut.

"Tapi kalau sesiapa pun calon itu, kalau berkebolehan, kita akan sokong," katanya lagi ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Malaysiakini/-

PAS: 'Penghijrahan' masalah nasional, bukan Kelantan

04 Zulkaedah 1431 H

Rayuan Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara pulang menunjukkan bahawa penghijrahan menjadi masalah nasional dan masalah Kelantan semata-mata, kata ketua penerangan PAS.

Idris Ahmad berkata, di negeri pimpinan BN seperti Johor juga menyaksikan puluhan ribu rakyatnya berulang-aling ke Singapura bagi tujuan kerja,

"Kenapa pihak Umno tidak menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat Johor yang memang negeri Umno," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sehubungan itu, Idris (kiri) mengingatkan supaya isu penghijrahan di Kelantan tidak dijadikan sebagai modal dalam pilihan raya kecil Galas - yang didakwanya sering digunakan - kerana ia akan menjadi "paku buah keras" kepada BN.

"PAS ingin mengingatkan kepada pemimpin Umno yang selalu menjadi modal kempen dalam setiap kali pilihan raya kecil Kelantan, menuduh kerajaan Kelantan gagal memberi peluang pekerjaan sehingga ramai rakyatnya berhijrah ke luar Kelantan.

"Modal inilah juga yang akan didendangkan dalam pilihan raya kecil Galas pada 4 November nanti," katanya membuat jangkaan awal.

Kelmarin timbalan perdana menteri menggesa penuntut Malaysia yang menamatkan pengajian dan rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara supaya pulang berkhidmat dalam negara.

Beliau dilaporkan berkata, dalam tempoh 10 tahun akan datang, banyak peluang pekerjaan di Malaysia dan kerajaan tidak mahu ia diisi oleh rakyat asing.

Muhyiddin dipetik sebagai berkata hampir 700,000 rakyat Malaysia kini berada di luar negara dan memberikan khidmat yang baik di syarikat-syarikat gergasi luar negara.

Malaysiakini/-

S'gor anjur seminar pemerkasaan ulama

04 Zulkaedah 1431 H

Kira-kira 600 peserta terdiri daripada mufti, penceramah, cendiakawan Islam, pendakwah, NGO serta ulama di Selangor menghadiri Multaqa Sultan Sharafuddin Idris Shah dan Seminar Pemerkasaan Ulama Selangor yang bertujuan membincangkan mengenai perkembangan Islam di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu dan Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berkata multaqa itu juga bertujuan melihat permasalahan berhubung penyebaran dakwah dan kaedah terbaik mengatasinya.

"Kita mencari kaedah terbaik bagaimana untuk menyampaikan dakwah seperti mengambil idea dari pelbagai negara tetapi apabila ingin mengaplikasikannya di Malaysia apa sahaja yang diambil dari luar perlu disesuaikan dengan realiti di negara ini.

"Dalam kita memfokuskan kepada usaha dakwah di kalangan umat Islam di negara ini pada masa yang sama memandangkan kita mempunyai rakyat berbilang kaum pemahaman tentang Islam juga harus diberitahu kepada kaum lain supaya tidak timbul salah faham terhadap agama ini," katanya dalam sidang media di Shah Alam hari ini.

Hasan berkata demikian selepas Majlis perasmian Multaqa dan seminar selama sehari itu oleh Tengku Panglima Diraja Selangor Tengku Sulaiman Shah mewakili kekandanya Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah di Shah Alam hari ini.

Turut hadir Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Program anjuran bersama Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Jabatan Mufti Selangor dan Jabatan Agama Islam Selangor itu juga bertujuan menyuntik nafas baru dalam penyampaian mesej Islam, menyatukan hala tuju dakwah serta memupuk kesatuan dan meredakan perbezaan dalam pemikiran di kalangan peserta.

Selain itu Hasan berkata tanggungjawab untuk menyebarkan dakwah Islam bukan sahaja terletak di bahu para ulama, pendakwah dan penceramah malah pihak lain seperti ketua jabatan dan NGO juga perlu memegang tanggungjawab itu dalam memastikan mesej yang hendak disampaikan diterima oleh semua pihak.

"Sudah sampai masanya juga kita kumpulkan pihak yang mempunyai intelektual terlatih dalam bidang dakwah seperti mempunyai ijazah sarjana muda, ijazah sarjana dan doktor falsafah (Phd) dalam bidang dakwah bagi membolehkan kita memperolehi lebih banyak ilmu yang bermutu," katanya.

Malaysiakini/-

Speaker tolak usul tergempar pengetua 'rasis'

04 Zulkaedah 1431 H

Speaker Dewan Rakyat hari ini menolak usul tergempar yang dicadangkan Lim Kit Siang (Ipoh Timur) bagi membahaskan isu dua pengetua sekolah yang didakwa mengeluarkan kenyataan 'rasis'.

"Saya telah dimaklumkan bahawa JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam) telah memulakan tindakan tatatertib ke atas kedua-dua guru besar ini.

"Maka isu ini tidak perlu disegerakan," kata Tan Sri Pandikar Amin Mulia (kiri).

Pada 8 Oktober lalu, Lim menghantar usul untuk membahaskan kes dua pengetua di Johor dan Kedah yang didakwa menghamburkan kata-kata perkauman dan berbentuk penghinaan kepada pelajar-pelajar mereka pada Ogos lalu.

Pemimpin popular DAP itu dilaporkan berkata usul berkenaan terpaksa dikemukakan kerana selepas 57 hari berlalu, kerajaan didakwa gagal bertindak.

Menurutnya juga, ia merupakan tamparan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang membuat gesaan antarabangsa berhubung keganasan, toleransi sifar terhadap perkauman dan polisi 1Malaysia.

Usul berkenaan, katanya dibuat menurut peraturan mesyuarat 18(1) dan dihantar kepada Pandikar meminta Dewan ditangguhkan bagi membolehkan perkara itu dibahaskan.

Malaysiakini/-

M'sia disaran gubal Akta Jenayah Sihir

04 Zulkaedah 1431 H

Malaysia disaran agar menggubal Akta Jenayah Sihir bagi membanteras kegiatan jenayah menggunakan ilmu hitam melalui mekanisme perundangan.

Pensyarah Undang-Undang Kolej Antarabangsa Ikip Dr Mahyuddin Ismail berkata, penggubalan akta berkenaan memberikan kuasa kepada pihak yang berkenaan untuk mengambil tindakan berhubung jenayah membabitkan sihir.

"Bukan hanya di Malaysia, tetapi negara-negara lain juga mengalami masalah sama (sihir) tetapi tidak ada penyelesaian dari segi undang-undang. Sebenarnya, jenayah sihir ini boleh dibuktikan di mahkamah syariah dan sivil,"

katanya ketika membentangkan kertas kerja Pelaksanaan Undang-Undang Jenayah Sihir pada seminar Undang-Undang Jenayah Sihir di Kuantan hari ini.

Seminar itu dirasmikan Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan Datuk Rahman Md Yunus.

Dr Mahyuddin berkata akta tersebut juga perlu mengandungi peruntukan bagi penubuhan Jabatan Siasatan Jenayah Sihir di bawah Polis Diraja Malaysia,

yang berkuasa menyiasat dan menjalankan segala prosedur berkaitan untuk membanteras kegiatan jenayah membabitkan ilmu sihir.

Beliau juga mencadangkan jabatan itu dibantu lembaga penasihat khas daripada golongan berpengalaman luas dalam bidang berkaitan sihir kerana mereka perlu menyiasat suatu jenayah yang sukar dikesan dengan mata kasar.

Dengan penubuhan jabatan berkenaan, maka proses undang-undang iaitu aduan, siasatan, tangkapan, penggeledahan, pendakwaan dan perbicaraan akan dapat dilaksanakan, katanya.

Pada sidang akhbar selepas itu, Rahman berkata perlaksanaan undang-undang jenayah sihir tidak mustahil untuk direalisasikan, namun memerlukan kajian menyeluruh.

Beliau berkata cabaran utama pelaksanaan akta itu ialah pendakwaan di mahkamah kerana memerlukan bukti zahir dan kukuh.

Justeru, katanya, seminar anjuran bersama Kolej Antarabangsa Ikip dan Yayasan Pahang itu diharap dapat membincangkan isu berkenaan dengan lebih mendalam, selain menjadi perintis kepada pihak lain bagi merealisasikan perlaksanaan undang-undang jenayah sihir.

Malaysiakini/-

PERKASA HANYA GIMIK DAN MODAL POLITIK UMNO UNTUK MENGGANGGU PENTADBIRAN DI NEGERI PAKATAN RAKYAT

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: mohd hafez

IPOH 11 September, Pengarah Institut Pemikir Muda Malaysia, Saudara Mohd Hafez Sabri, dalam kenyataan medianya mempertikaikan agenda perjuangan PERKASA yang kononnya berjuang untuk orang Melayu.

Motif yang diperjuangkan kononnya untuk membela nasib orang Melayu dengan mengadakan demontrasi jalanan dan menyemai sentimen perkauman secara melampau mengundang pelbagai persoalan.

Malahan PERKASA hanya dilihat vokal dan lantang di negeri-negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat sahaja.

Beliau menyatakan, kita serba maklum bahawa demontrasi dan memorandum bantahan yang dikemukakan oleh PERKASA adalah sekadar gimik politik yang dipimpin oleh ahli politik umno yang semakin dipinggirkan dalam arena politik negara.

Isu untuk memperjuangkan nasib bangsa Melayu juga seolah-olah hanya wujud di negeri-negeri Pakatan Rakyat sedangkan PERKASA perlu tegas dan berani membawa tuntutan kepada kerajaan pusat yang kini di bawah UMNO/BN.

Beliau juga mempersoalkan apakah relevennya kemujudan PERKASA ini, sedangkan hak dan keistimewaan orang-orang Melayu telah termaktub dan dijamin di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Malahan isu mengenai kedaulatan Raja-Raja Melayu yang kononnya PERKASA perjuangkan sebenarnya lebih banyak terhakis hilang hak keistimewaan tersebut di bawah pemerintahan UMNO/BN semenjak 50 tahun sebelum ini.

Selain itu beliau juga menyatakan PERKASA ingin dilihat kononnya berjuang membela nasib orang-orang Melayu yang katanya kian terpinggir.

Namun, ia sebenarnya lebih sekadar gimik dan modal politik yang diperkudakan untuk meraih populariti di kalangan orang-orang Melayu apabila jelas UMNO kini semakin ditolak oleh rakyat dan orang-orang Melayu sendiri.

Beliau menyatakan lagi, pihaknya melihat jika PERKASA mahu membela nasib orang Melayu di Negara ini, terlebih dahulu

PERKASA perlu memberi desakan dan tuntutan kepada parti pemerintah negara ini yang mana jelas dan nyata selama ini gagal membangunkan dan memperkasakan kekuatan bangsa Melayu daripada aspek ekonomi, sahsiah, minda dan politik sejak 50 tahun lepas.

Memetik ucapan beliau, “ Kami selaku Anak Muda Generasi baru melihat agenda politik yang membawa fahaman berjuang sekadar untuk membela nasib sesuatu kaum adalah bersifat untuk kepentingan sendiri dan elit-elit tertentu sahaja.

Sedangkan agenda memperkasakan rakyat pelbagai bangsa di negara ini perlu menjadi keutamaan bagi memastikan negara ini hidup bersama secara harmoni dan berkasih-sayang.”

“ Malahan agenda pembanterasan jenayah rasuah dan memperkukuh nilai keadilan dalam pentadbiran adalah keutamaan untuk membina negara ini memacu pertumbuhan dan kemakmuran negara.”

Beliau mempersoalkan apakah PERKASA adalah perkakas kepada UMNO, jika dilihat mirip dan modus operandi apa yang kononnya diperjuangkan adalah sama sahaja iaitu sentimen perkauman yang menebal dalam agenda perjuangannya.

“ Kita mempertikaikan apa motif PERKASA yang hanya lantang di negeri-negeri Pakatan Rakyat tetapi membisu, lesu dan kaku apabila berada di negeri-negeri di bawah kerajaan UMNO/Barisan Nasional.

“ Ke manakah suara pembelaan PERKASA apabila melihat nasib Bahasa Melayu semakin dipinggirkan? Ke manakah pembelaan PERKASA tatkala undang-undang Islam dipermain-mainkan apabila Mahkamah Syariah dianggap tidak setaraf dengan Mahkamah Sivil?

Ke manakah suara-suara vokal PERKASA apabila pemimpin-pemimpin tertinggi UMNO yang berbangsa Melayu terpalit dengan pelbagai skandal moral, rasuah dan penyelewengan kuasa? “ soal beliau

Justeru, Generasi Anak Muda Institut Pemikir Muda Malaysia sekali lagi mengingatkan agar rakyat bijak dan pintar menilai agenda sempit yang dibawa oleh PERKASA dari masa ke masa. .

Bangsa Melayu kian terpinggir dalam dunia persaingan sejagat adalah berpunca dari kegagalan UMNO sendiri selaku pentadbir negara selama 50 tahun ini kerana gagal menterjemahkan Islam sebagai cara hidup atau serta tidak melaksanakan ajaran Al-Quran dan Sunnah sepenuhnya di negara ini.

Repot polis

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: Mohd Syamil Azhar.

LENGGONG: Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Perak, Haji Razman Zakaria sekali lagi membuat laporan polis berhubung penyelewengan dalam pengurusan Felcra.

Laporan kali ini berhubung geran subsidi pendidikan bernilai RM1 juta kepada Taj Internasional College yang disampaikan pada majlis hari raya anjuran Felcra Berhad di Changkat Lada, Pasir Salak baru-baru ini.

Haji Razman, ketika ditemui selepas membuat laporan mengenainya di Balai Polis Lenggong jam 1.08 petang 7 Oktober lalu, berkata penyampaian geran bernilai jutaan ringgit itu telah tersasar daripada matlamat asal penubuhan Felcra.

Katanya, penyampaian geran itu oleh Pegawai Eksekutif Felcra Bhd, Juziman Basir kepada Ketua Pegawai Eksekutif TIC, Tina Tajuddin, iaitu anak kepada Pengerusi Felcra Berhad, Datuk Tajuddin Abdul Rahman sendiri ternyata menunjukkan berlaku penyelewengan dan salah tadbir kewangan Felcra.

"Pendapatan hasil ladang milik anak syarikat Felcra seharusnya dipulangkan kepada peserta-peserta Felcra sendiri, tapi malangnya berdasarkan kajian yang kita lakukan didapati banyak bverlaku penyelewengan.

"Kita dapati pulangan kepada peserta-peserta terlalu rendah berbanding pulangan hasil daripada projek diusahakan secara persendirian," katanya.

Hadir sama Setiausahanya, Sdr Azni Mohamed Zamri, Ketua Penerangan PAS Lenggong, Sdr Mohamad Saidi Sobri dan Penolong Pendaftar Sementara Suruhanjaya Pilihan Raya, Sdr Ahmad Maher.

Haji Razman berkata, pulangan kepada peserta-peserta yang rendah dipercayai berpunca daripada salah urus tadbir dan perbelanjaan hasil pendapatan Felcra kepada perkara-perkara yang tidak memberi manfaat kepada yang yang berhak menerimanya.

Katanya yang juga Yang DiPertua PAS Lenggong, laporan polis dibuat supaya pihak berkuasa menjalankan penyiasatan bagi memastikan tiada penyelewengan dan penyalahgunaan wang Felcra Berhad di semua peringkat.

PEMBERIAN KONSESI BALAK: SPRM JELAS ALAT UMNO

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: DR RAJA AHMAD AL-HISS

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) kecewa dengan sikap tidak profesional Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Perak Nooraziah Abd Manaf yang akan menjalankan siasatan dengan menjadikan kenyataan

yang disiarkan di dalam media terhadap kandungan surat layang mendakwa berlaku penyelewengan membabitkan pemberian konsesi balak berjumlah RM21.5 juta sepanjang 11 bulan pemerintahan Pakatan Rakyat (PR) di Perak.

Sepatutnya SPRM yang tidak berpihak di dalam memastikan pandangan rakyat bahawa keadilan SPRM di dalam memastikan unsur rasuah jelas tidak mencerminkan ketelusan sebenar.

Ini kerana pelbagai aduan yang pernah di laporkan terhadap pimpinan Umno dan Barisan Nasional (BN) sebelum ini serta terkini tidak langsung menunjukkan ketelusan terhadap badan penting itu. Jelas bahawa SPRM seperti alat kepada Umno / (BN) dan tunduk kepada apa sahaja aduan selama ini.

DPPN Pk mencabar agar SPRM tidak sahaja menyiasat berkaitan surat layang terhadap pemerintahan PR Perak selama ini, tetapi perlu juga menyiasat perkara yang sama semasa pemerintahan BN dahulu dan juga sekarang.

Jika sebaliknya hanya siasatan terhadap pimpinan PR sahaja, jelas SPRM tidak adil serta telus di dalam menjalankan tugas sebenar mereka.

GALAS - JIKA MAIN PROVOKASI, MEREKA SILAP TEMPAT

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: WFAUZDIN NS

PRK Dun Galas tidak dapat mengelak pertembungan di antara Umno dan PAS. Ada ramalan yang menyebut bahawa akan terdapat lebih dari seorang calon bebas akan bertanding, namun pertarungan sebenar adalah hanya tertumpu kepada dua parti terbesar ini. Umno yang dasarnya Kebangsaan, manakala PAS pula dasarnya Islam. Inilah dua parti yang ditawarkan kepada seluruh rakyat di Dun Galas.

PAS lebih awal memberi peringatan kepada semua jentera dan penyokongnya agar tidak melayani sebarang provokasi daripada pihak lawan. Tidak pernah pihak lawan tidak mengadakan provokasi di dalam mana-mana pilihanraya sebelum ini termasuk provokasi dari pihak media di bawah kawalan mereka.

PAS sebagai sebuah parti yang amat berpengalaman di dalam Pilihanraya, tentunya arif dengan bentuk provokasi mereka.

Namun ingin diingatkan kepada Umno, sekiranya mereka masih ingin `bermain' dengan provokasi seperti sebelum ini, mereka sebenarnya silap tempat.

Galas bukan seperti di Bagan Pinang yang mana provokasi yang dimainkan sedikit sebanyak menguntungkan mereka. Di Bagan Pinang banyak kita lihat berbagai aksi samseng mewarnai suasana kempen di sana. Akhirnya mereka menang di Bagan Pinang.

Galas, sebuah kawasan yang berada di dalam Negeri Kelantan. Bukan saya ingin melabelkan orang-orang Kelantan ini `gedebe', tetapi semua tahu orang-orang Kelantan tidak sama dengan orang-orang negeri lain.

Kita masih ingat, di Bagan Pinang bagaimana puak-puak yang mulanya ingin tunjuk `berani dan samseng' untuk menakutkan penyokong-penyokong dan jentera PAS, tetapi apabila tibanya jentera kempen dari Kelantan membantu, puak-puak ini mula `menekan brek'.

Sifat orang-orang Kelantan yang sanggup menyahut cabaran walau di mana bumi dipijak itulah yang membezakannya dengan masyarakat negeri lain.

Inilah yang amat dikhuatiri oleh PAS Kelantan. PAS Kelantan bimbang jika Umno terlupa bahawa mereka sekarang sedang `bermain' di Negeri Kelantan. Silap besar jika mereka masih ingin menggunakan taktik yang sama seperti di Bagan Pinang.

Mereka boleh berkempen atau berlakon menjadi `penoreh getah' seperti yang telah mereka lakukan di PRK Dun Manek Urai dahulu, mereka boleh menjadi `Penyumpit' kali ini tetapi mereka dinasihatkan agar tidak bermain dengan provokasi yang keterlaluan.

Kita tetap yakin, di bawah kepimpinan Tuan Guru Nik Aziz selaku MB Kelantan yang selalu mengingatkan rakyat Kelantan agar berakhlak dan bermoral tidak akan melayani provokasi jauh sekali untuk memulakannya.

Itu harapan kita, tetapi kadangkala `orang yang bersungguh ingin menjual, ada juga yang teringin membeli'nya.

Jentera BN Galas: PRK paling telus bawah Ku Li?

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: Shaharul Shafie

Pertamanya, saya ingin mengucapkan tahniah kepada Tengku Razaleigh Hamzah di atas penerimaan beliau untuk menjadi Pengarah Pilihanraya Kecil bagi DUN Galas yang bakal dilangsungkan pada 4 Oktober nanti.

Perlantikannya merupakan satu titik penting di dalam melahirkan satu pilihanraya kecil yang dijangka lebih selamat, tersusun dan lebih telus jika dibandingkan dengan beberapa siri pilihanraya kecil sebelum ini.

Awal-awal lagi semalam Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed mengumumkan semasa di Universiti Malaysia Kelantan bahawa rakyat negeri Kelantan terutamanya di kawasan Galas supaya tidak mengharapkan projek-projek segera sepertimana yang pernah digula-gulakan sebelum ini semasa pilihanraya kecil yang lalu oleh Barisan Nasional (BN).

Persoalannya ialah adakah penarikan taktik tegar BN ini adalah hasil kesepakatan dengan Tengku Razaleigh supaya beliau bersetuju menjadi Pengarah jentera pilihanraya Umno-BN di Galas? Mungkin ya, mungkin tidak.

Bagi pendapat penulis, ia berkemungkinan ya. Bagi yang mengenali aspirasi Tengku Razaleigh yang selama ini kurang gemar dengan taktik gula-gula dan janji-janji yang diamalkan oleh jentera BN sebelum ini pastinya ini merupakan syarat untuknya bersetuju menerima jawatan tersebut.

Walaupun Mustapa atau Tok Pa adalah Ketua Perhubungan Umno Kelantan yang juga ketua kepada Tengku Razaleigh apabila pilihanraya DUN Galas rancak berkempen, Tengku Razaleigh telah diberikan kad super VVIP sementara untuk membuat keputusan besar mengenai hala tuju jentera kempen mereka nanti.

Tahukah anda selain dari ketiadaan gula-gula manis BN kali ini di Galas, apakah lagi bentuk kesepakatan atau syarat yang menyebabkan Tengku Razaleigh menerima jawatan itu untuk tempoh singkat itu? Kita boleh mengandaikan bahawa Tengku atau nama gelaran politiknya,

Ku Li mungkin memberi peringatan kepada pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) supaya tidak campur tangan atau membantu jentera kali ini.

Dengan hubungan yang akrab yang boleh dilihat di antara Tok Pa dan Ibrahim Ali (atau Tok Him) pastinya persetujuan itu dicapai bagi menghormati Ku Li bagi memberi laluan kepadanya untuk memeta strategi bagi menawan kerusi DUN Galas dengan cara yang profesional lagi telus.

Tok Him awal-awal lagi semalam juga membuat kenyataan bahawa beliau akan turun meninjau Galas atas nama Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas dan ahli-ahli Perkasanya akan membantu sama ada Umno atau PAS atas kapasiti diri mereka di dalam parti itu sendiri.

Nasib baiklah, masalah komunikasinya yang baru-baru ini dengan tiga pemimpin utama Umno iaitu Setiausaha Agungnya, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz dan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin boleh dijadikan alasan sebagai menutup bentuk

’persepakatan’ dengan Ku Li. Walaubagaimanapun, apa yang penulis katakan di sini hanyalah andaian semata-mata tetapi suatu andaian yang boleh dikira menepati dengan suasana di sebalik tabir politik Umno dan Perkasa pada ketika ini yang tidak dilihat dengan mata kasar kita.

Penulis mengandaikan Umno dapat mengurangkan belanja pilihanraya terutamanya di dalam menyenaraikan senarai gula-gula atau projek kepada penduduk Galas kerana keperibadian Ku Li sendiri yang menolak strategi-strategi berkenaan. Memang satu kerugian kepada penduduk Galas sendiri yang mungkin sesetengahnya sudah pun berkira-kira atau berharap untuk mendapat sesuatu daripada

’peluang’ pilihanraya kecil sebegini sepertimana pengundi-pengundi di dalam PRK yang lalu. Mungkin rakan-rakan pengundi di Batu Sapi, Sabah yang lebih beruntung kerana bakal menerima ’peruntukan’ di Galas dan ditambah lagi dengan peruntukan gula-gula yang sudah disediakan BN semasa di Batu Sapi nanti.

Mengenai Perkasa, Ku Li juga tidak suka Perkasa menakut-nakutkan pengundi bukan Melayu di Galas terutamanya kaum Cina yang bimbang dengan sikap perkauman yang dilihat menjadi-jadi di dalam pertubuhan NGO Melayu itu.

Jangan kita lupa jumlah pengundi Cina di sana adalah yang terbesar di dalam mana-mana DUN di negeri Kelantan. Apabila gula-gula dan Perkasa dapat dielakkan, pastinya akan mengurangkan ketegangan pilihanraya kecil yang bakal berlangsung ini dan akhirnya ketelusan di dalam kempen BN pimpinan Ku Li kali ini akan menjadi contoh kepada kita semua.

Sungguhpun demikian, di masa Ku Li ingin memastikan pilihanraya kecil ini menjadi lebih satu pertandingan yang penuh profesional dan telus, beliau perlu bimbang dengan hasil daripada pilihanraya itu nanti.

Sepanjang proses kempen yang sudah pun bermula sekarang secara tidak rasminya, sehinggalah jam 12 tengah malam 3 November nanti, Ku Li pastinya tiada masalah untuk memimpin sekumpulan jentera Umno tanpa tangan-tangan Umno pusat yang mengganggunya.

Tetapi nasibnya dalam politik BN bakal ditentukan dengan keputusan yang bakal diumumkan bila-bila masa antara jam 8 ke 9 malam keesokan harinya pula di Pusat Sivik Gua Musang.

Ku Li tidak dinafikan seorang pemimpin tempatan dan nasional yang dihormati oleh kawan tetapi lebih disegani oleh lawan.

Faktor kekuatan Ku Li yang sudah menjadi ahli Parlimen Gua Musang hampir 36 tahun itu sejak tahun 1974 selain dari taraf kebangsawanannya di Kelantan merupakan faktor penting yang perlu digeruni oleh lawannya terutamanya dari PAS.

Hanya memakai baju BN tetapi Ku Li lebih mesra dengan kebanyakan polisi-polisi dan agenda perjuangan Pakatan Rakyat (PR) khususnya PAS di negeri Kelantan sejak beberapa tahun ini.

Sokongan padunya kepada kerajaan PAS pimpinan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk menuntut royalti petroleum daripada Petronas dilihat sebagai satu titik pertemuan di antara aspirasi perjuangannya dan juga perjuangan PAS di negeri itu yang bersandarkan kepada pembangunan rakyat.

Malah, Ibrahim Ali sendiri yang mempunyai Perkasa hari ini tidak mengendahkan urusan royalti petroleum walaupun sebagai anak negeri itu sendiri. Malah Tok Him lebih nampak setuju dengan konsep wang ihsan dari kerajaan pusat yang disalurkan melalui Tok Pa dan kakitangannya di negeri itu.

Detik ini amatlah sukar bagi Ku Li tetapi bernasib baik kerana pimpinan Umno pusat dijangkakan akan membiarkan beliau mengetuai jentera Umno mengikut acuannya sendiri. Namun begitu, masa masih begitu awal untuk menganggapnya sedemikian.

Ini kerana macam-macam boleh berlaku bila sudah tiba musim berkempen. Walaubagaimanapun, baik buruknya keputusan pilihanraya nanti bakal memberi kesan kepada Ku Li sendiri.

Saya yakin Ku Li tidak bersetuju pada awalnya atau pun berkira-kira untuk menerima pelawaan ke jawatan pengarah pilihanraya itu yang pada lazimnya diberikan kepada Timbalan Presiden Umno atau kepada salah seorang Naib Presiden Umno.

Bagi menunjukkan kesetiaannya kepada Umno, Ku Li terpaksa tidak menolak jemputan khas tersebut. Walaupun beliau berada lama di Ireland dan United Kingdom sejak penyandang kerusi DUN Galas,

Allahyarham Che Hashim Sulaima pulang ke Rahmatullah, namun dengan dunia serba moden dengan komunikasi hebat membolehkan Ku Li berhubung dengan pimpinan Umno atau dihubungi oleh mereka untuk berbincang syarat-syarat penerimaannya untuk jawatan tersebut.

Penulis sekali lagi menjangkakan pilihanraya kecil ini bakal berjalan dengan lancar dan penuh profesional hanya jika jentera BN diketuai oleh Ku Li dan jentera PAS pun dilakukan dengan penuh telus.

Mungkin ada sedikit kekecohan yang akan berlaku semasa keadaan semakin memuncak semasa di penghujungnya. Namun, pilihanraya kecil ini bakal dilihat untuk menjadi PRK yang terbaik lagi tersusun yang tidak pernah disaksikan oleh SPR sendiri dan juga orang ramai selama ini terutamanya siri-siri PRK selepas tsunami politik 2008.

Jika ditanya tentang andaian keputusan PRK Galas kelak kepada penulis, dari pengamatan di peringkat awal ini,

biarlah penulis berkata begini iaitu PAS kena bekerja keras untuk mempertahankan DUN Galas dan tidak terlalu yakin untung menang. Faktor calon, sokongan orang Asli dan ketokohan kepimpinan Nik Aziz bakal memainkan peranan besar bagi mengekalkan kerusi tersebut.

DUN Galas baru sahaja diperolehi oleh PAS semasa pilihanraya umum lalu selepas berada dengan selamatnya di bawah Umno. Semuanya kerana ketokohan Ku Li sendiri sebagai pemimpin setempat yang disayangi ramai.

Hanya faktor tsunami politik 2008 yang sedikit mencalar rekod tanpa kalah Umno di Gua Musang di DUN Galas. Namun, kerusi-kerusi DUN yang lain di bawah Gua Musang iaitu Nenggiri dan Paloh terus kekal dibawah penguasaan Umno. Tidak dinafikan majoriti semasa PRU 2008 di Nenggiri,

Paloh dan juga untuk kerusi parlimen yang disandang oleh Ku Li sendiri menurun kerana mendapat tempias tsunami 2008. PAS pula jika meletakkan calon dari masyarakat Orang Asli mampu setidak-tidaknya mengekalkan kerusi DUN tersebut dengan majoriti yang kurang.

Semasa PRU 2008, peti-peti undi Orang Asli walaupun menampakkan kenaikan 20 peratus tambahan undi mereka kepada PAS tetapi secara keseluruhannya masih lagi majoritinya menjadi milik Umno.

Jika calon PAS datangnya dari Orang Asli benar-benar menjadi, kekalahan PAS di peti-peti undi Orang Asli sebelum ini mungkin dapat ditebus dan ini sekurang-kurangnya dapat mengisi kehilangan beberapa undi daripada pengundi Melayu di peti-peti undi Melayu yang pernah diterima PAS dahulunya.

Kehilangan ini perlu diambil kira dengan trend penurunan undi Melayu kepada PAS dan PR seperti yang dilihat dalam dalam siri-siri PRK selepas PRU 2008. Malah, petunjuk kemenangan tipis ataupun majoriti PAS yang berkurangan semasa PRK DUN Manek Urai wajar diambil sebagai teladan.

PAS dijangka tidak akan menghadapi masalah dengan undi orang Cina terutamanya di peti undi Bandar Baru dan Bandar Lama Gua Musang.

Selepas dua tahun sejak PRU 2008, banyak isu-isu nasional berkaitan kaum, agama dan ekonomi telah menjadi pertaruhan kedua-dua gergasi BN dan PR termasuklah isu bersifat perkauman yang dimainkan oleh Perkasa bagi memainkan sentimen rakyat.

Walaupun trendnya masih status-quo atau tidak berubah, tetapi faktor sokongan Ku Li ke atas tuntutan royalti petroleum itu dilihat mampu mengubah semula kecenderungan pengundi di Galas yang pernah menyokong PAS sebelum ini untuk kembali kepada Umno.

Walaubagaimanapun, faktor calon juga penting bagi Umno. Sungguhpun begitu, penulis tidak nampak Ku Li sendiri akan turun menjadi calon.

Ini kerana tindakan berkenaan akan menunjukkan kepada orang ramai bahawa Umno ketandusan pemimpin baru yang boleh diketengahkan dan persepsi ini amat buruk kepada Umno.

Malah, jika Ku Li sendiri memenangi DUN tersebut, ini bakal menyusahkannya kerana beliau terpaksa menjadi ’pembangkang’ yang kuat di DUN Kelantan kerana jumlah pembangkang di Kelantan dari Umno hanyalah 6 orang sahaja.

Di peringkat nasional atau di Dewan Rakyat, Ku Li tiada masalah menjadi ahli Parlimen BN kerana di dalamnya sudah ramai ahli Parlimen BN yang bersedia untuk berbahas dan berinteraksi dengan pembangkang yang dari PR.

Malah, kerusi Ku Li sebagai ahli Parlimen Gua Musang pun terletak di tengah-tengah antara lengkungan pelantar tempat duduk ahli Parlimen yang sebelah kanannya adalah BN dan kirinya ialah PR jika dilihat dari tempat duduk Speaker.

Dengan itu, menjadi mereka yang duduk di ’tengah-tengah’ itu adalah lebih mudah untuk sekadar melihat dan mendengar usul dan perbahasan bersama-sama mereka yang sudah pencen dari kerajaan seperti mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi,

para mantan Presiden MCA, Datuk Seri Ong Ka Ting dan Datuk Seri Ong Tee Keat dan juga bekas-bekas menteri seperti Datuk Paduka Rafidah Aziz, Datuk Azmi Khalid dan Datuk Syed Hamid Albar.

Jika jentera Ku Li mampu menawan Galas, ini bermakna Ku Li mempunyai peluang untuk menguatkan semula sokongan ke atasnya dalam politik. Namun begitu, penulis yakin bahawa Ku Li tidak lagi berminat untuk ke pentas politik utama Umno lagi seperti masa-masa lampau apabila bertanding dengan Tun Mahathir dan Tun Abdullah dalam beberapa siri pemilihan Umno.

Tetapi jika Ku Li gagal menawan Galas, dengan pemberian kuasa sementara menjadi Pengarah jentera Umno, musuh-musuhnya dalam Umno bakal menggunakan peluang ini untuk menjatuhkannya terutamanya mereka di dalam Umno Kelantan sendiri.

Sungguhpun begitu, penulis yakin sekiranya musuh-musuh dalam selimut Ku Li di dalam BN itu berfikiran demikian bagi menggunakan alasan kekalahan tersebut, penulis meminta mereka berfikir dua kali sebelum membuat kesilapan lebih besar.

Ini kerana Ku Li sudah sinonim dengan penduduk Gua Musang. Jika Ku Li bertanding dalam PRU ke 13 pada umurnya yang mungkin mencapai 74 tahun ketika itu sekalipun sebagai wakil Bebas seandainya Umno yakin untuk menggantikannya kelak, penulis yakin Ku Li masih boleh menang.

Ini berbeza dengan Ibrahim Ali yang ingat dirinya sinonim dengan penduduk Pasir Mas tetapi kalah sebagai calon Bebas pada PRU 2004 dan perlu menggunakan lambang PAS yang kini terpacul sebagai musuhnya sebaik sahaja memenangi kerusi tersebut. Memang satu perkiraan yang salah jika Umno menganggap kekalahan di Galas merupakan pengakhiran untuk Ku Li.

Seperti nila setitik rosak susu sebelanga, jika Ku Li membuat pilihan menjadi calon Bebas nanti, bukan sahaja Ku Li mampu menang tetapi ketiga-tiga kerusi DUN dibawahnya bakal melayang kepada kerajaan PAS yang dilihat semakin kuat.

Namun begitu, penulis yakin Ku Li sendiri akan bersara dari dunia politik menjelang PRU akan datang. Ayuh kita lihat dan saksikan ramalan penulis sama ada menjadi atau tidak.

PAS juga umum calon Galas 24 Oktober

04 Zulkaedah 1431 H

PAS akan mengumumkan nama calonnya untuk bertanding pada pilihan raya kecil DUN Galas pada 24 Oktober, kata Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun.

Beliau berkata semua senarai calon parti itu untuk pilihan raya tersebut telah diserahkan kepada Majlis Syura untuk diperhalusi sebelum diputuskan secara muktamad.

"Kita (PAS) bercadang membuat pengumuman nama calon 24 Oktober ini serentak dengan hari pengumuman yang akan dibuat oleh parti lawan BN, ini dikirakan sesuai dan adil bagi semua pihak," katanya kepada Bernama di Pasir Mas hari ini.

Beliau yang juga anggota DUN Bukit Tuku berkata, mengikut kebiasaannya selepas mengumpul senarai nama calon berkenaan, anggota pimpinan PAS pusat akan membuat kaji selidik dan semakan secara terperinci latar belakang calon terbabit sebelum membuat keputusan.

"Mereka akan turun ke bawah untuk memastikan calon yang paling sesuai dan memenuhi ciri-ciri kriteria yang dikehendaki sebelum membuat keputusan muktamad," katanya.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Mat membayangkan bahawa Orang Asli adalah antara senarai nama calon yang dicadangkan oleh parti kawasan berkenaan untuk diserahkan ke peringkat pimpinan parti itu.

Mengenai pelancaran jentera pilihan raya PAS bagi menghadapi kempen di kawasan Galas itu, Abdul Fatah berkata, Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan merasmikan majlis pelancaran jentera pilihan raya itu pada 19 Oktober ini.

"Tarikh itu dianggap sesuai sebagaimana dipersetujui Menteri Besar Kelantan itu sendiri," katanya.

Pilihan raya kecil DUN Galas akan diadakan pada 4 Nov jika ada pertandingan berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PAS, Chek Hashim Che Sulaima, 46, akibat barah usus pada 27 Sept lepas.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkann hari penamaan calon ialah pada 26 Oktpber.

Malaysiakini/-

CAP: Harga rokok patut naik RM30 sekotak

04 Zulkaedah 1431 H

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) berpendapat, bagi mengawal tabiat merokok, harganya perlu dinaikkan kepada RM30 sekotak.

Presidennya SM Mohamed Idris berkata, harga produk tembakau itu harus dinaikkan lebih tinggi untuk mencegah orang ramai membelinya.

"Membeli dua kotak sehari masih mampu kepada kebanyakan orang, jadi harga sekotak rokok perlu dinaikkan kepada RM30.

"Rakyat Singapura membayar RM35.40 sekotak dan rakyat Norway RM22," kata SM Mohamed (kiri).

Pada 5 Oktober lalu, kerajaan menaikkan kadar duti eksais bagi rokok sebanyak tiga sen sebatang, berkuatkuasa 1 Oktober.

Dengan kenaikan itu, amaun kenaikan cukai bagi sekotak rokok 20 batang ialah kira-kira 63 sen, iaitu 60 sen daripada duti eksais dan tiga sen daripada cukai jualan.

Sebelum ini, kadar duti eksais bagi rokok ialah 19 sen dan 20 peratus sebatang.

Lesen kepada peruncit

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata kenaikan hampir 70 sen sekarang tidak menjadi sebarang perbezaan kepada poket perokok.

"Jadi apakah langkah yang dilakukan ini sejak ia dilaksanakan dua minggu yang lalu?

"Adakah ia telah menyebabkan lebih ramai orang meninggalkan tabiat buruk, tidak sihat dan boleh membunuh ini? Atau menambahkan lagi pendapatan kerajaan?" soalnya.

SM Mohamad berkata, rokok tidak seharusnya dibenarkan untuk dijual di tempat awam seperti restoran, kedai kopi, pasar raya atau kedai runcit atau di tempat tumpuan remaja.

Beliau turut mencadangkan kedai runcit diberikan lesen khusus yang tertakluk kepada pembaharuan setiap tahun.

"Hanya dengan cara ini maka ia (usaha membanteras rokok) akan dipandang serius," kata SM Mohamad sambil menyenaraikan pelbagai kesan negatif akibat merokok.

Mengambil contoh negara lain, beliau juga memberitahu terdapat, Australia telah menetapkan rokok mestilah dijual dalam kotak biasa yang kosong dan tidak menarik menjelang 1 Julai 2012.

Malaysiakini/-

Konsert artis 'gay': Pemuda PAS hantar memo bantah

04 Zulkaedah 1431 H

Pemuda PAS hari ini menghantar memorandum bantahan terhadap Agensi Pusat Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (PUSPAL) kerana meluluskan konsert artis 'gay' Adam Lambert.

Menurut memorandum dua halaman yang ditandatangani oleh timbalan ketuanya Azman Shapawi Abd Rani itu, kerana ia bakal membawa "keruntuhan akhlak masyarakat", khasnya di kalngan anak muda.

"Adam Lambert adalah seorang artis yang secara terbuka, bukan sahaja mengaku sebagai gay dan pengamal homoseksual tetapi beliau turut mempamerkan aksi gaynya dengan seringkali mencium dan mengucup penari lelaki serta menggayakan tarian serta aksi lucah bersama kumpulannya," memorandum itu dipetik.

Konsert sulung Lamber berjudul 'Adam Lambert Glam Nation Tour Live in Malaysia 2010' dijadual berlangsung 14 Oktober (Khamis) di Stadium Putra Bukit Jalil.

Menurut Azman Shapawi seharusnya peka dengan perkembangan budaya songsang itu kerana di msyarakat Barat sendiri didakwa menolak artis pop Amerika Syarikat itu.

Beliau juga menyatakan kekesalannya kerana pada hari yang sama seorang artis 'nasyid' popular Sweeden Maher Zain mengadakan persembagan di Shah Alam tidak diberikan tempat.

"Fakta dan nasihat yang bagaimana lagi mahu diberikan kepada pihak kerajaan agar menginsafi bahawa program seperti inilah yang akhirnya merosakkan akhlak generasi kita sekali gus membawa budaya dan cara hidup yang bertentangan dengan fitrah?" soal Azman Shapawi.

Dalam memorandum itu, Pemuda PAS menggesa semua penganjuran konsert mematuhi garis panduan PUSPAL dan meminta agensi itu memberikan perhatian serius terhadap penerimaan artis luar negara.

Malaysiakini difahamkan memorandum yang ditujukan kepada Pengerusi PUSPAL Datuk Kamaruddin Siaraf itu diserahkan sendiri oleh Azman Shapawi di pejabat agensi bawah Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan di Kuala Lumpur pagi tadi.

Lambert, 28, merupakan penyanyi pop, penulis lirik dan pelakon daripada California. Album bekas peserta American Idol itu For Your Entertainment pada 2009 terjual sebanyak 198,000 selepas seminggu berada dalam pasaran.

Malaysiakini/-

Ibrahim Ali didakwa tidak hormati mendiang Chong

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: Joseph Sipalan

Ahli parlimen pembangkang hari ini membidas Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas), yang dikatakan tidak berdiri dan terus bercakap di telefon ketika Dewan Rakyat bertafakur menghormati pemergian wakil rakyat Batu Sapi, Edmund Chong Ket Wah.

Ahli parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad berkata presiden PERKASA itu tidak sopan dan "sengaja memprovokasi", dan memberi amaran bahawa wakil rakyat pembangkang boleh mengemukakan usul terhadap Ibrahim.

Bercakap di lobi Parlimen, Khalid berkata, seorang rakan MP telah meninggal dan ia hanya satu minit bertafakur sebagai tanda hormat.

Bagaimanapun, katanya, Ibrahim terus duduk dan bercakap dengan kuat di telefon, seperti mahu menunjukkan semangatnya sebagai juara Melayu.

Menurut Khalid lagi, jelas kepada semua ahli parlimen yang Ibrahim sedang bercakap di telefon kerana hanya suaranya sahaja yang kedengaran sedangkan orang lain diam bertafakur.

Khalid berkata, walaupun Ibrahim akhirnya berdiri, tetapi hanya pada penghujungnya.

Dalam SMS kepada Malaysiakini lewat petang ini, Ibrahim mendakwa tuduhan terhadapnya itu adalah tidak benar.

"Saya bangun. Cuma lewat sikit. Tak sampai sesaat. Kalau kata saya tak berdiri hormat adalah dusta," demikian kandungan SMS tersebut.

Dalam SMS tambahan yang dihantar Ibrahim selepas itu, beliau menulis: "Tak kan la hal macam ni pun jadi isu... Saya bangun dan masih bertafakur. Cuma lambat sikit. Tak Sampai sesaat."

Malaysiakini/-

Cina lebih takutkan Umno dari PAS - TMI

04 Zulkaedah 1431 H

KUALA LUMPUR, 11 Okt: MCA diberi peringatan bahawa masyarakat Cina di negara ini sekarang lebih bimbang dengan Umno berbanding dengan PAS. Peringatan ini diberikan oleh pengarang laman web The Malaysian Insider (TMI).

Peringatan ini diberikan ekoran amaran yang diberikan oleh Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek kononnya PAS akan memerintah negara ini dengan Islam autokratik jika Pakatan Rakyat berkuasa.

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memberi amaran, meskipun PAS memperlihatkan kesederhanaan parti Islam itu pasti tidak akan mengetepikan “pendirian autokratik Islam” jika PR menguasai Putrajaya.

“Kami merasakan jika Pakatan berkuasa, PAS akan berada di tempat kapten.

“PAS tidak akan melupakan dasar autokratik Islam dan jangan terkejut jika PAS memperoleh kuasa, ia akan kembali keterbelakang,” tegas Dr Chua dalam ucapan dasar presiden MCA pada Perhimpunan Agung Tahunan Ke-57 semalam.

Amaran itu dijawab oleh pengarang laman web TMI itu semalam.

"Sesiapa yang tinggal di Kelantan akan memberitahu anda, bahawa pentadbiran PAS jauh lebih toleransi dan menghormati hak lain-lain pihak berbanding dengan negeri-negeri yang diperintah Umno.

"Faktanya jelas, undi Cina bandar sangat penting dan mereka lebih bimbangkan Umno berbanding PAS," tulis pengarang TMI itu.

Bagi TMI, pandangan Chua itu hanya mengulangi rekod lama yang dibuat MCA untuk menakut-nakutkan pengundi Cina sahaja.

"Masejnya adalah, walau pun Umno dan MCA tidak baik, PAS lagi buruk," tulis pengarang laman web itu semalam.

Bagi pengarang itu, dengan keadaan Umno yang sangat baik dengan Perkasa yang dipimpin Ibrahim Ali, keboleh percayaan orang terhadap ancaman MCA itu diragui.

"MCA sekarang tidak dihiraukan lagi oleh Umno. Dan tidak banyak lagi yang boleh ditawarkan oleh Chua kepada masyarakat Cina kecuali menakut-nakutkan mereka," tulis pengarang itu.

Sementara itu, seorang bekas petugas sebuah badan yang dimiliki MCA menjangka, 80 peratus pengundi Cina di Galas akan mengundi PAS dalam pilihan raya kecil ini.

Ketika ditemui di majlis hari raya yang dianjurkan Harakah baru-baru ini, beliau berkata, walaupun tidak ada kajian mengenainya, "Saya yakin angka ini betul."

Dalam pilihan raya umum 2008 lalu, 24.01 peratus dari 10, 330 pengundi Galas adalah dari masyarakat Cina.

Harakahdaily/-

Sosilawati: PAS persoal lambat selesai siasatan

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 11 Okt: Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub mempersoal kelambatan pihak-pihak terbabit dalam siasatan kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya.

Salahudin ketika mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Parlimen hari ini berkata, kelambatan jelas berlaku dalam siasatan kes ini apabila laporan DNA sendiri belum diperoleh.

"Berdasarkan kepada laporan dan penyiasatan polis, kertas pendakwaan telah pun dikemukakan kepada peguam negara kemudian peguam negara telah menghantar balik kertas sisasatan tersebut untuk tindakan selanjutnya oleh pihak polis.

Ujarnya, laporan DNA seharusnya dikeluarkan dalam tempoh tidak lebih daripada seminggu. Namun sehingga kini laporan berkenaan belum dikeluarkan.

"Ini menunjukkan berlakunya beberapa beberapa lagi kekurangan-kekurangan untuk tindakan selanjutnya oleh pihak polis. Kalau laporan profesional DNA oleh jabatan kimia (sepatutnya) mugkin paling cepat (diperoleh) dalam masa satu atau pun dua hari atau tiga hari. Tetapi kita lihat laporan DNA pun masih lagi tidak dikeluarkan.

Sebelum itu, ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang meminta Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein menyatakan tarikh/jenis laporan-laporan polis yang dibuat terhadap adik-beradik peguam yang disyaki terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai Datuk Sosilawati di Banting, serta tindakan terkini terhadap laporan-laporan polis berkenaan.

Menjawab soalan tersebut, Hishamuddin menegaskan bahawa pasukan siasatan sedang menjalankan tugas sepenuhnya tanpa henti untuk dibawa ke muka pengadilan.

"Dua agensi yang terlibat dalam siasatan ini, pertamanya pihak PDRM (Polis Diraja Malaysia), pasukan siasatan dan juga pihak peguam negara.

"Kedua-dua pihak ini, hari ini 24 jam sedang siasat dan memastikan bahawa ianya dapat dibawa secepat mungkin, tak boleh saya laporkan ke dewan ini hari ini," katanya.

Sementara itu, bercakap dalam satu sidang media selepas itu, Salahuddin berharap KDN dapat memastikan kes itu diselesaikan secepat mungkin.

Harakahdaily/-

Tanam semula: Ahmad guris perasaan peneroka

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 11 Okt: Datuk Ahmad Maslan diminta menghentikan segera pembohongan dan dolak dalik berhubung isu Felda khususnya wang tanam semula kepada peneroka persendirian.

Gesaan itu dibuat Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda (Anak), Mazlan Aliman merujuk kepada beberapa kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu yang dianggap bukan sahaja cuba memperbodoh peneroka malah tidak wajar keluar dari mulut seorang menteri.

Antaranya kenyataan Ahmad yang mendakwa kebun peneroka tanam sendiri menjadi hutan, penuh dengan babi, ular sawa, tikus dan kumbang.

Beliau juga mendakwa wang tanam semula RM17,000 diguna peneroka membeli motor, kereta dan membaiki rumah.

"Saya gesa beliau menarik balik kenyataan yang mengguris perasaan lebih 14,00 peneroka sawit yang mengurus kebun mereka secara persendirian dengan kadar segera.

"Jika tidak, laporan polis besar-besaran akan di buat di seluruh negara," kata Mazlan pada sidang media di parlimen hari ini.

Hadir sama pada sidang media tersebut, wakil-wakil peneroka yang menanam sendiri dan bekas kakitangan yang bekerja hampir 30 tahun Felda.

Selain itu beliau turut mempersoal adakah Felda memberi kebebasan kepada peneroka untuk mengurus kebun secara persendirian, sedangkan pada masa yang sama Felda juga mengeluarkan pekeliling melarang peneroka berbuat demikian.

"Kalau tiada paksaan, kenapa Felda mengeluarkan pekeliling mengugut peneroka agar mencabut anak sawit yang telah ditanam secara persendirian?" soalnya.

Menurutnya lagi, terdapat peneroka yang telah menanam sendiri hampir 10 tahun, namun wang tanam semula yang dijanjikan Felda tidak diperolehi.

Sehubungan itu, beliau juga mendesak Ahmad dan Felda jangan berdolak dalik, sebaliknya menjelaskan bayaran wang tanam semula dalam masa tiga bulan.

"3,000 peneroka di Pahang sekarang ini masih lagi menunggu wang tanam semula mereka.

"Jika gagal berbuat demikian, Anak akan atur rombongan peneroka setiap minggu ke Ibu Pejabat Felda di jalan Semarak setiap minggu," katanya lagi.

Kumpulan pertama yang akan dihantar adalah dari Felda Gugusan Sungai Dusun Ulu Selangor yang dijanjikan wang tanam semula oleh Felda pada pilihan raya kecil Hulu Selangor April lalu.

"Jika tidak dapat wang tanam semula, peneroka tidak teragak-agak membawanya ke mahkamah.

"Peneroka pilih mahkamah sebab itu jalan terakhir setelah perundingan dibuat begitu lama namun Felda belum bayar," jelasnya.

Harakahdaily/-

Gred baja Felda diragui

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 11 Okt: Bekas kakitangan Felda, Khamis Saad hari ini mendedahkan bukti mengenai penipuan Felda dalam gred baja yang dibekalkan kepada peneroka.
Beliau yang juga Pengerusi Alumni Bekas Peneroka Felda berkata, baja yang dibekalkan oleh Felda telah dicampur dengan pasir menyebabkan kandungan aslinya berkurangan.

"Baja yang datang daripada Jerman yang dibekalkan kepada peneroka yang dibekalkan melalui syarikat-syarikat tertentu di Malaysia, kemudian dibungkus balik poleh Felda kemudian dicampur dengan pasir yang menyebabkan kualiti berkurangan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di parlimen hari ini yang diiringi Pengerusi Persatuan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman.

Menurutnya, zat tambahan yang terdapat dalam baja asli dapat meningkatkan pengeluaran minyak sawit dan getah.

"Daripada saya bekerja daripada tahun 70-an sehingga 90-an inilah baja yang kami pakai yang tidak berkualiti menyebabkan pengeluaran tidak memuakan," katanya.

Menurut Mazlan pula, salah satu sebab peneroka enggan mengikuti program tanam semula dengan Felda adalah kerana faktor baja yang didedahkan itu.

"Kenapa salah satu sebab peneroka tidak mengikuti program tanam semula kerana Felda membekalkan baja yang sangat diragui kualitinya.

"Potongan yang dibuat sangat tinggi dalam setiap bulan lima hingga tujuh ratus untuk baja sahaja dan untuk setiap tahun tujuh hingga lapan ribu sedangkan hasilnya begitu rendah," kata beliau yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat.

Mazlan turut menyentuh isu wang tanam semula yang belum dilunaskan oleh Felda seperti yang dijanjikan kepada peneroka.

Turut bersama dalam sidang media itu ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub yang juga Naib Presiden PAS dan Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr. Hatta Ramli yang juga Bendahari PAS Pusat.

Harakahdaily/-

35,000 kes orang hilang memalukan

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 11 Okt: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad mendakwa statistik yang dikeluarkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) bahawa kira-kira 21,000 kes dapat diselesaikan daripada 35,000 lebih kes orang hilang suatu yang memalukan, bukan membanggakan.

Khalid mendakwa demikian sebagai respons kepada jawapan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein di dalam dewan bahawa pihak polis telah menjalankan tugas mereka dengan cemerlang.

"Cara beliau memberikan jawapan dalam dewan tadi seolah-olah beliau bangga dengan pencapaian ini Ini bukan tahap pencapaian yang kita seharusnya rasa bangga.

"Kemungkinan daripada 21,000 kes yang selesai itu, bukan semuanya diselesaikan oleh pihak polis sebaliknya orang yang hilang itu sendiri yang kembali selepas tiga hari. Tapi polis mengaku mereka yang selesaikan," kata beliau dalam satu sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Khalid juga berkata, beliau bimbang sekiranya pencapaian sedemikian menjadi kebanggaan KDN, prestasi pihak polis akan terus merosot.

"Kita khuatir kalau inilah tahap pencapaian yang dibanggakan oleh pihak KDN, da merupakan satu KPI yang boleh diisytiharkan dengan penuh bangga dalam Parlimen, kita huatir prestasi polis akan semakin merosot kerana tidak ada satu standard atau tahap pencapaian yang lebih tinggi ditetapkan," katanya.

Menurutnya juga, jawapan Hishammuddin itu menunjukkan sikap acuh tidak acuh kerajaan Barisan Nasional.

"Ini menunjukkan sikap acuh tak acuh kerajaan BN dalam semua kes termasuk kes orang hilang rasuah, jenayah dan lain-lain lagi," katanya lagi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar berkata, ahli Parlimen Pakatan Rakyat akan terus membangkitkan isu itu di Parlimen selain mendesak satu siasatan awam diadakan bagi mencari penyelesaian kepada kes jenayah terutamanya dalam kes orang hilang ini.

"Ahli parlimen Pakatan Rakyat akan menjadikan ini satu isu yang akan terus dibangkitkan dan kita akan mendesak diadakan satu siasatan awam, kajian atau jawatankuasa khas untuk mencari punca sebenar kenapa begitu besar rakyat Malaysia hilang," katanya.

Terdahulu, Hishammuddin dalam sesi soal jawab menjawab soalan ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang megenai laporan polis yang dibuat terhadap adik-beradik peguam yang disyaki terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya serta tindakan-tindakan terkini terhadap laporan-laporan polis berkenaan.

Harakahdaily/-

Usaha lebih ikhlas perlu untuk kawal merokok

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: SM Mohamed Idris

Kenaikan sebanyak tujuh puluh sen bagi sebungkus rokok. Jadi apakah langkah yang dilakukan ini sejak ia dilaksanakan dua minggu yang lalu? Adakah ia telah menyebabkan lebih ramai orang meninggalkan tabiat buruk, tidak sihat dan boleh membunuh ini? Atau menambahkan lagi pendapatan kerajaan?

Perdebatan kami daripada bertahun-tahun mengkaji isu ini, ialah adalah 70 sen lebih itu tidak menjadi sebarang perbezaan kepada poket perokok.

Sudah tentu ia akan menambah pendapatan kepada kedai runcit di setiap kejiranan yang menjual rokok sebatang atau dua atau lebih kepada perokok dan pelajar sekolah yang pada hari ini boleh dilihat merokok di kawasan taman dalam berpakaian sekolah!

Oleh sebab itu, kepada CAP tidak terdapat keikhlasan di pihak kerajaan untuk berusaha dengan ikhlas dan melaksanakan langkah anti merokok.

Kami telah lama menggesa supaya langkah yang lebih produktif diambil untuk mengawal tabiat merokok yang semakin meningkat, memandangkan kenaikan harga yang minimum sahaja tidak mencukupi. Jadi kenapa kerajaan tidak bertindak? Adakah industri tembakau terlalu berkuasa?

Dengan lebih daripada 4,000 bahan kimia di dalam asap rokok, bahan kimia toksik, penyebab kanser atau penyebab sebagai iritasi, merokok telah diterima di seluruh dunia sebagai salah satu penyebab utama kanser.

Statistik hospital kerajaan menunjukkan kanser paru-paru merupakan bentuk kanser paling biasa dalam kalangan lelaki dan penyebab kanser ini adalah penggunaan tembakau. Kajian menunjukkan kanser paru-paru semakin meningkat pada kadar 17% setahun.

Merokok di Malaysia telah mencapai peringkat membimbangkan. Menurut kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) 2001, kira-kira separuh daripada lelaki Malaysia merokok dan setiap hari kira-kira 50 remaja di bawah usia 18 tahun mula merokok.

Kajian menunjukkan kira-kira 30% remaja lelaki (berusia 12 hingga 18 tahun) merokok. Merokok dalam kalangan remaja perempuan juga semakin meningkat.

Menurut dua kajian ke atas remaja yang dijalankan di Malaysia pada 1996 dan 1999, bilangan remaja perempuan yang merokok meningkat daripada 4.8% kepada 8%.

Pada keseluruhannya, kajian 1999 mendapati hampir seorang daripada lima remaja Malaysia merokok.

Kajian WHO (http://www.wpro.who.int/media_centre_/fact_sheets/fs_20020528.htm) juga menggelar Malaysia sebagai “kota iklan tidak langsung” dunia. Sesetengah industri tembakau kebanyakannya dengan sewenang-wenangnya berusaha untuk mensasarkan golongan muda boleh dilihat di Malaysia.

Perbelanjaan untuk pengiklanan tembakau di Malaysia amat tinggi. Pada 1997, industri ini membelanjakan kira-kira US$90 juta, manakala pada tahun 2000, dua firma tembakau sahaja melaporkan membelanjakan lebih US$40 juta untuk pengiklanan.

Merokok telah menyebabkan kematian kepada kira-kira 10,000 orang setahun, belum dinyatakan kos yang besar yang menelan berbilion ringgit untuk merawat penyakit berkaitan tembakau.

Di seluruh dunia, kajian WHO memberi amaran: penyakit berkaitan merokok menyebabkan empat juta kematian setiap tahun dan jika aliran semasa ini berterusan, merokok akan membunuh seorang dalam setiap enam orang setiap hari menjelang tahun 2030.

Oleh sebab itu, CAP sekali lagi menggesa supaya merokok diharamkan di semua tempat awam termasuk taman, kawasan rekreasi, bangunan awam, semua restoran, disko dan bar.

Rokok tidak seharusnya dibenarkan untuk dijual di tempat awam seperti restoran, kedai kopi, pasar raya atau kedai runcit atau di mana-mana tempat yang menjadi tumpuan remaja. Hanya sebilangan tempat yang terhad perlu dibenarkan untuk menjual rokok serta jauh dari kawasan kediaman.

Kedai runcit seharusnya dikeluarkan lesen khusus yang tertakluk kepada pembaharuan setiap tahun dan dengan syarat yang disertakan untuk penjualan rokok. Peniaga yang didapati melanggar sebarang syarat seperti menjual kepada mereka di bawah umur, perlu dikenakan tindakan yang tegas dan hukuman yang keras termasuk denda yang berat serta hukuman penjara mandatori. Hanya dengan cara ini maka ia akan dipandang serius.

Harga rokok semasa perlu dinaikkan lagi, lebih tinggi untuk mencegah lebih ramai daripada penduduk negara ini membelinya. Membeli dua kotak sehari masih mampu kepada kebanyakan orang, jadi harga sekotak rokok perlu dinaikkan kepada RM30. Rakyat Singapura membayar RM35.40 sekotak dan rakyat Norway RM22.

Banyak kerajaan telah mengambil langkah untuk tidak menggalakkan merokok dengan menjadikan harga tembakau sebagai cukai larangan. Contohnya di Australia, jumlah cukai ke atas rokok pada 2007 merupakan 62.5% daripada harga akhir sekotak rokok.

Langkah lain yang diambil oleh kerajaan Australia yang mensasarkan merokok ialah rokok mestilah dijual dalam kotak biasa yang kosong yang tidak menarik seperti sekarang menjelang 1 Julai 2012.

Kementerian Kesihatan terutamanya melambat-lambatkan usahanya terhadap merokok dan masalah yang disebabkan olehnya kepada negara.

Walaupun Malaysia menandatangani Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau (FCTC) WHO yang menetapkan mekanisma untuk mengawalselia tindakan negara dan mempertanggungjawabkan kepada mereka.

Peruntukan FCTC akan mengukuhkan kemampuan negara untuk melaksanakan kawalan tembakau, menawarkan padang permainan yang sama rata bagi semua pihak dan lebih cepat serta perjanjian antarabangsa paling meluas dengan kira-kira 170 negara terlibat.

Kementerian Kesihatan telah menandatangani FCTC pada September 2003 dan dua tahun kemudian, pada September 2005, Malaysia telah meratifikasikannya dengan ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York.

Kementerian Kesihatan telah membincangkan FCTC WHO dengan penekanan kepada perlunya komitmen politik yang kuat untuk memajukan dan menyokong langkah kawalan tembakau, dengan masyarakat awam di seluruh negara, tetapi tiada sesuatu pun yang keluar daripada ini.

Dalam jangka panjang, ia adalah langkah yang wajar untuk mengharamkan rokok dan produk tembakau lain.

Harakahdaily/-

Para huffaz harta tidak ternilai

04 Zulkaedah 1431 H
Oleh: Mohd Sabri Said

GEORGETOWN, 11 Okt: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menggangap para huffaz merupakan harta yang tidak ternilai pada negara kerana memerlukan kepimpinan berketrampilan dan mempunyai cara hidup beragama yang tinggi.

Katanya, jika tidak mengamalkan cara hidup beragama yang tinggi beliau yakin negara boleh musnah ekoran krisis moral yang semakin mengancam negara.

"Para huffaz sama ada yang hadir pada hari ini atau yang ada di luar negara adalah harta yang tidak ternilai pada negara. Kepimpinan yang berakhlak mulia akan mengemudikan negara dengan baik," ujarnya ketika berucap sempena Majlis Pengiktirafan Al-Hafiz dan Ijtimak Huffaz Negeri Pulau Pinang di Dewan Sri Pinang, pagi tadi.

Oleh itu, sambung beliau sejak tiga tahun lepas Kerajaan Negeri Pulau Pinang memperkenalkan sumbangan kepada golongan terbabit sebagai menghargai jasa mereka yang sanggup menghafal Al-Quran.

Kerajaan juga, ujarnya menyalurkan bantuan khusus kepada aktiviti keagamaan semata-mata memartabatkan Islam di negeri ini dan hasil program tersebut terhadap pertambahan 40 orang huffaz untuk tahun ini berbanding tahun lalu.

Ia juga, katanya selari dengan matlamat Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat yang mahu melahirkan 'satu keluarga satu hafiz'.

"Saya yakin hasil dari pengiktirafan itu menambahkan lagi para huffaz di negeri ini. Untuk tahun ini sahaja saya difahamkan 40 orang telah dilahirkan. Ini satu kebanggaan," tegasnya.

Selain memberikan pengiktirafan kepada para huffaz yang hadir kerajaan negeri juga memberikan sumbangan kepada Johan Program Imam Muda, Muhammad Asyraf Mohd Ridwan yang telah menaikkan imej Negeri Pulau Pinang serta boleh dijadikan motivasi kepada para huffaz di sini.

Beliau merupakan seorang huffaz lulusan Maahad Tahfiz Al Quran Pulau Pinang yang kini dikenali sebagai Kolej Islam Teknologi Antarabangsa Pulau Pinang (Kitab).

Turut hadir dalam majlis tersebut Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Datuk Seri Utama (Dr) Abdul Rahman Abas.

Harakahdaily/-

Manfaatkan waktu anda.

04 Zulkaedah 1431 H

“Tidaklah bergeser kedua kaki seorang hamba (menuju batas shiratul mustaqim) sehingga ia ditanya tentang umurnya untuk apa ia habiskan, ilmunya untuk apa ia amalkan, hartanya dari mana ia peroleh dan kemana ia habiskan dan badannya untuk apa ia gunakan” (HR. Tirmidzi dan Ad Darimi)

Kita seringkali memerhati perjalanan waktu melalui jarum jam atau pergerakan matahari. Namun, tidak sedikit di antara kita yang tidak melihat diri sendiri dalam menempuh waktu yang terus berlalu.

Seandainya mahu dilihat, maka akan nampak ruang waktu yang tidak terisi dengan baik, baik dalam waktu satu hari atau waktu seumur hidup. Dalam waktu yang terisi pun masih ada kemungkinan rugi, apalagi dalam kekosongan waktu yang tidak terisi. Jelas amat rugi, bila direnungkan oleh manusia yang berfikir. Dalam waktu yang terisi pun, boleh jadi tidak cukup atau kurang baik.

Ibadah sholat yang dilakukan oleh seseorang hamba, kadangkala kualitinya jauh dari syarat-syarat sahnya. Demikian juga puasa, haji, dan amalan lainnya. Ini jelas suatu kerugian, kerana kesempatan untuk berbuat yang terbaik, terisi dengan yang kurang atau dengan yang sia-sia.

Lebih dahsyat lagi ruginya bagi hamba-hamba Allah yang waktunya banyak kosong dan bahkan terisi dengan kejahatan. Diisi atau tidak, waktu akan terus berlalu dan tidak akan pernah terulang.

Bila waktu tidak terisi, maka kesempatan berbuat baik, yang sebenarnya akan kembali kepada diri sendiri, akan terbuang begitu saja. Namun yang harus diingatkan pada diri sendiri, meskipun waktu tidak diisi atau dibiarkan kosong,

pertanggungjawabannya tetap akan diminta suatu ketika nanti. Kerana itu, sempatkanlah untuk senantiasa berdoa kepada Allah, agar mampu memanfaatkan waktu dengan kebaikan.

Air pasang di Kuala Bagan Tiang dapat perhatian ADUN.

Drs. Khalil dan penduduk tempatan meninjau keadaan jalan dan benteng yang rendah dan tidak berfungsi sebagai penahan kepada gejala air pasang besar.


Beginilah keadaan benteng yang telah dibina dengan keadaan berlubang dan tidak kukuh.

4 Zulkaidah 1431H.

TITI SERONG , 10 Okt,:- Beberapa buah rumah di kawasan perkampungan nelayan Kuala Bagan Tiang dalam DUN Titi Serong ditenggelami air beikutan air pasang besar yang naik dan melimpahi tebing yang telah dibina oleh kontraktor sebelum dari ini.

Salah seorang warga tempatan menjelaskan bahawa benteng penghalang air berhampiran rumah penduduk telah dibina oleh kontraktor yang dilantik membina benteng itu dengan mengabaikan aspek ketinggian yang sepatutnya, diangarkan puluhan rumah menerima nasib yang malang dimana rumah mereka dimasuki oleh air masin serta bau yang busuk berikutan air pasang yang luar biasa selama 4 hari berturut-turut.

Drs. Khalil yang meninjau kawasan terbabit pada jam 9.00 pagi dengan diringi oleh Ketua PAS cawangan Kuala Bagan Tiang, Hj. Bakhtiar.

Penduduk memaklumkan bahawa masalah ini akan selesai jika pihak penguasa tempatan dapat membina benteng penghalang air ini mengikut saranan penduduk yang mencadangkan supaya benteng tersebut perlulah dibina sekitar dua kaki lebih tinggi dari paras jalan yang sedia ada,.

Sebahagian kecil telah dibina mengikut ketinggian yang boleh mengelakkan limpahan air namun itu pun tidak menepati piawai benteng yang kukuh, tinjauan mendapati benteng walaupun dibina dengan ketinggian dua kaki, tetapi amat nipis, beberapa retakan serta pecah telah ditemui pada kawasan bawah benteng tersebut.

Penduduk juga memaklum bahawa benteng tersebut perlu ada paip besar yang memudahkan saliran air yang bertakung untuk mengalir ke sungai .

ADUN sedang cuba untuk menghubungi pihak berwajib bagi mengatasi masalah tersebut.

Dengarlah peringatan untuk kebaikan.

04 Zulkaedah 1431 H

“Berilah peringatan kerana peringatan itu akan bermanfaat bagi orang yang beriman” (QS. Adz-Dzariyat : 55).

Merupakan pertanda orang baik ialah memiliki kecenderungan untuk menyukai perkara yang baik-baik. Di antaranya, mendengar peringatan untuk kebaikan. Sedangkan pertanda akhalk yang buruk ialah merasa berat hati untuk hal-hal yang baik.

Menjadi sangat berbahaya bagi suatu kaum, bila orang-orang yang tergolong dalam kelopok yang kedua terpilih menjadi pemimpin dan wakil-wakil kaum tersebut. Menurut Rasulullah, salah satu pertanda kehancuran bagi suatu kaum ialah memiliki pemimpin-pemimpin yang buruk.

Alasan Rasulullah tersebut sangat masuk akal. Pemimpin atau orang yang mewakili rakyat adalah para penggembala bagi kaum tersebut.

Suara dan pandangan mereka yang akhirnya melahirkan dasar-dasar pemerintahan yang merupakan peraturan bagi tata kehidupan rakyat.

Jadi pemimpin atau wakil-wakil rakyat yang buruk akanmendorong ke arah keburukan, ketidakadilan, kezaliman dan sebagainya. Meskipun mereka sudah diingatkan untuk tidak berbuat demikian, namun mereka tetap angkuh dan sobong. Mereka akan tetap demikian, kerana pendengaran, penglihatan dan hati mereka sudah tertutup.

Oleh kerana itu, bersyukurlah bila ada pemimpin atau wakil rakyat yang mau mendengar peringatan untuk kebaikan dan perbaikan.

Itu pertanda peringatan bermanfaat bagi mereka. Itu juga sebagai petanda pertanda mereka masih beriman dengan peringatan-peringatan dari Allah SWT.

Batu Sapi: SPR bermesyuarat Jumaat ini

04 Zulkaedah 1431 H

KOTA KINABALU 11 Okt. – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat Jumaat ini bagi membincangkan Pilihan Raya kecil Parlimen Batu Sapi ekoran kematian penyandangnya, Datuk Edmund Chong Ket Wah.

Pengarah SPR negeri, Mohd. Idrus Ismail berkata, mesyuarat tersebut akan diadakan di Ibu Pejabat SPR di Putrajaya.

“Saya sendiri akan hadir pada mesyuarat itu bagi membincangkan proses pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi termasuk menetapkan tarikh penamaan calon dan hari pengundian,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Pilihan Raya Kecil Parlimen Batu Sapi perlu diadakan selepas kematian Edmund kelmarin.

Edmund yang juga Bendahari Agung Parti Bersatu Sabah (PBS) terbunuh apabila motosikal berkuasa tinggi yang ditungganginya terlibat dalam kemalangan dengan sebuah kereta di Jalan Coastel Tanjung Aru-Kota Kinabalu di sini.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-12, Edmund yang juga Ketua PBS Elopura, menang kerusi Parlimen tersebut setelah menewaskan calon Bebas, Chung Kwong Wing dengan majoriti 3,708 undi.

Beliau memperoleh 9,479 undi manakala Kwong Wing mendapat 5,771 undi.

Utusan Malaysia/-