14 Jun 2014

Piala Dunia, Thailand tarik balik perintah darurat

16 Sya'aban 1435. [MOD] -


Junta tentera Thailand menarik balik perintah berkurung di seluruh negara ini.
  
Majlis Keamanan dan Ketenteraman Negara (NCPO) mengumumkan perkara itu petang semalam.
  
Rakyat Thailand yang gilakan sukan bola sepak sebelum ini melobi agar perintah berkurung ditarik balik buat seketika bagi membolehkan mereka menonton siaran perlawanan Piala Dunia 2014 di luar rumah.

Bintang Muslim dalam Piala Dunia Brazil

16 Sya'aban 1435. [MOD] -

PIALA Dunia FIFA 2014 baru sahaja bermula pagi tadi. Demam bola sepak ini melanda seluruh dunia melangkaui batas agama, bangsa, dan keturunan. Semuanya akan duduk semeja untuk meraikannya, itulah keunikan sukan ini.

Di sebalik kemeriahannya, terdapat beberapa pemain bintang yang beragama Islam bermain mewakili negara bukan Islam. Perlu diingat juga, terdapat pemain bukan Islam yang mewakili negara Islam. Namun, seperti yang dinyatakan awal tadi, faktor agama bukanlah isu utamanya. Yang penting setiap mereka akan berjuang bersungguh-sungguh memenangkan negara yang diwakili.

Penemuan Islam yang menggemparkan dunia

16 Sya'aban 1435. [MOD] -
DETIK ISLAM | .

KEHIDUPAN moden tidak terlepas dari penemuan-penemuan ilmuwan muslim. Projek 1001 kembali mengingatkan sejarah 1,000 tahun warisan muslim yang dilupakan.

Ada sebuah lubang dalam ilmu pengetahuan manusia, melompat dari zaman Renaisans hingga kepada Yunani, kata Pengerusi Yayasan Sains, Teknologi dan Peradaban Profesor Salim al-Hassani pemimpin 1001 Penemuan.